Брой 31                                                   

5 - 11 август 2005 г.


 

 АРХЕОЛОЗИ И ИМАНЯРИ В БИТКА ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО 

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Ура! Опять в газете попали!

 

Плевен отдавна не се беше появявал в централните електронни и печатни медии. Но през изминалата седмица отново разтърси тв екраните и вестникарските страници. И за съжаление, пак с отрицателни новини. Уж бяха спрели взривовете - и изведнъж - бум! - отиде си гаражът на наркобос и покрай него прозорците на невинните му комшии (стр. 2). Уж бяха затихнали етническите конфликти (а какви конфликти имаше в Мечка, Каменец, Пелишат и т. н.!) и - хоп! - батални сцени между българи и цигани в "Сторгозия" с пролята кръв, вандалщина и протести във вилната зона (стр. 3).

Ако по първата тема полицейските шефове са откровени, че пипалата на дрогата не са отсечени, то по втората не са прави - че войната между мургави и по-светли граждани не е етническа, а криминална. Заравянето на главата в пясъка едва ли ще реши проблема. Просто е нужна държавна политика, която се провежда от правителството. А него къде го?


Започва етническа война в Плевен

 

Роми опустошават крайградски вили, напрежението в "Сторгозия" ескалира


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Наркобосовете пак се взривяват

 

Антон Милтенов - Клюна идвал десетина пъти в Плевен да търси пазар

 

Поля ТОМОВА

В страната явно има преразпределение на наркотеритории, стана ясно през последните месеци и дни. Това не подминава и Плевен. Тук от началото на годината избухнаха четири експлозии, две от които са като че ли свързани една с друга.

Последният взрив, от 30 юли, е в гаража на 25-годишния Руси Иванов - Помака. Взривното устройство е хвърлено през дупка на вратата на гаражната клетка, която в момента на експлозията е била празна, и задействано с капсулдетонатор. Гаражът се ползва под наем от Руси Иванов, както и третия етаж в кооперацията. Нанесените от взрива щети не са големи и вероятно той е за сплашване, смятат криминалистите. Според тях Помака е един от лидерите на наркогрупировките в града. Друг тартор на разпространителите на дрога е Крисимир Първанов - Гулянския, пред чийто апартамент през февруари също гръмна бомба. Тогава Гулянския е посочил като един от вероятните извършители Руси Помака, твърдят криминалисти. Според запознати след арестите на Камен Балбузанов - Куката и Красимир Първанов - Гулянския, Помака е заел част от техните територии.

Всички задържани през миналата година, свързани с разпространението на наркотиците, са на свобода и отново има спор за разпределяне на територии. Заради взривовете в Плевен има засилено полицейско присъствие. За разпит в РПУ-тата и РДВР ще бъдат доведени всички криминално проявени лица, занимаващи се с разпространение на наркотици, както и склонни към терористични действия, каза директорът на РДВР - Плевен, полк. Бисер Иванов.

Убитият в столицата Антон Милтенов - Клюна е идвал над десетина пъти в Плевен, за да търси пазар на дрога. Това съобщи ден след убийството му директорът на ДНСП ген. Илия Илиев. Килърите не са от Плевен, заяви още той. Тук обаче Клюна се е срещал с Куката и Гулянския и тези срещи са във връзка с търговията с наркотици.

В града определено има ниша, която всеки се стреми да заеме, твърдят криминалистите. Ситуацията в страната и безвластието се отразяват и на криминалната обстановка, заяви ген. Илиев. Той добави, че престъпността расте, въпреки работата на полицията.


Над 400 местни социалисти на Бузлуджа

 

Над 400 членове и симпатизанти на БСП от Плевен участваха в националния събор на левицата на връх Бузлуджа в неделя, съобщиха от общинския пресцентър на столетницата. Автобуси с привърженици на лявата идея е имало от всички общини на областта. В рамките на събора председателят на ОбС на БСП в Плевен Цветко Цветков е връчил партийните билети на 40 млади социалисти. Част от плевенските младежи са участвали в националните тържества, които бяха организирани от ВС на БСП на връх Бузлуджа в навечерието на честванията.

"BG Север"


Долна Митрополия

 

Обсъждаха възможностите за развитие на региона

 

Среща разговор с жители на градовете Тръстеник и Долна Митрополия, организирана от фондация "Отворено общество", се е провела в края на миналата седмица в центъра на Тръстеник, информират от пресцентъра на община Долна Митрополия. Основна тема на разговора, воден от журналиста Милен Цветков, са били възможностите за развитие на региона.

Имайки предвид земеделския характер на района, организаторите са били поканили на срещата и Ангел Трайков, председател на кооперация от Шуменско, който споделил своя опит в производството. Обсъдени са били още възможностите за финансиране на стопанствата, разсъждаванано е върху кооперирането като средство за конкурентноспособност.

Събралите се граждани са поставили и въпроси за следизборните очаквания, допълват от пресцентъра. Подобни тематични срещи фондация "Отворено общество" организира в Ловеч, с. Драганово и община Горна Оряховица. "BG Север"


Само 6 нарушители на наредбата за тютюнопушенето

 

Само шест са нарушителите на наредбата за тютюнопушенето през юли, отчетоха от РИОКОЗ. В три от проверените през юли 700 обекти е установено, че собствениците им не са направили измервания на ефективността на вентилацията, което е задължително, съобщават от инспекцията. Гратисният период, в който трябваше да бъдат взети необходимите мерки, изтече в края на юни. Инспекторите са засекли и кафене, в което изобщо не е имало вентилация, в друго пък местата за пушачи са били повече от тези за непушачи. При проверка е установено, че се палят цигари и в хранителен магазин.

В първите обекти е издадена заповед за забрана на тютюнопушенето до предоставяне от страна на собствениците на протокол за осъществени измервания от акредитирана лаборатория. Съставени са актове, паричните санкции за нарушителите са до 200 лв.

Общо 1 495 проверки са извършени през юли по текущ здравен контрол, съобщават от бившата ХЕИ. Съставени са 111 акта, издадени са 51 заповеди за спиране от експлоатация, като от тях 19 са за заличаване на регистрацията на обектите по желание на собствениците. Връчени са 76 предписания, наказателните постановления по съставените актове са 131 на обща сума 22 910 лв. "BG Север"


25 души търсят шанс да продължат напред

 

25 души на възраст от 13 до 25 години са се включили в проекта "Шанс да продължиш уверено напред", който стартира преди месец, съвместно с РИОКОЗ - Плевен, научи "BG Север". Идеята на инициативата, която се финансира от Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, е да обедини и заангажира млади хора, които не посещават училище.

Групата, която се събира всяка седмица, а съвместните занимания на членовете й ще продължат шест месеца, вече е преминала първия модул, касаещ здравното образование и профилактиката на полово предаваните инфекции. В нея са включени представители от различни етности от различни селища на община Плевен. Предстои модулът за жизненоважни умения, който има за цел да научи преди всичко младежите да казват "не" на рисковото поведение, както и да си правят самооценка.

През есента специалистите, участвали в проекта, трябва да изготвят анализ, с който да отговорят на въпроса доколко тези младежи имат рисково социално поведение. "BG Север"


Настаняват магистрати и данъчни в младежките домове

 

Съдебната реформа предвижда в 12 големи областни градове в страната да се създадат регионални административни съдилища. Един от тези градове да е Плевен и да бъдат обслужвани и гражданите на Ловеч в него е решението на висшите магистрати. Този административен съд ще разглежда главно споровете във връзка с издадените от органите на държавната и местната власт административни актове.

Общинските съветници на свое заседание приеха да се предостави за нуждите на Регионалния административен съд сградата на бившия Младежки дом на ул."Ал.Стамболийски". Той беше включен в приватизациоония план на общината, но на състоялия се търг не се явиха купувачи.

От началото на следващата година се създава и общинска данъчна администрация, където гражданите ще внасят своите налози за местни данъци и такси. По предложение на кмета Найден Зеленогорски съветниците решиха да предоставят за целта бившия Студентски дом. "BG Север"


Червеният кръст раздаде помощи на пострадали от наводненията

 

Вчера, 4 август, в УМБАЛ - Плевен, Червеният кръст раздаде помощи за пострадалите от наводненията на 8-9 юни. Семействата, обект на акцията, получиха хигиенни семейни комплекти, които включват чаршафи, възглавници, калъфки, одеала, ножчета за бръснене, дамски превръзки, сапуни, белина.

Комплектите са купени със средства, дарени от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Общата сума, отпусната за България, е 55 хил. евро, а семействата, за които е предназначена, са 1 000.

"BG Север"


Басейнът в Кайлъка отново нередовен

 

Басейнът в Кайлъка, собственост на Карамфил Карамфилов, се пълни с вода от нерегламентиран източник, са установили при проверка експерти от РИОКОЗ. Взетите проби показват, че има отклонение от микробиологичните показатели, информират от инспекцията. Следва да бъде издадена заповед за спиране на използването на тази вода, тъй като тя е с недоказани качества.

След като от бившата ХЕИ преди седмици уведомиха, че къпалнята в парка ще бъде затворена, защото Карамфилов не е подал уведомление за регистрация, от което следва, че работи незаконно, то вече е факт, казаха инспекторите. Процедурата обаче не е спряна и собственикът на басейна е глобен, увериха от РИОКОЗ.

Проверка е показала, че басейнът в ЛВТ също ползва вода от нерегламентиран източник, вследствиe на което съдържателят е глобен. Там нещата могат да се оправят при добро желание и малко повече пари, защото басейнът има връзка с централния водопровод, подчертаха инспекторите.   "BG Север"

 

 


Имунизират безплатно срещу тетанус здравнонеосигурени лица

 

Всички възрастни здравнонеосигурени лица, чиито години завършват на пет - 25, 35, 45 и т. н., и подлежат на задължителна имунизация против тетанус имат възможност да бъдат ваксинирани безплатно в РИОКОЗ, съобщиха от инспекцията. Специалистите информираха, че няма да бъдат върнати и тези, които са пропуснали да се защитят от тетанус през миналата година.

Сега моментът за имунизация е най-подгходящ, като се има предвид, че лятото е най-рисковият сезон за заболяването, уточниха експертите. Те отчетоха, че изпълнението на тази имунизация при възрастните не е задоволително поради големия брой на плевенчаните без здравни осигуровки. Значително по-различна е ситуацията при децата. При тях измунизациите се извършват над 95%.

В РИОКОЗ вече функционира още един безплатен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Работното му време е вторник от 14,00 до 16,00 ч. и четвъртък от 10,00 до 12,00 ч. През юли през кабинета за анонимно и безплатно изследване на СПИН са минали 12 плевенчани. "BG Север"


"Грийнпийс" скочи срещу АЕЦ "Белене"

 

Международната екологична организация "Грийнпийс" обявява война на енергийната политика в България, която предвижда изграждането на втора ядрена мощност от 2 000 мегавата в Белене. Това заяви през седмицата експертът от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп. Организацията щяла да представи на вниманието на компетентните органи у нас искане да се преразгледа решението за изграждане на нови ядрени мощности у нас и инвестициите да се насочат към възобновяеми енергийни източници. България е най-богатата на вятърна енергия страна в Централна Европа и има потенциал за производство на енергия от биомаса. Изграждането на единица мощност, използваща биомаса, не е по-скъпо от изграждането на единица конвенциална мощност, обясни Ян Хаверкамп. "BG Север"


203 двойки по химия в Медицинския

 

Нито една пълна шестица няма на изпита по химия в Медицинския университет в Плевен. Най-високата оценка е 5,75 и тя е единствената отлична. Кандидатстващите са получили 203 двойки, оценка среден 3 имат 57 човека, 3,25 са получили 26 човека, 3,50 са изкарали 33-ма, а 3, 75 - 27. Оценките между 4 и 5 са 50, пълните петици са 6, много добър имат 27 кандидат-студенти.

Резултатите според специалисти са такива, защото кандидат-студентите идват все по-лошо подготвени от година на година. Много от тях са имали двойка на изпита по биология преди това и са изкарали същата оценка и по химия. Иначе двете теми за свойствата на нишестето и за химичното равновесие нe биха били препятствия за добре подготвените кандидат-медици. Местата, за които се борят те, са 55 - 28 жени и 27 мъже. На изпита по химия се явиха 403-ма кандидати, а по списък са били 486.

Първото класиране ще е ясно на 10 август. На 15 и 16 август става записването на класираните. На 17 август е второто класиране, на 22-ри е третото, а четвъртото е на 26-и. Кандидатите не е необходимо да подават документи за всяко следващо класиране, ако са отпаднали от предходното. "BG Север"


От 1 септември

 

НЗОК заплаща повече лекарства

 

Повече лекарства за домашно лечение ще заплаща здравната каса от 1 септември, информират от РЗОК - Плевен. Промяната ще настъпи, след като влезе в сила договорът за изменение и допълнение на Националния рамков договор, сключен между Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България. Документът предвижда и гарантиране на по-ефективно изразходване на средствата, които болниците получават от НЗОК по клинични пътеки.

В новия лекарствен списък са включени 84 нови лекарства, припомнят от здравната каса. Така общият брой на лекарствените позиции става 935, от които 187 са напълно платени от НЗОК. Включени са нови лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, хипертонии, бронхиална астма, болестта на Паркинсон, хронична бъбречна недостатъчност и др. За 16 лекарства пациентите ще доплащат по-малко.

Според промените директорът на лечебното заведение за болнична помощ следва да заделя за лекарства и консумативи не по-малко от 30 на сто от средствата, получени от НЗОК за работа по клинични пътеки. При констатиране, че това условие не се изпълнява, директорът на НЗОК ще има право да спира плащания по клинични пътеки. С това изменение се елиминира възможността да се разходват средства за лекарства за други цели.

"BG Север"


За първите шест месеца на 2005 г.

 

Значително увеличение на пациентите в университетската болница

 

Отчитаният ръст се дължи на отпадане на районирането

 

921 пациенти повече са изписани след лечение в плевенската Университетска многопрофилна болница за активно лечение през първите шест месеца на 2005 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Даниела Гонкова, специалист по протокол и връзки с обществеността към УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Данните сочат, че абсолютният брой на постъпилите в стационара болни е 21 315. Основната причина за отчитания ръст е отпадането на районирането от януари тази година. С 523 са се увеличили болните от други области, което се дължи на засиления интерес от страна на пациентите към високо квалифицираната помощ в плевенската болница, са категорични специалистите.

1 708 от пациентите от други области са преминали по клинични пътеки, а 2 190 са финансирани от Министерството на здравеопазването. 8 703 от всички постъпили в стационара пациенти са по спешност. С повишаване на броя на пациентите се подобрява използваемостта на легловия фонд на болницата - 93,4 на сто, което е над средната за страната. Повишена е и оперативната дейност. Оперирани са общо 6910 души, от които по спешност - 2 313. Чувствително се увеличава броят на сложните и много сложните операции, заради усложнената патология, показва статистиката. През шестте месеца на годината в плевенската болница с инфаркт са постъпили 185 спрямо 173 души за 2004 г. С мозъчен инсулт са хоспитализирани 329 души при 354 за миналата година.

Драстично намалява броят на абортите. От началото на годината са направени 231 аборта при 410 за същия период на миналата година. Родените деца са 920, с 14 по-малко в сравнение с първото полугодие на 2004 година. Продължава и тенденцията за намаляване на туберкулозно болните. От началото на година са приети и лекувани 59 души с различни форми, от които двама са до 17-годишна възраст. При всички други социално-значими заболявания обаче се отчита ръст, който се дължи на насочване на пациентите към УМБАЛ с късно поставена диагноза и в напреднал стадии, което води до усложнения на лечението, както и от всеобщото нарастване на раковите образувания в страната, продиктувано от занижения социално-икономически статус на българина. Злокачествени образувания са лекувани в клиниките на плевенската болница при 2 069 души при 2 881 за същия период на 2004 г. От тях 69 са до 17 - годишна възраст. Повишава се и броят на диабетноболните. През периода са лекувани 821 пациенти при 387 за шестмесечието на 2004 година.

За периода на първото полугодие в болницата са проведени общо 8 210 хемодиализи при 7 922 за същия период на миналата година, показват още данните. Различните състави на ТЕЛК са извършили 9 345 експертизи. На болни, завършили лечението си с физиотерапия са извършени общо 96 514 процедури спрямо 95 675 за същия период на 2004 г. Анализът на статистическите данни показва, че в плевенската университетска многопрофилна болница за активно лечение се работи изключително интензивно при ръст на хоспитализациите от над 5 процента, относително висок дял на спешните пациенти и тежка патология, както и сериозен дял на пациентите от други области - над 18 на сто. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


Започва етническа война в Плевен

 

Вандалщина във вилната зона

 

Многолюдни ромски фамилии опустошават крайградските постройки

 

Ралица ПЕТРОВА

Вандалски набези на самонастанили се във вилната зона на Плевен цигани са сринали почти до основи голяма част от издигнатите преди повече от 20 години постройки в местностите "Острова", "Табакова чешма - Нежовец" и "Табакова чешма - цигански лозя III и IV", пропищяха собственици. От оформяните с огромен труд и средства парцели, предоставени им по силата на постановления 12 и 21 на Министерски съвет от Закона за ползвателите на земеделски земи, сега са останали само жалки руини.

Пораженията в резултат на ромските набези са превърнали някогашните кокетни вилички в грохнали, изкорубени и неизползваеми бараки - съборени стени и покриви, разбити прозорци и врати, изтръгнати метални колове и стълби, сринати и изпотрошени асмалъци. Голяма част от плевенчаните са изоставили бунгалата си и са вдигнали ръце от бруталните и оставащи без наказание кражби, лишаващи от смисъл целия им труд. Други на групи пристъпват плахо към вилите си дори посред бял ден в очакване на място да засекат натоварена с метал и покъщнина циганска каруца. Табела с надпис "Безсрамни престъпници, ще ви гоня до дупка. Жестоко ще съжалявате" на остатък от ограда показва отношението на собствениците към "неканените гости".

Страх,

опустошение

и разруха царят

във вилната зона на Плевен от около три години насам, обясняват потърпевшите.

Кръстьо Илиев разказва, че земята му била предоставена през 1974 г., шест години по-късно си направил бунгалото. Дълги години обработвал мястото, засадил дървета, малини, ягоди. Докато не започнало чудото с тоталното опустошение преди три лета. "Първо откраднаха металните колове на оградата, после бодливата тел. Последваха ги прътите от лозето, след това асмалъка. Не се посвениха да влязат и вътре - задигнаха печката и едната пружина. Тази пролет взеха и другите пружини, откачиха вратата", описва трагичната картина Кръстьо.

И допълва, че сам не смее вече да посети остатъците от къщичката си. С един съсед се хващали и отивали. И то само за това да види кога ще свалят и портата, на която съвсем скоро задигнали украшенията.

Нито решетките, нито блиндираните врати могат да спрат циганите, твърди друга потърпевша - Богдана Севданска. Подобно на Кръстьо Илиев и тя през лятото ходела на вилата да засади някой зеленчук, да обработи лозето. Сега прозорците на първия етаж на къщата ги нямало, крадците започнали да свалят циглите. Всичко, което е било от метал, е плячкосано отдавна. "Преди около три години циганите минаваха, крадяха, но откакто се самонастаниха стана страшно, няма спасение. Сама не смея да стъпя", жалва се плевенчанката.

Ние сме свободни, но сме в затвор, а затворниците са на свобода, казва друг потърпевш. Франц Бобойчев прекарва по-голямата част от времето със съпругата си във вилната зона. За година и половина къщата му е разбивана през деня четири пъти.

Премахването на т. нар. полска охрана, патрулирала денонощно в района, е основната причина в местността да намерят убежище няколко многолюдни ромски семейства, които се препитават единствено чрез кражби, са категорични собствениците. Една част от тях твърдят, че живеят под наем, други, че са закупили бунгалата, а трети - просто са намерили изоставена къща и "временно" са се настанили в нея. Дори и "законно" пребиваващите обаче са заподозрени от виладжиите в масови грабежи. Циганите, подслонили се с или без благословията на собствениците, са изгонени (защото са създавали проблеми) от Стара гара и ул. "Г. М. Димитров", където са ползвали къщи на "Жилфонд". И тъй като не са имали друга алтернатива, домочадията са намерили убежище в "Табаковата чешма".

Заедно с децата ромите, живеещи в този район, са над 30, разказват хората. Никой от тях не работи. Част от жените твърдят, че получават помощи на адрес при свои близки. Някои мъже заявяват, че ровят по контейнерите, за да се препитават. Други съвсем открито заявяват, че нямат друг избор освен да крадат. Каквото и да казват членовете на отделните семейства обаче, за ежедневната им дейност подсказва фактът, че почти всяко едно домакинство разполага с кон и каруца.

В местността няма ток и вода. Майка обяснява, че не къпе 7-месечното си бебе, тежащо 5 кг, защото няма къде. Самата тя е пропита от мръсотия. Както от нея, така и от останалите, се носи воня.

Най-многолюдна в местността е фамилията на Чокманите, чиито членове са стари познайници на полицията. В рода са осем братя и три сестри, обяснява Бисер Кърчев, младши районен инспектор. Като тартор на циганския клан се изявява един от братята - Петър Георгиев (на снимка 1), който само преди няколко месеца е излязъл от затвора. Самият той твърди, че две години е изкарал зад решетките, защото е шофирал без книжка. Сега се грижи за съпругата си и децата - като краде. Твърди, че не иска да живее в тази мизерия, но никой не го пита. "Искам да ви кажа, че Найден Зеленогорски е най-големият комарджия на града. От три години моята жена не може да влезе при него. Почти всеки ден виси там - той все бил в отпуска, в почивка. Как да го разбера това нещо? Как няма да го псувам? Детето ми е болно от жълтеница, виж къде живея - комарите ме ядат.

Крада, разбира се.

Иначе няма начин.

Всичко крада - и жени. Тук ни правят проблеми, че сме задигнали 50 кг желязо, ама ние четири семейства се храним от него", беснее Петър. По данни на полицията обаче неговото семейство съвсем законно обитава вилата, предоставена му за целта от собствениците. Според някои ползватели в "Табаковата чешма" продаването на постройките или предоставянето им под наем е незаконно поради факта, че никой не е собственик на земята под вилите.

Сред ползвателите на имотите цари страх и паника, особено сред тези, които живеят постоянно във вилната зона, твърди Бисер Кърчев. Tова е причината те да не проявяват инициатива да разговарят с ромите, твърди той. Дори някои да станат свидетели на кражба и да заявят готовност да потвърдят за нея, в последствие размислят и казват, че няма да познаят злосторниците. Вандалщината трудно се доказва, защото докато пристигне полицията, крадците вече са изчезнали, обяснява младшият инспектор, който отговаря за този район и на чието бюро всеки ден се трупат жалби във връзка с ромските набези в "Табаковата чешма". Според него пречка за своевременното отреагиране на органите на реда е липсата на високопроходим автомобил, необходим поради спецификата на терена. От друга страна за вилната зона отговарят само трима полицаи, които за обширната територия няма как да са достатъчни.

Да бъдат

изселени всички

цигани от "Табако-

вата чешма",

да се извърши контрол на пунктовете за вторични суровини и да се възстанови полската охрана, са исканията на над 80-те ползватели на земеделска земя във вилната зона на Плевен. Поради невъзможността да се справят сами със ситуацията на 21 юли 2005 г. те основават инициативен комитет. Идеята им е да сведат проблема до знанието на всички институции, които да предприемат необходимите мерки. Жалби са изпратени до кмета на Плевен, областния управител и окръжна прокуратура. Топката обаче започва да се прехвърля от ръце на ръце.

Тогавашният губернатор Николай Маринов препраща писмото по компетенстност до директора на РДВР с молба да бъде уведомен за резултата от извършените проверки. От там обясняват, че "не могат да бъдат събрани достатъчно данни, доказващи по безспорен начин съпричастността на живущите във вилите лица към извършваните в района престъпления". В писмото на полицията се посочва още, че са проведени операции в пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали, за да бъде установено местонахождението на унищожените и откраднати вещи. По-голямата част от цитираните в жалбата искания обаче не са от компетентността на РДВР - Плевен, и затова по тях не може да бъде взето отношение.

Доста лаконичен и категоричен е отговорът и на община Плевен. В него се посочва, че причина да се прекрати дейността на полската охрана във вилната зона е отменен член от Закона за местните данъци и такси, откъдето са идвали възнагражденията за пъдарите. От кметството заявяват, че градоначалникът на Плевен е обещал

да предостави

безвъзмездно

шест високо-

проходими авто-

мобила "Нива",

като сумите са осигурени с решение на общинския съвет и предстои тяхното закупуване. Вече три месеца обаче колите все още не са факт. "При установени в последствие нарушения или престъпления от ваша страна следва да уведомите директора на РДВР - Плевен, и национална служба "Жандармерия", завършва писмото.

И докато институциите си измиват ръцете една с друга, етническото напрежение продължава да расте. Светкавичното развитие на събитията подсказва, че ако в най-скоро време не бъде намерено решение на проблема, не е изключено някой "случаен" инцидент да има фатален край.


Напрежението в "Сторгозия" ескалира

 

Листовки "Българи, идва напаст" заляха квартала

 

Поля ТОМОВА

Конфликт между българи и цигани прерасна в масово сбиване и доведе до нарастване на етническото напрежение в плевенския квартал "Сторгозия". Директорът на РДВР - Плевен, полк. Бисер Иванов разпореди засилено полицейско присъствие в района.

Всичко започва вечерта на 30 юли, когато петима роми от съседен блок сядат в беседката пред бл. 80 на улица "Мир". Христо Стефанов, който живее в блока, им казва да се махнат, следва размяна на реплики. Циганите си отиват, но скоро се връщат пак и започват да хвърлят камъни по прозорците на блока. Христо се обажда на брат си Тихомир. Минути след неговото идване към блок 80 се задават близо 20 роми, въоръжени с бутилки, камъни и колове. Жените и децата от блока се прибират по апартаментите, но двамата братя остават. Започва масово меле, при което е помлян автомобилът на Тихомир, натрошени са стъклата на първите етажи и входната врата. Тихомир получава рана от нож в ръката. "Направо се напълни с цигани, надупчиха ми ръката, ходих да ме шият. Циганският терор тук е непрестанен, нямаме мира", казва той. Съпругата на Христо подава сигнал до полицията. С тяхна намеса ромите са прогонени. Тихомир и Христо пишат показания във Второ плевенско РПУ и тръгват към "Сторгозия" с пикап. По пътя обаче циганин хвърля срещу тях малка брадва. Тихомир се навежда и брадвата се забива там, където допреди секунди е бил той. След безсънната нощ, около 10 ч. на другата сутрин, няколко роми отново идват и хвърлят камъни по блок 80. Тогава те са задържани и отведени за разпит във Второ РПУ.

Живущите в блок 80 направиха мирен протест пред полицията и бяха приети за разговор от директора полк. Бисер Иванов. Според РДВР - Плевен, както и според директора на ДНСП ген. Илия Илиев, случаят е криминален и не може да става дума за междуетнически конфликт. "Не бива да се заиграва със случая, защото това не е добро за никого", каза генерал Илиев. Полк. Иванов допълни, че братята Стефанови са криминално проявени.

За жителите на блок 80 обаче конфликтът е на чисто етническа основа. "Проблемът е от около година, когато ромите бяха заселени от общината в този блок. Омръзна ни да обикаляме улиците, за да се приберем, да се страхуваме за децата си, за имуществото си, за всичко", разказват хората. Тихомир Стефанов дори заяви, че единственият начин да се реши проблемът е саморазправата. Мисля си, че има достатъчно млади, здрави момчета и мъже, които да се съберем и да се разправим с господата цигани, твърди той. Жителите на блока казват, че от година се опитват да решат проблема по законен път, като са писали многократни жалби. "Това е война, казва Силвина Христова, страшно е, като по чудо няма жертви. Този няма да е единственият случай, те пак ще дойдат. Сега ни пази полицията, но тя не може вечно да е тук. Като си замине патрулката, пак ще се върнат да ни тъпчат, но ние вече няма до го позволим", твърди жената. Живущите в блока са започнали подписка с искане за изселване на циганите от съседния блок. Те очакват към тях да се присъедини целият квартал, след което ще занесат подписката си в общината и ще искат бърза намеса за решаване на проблема.

Междувременно квартал "Сторгозия" осъмна в понеделник с листовки против ромите. "Българи, идва напаст" предупреждава листът, залепен на спирките по маршрута на тролей № 7. Въпреки че в листовките няма думи, които да призовават към сблъсъци, полицията ги свали часове след залепването им. Временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор Валери Мирчев разпореди мащабна, по думите му, проверка по случая. Ще се издирват авторите и разпространителите на материала, тъй като в закона има текстове както за хулиганство, така и за разпалване на етническа омраза, твърди прокурор Мирчев. Хората от блок 80 отрекоха да са автори на листовките, но с цялото си сърце подкрепиха написаното. Крайно време е да се съберем, да сме задружни - като циганите, защото иначе няма да се справим, заявиха те.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Уроци за царе, царедворци и бъдещи мандатоносители

 

Безразсъдните действия в политиката носят тежки негативи

 

Любомир ПЕТКОВ

Седмицата след провала на първия мандат донесе светло прозрение за настоящия диригент на преговорите НДСВ - няма как да стане правителство без БСП. Чудно как са разсъждавали щурмоваците на парламентарната трибуна и дали въобще са разсъждавали по време на драматичното гласуване. Безразсъдните действия в политиката обаче носят по-тежки негативи дори и от злонамерените. Изходът от втория кръг преговори ще даде окончателен отговор на произтичащия въпрос - какво подтикна жълтата чета към парламентарни безредици - съзнателен стремеж за бойкот или първосигнална политическа нетърпимост.

И в двата случая загубата е за самото НДСВ. Ако НДСВ, както каза и Сергей Станишев, е действало като малко дете, то няма опция в момента за отстояване на твърда позиция в повторните преговори. Единствената възможност за царистите е да се извиняват, а единственото приемливо извинение за БСП би било връщане на мандата. Поне такова очакване пролича в позицията на соцръководството. Ако жълтите обаче в определен момент са се изживявали като фактор, който може да чертае политическото бъдеще и след катастрофална загуба на изборите, то днес тази позиция тотално олеква. Олеква по логиката на същата тази проста аритметика, за която от НДСВ толкова дълго говореха. Тази аритметика днес е още по-малко в полза на досегашните управляващи, отколкото беше тя в ущърб на БСП. Причината е проста - социалистите спечелиха изборите. Техният потенциал за съставяне на правителство след 25 юни винаги е бил и ще продължава да бъде по-висок в отношение 82:53 спрямо НДСВ. Сега жълтите най-сетне получиха възможност да се погледнат в огледалото. Няма как в процеса на вторите преговори Симеон Сакскобургготски и неговите съмишленици да продължават да живеят с представата за себе си от нощта на гласуването за правителството БСП - ДПС. Тогавашните партньори в събитията сами заличиха този образ. С позицията си първо ДСБ даде да се разбере, че тази партия няма интерес към пряко участие в управлението тук и сега. Като опитен човек в бизнеса стратегът Костов отчете наличието на достатъчно спомени за неговия мандат и формулира адекватни цели: непосредствената - утвърждаване на ДСБ като автентичната десница и скритата - ако може да превърне НДСВ в заложник срещу парламентарна подкрепа.

Другият активен участник в "процедурите" по избора на правителство - ОДС, както винаги продължи да върви след събитията. Надежда Михайлова имаше възможността да сънува една - две нощи себе си като премиер в дясноцентриско правителство, но прозрението на възможния партньор НДСВ я върна към действителността и традиционната теза "долу комунистите". "Атака" не изневери на себе си и каза само "долу", макар и не с присъщия фалцет. Причината е ясна - смачканото самочувствие на лидера, който не владее положението. Поводът също - разцеплението на парламентарната група на Волен Сидеров. БНС от своя страна запазиха за себе си привилегията да изглеждат автономни. Те продължиха да защитават тезата за програмно правителство, каквото и да означава това, което по принцип може да се характеризира единствено като уклончиво поведение. То обаче далеч не означава готовност за реверанс към партията, която е на ход, а по- скоро любезен отказ. Така НДСВ получи своя първи урок по политическа култура. Ако в записките, които Сакскобургготски си води постоянно, присъстват някакви изводи, той скоро трябва да изведе следния: "Когато НСДВ няма абсолютно мнозинство, морето не е до колене, а когато НДСВ загуби избори, по добре да не влиза в морето". Така или иначе жълтите влязоха до ушите в тази ситуация и логично търсят спасителния пояс в ляво. Там обаче е също толкова логична тезата, че проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се. Тъй като засега няма как да избягат от час, жълтите вероятно ще разберат и втория урок, който е на тема: "Причинно-следствената връзка в природата, в човешките и в политическите отношения". Засега изразителите на позиции от НДСВ демонстрират едни доста повърхностни познания по темата, засягайки клишето за национално отговорното поведение. От БСП контрираха с твърде обикновения за царедворските сетива, но неоспорим аргумент: "Вие загубихте нашето доверие". А доверието на БСП днес означава и доверието на ДПС, което е равно точно на 116 народни представители без четиримата независими. Жълтите преговарящи няма как да се измъкнат от тесния чин, на който се свиват, за да избягат от третия урок на тема: "Как определени действия предизвикват твърде неприятно противодействие." НДСВ затъна толкова дълбоко в придобивките от своята "парламентарна" победа, че не успя да избяга и от писмения изпит. Индикациите, че материята не е стигнала там, където трябва, се оказаха показателни и за крайния резултат от политическото контролно, което съдържаше само 12 въпроса. Жълтите подплатиха своя слаб успех и с редица текущи провали. Те започнаха още тогава, когато Сакскобургготски имаше шанса да се прояви по-добре. Неговата предварителна подготовка обаче се оказа недостатъчна. Тезата, че изборът на правителство е преди всичко "въпрос на процедура" се обърна с пълна сила срещу него. Никоя процедура не може да замести последователната политическа позиция и адекватното на нея поведение. Посланието за спокойствие в рамките до три месеца, поговорката "три пъти мери и един път режи", интерпретацията за "идеалния премиер", визията за осъществяване на преговорния процес чрез някакви хаотично разположени във времето и пространството кръгове, заслужиха слабата оценка дори на доскорошните съмишленици сред "парламентарните бунтари". Последният и най-красноречив урок НДСВ получи пак от тези, които хем обявяваше за свои най-големи политически противници, хем управляваше с част от тяхната нова коалиция. И ако жълтата партия не намери капацитет и воля да си напише домашното, то поне трябва да засвидетелства уважение към усилията на останалите политически субекти да я цивилизоват. И БСП, и ДПС оцениха, че най-удачният вариант за управление на страната при това съотношение на силите е коалиция между първите три партии. Лявоцентристката парламентарна коалиция не си позволи нищо незначещото високомерие, изразено от една 53-членна група жълти депутати чрез лозунга: "Без нас никое правителство не може". В интерес на самото НДСВ е да научи поне този последен урок, защото след него има още един. Той е на тема "Има правителство, което и без вас може".


Румен Петков, Коалиция за България:

 

НДСВ провали първия мандат

 

Полина ТОНЕВА

НДСВ носи цялата отговорност за провалянето на първия мандат, смята зам.-председателят на БСП и депутат от Коалиция за България Румен Петков.

Според него по време на преговорите за първи мандат с БСП жълтите са поставяли измислени условия и сегашната им загриженост е повече от комична.

С поведението, което демонстрират сега от НДСВ, е малко вероятно техният мандат да бъде реализиран, смята Румен Петков. Според него в случая става дума за принципи на формиране на управление и правителство. Малката вероятност за реализиране на втория мандат логично води до трети, каза заместникът на Станишев. Дали ще бъде даден на ДПС, или на друг, е въпрос на политическа преценка и решение, смята той. Петков е на мнение, че забавянето при съставяне на правителство неминуемо води до въпросителна относно присъединяването на България към ЕС. В страната вече се забелязвало и нарастващо напрежение във всички сфери на живота, а имало и многобройни вътрешни проблеми, които чакат своето решение. Цялата вина за това носи НДСВ, категоричен е Румен Петков.

БСП не се страхува от предсрочни избори, но едва ли това е най-добрия сценарий за страната ни, каза още той.


Рени Богданова, БЗНС:

 

Ако няма дясноцентристки кабинет, по-добре нов вот

 

Ралица ПЕТРОВА

Ако НДСВ не успее да сформира дясноцентриско правителство със своя мандат, по-удачният вариант за България ще бъдат предсрочни избори, е мнението на Рени Богданова, областен председател на БЗНС в Плевен. Според нея е необходимо жълтите да се ориентират към десните сили, като те трябва да се обединят в името на бъдещето на страната, дори и с цената на големи взаимни компромиси. Един нов вот не би се понравил на хората, които не са готови за него, смята лидерката. Той ще протече при още по-ниска избирателна активност, прогнозира тя.

Рени Богданова изказа съмнение за добрия изход от започналите преговори за съставяне на проектокабинет. Тя определи като грешка стартирането им отново с Българската социалистическа партия. Според нея БСП най-вероятно няма да се съгласи да участва в правителство с мандата на НДСВ. Но все пак допусна социалистите да размислят, в зависимост от това какво друго ще им бъде предложено, освен премиерския пост.

За провала на първия мандат на Коалиция за България са виновни самите социалисти, смята Рени Богданова. Областната председателка твърди, че за негативния развой на събитията е повлияла голямата власт, която е била предоставена на Движението за права и свободи, а това, според нея, в никакъв случай не се е приело добре.


Ася Михайлова, ОДС:

 

Категорично ще има правителство

 

Поля ТОМОВА

България в момента не се нуждае от предсрочни избори, тъй като това ще забави членството ни в ЕС, а има и достатъчно вътрешни проблеми за решаване, заяви депутатът от плевенската листа на ОДС Ася Михайлова. Според нея въпросът за това кой е виновен за провала на първия мандат не стои. Имаше мандат, той не се осъществи, партията мандатоносител трябва да си направи анализа за причините, заяви народната представителка. Изреченията от рода "ние не се страхуваме от предстрочни избори", като това на лидера на БСП Сергей Станишев, произнесено на Бузлуджа, са недопустими в този момент, смята синята депутатка. Тя добави, че никой няма интерес от такава ситуация в страната. Ася Михайлова заяви, че е оптимист за съставяне на правителство, но то може да се реализира и с втория, и с третия мандат. Безкрайно съм изненадана обаче от стратегията и тактиката на НДСВ, които получиха втория мандат, каза тя. Категорична съм обаче, че България ще има правителство, тъй като това е нужното решение за страната, добави Ася Михайлова.


Любомир Паскулов, Демократическа партия:

 

Най-уместни са предсрочните избори

 

Даниела ДОЧЕВА

Като резултат от създалата се политическа ситуация в страната може би най-уместни ще са едни предсрочни парламентарни избори, смята лидерът на Демократическата партия в Плевен Любомир Паскулов. Само така можело да бъде съставено стабилно и функциониращо правителство, което да отговори на стремежите на държавата ни към евроинтеграция. През септември Паскулов смята, че ще има по-голяма избирателна активност, както и много преориентирали се гласоподаватели. Според него тогава в парламента ще влезе по-стабилно мнозинство, което ще формира политически отговорно правителство. То пък от своя страна щяло се ползва с доверие и нямало да се налага често да му бъде искан вот на недоверие.

За програмен кабинет Паскулов смята, че не сме дорасли. Според него БСП и НДСВ биха могли да съставят добро правителство с премиер от Коалиция за България, който щял да измие честта на Станишев. С министър можело в него да участва и БНС. Но въпросът бил каква поддържка ще намери такова правителство в парламента.

Основният проблем е, че има доста различия в подхода на двете политически сили, които биха довели до колизии по време на управлението им, прогнозира Паскулов.

Той е на мнение, че нито един кабинет не би могъл да бъде стабилен в това политическо статукво от гледна точка на интереси. Коалиция за България малко пропиляла шанса си да сформира кабинет заради факта, че заложила на политическо споразумение, което да гарантира достатъчен брой гласове. Преговорите се водели единствено с ДПС, вместо да се търси една по-широка коалиция - явно БСП не искала да сподели властта с по-широк кръг, проявявайки егоизъм.

В настоящата политическа ситуация ясно се вижда желанието за повече властови ресурс за сметка на държавните интереси, каза в заключение Паскулов.


Милчо Илиев, БЗНС - НС:

 

Жълтите трябва да получат подкрепа от БСП

 

Ралица ИВАНОВА

Дали ще мине мандатът на НДСВ зависи от начина на водене на преговорите. Това заяви за "BG Север" областният лидер на БЗНС - НС в Плевен Милчо Илиев. Според него от анонса, който ще направи Симеон Сакскобургготски (по думите на ексгубернатора той е стар комарджия), ще стане ясен и изходът от преговорите за съставяне на ново правителство. Във всички случаи обаче жълтите трябва да имат подкрепата на БСП и благоразположението на президента Георги Първанов, смята Илиев.

Според лидерът на мозеристите вторият мандат има шанс да бъде реализиран, защото натискът отвън е много голям. Третият е почти невъзможен, тъй като "ако в сега създалата се ситуация се отиде отново на варианта БСП - ДПС, то това правителство няма да има необходимия рейтинг". Предсрочни парламентарни избори пък биха ударили по реномето на президента. "Ако се стигне до нов вот Георги Първанов ще трябва да назначи служебен кабинет и естествено да отговаря за него. Всеки един неуспех на това правителство ще му се отрази, а засега на него подобно развитие на нещата не му е необходимо", разсъждава Милчо Илиев. Според ексгубернатора евентуалните предсрочни избори ще се окажат пречка към реализиране на втори президентски мандат на бившия лидер на социалистите.

Да се ограничи присъствието на ДПС, а БСП и НДСВ така да се договорят, че да вкарат още някой играч, е най-удачният вариант за кабинет според Милчо Илиев. Областният лидер на БЗНС - НС не изключва това да бъде и ОДС. А за основен виновник за провала на мандата на БСП ексгубернаторът категорично посочи Симеон Сакскобургготски. "Той не може да мине без ухажването на него да се падне честта да състави правителство и благородно след това да каже, че се отказва от поста премиер", допълни Илиев.


 СОЦИАЛНО


Над 30 прегледа за нощ в Спешното

 

Напливът се дължи на обостряне на хроничните заболявания в жегите

 

Ралица ПЕТРОВА

Само за една нощ (1 срещу 2 август) в плевенската "Бърза помощ" са извършени над 30 прегледа и е отреагирано на 7 повиквания, каза за "BG Север" д-р Милен Тодоров, завеждащ "Спешно приемно отделение" към университетската болница в града. Обостряне на хроничните заболявания - сърдечно-съдови, невротични и др. вследствие на големите жеги, са основната причина за наплива от пациенти, информира лекарят.

Значително по-голям е броят на обажданията в Спешното през нощта, за разлика от светлата част на денонощието, допълни д-р Тодоров. Според него това се дължи на факта (колкото и учудващ да е той), че няма сериозно пострадали от топлинни удари плевенчани през това лято. Оплакванията са свързани най-вече с обостряне на симптомите на основните заболявания, които се проявават основно през нощта.

От една - две години насам хората са значително по-информирани и вземат превантивни мерки срещу високите температури, са наблюденията на д-р Тодоров. Все пак всеки трябва да е наясно, че най-често жегите може да предизвикат прегряване на организма. Възможно е обаче да се стигне дори до по-тежки състояния на термичен шок. Това може да се случи например, ако човек работи тежък физически труд на висока температура - на полето или пък в затворени помещения. Други чести неразположения, свързани с горещините, са слънчевите изгаряния, при които кожата силно се зачервява, а в по-тежките случаи може да се появят мехури, треска и главоболие.

Изключително опасни са и големите амплитуди при температурата. Рискован за здравето може да се окаже например скокът в басейна със студена вода, след като дълго сме се излежавали под жаркото слънце, предупреждават лекарите. Стоенето в стая със силен климатик веднага след като се приберем от разходка навън пък може да доведе до някоя лятна настинка. Затова специалистите съветват разликата между вътрешната и външната температура да не е повече от 10 градуса.

Прегряването на организма е особено опасно за по-възрастните хора и малките деца. Обикновено първата група имат съпътстващи заболявания и заради това още по-трудно понасят горещините. Освен това при старите хора често е нарушена топлинната регулация, т. е. те по-трудно успяват да се приспособят към температурата на околната среда.

В Плевен температурни рекорди през това лято не се очакват, информира Найда Николова, синоптик към НИМХ - Плевен. Засега няма данни, че ще бъдат превишени 43,4 градуса, каквато е била най-високата температура през август (а и изобщо през всички летни месеци в Плевен) от 1922 г. до сега. Някои все още помнят и морителните жеги през юни 1982 г. - 41,5 градуса и през юли 1985 г. - 43 градуса.

Сегашните температури от 34 - 36 градуса са най-обикновени, летни горещини, коментира Николова. Сравнително по-топъл е бил месец август през 2003 г., показва статистиката на НИМХ. На 15.08.2003 г. е регистрирана температура от 38,7 градуса, точно такава е била тя на този ден през 1923 г. На 30 август преди две години термометрите са ударили 39, а ден по-късно - 36,5 градуса.

Хората с хронични заболявания обаче могат да са спокойни за своето здраве, тъй като след жегите синоптиците прогнозират захлаждане и понижение на температурите с 6 - 7 градуса.


Деца принудени да работят нелегално

 

Двама бизнесмени са дадени на прокурор заради нарушения на КТ

 

Поля ТОМОВА

Само за месец юли 33 деца са поискали разрешение от инспекцията по труда в Плевен за работа. Дадените разрешения са 31, а за първите шест месеца на годината са 14. Условията за работа на малолетни и непълнолетни са описани в Кодекса на труда (КТ), както и в Конвенция 138 от 1972 г. относно минималната възраст за приемане на работа.

В България тази възраст е 16 години, за разлика от други държави, където и 15-годишни могат да работят. За да започнат работа, децата трябва да представят куп документи в инспекцията по труда: официално писмо от работодателя, точно описание на длъжността и работното време, характеристика на работното място, медицинско, лична карта и акт за раждане. Документите се предават на инспектор, който след съответната проверка дава разрешение за работа на непълнолетното лице. Обикновено децата търсят работа през лятото, най-често като бармани, сервитьори, шивачки.

Абсолютно е забранено детският труд да се практикува нощем, като за непълнолетните и малолетните това е след 20,00 часа. Не винаги обаче тази забрана се изпълнява. В известна плевенска дискотека като сервитьорка работи 17-годишната М.К. Момичето живее само с майка си, чиято заплата не стига доникъде. Девойката е принудена да изкарва част от парите на семейството. "Не работя само през лятото. Дори по време на учебната година ме взимат за по седмица - две. Трудно обаче издържам, ако цял ден съм на училище, а нощем съм на работа, но няма начин", признава тя. Работата в дискотеката не й харесва твърде, закачат я мъжете, страхува се, когато се прибира в ранните часове. Признава, че когато идват на проверки, управителите на заведението я крият. Не иска да бъде разкрито нито името й, нито заведението, където работи, защото парите й трябват.

За децата е забранено още да работят в металургията, в строителството, като гледачи на животни, при работа с опасни химически вещества, както и тежка физическа работа, като докерска например. Често обаче по строителните обекти, особено в по-малките населени места, могат да се видят непълнолетни момчета, които са наети като общи работници. Процентът на тези, които взимат разрешително за работа от инспекцията по труда, сигурно е много по-малък от този на децата, които работят без разрешително. От миналата година обаче наемането на работа на деца без разрешително от инспекцията по труда е криминализирано деяние. Работодател, който не спазва закона, може да отнесе затвор до шест месеца и да заплати парична глоба. Плевенската инспекция по труда е дала на прокурор двама работодатели. При извършената проверка е констатирано, че те са наели деца без необходимите документи.


Без алтернатива

 

Едва 16 малчугани с увреждания отидоха на лагер в Шипково

 

Заради липса на пари останалите са лишени от оздравителни процедури

 

Даниела ДОЧЕВА

Само 16 деца с увреждания ще успеят тази година да направят задължителните за здравословното им състояние процедури в минералните извори на с. Шипково, научи "BG Север" от Стефка Петрова, председател на БАЛИЗ. Социалното министерство отпуска за всяко дете 165 лв. и същата сума за неговия придружител, но парите се изплащат около месец след летния лагер. За да се включи в пътуващата група, родителят на малчугана с увреждания трябва да плати със собствени средства, а това се оказва голям проблем за много семейства. Още повече, че в някои от тях има по две деца с увреждания, т. е. сумата нараства с още 165 лв., обясни Петрова.

Така останалите 35 деца с увреждания от организацията са се лишили от задължителното санаториално лечение таза години. Вчера, 4 август, те изпратиха своите приятели за Шипково, където ще останат до 14 август.

За да се подпомогнат финансово, в началото на юли от БАЛИЗ организират благотворителен концерт. Събраните 1 000 лв. се оказват недостатъчни, но пък ще покрият разходите за транспорта. Кандидатствали и с проект, но не бил одобрен. Миналата година шансът бил на тяхна страна и получили пълно финансиране от ФАР за летния лагер.

Децата могат да се лекуват в различни санаториуми със своите родители, но те предпочитат да са заедно. Познават се от години и са щастливи да общуват. А родителите имат възможност да обменят помежду си опит в лечението на своите деца, разказа Надежда Вълчева, доскорошен председател на организацията.

След лагера екипът и родителите, които вземат активно участие в дейността на Дневния център към БАЛИЗ, открит през декември 2004 г., ще решават друг проблем. Все още за малчуганите с увреждания няма рехабилитационна зала, оборудвана със съответните уреди. Ротари клуб Плевен Центрум е обещал 3 500 долара за закупуването им. БАЛИЗ обаче трябва да направи основен ремонт на приземния етаж, който ще бъде превърнат в зала. Във финансовото подпомагане на сериозното начинание организацията се надява да се включи и общината, ще пробват да защитят и свой проект по проблема. Това никак няма да е лесно, дават си сметка те, защото в последните години все по-трудно се отпускат средства по проекти - явно са се поизчерпали еврофондовете за България, смята Петрова.


Световен ден на младежта

 

Ученици от Езиковата рецитират стихове от Гьоте в Кайзерслаутерн

 

"Акцент" и квартет от Северняшкия се включват в агитката

 

Дани БОЖИДАРОВА

Утре, 6 август, 9 ученика от ХI клас на езиковата гимназия в Плевен ще заминат за Кайзерслаутерн, за да участват в Световния ден на младежта, научи "BG Север" от ръководителката на групата и преподавателка по немски език в гимназията Румяна Пенкова. В продължение на 10 дни плевенските участници ще имат възможност да демонстрират как се справят с немския език като рецитират стихове на немски класици. Един от тях естествено ще е Гьоте, останалите ще са изненада и за преподавателката по немски. За празника, организиран от католическата църква по идея на покойния папа Йоан Павел II, учениците ще рецитират и молитвата "Отче наш" на немски и на български език. По време на престоя си ще имат възможност да посетят интересни места и да разгледат забележителностите на побратимения на Плевен град. Ако решат, те могат да продължат престоя си в Германия, като се включат в забавленията в Кьолн.

С групата за Кайзерслаутерн ще отпътува и перкусионен ансамбъл "Акцент" (на снимката) с ръководител Симеон Серафимов, както и квартет от Северняшкия ансамбъл. Още май месец при гостуването си в Плевен синът на кмета на Кайзерслаутерн бил много впечатлен от отличаваните многократно перкусионисти, които за пръв път ще се изявят пред публиката на немския град. До сега един от членовете на ансамбъла - Влади Петров, който тази година се пребори за единственото място в естрадния факултет на ДМА "П. Владигеров", се е изявявал самостоятелно в Кайзерслаутерн. Пътуващите сега перкусионисти са Искра Граматикова, която се премести неотдавна от Варна в Плевен, за да се обучава в школата на Симеон Серафимов, добре познатата Надежда Русева, Георги Цветков и Надя Нешовска.

Ансамбълът ще свири предимно български неща. Заедно с квартета от Северняшкия ансамбъл младите музиканти ще изпълнят две народни песни - "Змийки" и "Девойко, мари, убава", информира Августина Серафимова.


Само две семейства искат да бъдат приемни родители

 

Полина ТОНЕВА

Само две семейства са заявили желание да кандидатстват за приемни, съобщи Светлин Симеонов, началник отдел "Закрила на детето" в Плевен. Те работят в сферата на здравеопазването и вече са върнали въпросниците, които е трябвало да попълнят. Семействата нямат собствени деца и са без претенции какви ще отглеждат. Очаква се още две съпружески двойки да върнат въпросниците, като по този начин ще се оформи група, заяви Симеонов. След това желаещите преминават курс на обучение за приемни родители. Курсът се осъществява от фондация "Фидеп", която има лицез от Държавната агенция за закрила на детето. След преминаване на обучението желаещите ще бъдат одобрени от специалистите и могат да приемат децата в семействата си. Малчугани има достатъчно, тъй като кампанията е насочена към онези, които са настанени в домове, информират от отдела за закрила на детето.

Кампанията за набиране на приемни семейства продължава. Те трябва да отговарят на следните условия: да са пълнолетни; месечният доход на член от семейството да не е по-нисък от минималната работна заплата; да имат възможност да осигурят на детето лично пространство в жилището, подходяща храна и режим на хранене, грижа за здравето и образованието, срещи с роднини, близки, приятели или значими за детето хора; да не са лишавани от родителски права; да не са поставени под запрещение; здравословното им състояние да им позволява да полагат грижи за малчугана. Приемните семейства получават и финансова помощ за отглеждане на децата. За дете до 7 години - до 120 лв., от 7 до 14 години - до 140 лв., от 14 до 18 г. - до 160 лв. В едно приемно семейство могат да бъдат настанени не повече от две деца, като общият им брой заедно със собствените не може да надвишава четири.


Над 100 канарчета отглежда ветеринарят Ивайло Савчев

 

Сърцето на пойната птичка бие 1 000 пъти в минута и се пръска при най-малък стрес

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Над 100 канарчета гледа ветеринарният доктор Ивайло Савчев. Любовта му към тези нежни и красиви пойни птици го завладява още преди 25 години, когато е само на 8. Тогава в Плевен имало сдружение на канаровъдите и изложения, които амбицирали малчугана да прави различни селекции, докато получи птички с определено оцветяване.

Участвал със своите любимци на изложби за екзотични декоративни пойни птици в цялата страна. Не знае защо точно в канарчетата се влюбил, но със сигурност знае, че удоволствието от общуването с тях не е намаляло през годините. Може да прекарва часове пред клетките им, да ги наблюдава как чуруликат, скачат и пърхат с крилца. За всички тези години той е натрупал богат опит и много знания за нравите, предпочитанията и здравословното състояние на малката птичка.

Не се отказал от канарчетата и докато следвал ветеринарна медицина в Стара Загора. Наел помещение близо да квартирата си, в което създал всички необходими условия за развъждането им. Скоро чуруликащите красавци станали 350, а собственикът им - член на местното дружество на канаровъдите "Екзотика". От неговия председател Атанас Христов, който е един от най-големите специалисти в България и Европа, Ивайло научил най-много за пъстрите птички.

За българина канарчето е доста непозната птица, са наблюденията на ветеринарния лекар. Родината на екзотичното същество са Канарските острови, откъдето идва и името му. Тези оцветени в матово зелено птици били много харесвани. Приказните им песни привличали испанските моряци, които акустирали по островните пристанища, за да ги ловят и да ги отнасят по домовете си. Това се случвало около 1478 г., от когато е запазено първото сведение. Към 1650 г. при корабокрушение превозваните птици отлетели и били отнесени от вятъра на о. Елба. Там се появила нова порода, по-жълта от канарчетата на Канарските острови. Много от тях били отнасяни в Италия и Германия и това било началото на цветовото и типовото им развъждане. В турските хареми, както и в домовете на заможните хора, задължително е имало поне едно канарче, което с песните си радвало стопаните.

Канарачето е много

интелигентна

птица, която

може да бъде

научена да говори

като папагала.

Малко хора знаят, че пеят само мъжките, те са и с по-красиво оперение, разказва д-р Савчев. За да не се разсейва певецът, той трябва да не вижда други мъжки или женски и клетката му да е по-тясна, за да се чувства комфортно, твърди специалистът. Когато не се виждат, а само се чуват, мъжките започват да се надпяват. Канарчето може да бъде обучено да изпълнява определена мелодия. В първата година от живота си то е най-възприемчиво и по правило се учи от своя баща. Биологичният му родител може да бъде сменен с истински "солист", на който младото птиче да подражава. Препоръчително е около него да няма други шумове и да е на тъмно. Тогава резултатите няма как да не дойдат, уверява специалистът. Заради вродения си инстинкт да пее, канарчето може да се научи и от запис на касетофон например.

Слушайки концертите им, женските избират своя партньор. Много често те не приемат натрапен им от селекционера мъжкар. Започват жестоки битки с него, които често завършват със смърт за едната птичка. В тези случаи опитните канаровъди прилагат някои трикове, за да излъжат женската, обяснява докторът. Мъжкият се пуска в клетката й вечер, когато е тъмно. Тя усеща неговото присъствие, но не се съпротивлява така яростно. До сутринта е възможно да свикне с него и да създадат желаното от селекционера потомство. Често обаче не става така. Ако е чула песента на своя избраник, тя иска само него. Той провира главичка през клетката и гледа все към нея, отправяйки й любовните си послания. Когато двойката бъде събрана, контактът между двете птички се осъществява светкавично, разказва още той. Женската снася от 3 до 5 яйца, които мъти 14 дни. Семейството се грижи за малките пиленца до 25-ия ден, след това трябва да бъдат отделени, защото е възможно майката да започне да ги скубе, за да си прави ново гнездо, и дори да ги убие. Канарчето снася веднъж в периода февруари - март. След това започва да сменя перата си. Един мъжки може да оплоди няколко женски, но за да е пълноценен, трябва да почива по 2 - 3 дни между контактите, съветва специалистът.

Дневната хранителна дажба за канарчето е около една чаена лъжичка смески от канарено семе, репко, рапица, просо, лудо просо, коноп, лен, овес.

Трябва да си

хапва и настърган

морков,

богат на каротин, както и жълтък. Канарчето обича всякакви плодове и зеленчуци. С тях обаче трябва да се внимава, защото ако имат нитрати, птичките умират. За да осигури екологично чиста храна за любимците си, д-р Савчев я отглежда в двора си или я купува само от хора, на които има доверие. Канарчето е много нежна и чувствителна птица. Сърчицето му прави по 1 000 удара в минута и при най-малкия стрес може да се пръсне. Ако вдиша цигарен дим, умира за секунди, разказва той. При подходящи условия птичката живее 10 - 15 години, а Ивайло Савчев до неотдавна имал женска на 18. За да се чувстват комфортно канарчетата, трябва всеки ден да им се почистват клетките - за удобство се слагат тавички с пясък на дъното, от който те кълват и песъчинки за добро храносмилане. Водата също трябва да е прясна и чиста.

Канарчетата боледуват от стомашно-чревни болести, от шарко-дифтерит и др. Когато не се чувстват добре, стават неадекватни, с настръхнали пера, придремват, а мъжките спират да пеят. Пренасянето им от едно място на друго е много стресиращо за тях, затова във водата им се слагат специални релаксиращи препарати. Изложбите на пойните птици се правят само през есента, когато са сменили старите пера с нови, обяснява Ивайло Савчев. Има три големи групи канари, които се оценяват от жури - певчески, фигурни и цветни. Цветните са най-трудни за селекция. Изискванията, на които трябва да отговарят, се задават от СОМ - световната асоциация за стандартите на канарите.

Пеещи са всички канари, но при групата на певческите има специфични гами в самата песен, които журито прослушва. В тази група са харцерът, който пее със затворена човка като само надува гушката си. Видът малиноа пък изнася концертите с отворена човка, а песента му наподобява тази на славея. Тимбрандо е много рядък и почти го няма в България.

Сред най-популярните представители на фигурните или стойкови канари са парижко къдраво, което е с къдрави пера и може да бъде жълто, кафяво, бяло, и гърбавите (глостер) - те са с едри трупове и големи качули, които падат пред очите.

Няма друга домашно отглеждана птица, която да може

да се похвали с

такова разнообра-

зие в окраската.

Най-голямата група на цветните канари се дели на две големи подгрупи - меланинови (с тъмен пух), в окраската на които участват черен и кафяв пигменти, и липохромови (със светъл пух, без никакво тъмно петънце). Най-трудни за селекция са меланиновите канари. Те образуват четири големи групи - черна, ахатова, кафява и изабелова. Към първите се отнасят зелените, сивите, бронзовите и бакърените канарчета. Разнообразието е толкова голямо, че всеки лаик в тази област се обърква моментално, се подразбира от фактите.

На всеки конкурс се оценява окраската за дадения вид, разположението на шарките и спазени ли са стандартите при пигментите, цветът на ноктите и човката, дължината на тялото - от човката до края на опашката, и т. н. Специалистите в областта знаят, че червените пигменти могат да се засилят като се хранят птиците с моркови. В състезанията може да се участва и с колекция - 4 абсолютно еднакви канарчета, което естествено се постига много трудно.

Цената на едно хвъркато е от 25 лева нагоре, но най-редките, чисти като селекция и красиви екземпляри могат до достигнат до 2 000 лв. на българския пазар. В страната има доста хора, които правят сериозен и опасен бизнес с птиците. За своята колекция Иво е дал около 6 хил. лв. до момента. Инвестицията за много хора сигурно е непонятна, но той не мисли така. "Виждал съм всякакви птици, но канарчетата ми останаха на сърцето. Като седна при тях, мога да ги гледам с часове, а удоволствието от това е несравнимо", казва ветеринарят.


ЕСТЕСТВЕНО КРАСИВИ

 

Маски за лице от природата

 

Лимон за еластична кожа

Разбийте един белтък на пяна, добавете 1 чаена лъжичка мед и няколко капки лимонов сок. Веднага нанесете маската върху кожата и след 10 минути изплакнете.

 

Извара за свежест

Смесете 1 чаена лъжичка извара, 1 чаена лъжичка гъст мед и 1 супена лъжица портокалов сок. Нанесете на лицето и шията гъст слой от маската и след 20 минути измийте с отвара от чай. Нанесете хранителен крем.

 

Банан за тонус

Смачкайте с вилица един средно голям, добре узрял банан, прибавете 2 супени лъжици извара, един жълтък, 1 супена лъжица сметана и бъркайте до получаване на кремообразна смес. Нанесете я на лицето и след 30 минути изплакнете.

 

Бадемови трици за сияйна кожа

Тази маска почиства и овлажнява лицето. Смесете 3 чаени лъжички бадемови трици с 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка сметана и малко топла вода. Измийте след 15 минути.

 

Авокадо за енергия

Този плод бързо освежава уморената кожа. Смесете по 2 чаени лъжички от меката му част, мед и ябълков оцет. Разбийте и прибавете 6 супени лъжици зехтин. Нанесете маската и след 30 минути изплакнете.


Пчелният мед като балсам за уморената кожа

 

Пчелният мед с омекотяващите си свойства действа като истински балсам за уморената кожа. Той съдържа и антиоксиданти, които ви придават свеж и подмладен вид и премахват следите от стреса. Освен това в пчелния продукт има и водороден пероксид, който го прави отлично почистващо средство. Не са за подценяване и овлажняващите му свойства. Така гладкостта и нежността на кожата ви се запазват за по-дълго време. Ето няколко бързи и ефикасни маски с мед, които ще подобрят свежестта на лицето ви.

 

Мед и канела за проблемна кожа

Компоненти: 1 супена лъжица мед, половин чаена лъжица канела (от пакетче).

Приготвяне: Смесете канелата и пчелния мед и разбъркайте добре.

Употреба: Нанесете сместа върху добре почистена кожа. Оставете да подейства 3-4 минути (маската щипе леко). Измийте с хладка вода. Нанесете овлажняващ крем или лосион.

 

Сок от лимон за свеж тен

Компоненти: 1 супена лъжица мед и сока от половин лимон

Приготвяне: Смесете добре сока на лимона и пчелния мед и разбъркайте.

Употреба: Нанесете сместа върху добре измита кожа и оставете да подейства 10-15 минути. След това измийте лицето си с хладка вода и нанесете овлажняващ крем или лосион.

 

Маска за подхранване с хума и зехтин

Компоненти: 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица хума и 1 супена лъжица зехтин.

Приготвяне: Разтворете хумата в малко минерална вода и смесете така приготвената кашица с меда и зехтина.

Употреба: Нанесете сместа върху добре почистена кожа и оставете да подейства 10-15 минути. После се измийте с хладка вода и нанесете овлажняващ лосион.


ЛЯТНО ВРЕМЕ

 

Тежките храни и алкохолът са коварни в жегите

 

Лятната отпуска по правило предлага много изкушения, които се залепват като излишни мазнинки по фигурата. Почивката край морето задължително е съчетана с пържена рибка, бира, леки коктейли, сладолед, ядки и какво ли още не. Подложени на тази "тежка" програма, неусетно трупаме килограм след килограм. Ако не се вземем в ръце, резултатите от лятната ни почивка могат да се превърнат в истински кошмар. С помощта на прости, но изпитани правила всички тези проблеми отпадат от само себе си.

Ако не сте гладни, не яжте

Когато сме сред приятели и водим лек непринуден разговор, много често не си даваме сметка, че изяждаме големи количества ядки или мезета. В повечето случаи не сме гладни, но просто се присъединяваме към останалите, а на всичкото отгоре не спираме да им правим компания, докато не изчезне и последната маслина, солета или ядка. Когато осъзнаем какво става, вече е твърде късно. Тежестта в стомаха, съчетана с жегите, е невероятно бреме. За да не се стига до там, хапвайте плодове или свежи салати от зеленчуци. Така нищо няма да помрачи настроението ви.

Алкохолът ще ви изненада неприятно

Никога не забравяйте, че алкохол плюс слънце може да ви докара сериозни здравословни проблеми в големите жеги! Освен това спиртните напитки са високо калорични - една чаша водка от 50 г съдържа 94 калории, една чаша бира - 125, а една чаша вино - 90 калории. Не прекалявайте и с леките коктейли, плодовите сокове и нектарите, защото са богати на захариди, които се усвояват бързо от организма и се превръщат в мазнини, а и увеличават съдържанието на глюкоза и инсулин в кръвта, което пък възбужда апетита. Така хапването и пийването може да продължи до безкрайност. (Следва)


 ЖЕНАТА


Обиците шанделие - новата мания на звездите

 

Холи Бери и Кристина Агилера не се разделят с модния хит

 

Ели ДИМОВА

Холувудските красавици откриха нов моден аксесоар - обиците шанделие (буквално полилей). Аксесоарите са масивни, разкошни и цветни. Независимо дали сте с малка черна рокля или с дънки и тишърт, те ще ви помогнат да изглеждате много елегантна и стилна в ежедневието. Дизайнери от цял свят внесоха много блясък и шик в колекциите си с този аксесоар. Направете го и вие. Тези секси обици ще ви поставят в центъра на вниманието от сутрин до здрач, независимо къде се намирате.

Разнообразието от обици шанделие е безкрайно - от по-къси модели за офиса до такива, стигащи почти до раменете за вечерното парти. Най-модни са аксесоарите, които комбинират пастелните полускъпоценни камъни, като розовия кварц, синия топаз, циркония, кристалите на Сваровски. Изчистените обици без камъни също са изключително шик. Бъдете себе си, екпериментирайте с дължините и цветовете.

Не забравяйте, че фокусът през този сезон е върху аксесоарите, а какъв по-добър вариант да предизвикате завистливи погледи след себе си от обиците шанделие. Те се появяват за пръв път, когато Ричард Грациано ги показва в колекцията си през 1999 г. Много холивудски звезди си падат по новата тенденция. Никол Кидман носи обици шанделие на почти всички светски събития. Дженифър Лопес, Холи Бери, Кристина Агилера, Кейт Хъдзън, Ева Лонгория, са само част от имената на почитателките на тази мода. Звездата от сериала Сексът и градът Кари Брадшоу не се разделя с кристалните си шанделие. Деми Мур също носи разкошните обици в Ангелите на Чарли.

Ако нямате лебедова шия или лицето ви е издължено, по-добре се въздържайте от моделите, които достигат до раменете. Но пък ще изглеждате доста стилни с мини шанделие, достигащи до края на брадичката. Ако лицето ви е закръглено, се придържайте към дългите форми.

Не се заблуждавайте, че висящите обици са подходящи само за официални случаи. Напротив - моделите с цветни полускъпоценни камъни ще бъдат на мястото дори и във всекидневното облекло. Секси поклащането на бижуто при всяко ваше движение няма да позволи на мъжа да отдели поглед от вас дори за миг.


Аксесоари за екстравагантни дами

 

Наталия СТОЯНОВА

Аксесоарите през този летен сезон решават всичко. Колкото повече приличате на циганка, толкова по-добре. Възраждане изживяват шапките. Те сега са не само средство за защита от слънцето, но и моден фетиш.

 

Шапките

Големите широкополи шапки ще придадат повече женственост на едрите черти на лицето. Извитите нагоре широки каубойки са модерни в контраст с дълги разпуснати коси.

Малките меки шапки, от типа на мъжките, са подходящи за овално лице. Особено закачливо ще изглеждат в комбинация с къса прическа. Кръглите панами омекотяват квадратното лице.

 

Очилата

Рамките на съвършените за този сезон очила трябва да бъдат масивни. Приветстват се пластмасовите в ярки, сочни цветове. Дръжките са украсени с логотипи, камъчета, кристали, златни детайли. Колекциите на известните дизайнери не са подминати от екземпляри в изтеглената форма на котешко око. Навсякъде царува ретрото - големи стъкла, като на Джаки Кенеди. Закръглената рамка ни връща в 70-те, правоъгълната тънка - в 60-те, а квадратната навява спомени за 80-те.

 

Китката

Гривните никак не са излишни. Колкото повече, толкова по-добре. Те трябва да са масивни, от метал или дърво. Необичайните съчетания на материали като метал и дебели нишки само се приветстват.

 

Като африканка

Сложете си дървен гердан. Гривните с етнически мотиви могат да са позиционирани и нанизани и над лакътя. Украшенията в етнически стил добре се съчетават с банските.


Красива за 30 минути

 

Теди ПЕЕВА

Нужни са ви само 30 минути, за да влезете във форма сутрин. С добра организация и необходимите козметични средства ще бъдете неотразима. Преди да започнете, уверете се, че всичко ви е подръка - гелове, кремове, сенки, руж, червило.

8.00 ч. - Вземете си душ, той е по-освежаващ и тонизиращ от ваната. Ако въпреки всичко я предпочитате, станете пет минути по-рано. Сипете във водата ароматни соли, които ще парфюмират и хидратират кожата. Така няма да се нуждаете от тоалетно мляко за тялото.

8.10 ч. - Промяна на лицето. Поставете освежаваща маска за лице само за 5 минути. Използвайте времето, докато закусвате или избирате какво да облечете. Бързо действащите ампули ще изгладят кожата ви и ще отстранят всякакви следи от умора.

8.15 ч. - Косата. Първо подсушете с кърпата, след това разтърсете косата. Накрая леко доизсушете със сешоар, като предварително защитите краищата със специален подхранващ серум.


Експресно гримиране

 

8.25 ч. - Нанесете хидратантен крем и матирайте с прозрачна пудра. Може да използвате и компактна.

8.26 ч. - Моливът, който сте избрали за контур на устните, ще ви послужи и за очертаване на долния клепач.

8.27 ч. - Ако не сте решили какъв цвят червило да поставите, изберете гланц за устни с портокалов цвят, ако сте мургава, и розов, ако сте руса.

8.28 ч. - Придайте цвят на страните с руж в земен цвят или праскова, който можете да използвате и за придаване блясък на очите, без да прибягвате до сенки.

8.29 ч. - Поставете лек грим на очите. Достатъчно е да поставите малко черен аркансил върху миглите, кафяв или прозрачен. Изберете този, който най-много ви отива. Не забравяйте за спиралите за сгъстяване или удължаване на миглите.

8.30 ч. - Не забравяйте и ноктите. Не се отказвайте от бързо съхнещ лак - само 30 секунди, за да им придадете блясък.


Козметичен календар

 

* Всеки ден си правете душ - по-добре хладък. Комбинирайте го с фрикция на цялото тяло.

* Сутрин втривайте в кожата на лицето си крем - хидратантен или подхранващ.

* След като добре почистите грима от лицето и очите си, вечер нанасете повече крем.

* Грижливо разресвайте косите си, за да ги освободите от праха.

* Веднъж дневно, независимо от сезона, отделяйте поне 5-10 минути за гимнастика.

* От всекидневни грижи се нуждаят и краката. Когато се приберете капнала от умора, легнете по гръб и опрете краката си високо на стената. Ефикасна е и банята с морска сол и после със студена вода.


Гримът на Кайли

 

Попдивата Кайли Миноуг залага на определени козметични марки. За макиажа на звездата се грижи известната в артистичния свят гримьорка Каролин Барнс. Специалистката поставя на лицето на австралийката първо фон дьо тен на Lancome за ослепителен блясък през деня. След това полага течна пудра, придаваща перфектен израз. Скулите подчертава с бронзова пудра на Calvin Klein и розов руж. Очите стават по-изразителни със златните сенки на Bourjois, очна линия с мек молив. Следва очна спирала с удължител. Устните са също бляскави и еротични с дълготрайно червило и вазелин.


Облеклото: Станете кралица на вечерта

 

Илияна ПЕТРОВА

Всяка дама се стреми да изглежда перфектно, когато е поканена на парти, дискотека или семейна вечеря. Много представителки на нежния пол обаче не умеят да съчетават повода с подходящата дреха.

 

На дискотека

Това е вашата вечер навън. Постарайте се да се забавлявате, да купонясвате и да изглеждате невероятно. Бъдете кралицата на вечерта.

Какво да облечете: Секси потниче в розово или зелено, дънки, с които да се чувствате удобно през цялата нощ. Елегантният завършек са обувките с висок ток. А под дънките - дантелени прашки в нежно розово или синьо.

 

Запознаване с родителите му

Вече броите дните до срещата с родителите му. Изнервена сте, искате да се харесате. Ето как да ги омаете и да ги оставите безмълвни.

Какво да облечете: Доверете се на изчистен панталон, секси потниче и вталено сако. По този начин ще изглеждате елегантна и в същото време ще подчертаете хубавата си фигура.

 

Елегантна в офиса

Иска ви се да сте облечена по последна мода, без това да шокира колегите и шефа ви. Едновременно да сте елегантна и секси.

Какво да облечете: Джинси, дънки или семпъл панталон, гарниран с вталено сако и сатенено коланче. Ще сте стилна и модерна. Комбинирайте със закачлив сутиен, за да сте с едни гърди напред.

 

Официална вечеря

Искате да изглеждате зашеметяващо, без да сте прекалено екстравагантна. Не се паникьосвайте, винаги има начин.

Какво да облечете: Стилният корсаж и дългата, леко разкроена пола са точно това, от което имате нужда. Няма как да не изпъкнете сред тълпата. За целта е подходящо да обуете невидими прашки, които да не се открояват под фееричната линия на полата.

 

Семейно събиране

Това е годишнината от сватбата на родителите ви или пък нечий рожден ден. Но там ще бъдат всички - роднини и приятели. Все пак можете да изглеждате страхотно, без да изневерите на стила си.

Какво да облечете: Цветната рокличка ще ви придаде изключително невинен и лъчезарен вид. А вие ще се чувствате свежа и секси.


ЛЮБОВНИ ТАЛИСМАНИ

 

Калинката вещае скорошен брак

 

Нели СТОЕВА

Ако искате да изненадате приятно партньора си, подарете му любовен талисман. С романтичния жест ще покажете на човека до себе си обичта си. Имайте предвид обаче, че според древното изкуство Фен Шуй всяка вещ има свое значение.

Любовните талисмани са преди всичко двойка предмети. Те великолепно активизират романтичния късмет. Това могат да бъдат статуетки, свещници, делфинчета или котенца. Птици - патенца или жерави олицетворяват неувяхващата, безсмъртна любов и вярност на щастливата двойка, която е невъзможно да бъде разделена.

Патица означава съпружеско щастие, вярност, красота и блаженство. Две птици са символ на съюза на влюбените, на взаимно внимание и вярност. При юдеите патицата е олицетворение на безсмъртие, за американските индианци - могъщ посредник между Небето и Водата.

Калинката е символ на късмет. Народът я свързва с Дева Мария, застъпница и просителка. Символ е на скорошен брак за онези, които копнеят да имат семейство.

Слънцето е източник на светлина и живот, олицетворява мъжкото начало. Луната олицетворява женското начало. В редица култури двете се разглеждат като съпружески съюз. Затова едновременното изображение на слънце и луна служи за добър семеен талисман. В египетската и китайска митология те се разглеждат като две очи на божеството-творец, което символизира всемогъщество и всевластие.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Д-р Славчо Томов

 

Той е един от младите членове на екипа на проф. Григор Горчев.

Наскоро плевенските хирурзи извършиха уникална за страната

безкръвна операция на рак на маточната шийка.

 

Бъдещето е на лапароскопската хирургия

 

Славчо Томов е роден 21 февруари 1962 г. в гр. Левски. Като дете живее в с. Козар Белене, където завършва основно образование.

След това учи в езиковата гимназия в Ловеч и я завършва с отличен успех през 1981 година. Кандидатства и е приет медицина.

Като студент шест години проявява интерес към хирургическите специалности и акушерство-гинекологията, става и кръжочник

по паталого-анатомия, което според него е от огромно значение за един хирург. Тогава среща и съпругата си Весела Томова,

с която сключва брак в пети курс. Сега тя е кардиолог, имат две деца - Мила и Момчил, на 13 и 14 години.

 

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Д-р Томов, как се разви професионалният ви път?

- През 1989 година се дипломирахме със съпругата ми заедно и ни изпратиха по разпределение в село Обнова. Там работих в селската здравна служба, която се оказа голяма школа. Работата на село дава голяма общомедицинска практическа подготовка, там човек се сблъсква с най-различна патология - при най-малките, при бременните, при най-възрастните. Не е никак лесна професята на лекар, който работи на село. След това се преместих в "Бърза помощ", също голяма школа, и междувременно взех специализация акушерство-гинекология. Тогава си казах, че това е специалност, която трябва да се пректикува и трябва да продължа в отделение. Откри се възможност в плевенската онкогинекология и започнах като платен специализант. Системата на нашето зравеопазване е свързана с доста абсурдни неща, но това за мен е един от най-големите абсурди - напуснах всякаква работа, без пари откъдето и да било, останахме само с една заплата, и то само заради професионалното развитие. Това обаче беше и моят шанс - наистина съдбата се намесва, когато трябва, и попаднах в клиника, в която тогава беше ръководител проф. Горчев. В професионален план това е човекът, който ми е дал най-много и ми е помогнал най-много. Той не ме познаваше, но ми даде и шанс да се развивавам. Проф. Горчев дава шанс на всички, които идват в клиниката, да прояват възможностите си. И когато види, че от този човек става нещо, той с целия си опит и знания застава зад него и го подкрепя.

- Той ли е вашият учител?

- Да. Имал съм и други - д-р Кюмюрджиев например ми е помогнал, и д-р Димитър Иванов. Те първи са ми подали ръка, но най-много дължа на професор Горчев, и то не само в професионалното си развитие.

Две години бях специализант, взех втора специалност онкология и спечелих място за ординатор и от 1997 година работя там като гинеколог-онколог. Проф. Горчев ми даде шанс да работя и по тема за хабилитация и сега нещата вече са пред финализиране. Стигнали сме на етап вътрешна защита, която предстои през есента.

- Работите и в частната клиника "Света Марина" в Плевен. Каква е разликата между държавната и частна клиника в чисто професионален план?

- В чисто професионален план по отношение на патологията, като наше отношение към пациентите, няма никаква разлика. Пациентът е пациент където и да е. Друго ми прави впечатление - болните, които знаят, че работим и в частна клиника, а са в държавната, споделят, че добре сме се отнесли към тях и те не са очаквали подобно отношение.

- Има ли интерес към частната клиника?

- Има, казвам - за съжаление, защото всяко посещение е свързано с тежко заболяване. Вижте книгата, вече записваме за операции през септември. Разбира се, тук трябва да кажа, че повечето пациентки идват заради професор Горчев и неговото име. Но всички други колеги, които работят тук, също имат много пациенти. Натоварено е и тук, и в държавната клиника. Работим на високи обороти.

- Преди дни направихте уникална лапароскопска операция на рак на шийката на матката. Бихте ли разказал повече за нея?

- Малко по-отдалече ще започна. Една от съвременните тенденции в гинекологичната хирургия са т. нар. безкръвни операции, т. е. лапароскопските. Този вид хирургия е нова тенденция както в европейската, така и в световната практика, макар че тя се разви доста интензивно през последните 20 - 25 години. При нас нещата идват малко по-късно. Макар че в София колегите започнаха да работят лапароскопска хирургия по-рано, но някак си като че ли останаха на едно по-начално ниво, на по-малки оперативни интервенции. Аз лично от 2001 година започнах да проявявам интерес към тази хирургия, също и професор Горчев. Той ходеше на специализации във Франция, аз - в Германия. През 2002 година бях там на специалзиция два пъти с насоченост лапароскопска гинекологична хирургия. По-късно следващата година с него заедно проведохме един лапароскопски курс в Париж, като всичко това бе свързано с няколкогодишна предварителна подготовка. Така че когато миналата година направихме първата лапароскопска операция в Плевен, това острани може би изненада много хора, но ние се бяхме готвили продължително време, за да започнем този вид хирургия от високото ниво, а не от началното. Една от съвременните тенденции в тази хирургия е да се оперира по лапароскопски път и онкологична патология, тоест рак на женските полови органи. През лятото на миналата година направихме първата голяма лапароскопска операция на рак на шийката на матката. Тя беше първа в България и в Източна Европа. Този тип операции имат няколко разновидности, ние тогава направихме едната - по лапароскопски път правим част от операцията и после през влагалището я довършваме. По-висш пилотаж в тази хирургия е, когато всичко се прави по лапароскопски път. Това е и операцията, която направихме преди две седмици. Тя беше на пациентка с рак на шийката на матката - млада жена на 35 години, при която ние извършихме изцяло по лапароскопски път отстраняване на матката. Тази хирургия е по-радикална и значително по-трудна.

- Това ли е бъдещето?

- Това е едно от бъдещите направления, което може би един ден ще се превърне в основно направление и в онкологичната хурургия, но това не значи, че конвенционалната хиругия ще отпадне, напротив. Тя си има своето място и ще продължава да го има. Защото пациентките, които подлежат на лапароскопска хирургия, трябва да бъдат строго прецизирани, не всички са подходящи и това трябва много добре да се знае.

- Кои са подходящи?

- Подходящи се жени в ранен стадий, ако трябва да бъда съвсем точен - до първи Б 1 стадий на рак на шийката на матката.

- А какви са предимствата на лапароскопската хирургия?

- Предимствата са наистина големи. Първо - кръвозагубата е значително по-малка. Оперативната травма е значително по-малка, възстановяването на пациентките е по-бързо. И това не е за сметка на онкологичната радикалност, както смятат някои колеги. При лапароскопската хирургия се работи с увеличение, което е от 7 до 10 пъти по-голямо, което дава възможност много по-прецизно и ефикасно да се подходи към тъканите. Колкото и странно да звучи това на някои хора, които не са наясно с методиката. Всъщност, това са и противниците на този вид оперативна интервенция.

- Много ли са те?

- Тази техника си има противници и това са хора, които пак казвам, не са запознати добре с този вид хирургия.

- И в Българи ли има противници този метод?

- Естествено, че и в България, те може би тук са най-много. Но тенденцията е този вид хирургия да се налага все повече. В другите хирургични специалности много по-отдавна е развита тази хирургия и тя е рутинна практика, вкюлчително и в България.

- Плевен има възможност да се превърне в център на ендоскопската хирургия. Какво означава това за града и за развитието на медицината?

- Мисля, че това е от огромно значение за града, региона и за България. Това ще разчупи шаблона, че най-добрите специалисти, най-добрата медицина са в столицата. Плевен ще се превърне в един от водещите центрове на хирургията. Идеята е на проф. Горчев и не бих могъл да говоря с подробности. Нещата са все още в проект, който се реализира. Затова не бих искал да говоря за конкретните неща. Само искам да споделя, че в Европа има няколко такива центъра - в Страсбург, в Кьолн и в Любляна. Това са ендоскопски центрове за телехирургия - хирургия от разстояние, с конферетна връзка между центровете. Плевен ще се утвърди като център в тази област, тъй като вече е известен като такъв. Той е вече на картата на световните центрове.

- Защо все повече млади жени страдат от рак на половите органи, има ли тревожна тенденция?

- Има тревожна тенденция. Първо, злокачествените заболявания на женските полови органи са няколко и всеки от туморите си има собствено развитие. Те са четири основно - рак на маточната шийка, рак на маточното тяло, рак на яйчника и рак на външните полови органи. Ако за рака на яйчника и външните полови органи тенденциите в България не са различни от световните - броят на случаите нараства и в световен мащаб, и тук с определени темпове, то за рака на маточната шийка обаче тенденциите у нас са обратни на тези в света. В европейските страни и зад океана тенденцията е да намалява, докато тук е точно обратното и това е един от най-тревожните факти. И причината е ясна - липсва скрининг и профилактика. Скринингът за този вид рак е лесно осъществим като материално изпълнение, просто се взима цитонамазка и колоскопия.

- А защо не се прави?

- Защото това трябва да е държавна политика, трябва да се организира така нареченият скрининг, за който трябва да се подготви програма и да се извършва в национален мабащ. Скринингови програми България има и стоят на бюрото в Министерството на здравеопазването от няколко години. Трябва само да се финансира тази дейност. Всяка година ние, гинеколозите, се събираме по форуми, коментираме, идват отговорни хора от министреството и ни уверяват - да, да, и нищо... Аз знам, че на бюрата им стоят тези програми, но не знам по каква причина никой от министерството не поема инициативата те да се финансират.

- Това означава ли, че държавата е абдикирала от здравеопазването?

- Изцяло може би не е... За мен е престъпление, когато се знае, че скринингът може да доведе до намаляване на заболяемост и смъртност от един рак, от който започват да боледуват напоследък много млади жени - под 30 години, и да не се прави нищо. Сега имаме пациентка на 21 години. При положение, че при тези момичета това е могло да бъде открито в значително по-ранна фаза и да се извърши значително по-малка операция. Това е престъпление на държавно ниво. През 70-те години в България е правен такъв скрининг. Тогава много хора роптаеха, псуваха и т. н., но скринингът се провеждаше. И статистиците отчетоха, че заболеваемостта от рак на шийката на матката не успя да намалее, но се задържа на едно ниво, спря тенденцията за нарастване, което е постижение. И в момента, в който дойдоха т. нар. промени от 1989 година, всичко стана безразборно и кривата тръгна нагоре. И това е много тревожно. Този вид рак е пряко свързан с половата активност на жените, с един вирус, който се казва човешки папиломен вирус и точно заради това тук половата култура има огромно значение. Всички мерки, които водят до предпазване от полово преносими болести, предпазват и от този вид рак. Всички фактори, които водят до разпространение на полово преносими болести - промескуитет, липса на здравна култура, нисък социален статус, всички те са пряко свързани с повишаване на заболяваемостта.

- Това ли са основните причини?

- Да, защото този вирус се пренася по полов път. Защо тези момичета на 20-25 години вече са с рак на шийката на матката? Защото, ако са започнали да водят полов живот на 15 - 16 години, ако още тогава са се заразили с този вид вирус, той се загнездва в шийката на матката и бавно се развива. Еволюцията му е между 3 и 10 години. Той преминава през стадии на предрак, които също могат да бъдат уловени. Това пък навежда на мисълта, че трябва да се прави профилактика и скрининг. Човек може да се зарази по време на полово общуване, никой не е застрахован. Няма симптоми, нито боли, нито мъчи, нищо. И това осмисля профилактичния преглед и скрининга. Може да се хване с цитонамазка и съвременна апартура.

- Българката има ли здравна култура?

- Натежава мнението, че няма. Напоследък ми прави впечатление, че част от жените започват да осъзнават смисъла на профилактичните прегледи. Знаете ли обаче кои жени го правят? Съзнателно го правят тези, които работят навън, в чужбина. Там здравните грижи са скъпи, те идват тук, правят си профилактичен преглед през лятото, за да знаят, че нищо им няма и отивайки там те са здрави и ще могат да работят. При българката тук, в страната, все още не е осъзната тази необходимост.

- Защо гинеколозите са повече мъже?

- Нямам отговор на този въпрос, и на мен ми прави впечатление, но просто не мога да си го обясня.

- Свиква ли лекарят с болката и със смъртта?

- С болката може би да - донякъде, но със смъртта не можеш да свикнеш.

- Чувствал ли сте се безсилен?

- Да, имал съм такова чувство и то не е никак приятно.

- Имат ли бъдеще и шансове младите лекари в Плевен?

- Според мен, да. Имам наблюдения повече за младите колеги, които работят в онкологичния център и в онкологичната клиника. Там има доста млади лекари, които са започнали да идват още от студентската скамейка. До голяма степен всичко зависи от качествата на човека. Но един млад медик, според мен, ако има желание и потенциал, може да се развива професионално тук.

- Трудна ли е работата в екип?

- Хирургията е екипна работа, като се започне от санитарката и се стигне до анестезиолога. Това е един екип, който трябва да е добре стикован, едни без други не можем. Разбира се, винаги има един водещ и той е операторът - този, който води останалите. Но без екип не може. Съвременната медицина и най-вече хирургията без екипност са немислими.

- Вие сте лекар, съпругата ви също, двете ви деца са ученици в математическа гимназия. Очаквате ли някой от тях да поеме вашия път?

- Други са амбициите и желанията им. Те, за разлика от нас, като че ли по-отрано имат определени интереси. Синът ми още от IV - V клас има интерес към информатиката, започна да се занимава с компютърно програмиране и сега е доста напреднал. В МГ е в такава паралелка, доста добре се изявява на национални олимпиади. Аз и съпругата ми няма да се намесваме, можем само да помагаме и няма да ги караме непременно да стават медици. Дъщерята също има свои интереси, тя е в паралелка с биология и английски. Може би това ще й даде един ден, ако тя го осъзнае като необходимост, възможността да се занимава с медицина. Сега има известен интерес към ветеринарната медицина, защото обича много животните. Това натежа и върху решението й да запише точно тази паралелка.

- Лишавано ли е семейството ви от вас през годините и чувствате ли се длъжник?

- Да, лишавано е, особено напоследък, защото 12 и повече часа от денонощието съм на работа. Винаги, когато съм свободен обаче, предпочитам да съм със семейството си. Дори се стремя някъде да излезем и виждам, че и децата, въпреки че са вече големи, все още предпочитат, когато може, да излезем заедно.

- Как се разтоварвате, какво обичате да правите?

- Напоследък имам по малко време за хобитата си. Обичам да слушам музика. И класическа понякога може да ме разтовари, и музиката от моите студентски години - "Форинър" например. За четене на книги не намирам много време, като че ли повече чета професионална литература. Преди доста спортувах, сега напоследък нямам време.

- Думата, с която може да се определи вашата професия?

- Отговорност.


 АРТСЕДМИЦА


Археолози и иманяри в битка за историческото ни наследство

 

Безотговорните набези унищожават културна информация от хилядолетия

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Тихата война между археолози и иманяри продължава. Залогът е прекалено висок - и за едните, и за другите. Само целта е различна. Учените са водени от чувство на отговорност към собствената си история и нация, а техните "колеги" - от страстта за собствено обогатяване. Кощунствените набези на иманярите раздират земята, като унищожават безвъзвратно културни пластове и паметници, пазени хилядолетия наред.

Битките за историческото ни наследство са жестоки. Археолозите често се оказват на обекта, след като той е разоран старателно от техните конкуренти. Чак като ограбят златото от надгробните могили или други ценни предмети от обектите денонощните труженици губят интерес.

"Във всички археологически обекти в региона е пълна инвазия. Ние сме около 230 археолози в България, а срещу всеки от нас стоят около 300 до 500 иманяри, които работят денонощно. Аз естествено предавам всичко на държавата, а те прибират намереното за себе си, защото това е въпрос на бизнес", коментира проблема за "BG Север" археологът Венцислав Гергов. Някои търсачи на иманета се отказват, тъй като земята навсякъде е надупчена и проучена с металотърсачи. Има и такива, които разполагат с много скъпа техника от порядъка на стотици хиляди долари и нямат никакво намерение да се оттеглят от занаята. Хит сред иманярите е да се риголва земята на дълбочина един метър. Хората се лъжели, че ще им изорат нивите, а всъщност с тази процедура услужливите земеделци търсят съкровища.

"Това са нашите талибани, ние сме най-варварската нация в света. За съжаление иманярите са свързани с управляващите кръгове и полицаите. Това е една мафия, която цъфти. Другите ценностти в държавата ни са разграбени и разпределени - петрол, джиесем апарати и оператори, проститутки, наркотици. Само културното наследство не е разпределено както трябва между големите акули и борбата е за него", допълва Гергов.

В Плевенски регион има непрекънато поражения - при с. Гулянци, скоро при с. Ставерци е разорано, с. Сухаче е обработвано няколко пъти, при Телиш преди години хората видели номера на колата, но престъпниците се ползвали с протекции и били оправдани. Денонощно работели и така наречените бригади от Монтана и от други места, които разрушават могили - в град Искър има две такива, риголват в местността Урушки въртоп. "Имаше пет разкошни могили при Чомаковци. Там до ХVII век е съществувал манастирът "Св. Никола".

Бяха запазени стени по 2 м, църкви с абсиди -

всичко това

е сринато

с булдозер.

То е ясно от кого - всички знаят, че е местен велможа.

Има закони в държавата ни, но никой не ги спазва, местната власт не предприема почти нищо по въпроса", посочва причините за положението Гергов.

Един от малкото обекти, към които иманярите са загубили интерес, е Деветашката пещера, в която археолози под негово ръководство работиха цял месец. "Иманярите не са толкова глупави, за колкото ги мислят. Някои са доста интелигентни, четат литература, интересуват се. Пещерата е претърсвана хиляди пъти с металотърсач и те знаят, че няма какво да намерят, не че страдат от чувство на отговорност или патриотично задължение", казва той. Разкопките са във връзка с планирана целогодишна програма за проучване на обекти в региона. Археолозите проучват единствената запазена стратиграфия - това са вертикално натрупаните културни пластове в продължение на 3 500 години, като се започне от Късния неолит и се стигне до началото на Ранната бронзова епоха. В централна Северозападна България няма друга такава стратиграфска позиция, обяснява ръководителят на разкопките. Тя е близо 4, 5 метра. През 1954 г., когато са правени проучвания там, са събирани материали за кратко време, защото военните са бързали да построят съоръжения за съхранението на петрол в пещерата. Така унищожават 9/10 от информацията. За мен е радост, че е останало и това, казва археологът. В пещерата са открити 9 етапа на заселване и останки от човешка дейност. Копаят в тази част, която е най-малко засегната от машините, но тя не е най-благоприятна за човешки живот. Гергов и 4-ма археолози от историческия музей в Плевен откриват доста интересни неща, въпреки че проучваната площ е малка - 25 кв. м. Най-интересната находка е глинен обущарски калъп. Той е за дамски боти №38, за ляв крак и намира пълни паралели със съвременните. "Това не е нещо ново, защото най-големият глинен калъп в Европа - за №43 мъжки обувки, за моя радост пак аз го открих в Телиш. Новата находката ще е интересна за Музея на обувката в Германия, но още не съм кореспондирал с тях", обяснява Гергов.

Намират и малки идоли - антропоморфни фигурки, върху които с червен графит са рисувани обувки. Паралелът на тази находка е открит в праисторическото синхронно селище Мулдава, Пловдивско. Това е обувка, съшита с конци, което говори за една висока цивилизация по нашите земи. "Много пъти сам казвал, че в Медно-каменната епоха е апогеят по нашите земи - 5 хил. - 3 500 г. пр. Хр. Тук е имало много по-интензивно земеделие, отколкото сега. Въпреки че са работили с премитивни средства от камък, кремък, еленов рог, мед, тези хора твърдо са вървели по пътя на прогреса. Понякога като се замисля като антропологически тип древните хора са същите като нас. Хранели са се с месо, познавали са зърното. Хората винаги са били едни и същи.

Истината е, че

голяма еволюция

в човека

като индивид

не виждам.

Нашето време е на деградация и апатия", анализира историческите факти Гергов.

Откриват и много хубав костен амулет около 12 см, който е носен на шията. Върху него е изобразена жена. Всички плочки от тази епоха показват, че има канон в изкуството и в религията, а да се съхрани той в продължение на хиляди години означава, че е имало силна светска и жреческа власт. Няма опити да се изобрази реално човешко лице, защото религията е забранявала. Открита е съвършено украсена керамика, както и червена охра. С нея и с жълта хематитна боя са били окрасявани съдовете. Керамиката говори за висока материална и духовна култура, почти няма два съда, които да се повтарят. Всички рисунки са имали някакво знаково предназначение, но за сега археолозите не могат да го дешифрират.

Към 3200 г. пр. Хр. по тези земи се преселва конно население от Южноруските степи. Новодошлите са с много по-ниска култура. В Деветашката пещера има три такива етапа на заселване. Унищожава се една цъфтяща цивилизация и се настанява нова. Това е едно бяло петно в праисторията на България, за което Деветашката пещера дава информация, обяснява Гергов.

Първият частен археолог в България, както той определя себе си, само преди дни започна разкопки в Лепица, които са финансирани от Националния исторически музей с директор Божидар Димитров и ще продължат месец. През септември археологът ще ръководи работата в Телиш. Смята, че обектът му е перфектен. Тази година ще разкопае един хубав некропол, който е единствен в България от този период. Преди това открил златен амулет, който е носен от дете, с фалически символ. Находките били изложени в НИМ, където развеждал 30 минути датската кралица неотдавна. През последните 3 години го спонсорирали датчаните. Тази година община Червен бряг ще осигури пари, а кметът на Д. Дъбник Живко Желев ще финансира разкопките в Садовец, които започват през октомври. И там има едно хубаво каре, което за съжаление е съсипано жестоко. А Садовец е център на един от най-големите градове след Ескус по нашите земи. Всичките крепости са поголовно унищожени, а местната власт бездейства, информира Гергов.

Само след 10 дни

започват разкопки

и в Сухаче

с ръководител плевенската археоложка Соня Лазарова (на снимката в ляво), която е зам.-ръководител на обекта в Ескус. Към нея ще се присъединят Владимир Найденов от РИМ и Константин Дочев от София. Проучването на обекта стартира миналата година. Разкопките се финансират от фонд "Култура" и от фондация "Арете" на Димитър Иванов. Те са част от програма за разработване на този район, създадена през 2003 г. Професор Александър Фол е един от доайените й заедно с Валерия Фол и Гергана Кабакчиева.

В Сухаче е намерено късно антично селище с римска робовладелска вила. Собственикът й е от Улпия Сердика и е бил на военна служба при римляните, а след пенсионирането си е оземлен. Дипломата с тази информация е датирана от 265 г. "Миналата година направихме 14 сондажа, за да маркираме границите и периода на обитаване на селището. То е разположено на територия от 250 дка, еднослойно, в периода от късната античност - III - IV в.", обясни Лазарова. Попадат на части от жилища на стопани, които са обработвали земята, откриват тежести за вертикален тъкачен стан, много керамика, но най-интересна е въпросната голяма сграда, която тази година ще изясняват каква е. Тя е дълга около 16 метра, с абсида, ориентирана изток-запад. В началото мислят, че е базилика, защото по това време вече е прието християнството. Намират монети от синовете на Константин Велики, които датират сградата. Хипотезата им обаче отпада, тъй като тази сграда има и хипокауст - отоплителна система, и водопровод, което означава, че може да е представително жилище на богат замевладелец.

В селището е имало и светилище, защото има намерени оброчни плочки на Юпитер и Юнона - върховните римски божества, на Херакъл, теракотова статуетка на Телесфор, свързан с боговете на здравето Асклепий и Хигия, обяснява Лазарова.

Разбира се обектът в Сухаче е много разоран от иманярите, които търсят не само монети, но и предмети. Те искат да унищожат историята ни, не се съмнява Лазарова, но се надявя, че са загубили интерес към мястото. Точно в този район археолозите търсят крепостта Детнокорту, която Юстиниан издига като преграда срещу варварските нашествията по негово време. Дали учените, търсещи отговорно историческата истина, ще изпреварят търсачите на иманета, или ще бъдат изпреварени, ще покаже времето.


ЖЕНА С ДУША НА ПТИЦА

 

Даниела Атанасова изненадва с различни свои същности

 

Поетесата повдига духа на бойците ни в Косово и Босна

 

Нова стихосбирка готви поетесата Даниела Атанасова. Любителка на промяната и провокацията, тя мисли за нетрадиционно място, на което да я представи. До момента жената с душа на птица има четири поетични книги - "Цялата съм струна и любов" - 1997 г., "По лунната пътека" - 1998 г., "Импресия в цветове" - 1998 г., и "Благослов за България" - 2002 г.

Лутайки се между призванията учителка, журналист и поет Даниела прекарва живота си в армията. Мястото, в което са научава да сдържа чувствата си, в което среща много достойни мъже и което й дава възможност да изяви себе си като поетеса. Именно във ВВВУ "Георги Бенковски" на прегледа на художествената самодейност през 1997 г. тя рецитира свои стихове. И става безспорен лауреат. От тогава до днес е вечният победител в този форум. Не се ограничава и не изневерява на себе си. Всяка година успява да изненада публиката с различна страна от себе си и да я завладее с рецитаторския си талант, който школува още като дете под влияние на майка си и в кръжока по художествено слово на Влъчко Вълчешки.

Даниела Атанасова е първият плевенски поет, поканен още през 2000 година да стане член на Съюза на независимите писатели в София, където е позната и добре приемана. Най-топлите контакти за нея обаче са свързани с морето - нейна вечна страст и любов. В Приморско публиката я чака всяка година и рецитира стиховете й още преди авторката им да е отворила уста. Личните трагедии в живота на поетесата - когато е на 23 години съпругът й загива при автомобилна катастрофа на рождения си ден, а миналата година 23-годишната й дъщеря загива по същия начин в САЩ - не пречупват стоицизма й. Тя пак пише за любов и създава прекрасни текстове за песни. "Сватба" ще се казва песента, посветена на дъщеря й, която ще изпълнява златният глас на Пирин Иван Дяков. Не друг, а Даниела написва текста на песента "Потомци на Бенковски", която става химн на военно-въздушното училище. Казва, че усещането е по-хубаво от това да родиш дете. Радва се, че песента "Мъжка обич" по неин текст взема наградата на "Пирин фолк" миналата година. Тя е автор на албума "Прегърни ме" на дуета "Южен вятър", а някои от песните й изпълнява и квартетът на Северняшкия ансамбъл.

Даниела е горда, че е избрана да повдигне със стиховете си духа на българските бойци в Косово и Босна. Единствено тя и журналисти придружават в тези мисии началника на генералния щаб и министъра на отбраната. "Благослов за България" е нейната изповед, посветена на ген. Михо Михов и на всички мъже с пагони, които са се клели във вярност на Родината. Както и на всички българи в чужбина, отстояващи интересите на Отечеството си.

Даниела Атанасова и Лалка Павлова ще представят Плевен на Стружки поетични вечери, които ще се проведат на Охридското езеро от 25 до 31 август.

 

Желания

Ако съм птица - нека да съм царска,

ако съм звяр - да бъда единак,

скала да съм - да бъда от високите,

ако съм цвете - нека да съм мак.

При всеки полъх вятър да ме гали,

да ми нашепва тайнствени слова,

море да съм - да бъда от дълбоките

звезда да съм - най-ярката звезда.

Ако съм песен - нека съм родопска,

лоза да съм със кехлибарен плод,

ако танцувам - да съм нестинарка,

ако е обич - да е цял живот.

Ако съм име - да съм Даниела,

във самодива да се преродя,

от чернозем и камък хубост взела,

отново българка и пак жена.

 

Сърцето

Сърцето като въгленче горещо,

понякога изплашено врабче,

понякога непоклатимо честно

и палаво като момче.

Сърцето може враг да заобича,

приятел да отпъди щом реши,

то може от любов да коленичи

и пак от обич може да сгреши.

Сърцето помни всяка дума тежка,

сърцето може много да прости,

в сърцето бие силата човешка -

да устои и продължи.


 ИМОТИ


 

Вили по морето според портмонето

 

Луксът е по силите на чужденци и гурбетчии, твърдят брокери

 

Страницата подготви Емилия КАРАБУЛЕВА

Цените на вилите по българското Черноморие догониха тези на къщите за отдих по турската Ривиера на Егейско и Бяло море, съобщиха брокери от агенциите за недвижими имоти.

При летен сезон от 3 - 4 месеца, зле поддържана инфраструктура, а често и липса на канализация, ваканционните къщи по българското крайбрежие се продават на цени от 50 - 60 хил. до над 100 000 евро. По-луксозните постройки с 4 - 5 спални, панорама към морето и екстри като басейн, барбекю и сауна стигат и до 360 000 евро.

В същото време цените на ваканционните имоти средна ръка по турското крайбрежие тръгват от 35 - 50 хил. евро, а тези на по-луксозните минават 200 - 300 хил. евро. Летният сезон в Турция обаче продължава 5 - 6 месеца, инфраструктурата е добра, а и строителството е по-луксозно.

Във вилните зони около курорта "Албена" средната цена на летните къщи е около 120 000 евро или 690 евро/кв. м. Малко по-евтини са те в района на "Златни пясъци" - 90 000 евро или около 650 евро/кв. м.

Слабо предлагане и високи цени характеризират търговията с вилни имоти около "Слънчев бряг". По данни на брокери средната цена на предлаганите вилни къщи в района на курортния комплекс е около 155 000 евро. Офертите за продажба на вили в курорта се не повече от 3 - 4. Самите посредници определят "Слънчев бряг" и Южното Черноморие по-скоро като район на т. нар. апартаментни комплекси, докато строителството на вилни селища все още изостава.

Много повече, но и на доста по-ниски цени - до 35 000 евро, са офертите за продажбата на вилни имоти в зоните около регулациите на близките до Бургас села - Маринка, Твърдица, Изворище, Димчево, Братово, Крушевец, Горица и др. Голяма част от коментираните имоти са разположени в райони, които от край време са известни с хроничен недостиг на питейна вода, недостатъчно добре развити или напълно липсващи подземни и надземни комуникации, лоша пътна инфраструктура и затруднен достъп, както и постоянни проблеми с елзахранването. Всички тези недостатъци обаче, дори и взети накуп, пак не могат да се сравнят с най-тежкия проблем - набезите на ромите.

Експерти твърдят, че ако някога всичките тези неудобства във вилните зони бъдат дори и частично премахнати, търговията с подобни атрактивни имоти може да се превърне в един от най-силните сегменти на пазара на недвижимости по нашето Южно Черноморие. Потенциалните бъдещи клиенти на този вид имоти са сред най-платежоспособните купувачи - както бизнесмени от вътрешността на страната, така и стотици чужденци и български емигранти, които през последните няколко години продължават да инвестират огромни финансови средства в закупуването на имоти на брега на Черно море. И ако чуждите купувачи или българските емигранти все още предпочитат да инвестират предимно в луксозни апартаменти в новопостроените вилни селища от затворен тип, то нашенците остават верни на традицията и купуват предимно самостоятелни вилни имоти.

В момента имиджът на позиционираните извън 30-километровата зона на Бургас вилни имоти расте с много бързи темпове. Точно недвижимостите в този отдалечен от големия град пояс според експертите продължават да са най-търсени на пазара и през август. Според наблюдателите, ако преди две - три години най-атрактивни са били имотите, разположени в близките на Бургас квартали Крайморие, Ветрен и Сарафово, то в момента все по-предпочитани са вилите около Черноморец, Созопол, Равадиново и дори още по-отдалечени от града населени места. Но все пак - на не повече от 30 - 40 минути път с кола.


Екзотика

 

Мансардите са добра пазарна ниша

 

През последните няколко години още един екзотичен сегмент в бизнеса с недвижими имоти си проправя път към лидерство. Като следствие от занижената покупателна способност на хората в региона, мансардите стават все по-атрактивно място за живеене и в Плевен. В момента цените им са твърде ниски, поради отсъствието на търсене, но в рамките на година те може да надскочат 300 евро/кв. м, предвиждат специалисти в бранша на недвижимите имоти.

По-голямата част от офертите са за мансарди в нови жилищни кооперации с асансьор, телефон и др. екстри върху площ, достатъчна за обитаване, дори от претенциозни клиенти. Защото таванските помещения като квадратура са от порядъка на 40, 60 до 120 кв. м, а все още слабото търсене предполага и по-ниски цени както за закупуване, така и за отдаване под наем.

Предприемчиви плевенчани вече правят надстройки и превръщат старите и необитаеми тавански помещения в приятни места за живеене. Така собствениците на сгради в центъра на града могат да спечелят, като изтъргуват пространството над дома си за надстрояване. В повечето случаи сделките се осъществяват чрез свободно договаряне на цената, а не по твърди тарифи, тъй като все още никъде не е регламентирано колко струва въздухът над една сграда.

Практиката показва, че собствениците на такива сгради могат да спечелят, ако изберат два прагматични варианта - или да продадат пространството над сградата срещу ремонт, за да се удължи животът на постройката, или да реализират продажба срещу процент от месечния доход, който новият собственик би получил, ако отдаде надстроеното или реконструирано мансардно помещение под наем. И двете възможности са печеливши, но и в двата случая евентуалният купувач неминуемо се сблъсква с тромавата държавна бюрократична машина, така добре смазана и поддържана от разпоредбите на прословутия Закон за устройство на територията (ЗУТ). Според този фундаментален, но само по обем, нормативен акт, преди да се предприеме каквото и да било реконструиране на таванско помещение или вдигане на нов етаж върху съществуващите жилищни нива, инвеститорът трябва да получи писмено и нотариално заверено съгласие на всички останали съсобственици. Освен това трябва да се изготви архитектурен проект, който да се съгласува с безбройните местни служби и институции, оторизирани да издават разрешителни за извършването на подобни строителни мероприятия. Затова, който е решил да печели по някакъв начин от мансардни помещения в Плевен, трябва да е наясно, че преди да започне да бере плодовете на своя предприемачески гений, ще трябва доста да се поозори и изнерви!

Така става в България, защото на тези люде, които творят законите, обикновено не им се налага да живеят в мансарди, нито пък да печелят от тях.


Експертите съветват

 

В каква недвижима собственост да вложим парите си

 

Целесъобразно е да се инвестира в апартаменти и парцели

 

Инвестицията в апартамент, която задоволява жилищни нужди, е целесъобразна, въпреки регистрирания ръст на цените на този тип имоти. При новото строителство се наблюдава стремеж на предприемачите да влагат все по-скъпи и съвременни материали в инвестиционния процес, което неминуемо води до по-високи продажни цени, но и до осезаемо подобрение в качеството на крайния продукт.

Инвестицията във ваканционен тип жилищен имот в курортните градове на страната също е добра, макар все още да не разполагаме с достатъчно данни, тъй като този тип се появи на българския пазар сравнително отскоро. Все пак икономическата същност на недвижимия имот е неговата пазарна стойност да нараства във времето. Друг е въпросът доколко той ще покрие очакванията на своя собственик. Данните показват, че постепенно този тип имоти ще се доближават като доходност до тези в градските зони, но всичко зависи от доброто управление на ваканционните комплекси.

Инвестицията в терен, независимо дали е регулиран или не, също е много добра инвестиция, която в близко бъдеще би се оказала печеливша. Тук е много важна добрата преценка и прецизиране на инвестиционните намерения при развиването на процеса.

Инвестицията в имот за бизнес - магазин, заведение, складове, производствени помещения, също е с добра бъдеща доходност, още повече, че през последните години този тип имоти бяха подценени от пазара и все още има вероятност за намиране на такъв терен на добра цена. Очакванията са, че интересът към тях ще нараства с бързи темпове.

Инвестицията в селски имоти поставя въпроса какъв е процентът истина за "масовото" закупуване на селски къщи от чужденци в България. Въпреки че нарастването на броя на подобни сделки се тиражира в медиите, никой не се наема да гадае дали те се увеличават. Факт е обаче, че повече от година насам цените на къщите в някои райони на страната неизменно се повишават. Така че хората, които купуват селски къщи, едва ли съжаляват за вложените средства, тъй като цената е достатъчно ниска. Позитивното в случая е оживяване на селата и подобряване на средата и сградния фонд.


Панелките леко поевтиняват през август

 

Повишеното предлагане на недвижимости в края на юли и началото на август, съчетано със слабото търсене, доведе до лек спад в цените на имотите в региона, коментира Лиляна Иванова, управител на агенция за недвижими имоти "Андромеда". На пазара в момента се предлагат стари, амортизирани сгради, панелки и кооперации тип "ново строителство". Интерес проявяват плевенчани и към закупуване на парцели земеделски земи или пък за строителство.

През последните няколко години Плевен бе регистриран като един от най-скъпите градове по отношение на търговията с недвижими имоти. Експерти си обясняват този факт със задаващото се изграждане на АЕЦ "Белене", както и на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, което ще направи града атрактивен за чуждестранните инвестиции, вложени предимно в инфраструктурата.

Сега тухлено жилище в Плевен върви по 300 - 350 евро/кв. м, а цената на новото строителство се движи около 400 евро/кв. м, обясниха брокери на недвижими имоти. Според тях най-търсени са гарсониери, едностайни и двустайни жилища в кварталите "Дружба" и "Сторгозия". През последните месеци се очерта тенденция да се продават големи апартаменти в някои от кварталите с цел покупка на по-малко жилище в централната част на града или пък влагането на средствата в ново строителство. Плевенчани проявяват интерес към имоти по морето, затова търсят при сделките висока цена, за да си купят нещо край морето или в София, било то боксониера или пък мансарда, обобщиха наблюденията си брокери.

Напоследък в града има засилено търсене на магазини, бизнес офиси, но предлагането е слабо, особено в централната градска част. Това повиши цените и сега Плевен е на четвърто място по цени на този вид недвижимости след София, Варна и Бургас, показва статистиката. Затова по-предприемчиви купувачи се сдобиват със стари сгради на приемливи цени и след ремонт оформят търговските площи, необходими им за бизнеса. От 200 до 700 евро/кв. м варират цените на имотите, в зависимост от мястото, изложението, комуникациите и др. фактори.

Има спекулативно поскъпване на недвижимите имоти в Плевен, още повече, че градът се очертава като място, където в бъдеще ще има възможност за реализиране на печалби, твърди Лиляна Иванова. Според нея обаче клиентите купувачи трябва предварително да се консултират със специалист, преди да пристъпят към сделка. Или, с други думи казано, "да не играят на сляпо".

Засега цените на парцелите в регулация се движат в границите на 10 - 15 евро/кв. м, но те ще вървят нагоре, докато панелните жилища ще поевтиняват. Като тенденция обаче, около която се обединяват мненията на повечето брокери, е, че след влизането на България в Евросъюза цените не само няма да се покачват, но дори ще спаднат. Защото е нормално в една работеща икономика цените да се повишават с около 10% на година, останалото е спекулация, смятат специалисти от агенциите за недвижими имоти.

Все пак, като застраховка, те изтъкват още няколко съществени фактора, които влияят върху цените в полза на увеличението им. Единият е тревожното поскъпване на петрола напоследък. А то ще оскъпи сериозно строителните материали. Голям процент от транспортните средства на строителните фирми ползват дизелово гориво, а цената му постоянно расте. Само за година според изчисленията поскъпването му е в границите на 60%. Затова представители на строителни фирми и организации очакват в най-лошия случай скок в цените на строителните материали до края на 2005 г. с около 40%.

Другият фактор, който може да повлияе негативно върху пазара на имоти в страната, е политическата нестабилност. Ако през следващите няколко месеца не се стигне до укротяване на страстите, ако не се сформира кабинет на съгласието, който да заработи за националния интерес, то към ценовия шок от петрола ще се прибави и влошаване на инвестиционния климат в страната. "Големите компании и фондовете, които проявяват интерес към пазара на недвижими имоти в България, определено следят какво става и поведението им ще зависи от изхода на тази ситуация", предупреди политиците през седмицата Добромир Ганев, управляващ директор на национална компания за недвижими имоти "Форос".

Плевенските брокери споделиха, че половината от петдесетината агенции, които работят на територията на града, нямат лиценз. Те разполагат с офис и телефон и сами си намират клиенти, често "откраднати" от редовните агенции за недвижими имоти. Така "самозванците" са на чиста печалба, тъй като не плащат нито лев на държавата, но за сметка на това мамят клиентите. Тяхната работа е да си приберат комисиона, после изоставят клиента и той обикновено идва при нас, разказват редовни брокери. Те вземат 2,5 % върху сумата на сделката, което е законно положение, но се оказва, че самозваните дружества се занимават с прекупвачество. Особено "процъфтяващ" бил бизнесът със селски къщи, закупени на символични цени от старци по селата и после препродадени на десетократно по-високи цени, чрез редовни агенции за недвижими имоти, обясниха схемата брокери.

Според тях, докато държавата не вземе мерки за създаване на подходящ закон, който да регламентира дейността им, както и включването в нормативната база на строги санкции за нарушителите, бизнесът с недвижими имоти ще се разпростира в зоната на сенчестата икономика.


 БИЗНЕС


Инж. Митко Спасов, управител на ВиК - Плевен:

 

Опитваме се да запазим сегашната цена на водата

 

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

- Инж. Спасов, очаква ли се повишение на цената на водата през есента, както вече беше обявено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)?

- След обществено обсъждане предстои да бъдат приети наредбите за определяне на цените и качеството на водата, които трябва да бъдат одобрени и от правителството. Икономическата ситуация в страната реално наложи увеличение на разходите на водните компании, в частност на ВиК - Плевен - цените на горивата скочиха драстично, което автоматично доведе до повече разходи при закупуването им. Немалко средства струват издаването на разрешителни за водоползване, както и задължителната регистрация в публичен регистър на централните водоизточници, водоснабдителните обекти, съоръжения и мрежи за питейно-битово водоснабдяване, съгласно изискване на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването. Към увеличените разходи можем да добавим и водата, която закупуваме от ВиК - Ловеч, за нуждите на града. И не на последно място - очакват се нови цени на еленергията, а това ще увеличи себестойността на водата, разбира се, не само за нашите клиенти, а за всички потребители в страната, което едва ли обаче е успокояващо за плевенчани. Тази икономическа обстановка определя и по-малко средства за инвестиции.

Една от приоритетните цели на мениджърския екип на дружеството е подмяна на остарялата водопреносна мрежа с цел намаляване на загубите и авариите и подобряване на качеството на услугата водоснабдяване. Правим всичко възможно да запазим сегашната цена на водата, но след приемане на наредбата за формиране на цените могат да се наложат корекции.

- Абонатите се опасяват, че може да се наложи във връзка с промяната на закона да поемат част от разходите за течовете по водопроводната мрежа?

- Вече е изготвена и предстои да бъде приета нова методика за изчисляване на загубите на ВиК дружествата. Тя ще влезе в сила от 2006 г. заедно с наредбите за определяне на цените и на качеството на водата, когато ДКЕВР ще започне реално да регулира водните услуги. Приемането на такъв документ се изисква от Закона за водните услуги, който е в сила от началото на 2005 г., а цялостното изработване на наредбите се очаква да приключи до края на годината. Забавянето идва от късното назначаване на комисари в регулаторната комисия за водата и администрацията, на която предстои да разработи проектодокументите.

- Как протичат ремонтите на съоръженията на ВиК?

- Мога да заявя, че всичко засега върви по план. Подменили сме общо 12 улични водопровода в Плевен, което е около два и половина километра, като сме поставили нови, по-надеждни ПЕВП тръби на мястото на остарелия водопровод. Подменени са и 45 сградни водопроводни отклонения, което също съвсем не е малко като дейност. Сега се извършва аварийна подмяна на водопреносната мрежа по ул. "Клисура". Работим и на обекти извън града - в Милковица и в Ставерци вече приключиха плановите ремонти, а в Рибен и в гр. Тръстеник продължават дейностите по подмяна на тръбопроводи.

- Какъв е графикът за спиране на водоподаването в града?

- Съгласно Наредба №4, която определя отношенията между ВиК оператора и клиентите, при спиране на водоснабдяването за по-малко от 8 часа дружеството не е задължено да уведомява потребителите. Въпреки това обаче ние подаваме информация дори когато става въпрос за краткосрочни нарушения на водоподаването. Това се прави в Интернет страницата на ВиК - Плевен, с адрес: www.vik-pleven. com. Когато водата ще бъде спряна за повече от 8 часа, уведомяването се прави най-малко 24 часа предварително чрез средствата за масово осведомяване, като в съобщението се определя и срокът за възстановяване на водоподаването. В тази връзка изразявам своята благодарност към печатните и електронни медии в града за експедитивното и точно отразяване на подадената от дружеството информация.

- Във връзка с наводненията в областта има ли влошаване на качеството на питейната вода?

- Имахме проблем с водоснабдяването на с. Козар Белене, но след незабавно извършената промивка и дезинфекция на водопреносната мрежа вече питейната вода там е без отклонения от стандарта. За времето, в което водата не беше добра за пиене, бяха осигурени водоноски с обеззаразена.

В гр. Искър ситуацията беше аналогична, но и там проблемът с водоснабдяването и подобряването на качеството на водата беше разрешен навреме. Осъществяваме постоянен контрол върху качеството на подаваната вода, проби с отклонения от стандарта няма. Така че абонатите ни могат да бъдат спокойни.


Набъбва инвестиционният портфейл, повече пари за газификация и ремонти

 

Дида ПЕТРОВА

Успешно бе продаден временният обект магазин "Дон" и земята под и около него. При наддаването, тръгнало от първоначална цена 1,2 млн. лева, се стигна до 2,25 млн. лева. Договорът със спечелилата търга фирма още не е сключен, но проблеми около него няма, сигурни са общински чиновници. Тази и още няколко успешни сделки дадоха оптимизъм на градоначалника и той внесе в общинския съвет предложение за актуализация на инвестиционната програма на общината. Знае се, че през февруари т. г. бе приета инвестиционна приватизационна програма и паралелно с нея програма за насочване на приходите от реализираните средства. Първоначалната прогноза за приходите и разходите през годината възлизаше на 4 775 хил. лв. С реализацията на успешните сделки тя набъбва на 5 175 хил. лв.С около 300 хил. лева се увеличава разходната част на програмата за насочване на придобитите средства, като голяма част от тях - една трета, ще отидат за ремонт на бившия студентски дом, където ще се настани общинската данъчна администрация. Предвид на започналата газификация на обществени и жилищни сгради от общината предложиха и съветниците приеха да се отделят средства и за газификация на Панорамата, на Регионалния исторически музей, на няколко детски заведения и училища. Художествената галерия "Илия Бешков" също е включена в списъка. Съветници предложиха и бе прието да се запише в списъка и ремонтът на зала "Катя Попова" - публична общинска собственост, тъй като през миналата година предвиденият там ремонт не можа да се осъществи. Някои от предложените в списъка училища и институции и сега са с централно отопление, би било добре да се включат училища, които са без парно, е мнението на съветници. Прие се и този вариант, като впоследствие ще се разпределят конкретно средствата, като се видят възможностите и приоритетите.

Стратегията на кметската управа за максимални продажби на максимални цени бе потвърдена и сега. На база на оптимистичната прогноза кметът Зеленогорски предложи и съветниците приеха да се увеличат първоначалните цени за обявяване на търгове за продажба на магазина за хранителни стоки и сладкарница на ул. "Св. св. Кирил и Методий". С 20 000 и 45 000 лв. бе завишена първоначалната цена съответно на предложените за продажба обекти.

Не такава бе обаче тактиката по отношение на почивната база в с. Кранево, където община Плевен е собственик на две трети от имота. Въпреки доводите на съветници от ляво и центъра да се остане поне на вече сключената договорна цена за наем с ползвателя ЕТ "Стефани - Стефка Симеонова" (собственик на останалата една трета), главно с гласовете на съветниците от дясно бе приета предложената от председателя на стопанската комисия Христо Каленов сума от 20 000 лв.


Търговията отново изпреварва производството за шестмесечието

 

Дора ДОНЧЕВА

Продажбите на стоки и услуги за първото полугодие са за 640 511 хил. лева, информират от плевенската статистика. В сравнение със същия период на миналата година това е с близо 40 млн. повече, така че ръст има. Но не за сметка на преработващата промишленост, както би ни се искало, а пак търговията и ремонтът на битова техника изпреварват производството по дял в тези продажби. За периода търговията в областта е с дял в общите продажби за 288 376 хил. лева. След нея се нарежда преработващата индустрия с 219 152 хил. лв.

Все пак и тук се отбелязва нарастване на дела на предприятията производители, ако сравним тазгодишните 219 152 хил. лв. с миналогодишните за същия период 207 652 хил. лева. В експорта обаче почти няма промяна, той държи ниво средно 13 - 14 на сто от общите продажби за цитираните периоди.

За полугодието на 2005 г. сме изнесли на външни пазари стоки за близо 99 млн. лева. И сега делът на машиностроенето, като по-трудоемко и скъпо производство, е на първо място.


Валутен коментар

 

Японската йена очаква възходящ период

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

Еврото спечели близо цент срещу долара в рамките на търговската сесия от понеделник, подкрепено от оптимистични данни за производствения сектор в еврозоната, който според PMI данните за юли (50.8 - над очакваните 49.9) започва да показва признаци на възстановяване.

Силно отражение върху позициите на щатския долар в началото на седмицата оказваха не икономически фактори, а именно смъртта на краля на Саудитска Арабия и докладът на МВФ, в който се обсъжда надценеността на зелените пари.

Крал Фахд, управляващият монарх на Саудитска Арабия, почина в понеделник на 83-годишна възраст. Значението на това събитие е в това, че неговият наследник - принц Абдулах, се счита за по-консервативен от своя предшественик, респективно се очаква промяна във външната политика на Саудитска Арабия към страни като САЩ в областта на износа на петрол.

Този факт изважда на преден план за пореден път наболелия за САЩ проблем с дефицита по текуща сметка - проблем, който коментира и МВФ, посочвайки настоящия курс на долара като надценен и на ниво по-високо от необходимото, за да се облекчи търговският дисбаланс на страната. Рекордните равнища на цените на суров петрол за юли и тенденциите към покачване цената на водещата суровина възобновяват притесненията за търговския дефицит на САЩ и създават допълнителен натиск върху щатската валута.

Тенденцията на отслабване на щатския долар спрямо единната европейска валута може да се задържи до края на тази седмица, когато пазарът ще очаква данни за заетостта в САЩ. С оглед повишената пазарна активност на компаниите в САЩ се очакват редица назначения на нови служители.

Макар и в по-слаба позиция спрямо основните валутни двойки, японската валута е в очакване на възходящ период. Най-големият по своите мащаби приватизационен проект в страната (приватизират се японските пощи) е с високи шансове да получи одобрение, евентуално отхвърляне на проекта би довело до по-нататъшно отслабване на йената. Събитията в Япония се очакват в петък тази седмица, когато излизат и данните за заетостта в САЩ - новини, които биха могли да определят интересно движение на двойката USD/JPY.


Общинари местят незаконно аптека

 

Рокадата извършена 3 седмици преди да се гледа на сесия

 

Еми СТАЛЕВА

Преместването на аптека, управлявана от "Галена" ЕООД, от кв. "Дружба" на територията на автогарата предизвика раздори сред общинските съветници на поредната сесия. Става въпрос за помещение от 27 кв. м, което било отдадено под наем за символичната сума от 4 лв. на квадрат, без да има издадено разрешение от министерството и от общинския съвет. Според част от местните парламентаристи отдаването е извършено в нарушение на Наредба №8, където е посочено, че сключването на договор за продажба и наем на дълготрайни активи на общинска фирма се извършва след търг или конкурс. В отделни случаи с решение на общинския съвет и при съгласуване с кмета отдаването под наем може да се извърши без търг или конкурс, е записано в закона.

Аптеката на "Галена" се помещавала в бл. 117 на кв. Дружба", но гражданите нямали достъп до нея поради въведената електронна система във входа на блока. Без да се потърсят други възможности за изместване на търговския обект в "Дружба", където хората отчаяно се нуждаят от лекарства, аптеката изведнъж се озовала на територията на "Автобусни превози". И то 3 седмици преди да бъде взето решение за преместването й от общинските съветници, което обезсмисли гласуването или както правилно бе отбелязано на сесията - вотът е направен "постфактум".

Защо се иска от нас да влизаме в противоречие със съвестта си, попита общинският съветник от левицата Любомир Буковски. Не е ясно има ли решение на съвета на директорите на "Автобусни превози" за преместването. Според Буковски не може със средствата на една закъсала общинска фирма да се оздравява друга. Защото работниците от "Автобусни превози" имат право да се интересуват как вместо редовен наем за суми от 800 - 1 200 лв., помещението на тяхна територия се отдава за смешната цена от 108 лв. месечно, поясни Буковски.

По време на дебатите не бе изяснено как точно и кога е сключен договорът за наем между "Галена" и "Автобусни превози". Оказа се, че предложението за преместването на аптеката не е разглеждано в комисията по здравеопазване на местния парламент.

Аптеката на "Галена" е с дял по-малък от 5% от активите на дружеството, което разполага с общо 4 обекта. Затова не е задължително да има разрешение на съвета на директорите на "Автобусни превози" за преместването, обясни Стефан Катев, главен юрист на община Плевен.


 АГРОАКЦЕНТИ


Скандали тресат фермерите

 

Шефът на млекопроизводителите обвинен в присвояване на средства

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Изключени от регионалната асоциация на млекопроизводителите фермери са основните лица, които учредяват областната структура на млечния борд в Плевен, научи "BG Север". Те обвиняват сегашния председател на асоциацията Живко Георгиев в присвояване на средства и умишлена незаинтересованост към проблемите им, преследвайки собствените си интереси. Недоволните твърдят, че отстраняването им от организацията е в резултат на тяхното искане да бъде направена ревизия на настоящото ръководство. За да бъде извършена проверка, в резултат на която да се докаже дали самоуправството на местния лидер е факт или не, те са сезирали плевенската окръжна прокуратура.

Още през месец май, след като станаха ясни парите, които аграрното министерство осигури чрез бюджетна субсидия за създаване на Национален млечен борд - 300 000 лв., и изграждане на местни структури в градовете Плевен, Сливен, Пловдив, Кърджали, Благоевград, Враца, Русе и Добрич - 550 хиляди лева, се заговори, че назряват скандали около областната структура на борда. От бранша алармираха, че вече има желаещи да оглавят местното звено и те са започнали да създават свои лобита. Амбициите им да се занимават с тази дейност били свързани единствено с обстоятелството, че вече "отгоре" ще се отпускат пари. До този момент регионалната структура на асоциацията на млекопроизводителите се е финансирала единствено от членски внос, но не е спряла да изпълнява функциите си и да защитава интересите на хората, които изнемогват, коментира тогава Живко Георгиев.

В отговор на тези твърдения млекопроизводители реагираха и обявиха, че председателят на регионалната асоциация заема поста неправомерно и

са налице редица

злоупотреби.

Областната структура на организацията по никакъв начин не защитава фермерите, а дори ги ощетява, е категоричната позиция на Николай Романов, който е член на управителния съвет на националната организация и един от учредителите на млечния борд в региона. Той даде за пример най-очевадния факт - в Плевенско изкупната цена на млякото е най-ниска в сравнение с останалите региони на страната. На пунктовете бялата течност се търгувала по 25 ст./л, като рядко достигала 0,40 лв., каквато е предимно цената в други области на страната. Това положение той определи като фатално за местните фермери, чиято средна себестойност на литър мляко излиза около 36,2 ст.

Абдикирането на Живко Георгиев от проблемите на собствениците на крави в региона самите фермери обясняват с факта, че той не се занимава с животновъдство. По думите им местният лидер отглеждал само една крава в Гулянци. Отделно разговори между производители и преработватели за регулиране на цените не се насрочвали (каквато е основната функция на асоциацията) заради това, че Георгиев имал определени взаимоотношения с преработвателите, са твърденията на недоволните. Според Николай Романов собственикът на една от фирмите монополисти за областта "Зоров" (другата е "Приста" - Русе), преди време лично заявил, че е

дал 3 000 лв. на

Живко Георгиев,

които той в последствие бил върнал.

Че нещо около областното звено на асоциацията не е наред Романов усетил още в началото на 2005 г., твърди той. Въпреки че бил един от най-близките хора около Георгиев, постепенно разбрал, че председателят на местната асоциация лъже членовете и неправомерно използва събраните средства. Съмненията изкристализирали на последното отчетно събрание, когато Живко Георгиев заявил, че е предоставил на националната асоциация 2 200 лв. (по устав една трета от събраните средства от членски внос трябва да се изпращат в София). Общо събраните средства от 900 крави били 2 700 лв., т. е. по 3 лв. членски внос на крава за година. Георгиев обаче не включил в сметките парите от новопостъпилите членове, които плащали и по още 3 лв. първоначална такса, казва Романов. Така стигнал до заключението, че председателят лъже и поискал от националната асоциация документ за предоставената от Георгиев сума. Оказало се, че в касата на организацията били постъпили само 200 лв. за 2004 г., а за 2003 г. няма приведен нито един лев.

Живко Георгиев твърдял, че е избран за председател за срок от 5 години и не давал възможност на никой да се добере до устава на организацията, твърди Романов. Тогава се наложило той и още няколко фермери да се сдобият с документа от съда. От него станало ясно, че сдружението се регистрира за срок до 5 г. Регламентирано било, че управителният съвет излъчва от своя състав председател, а той се избира всяка година от отчетно-изборно събрание. От 2001 г., откакто Живко Георгиев е на поста, въпросът за избор на нов лидер не бил поставян. Според Николай Романов това означава, че от 2002 г.

асоциацията

на практика

не съществува.

Според него поведението на Георгиев вкарвало в заблуда всички членове, които си плащали членския внос, а не били наясно къде отиват парите. И дава още един пример. Регионалната асоциация разполага с четири вани, които предоставя за срок от няколко месеца на млекопроизводители. Презумпцията е със събраните от наема средства да се закупуват нови и така повече фермери да могат да ползват удобството. Действителността била обаче, че пета вана до сега няма, а не било ясно и къде са отишли парите от наемите.

Живко Георгиев не водел никаква отчетност, са други обвинения срещу него. Различни документи той предоставял при необходимост за подпис от управителния съвет. По думите на Романов обаче членовете му също нямали нищо общо с фермерството и нито веднъж не дошли да присъстват на провежданите всеки месец срещи на млекопроизводителите. Заради това, че някои хора започнали да се ровят около ръководството на асоциацията, те били изключени, твърди Романов. Той обяснява, че няма как да се разбере колко и кои са членовете на местната организация, за да може поне една трета от тях да бъдат издирени, да се свика общо събрание и въпросът да бъде решен.

Живко Георгиев не бе открит за коментар на обвиненията срещу него.

До два месеца в Плевен трябва да бъде изградена регионалната структура на млечния борд, заяви Николай Романов. В скоро време в Плевен ще бъдат поканени производители, преработватели и търговци от Велико Търново, Габрово и Ловеч, за да стартира процедурата по избор на управителен съвет и председател. Едва след като бъдат сформирани всички структури по места, ще стане ясно и разпределението на средствата за отделните региони, допълни учредителят.


Ген. Илия Илиев:

 

Рекетират селскостопански производители

 

Има тревожна тенденция през последните седмици и тя е свързана с рекет на селскостопански производители, каза в Плевен директорът на ДНСП ген. Илия Илиев. Според него това е изнудване от страна на определени групировки, което е особено силно по Черноморието, но не отминава и вътрешността на страната. Групировките се намесват както в изкупуването на селскостопанската продукция, така и в търговете, които се провеждат за места за продажбата й. Освен това те владеят пазарите, като определят цени и принуждават търговците да се съобразяват с наложените от тях. В този смисъл могат да се очакват и взривове, свързани със сплашване на хора, искащи да участват в търговете въпреки заплахите, които има срещу тях, каза шефът на националната полиция. Тази тенденция се наблюдавала особено след жътвената кампания, при изкупуването на зърното. Полицията, най-вече икономическата, трябва да предприеме действия в тази насока, допълни ген. Илиев.


Европейската комисия променя две мерки по САПАРД

 

Вече няма да се доказва право на ползване на минимални площи фураж за подмярка "Производство на мляко и млечни продукти" към мярка номер 1 - "Инвестиции в земеделски стопанства", е решила Комисията за управление на земеделски структури и развитие на селските райони към Eвропейската комисия на свое заседание по искане на България. Досега желаещите да кандидатстват по програма САПАРД трябваше да докажат, че за една крава или биволица ползват минимум 1 ха земя, за юница или теле за угояване - 0,5 ха, за овца или коза най-малко 0,2 ха. Промяната е, за да се избегнат трудностите, които произтичат от раздробяването на земеделските стопанства.

Направена е промяна и в подмярка "Пазари на едро" към мярка номер 2 - "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти". По нея ще се дават допълнителни точки на проекти, при които се предоставят договори с регистрирани земеделски производители или група производители. Така ще бъде даден приоритет на проекти, които имат гарантирани доставки. Изменението ще даде по-добра възможност за подкрепа на пазарите на производителите, вместо да се подкрепят търговците на едро.

Европейската комисия е изказала становище, че е необходимо да се подсилят ключовите сектори по мерките 1 и 2 на САПАРД. Предложените изменения са одобрени и от българския мониторингов комитет по програма САПАРД.


АГРОКОНСУЛТАНТ

 

Открийте навреме разгонените крави

 

Прибирайте плодовете рано сутринта, не пропускайте да полеете овошките

 

Изключително внимание на хигиената трябва да обърнат стопаните в говедовъдната ферма през август, като се има предвид, че горещините благоприятстват развитието на микроорганизмите в млякото и маститните заболявания, съветват специалистите. Те препоръчват добитото мляко веднага да бъде охладено до 4 градуса, за да се ограничи размножаването на бактериите.

За да се постигнат оптимални репродуктивни показатели във фермата, целящи приключване на калвинг периода на 365 дни, е необходимо да се поддържа високо ниво на управление на репродуктивния процес и точна отчетност на разплодната дейност. Усилията трябва да бъдат насочени към своевременно откриване на разгонените животни и изкуственото им осеменяване в най-подходящия момент. Не бива да се забравя, че през горещите летни дни кравите са по-слабо активни и не проявяват ясни признаци на разгоненост. Затова се засилва наблюдението през по-хладните часове на денонощието.

През август се приготвя царевичният силаж. За да е качествен, е необходимо да се определи най-подходящото време за започване на силажирането - при влажност на царевицата 65%. Необходимо е силажът са се нареже ситно (дължина на частиците от 0,7 до 1 см), бързо и правилно да се натрупа в силажовместилищата и да се притъпче добре. Важно е да се прецени количеството на фуражите, необходими за правилното зимуване на животните.

В овцефермата

е необходимо

така да се организира случната кампания, че тя да протече в кратки срокове. Ако овцете се заплождат по естествен начин, е добре да се използва ръчна случка (т. е. пускане на кочовете от ръка). Така ще се знае произходът на приплодите, ще се контролира използването на разплодниците и ще се предвиди датата на ражданията, което е изключително важно за опазване на приплодите при започване на агнилната кампания.

Ако се отглеждат по-голям брой овце, специалистите съветват да се организира изкуствено осеменяване. По този начин ще се постигне бърз генетически прогрес чрез използването на елитни мъжки разплодници, както и ще бъде предотвратена възможността за разпространяване на покривни заболявания в стадото. Ще бъдат спестени и средства, защото ще се отглеждат по-малък брой мъжки разплодници.

За да предпазят заплодените овце от аборти, трябва да се избягва пашата им на естествените площи от ечемик и пшеница, защото те съдържат витамин Е и колоидна вода.

Случната

кампания

при козите

трябва да започне най-малко един месец преди самата кампания и да продължи две седмици след заплождането, припомнят специалистите. Целта е животните да се доведат до разплодна кондиция (добро телесно състояние) и да се предизвика едновременно разгонване и отделянето на повече от една зрели яйцеклетки. Това може да бъде постигнато чрез пълноценно хранене. Най-подходящите фуражи са зелените. При недостиг на зелени фуражи и паша, добре е да се включи в дажбата силаж или сено, а козите да се подхранват с концентриран фураж, обогатен с витамини или покълнал ечемик. Добри резултати ще се получат, ако четири седмици преди началото и три седмици след започване на кампанията концентратната смеска се предостави в следното количество (в грама на глава дневно): през първата седмица по 100, а след това по 250, 350, 450, 450, 300, 100.


 СПОРТ


Футбол

 

Спартак и Белите орли готови за първенството във втория ешелон

 

Плевенските отбори с поредни победи в контролните мачове

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

С2:1 надделяха над бъдещия съперник в западната Б група Локомотив (Мездра) футболистите на Спартак (Плевен). За мача на градския стадион в Мездра плевенският наставник Мирослав Миронов заложи на титулярния състав, който се очерта в предсезонната подготовка. Единствената промяна в стартовата единайсеторка беше включването на тарана Десислав Русев, който е собственост на Литекс. Нападателят се присъедини по-късно към подготовката, след като лекуваше контузия и не беше подготвен да участва на пълни обороти в тренировките. Миронов даде почивка на един от голмайсторите Светлин Симеонов. Заменилият го Десислав Русев имаше най-голям принос за победата. С две негови попадения през първото полувреме Спартак си осигури аванс, който домакините от Локомотив (Мездра) така и не успяха да стопят през втората част. През целия мач плевенчани доминираха, като най-явно беше превъзходството им в началните минути. В 33-та минута Десислав Русев беше изведен на стрелкова позиция и сам срещу вратаря Щерев откри резултата. Само пет минути по късно отново Десислав Русев с диагонален удар направи резултата 0:2. За втората част Миронов пусна в игра нов състав. Домакините упражниха натиск, който обаче донесе само един гол на Златков в 51 мин. За груба проява червен картон получи защитникът на Спартак Атанас Атанасов. Така след изиграването на седем контролни срещи плевенският Спартак регистрира пълен актив от седем победи.

Спартак игра в състав: Петров, Бислимов, Пейков, Павлов, Ив. Тодоров, Ковачев, Боянов, Т. Тодоров, Емилов, Д. Русев, А. Русев (Йорданов, Николов, И. Иванов, Ц. Тодоров, Раденцов, Н. Симеонов, С. Симеонов, Атанасов, Петков).

Футболистите на втородивизионния плевенски клуб Белите орли победиха като гости с 2:1 отбора на Левски от едноименния град. Плевенчани бяха по-активни, но и двата отбора трудно стигаха до положения пред вратата на съперника. При една от редките смислени атаки в 30 мин. Мариян Блажев от Белите орли изведе с хитър пас голмайстора на тима Станимир Георгиев, който не пропусна очи в очи срещу вратаря на Локомотив (Мездра) Сашо Любенов. След почивката орлите отново овладяха центъра на терена, но не успяваха да стигнат до второ попадение. Чак в 80 мин. при подобна ситуация както при първия гол Явор Николов се озова сам срещу вратаря на домакините и удвои преднината на Белите орли. Футболистите на Локо (Мездра) стигнаха само до почетно попадение чрез Тони Паликрушев, който реализира отсъдената дузпа в 89 мин.


Пламен Николов привлече още двама

 

Плевенският Спартак си връща халфа Росен Емилов от Марек, обяви президентът на клуба Пламен Николов. "Освен него взехме и бившия юноша на Левски Георги Ковачев. Треньорът Мирослав Миронов, от когото сме доволни, стяга отбора за нова атака на А група. В контролите записахме победи над отбори като Литекс и Славия, имаме само едно равенство с Родопа (1:1) в петък. До първия ни мач от новото първенство срещу Монтана едва ли ще играем повече контроли. Този двубой е в Плевен на 14 август, защото предния ден стадионът е зает от някакъв концерт", сподели Пламен Николов.


Последната проверка е с Гигант (Белене)

 

Днес плевенските футболисти ще играят последната си контрола. Спартак ще бъде домакин на съседите от Гигант (Белене). Старши треньорът на синьо-белите Мирослав Миронов ще изпробва в мача и последните попълнения, които се включиха по-късно в подготовката. В групата няма контузени състезатели.

До първия мач от новото първенство с Монтана в Плевенс футболистите на Спартак ще се готвят при домашни условия.

От ръководството на клуба казаха, че през последната седмица тренировъчният процес ще бъде по-облекчен, за да се възстановят играчите след тежката подготовка, която проведе наставникът Мирослав Миронов.

Според клубните шефове отборът е провел много качествена подготовка, което се е отразило и върху резултатите от контролите.

Срещу Гигант (Белене) е възможно старши треньорът на Спартак да изпробва и нова схема с още един нападател, след като новопривлеченият Десислав Русев вече навлезе в ритъм и успешно може да подкрепи ударната двойка Светлин Симеонов - Ангел Русев, която отбеляза повечето голове в предсезонните проверки.


Дербитата от Б група - пряко по Канал 3

 

Канал 3 ще продължи да излъчва през новия сезон по един мач от всеки кръг в Б група директно, съобщи програмният директор на медията Сашо Диков. Той допълни, че съществува възможност да бъдат предавани и срещи от елита. "Продължаваме практиката от миналия сезон за Б група. Отделно от това ще преговаряме и за някои мачове от елита, за които няма интерес от БНТ или Евроком България. Ще продължим да излъчваме директно отзивите от стадионите след края на най-интересните мачове", обеща Сашо Диков.


Лека атлетика

 

Даринка Йотова спечели турнир в Сърбия

 

Най-добрата плевенска лекоатлетка в момента Даринка Йотова спечели международния турнир в сръбския град Димитровград. Йотова взе отличието в горната възрастова група при жените. Плевенчанката направи силно постижение - 13,63 метра, което беше достатъчно за титлата. Тя беше отличена от домакините и с приза "най- добър състезател в турнира". Другата представителка на плевенския лекоатлетически клуб "Феникс 2004" - Андрияна Бънова, остана трета в тройния скок с личен резултат 12,89 метра. Турнирът в Сърбия и Черна гора беше второто поредно състезание за Бънова, която се класира преди седмица на осмо място в европейското първенство за юноши и девойки до 19 години, което се проведе в Каунас, Литва. Юношата на плевенския клуб Феникс 2004 Дилян Захариев замина за гръцкия град Триполис, където започна балканското първенство по лека атлетика до 17 години.


Четирима разтрогнаха договорите си

 

БФС разгледа случая с двама от футболистите на Спартак (Плевен), които бяха изгонени миналия сезон от президента Пламен Николов след серията от загуби в началото на пролетния полусезон. Даниел Островски и Георги Иванов бяха нарочени за симулативна игра и бяха отлъчени от отбора. Въпреки това те не можеха да преминат в друг клуб до решението на футболната централа. На последния арбитраж Островски успя да разтрогне договора си по взаимно съгласие с клуба, а Георги Иванов не се яви и молбата му беше оставена без разглеждане. Още трима с договори прекратиха отношенията си с плевенския тим. Също по взаимно съгласие бяха освободени Мариел Максимов и Георги Какалов. Бившите футболисти на Белите орли, които бяха привлечени миналия сезон в плевенския Спартак, не успяха да се наложат и вероятно ще си търсят нови клубове. Особено разочарование беше бившият младежки национал Какалов, който преди да дойде в Спартак беше собственост на Литекс. Голмайсторът не успя да покаже нищо в мачовете от пролетния полусезон и беше закотвен на резервната скамейка. Той успя да си заработи единствено няколко безсмислени картона.

Договорът си с представителния тим разтрогна и помощник-треньорът през последните няколко години Продан Лазаров, който вероятно ще продължи работата си в детско-юношеската школа на клуба.


Изтеглиха жребия за В групите

 

В зоналния съвет на БФС във Велико Търново беше теглен жребият за първия кръг в Северозападна В аматьорска футболна група. Двубоите в групата започват на 21 август от 18,00 часа. За новия сезон групата от 16 отбора става с 18. В първия кръг никополският Ситомир ще гостува на Ботев (Козлодуй), Спартак (Койнаре) ще е гост на Чавдар (Бяла Слатина), Гигант (Белене) ще е домакин на Аркус (Лясковец), а Левски (гр. Левски) гостува на Мария Луиза (Лом).

Другите срещи са:

Павликени - Искър (Роман);

Локомотив (Горна Оряховица) - Академик (Свищов);

Бдин (Видин) - Ботев - Бали (Дебелец);

Ком (Берковица) - Ботев (Криводол);

Ботев (Враца) - Чумерна (Елена).


ЛОВНА СТРЕЛБА

 

Комплекс "Витска Елия" отново домакин на държавното

 

През уикенда Плевен ще посрещне над 90 състезатели за финала на държавното първенство по ловна стрелба. Индивидуалната и отборната надпревара ще бъдат в двете традиционни дисциплини "трап" и "скийт". Плевенският отбор е основен фаворит за купата. Тимът ще има свои представители във всички възрастови групи - младежи, девойки и мъже.

Единайсетте стрелци, които ще участват във финалната фаза на държавното първенство, са излъчени след проведените досега регионални състезания.

Организатор на спортното събитие е Българската федерация по ловна стрелба. Според организаторите комплекс "Витска Елия" предлага може би най-добрите условия за този спорт в страната.

Съоръжението е снабдено с френска техника "Лапорт", която се използва за най-големите международни турнири по ловна стрелба.


Шахмат

 

Добро представяне на Сандра Трифонова на световното

 

На 20-о място в своята възрастова група завърши своето участие на световното първенство за деца, юноши и девойки в град Белфор, Франция, Сандра Трифонова от шахматен клуб Дракон (Плевен). Нейното представяне се оценява като успех заради голямата конкуренция. 99 участнички се включиха в надпреварата за световната купа. Другата плевенска участничка Александра Иванова от Дракон остана 53-та от 91 участнички. Най-доброто представяне от българския отбор направи Мариян Бойчев, който стана световен вицешампион. Преди последната партия Мариян водеше в класирането, но допусна загуба в края на надпреварата.

Това е изключителен успех за традиционно силната школа на България. Бойчев е 14-годишен, представител на шахматен клуб Дунав. Той спечели сребърния медал, като единствената му загуба в последния кръг го лиши от шампионската титла.


Волейболистките с нов съперник в предстоящия шампионат

 

Вицепрезидентът на ЦСКА Борислав Кьосев влиза в новия сезон на женското волейболно първенство с частен клуб, оповести самият той. Частен спортен клуб "Кьосев" вече има съдебна регистрация, остава само да получа лиценз от Българската федерация по волейбол, документите са там, обясни Кьосев. Той е и ръководител на женското направление в ЦСКА. Това автоматично поражда съмнения за изхода на срещите между двата тима.

"Не може да става и дума за нещо подобно. Ще искам и от двата отбора само победата. Най-много да станем първи и втори", заяви Кьосев. Той не разкри кои волейболистки ще привлече в новия клуб. Новото женско волейболно първенство започва през октомври и засега не може да се каже колко отбора ще участват. Марица (Пловдив) и Локомотив (София) може да се откажат заради финансови проблеми. Сигурни са ЦСКА, Левски Сиконко, Спартак 96 (Плевен) и Академик-Метатрон.

Плевенските волейболистки вече започнаха подготовка, като от състава единствено отсъства Мартина Николова, която попадна в разширения състав на националния отбор, воден от наставника на Славия Мирослав Живков.


 ШАРЕНО


Местен плейбой бяга от женски ласки в Шипково

 

Бройко ДРЪВЧЕВ

Аз съм прокълнат, осъден съм на безразборен секс до края на дните си, оплака се пред репортер на "BG Север" небезизвестен местен плейбой. Страданията му започнали, когато решил да скъса с бройкаджийството и да стане нов човек. Мислил къде да избяга от себе си и решил да отиде на Шипково - хем ще почине сред природата, хем ще остави похотливите си мисли в прашния град. Без да губи време, плевенският гларус стегнал набързо багажа, метнал се в голфа си и дръпнал към минералните извори сам. А там - приказка! Тишината и спокойствието го завладели за миг и влели в двете полукълба на мозъка му надеждата, че ще се справи успешно с мисията си. Наел луксозна стая в изискан хотел с басейн, настанил се и тръгнал да отпуска душата и да чисти съзнанието си от порно фантазии по стръмните горски пътечки между боровете. Свежият въздух пълнел дробовете му, усмивка играела по устните му, а вярата в собствените му възможности растяла ли, растяла и .... точно тогава започнали проблемите.

Дори в гората нашият човек срещнал позната компания, с която го свързвала стара дружба и много сътворени глупости в нетрезво състояние. Аверите му в перманентно алкохолно опиянение се хвърлили да го прегръщат, без да подозират, че човекът щял да става нов. Плевенският гларус обаче още бил твърде слаб, за да се съпротивлява, и потънал в алкохолните облаци около групата. Нищо, пак ще успея да се справя, няма да се дам, окуражил се мислено той. И неусетно се озовал с тайфата на минералния басейн, на който ставали големи свалки. С жадни погледи изкръшкали за малко от половинките си булки изпивали нашия човек, но той се правел на разсеян и не поемал. "Беше пълно с плевенчани, но нафукани мацета нямаше. Много ми бяха навити, но аз ги държах на разстояние. Една добре запазена руса лелка дълго ме гледа изпитателно. Аз лекичко я фиксирах с едно око, но повече не й обърнах внимание", спомни си за изкушенията той. Стоицизъм проявил и по-късно вечерта в кръчма на плевенчани, когато започнал купонът.

Едва успял да се откопчи от пияната банда и тръгнал да се спасява към хотела, когато попаднал на познато семейство. "О, наш`то момче, ти още ли си самотен? Ей сега ще ти намерим една местна мома да повдигне не само духа ти", услужливо обещали те и замъкнали плевенския гларус в апартамента си.

Въпреки обясненията на бившия плейбой, че той съвсем не се чувства сам и няма нужда от компания, а от спокойствие, неговите познати хич и не искали да знаят.

Само след минути на вратата се звъннало и в хола грациозно се вмъкнала руса девойка от занаята. И... нашият човек се предал в опитните й ръце.

"Знаеш ли какъв е изводът от моята история? От съдбата си човек не може да избяга. Може само да се отпусне блажено в ръцете й", сподели прозрението си плевенският плейбой.


Плевенчани предпочитат да правят любов в банята

 

Горещините се отразяват на потентността на мъжете, жените готови за по-необвързващи връзки

 

Инка МЕРАКОВА

Сексът в банята е най-желан от плевенските мъже в активна възраст през горещите летни месеци, установи представително социологическо проучване на "BG Север" сред няколко редовни читатели. Повечето от представителите на т. нар. силен пол предпочитат да реализират еротичните си фантазии под душа, стана ясно от запитването. По-малка част от тях заявяват, че биха се киснали с партньорката във ваната.

Противно на очакванията от разпределението по възрастови показатели се вижда, че традиционалисти по отношение на правенето на любов са тийнейджърите. 60% от тях предпочитат да се натискат на удобно място пред телевизора, а 40 на сто търсят романтика в спалнята на мама и тати, когато ги няма вкъщи. За екзотично преживяване сред природата или за по-нестандартни и прикрити места си мечтаят предимно мъжете над 35 години.

Жегата влияе върху потентността на един от всеки трима плевенчани, показва още проучването. Татковци и свободни плейбои се оплакват, че високите температури секват желанието им за донжуановски изяви. Някои дори споделиха, че за тяхно нещастие (тъй като се нарушавал балансът във взаимоотношенията) били скарани с нежните си половинки, именно поради тази причина. Жените категорично не искали да приемат, че горещините са поводът за липса на желание у мъжете им. В резултат на това се засилвала тенденцията към скандали и битови свади, което още повече травмирало силния пол, оправдават бездействието си плевенчани.

На въпроса "Нуждаете ли се в жегите от по-дълга любовна игра?" 2/3 от запитаните мъже отговарят положително. Те изтъкват, че наличието на климатик или друго разхлаждащо средство (например мастика на кристали или ледена бира) благоприятства за по-добрата им кондиция.

Доста по-различна се оказва ситуацията при жените, показват обобщените данни. 70 на сто от анкетираните дами категорично отричат градусите да влияят на желанието им за интимност. Едва 30 на сто от тях с не особена охота споделят, че жегата си казва думата. Запитаните плевенчанки са на мнение, че съвместната почивка с половинката на море не засилва любовния мерак. Дори напротив - повечето дългогодишни двойки, напускайки семейното огнище, по-рядко консумират връзката си, ако прекарват отпуската извън града.

Както тийнейджърките, така и дамите в по-напреднала възраст твърдят, че лятото е сезон, който предразполага към по-свободно поведение и по-необвързващи връзки. Въпросът е обаче къде отива цялата им сексуална енергия, като се има предвид недотам обнадеждаващият процент мъже, готови в летните горещини за любовни авантюри.