Брой 28                                                   

15 - 21 юли 2005 г.


 

 "BG СЕВЕР" СПАСИ СКОБЕЛЕВИЯ ПАРК 

Четете по темата на стр. 2, 3

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Само Спартак!

 

На фона на невижданите дъждове, които се изливат върху главите и домовете ни, поскъпването на хляба, останалата на автопилот държава и провинциалната скука единственият лъч на надежда за плевенчани като че ли този път идва от... футбола. Още в началото на подготовката си играчите на Спартак (Пл) респектираха два от най-класните и скъпи отбори в България - Литекс и Славия. Момчетата на Мирослав Миронов първо опукаха комшиите от Ловеч, а седмица по-късно "надуха шушоните" и на "белите" (виж стр. 15). Наставникът на плевенчани има защо да се гордее - той спечели треньорски битки не срещу кого да е, а срещу известните капацитети Люпко Петрович и Петър Хубчев.

Ако спартаковци играят така и през първенството на Б ПФГ, целта им да се завърнат сред майсторите изглежда съвсем реалистична. Стига да не се удавят пак на края на Дунава като тази пролет ...


Митницата задръстена                   

 

Контрабанда с нефтопродукти е най-голямото разкрито нарушение в Плевен


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Джипи издава седем рецепти на покойник

 

4 хиляди лева са санкциите, наложени на аптеки от РЗОК

 

Ралица ПЕТРОВА

Плевенски общопрактикуващ лекар е издал на името на починала пациентка общо 7 рецептурни бланки, като всичките са обработени и изпълнени в аптека, съобщават от пресцентъра на здравната каса за един от видовете нарушения, констатирани при извършените от април до юни (включително) проверки на аптеки. И в седемте случая фармацевт е вписвал върху рецептите за ЕГН на получател/приносител, единния граждански номер на починалата. Според изискванията от аптеката е трябвало да поискат от действителния приносител на рецептата документите, да сравнят данните от личната карта с тези в рецептурната книжка и рецептите и при установеното несъответствие да не изпълнят предписаната лекарствена терапия, информират експертите от РЗОК - Плевен.

Така аптеката е отчела без правно основание сума, която ще трябва да възстанови на здравната каса заедно с дължимата законна лихва.

Невписване на информацията, която се отразява на оригиналните протоколи и изпълнените по тях рецепти, като така се стига до различия върху копията на протоколите, които аптеките съхраняват за отчетност и контрол, откриване на рецепти, върху копията на които липсва заверка от РЗОК - Плевен, съхраняване на рецептурни книжки на хронично болни пациенти в аптеки, изпълнение на рецепти по незаверена в РЗОК - Плевен, рецептурна книжка, без подпис на отпуснал магистър фармацевт, без отразено ЕГН на получател и дата, без подпис на получател и печат на аптеката са сред констатираните още нарушения от контролните органи на здравната каса.

Установени са и случаи, в които върху опаковките на лекарствени продукти за работа с НЗОК не са маркирани крайните продажни цени. Проверяващите са открили и нарушения, свързани с изпълнение на рецепти с дати на предписване и отпускане, по-късни от датата на проверката. Допуснато е изпълнение на три рецепти за лекарства, с което е превишена уточнената по протокол лекарствена терапия. Установени са случаи, в които рецепти не се обработват чрез софтуера в момента на отпускане на лекарствата. Аптека е изпълнявала рецепти през период, за който писмено е уведомила РЗОК, че поради отсъствие на магистъра фармацевт - управител на аптеката, няма да работи с лекарства от списъка на НЗОК.

Извършените проверки за двата месеца са общо 46. Тридесет и пет от тях са пълни, десет тематични и една е по сигнал, съобщават от касата. В резултат на това са съставени 46 констативни протокола.

В двадесет и осем случая при установени нарушения в дейността на аптеките контролиращият екип е направил предложения за налагане на санкции в размер на 4 050 лв. Дадени са указания и срокове за отстраняване на констатираните нередности. Броят на аптеките, работещи по договор с РЗОК - Плевен, е 94.


Спират светлините на каскадата

 

Плевенската каскада вече няма да свети атрактивно вечер за неопределен период от време. Това стана ясно от брифинг на кмета Найден Зеленогорски. Да бъдат лишени гражданите и гостите на града от цветната феерия се наложило след разпоредена проверка от градоначалника, провокирана от инцидента на площад "Славейков" в столицата, където мъж загина, след като падна във фонтана и бе ударен от ток.

Проверката на плевенската каскада показала, че с пускането на светлините тя става опасна - имало оголени кабели и високо напрежение. За да се отстранят нередностите били необходими 30 000 лв., но тъй като за тази година не били предвидени допълнителни средства, със сигурност фонтаните няма да светнат до края на 2005 г.

"BG Север"


Скулптура

 

50 Донкихотовци показва в испанското посолство Адалберт Николов

 

Плевенският скулптор, писател и... водопроводчик Адалберт Николов планира да открие изложба с 50 бронзови скулптури на Дон Кихот в испанското посолство в София, научи "BG Север" от твореца. Неговите произведения изобразяват героя на Сервантес в последователните ситуации, описани в класическото произведение. В интересния цикъл неизменни спътници на лудия идеалист са конят му Росинант и заобленият добродушко Санчо Панса.

Най-миниатюрната фигурка на култовата литературна двойка, заради която авторът вдигнал диоптрите на очилата си от взиране, е с размерите на цигара, а най-мащабната е около 1 метър. В момента скулпторът се чуди дали да отлее две големи и тежки бронзови глави на двамата герои на Сервантес.

Берто, както е известен в творческите кръгове, посвещава уникалната си изложба на 400-годишнината на Сервантес, която чества с многобройни празници цяла Испания тази година. Плевенчанинът предвижда съгражданите му също да се докоснат до многовековните литературни герои, като ги покаже поне за седмица в някоя местна галерия. Последната изложба на Адалберт беше през 2000 г. в ХГ "Илия Бешков", когато показа 100 работи. В съседната зала на галерията по това време имаше ретроспективна изложба на великия плевенски скулптор Ангел Спасов. За пореден път Берто се срещна с публика в частна русенска галерия заедно с художника Сашо Камбуров.

"BG Север"


Над 100 човека тръгват по стъпките на Васил Левски

 

Националният пешеходен поход се провежда за 11-а поредна година

 

За 11-а поредна година на 15 юли в 5,00 часа пред паметника на Васил Левски в Плевен (пред зала "Катя Попова") ще се съберат участниците в традиционния национален пешеходен поход "Плевен - Карлово". За пръв път по стъпките на Апостола ще тръгнат над 100 човека, като преобладаващите ентусиасти са младите хора, информира Васил Копчев, председател на общинския комитет "Васил Левски". За родния град на видния българин в навечерието на 168-та година от родждението му ще се отправят 55 ученици, 25 студенти и още ръководители, медицински лица, водачи, гости на похода.

За пръв път тази година ще бъде направен експеримент. Програмата предвижда 10 човека - пет от Никопол (от крайдунавския град 10 участника са изявили желание да се включат в похода) и пет от Плевен, на 14 юли 2005 г. в 10 ч. да тръгнат от Турну Мъгуреле, като пресекат с корабче р. Дунав и пристигнат в Никопол, а от там да се отправят към Плевен. Специално за инициативата пристига и група от Видин.

С много интересни гости ще може да се похвали тазгодишният поход. В него ще вземе участие Уенди Ламар, доброволка от Корпуса на мира към община Плевен. Да тръгне по стъпките на Апостола е поискало и младо българско семейство, живеещо в Канада, както и плевенският студент в САЩ Станислав Пресолски, който през 2002 г. дарява 300 лв. на общинския комитет, използвани по-късно за ушиване на знаме с лика на великия българин. С другите участници в похода ще тръгне и най-възрастният - 59-годишният родственик на Левски Васил Чардаклиев.

Начертаният маршрут за пръв път предвижда от Троянския манастир да се разделят три лъча. Традиционният е през хижите "Амбарица" и "Незабравка", а най-трудният е през връх "Ботев", каза Копчев. И припомни посланията на инициативата - "Напред към възраждането", "Назад към природата" и "Дайте шанс на младите хора".

"BG Север"


Община Плевен събра 4 млн. лв. имуществени данъци

 

Община Плевен събра планираните за шестмесечието имуществени данъци в размер на 4,091 млн. лв., съобщи пресаташето на Териториална данъчна дирекция Йовита Куманова. Според нея това се дължи на допълнителните постъпления от данъка при придобиване на имущества.

От началото на годината до юни в бюджета на общината са постъпили 719 хил. лв. от данък при придобиване на имущество или със 138 хил. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

За същият период на годината са събрани 637 хил. лв. от данък сгради, което е 67% от планираните приходи за първото шестмесечие на 2005 г.

За първите шест месеца на 2005 г. община Плевен събра 1,974 млн. лв. от такса върху битовите отпадъци и 579 хил. лв. от данък МПС.

"BG Север"


Честваха 21 години от дарението на акад. Светлин Русев

 

21 години чества с концерт вчера 14 юли, от 17,30 ч. (след редакционното приключване на броя) галерия "Дарение Светлин Русев". С класически изпълнения поздравиха гостите оперните певици Виолета Велчева - сопран, и Анелия Дечева - мецосопран. На рояла акомпанира Магдалена Начева.

На миналогодишния тържествен юбилей специален гост беше дарителят на произведенията в галерията акад. Светлин Русев, който беше поканен и тази година на празника. За кръгата годишнина на галерията той направи поредното си дарение - икона от ХIХ в. от Тополовградския регион с автор Апостол Ковачев. За да придобие подходящ вид, тя е реставрирана 6 месеца.

Галерията се превръща в дом за безценното дарение на световноизвестния акад. Русев, родом от Плевен, през 1984 г. Тогава той предоставя 322 произведения - живопис и графика, на своите съграждани.

Колекцията представя българското изобразително изкуство от Възраждането до съвременността, западноевропейската скулптура, индийската и африканска дървена пластика, латиноамериканската, румънска, руска и сръбска живопис. През 1999 г. академикът обогатява дарението си с 82 работи, включващи българска щампа, съвременна българска графика и рисунка и западноевропейска графика от ХVIII, ХIХ и ХХ век. Сред творбите са представени и Дьолакроа, Гоя, Пикасо, Шагал, Дали.

"BG Север"


БЕЛЕНЕ

 

Над 800 хил. лв. предвидени за капитално строителство

 

827 500 лв. са предвидените капиталови разходи за строителство на територията на община Белене, съобщава Маргарита Перникова, гл. експерт "Връзки с обществеността". От тях 81 500 са републиканска субсидия, 617 000 лв. са собствени бюджетни средства, а 129 000 лв. - външно финансиране. За всички бюджетни звена са предвидени още средства за текущи ремонти. Допълнително община Белене е получила от постоянната комисия за защита на населението при бедствия, катастрофи и аварии още 94 275 лв. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало 48 100 лв. за поддръжка на общинските пътища. За някои от обектите текат процедури за избор на изпълнител, за други вече са приключили строителните дейности, а за трети в момента се изготвят работните проекти, допълва Перникова.

По капиталовите разходи и средствата за текущ ремонт до сега са завършени обектите: асфалтиране на ул. Братя Миладинови, основен ремонт на ОУ Васил Левски - хидроизолация на част от покрива и вътрешен ремонт и основен ремонт на здравната служба в с. Бяла вода.

В процес на ремонт е сградата на общинската администрация, читалището и училището в с. Петокладенци, изгражда се инсталация в ОДЗ Знаме на мира. Търсят се изпълнители за изкърпване на улици в Белене и ремонт на читалището в града и за ремонт на училището в с. Деков. Предстои да бъдат обявени обществени поръчки за изграждане на автогара в Белене и на път до сметището в местността Кодалак.

За първи път община Белене е планирала в бюджета си 30 000 лв. за публично-частни партньорства, съобщават от пресцентъра. Граждани и неправителствени организации могат да внесат своите предложения до 22 юли 2005 г. Ще бъдат класирани проекти на стойност от 3 000 до 10 000 лв.

"BG Север"


Спекула

 

Брашното стигна 400 лв. на тон

 

Проблемът с насъщния в Плевен е голям, от 310 лв. за тон само за седмица цените на брашното удариха 400 лв. От Софийската мелница, която зарежда плевенските хлебопроизводители, нивата бяха 340 лв. за тон брашно, но само за дни вече са 380 лв. и вървят нагоре, алармира Милко Георгиев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Плевен.

"Чак такъв скок е спекулативен, не може за толкова кратък срок брашното да прибави 1/3 отгоре. Още повече, че има жито и сме в жътвена кампания", коментира Георгиев. Според него най-вероятно това е изкуствено предизвикана криза от монополни образувания в бранша, които целят да покажат, че им се чува гласът.

В Плевен и областта производителите на хляб задържат цените на 0,20 - 0,30 лв., което е нереално ниско ниво за пазара. Ако са спазени изискванията за качество на насъщния, той не може да се продава под 0,60 лв. за килограм, смятат фурнаджии. Според тях нещата в бранша отдавна не са наред, но държавата така и не пожелала да се намеси, макар че има инструменти за това. Те твърдят, че техни колеги смесвали качественото брашно с други примеси и така поддържали на пазара нереално ниски цени.

Компонентите в образуването на цената на хляба са много. Ако брашното не поевтинее, може през есента да купуваме ежедневната дажба на семейството си по лев и нещо. При спазване на всички европейски изисквания към мелничари и производители на хляб, които са предявени към България, ще се бъркаме с 1,80 лв. за килограм от насъщния, категоричен бе председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Плевен.

"BG Север"


След първото класиране

 

Четири паралелки няма да се сформират

 

В началото на тази седмица в Регионалния инспекторат по образованието и в Дома на учителя (на ул. "Вардар" №9) бяха изнесени резултатите от първия етап на класирането на ученици, кандидатствали в държавни и общински училища. В съотвтствие с чл. 20, ал. 3 от Наредба №11 от 28 март 2005 г. ако при първи етап на класиране приетите са под норматива за една паралелка - 18 ученици, тя не се сформира.

В "Информационни технологии" в СОУ "Анастасия Димитрова" са приети само 11 кандидати и паралелката няма да съществува. Отпадат и класовете "Селски туризъм" в ПГ по ХВТ "Юрий Гагарин" - Червен бряг, "Микропоцесорна техника" в ПГ по ЕХТ "Проф. Асен Златаров" - Плевен, и "Строителство и архитектура" в ПГ по САГ "Н. Фичев" - Плевен.

"BG Север


Плащанията на ръка разрешени само до 10 бона

 

Ограничителна клауза, която се гласи да залегне в закона, предвижда преките кешови плащания над 10 хил. лв. да бъдат забранени, е записано в споразумението с МВФ със срок на изпълнение до края на 2005 г.

Вървим към система на електронни преводи на средства, такова едно ограничение се вписва в тенденциите за сближаване с европейското законодателство. Така Емил Емануилов, директор на Булбанк в Плевен коментира нововъведението. Той се интересува единствено да бъдат защитени правата на спестителите с депозити над 10 хил. лв. Източници от данъчната администрация твърдят, че мярката няма да важи за тях. Целта на забраната да се дават на ръка повече от 10 бона била да се бие по контрабандата и нелегалния бизнес, да се осуетяват големите трансфери на пари, както и прането им.

Междувременно стана ясно, че в началото на юли е подписан договор между Министерството на финансите и Булбанк, където е посочено, че средствата по програма ФАР в размер на 270 млн. лв. минават за управление към банката. Каква част от тези пари ще облагодетелстват Плевен и региона все още не е ясно, сподели Емануилов.

"BG Север"


Нихат Кабил обещал да не се пипа земята на Скобелевия парк

 

Гласят деактуване на терена от държавна в общинска собственост

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил е обещал да не се предприемат никакви разпоредителни действия със земята на Скобелевия парк, научи "BG Север". Той е дал дума на зам.-председателя на БСП Румен Петков, който го е потърсил след публикацията в предния брой на вестника.

В същото време стана ясно, че на 11 юли временно изпълняващият длъжността кмет на Плевен Петър Керемедчиев е изпратил писмо до областния управител с предложение земята в Скобелевия парк да бъде деактувана от държавна в общинска публична собственост. Губернаторът Николай Русинов е дал съгласието си, съобщават от пресцентъра му.

По неофициална информация решение за деактуването на собствеността ще бъде взето още на следващото заседание на общинския съвет в Плевен.

"BG Север"


 КОНФЛИКТИ


До 200 тира се струпват на плевенската митница

 

Най-голямото разкрито нарушение е контрабанда с нефтопродукти

 

Поля ТОМОВА

Доколко митовете за корумпирани митничари с къщи като прогимназии и лъскави лимузини се отнасят и за плевенските служители, залавят ли и те почти ежедневно огромни пратки с наркотици, оръжие и валута, има ли политически чадъри над тях срещу куфарчета за партийните каси? На тези въпроси екип на "BG Север" потърси отговори от двете страни на "бариерата" - шефа на митническото бюро в Плевен Ивайло Банков и шофьорите на тирове, които висят с дни, за да бъдат обслужени.

 

Митническото бюро (МБ) в Плевен увеличава обема на работата си, става ясно от данните за шестмесечието на тази година. За този период през бюрото са преминали 6 938 превозни средства, които са с 37 процента повече от тези през 2004 година, каза началникът на МБ Ивайло Банков. При внасяне на стоки са обработени 3 066 камиона, а при изнасяне - 3 872. През плевенската митница превозните средства преминават, след като веднъж са били проверявани на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това до известна степен обяснява и липсата на крупни престъпления тук. Най-голямото нарушение е регистрирано миналата година и това е контрабанда с нефтопродукти, каза Ивайло Банков. Той обаче отказа да разкрие повече подробности, тъй като по случая текат съдебни процедури.

Митническото бюро обхваща четири общини - Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия и Пордим. Като част от системата бюрото е подразделение на Свищов и е в района на регионалната митническа дирекция - Русе.

Спецификата на региона определя и основния внос и износ на митницата - това са предимно стоки от леката промишленост, машиностроенето, земеделска продукция. Товарите, които се обработват тук, обикновено са свързани с шивашката и трикотажната промишленост. В Плевенски регион има над 230 шивашки фирми, като повечето от тях работят на ишлеме. Контрагентите са от САЩ, Канада, страните от ЕС. Оттам се внасят продуктите, тук се обработват и се произвежда готовата продукция, която на свой ред се изнася.

Нарушенията, които констатират плевенските митничари, са свързани именно с този режим. Най-често не се спазва срокът за плащане, свързан с режима, каза началникът на бюрото. Иначе плевенската митница е спокойна, тъй като се намира във вътрешността на страната и поради спецификата на региона тук е малко вероятно да се констатират валутни нарушения. Същото важи и за търговската контрабанда. През плевенската митница минават стоки, които са свързани с производители, а те едва ли имат интерес да нарушават законодателството, обяснява Ивайло Банков липсата на сериозни нарушения. Освен увеличаване броя на преминалите превозни средства, МБ - Плевен, отчита и увеличаване на обработените документи. За първите шест месеца на тази година те са с 17 процента повече, отколкото за същия период на миналата година. Данните не могат да се свържат с раздвижване на икономиката и пазара поради факта, че се работи предимно продукция на ишлеме и се заплаща само труда на хората, смятат експертите.

Това обаче означава повече натовареност на митническите служители. От 1998 година насам тук няма новопостъпили митничари, общият им брой е 16. Имаме нужда от още хора, но като се има предвид бъдещото развитие на страната и приемането ни в ЕС, ще има оптимизация на състава. Сега системата е оставена да се изчиства самостоятелно, тоест не се назначават нови хора, казва Ивайло Банков. Не е ясно дали плевенското бюро ще се запази като такова след 2007 година. За служителите и за плевенския бизнес е добре в града да има митница. Не е за пренебрегване фактът, че местните бизнесмени могат да уреждат въпросите тук, на място, а не да изминават километри до Русе или Свищов. Бюрото в Плевен работи съвместно с РИОКОЗ и ДВСК, което позволява целият процес за изнасянето на определен вид стока, предимно от хранително-вкусовата промишленост, да се извършва тук.

В Плевен митът за корумпирания митничар наистина е мит, е мнението на началника на бюрото Йвайло Банков. На входа на митницата е поставена пощенска кутия за сигнали и жалби за корупция. Кутията стои празна от 2002 година насам, когато я поставихме тук, категоричен е шефът на митницата. Според него контролът в системата е достатъчен и е на всички нива - централна администрация в агенция "Митници", последващ контрол, инспекторат във всяка регионална дирекция.

Митничарят не поглежда само документи и не вдига бариерата, категоричен е Банков. Изискванията към служителите са големи - висше образование, компютърна грамотност, владеене на чужд език...

Много малко хора си дават сметка, че нашата работа - на бюрата във вътрешността на страната, е по-сходна с тази на една данъчна дирекция например, казва шефът на МБ.

Митниците осигуряват 50 - 60 процента от бюджета на страната. Само за първото полугодие на тази година плевенското бюро е вкарало в бюджета 9 739 116 лева. За същия период на миналата година средствата са 8 914 533 лева, което означава ръст на приходите с 10 процента. За 2004 година, в сравнение с 2003 година, приходите от митниците като цяло имат ръст с 45 процента.

Струпването на камионите пред сградата на митницата е факт, но засега това не може да се избегне. Превозните средства обаче се струпват само в работното време на бюрото - от 8,00 до 17,30 часа, твърди началникът.

Времето, за което се обработват документите на превозните средства, е различно и зависи от вида на стоката, както и дали изпращачът и получателят са един и същ човек, обяснява Ивайло Банков. Документи могат да се обработят и за пет минути, и за няколко часа, но в плевенското бюро са категорични, че не се задържат коли и хора прекомерно дълго.

Шофьорите се оплакват от липса на терминал

 

Ралица ИВАНОВА

До 200 камиона при голям внос в най-пиковите моменти се събират пред Митническото бюро (МБ) в Плевен, което се помещава с сградата на фирма "Чистота". Обикновено огромната опашка от тирове, стигаща понякога до светофарите на ул. "Мара Денчева" и "Сан Стефано", причинява неудобства както за самите шофьори, така и за преминаващите коли. Най-голямото задръстване се наблюдава в понеделник, когато се събират тежкотоварни автомобили от всички граници, разказват тираджии. Според тях липсата на терминал с паркинг, баня, тоалетна и закусвалня, е основният проблем, който трябва да бъде разрешен в най-скоро време. Шофьорите твърдят, че е крайно наложително да се създадат малко по-цивилизовани условия за престой, като например да бъде изграден митнически склад, където те да оставят стоката, а фирмата, когато иска и има финансова възможност, да си я вземе. Те дори препоръчват самата митница да бъде изнесена в индустриалната зона, както е навсякъде по света.

Чакането на тировете пред плевенската митница зависи от това колко бързо фирмата получател ще се разплати за извършената услуга - прехвърляне през граница. По-бързото внасяне на митото е гаранция за по-експедитивна работа от страна на митническите служители. В това отношение европейските фирми са много по-дисциплинирани и коректни, за разлика от някои български, разказва Радостин Манолов, който е шофьор на камион вече 20 години. Според него имало значение и това дали караш стока за държавно или частно предприятие. Ако съм на държавна фирма не знам дали днес ще успея да разтоваря, но ако съм на някой силен частник - идвам, давам документите и разтоварвам - всичко става много бързо, разказва той.

Зиадин от Албания се оказа най-доволен от работата на плевенските митничари и не възропта срещу условията. Той разказа, че прекарва ечемик и от 5 - 6 месеца работи с МБ. "Всичко е много добре, няма бюрокрация, не чакам, не ме бавят, много бързо ми оправят документите", сподели той. За съжаление десет минути по-късно бе малко разочарован, телефонирайки на полицията, че през нощта са откраднали акумулатора на камиона му.

Подобни неприятни гледки от виещи се опашки камиони могат да се видят освен в България още единствено на митници в Сърбия, Турция, Румъния и Албания, разказват пътуващите. Според тях, въпреки че МБ в Плевен е подразделение на русенските митници, едната база изобщо няма нищо общо с другата. В крайдунавския град е изграден терминал, напълно отговарящ на всякакви европейски критерии, споделят шофьори.

Въпреки многократните слухове още от преди няколко години, че плевенската митница ще бъде преместена, това все още не е факт и няма изгледи в скоро време нещата да се променят. Желание МБ - Плевен, да бъде разположено в собствена сграда (то заема втория и третия етаж от "Чистота", като помещенията са предоставени под наем) от Агенция "Митници" изразяват още в началото на 2000 г. Разбирайки за това фирмата наемодател изпраща предложения до тогавашния директор Емил Димитров - Ревизоро, съответно от 7 септември 2000 г., 5 декември 2000 г. и 27 септември 2001 г. "Чистота" да продаде II и III етаж . Отговорът е, че в проекто-бюджета за 2002 г. (за закупуване на сграда) на дирекция "Капитално строителство" към финансовото министерство не са предвидени средства, които да покрият сделката.

Две години по-късно - през 2003 г., в публичното пространство се прокрадна съмнението, че бившият областен управител Николай Маринов се опитва да премести МБ - Плевен в "Кайлъка ресурс" (бившето ОПСО), като губернаторът бе получил одобрителни становища от бившата ХЕИ и Пожарната, че това е възможно след инспекция от тяхна страна.

През миналата година се заговорило, че паркинг на плевенската митница ще бъде направен в I клон на бившето автостопанство, разказва подочутото от колеги шофьорът Евгени Цоловски. Според запознати обаче едва ли ще бъдат предприети действия по преместване на МБ, тъй като не е ясно дали то ще продължи да съществува след 2007 г.


След публикация на "BG Север"

 

Милко Аспарухов, директор на Военно-историческите музеи:

 

Да се потърси отговорност за скандала със Скобелевия парк

 

Ралица ПЕТРОВА

Да бъде потърсена отговорност на ръководните длъжностни лица, разпоредили съставянето на документа, от който е видно, че Скобелевият парк е прекатегоризиран в пасище, е поискал в писмо до министъра на земеделието и горите шефът на Военно-историческите музеи в Плевен Милко Аспарухов. В кореспонденцията той настоява да бъдат взети необходимите мерки от МЗГ и в съответните документи Скобелевият парк и Мъртвата долина да бъдат отбелязани като паметници на културата с национално значение - такива, каквито са в действителност, и да се третират според Закона за паметниците на културата и музеите. "Отстояваме териториалният обхват на Скобелевия парк и Мъртвата долина да е 100 хектара така, както е визирано в заповед 257/25.02.1969 г. на министъра на горите и горската промишленост. В архивите на Военно-историческите музеи в Плевен се съхраняват нотариални актове от 1937 и 1939 г. с право на собственост на музеите върху недвижими имоти в очертанията на днешния Скобелев парк, което ни дава пълното основание да защитаваме и стопанисваме територията на парк-музея", се казва в писмото. Копия от него са изпратени и до областния управител Николай Русинов, кмета Найден Зеленогорски и директора на ОД "Земеделие и гори" Телко Калчев.

"Налице е скандален документ, в който някой, преследвайки користни цели, обезличава свещено за нас, българите място, превръщайки го в пасище, мера. Документът най-малко буди тревога и безпокойство и създава предпоставки за голям обществен скандал", е категоричен Аспарухов. Според него направеният опит за прекатегоризация има провокативен характер, инспириращ високо социално напрежение. Директорът на Военно-историчските музеи посочва още, че проблемът е твърде сериозен и може да има непридвидими последици дори извън границите на България точно в периода преди присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

По повод материала в предния брой на "BG Север" "Едър и дребен рогат добитък плъзва около Панорамата" с декларация излезе и общественият комитет за защита на военно-историческите музеи в Плевен. "И днес, когато се споменава името на Плевен не само у нас, но и по-целия свят, в съзнанието изпъква героичният подвиг на руския войн - освободител. Пет улици в Лондон, град в САЩ, цялата безкрайна руска земя говорят за този подвиг и братската саможертва. Плевен бе превърнат в град-музей, град-паметник, част от който е Скобелевият парк. И не случайно 24 милиона гости са минали на поклонение пред паметта на освободителите. Ето това дразни онези, които се срамуват да се нарекат българи, които превръщат турското робство в присъствие", споделя авторът на декларацията Димитър Радев, който е секретар-говорител на обществения комитет. В нея той посочва още, че се носят слухове, че вече има много желаещи да се вредят да получат земя в Скобелевия парк, и то не с цел да отглеждат цветя или да я превърнат в пасище, а налице били готови проекти за построяване на хотели и ресторанти на тази територия.

Според Радев е необходимо да се коригира Законът за паметниците на културата, с което да се спре "трансформирането на тези носители на народната памет обекти в такива с комерсиално значение".


Румен Петков:

 

Няма да позволя унищожаването на историята на града

 

Полина ТОНЕВА

Лично аз и моите колеги от Коалиция за България няма да допуснем разрушаването на Скобелев парк, заяви депутатът и зам.-председател на БСП Румен Петков. Той припомни, че през 1993 година по настояване на народни представители от левицата парковете "Кайлъка" и "Скоболев" бяха включени от министъра на екологията към защитените територии. От гледна точка на историята, която съхранява Скобелевият парк, решението на министър Долорес Арсенова е крайно безотговорно, каза още Румен Петков. По повод съдбата на парка той се е срещнал с министъра в оставка Нихат Кабил, който е поел ангажимент да разпореди на местната земеделска служба да не предприема никакви действия със земи от територията на Скобелевия парк. По този начин следващото българско правителство ще може да реши окончателно въпроса, а това означава парковете "Скобелев" и "Кайлъка" да бъдат гарантирана държавна собственост. Така ние - плевенчани, ще съхраним не само историята си, но и цялата признателност към миналото, заяви Румен Петков. Според него недоумение буди в случая липсата на позиция от общинското ръководство в Плевен (до вторник, 12 юли - б. р.). Зам.-председателят на БСП обаче категорично заяви, че плевенските депутати от Коалиция за България няма да допуснат унищожаването на историята на града.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Съставянето на правителството е част от кризата на лявата политика

 

Прекалено широкият формат на подкрепа не гарантира стабилност

 

Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Паниката е лош съветник. Прекалено много интереси и амбиции се намесиха в процеса на формиране на парламентарно мнозинство и правителство, за да се достигне до работеща формула.

Последното раздаване на картите за властта изостри апетита и повиши тревогата на прекалено много групи от интереси. Затова и така лесно бе възприета фалшивата сама по себе си представа, че широкото мнозинство гарантира политическа стабилност.

Един от най-големите рискове пред процеса на формиране на автентично ляво политическо пространство е

принудителното

сдържане

на различията,

което продължава да практикува БСП в рамките на Коалиция за България (КБ). Това е един от най-устойчивите рефлекси на прехода - желанието за единство на всяка цена. Той имаше своите оправдания в периодите, когато след поредния си провал БСП бе поставена в изолация, но днес този защитен рефлекс вече се превръща в пречка пред нормалното изграждане на лявото политическо представителство. В дясната част на политическия спектър процесът на нормализация започна през 1999 година като криза, но днес неговите перспективи започват да се изясняват. Вляво тази криза започва едва сега и ще трае поне десетина години. Първите симптоми за кризата на нормализацията в лявото политическо пространство станаха видими с неуспеха на т. нар. Солунски процес, а поредният пример за нейния характер е Националното обединение Атака.

Прекалено дълго БСП се опитваше да сдържа различията и да ги контролира чрез представата за широка лява коалиция. На тези парламентарни избори БСП отново предпочете да изгради максимално широк фронт с надеждата за убедителна победа. Тя не се състоя и не можеше да се състои поради много причини. Важното е, че днес тази прекалено широка и разнопосочна коалиция се опитва да създаде още по-широко и разнородно парламентарно мнозинство, което ще излъчи едно практически неуправляемо правителство.

Струва си отново да припомним, че Коалиция за България, проектът Нова левица и БСП са три различни неща.

Общото между

тях е само

участието

на социалистите,

но то не може само по себе си да гарантира необходимия синхрон и координация в поведението на левите партии и формации. В максимално широкия формат на КБ участват социалдемократи, социалисти, комунисти, зелени, земеделци и роми. В съвременната политическа карта на България този максимално широк ляв формат е по-скоро гаранция за проблеми. Той би бил оправдан само ако левите в България са изправени пред заплаха за забрана на политическата им дейност. Само при подобна катастрофа биха могли да бъдат пренебрегнати същностните различия между различните леви партии в името на краткотрайно, но мощно обединение срещу политическия противник. Очевидно подобна заплаха не съществува. Затова и

КБ е по-скоро

генератор

на проблеми,

отколкото източник на сигурност, стабилност и предвидимост.

Вътрешният кръг на КБ - платформата Нова левица, също е изтъкана от противоречия. Първоначалният вариант на тази формула имаше за цел да привлече на страната на левицата БСДП докато д-р Петър Дертлиев все още бе начело на социалдемократите. Във варианта си от преди десетина години Нова левица включваше Евролевицата, БСП, БСДП и Обединения блок на труда на проф. Кръстьо Петков. Целта на тази политическа формула бе да постигне така необходимата за БСП външна политическа легитимност и да намали влиянието на твърдолинейните комунисти в партията. След краха на Жан Виденов, когато Георги Първанов пое ръководството на БСП и след смъртта на д-р Дертлиев изглеждаше, че целта на Нова левица е постижима. Отделянето на Александър Томов и скандалите в рамките на Евролевицата не успяха сериозно да застрашат сценария. В крайна сметка той постигна поне външнополитическата си цел. След избора на Станишев за лидер на БСП тя стана член на Партията на европейските социалисти и на Социалистическия интернационал.

Нова левица изчерпа своя политически потенциал заради подкрепата, която

БСП оказа на

управлението

на НДСВ и ДПС.

Част от архитектите на новата левица бяха командировани при Симеон Сакскобургготски и през последните четири години се занимаваха с неговата защита и сигурност във властта. Николай Камов запази дистанция спрямо процесите в БСП - отчасти заради негативното отношение към него и съратниците му, отчасти - заради стратегическия интерес на Нова левица да представлява Георги Първанов в рамките на коалицията. Но, преди всичко, за да търси всяка възможност за скачване на БСП и НДСВ в пространството на открития космос, който по инерция продължаваме да наричаме политическа система. След оттеглянето на ОБТ от Нова левица в нея вече няма и помен от онова, заради което бе създадена, но това не попречи на активистите й да се намесят сериозно при подреждането на партийните листи и да предявят претенциите си при съставянето на правителството с мандат на БСП. Засега, по всичко изглежда, че социалдемокрацията

няма своя

стабилна основа

в лявото политическо пространство, най-малкото поради факта, че поне седем политически партии претендират за подобна ориентация и легитимност.

В рамките на БСП картината не изглежда по-добра. Осемте години в опозиция очевидно са били пропилени поне що се отнася до подготовката на нови кадри. За този период от време БСП бе длъжна да създаде и лансира цяло ново поколение от леви политици, а вместо това тя предпочете да заложи на фигури и авторитети от преди десет години. Изборът на Сергей Станишев очевидно продължава да бъде повод за вътрешно противопоставяне в БСП. Съпротивата срещу политиката, водена от ръководството на партията, нарастваше през изминалите години, независимо от привидното единство и непоклатимост на БСП, Нова левица и КБ. За сравнително дълъг период от време избирателите на БСП приемаха обяснението, че партията им се държи и подкрепя определени политически решения наужким, само колкото да се добере до властта, за да изпълни истинските си цели. Но след влизането в НАТО, подкрепата за военната операция в Ирак, решението за продажба на земя на чужденци и приемането на американски военни бази в България, картината се промени радикално. На конгреса на БСП в навечерието на изборите назряващият конфликт в редиците на партията повече не можеше да бъде прикриван зад общи фрази за социалната справедливост и социалдемократизацията на БСП. Затова толкова

много леви

избиратели

предпочетоха да

подкрепят Атака

и за първи път да не гласуват за собствената си партия. Това на свой ред компрометира възможността на КБ да състави самостоятелно правителство или поне да контролира ефективно процеса на неговото създаване.

Именно затова колкото по-широка коалиционна формула се търси за съставянето на мнозинство и правителство, толкова по-малки са гаранциите за неговата жизнеспособност и ефективност. Политическата стабилност предполага не толкова маса, колкото динамика и промяна в ритъма на политическите процеси. Затова и новото българско правителство ще заложи на оцеляването си във властта под маската на стабилност, а не на ускоряване на реформите и постигането на качествена промяна.


Милчо Илиев, регионален шеф на БЗНС - НС:

 

Ситуацията е патова

 

Ралица ИВАНОВА

Като патова определи ситуацията с предстоящото сформиране на кабинет областният лидер на БЗНС - НС в Плевен Милчо Илиев. Според него България час по-скоро трябва да има правителство, и то да бъде с по-широка подкрепа. Ексгубернаторът заяви, че дори само мотивът да влезем в Европейския съюз е достатъчен това да стане факт.

Според Милчо Илиев напрежението се поражда най-вече от несериозната и незаангажирана позиция на премиера в оставка и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Бившият областен управител нарече поведението му "непозитивно" и подчерта, че е изключително важно да бъде съставено правителство още с първия мандат. Целта в крайна сметка се оказва най-значима и ако някои партии няма да участват, то поне да не пречат, коментира Илиев, визирайки НДСВ.

Той определи Национално движение Симеон Втори като лидерска формация, без чийто председател всички членове са загубени. И допълни, че тази партия без лидера си е без бъдеще и няма да участва във всеки един парламент, каквито са очакванията.

Коалиция "Български народен съюз" иска да помага, и то особено в сферата на земеделието, където последните четири години бяха загубени. Така Милчо Илиев коментира срещите на БНС с БСП. Според областния лидер на БЗНС - НС в Плевен подкрепата на земеделците можела да се изрази и единствено във воденето на разговори в сферата на програмната декларация.

След редакционното приключване на броя бе насрочена среща на областните лидери на БЗНС - НС и избраните депутати от партията на Анастасия Мозер в столицата. Те трябваше да излязат с официално становище по отношение на сформирането на кабинет. Срещата няма да бъде в посока на конфронтация, а по-скоро ще се подчертае, че България по-бързо трябва да има правителство, прогнозира Милчо Илиев.


Вахит Арслан, зам.-председател на ДПС в Плевен:

 

БСП, НДСВ и ДПС ще постигнат консенсус

 

Ралица ПЕТРОВА

Правителство, в състава на което да влязат представители на БСП, НДСВ и ДПС, е най-добрият възможен вариант, за да се говори за едно стабилно мнозинство. Така зам.-председателят на областната структура на ДПС в Плевен Вахит Арслан коментира най-удачната според него комбинация за един бъдещ кабинет. Според Арслан направените отстъпки от трите партии по време на съвместните им преговори е явно доказателство за това, че консенсус ще бъде постигнат с оглед на важните приоритети на България.

Вахит Арслан изрази и становище във връзка с все по-често тиражираната възможна версия в публичното пространство, че в последния момент НДСВ ще се откаже да участва в съвместен кабинет с левицата и партията на Симеон Сакскобургготски ще предпочете да й бъде връчен мандат от президента да състави свое правителство. Според зам.-председателят на ДПС в Плевен никой не може да бъде сигурен в позицията на НДСВ, но предвид постигнатите договорености на някакъв етап, това не би трябвало да се случи. Арслан изрази и съмнение относно факта, че Национално движение Симеон Втори ще подкрепи кандидатурата на председателя на левицата Сергей Станишев за премиер. Според него за този пост ще се търси трети човек.

Като несериозно зам.-председателят на ДПС в Плевен определи възможността коалиция "Български народен съюз" да участва във властта. По този начин Арслан коментира водените разговори между БСП и БНС. Според него Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов са изразили ясна позиция, че няма да участват в правителство с ДПС и едва ли ще променят позицията си. А кабинет без участието на ДПС бил немислим.


Румен Петков:

 

Ще направим кабинет с първия мандат

 

Поля ТОМОВА

Имаме всички основания да смятаме, че ще се съставим правителство с първия мандат, който президентът ще връчи на Коалиция за България в края на седмицата, каза зам.-председателят на БСП Румен Петков. Той добави, че е налице обща воля за достигане на разумни решения при определяне на кабинета в рамките на тристранна коалиция. БСП стои зад кандидатурата на Сергей Станишев като министър-председател и това е европейският подход, смята Петков. Засега е ясно, че правителството ще има нови министерства - на информационните технологии, и ще бъдат разделени културата и туризма. Решението на правителството на Симеон Сакскобургготски за обединяване на двете министерства беше неадекватно, заяви заместникът на Станишев. Той отказа да назове евентуални бъдещи министри, но заяви, че БСП и Коалиция за България разполагат с подготвени кадри и експерти.

До момента са ясни исканията на ДПС - министерство на земеделието и министерство на екологията. Какво ще поиска НДСВ заради участието си в тристранна коалиция, ще се разбере след края на седмицата. България не може да си позволи да губи повече време за съставяне на кабинет, защото всяко забавяне има своите последици както във вътрешен, така и в международен план. Коалиция за България има потенциала да състави нужното, стабилно правителство и ще го направи, каза Румен Петков.


Доц. д-р Иван Стоянов, областен лидер на ДП:

 

Коалицията ще се разпадне като дойдат парите от Европа

 

Даниела ДОЧЕВА

"При съставянето на правителството няма да има никакви проблеми. Вече пролича, че мнозинство ще си има. Кабинетът ще е с мандатата на БСП. Видяхме, че Пирински го подкрепиха от БНС и от "Атака". Дори и без НДСВ мнозинство ще има. Въпросът е как ще работят след това. Както се казва - много маймуни на клона ще станат и не се знае", каза за "BG Север" доц. Иван Стоянов, областен лидер на Демократическата партия. Според него премиерът, както във всички европейски страни, трябва да е председателят на партията, получила най-много гласове. Ако някои политици не били съгласни със Станишев, той можело да бъде заместен с някой друг от редиците на БСП. В нея имало достатъчно шлифовани политици. За пример Стоянов даде Румен Петков, който според него е "разтропан, с опит, с авторитет, хитър, умен".

Баницата няма да е малка и ще има доста апетити, прогнозира Стоянов. ДПС тръгвало с прекомерно големия черпак, но доцентът мисли, че то все пак няма да бъде допуснато в правителството. Но всичко било въпрос на вътрешни уговорки. Във всеки случай Доган е един много умен политик, знае си много добре интересите, знае как да ги постигне. Положението е доста оплетено и сложно, обобщава плевенският лидер на ДП. Ако и БНС влезел в коалицията, тя щяла да стане много безпринципна. Затова имало ляво, дясно и център. Стоянов не може да повярва, че Каракачанов ще се коалира с Доган. Същото важало и за Софиянски и Мозер.

Според областния лидер на демократите проблемите ще се явят след формирането на правителството, защото политиците в него няма да се разберат за много неща. "Мисля, че кабинетът някакси ще издържи в този състав, докато ни приемат в Европейския съюз. След това ще се разпадне - като дойдат фондовете, битките ще бъдат много големи. Когато става дума за пари, никой не признава нищо и ще последва разцепление на тази коалиция", прогнозира в заключение Стоянов.


 СОЦИАЛНО


Георги Русинов е новият шеф на плевенските ротарианци

 

Почетни отличия получиха Любомир Дяковски и кметът на Кайзерслаутерн Дойбих

 

Даниела ДОЧЕВА

На 1 юли президентът на Ротари клуб - Плевен Центрум Нина Митева предаде огърлицата на своя наследник Георги Русинов. Според устава той беше избран с тайно гласуване и ще координира дейността на ротарианците до същата дата на следващата година. Нина Митева е отчела мероприятията на клуба през изминалата година не като доклад, а като запечатани мигове върху снимки, разказа за "BG Север" Русинов. На изискано парти в луксозна вила близо до гр. Елена тя връчва и два почетни приза на името на основателя на клуба Пол Харис за особени заслуги към ротарианството. Стойността на единият от тях е 1 000 долара, които ръководството на плевенския клуб е депозирало в централата в Чикаго, за да го откупи. Едното от престижните отличия беше присъдено на оперния певец Любомир Дяковски, който приятелите му ротарианци смятат за свой посланик на добра воля в Германия и Австрия. Тази седмица Дяковски летя за Кайзерслаутерн, за да предаде другия приз на кмета на града Дойбих. Той направи много за задълбочаване на отношенията между трите ротариански клуба в немския град и в Плевен, каза Русинов. Идването на новия президент на този пост съвпада с честването на 10 години от възстановяването на ротарианското движение в Плевен и с първата година от историята на второто столетие на Ротари. За 10 години имаме богат клубен живот, който ще използваме като един компас за бъдещата ни работа, заяви той. На първата сбирка на клуба в началото на седмицата Русинов благодари на приятелите си за гласуваното доверие. Все още програмата за неговия мандат не е окончателна, тъй като предстои да бъде изяснен бюджетът. Новият президент обаче увери, че има много идеи, които ще се опита да реализира с помощта на останалите 28 членове.

Той предвижда и по-чести срещи с медиите, за да станат известни общественополезните им дела. Независимо, че Ротари е движение с хуманитарна насоченост, което се занимава с глобални проблеми за света, членовете на плевенския клуб ще продължат благотворителната си дейност. Тя ще бъде адресирана преди всичко към талантливи деца на социално слаби родители, в сферата на културата, спорта и др. Всичко, което е от значение за живота в нашия град, ни вълнува като организация, увери Русинов. В заключение той припомни, че Ротъри клуб е най-авторитетната и многобройна неправителствена организация в целия свят, а нейният смисъл се определя по най-краткия начин чрез логото й "Служба над личността".


В Педагогическия колеж приемат с тест по български език

 

Документи се подават от 25 юли, изпитът е на 22 август

 

Дани БОЖИДАРОВА

От тази година в Педагогическия колеж в Плевен ще се кандидатства само с тест по български език на 22 август. До сега за предучилищна педагогика се полагаше и изпит по английски език. Тази година за двете специалности предучилищна и начална педагогика има общо 25 места, а документи се подават от 25 юли до 19 август. Необходими са оригинал и копие от дипломата за завършено средно бразование, а останалите документи се купуват за 4 лв. от книжарницата на колежа. Изпитната такса е 15 лв. Повече информация кандидатите могат да получат на тел. 064/84-80-42.

От 1 юли започна приемът на документи за бакалавърските и магистърски програми в изнесеното обучение на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" на кандидати, завършили висше образование, информираха още от колежа. Бакалавърските програми - задочно обучение, за кандидати със степен специалист са за 4 семестъра и са следните: Предучилищна и начална училищна педагогика, Начална училищна педагогика и английски език, Предучилищна педагогика и английски език, Социални дейности, Информатика, Стопанско управление, Финанси, Счетоводство и контрол, Туризъм.

За специалността начална училищна педагогика и английски език могат да кандидатстват бакалаври или магистри по НУП и ПНУП или по английска филология или български и английски. Обучението е 4 семестъра.

Магистърските програми - задочно обучение, за кандидати, които са бакалаври в същото направление, са: Геополитика - 2 семестъра, История. Българска история - 2, Социална педагогика. Педагогика на социализацията на децата в риск - 3, Психология. Социална психология - 3, Предучилищна и начална училищна педагогика. Методически аспекти на обучението по роден език и/или математика (и/или изобразителна култура; и/или физическа култура; и/или бит и техника; и/или музика) - 3, География. Обществена география - 2, Счетоводство и контрол - 3, Финанси - 3.

Магистърските програми за кандидати бакалаври или магистри в друго професионално направление са: Психология - 5 семестъра, Философия -5, Политология - 4, История - 5, Информатика (информационни системи) - 5, информатика (компютърна мултимедия) - 5, География - 5, Публична администрация - 5, Предучилищна и начална учулищна педагогика (за бакалаври или магистри по предучилищна педагогика, по начална педагогика и по социална педагогика) - 3, Социална педагогика - 4, Стопанско управление. Здравен мениджмънт - 5, Финанси - 5, Счетоводство и контрол - 5.


В дома в Тотлебен се борят с насилието чрез готвене

 

Ралица ИВАНОВА

С изложба със състезателен характер е бил финализиран проектът "Права на детето в детските социални домове", организиран от Българския младежки червен кръст в Плевен и имащ за цел да превантира насилието в дома за сираци "Младен Антонов" в Тотлебен, съобщи Николай Алексов, специалист в БМЧК. Дейностите по проекта са финансирани от фондация "Хирцел" и швейцарския червен кръст.

При проведената анкета сред възпитаници на социалното заведение и техни възпитатели е станало ясно, че най-крещящата им нужда е преди всичко от уплътняване на свободното време, защото именно там се проявява рисковото поведение на децата - за насилие, кражби, бягство от дома. Имайки предвид резултатите от изследването, от БМЧК решават да създадат клубове по интереси - кулинарство, мода, градинарство и здравна просвета, които да отклонят вниманието на малчуганите от т. нар. вредно въздействие един върху друг.

Организираната изложба в заключителната фаза на проекта е имала за цел децата да приложат наученото на практика и сами да създадат продукт от сферата, в която са работили до този момент. Като резултат са били създадени кулинарни изделия, модни облекла, засадени са декоративни растения в двора на дома. Малчуганите от клуба по здравна просвета са показали уменията си да оказват първа медицинска помощ.

С цел да бъдат разрешавани вътрешни проблеми, дори и на едно по-елементарно ниво, по проекта е създадена и група за застъпничество, включваща деца от дома. Те трябвало да наблюдават своите връстници и да предотвратяват назряващи между тях противоречия. В направеното запитване малчуганите са посочили още, че имат нужда от информация за това как да продължат обучението си след VIII клас. Изразили са и недоволство, че не контактуват достатъчно с външни хора. От проучването е станало ясно и че липсват мерки, с които възпитателите да се борят срещу насилието в социалното заведение, тъй като нямат право да налагат наказания. Затова създаването на клубовете по интереси работеше и в тази посока - на възпитателите да не се налага да предприемат някакви действия, обясни Николай Алексов. Той съобщи, че с продължаването на проекта се ангажира семейният консултативен център в Плевен.


126 468 лв. отпуснати за пострадалите в региона

 

Поля ТОМОВА

126 468 лева отпусна постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет за общините в Плевенско. Още 75 хиляди лева са предоставени на областния управител за аварийни дейности за изграждане на диги в селата Българене и Санадиново, съобщават от областната администрация.

За община Белене средства са отпуснати за възстановяване на подпорни стени, улици и мостове. В община Червен бряг са получили 50 хиляди лева за изграждане на временна дига в село Чомаковци, за същата цел са дадени 40 хиляди лева и на град Искър. Още 18 750 лева са определени за почистване на канали от наноси в Искър.

За община Долна Митрополия са отпуснати над 8 хиляди лева, а за Долни Дъбник - 448 лева.

Над 7 хиляди лева са предвидени за община Левски, парите са предназначени за въстановяване на мазилки в частни домове в село Аспарухово и улици в Козар Белене, Малчика, Трънчовица и Изгрев.

Община Никопол получава 3 420 лева за отводняване, възстановяване на улици и пътни настилки.

10 300 лева са средствата за Плевенска община, като над 7 хиляди от тях са предвидени за Славяново.

Пордим получава 800 лева.

Проливните дъждове през последните дни обаче отново създадоха тежка обстановка в някои населени места, съобщиха от "Гражданска защита".

Подпочвена вода наводни над 30 къщи и улици в село Аспарухово.

Водата не може да се изпомпва, тъй като нейното място веднага се напълва отново.

В Козар Белене са пълни над 20 мазета на къщи. Три села - Божурлука, Стежерово и Петокладенци, бяха без ток в резултат от мълния, поразила трафопост.

Третокласният път Левски - Павликени бе затворен заради проливните дъждове.

Размерите на пораженията от последните дъждове ще бъдат предадени на постоянната комисия към Министерския съвет с искане за отпускане на нови средства за въстановяване на щетите, информират от областната администрация в Плевен.


Дарителски акции

 

100 наводнени семейства получават помощи

 

Събираните в момента средства от БЧК отиват за други региони

 

Ралица ПЕТРОВА

100 семейства от Плевенска област, засегнати от наводненията през юни, ще бъдат подпомогнати с нехранителни продукти, съобщи за "BG Север" председателят на областния съвет на Българския червен кръст Лукан Луканов. Набраните средства от стартиралата дарителска акция на регионалното звено на БЧК в края на миналата седмица в помощ на пострадалите от стихийните бедствия в началото на юли, ще бъдат предназначени за крайно нуждаещите се от други региони на страната, където щетите са по-големи.

В резултат на силните дъждове в началото на юли и последвалите наводнения в някои региони на страната бе обявено бедствено положение. На тяхна територия останаха разрушени или необитаеми много частни домове и обществени сгради. От незабавна помощ се нуждаят стотици пострадали семейства в областите Русе, Шумен, Търговище, Велико Търново, Стара Загора, Хасково. В Плевенско засегнати домакинства има в гр. Славяново, с. Градище, с. Варана, с. Козар Белене, с. Българене.

В помощ на пострадалите БЧК обяви национална кампания за набиране на средства по сметка: БУЛБАНК АД, клон Калоян, банкова сметка № 100 003 0250, банков код: 621 763 07. Областният съвет на БЧК - Плевен, пък разкри дарителски пункт за набиране на парични средства в сградата на ул. Димитър Константинов № 23 А, етаж 2. Неговата цел е граждани, които имат желание да помогнат, но с по-малки суми, да ги занесат на място. Тези пари впоследствие ще постъпят в националната каса на Българския червен кръст, откъдето ще бъдат разпределени.

До вторник (12 юли) в дарителския пункт на БЧК - Плевен, не беше постъпил нито един лев. Според Луканов кампанията по набиране на средства няма да има необходимия ефект, тъй като малко българи могат да заделят някакви средства за дарения.

По инициатива на Румен Петков и други народни представители от Коалиция за България общинският съвет на БСП стартира кампания по набиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията в Плевенска област.

Даренията ще бъдат разпределени в най-тежко пострадалите селища - селата Градище, Варана, Козар Белене, Българене и гр. Славяново. Първите 500 лв. вече са внесени от автора на идеята Румен Петков. Освен пари бедстващите ще получат още храна, дрехи, лекарства и други неща от първа необходимост. Повече информация всеки желаещ да помогне може да получи на тел: 800 105.


 РАЗЛИЧНОТО

 

Майсторлък

 

5 кг риба вади на първия си излет 8-годишната Деница

 

Страстта й към въдицата е наследствена, твърди бащата Стефчо

 

Ралица ПЕТРОВА

Още след първото докосване на въдицата да можеш да се похвалиш с най-богатия улов в живота си, звучи като невероятна история, разказана от дългогодишен опитен рибар на колеги по пръчка. За 8-годишната Деница Шумова от Плевен обаче този факт е част от нейната все още кратка, но наситена с емоции и постижения риболовна биография. Малката възпитаничка на ОУ "Климент Охридски" не скрива, че любимото й занимание е да ходи с татко на риболов. Това за момента е и най-голямото й увлечение. Вече две години обикаля водоемите в областта в очакване да хване "много голяма риба".

Първата истинска "среща" с природата се състояла, когато Деница била едва на две годинки. Родителите й решили да я вземат със себе си на излет - да потича, да си поиграе, докато татко Стефчо очаквал поредната риба да се закачи на въдицата му. Според него от там, от тази местност близо до с. Коиловци, започнало всичко. Въпреки че малката риболовка естествено няма спомени за този период. Но пък съвсем ясно в съзнанието й изплува онзи ден, когато, хващайки въдицата за пръв път, изумила баща си с богатия си улов.

"Деница беше на 6 години. Тя виждаше как аз при всеки удобен случай, понеже съм запален рибар още от дете, паля колата и заминавам на някой водоем. Започна все по-често да ме пита кога ще я взема със себе си и един ден реших да го направя", разказва бащата. Рано сутринта приготвили всичко, както си му е редът - взели столчета, чадъри. Тя няма да лови риба, ами поне да стои на сянка, помислил си Стефчо. Действителността обаче се оказала съвсем различна.

Така в един изключително горещ летен ден се озовали на Телишкия ръкав на язовира в Горни Дъбник, където Деница получила първия си урок по риболов. И сякаш за да не секне ентусиазмът й още в самото началото, рибата като че ли сама се закачвала на кукичката, се връща назад във времето Стефчо. Той определи този момент като невероятен и уникален. "Уловът беше изключително успешен. Тогава имах чувството, че риболовът е най-елементарното нещо на света. Кълвеше много. Случвало ми се е, когато рибата е по-чувствителна, леко пипа, плувката едва забележимо се движи, а тогава нямаше нищо подобно", разказва бащата.

И така хвърляйки въдицата за пръв път, Деница започнала да вади 250 - 300-грамови таранки. Малко по-трудно се оправяла с платиката, тъй като много се пързаляла заради лигавата й обвивка и по-голям бил зорът да се свали от кукичката.

Виждайки всичко това, Стефчо решил да даде на дъщеря си едно 5-килограмово живарниче, в което сама да слага уловената риба, а за себе си извадил друго. Докога да слагам в него, попитала в един момент Деница. Докато му се затваря капакът, отговорил бащата. Изумлението му обаче, когато видял пълния живарник, било невероятно. Веднага извадил рибарското си кантарче, което пазел още от дете, и премерил улова. Мерките чукнали 5 килограма. Когато се прибрали вкъщи и претеглили цялото количество риба се оказало, че двамата - баща и дъщеря, наловили общо внушителните 15 килограма.

Когато хвана първата си рибка беше страшно ентусиазирана, радваше се изключително много, споделя Стефчо. От този момент Деница не пропуска случай да тръгне с баща си на риболов. Напоследък дори двамата се опитвали да запалят и майка й Таня. Оказало се, че с помощта на уроците, давани от Деница, скоро и тя ще започне майсторски да хвърля въдицата.

Донякъде страстта към риболова е наследствена, разсъждава Стефчо. И се връща години назад, когато е бил във втори клас и за пръв път е хвърлил пръчка във водоем. Прави асоциация с неговия "старт" в риболова и този на дъщеря си, като определя ситуациите донякъде като идентични. И тогава рибата направо се закачвала на кукичката.

Да мята въдицата го запалил брат му, който заедно с още няколко рибари го завели на едно блато между Долна Митрополия и с. Победа. Тогава имахме тръстикови пръчки и много малко бяха тези, които можеха да си позволят телескопи, спомня си Стефчо. И както той връчил пръчка на дъщеря си, така и на него му дали една. Обясниха ми какво да гледам, ама не ми беше много ясно, разказва той. И когато хвърлил въдицата за пръв път, решил да се поразходи. Отишъл да се покачи на една дига, за да види какво става от другата страна. Като се върнал и дръпнал пръчката - на нея царичка. Помислил си: "Брей, това е цаката", и отново тръгнал нанякъде, за да може като се върне, рибата пак да се е хванала.

Че Деница е наследила уменията на баща си, говори и нейният успех на първото състезание по спортен риболов, на което участва. Преди две седмици 8-годишната въдичарка "удари в земята" всичките 16 участници на надпреварата "Детето риболовец може без дрога", проведена на малкия язовир в Кайлъка. За два часа тя успя да улови 350 г риба, с което излезе на първо място не само при момичетата, но имаше и по-добър резултат от класиралото се на първо място момче.

Деница е категорична, че ще продължава да участва в състезания, защото е много интересно. Няма да спре да обикаля и водоемите в областта, за да става все по-добра риболовка. Сигурна е, че страстта й към въдицата няма да стихне скоро. И обещава да спазва най-важния съвет, който баща й като стар рибар й дава - като ходи за риба, да не се ядосва.


Оранжево-червени съкровища

 

Доматите и морковите в надпревара за повече целебни свойства

 

Даниела ДОЧЕВА

Оказа се, че най-полезните за кожата неща растат в градината. Това тутакси накара много козметични фирми да създадат козметична "борса за зеленчуци", откъдето клиентите да пазаруват любимите си продукти с екстракт от домат, краставица и морков. Дори създадоха кремове и спрейове с ухание на краставица и морков. Няма нищо чудно в това. Гастрономите са на път да обявят двата червено-оранжеви зеленчуци за плодове. Съмнявате се? Тогава опитайте сладкото от стъргани моркови и зелени доматчета.

 

Оранжево

съкровище

Сокът от моркови не само помага на слабото зрение, но е способен и на други геройства - предпазва още нервната система и няма равен на себе си за повишаване на енергията. Единствено оранжевото чудо "бие" домата по съдържание на бета-каротин (който в последствие се преобразува в организма във витамин А), необходим за регенерацията на клетките и укрепване на косата и ноктите. Освен това морковът може да се похвали още с наличието на витамин С (мощният антиоксидант възстановява подложената на атаката на ултравиолетовите лъчи кожа), аминокиселини, етерични масла и соли на калций, фосфор, йод и желязо. Да не говорим, че е прекрасен антисептик и се използва при лечение на рани (повреденият участък се налага с настърган морков). Най-елементарната маска, която може да забъркате, е от морковен сок с пшенично брашно. Става за всеки тип кожа - почиства и дезинфекцира мазната, склонна към пъпки, и насища с минерали и витамини сухата. Ако добавите в морковения сок няколко капки лимонен, ще получите прекрасно средство за обтриване срещу лунички. Маслото от морков е едно от най-добрите средства за хидратация, при това изглажда бръчките и забавя стареенето. Прекрасно действа и при дерматит, екзема и псориазис.

 

Внимание! Маските с морков обикновено се препоръчват вечер, тъй като е възможно оцветяване на кожата. Пимгентът не е много траен, но доста силен. И още: специалистите не препоръчват преди солариум хрупането на някое и друго сладко морковче.

 

Сeньор домат

Доматът завоюва световна слава - количеството рецепти с него е неизброимо, да не говорим, че е една от предпочитаните съставки в диетите. В любимата на Синди Крауфорд, Деми Мур, Уйнона Райдър и Брад Пит диета "Зоната" (The Zone) третия ден на обяд се сервира само домат с няколко листа зелена салата. Идеята е да ви оставят на фотосинтеза, тъй като в 100 г домати се съдържат само 17 ккал. (Изчислете сами колко има в 30-40 г.)

Малцина знаят, че доматът всъщност е плод, а не зеленчук. Навремето инките (родината му е Перу) го смятали за отровен. Цели 100 години европейците вярвали в мита и отглеждали растението в глинени гърнета, без да смеят да опитат плодовете, за да не се побъркат. Оттогава е и романтичното название помодоро (оригиналното е "томатл"), което на френски значи "любовна ябълка". Нашите оправни прабаби бързо му намерили приложение - обявили го за пенкилер и с него лекували изгаряния, разширени вени, мазоли, лунички и дори стимулирали растежа на косата.

Днес универсалното му приложение има логичното обяснение. Червеният плод е богат на захари, органични киселини (лимонена, винена и ябълкова), бета каротин, и маса други полезни вещества. По съдържание на аскорбинова киселина (витамин С), доматът се доближава до цитрусите. Една чаша доматен сок съдържа половината от дневната доза витамин С и каротин. Лесно може да проверите дали последният не ви липсва. Ако при прехода от светло на тъмно ви трябват повече от 6 секунди да привикнете, значи сте го закъсали за витамин А.

Учените откриват в домата още едно вещество - ликопен, съдържащо се преди всичко в кожата му и придаващо характерния ярко червен цвят на зеленчука. На света няма по-силен антиоксидант от него. Ликопенът бие по ефективност цели 100 пъти смятания досега за ненадминат борец срещу свободните радикали витамин Е.

 

Доматите в

пицата са много

по-полезни,

отколкото

в салатата

До този прелюбопитен извод стигнаха американците. Оказва се, че ликопенът от подложените на термична обработка домати много по-лесно се усвоява от организма и в по-голямо количество. Така че ако искате да се застраховате срещу рак, пийте чаша затоплен доматен сок с лъжичка растително масло всеки ден.

В козметологията доматеният сок се използва за плодов пилинг. Киселините, за които стана дума по-горе, разтварят горния вроговен слой на кожата, позволявайки по този начин на новата кожа да диша. Макар и да не ви се вярва, че подобието на кетчупа (това се получава, ако смачкате домата) е способно да затвори порите, правете колкото се може по-често маска с него, ако искате да бъдете красиви. Мазната кожа ще матирате още с кубчета "доматен" лед.

Смесете 3 с. л. доматен сок с 1 ч. л. сок от магданоз, разлейте във формички и поставете в камерата. Козметичните фирми също проявиха интерес към несравнимите качестват на сеньор томато. Екстрактът от домати възстановява клетките, повишава еластичността на кожата и подобрява структурата й.


ЛЮБОПИТНО

 

Палмите не са дървовидни растения

 

Не всички палми (а те наброяват около 1 500 вида) приличат на дървета, но финиковата, кокосовата, кралската и много други по вид безусловно са дървета. При това палмите не са дървовидни растения, те нямат нито кора, нито годишни пръстени. Техният ствол отвътре е влакнест и постъпващата в него вода, заедно с разтворените хранителни вещества в нея, се движи по цялата им вътрешна част.

Палмите имат само една точка на растеж и тя е единствената пъпка в центъра на короната. Отначало тази пъпка изглежда като плътно завит, подобно на кочан зеле, сноп листа, лежащ върху земята. Пъпката расте, издигайки се все по-нагоре върху постепенно наедряващия ствол.

Листата на палмите редовно падат. На тяхното място остават редуващи се ръбове, които при повечето от тях се виждат добре. Върху твърдите стволове на финиковата палма се запазват и остатъци от листата, а при кубинската вашингтония ветрилообразните мъртви листа висят около ствола подобно на пола. Старите листа на стройната кралска палма, която украсява улиците на много градове в тропиците и субтропиците, падат изцяло, така че върху гладкия, сякаш полиран ствол, не остава никаква следа.

 

Бананите растат върху... листа

 

Едрите цъфтящи растения, върху които растат бананите, всъщност не са дървета. Те нямат нито дървесен ствол, нито клони. Техният дебел "ствол", висок до 7 м, е образуван от завитите им листа. Като расте, се появяват все нови и нови широки листа, дълги до 3 м. С всяко ново листо "дървото" става все по-високо. След 12-15 месеца върху него се появява огромна, ярко оцветена пъпка, която увисва на дълга дръжка. Когато пъпката се отвори, се виждат редове от цветове, някои от които ще се превърнат в зелени плодове. След като узреят плодовете, цялото растение умира.

Родината на бананите е тропическа Азия, но те масово се отглеждат в Южна и Централна Америка. Голямо количество банани се отглеждат и край Карибско море.

 

Чилийската араукария хранела индианците

 

Стволът и клоните на това странно дърво, чиято родина е Южна Америка, са толкова плътно покрити с бодливи, застъпващи се люспи, че да се покатериш на него е абсолютно невъзможно, дори за маймуните. Чилийската араукария е хвойново дърво с твърди тъмнозелени люспи вместо игли. Семената от нейните едри шишарки, които по размер напомнят бадем, някога са били един от най-важните продукти в храната на индианците-араукани. Във влажните прохладни гори в южните области на Чили и Аржентина често пъти ята от папагали нападат араукарията и излюспват семената й със своите мощни, криви клюнове. За първи път араукарията се е появила в Англия в края на XVIII в. Нейните семена били донесени от капитан Джордж Ванкувър, който изучавал чилийското крайбрежие. Тези дървета имат привлекателна пирамидална форма и ги засаждат в градини и паркове.


 ЖЕНАТА


Тайните на спокойния сън

 

Гореща вана ще стопи натрупаното напрежение

 

Милена ИВАНОВА

За да бъдете в доббра форма сутрин, организмът се нуждае от 8 часа спокоен сън. Но с напредване на годините все по-трудно заспиваме вечер. Ето няколко изпитани трика, с които ще се унесете спокойно и когато отворите очи, светът няма да е крив.

Заложете

на масажа

Масажирайте с ароматизиран гел центровете на съня - слепоочията, средата на челото, врата и мястото под пъпа. По този начин ще намалите напрежението и ще заспите веднага. Преди лягане изпийте чаша чай, в която сте разтворили 20 капки билков сироп за сън. Той ще успокои нервите, сърцето и стомаха. Лавандуловият ароматизатор пък ще ви помогне, ако нощем се будите често. Вдишайте дълбоко и се отпуснете в очакване на съня.

Вземете

топла вана

Топла вана с шампоан на млечна основа също ще отнеме натрупаното през деня напрежение. Разтворете шампоана в горещата вода и се топнете за 15-20 минути. Пробвайте и с масло от валериан или хмел. Ароматизираната свещ с ухание на мандарина или лавандула пък успокоява нервите.

Удобното легло

Погрижете се леглото ви да бъде удобно. То не трябва да бъде много твърдо или много меко. Спете винаги на тъмно. Ако трябва, спуснете завесите или щорите. Не оставайте в леглото, ако не можете да заспите повече от 30 минути. Добре е тогава да смените стаята. В никакъв случай не четете и не работете в леглото. Сутрин винаги ставайте по едно и също време, независимо от часа, в който сте заспали.

Дишайте дълбоко

Вземете душ, после се мушнете бързо в леглото и дишайте бавно. Вдишвайте през носа, изпълвайки максимално дробовете. След това изкарайте въздуха през устата, свивайки коремните мускули. Правете това, докато усетите първите признаци на дрямката.

За изнервените

Акупунктурата е идеално средство за преодоляване на безсънието. Йогата в домашни условия е неин добър заместител. С няколко минути упражнения ще освободите напрежението и ще си осигурите здрав сън.

Спортната

умора

Спортът също може да помогне за подобряването на съня ви. Правете гимнастика вкъщи или във фитнес залата. Тези занимания, ако не са ви толкова приятни, могат да се заменят с танци. Ако не ви стига времето за спорт, старайте се да ходите повече пеш.

Не бройте овце

Мислете си за водопад или спокойна вода. Доказано е, че хората, които си представят това, заспиват с 20 минути по-рано от тези, които се опитват да броят овце. Обяснението е, че при възпроизвеждането на една завършена картина, се задейства много по-голяма област в мозъка, отколкото при отчитането на отделни обекти.

Полезните храни

Не бързайте да прибягвате към медикаменти. Внимавайте какво похапвате. Някои храни съдържат съставки, които трудно се усвояват и продължително време се преработват от организма. Сред тях са червеното месо и сиренето. Други стимулират производството на адреналин, който също пречи на съня: домати, картофи, патладжани, а също и алкохол, бекон, колбаси. Пренасищането на организма с магнезий и калций също може да предизвика безсъние. Затова след 18 часа избягвайте зелето, граха или пушената риба. Ако искате да подобрите спането си, пригответе си вечеря от риба, ориз, зеленчуци на пара, салати. За спокойния сън помага и триптофанът, който се съдържа в бананите, пълнозърнестия хляб, прясното мляко, стафидите и рибата тон.


Да се справим с хъркането

 

Ася ИВАНОВА

На всеки се е случвало да чуе ужасния звук от хъркане и да не може да мигне цяла нощ. Особено на брачните половинки това струва немалко скандали и компромиси.

На какво всъщност се дьлжи хъркането? То се свързва с прекъсването на дишането по време на съня, което се дължи на повишено кръвно налягане, стрес, сърдечносъдови проблеми, главоболие, депресия и умора. Най-простичкото обяснение гласи, че хъркането се причинява от вибрации на меките тъкани в задната част на гърлото.

Три са факторите, които допринасят за тези вибрации: слабите мускули на гърлото, които се отпускат в най-дълбокия стадий на съня, различни прашинки и частици, които запречват въздушния поток в трахеята, и затруднено дишане през носа, причинено от запушване на ноздрите, сенна хрема, полипи.

Установено е, че хората с наднормено тегло са предразположени три пъти повече към хъркане от слабите, а заклетите пушачи, чиито гърла ежедневно се дразнят от никотина, страдат от набъбване на лигавицата, което води до стеснение на трахеята - и оттам до звучно, и издайническо хъркане.

Досега са измислени какви ли не продукти за спиране на канонадата от стържещи среднощни звукове. Общо над 500 антихъркащи изобретения са патентовани само в САЩ, но може би най-популярният и изпитан начин е шут или ръчкане в ребрата на човека до нас или тропане по стената на съседа.

Британски специалисти по съня предлагат няколко съвета, чрез които хъркането може да не се ликвидира напълно, но поне има шанс да се намали:

* Намалете теглото си и тонизирайте мускулите си.

* Избягвайте да гълтате антидепресанти. Също така алкохол и антихистаминови препарати, които предизвикват сънливост; и колкото и парадоксално да ви звучи, не вземайте хапчета за сън, ако знаете, че хъркате.

* Спете на твърд матрак и използвайте единична възглавница в добре проветрена стая. Натрупването на няколко възглавници води до изкривяване на врата и кръста, с което се затруднява въздушният поток през трахеята.

* Консултирайте се с алерголог - вашето спасение може да бьде съвършено просто - може да се наложи единствено да замените една пухена възглавница със синтетична.

* Спрете да пушите (трудно е, но опитайте).

В допълнение на всички тези мерки евентуална хирургическа намеса може да отстрани съществуващи полипи в носа или други нежелани образувания по меките тькани в носната кухина.


Ботоксът - революция в борбата с бръчките

 

Препаратът заличава уморения вид

 

Лина ПАВЛОВА

Ботоксът е най-популярното средство за заглаждане на бръчки. Препаратът се радва на огромна популярност както от страна на жените, така и на мъжете. Особено е разпространен сред бизнесмени, които имат тежки срещи или телевизионни изяви. Той спира изпотяването и ви прави да изглеждате свежи и отпочинали.

Ботоксът е най-големият хит в козметичната индустрия. Процедурата придоби изключителна популярност, тъй като дава добри резултати и няма странични ефекти. Инжектирането на ботулиновия токсин възпрепятства образуването на нови бръчки и задълбочаването на вече съществуващите. Препаратът осигурява по-младежки вид и излъчване. Освен това контролира и нежеланото изпотяване по лицето и най-вече по челото. Особено успешно се оказва приложението му за заглаждане на бръчките между веждите, около очите и устните. В състояние е да промени общата визия на лицето, като заличи уморения вид.

Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum, които съществуват в природата единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа от него - A, B, C, D, E, F и G. За медицински цели се използва основно А и много рядко В. Ботулиновият е най-силният токсин, познат на Земята. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на кожата.

Открит е през 1822 г. Едва от 1968 г. обаче започва употребата му за медицински цели върху човека. От 1992 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване.

Ботоксът не изисква специална подготовка преди или след манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект. Не е необходим и възстановителен период.

Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30-годишна възраст. Процедурата се извършва от лекар-специалист - дерматолог или пластичен хирург. Кожата се почиства в местата, където ще се прилага ботокс. Определят се и се отбелязват точките, в които ще се аплицира той. Лекарят определя количеството, което ще се инжектира. Пациентът е в седнало или полулегнало положение. Преди инжектирането се прави снимка, която после служи за преценяване на резултата. В края на процедурата може да поставите охладена маска върху лицето за 10 минути.

Непосредствено след процедурата може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо. Най-сериозното нежелано явление при прилагане на ботокса е птозата на клепача - спадането му и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко. Нормалната дейност се възстановява за няколко седмици.

Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество.

Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не поставяте активни козметични продукти - кремове, гелове, маски. Както и да не предприемате козметични процедури - пилинг, масаж на лице, поне за 72 часа.

Няма ограничение на процедурите с ботулинов токсин. Може да ги правите цял живот. Не е препоръчително обаче да се инжектира на едно и също място повече от два пъти годишно. Ако повтаряте по-често манипулацията или тя е изпълнена от непрофесионалист, рискувате да получите парализа на лицевите мускули. Ботоксът може да помогне и при козметични операции, които по принцип изискват хирургическа намеса. Процедурата може да оправи леки дефекти в носа. Препаратът решава до известна степен и проблема със стърчащите уши.

В ХОЛИВУД

Ботоксът е изключително популярен сред звездите на Холивуд. Шарън Стоун официално признава, че се подлага на разкрасителните процудери. Голди Хоун също разкрива, че прибягва до корекции на лицето си с препарата. На ботокса дължи свежия си вид и Шер. Барбара Стрейзанд, Кари Фишер, манекенката Кристи Бринкли са сред привърженичките на процедурата. Атрактивната Мадона също се осланя на действието му. Сред мъжете пък на манипулации с ботулинов токсин са се подлагали Джак Никълсън и Майкъл Дъглас.

 

НА БИС

С течение на времето активността на токсина се изчерпва и бръчките се възстановяват до първоначалния си вид. Повторно инжектиране на ботокс може да се направи винаги, когато прецените че е нужно - 2-3 пъти в годината, както и преди специален повод.


Нежният пол посегна към бърбъна

 

Павлина ДИМИТРОВА

Бърбънът е питие, носещо сила и мъжественост и все пак достатъчно нежно и за дамите. Питието с неповторим вкус и аромат носи френско име. Всъщност обаче родината му е САЩ.

Първото уиски, получено от царевица, е дестилирано в Джорджтаун, окръг Бърбън, Кентъки, през 1774 г. Името Вourbon е свързано с френската династия на Бурбоните. В знак на благодарност към французите, помогнали й да извоюва независимостта си от Англия, Америка пренесла част от техните традиции на родна земя. С течение на времето бърбънът, приготвян в този регион, се утвърдил с добрите си качества. Производителите от съседни щати си присвоили името му, за да продават по-добре продукцията си.

 

Марката

Съществуват строги закони, определящи как точно трябва да се произведе уиски, за да носи името бърбън. То трябва да е дестилирано поне от 51% царевица, да отлежава минимум две години в нови, бели дъбови бъчви, които предварително са били опушени. Потъмняването им води до карамелизиране на естествените захари в дъба, които от своя страна придават специфичен вкус и аромат на питието. По време на отлежаването се казва, че уискито диша в бъчвата. Разширява се през горещите месеци и свива обема си през зимата. Колкото по-дълго отлежава бърбънът, толкова повече аромат се извлича от дървото. Към напитката не трябва да се добавя нищо за подобряване на вкуса или за промяна на цвета. Технически бърбънът може да се произведе навсякъде, но Кентъки е единственият щат, оторизиран да слага тази марка върху бутилката.

 

Кентъки Бърбън Фест

Тънкото изкуство на дестилиране на магическата напитка е извоювало на Бардстаун прозвището Световна столица на бърбъна. Всяка година през септември в града се провежда традиционният Кентъки Бърбън Фест. В рамките на четири дни гостите могат да посетят фабрики за производство на питието, Музея на уискито, да се поглезят с кулинарни специалитети от Кентъки, както и да се насладят на джазизпълнения на живо. Само на няколко километра от Бардстаун - в Клермънт, се намира прочутата фабрика Джим Бийм. В нея, освен че можете да дегустирате най-добрия бърбън, ще се запознаете и с историята на семейство Бийм.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


 

Петър Дулев

 

Кметът на Белене вече трети мандат управлява общината, макар и с едно четиригодишно прекъсване - през периода 1999 - 2003 г.

Изграденият в професионално отношение градоначалник е личност с разностранни интереси и хобита - ловец, капитан на речен кораб, любител на футбола и хард рока.

 

Кметът преди всичко трябва да бъде диалогичен

 

Петър Дулев е роден на 23 октомври 1953 година в град Белене, зодия Скорпион. Завършил е основно образование в родния си град, средно получава в техникума по механоелектротехника Цанко Станчев в Плевен. Отбива военната си редовна служба в Народната школа за запасни офицери Христо Ботев и в Инженерния полк в град Свищов. В същия град завършва висшето си икономическо образование в Стопанската академия.

Започва трудовия си път през 1984 г. като главен редактор на вестник Дунавски новини в Белене, след това е организационен работник, зам.-председател на Районна потребителна кооперация Единство.

По време на промените около 10 ноември 1989 г. е избран за първи секретар на общинския комитет на БКП, след това става председател на ОбС на БСП. Както се шегува, той е последният първи секретар и първият председател на столетницата в Белене. През 1991 година е избран за кмет на общината и изкарва два мандата. През 1999 г. губи изборите и 4 години е изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини. През 2003 г. неговите съграждани отново му гласуват доверието да ги управлява.

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Г-н Дулев, не се ли уморихте вече да кметувате?

- Не се уморявам. Напрежението и многото ангажименти подържат тонуса и на човек не му остава време да мисли за почивка.

- Кое е най-трудното в кметската професия?

- Мисля, че трудностите са много, но трябва да се намери най-точният баланс между обществените ангажименти и личните. За съжаление приоритет са обществените ангажименти, личните остават малко на по-заден план, но в семейството ми са свикнали с моите постоянни отсъствия и ангажименти. Трудността идва от това как да намеря повече свободно време за себе си и за близките си.

- Белене очаква ли раздвижване след размразяване на проекта АЕЦ?

- Разбира се, с нетърпение очакваме отново да започне строителството, което естествено ще доведе до съживяване на икономиката в общината и подобряване на социалното положение на населението. През всичките ми мандати като кмет и като общински съветник винаги съм отстоявал тази позиция - че централата трябва да бъде довършена. Такова е постоянното становището и на общинския съвет, и на кметската администрация. Нашите усилия намериха подкрепа от страна на Министерство на енергетиката и НЕК за създаването на благоприятна обстановка сред обществеността на Белене, тоест прозрачността от страна на институциите даде възможност на хората да разберат ползата от една съвременна, модерна атомна електроцентрала.

- Имате ли надежда за пълно и скорошно реализиране на проекта?

- Надеждата идва от решението на правителството за продължаване на строежа на централата, от направените първи стъпки като конкурси - за инженер-архитект, консултанти и предстоящия за изпълнител на централата. Очакваме през тази година да се проведат всички конкурси, да се избере окончателно изпълнител и да започне предпроектирането на централата. През първата година трябва да бъдат назначени на работа 1 300 души, през втората - над 3 000, третата - над 6 500 човека работници и специалисти.

- На какво ниво е взаимодействието местна-централна власт и какво трябва да се усъвършенства?

- Може да се каже, че в последните години започна положителен диалог между местна и централна власт. В първите години след промените местните управи имаха твърде ограничени правомощия. С изграждането на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) повече от две трети от общините членуват в това сдружение и те стават равностоен партньор на централната власт. Диалог има във всяко министерство, където има контактни групи и реално се правят стъпки за приемането на новата нормативна уредба за по-големи правомощия на местната власт и общините.

- По-конкретно за какво става дума?

- По-конкретно това касае Закона за общинската собственост, стартирането на програмата за финансова децентрализация с разделянето на дейностите като общински и държавни. Така също и в другите закони - за местното самоуправление и местната администрация. Всяка една промяна в законодателството се съгласува с Националното сдружение. Тук важна роля играят и регионалните организации. Всяка една национална среща на местните власти се уважава вече от първите хора в държавата, което говори за едно отваряне на централната власт към общините.

- Какво още трябва да се направи, за да функционират нормално общините?

- Най-общо казано - трябва да се продължи диалогът, да продължат процесите на децентрализация на властта, за да могат общините да имат по-големи права при определяне на данъци, такси, законодателство. Необходимо е да се даде възможност на общините да реализират преференции към местните и чужди инвеститори - такъв е моделът в Европа. Мога да дам пример с Унгария, където общините имат големи правомощия. Там когато изградят инфраструктурата канят чуждестранния инвеститор на готова площадка и той строи с предварителни ангажименти за осигуряване на работа.

- В колко часа започва и кога завършва работният ви ден?

- Започва в осем сутринта и завършва обикновено в осем вечерта. Обикновено използвам и почивните дни, за да си досвърша нещо, за което не е останало време през работната седмица.

- Какви са функциите на Асоциацията на дунавските общини?

- Асоциацията е самостоятелно сдружение, учредено през 1992 година от 10 общини, а в момента членовете вече са 36. Ние сме най-голямото регионално сдружение в страната. Асоциацията непрекъснато разраства дейността си, особено в областта на икономическото развитие и трансграничното сътрудничество, обучението на служители, подобряване на комуникацията между общините.

- Белене има ли отношения с градове от чужбина?

- През миналата и тази година сме сключили два договора за побратимяване - с община Виконца от Италия и с Хойдошамшон, Унгария. Предстои и подписване на споразумение за приятелство и сътрудничество с община Деврек, Турция. Това говори за отваряне на нашата община, предимно като обмяна на опит.

- Очаквате ли промени в политиката и управлението на страната при новото правителство?

- Очаквам положителни промени, да продължи тенденцията за диалог между централна и местна власт, да има по-добри взаимоотношения между областната администрация и общинските ръководства, да бъдат по-прозрачни проектите. Очаквам по-голямо лобиране пред централната власт от областните ръководства.

- Какви са най-големите постижения на Белене през годините, когато сте бил кмет?

- Едно от най-големите постижения е в инфраструктурно отношение. Със съдействието на НЕК и Министерството на енергетиката се завършиха по-голямата част от жилищните и комунитално-битови сгради, на 70 процента е изградена канализацията в Белене. Продължаваме да работим по инфраструктурата със скромните средства, които имаме. Спечелихме няколко проекта и изградихме някои основни улици. Преди години завършихме болницата и със здравното обслужване почти нямаме проблеми, изградихме основното училище. Поддържаме една добра база в образованието - с ремонти и с помощта на различни проекти. Изграден бе и градският площад, който придаде друг облик на града. Въпреки недостига на средства, Белене е един благоустроен, тих и спокоен град. През тези години запазихме традициите и продължихме развитието на спорта, културната и читалищната дейност. Като успех през всичките години на кметуването ми мога да спомена и добрия диалог с всички политически сили.

- Колко жители има общината?

- Общината е с население около 13 хиляди жители, като само в Белене живеят 10 хиляди души.

- А кои са най-сериозните ви проблеми?

- Проблемите са свързани най-вече с липсата на достатъчно средства, за да реализираме всичко, което е нужно на града и общината. Знаете, че преди четири години изгоря автогарата и Белене няма автогара, имаме амбицията да възстановим ж. п. линията, водим преговори с ръководството на БДЖ. Все още има проблеми с безработицата, въпреки някои положителни тенденции за нейното намаляване. Проблемите в благоустройствено отношение касаят продължаване изграждането на канализацията, спортната и учебната база. Радвам се, че бяха отпуснати пари за пръскане срещу комарите, защото това е голям проблем за всички дунавски общини.

- Кои са според вас основните качества, които трябва да притежава един добър кмет?

- Считам, че преди всичко кметът трябва да бъде диалогичен, да съумява да отстоява позиции, за да убеждава и общинския съвет в своите тези, да умее да признава пропуските си, да прави разумен компромис.

- Чувствал ли сте се някога безсилен да помогнете на града и на съгражданите си?

- Безсилен е силно казано. По-скоро съм бил огорчен понякога заради недостатъчната подкрепа, която един кмет може да получи на всяко ниво - регионално и национално. Казвам огорчен, защото аз съм човек, който не се предава, ако имам цел, правя всичко възможно да я постигна с всички средства. Разбира се, някои от целите могат да се поотдалечат във времето, но никога не се отказвам от това, което съм си поставил като задача за изпълнение.

- Колко пъти в седмицата имате приемни дни?

- Може да се каже, че всеки един работен ден при мен е приемен ден. Независимо от това, че на вратата има табелка, че приемните дни са в понеделник и петък от толкова до толкова часа, аз не отказвам среща и приемам граждани по всяко време, когато съм в Белене. Приемни дни организирам и в кметствата, като заедно с мен участва екип от специалисти от всички отдели, за да може да се реши проблемът на място. Мисля, че тази практика е много добра. Редовно провеждаме и ден на кмета. В този ден присъстват ръководителите на всички институции, пред които колегите от кметствата поставят пък своите въпроси. Веднага се поемат конкретни задачи и се решават.

- А най-странното искане, което е имал към вас гражданин?

- Не мога да си спомня, но често хората от недостатъчна информираност поставят въпроси, които не са свързани с моята дейност. Но винаги ги насочвам към институциите, които могат да решат проблема им.

- Властта промени ли ви като човек?

- Мисля, че не. Властта по-скоро ме доизгради като човек. Честно казано, не съм имал намерение да се кандидатирам за кмет, но така се стекоха нещата, че поех този кръст. Работата ми ме направи по-отговорен - и към себе си, и към поста, който заемам, направи ме човек, който проявява съчувствие и разбиране към болката на моите съграждани, помогна ми да търся възможности за решение на тези проблеми. Работата ми ме накара още повече да заобичам своя град и общината и да правя всичко за тяхното развитие.

- Кое е по-лесно - да спечелиш доверие или да го съхраниш?

- Безспорно е, че да отстояваш доверието е по-трудно, защото решавайки някакъв въпрос, някоя страна остава засегната. Хората чувстват в теб човека, взел решение в друга полза, например. Но при срещите ми с гражданите - а ние от общинската администрация винаги откликваме на желанията за среща и разговор, при добро обяснение защо сме взели едно или друго решение, какви са били нашите намерения, хората разбират.

- Кое е основното, което искате вашите съграждани да виждат във вас?

- Искам да виждат в мен човек, който ще прояви необходимото разбиране, за да реши техните проблеми, човек, който реално ще се нагърби с ангажиментите, които е приел в предизборната си програма. Един партньор, бих казал, дори по-скоро приятел.

- Вие сте запален почитател на рока, това ли е вашият начин за разтоварване?

- Много начини имам за разтоварване, но рокът е моята любима музика още от времето, когато бях ученик в Плевен. Тази музика и сега ми допада, радвам се, че имам приятели, които също я харесват. Сега действително сме организирали група от Белене - 40 души, които да отидат на концерта в Каварна на Дийп Пърпъл. Любими групи са ми и Лед Цепелин, Юрая Хийп.

- Какво друго обичате да правите в свободното си време?

- За съжаление нямам време да чета книги. Ловец съм, но по същата причина рядко излизам на излети. Понякога спортувам, организираме футболни срещи с моите приятели и колеги, с които през 1968 година станахме републикански шампиони. Всяка година ние се срещаме, поритваме малко топката и след това със семействата си празнуваме. Голям киноман съм, много обичам качествените филми, гледам с удоволствие уестърни. Любимият ми актьор е Стив Маккуин и от него съм научил нещо, което се превърна в мой девиз - Напред, момче! От няколко дни съм и правоспособен капитан на малък кораб и след успешно издържан изпит мога да возя на него 12 души.

- Какво дължите на семейството си?

- Вече казах, че съм им много благодарен, те ме подкрепят във всичко. Най-голямата ми радост сега е моята внучка, която се роди миналата година. Преслава е родена на паметна дата - 10 ноември, проявява характер, бунтарка е, все пак е на дядо в зодията - Скорпион.

- Тежка ли е кметската работа?

- Не мога да кажа, че е тежка. Наистина е много натоварена, с ангажименти, но никога не съм се оплаквал, за мен тя е предизвикателство. Обичам си работата.

- Това означава ли, че ще се кандидатирате отново?

- Има две години до изтичане на мандата. Тогава ще преценим, а и ще имам индикации от хората.

- Как разбирате дали успявате да отговорите на очакванията на хората?

- Най-вече по лицата им, по отзивите от срещите, които провеждам. Поне веднъж в годината аз правя отчети за това, което съм свършил, получавам и съвети, и забележки, имам коректив и това са моите съграждани.

- Ако приемем, че Белене е умален модел на държавата, какво от него може да се вземе на национално ниво, какво бихте посъветвал политиците?

- Тук е мястото да благодаря на ръководителите на всички институции в Белене, с тях имаме много добро партньорство. Така също и с бизнесмените, които имат в лицето на общината добър партньор. Това е най-важното - диалогът и работата в името на Белене. Мен не ме интересува какви политически възгледи има този или онзи ръководител, важното е заедно да решаваме важните за хората проблеми. Това трябва да бъде приоритет и на национално ниво.

- Колко често ви посещават депутатите от нашия регион?

- Не го казвам като член на БСП, но най-често са идвали депутатите от Коалиция за България, по-често дори от досегашните управляващи. Апелът ми към всички новоизбрани народни представители от всички политически сили е да посещават своите райони, общините, за да получават на място представа за отношението и исканията на хората.


 АРТСЕДМИЦА


Читалищни субсидии

 

"Съгласие" обжалва във ВАС

 

М. Шишков и Н. Маринов излъгали съда, чакат ги няколко дела

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

"Аз не съм виждал такъв цинизъм - пред съд да се лъже! Господата Михаил Шишков и Николай Маринов, които са шефове на "световноизвестните" читалища "Развитие" и "Парашкев Цветков", подведоха съдията". Това заяви на пресконференция шефът на читалище "Съгласие" Ивайло Атанасов.

Както "BG Север" писа в предишия си брой, след като настоятелството подаде жалба в Плевенския окръжен съд срещу решението на комисията, разпределила читалищната субсидия за 2005 г., съдът даде ход на делото, но едновременно с това уважи искането на Шишков и Маринов междувременно решението на комисията да влезе в сила. Ние какво жалим в такъв случай, пита се Атанасов. Двамата читалищни шефове излъгали съда, че читалищата не са получавали пари от два месеца заради жалбата на "Съгласие". За да опровергае този аргумент, Атанасов показа документ от Панко Генов, директор на дирекция "Финанси" в общината, от който става ясно, че всички читалища са получили сумата 1/12 от годишната субсидия.

Шишков излъгал отново, като твърдял, че механизмът за разпределяне на парите, зададен от Министерството на културата, не е задължителен. "Препоръчителни критерии" нарекъл той член 23 от Закона за народните читалища. Това е абсолютна лъжа и ние ще му потърсим отговорност, като заведем дело за подвеждане на съда, заяви Атанасов. Според него освен това тези двама юнаци Шишков и Маринов не изпълняват собственото си решение като общински съветници (т. 3 от решение на общинския съвет): "Определяне на годишната субсидия за всяко читалище поотделно трябва да се извършва съгласно механизма за разпределение на общинската годишна субсидия за читалищата, утвърдена от министъра на културата на Република България на основание член 23 от закона." "Е, аз по-голям цинизъм от този не бях виждал. Това е такова нагло лъжене. Явно Шишков се мисли, че се намира в Съюза за защита на потребителите, а не в съда", емоционално обобщи Атанасов.

Последствията от решението на съда за момента са фатални за "Съгласие", увери и Стиляна Илиева, секретар на читалището, тъй като въпросният лимит за годината вече бил почти похарчен и трябвало да затворят културния институт. Решението на Плевенския окръжен съд ще бъде спряно, защото читалищното настоятелство пуска жалба до ВАС, информира Атанасов. Той увери присъстващите журналисти, че уважава българския съд като институция и ще се съобрази с всяко решение, което обаче не е продиктувано от закючения на база неверни факти.

И обясни, че Шишков и Маринов вече били назначили хора на мястото на тези щатни бройки, които са отнели от "Съгласие". И сега плачели, защото нямало с какво да им платят. "Тази държава няма да дръпне напред, докато няма кой да постави на местата им хора като Шишков и Маринов. И стигаме до виновника за тази ситуация, който се казва Найден Зеленогорски. Господин кметът даде на тези хора собственост, която не се използва по предназначение. Законът за народните читалища предвижда и тяхното прекратяване, ако не са целесъобразни. На тази база ние ще поискаме затварянето на "Парашкев Цветков" и "Развитие", информира Ивайло Атанасов. Той призова общината да извърши проверка в тези сгради и да види за какво се използва общинското имущество, предоставено с широка ръка на тези две читалища, и се закани, че няма да се примири с настоящото положение.

"Това дело няма да приключи за по-малко от година. Аз съм убеден, че ще спечелим, но от къде и кой ще ни плати тогава разликата за изминалата година", пита се шефът на "Съгласие". В заключение той припомни на присъстващите, че на следващото заседание на Плевенския окръжен съд, което ще се състои на 20 септември, експертна комисия трябва да отговори на въпросите: има ли намаление на субсидията на читалището и по какви критерии са разпределяни парите.


Велики личности и феномени описа Никола Попов

 

Книгата ще излезе през септември, редактор е Георги Константинов

 

Интересни случки с личности и феномени, с които е имал щастието да общува, е събрал Никола Попов в книгата на живота си, както сам я определя. Разказите за велики плевенчани, българи и чужденци обхващат един 50-годишен отрязък от време. Нямам претенции да съм писател, побърза да уточни за читателите на "BG Север" председателят на Клуба на дейците на културата, но въпреки това вече е автор на три книги. Първата - "Феноменът Вера", излиза в 40-хиляден тираж, който отдавна е изчерпан, "Личности и феномени" ще е втората, въпреки че творбата му "Живот в сянка" за големия плевенски творец Ангел Спасов отдавна е готова в ръкопис.

Кольо Попов обясни, че не суетата да се изявява го е подтикнала да разкаже впечатляващите си спомени, а убеждението му, че хората трябва да знаят и да помнят какъв активен културен живот е кипял в Плевен. Използва минало време, защото смята, че в момента не е така. Убеден е, че книгата ще се превърне в задължителен извор при изучаване на културната история на града. Защо избира претенциозното заглавие "Личности и феномени"? Защото освен за творци с огромни постижения, е поместил и разкази за неразгаданите способности на Вера Кочовска, на акад. Светлин Русев и др. Тук са спомените му за маестро Христо Бръмбаров, оперната прима Катя Попова, Владимир Кирицов, Неда Антонова, Багряна, Атанас Далчев, Чудомир, Димитър Талев, Блага Димитрова, Любомир Левчев, Димитър Бояджиев, Георги Борисов, Емил Георгиев, Петър Мичев, Минчо Минчев, Васко Абаджиев, Стефан Нинов... - общо 53-ма. Не пропуска да опише мила случка с писателя Дончо Цончев, който на прима виста и чашка му посветил стих върху салфетка. Завидната база данни, които притежава в архива на паметта си Никола Попов, може да бъде включена в цяла поредица от книги. За сега предвиденият обем на "Личност и феномени", която е с богат снимков материал, е около 230 страници. Издава я издателство "Хайни", редактор е поетът Георги Константинов, а встъпителните думи са на Любомир Левчев.

"Вие знаете ли, че световноизвестните режисьори Анджей Вайда и Юрий Любимов са снимали филми в Плевен, в които са участвали големи кинозвезди? Известната италианска актриса Стефания Сандрели също е снимала в града ни", разказа Никола Попов. Той обясни, че Любимов е създател на театър "Таганка", за чийто представления по 6 месеца нямало билети, и откривател на артистичния талант на Висоцки, с който Попов също се познавал. Културтрегерът е свидетел, че първият фестивал на хумора и сатирата в България се е състоял в Плевен - после от Габрово го откраднали и така до днес.

"Личности и феномени" изобилства от любопитна и интересна информация, стана ясно от разказите на нейния автор, така че със сигурност ще се радва на широкия и топъл прием на читателите.


Край на сезона

 

Конкурс на името на Гена Димитрова готви Плевенска филхармония

 

Оркестърът ще свири на закриването на Аполония

 

Вчера, 14 юли, Плевенската филхармония закри поредния творчески сезон, който ръководството определи като "уникално силен". В зала "Емил Димитров" са се състояли 47 концерта, посетени от 13 137 слушатели, което е с 15% повече от предишния сезон. Приходите от билети са 37 547 лв. За периода са гостували 13 диригенти и 34 солисти от Гърция, Русия, Англия, Япония, САЩ, Исландия и Сърбия. Отделно музикантите направиха два концерта с детския радиохор.

Този сезон оркестърът пътува два пъти на турне в Испания, Португалия и Франция с две заглавия - "Бал с маски" от Верди и "Мадам Бътерфлай" от Пучини.

"Това е единственият музикален културен институт в държавата, който не получава стотинка от общината. Господин кметът влиза в историята - по време на неговото царуване за пръв път в 40-годишната история на Лауреатски дни "Катя Попова" няма да свири Плевенската филхармония - в момент, в който тя е в апогея си", припомни шефът на музикантите Ивайло Атанасов. Тези оценки не били негови, а на капацитети от рода на Георги Нотев, Йордан Дафов, Димитър Тъпков. Официалната информация до този момент е, че във фестивала ще участват Софийската филхармония и Класик FM. Много е странно да имаш такава филхармония под ръка и да викаш Софийската, чуди се не само Атансов. Според него се пробутвала невярната информация, че оркестърът искал много пари. Той заяви, че никой до сега не ги е потърсил за лауреатските дни, още по-малко е ставало въпрос за пари. На миналия фестивал Плевенската филхармония изнесла 3 изключително тежки концерта, които стрували 10 хил. лв. Сега ми е много интересно колко ще струва участието на Софийската филхармония, интересува се той.

Ангажиментите на оркестъра за новия сезон вече са ясни. Откриването му ще е на 8 септември с концерт, посветен на Гена Димитрова, в който ще участват 7 или 8 от най-добрите й ученици. Дирижира Георги Нотев.

Два дни по-късно със същата програма ще закрият "Аполония". Концертът ще се излъчва директно по сателитния канал на БНТ.

Много благодаря на Маргарита Димитрова - Беба, изпълнителен директор на фондация "Аполония", която съдейтва концертът да се направи и в Плевен, каза Атанасов. Участието им на този престижен форум, вместо това на Варненската или на Бургаската филхармония например, било поредното доказателство за нивото на плевенския оркестър.

"На нас много ни се иска да създадем един национален конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова, което по този начин ще остане живо. Идеята вече е подкрепена от депутата Румен Петков. Ще призовем и останалите народни представители от всички политически сили да ни подпомогнат финансово", информира Атанасов.

Конкурсът ще е през година и ще се редува с Лауреатски дни "Катя Попова".

В началото на октомври филхармонията ще има концерт с Милчо Левиев и джаз трио. Парчето "Рапсодия в синьо" ще дирижира Йордан Дафов. Предвидено е и концертно изпълнение на "Тоска" с участието на световноизвесния Калуди Калудов и една от най-добрите ученички на Гена Димитрова - Байса Каменополска. Със същото заглавие оркестърът ще замине на турне в Испания. След завръщането си Плевенската филхармония ще направи два концерта в града и столицата с най-известните танга в света. В Коледното шоу ще се включат майстори на тангото от ранга на Йорданка Христова, информира в заключение Атанасов.


Чистят крепостта "Сторгозия" от храсти

 

До края на годината обектът ще е реставриран

 

Усилено се работи на крепостта "Сторгозия", за да възвърне тя привлекателния си за туристите вид, убеди се лично репортер на "BG Север". Реставрационните работи започнаха от началото на месеца, след като безработни младежи от Бюрото по труда бяха обучени в Българо-германския център. Предстои да бъдат почистени всички открити постройки на обекта и да се реставрират тези части, които са разрушени от времето. Специфичните дейности организира археологът от Историческия музей Петър Бънов. Неговият колега Йордан Йорданов следи за реставрацията, а ръководител на целия проект е Иван Христов. Истинските оригинални зидове на крепостта ще бъдат отделени с метална лента от новите, обясни археологът. Дейностите са съгласувани с Националния институт за паметниците на културата. Ще бъдат направени и поставени три указателни табели с историческа информация за обекта. До края на годината той ще бъде приет от национална комисия.

Проектът за реставарация на Сторгозия се финансира от програмата "Открити хоризонти" на ФАР и е на стойност 39 хил. лв. По друг поект ще бъдат отпуснати средства за разширяване и преасфалтиране на основния път до крепостта, както и за обновяване другите подстъпи към обекта, информира Бънов.

Крепостта "Сторгозия" е единственият археологически паметник в околността, който е проучен почти напълно. Плевенското археологическо дружество започва разкопките през 1905 г. Те продължават до 1915 г., когато започват войните. Намерени са интересни материали от IV - VI в. и от ХII - ХIV в. (времето на Втората българска държава). Крепостта първоначално е била пътна станция на пътя от Ескус - при с. Гиген, за Филипопол, която се е намирала на мястото на днешната община. Римляните заимствали наименованието "Сторгозия" от по-старо тракийско селище (1 200 - 100 г. пр. Хр.), наречено така. Постепенно пътната станция се разрастнала в селище. През IV в. започват варварски нашествия. Тогава "Сторгозия" се премества в Кайлъка, в естествено защитената местност Градището. Независимо от благоприятните теренни условия, около 31 дка от площта на селището са обградени с дебел до 2,20 м крепостен зид от ломен камък и бял хоросан. Сторгозия престава да същесвува към края на VI в., за да отстъпи място на селище с нови обитатели - славяни и прабългари. Многото монети от времето на Средновековна България говорят, че селището е било доста значимо. То е било укрепено и се е казвало Пеун (Плевен). За тези факти се споменава в грамота на унгарския крал Стефан V от 10 декември 1270 г. по повод превземането на Плевен от унгарските войски през 1266 г. През ХIV в. селището е било включено в Ловчанското десподство на Иван Александър. Гибелта на крепостта Плевен е свързана с падането под османско владичество на Търновското царство с неговия последен владетел Иван Шишман.

Археологическите разкопки на крепостта откриват две сгради във вътрешноста - старохристиянска базилика и склад за зърнени храни (хореум), които са реставрирани. От последните дейности по обекта са минали повече от 25 години. Крепостната стена на места достига 7 - 8 метра, но в момента тя не се вижда, защото е обрасла в люляци. Хореумът също е потънал в бурени.

Дано след приключване на реставрационните работи крепостта стане по-популярна не само сред чуждите туристи, дошли да се докоснат до материалния носител на древна история и култура, е и сред плевенчани. Анкета на "BG Север" доказа, че много от гражданите изобщо не знаят къде се намира крепостта "Сторгозия" и как се стига до там. Други пък мислят, че мястото е кръстено на жилищния квартал със същото име и нямат и най-малка представа, че е точно обратното. А трети само са чували от по-компетентни свои познати, че някъде в Плевен имало някаква стара крепост.


 С БЕНЗИН В КРЪВТА


 

Тунинговането на автомобили е доста скъпо удоволствие

 

Тиграта на Мирослава Мартинова шашна журито на конкурс в София

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Една нова страст завладява в последните няколко години все повече любители на автомобилите и високите скорости. Става въпрос за тунинг обзавеждането на коли, което има своите многобройни фенове и в нашия град.

Тунингът е за хора с бензин в кръвта, които искат любимото им возило да е уникално. Без значение каква е марката на колата, тя може да стане неузнаваема след намесата на опитни майстори, които да променят тотално визията й. Изцяло от въображението на собственика зависи как в крайна сметка ще изглежда автомобилът му. Дали ще смени предната броня, ще раздуе калниците, ще смени спойлерите, ще сложи антикрила, ще го боядиса в оригинален цвят на скъпа марка, ще нарисува интересна рисунка, ще смени волана, таблото, педалите, ще сложи осветление... Или ще го превърне в подвижна дискотека, като монтира мощни усилватели.

Това хоби определено не е за хора без пари, уверяват мотоманиаците, защото тунинговането често стъпва на половината от цената на возилото. По света не е проблем човек да си плати кеш, за да превърнат колата му в произведение на изкуството. Специализираните фирми, които предлагат мото аксесоари, са достатъчно много и утвърдени на пазара. В България обаче нещата са далеч по-трудни. За да спестят пари, много от любителите на тунинга действат според утвърдения с векове принцип у нас "направи си сам". Така поне икономисват някой лев от работата на майстора. Въпреки това има много неща, които си искат професионалист.

В Плевен все по-често по улиците профучават уникални коли, вибриращи от мощти децибели, с оригинални рисунки или други екстри. Те не могат да останат незабелязани, защото са неповторими. Една от най-големите атракции в града е опелът тигра на Мирослава Мартинова и приятеля й Борислав Лилов. Автомобилът е с пълен вътрешен и външен (оптичен) тунинг, но най-впечатляващ е цветът му - оригиналната оранжева перла на "Ламборджини". На националното състезание в София тази година, което се проведе на писта "Божурище", оранжевата тигра е оценена от журито на трето място по оптичен тунинг. Неочакваното признание за въображението и труда направило двамата собственици на колата истински щастливи.

Отличието е

много престижно,

защото е завоювано в конкуренция с повече от 200 автомобила от цялата страна.

"Наши приятели много често ни казват, че сме луди, защото влагаме голяма част от парите си в колата. Това обаче не ни притеснява, защото тунинговането на автомобили е общата ни страст, която ни прави щастливи. Освен това човек може да живее както си иска, ако не пречи на останалите", смята Мирослава. Тя е на 29 години, но любовта й към автомобилите и моторите датира от детството й. От съвсем малка се въртяла в сервиза на баща си и вуйчо си. Постепенно разговорите за коли, части и високи скорости запалили любопитството й. Така неусетно се посветила и в най-малките тайни на това безспорно мъжко хоби. Приятелките й не я разбирали и не можели да участват в разговори на подобни теми. Затова общувала повече с момчета. Още във втори клас Мирослава кара мотор HZ. Сега има сузуки бандит, който бил първият в града. С него обиколила много рокерски събори. В момента мечтае за Ямаха R 6, която на старо струва 9 хил. лв., така че няма да е лесна придобивка, реално отчита тя. Въпреки че е запалена по високите скорости, кара много внимателно мотора си. Най-смешното е, че още няма шофьорска книжка за кола, но до края на годината си е поставила за цел да изкара курсовете. Ще й се наложи да го направи, защото Борислав заминава с шестия български контингент в Ирак през септември. Зад волана Мирослава до скоро се гипсирала, тъй като има горчив спомен от първия си опит. В девети клас изправих един завой на село с москвич и влязох в двора на едни хора, спомня си тя. Да преодолее страха си й помогнал нейният прител, който веднъж заявил: "Не може моята приятелка да не шофира. Ако искаш да се приберем в Плевен, карай". И така на Мирослава й се наложило да докара опела до града.

Щом заговори за коли, очите й заблестяват. Подробно обяснява как прекрасната й тигра е придобила този вид. Домът й е пълен с некермани, в които излизат последните новости в тунинга. Когато не ги разглежда, е в сайтове за коли в Интернет. Приятелят й сваля шаблона на поредната чест, която са решили да променят в автомобила. Уголемяват го в печатница, след това се носи на майстор да го отлее от подходяща сплав. Това, което не може да се изработи, се поръчва на фирма вносител, която им го доставя. Двамата обсъждат какво да променят, за да превърнат колата си в произведение на изкуството. Избират оригиналния оранжев цвят на ламборджини. Литър от боята струва 1 500 лв., а

за цялата кола

отишли 2 хил. лв.

Боята на фирма "Сикенс" още не била внесена в България, така че почакали около месец да им я доставят от Австрия. След това поверили тиграта в опитните ръце на майстора Баро от с. Тодорово. Двата дни преди състезанието в София Борислав прекарал в сервиза, за да участва в работата. Вече били приключили с тунинговането - смяна на прагове, предна и задна броня, антикрила, раздувки на предния капак, вежди, ниски пружини, за да слезе автомобилът към земята, смяна на тапицерии, табло, волан, педали, и пристъпват към най-важното, с което пребили конкуренцията - цвета. Боядисвали колата 6 часа. Първо се поставя лимоненожълта основа, след това се ръси многократно, докато се получи желаният перлен ефект. После боята се полира със специална машина, за да няма "портокалова кора" като се погледне под ъгъл, а да е огледално гладка. "По Интернет си поръчахме кристални стопове. Сега чакаме да се появят и кристални фарове на българския пазар, за да си сложим", разказва Мирослава. Отишли в София, за да видят какво са направили хората и как ще бъде оценен техният труд. Имало страшно взискателна публика. Наградата била неочаквана. Разбират, че са на трето място, чак след три дни, когато започват да дават колата им в спортни предавания по телевизиите bTV, Msat и др. Пред тях се класират "Шкода октавия" - на първо място, и "Пежо 307" - на второ.

В момента са си наумили да направят тиграта с вдигащи се врати като на ламборджини. За целта трябва да се монтират панти на предния калник и амортисьори с подемност 1 400 нютона, обясни Мирослава. Вратите се отварят с дистанционно и нямат брави.

"Мечтая си за лабморджини. Новият модел "Мурсия ладжо" струва 284 хил. евро в момента. С моя приятел изчисляваме колко години трябва да минат, за да му падне цената поне на половина. Шегуваме се, че няма да се събере под Коледната елха и затова няма да си го купим. Ако ми подарят ферари, също не бих отказала. Падам си по спортни коли", признава тя. Нищо, че тръскали като каруци и можеш да си загубиш бъбреците или зъбите по пътя. Колкото и да са комфортни класните марки мерцедес и BMW, тя би ги заменила за спортен модел. Истинското удоволствие за нея и за приятеля й е в това да си купят някакъв автомобил, върху който с много въображение да започнат да творят. В последната една година имали цял автопарк - опел тигра, мазда, опел вектра и опел калибра. От тях оставили само тиграта.

Сега са си набелязали

тойота селика,

която струва

24 хил. лв.

"Японските автомобили са перфектни. Не знам от каква сплав ги правят, но нямат гниене. Имали сме мазда, която продадохме на 18 години в перфектно състояние, без да е виждала гараж. Двигателят също беше идеален. В момента я кара наш познат без никакви проблеми. Японците изпипват съвършено нещата. Обичам и волво, но частите му са страшно скъпи, а още не сме стигнали европейските стандарти да караме колата и да я хвърлим в моргата като се повреди нещо", коментира Мирослава. Според нея тиграта е сполучлив модел по окачване, но гние по-ускорено. Надява се обаче тяхната уникална за града кола да не ги изостави скоро. Парите, инвестирани в нея, трудно могат да се изчислят. И Мирослава, и Борислав знаят, че те не са отишли на вятъра. Като променят още малко дизайна й, ще я продадат. Цената й, разбира се, ще е доста по-висока от първоначалната, така че нищо не губят. След това ще купят друга кола, която ще започнат да тунинговат.

По-добре младите хора да си дават целите заплати за коли, отколкото да ги изпиват в кръчмата или да ги пръскат в хазарт и други глупости, смята Мирослава. Тя работи в казино и неведнъж е ставала свидетелка как за минути клиенти проиграват апатаменти, коли, дори дрехите на гърба си и никой не е в състояние да ги откъсне от пагубната страст.

В промяната на автомобила двамата маниаци не пропускат и музикалното офромление. Не заложили на мощни усилватели, които могат да те издухат, а на качество. В тиграта им има най-новото CD на JVC, което техен приятел им донесъл от Щатите. Моделът е с клипове като DVD устройство, струва 1 000 лв. и още не е влязъл на българския пазар. Нямат багажник, защото в него са усилвателите - блаупункт, мощност 400 вата. Допълнително монтирали пищялки за високите честоти и басове. В колата има и специално DVD на AKAI, на което Мирослава си гледа филми, докато Борислав шофира. Такова устройство може да се монтира на всяка седалка, обясни тя. Една жена като я удари ежедневието - къща, деца, и не й остава време за нищо друго. Общото ни хоби ни помага да релаксираме и да забравим проблемите, обясни тя. Затова не смятат да се отказват, а да създадат още по-оригинални автомобили и мотори, които да шашнат феновете на тунинга на следващото изложение.

 

Само за маниаци

 

Обтекатели

Поставянето на обтекатели по каросерията на един автомобил може да даде само положителен ефект. Ще се подобри преминаването на въздушния поток около каросерията на автомобила, която има доста ръбове. Увеличеният радиус на закръгление към дадения ръб от обтекаталя намалява вихрите. Това като цяло намалява общото въздушно съпротивление на автомобила от 1 до 25%, при това се намалява разхода на гориво до 15%, динамиката на автомобила се подобрява до 5%, максималната скорост се повишава до 7%.

Обтекатели се поставят:

- под предната престилка;

- на предните стъкла;

- над задното стъко на автомобили с ъгъл на наклона на стъклото над 21 градуса - комби, седан, или на местата, където има зони с резки преходи и високо челно съпротивление.

 

Японски мотоциклет с и без обтекатели

След демонтиране на обтекателя са регистрирани следните промени - увеличаване на разхода на гориво с 10%, намаляване на макс. скорост с 12%, влошаване на ускорението с 5%. От казаното до тук става ясно, че вграждането на обтекатели има само положителен ефект и не е толкова скъпо, обикновено се изработват от плегсиглас и стъклопластика. За разлика от обтекателите, спойлерите се поставят на места, където има зони на завихряне. Това са:

- заден капак (ъгъл на капака на багажника);

- над задното стъкло (ъгъл на тавана и задното стъкло).

Останалата част от спойлерите може да се разглежда като оптичен тунинг. Раздувки на калниците при поставяне на по-широки колела, декоративни лайсни, прагове и др. При правилно поставяне може да се намали завихрянето след автомобила до 15%, което да намали разхода на гориво до 5%, да повиши максималната скорост до 3% и ускорението с 1%. Изработват се предимно от гума или пластмаса.

 

Антикрила

Антикрилата се поставят под ъгъл максимално до 15' (наречен ъгъл на атака). Те създават притискаща сила на автомобила към настилката, той става по стабилен в завой, т. е. повишава се неговата курсова устойчивост. Тази стойност може да се повиши с около 30%, за разлика от обтекателите и спойлерите, антикрилата повишават въздушното съпротивление, което е функция на скоростта и може да достигне до 40% над 300 км/ч. Това спомага за по-добро преминаване от високи към по-ниски скорости. Повишеното съпротивление от антикрилата изисква да се поставят двигатели с висока литрова мощност - над 200 к. с. на 1 л. Антикрила се поставят отпред под бронята и отзад над капакa, срещат се рядко и централно разположени крила. Изработват се от леки материали - пластмаса, алуминий, стъклопластика.

На обикновените автомобили може да се вграждат обтекатели и спойлери, които ако са правилно разположени, ще подобрят динамиката на автомобила и ще намалят разхода на гориво. За антикрилата е целесъобразно да се вграждат само на спортни и състезателни автомобили, движещи се на писти със затворен кръг, където се изисква висока средна скорост при преминаване между завоите. При високоскоростните спортни и състезателни автомобили има специално изработени аеродинамични отвори на предната броня, през които по специални канали преминава част от въздушния поток за обдухване на спирачните дискове, аналогично е и за задните спирачки. На предния капак при някои модели има следните отвори:

- отвор за преминаване на въздух за обдухване на изпускателните тръби - този вход може да бъде оформен и като въздухозаборник;

- отвори за охлаждане на двигателя - изработват се на предния капак и предните калници (странични прорези тип акула), за подобряване на охлаждането на двигателя -за предно разположен двигател, а за задно разположен двигател - на задния капак и задните калници.

 

Аеродинамично полиране

Опитно е установено, че нанасянето на специална паста и полировка на купето на автомобила (капаци, калници, врати, спойлери) би намалило до 0,2 - 2% триенето на въздуха с купето. Полирането се осъществява с въртящо се киче от полирпасти на восъчна основа. Освен това автомобилът добива завиден блясък. Установено е, че ако се поставят плоскости под пода на автомобила, т. е. да се намали завихрянето под пода от ауспусните тръби, арматурата и гредите на купето, може да се намали въздушното съпротивление с около 5%.


 БИЗНЕС


Нашенецът се сеща за застраховане на принципа "след дъжд - качулка"

 

За 20 - 30 лв. може да се гарантира имуществото срещу природни бедствия

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

От май до юли 2005 г. Плевенският регион бе залят от опустошителни наводнения. Макар и не най-пострадалия в страната, тук също щетите се изчисляват на милиони левове, които за съжаление в голямата си част няма да бъдат покрити поради отсъствието на застраховки, особено по селата, твърдят хора от застрахователния бранш. Разрушени къщи, отнесени покриви, унищожена реколта и имущество, са част от плачевните щрихи на водното бедствие. Все още общите загуби не са изчислени, но те многократно надхвърлят предвидените от държавата суми за компенсиране на щетите.

Тези трагични събития в страната и региона изтикаха на преден план

проблема с

имущественото

застраховане,

покриване на рисковете от природни бедствия и други катастрофални събития. На българския пазар работят около двадесетина застрахователни компании, някои от които предлагат доста изгодни условия в пакети, ориентирани към възможностите на нашенеца. За съжаление той рядко посяга към тях, обикновено след бедствието, а преди това не му се ще да прежали 20 - 30 лв., за да си гарантира средства при непредвидени обстоятелства. Не повече от 10% от имотите у нас са застраховани, в страните от Източна Европа този процент вече надхвърля 85, показва статистиката.

Светозар Ганчев, директор на генерална агенция на ЗПАД Булстрад - Плевен, си обяснява данните с ниската застрахователна култура на нашенеца. Пакетът от услуги, който най-много се харчи от дружеството, предлага на клиентите лимитирана имуществена застраховка за апартаменти без описи и снимки с годишна премия от 25 лв. Той включва застраховане на недвижимо имущество до 10 хил. лв., на движимо, в това число за инвентар, покъщнина - до 3 хил. лв. и 2 хил. лв. за покритие на риск срещу кражби. Според Светозар Ганчев ремонтът на една къща не надхвърля 13 хил. лв., затова средствата, отпуснати от дружеството, са достатъчни и то срещу премия на годишна база максимум 50 лв. Плевенчанинът все още първо си застрахова колата, едва после всичко останало, обобщи наблюденията си шефът на Булстрад. Затова най-много вървят автомобилните застраховки и по-малко имуществените, като сумата за последните е индивидуална за всеки отделен клиент. Ако сградата е обезопасена, масивна, вързана със СОТ, то застраховката излиза по-евтино, в противен случай е по-скъпа. За всеки отделен тип застраховка

се ползват услугите на вещо лице, което е независим оценител.

Допреди няколко години се търсели повече фирмени застраховки в Булстрад, после във връзка с разразилата се кампания по ипотекиране на имоти от банките срещу теглене на кредит плевенчани били задължени за си плащат застраховките. В този смисъл банките изиграли положителна роля в процеса на подсилване на имущественото застраховане в стремежа си да задължат ползвателите на ипотечни кредити да гарантират имотите си.

Булстрад предлага в една група застраховки срещу пожар, поражения от буря и ураган, наводнение, удар от паднали дървета. Този пакет може да се разшири с кражба и земетресение, като

за всеки клиент

базата се изчисля-

ва индивидуално.

Много малко застрахователни компании покриват събития като удар от мълния и токов удар, като застраховат съоръженията и елоборудването, включително и срещу човешка грешка. Плевенчани могат да се гарантират срещу подобен риск срещу сума, която представлява 1% от стойността на съоръжението, обясни Светозар Ганчев.

Застрахователното дружество Алианц България в Плевен предлага на гражданите срещу наводнения изгодна застраховка с оценка на общото покритие от 23 хил. лв., в това число за сгради - 20 хил. лв., за движимо имущество - 2 хил.лв. и за Гражданска отговорност - хиляда лв. Върху горната сума се плаща премия само 21 лв. Това е имуществена застраховка на физически лица срещу първи риск и представлява оптимално съчетание между цена и качество. Не се изисква опис на имуществото, не се попълва въпросник. Услугата се предлага за плевенчани от ноември 2004 г. и е за срок от 1 година. Така управителката на местния клон Алианц България Калинка Митева обясни на клиентите атрактивната оферта за покриване на рисковете не само срещу наводнения, но и срещу пожари и други природни бедствия. В най-общ вид услугата се нарича застраховка за дома, тя е универсална и приложима за всякакъв вид сгради, допълни Митева. Ако клиентът е застрахован в компанията за Каско или Гражданска отговорност, той ползва преференциални цени за имуществената си застраховка.

Според управителката на Алианц България в Плевен предвидливият българин сключва застраховки. Ако допреди няколко години плевенчани са се сещали за покриване на рисковете си постфактум или след настъпване на природно бедствие, то в настоящата 2005 г.

процентът на

застрахованите

значително

е нараснал,

обобщи наблюденията си Калинка Митева. За съжаление в по-малките населени места от региона има само единични случаи на имуществени застраховки. Затова Алианц България съобразява офертите си с пазарната ситуация и възможностите на клиентите.

В ДЗИ - Общо застраховане специалисти, които се занимават с имуществено застраховане, обясниха, че тарифите в компанията са разделени по групи, в зависимост от статута за граждани, за малки и средни фирми и за големи индустриални и административни обекти. Покритието на риска е срещу пожар и други природни бедствия, срещу ВиК аварии, както и срещу криминални действия или щети на имущество, възникнали поради кражба с взлом. В пакета от услуги на ДЗИ природните катаклизми са посочени конкретно като буря, ураган, придошла река, сняг, лед и други. Цената се определя от състоянието на имуществото, което се застрахова и от срока на полицата, като клиентът сам избира покритието.

Според срока най-често търсените застраховки са едногодишните. В Имуществено застраховане на ДЗИ се предлагат тримесечни, шестмесечни, както и петгодишни полици. Жилищна площ от 100 кв. м., застрахована за една година, има годишна премия в границите на 25 - 70 лв. Тарифата с основно покритие природни бедствия плюс пожар варира от 0,1 до 0,23% годишно, начислена върху стойността на застрахования обект. Специалисти от дружеството твърдят, че тя се доближава до пазарната му цена. И в ДЗИ, когато настъпи застрахователно събитие, се наемат независими експерти за оглед и оценка на щетите, които после те остойностяват. В законния 14-дневен срок след представяне на иска и на съответната документация се плаща обезщетението.

От три години Евроинс застрахова недвижимо имущество на граждани и юридически лица. При пожар, природни бедствия и аварии, където е включено и наводнение, тарифата за граждани е 0,13% върху стойността на имуществото. Редно е да се отбележи, че в пакета

не се включва

обезщетение при

земетресение.

За юридически лица Евроинс предлага тарифа в рамките на 0,04 - 0,05% от стойността на застрахования обект. Наблюденията на специалисти от компанията показват, че с всяка изминала година полиците за гарантиране на недвижимото имущество на граждани се увеличават. Ръст от повече от 30% е отбелязан през 2005 г. в сравнение с миналата година, което според застрахователите означава, че и плевенчани вече виждат необходимостта от грижа за имуществото си, преди нещо да се случи.

В застрахователна компания Български имоти първоначално преценяват дали обектите, които ще се застраховат, се намират в зони, където вече са се случвали подобни бедствия - бури, наводнения, земетресения и др. На базата на тази информация експертите изясняват условията на застрахователния риск. От компанията обещават до края на 2005 г. тарифите за физически лица и за малки и средни фирми да останат непроменени, а през 2006 г. се очаква увеличение. В момента тарифата се движи в границите на 0,015 - 0,03% върху действителната или възстановителна стойност, отразена в застрахователния договор срещу риск от наводнение или друго природно бедствие. Жилищни сгради и стопански постройки с оценки от 10 хил. до 50 хил. лв. имат годишна премия от порядъка на 20 - 30 лв.

Интерес от плевенчани има и към пакетните застраховки на застрахователна компания Орел. Те са за домашно, индустриално и административно имущество, гарантирано срещу риск от природни бедствия и пожар. Специалисти от компанията обясниха, че при оценка на имуществото в границите на 16 хил. лв., което е застраховано срещу природни бедствия, включително и наводнение, то премията за едногодишен период възлиза на 20 лв. От този пакет се интересуват гражданите от малките населени места, защото цената е атрактивна.

Ако клиентът направи застраховка на домашното си имущество и на семейния автомобил едновременно, той

получава отстъпка

от цената,

която варира между 15 и 25%. Орел предоставя и допълнителни услуги, като пътна помощ, горещ телефон за спешно повикване на аварийни групи, които отстраняват повредите на място.

Като цяло застрахователите са на мнение, че пазарът се раздвижва, а хората очакват все по-атрактивни и по възможност евтини оферти за покриване на щетите от природни бедствия. Наводненията в страната и конкретно в Плевенско накараха българина да се замисли за сигурността на имуществото си и да действа априори срещу непредвидимите природни стихии.


Спряха делото за измами в масовата приватизация

 

Стотици жалби на ограбени граждани остават без отговор

 

Еми СТАЛЕВА

Делото на измамените от втората вълна на масовата приватизация срещу Агенцията за приватизация (АП) е било прекратено през юни, съобщиха пострадали плевенчани. Процесът се водеше срещу АП за случаите на масова кражба на инвестиционни бонове от есента на 2003 г. Делото бе образувано по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Като ищци в съдебната зала в Русе се явиха представители на Асоциацията на пострадалите от масовата приватизация, сред които имаше и плевенчани. Те обясниха, че някой в Центъра за масова приватизация към АП от тяхно име е сменил обслужващото ги звено, без гражданите да са подавали молби и да са подписвали пълномощни. Агенцията обаче приела като пълномощно попълнена от неизвестно лице типова бланка, която фактически се явява фалшив документ. Последното не било отчетено, нито проверено, така че агенцията признала попълнените от неизвестно лице бланки. После АП регистрирала прехвърляне на инвестиционните им бонове по бонова сметка, която била източена през октомври 2003 г., обясниха схемата на измамата пострадалите граждани.

Делото бе прекратено от Русенския районен съд с мотива, че административната дейност по регистрация на извършеното прехвърляне не е с характер на действие, при което държавата упражнява власт, а от гражданите се изисква подчинение.

Източници от АП потвърдиха твърденията на измамените граждани, че по подобна схема и основание още преди няколко години са били приключени и други жалби срещу агенцията, отправени от граждани от цялата страна.

На 30 юни т. г. приключи вторият етап на масовата приватизация, в който участваха над 1 млн. българи. Книжата вече са невалидни, делото за поголовните измами е прекратено, отчитат резултата потърпевши. Остава надеждата, че бъдещото правителство ще се заитересува от въпроса кой е погазил законните права на хилядите измамени участници в приватизацията като същевременно се е облагодетелствал чрез разиграването на книжата на борсата, надяват се от Асоциацията на пострадалите от масовата приватизация.


Кредиторите на Бета избраха нов синдик

 

Еми ЖЕЛЯЗКОВА

Георги Георгиев бе назначен за синдик на червенобрежката оръжейна фирма "Бета" АД от Общото събрание на кредиторите на дружеството, което бе свикано в понеделник, 11 юли. Сега предстои Плевенският окръжен съд да напише определение, за да узакони длъжността на Георгиев и той да поеме правомощията си. Това съобщи пресаташето на съда Силвия Кръстева.

Новите собственици на Бета оспорват несъстоятелността на дружеството в съда. Решението за откриването на процедурата подлежи на предварително изпълнение, смятат юристи. Несъстоятелността на оръжейната фирма бе поискана от Булгарлизинг АД и от Агенцията за държавни вземания поради натрупаните дългове от 61 млн. лв. до 2004 г., припомнят запознати.

Междувременно наказателното дело срещу бившите директори на Бета Людмил Георгиев и Руслан Иванов, което Плевенския окръжен съд гледа на свое заседание на 12 юли, бе отложено за есента. С мотива за разпит на нови свидетели магистратите изместиха развръзката на скандалния процес за октомври. Ексшефовете на червенобрежкия завод застанаха на подсъдимата скамейка по обвинение за износ на спецпродукция за ембарговата държава Судан.

"Не съм откраднал нито лев. Парите, за които ме обвиняват, че съм взел, ги раздадох на работниците, можете да попитате. Според мен това е един скалъпен процес, за да ни отнемат фирмата", каза в своя защита Руслан Иванов в кулоарите на съда. Отнемане на лиценза на Бетаза търговия със спецпродукция бе тъжният резултат от разразилия се скандал преди три години.


Чака се съдебно решение за несъстоятелността на "Плама"

 

Дора ДОНЧЕВА

Делото, заведено от Йорсет холдинг и ДЗИ Банк с искане за възобновяване на несъстоятелността на плевенската рафинерия "Нова Плама" поради неплащане на кредитирани суми по оздравителния план, приключи. Плевенският окръжен съд даде тридневен срок на ищците да представят своята писмена защита и след това още толкова на ответника Нова Плама АД за същата цел. Очаква се съдебното решение в установения от закона едномесечен срок. Вероятно това ще стане и по-рано предвид започващата лятна ваканция на магистратите.

Казусът с възобновяване на производството по несъстоятелност на рафинерията (веднъж тя бе в това състояние през 1 998 г.) е доста сложен, имайки предвид, че с постановяване на решението за това чл. 711 от Търговския закон предвижда и прекратяване на дейността на дружеството длъжник, осребряване на имуществото и изплащане на дължимите суми на кредиторите. А те за плевенската рафинерия съвсем не са малко - възлизат на 421 млн.лв. Да се вземе такова решение е доста трудно, коментират юристи.

На последното съдебно заседание процесуалните представители на "Нова Плама" АД бяха подсилили състава си с още един адвокат, явно специалист по международно право. Той пледира да не се дава ход на процеса, тъй като има висящо дело в международния инвестиционен център във Вашингтон, където предметът на спора е подобен - рафинерията съди държавата за неизпълнение на оздравителния си план, тъй като не е осигурила условия за това. Висящо дело има и срещу двамата бивши синдици на рафинерията с мотива, че са включили в сумата на кредиторите и несъществуващи вземания. След изслушване на становища и позовавайки се на законови текстове съдията Стефан Данчев не прие искането на ответника. Тогава в обичайния си стил адвокатите на Плама поискаха обезпечителна гаранция от 1 млн. лева в името на евентуални бъдещи щети от страна на ищеца. Това искане също не бе уважено. Ще припомним, че делото по възобновяване на производството по несъстоятелност се води първоначално от Йорсет холдинг от месец юли миналата година, после към него се присъедини и втори кредитор - ДЗИ Банк, станала собственик на дял от имуществото на рафинерията на база на закупени дялове от две банки. Това бе повод да се иска графологическа експертиза на документите за покупка и подписите на длъжностни лица под тях. Имаше и спиране на делото в известен период поради откриване на пропуск в документите на ищеца при завеждането му - липса на уведомително писмо до данъчната администрация за предприетите действия. Имаше и запитване до Върховния касационен съд за чистотата на делото съобразно подсъдността му.

След всички тези перипетии остава да чакаме съдебното решение. В него също се преплитат много законови постановки и лични съдби на бивши работници в рафинерията, окачествени като клас кредитори и очакващи да получат суми от заработени заплати и осигуровки.


 АГРОАКЦЕНТИ


Застраховат предимно арендатори, кооперациите нямат пари

 

Потърпевшите не вярват компаниите да признаят щетите от наводненията

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Поройните дъждове всяка година поставят земеделските стопани у нас пред едно и също изпитание - съсипани ниви и опустошена реколта. През това лято обаче драмата е наистина голяма, а щетите така или иначе няма да могат да бъдат компенсирани. По принцип потърпевшият българин в такива случаи реагира по един и същи начин. Първо ругае лошото време, после държавата, че не дава достатъчно компенсации, а накрая се напива от мъка. На пръсти се броят тези земеделци, които застраховат имотите си. Това сочат и данните от застрахователните компании. Явно повечето нашенци, които имат финансова възможност дори след като се опарят, пак не си вземат поука. Другите пък колкото и да им се иска, не могат да заделят каквито и да било средства, за да се почувстват сигурни.

Да застраховат земеделска продукция срещу пожар и природни бедствия в Плевенска област решават предимно арендатори и фирми, които са си извоювали добри позиции в селскостопанския бранш, установи проверка на "BG Север". Такава стъпка не предприемат земеделски кооперации, както и начинаещи еднолични търговци и предприемачи. Първите безспорно заради липса на средства, а вторите - с презумпцията, че на тях такова нещо не може да им се случи.

Простата сметка показва, че ако един стопанин застрахова пшеницата и ечемика например за 30 лева на декар срещу градушка, буря, проливен дъжд и наводнения, ще плати по 1,50 лв./дка, изчислява Пламен Петров, инспектор в ЗК "ЛЕВ ИНС". При 20 000 дка това са 30 хиляди лв., което е непосилно като сума за стопанствата в Плевенска област, чиито председатели не могат да намерят пари за семена, торове и гориво, камо ли за нещо различно. От друга страна компенсацията от 30 лв./дка не може да покрие изцяло себестойността на един декар (засаждане, торове, препарати), но пък производителите имат шанс да възстановят поне минимално разходите си, ако нещо се случи. За улеснение на стопаните пък компаниите предлагат и услугата разсрочено плащане.

Доказателство за недотам сериозното отношение на българския земеделски производител към застраховането е мястото, което заемат застраховките на селскостопанска продукция срещу пожар и природни бедствия в общия дял застраховки на една компания. Статистиката сочи, че в регионалния клон на ЗК "ЛЕВ ИНС" (каквато всъщност е тенденцията в цялата страна) те се нареждат на пето място, като "класацията" водят злополуките. По думите на директора на ЗК "Витоша" Здравко Линков застраховките на земеделска продукция съставляват от 5 до 10% от общия дял на застраховките в регионалния клон на ръководената от него компания.

Дори след масовите наводнения и в Плевенско стопаните няма да започнат да застраховат, такава е очертаващата се тенденция, смята Линков. Според него наистина повечето производители не разполагат със средства, но не може с това да се обяснява целият процес, защото в България въпросът опира не само до пари, но и до застрахователна култура. По думите на шефа на плевенския клон на ЗК "Витоша" едно евентуално повишаване на доходите би се отразило позитивно на стопаните.

Според Пламен Петров обаче още през ноември тази година (есента е периодът, през който производителите се ориентират към застраховане на есенниците) ще проличи, че след бедствията повече хора са решили да се възползват от тази услуга и да си осигурят известна доза сигурност. Инспекторът в ЗК "ЛЕВ ИНС" смята, че значително ще се увеличи броят на живеещите по селата, които ще се възползват и от новия продукт на компанията за застраховане на домашно имущество. Така например всеки може да застрахова къщата си за сумата от 5 000 лв. срещу буря, ураган, вихрушка, наводнения, смерч, градушки, земетресения и др., като за това ще трябва да заплати само 11 лв. за цялата година.

Няма да ни бъдат изплатени полагащите ни се обезщетения, пропищяха пък от друга страна засегнати производители. По думите на стопаните голяма част от компаниите оспорвали, че щетите са дело на природно бедствие. Те твърдят, че според застрахователите залетите ниви и унищожената реколта са в резултат от скъсаните диги на язовирите.


ОББ предлага кредитиране срещу складови записи

 

Нова услуга - кредитиране срещу складови записи, предлага отскоро банка ОББ на своите клиенти, която касае предимно земеделските производители и търговците на зърно. Размерът на кредита е не повече от 75% от пазарната цена на вложеното в публичния склад зърно, а лихвеният процент е фиксиран: 9,95% за кредити в лева и 7,95% за кредити в евро.

От началото на юли 2005 производителите и търговците на зърно, както и частните земеделски стопани, вече могат да кандидатстват за новия продукт на ОББ в клоновете на банката в цялата страна. Настоящите и потенциални клиенти на ОББ имат възможността да избират между два вида кредити срещу складови записи със срок до 12 месеца - оборотен и кредитна линия. Като обезпечение се взема само вложеното в публичния склад зърно. За финансиране до 150 000 лв. банката предлага облекчена процедура за кандидатстване и одобрение за два дни.

Това е един от новите специализирани продукти на ОББ в областта на селското стопанство. Наскоро банката пусна нови кредитни продукти за финансиране на земеделска техника - "Джон Диър", "Клаас" и "Масей Фергюсън", с обезпечение само закупената техника. Също така има и споразумение с ДФ "Земеделие" за кредитиране по националните инвестиционни програми на фонда за 2005г.


Реколта 2005

 

Качеството на зърното в Плевенско ясно до седмица

 

Не валежите, а забавянето на жътвата ще повлияе на добива

 

До седмица ще бъдат взети първите проби, които ще дадат първоначална представа за качеството на житото в Плевенска област от тазгодишната реколта, съобщи за "BG Север" Венцислав Милев, директор на регионалния клон на Националната служба по зърното и фуражите. Според него очертаващата се тенденция предвид падналите валежи е понижаване на глутена в пшеницата и оттам влошаване до известна степен на хлебопекарните качества на зърното, което обаче нямало да е фатално. По думите на Милев се очаква все повече посеви да бъдат засегнати от гъбичната болест фузариоза, имайки предвид силната влага. Като "BG Север" писа, в България няма подходящ препарат, който да бъде прилаган, когато класовете заболеят. Заразата се подтиска в почвата и може след време пак да се появи. Според специалисти най-ефикасният метод за унищожаване на фузариозата е подгряване на зърното до 80 градуса, като процедурата трябва да продължи до два часа. Силната температура унищожава гъбата. От друга страна търговците трябва да внимават какво жито купуват - болното се вижда с просто око.

Не толкова падналите валежи ще се окажат фатални за реколтата от пшеница през тази година, колкото забавянето на жътвата, твърдят експерти. В Плевенско тя трябваше да стартира в началото на юли. Все още комбайните не могат да излязат на полето, за да започнат работа. Информацията обаче за нанесените от наводненията щети се отразява на стартовата цена на житото, коментират търговци. В момента на стоковите борси то се предлага на цена от 160 лв./т без ДДС, а търсенето е на ниво 125 лв./т без ДДС. Въпреки противоречивите мнения относно щетите, нанесени на пшеницата преди жътвата, официалното становище е, че количествено реколтата ще се доближи до тази през 2004 год. През миналата година предлагането на хлебна пшеница е било на ниво 220 лв./т без ДДС, а търсенето - на ниво 160 лв./т без ДДС. Т. е. според данните нивото на предлагане през миналата година е било с 27% по-високо спрямо сегашното. От миналогодишната реколта обаче има все още излишъци, които вече са натрупали разходи по съхранение и продажбите при исканите ниски цени от 125 - 130 лв. за тон са икономически неизгодни, твърдят производители.

17 235 дка са пропадналите площи с пшеница в Плевенска област от общо заети 987 679 дка. При ечемика 60% от засетите 243 845 дка вече са ожънати. Пропадналите площи с тази култура са близо 6 000 дка. Сравнително по-малко са щетите при царевицата - унищожени са малко над 1 500 дка от засети 276 253 декара. 710 686 декара са площите с маслодаен слънчоглед, нанесени са щети са върху 8 083 декара.


Агроконсултант

 

Безсолно-солева диета за стимулиране размърлянето при овцете

 

Юли е подходящ месец за събиране, сушене и складиране на тревен и листников фураж за изхранване на животните през зимните месеци, припомнят специалистите от плевенската областна служба за съвети в земеделието. За да нямат стопаните проблеми с изхранването през периода на оборното отглеждане, трябва да се направят някои елементарни изчисления, допълват те. За една крава в зависимост от телесното състояние и продуктивноста й са необходими от 8 до15 кг на ден доброкачествено сено, а за една овца или коза - поне по килограм сено на ден. Добре е да се знае, че един кубичен метър сено от житни и бобови треви тежи около 70 кг три месеца след складирането. Един кубичен метър ливадно сено от дребни житни треви тежи около 65 кг след същия период, а един кубичен метър сено от груби, блатни, ливадни треви - около 50 кг, като то е с най-ниско качество.

Чрез използването на тези цифри и зависимости може да се направи най-проста обемна преценка на необходимите и складирани количества груб фураж. За да се постигне обаче оптимална продуктивност на животните, те трябва да се хранят с балансирани дажби, изготвени от специалисти по животновъдство. На база на дажбите за различните категории животни, различните периоди в отглеждането им и спецификата на всяко отделно стопанство, най-добре е да се изготви цялостен фуражен баланс за годината, съветват специалистите.

Юли е особено значим за овцевъдството, тъй като започва подготовката за случната (осеменителната) кампания. Синхронизирането на размърлянето и заплождането води след себе си добрата организация на целия производствен цикъл във фермата: оагването, грижите за новородените, отбиванито на агнетата, реализация при оптимални срокове и цени, доенето на овцете и реализация на млякото компактно за стадото и периода.

Преди всичко е необходимо да се направи преценка на здравното състояние на животните, както и на индивидуалното телесно състояние. Определят се подлежащите на бракуване животни поради старост, заболявания, атрофии и др. Трябва да се знае, че животни в лошо телесно състояние обикновенно имат проблеми със заплождането и износването на плода. Затова основна насока на подготовката за случната кампания е постигането на добро телесно състояние - нормална охраненост на овцете - майки и поддържане на разплодна кондиция при кочове.

15 - 20 дни преди началото на кампанията започва допълнително подхранване на овцете - майки с концентриран фураж по 0,3 - 0,4 кг на ден. В това количество трябва да бъдат включени царевица, пшеница, овес и ечемик. Храненето продължава и по време на кампанията, то благоприятства за добрите резултати. За да се стимулира и синхронизира размърлянето при овцете, съществуват хормонални методи, които обаче се прилагат от специалисти. В масовата практика и частните стопанства се използва с добър успех т. нар. безсолно-солева диета. Схемата е следната: около 8 - 10 дни преди началото на случната кампания се отнемат крупите с каменна сол и овцете се лишават напълно от достъп до тях. Около 5 - 6 дни преди началото на заплождането към ярмата от концентрирания фураж се добавят по 10 - 15 грама дневно на глава. Един ден преди заплождането крупите с каменна сол се връщат в кошарите. Схемата се прилага с успех и за ранно разгонване и заплождане на козите.


ВРЕМЕТО

 

Топлинните условия се стабилизират

 

Падналите валежи през първото и началото на второто десетдневие на юли нанесоха непоправими щети на земеделските култури. На места в плевенски регион проливните дъждове унищожиха част от зърнената, зеленчуковата и плодовата реколта и забавиха жътвата на пшеницата.

През следващия седемдневен период се прогнозира стабилизиране на времето и подобрение на топлинните условия. Развитието на пролетните култури през втората половина на юли ще протича при условия, близки до нормата за сезона, без екстремно високи температури. Прогнозираните стойности на максималните температури ще са под критичните за пролетниците, при които през периоде ще протичат фази, свързани с формирането на репродуктивните им органи.

В края на второто десетдневие на юли в зависимост от раннозрелостта при царевицата ще се наблюдават различни фази: при късните хибриди царевицата ще протичат фазите цъфтеж и оплождане, а при ранните - формиране на зърното в началото на млечна зрялост. При слънчогледа, засят в агротехнически срокове, ще продължи протичането на фазата цъфтеж, оплождане и наливане на семената.


 СПОРТ


Спартак (Пл) надигра Славия в контрола

 

Страницата подготви Николай Иванов

Славия загуби с 1:3 от Спартак (Плевен) в контрола, играна в Правец. През първата част наставникът на белите Петър Хубчев пусна в игра по-младите футболисти, които не успяха да се противопоставят добре на плевенчани. Светлин Симеонов откри резултата още в седмата минута за Спартак. Той получи пас от дясно и не даде шансове на Славчо Тошев. В 35-ата минута Ангел Русев удвои. След почивката на терена за Славия излязоха по-голямата част от титулярите. Второто полувреме беше за белите, които взеха инициативата, но трудно достигаха до голови положения. Все пак две минути преди края Петър Колев успя да намали, но в ответната атака спартаковци отново възстановиха аванса си от два гола за крайното 3:1.

Футболистите на Славия изглеждаха поуморени, след като преди двубоя имаха две тренировки и това се отрази на качеството на играта им. Не мога да бъда доволен от резултата. Имаше умора в действията ни, но това е нормално, защото сутринта направихме две тренировки. Очаквах, че ще имаме проблеми, но това е подготовка, така че резултатите не са от най-съществено значение, заяви наставникът на Славия Петър Хубчев.

Плевенските футболисти показаха добра координация в дефанзивен план, а Светлин Симеонов и Ангел Русев се изявиха като лидери. Техническото ръководство на клуба даде добра оценка за подготовката на отбора до момента.


Вратар разтрогна договора си

 

Само шест месеца изкара в Спартак вратарят Тодор Попов. Той бе привлечен в състава през зимната пауза на миналото първенство от Черноморец (Бургас). Попов така и не успя да се утвърди като абсолютен титуляр в Спартак. Плевенчани вече взеха под наем за една година от Славия младежкия национален вратар Емил Петров.

Кратък преглед на състава в досегашните контроли показва, че Петров е гласен за титуляр през есенния полусезон. Това принуди Попов да си търси нов отбор.Той подаде молба до Арбитражната комисия към БФС за разтрогване на договора. На нейното заседание Попов прекрати контракта си със Спартак по взаимно съгласие.

По-сложен е казусът с нападателя Драго Иванов. Той поиска да разтрогне по вина на клуба, но и второто заседание на Арбитражната комисия остави молбата му без последствие. Нападателят има действащ договор със Спартак, но не се появява на тренировки. Той е заплашен с дисциплинарно уволнение. Шефовете на Спартак дори обмислят варианта да вземат пример от колегите си от Левски и Драго Иванов да гледа видео по 8 часа дневно или да върти обиколки заедно с юношите на клубния стадион.


Деско Русев подсилва атаката

 

Нападателят Десислав Русев ще бележи голове с екипа на Спартак.Той е юноша на плевенския клуб, но първия си професионален договор подписа с Литекс. Нелепа контузия го постигна, след като почти се бе наложил в титулярния състав на "оранжевите". Талантливият нападател трупаше опит с екипите на Олимпик (Тетевен), Добруджа и Видима - Раковски. Новият старши треньор на Литекс Люпко Петрович реши да налага утвърдени имена в атака, което принуди Русев да си търси друг отбор.

Президентът на Спартак Пламен Николов не се поколеба да привлече нападателя. Той ще води плевенската атака, след като Иван Редовски бе освободен. Дошлият от Родопа таран не се разбра за личните си условия. Според запознати Редовски изявил високи финансови претенции. Още преди старта на лятната подготовка президентът Пламен Николов обяви, че пари на ръка няма да се дават, а само за свършена работа. Очаква се плевенчани да играят за по-високи премии за сметка на личните траншове.

От клубното ръковоство намекнаха, че с привличането на Русев селекцията не е приключила. Очакват се още трима нови футболисти. Старши треньорът Мирослав Миронов иска да засили конкуренцията за всеки пост в отбора, за да няма катаклизми в разгара на сезона с контузени и наказани футболисти.


Шипков и Лалев се завърнаха в Белите орли

 

Централните защитници цветомир Шипков и Пламен Лалев отново ще облекат екипа на Белите орли. След едногодишно отсъствие двамата отново ще бъдат двойка централни защитници в отбраната на "орлите". Девет са новите попълнения, които започнаха подготовка с отбора: защитниците Апостол Попов (Спартак Пд), Пламен Константинов (Левски Лясковец); халфовете Христо Кончев (Спартак Пд) и Милен Георгиев (Бдин Видин) и нападателите Динко Дерменджиев (Чумерна Елена), Ивайло Гатев (Локо Пд) и Николай Малджански (Шумен). Единственият, който със сигурност напуска, е Александър Урумов, който тренира с Видима - Раковски.

Старши треньорът Благой Кръстанов заяви, че подготовката върви по план. "Доволен съм от старанието на футболистите, всички тренират с желание. Има много млади момчета, които тепърва ще се развиват. В състава се завърнаха и опитните Лалев и Шипков, които ще трябва да вдъхват сигурност в защита. Ще привлечем още няколко момчета, но засега имена няма да споменавам", сподели Блажо Кръстанов.

От досега изиграните контроли прави впечатление, че нападението ще бъде звеното, където ще трябва да се търсят най-стойностни попълнения. Съперниците през новото първенство ще са сериозни. Ще трябва да се преодоляват сгъстени защити, а на този етап там са най-големите слабости.

На Белите орли предстоят следните контроли:

16 юли с Дунав (Русе), 23 юли с Родопа (Смолян), 27 юли с Локомотив (Мездра), 30 юли с Янтра (Габрово). Наставникът Благой Кръстанов е предвидил още три контроли - на 20 юли и 3 и 7 август, като за тези дати се търсят подходящи съперници. За началото на август е предвиден едноседмичен лагер в Етрополе. Ако в последния момент той пропадне, Белите орли ще се готвят за началото на първенството на клубната си база.


ЛЕКА АТЛЕТИКА

 

Тереза Маринова пропуска световното, готви се за зала

 

Олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова няма да вземе участие на световното първенство. Тя все още не се е възстановила от претърпяната операция. Нейната подготовка ще бъде насочена към сезона в зала. Специалистите са решили да не форсират нейното завръщане на пистата. Едва след около месец почетната гражданка на Плевен ще започне пълноценни тренировки. Това означава, че тя със сигурност пропуска световното първенство, което е през месец август.


ШАХМАТ

 

Момчил Николов спечели Купата на България

 

Състезателите на Спартак Плевен XXI за пореден път доказаха пълното си превъзходство в старшите възрасти, като окупираха първите места в турнира за купа Пристис(Купа на България до 20 години). Той се проведе от 7 до 9 юли в гр.Русе. В него взеха участие 60 юноши и 27 девойки от цялата страна, които се състезаваха в 9 кръга по Швейцарска система. В челните седмици при юношите и девойките намериха място общо 8 плевенчани. Особенно очебийно бе превъзходството при юношите, където турнирът заприлича на вътрешно клубно първенство. Там Момчил Николов от Спартак Плевен XXI стана първи с 8 точки. В отделните възрастови групи нашите имат златен и сребърен медал до 20 години (Момчил Николов и Илиян Младенов) и златен и сребърен медал до 18 години (Христо Велчев и Светозар Цеков).

Успешно бе и представянето на девойките. Пламена Андреева е със златен медал до 18 години, Вероника Андреева е с бронз до 20 години. Интересен шахматен турнир ще се проведе в с. Ясен на 23 и 24 юли. В него сили ще премерят местните любители срещу подрастващите плевенски шахматисти до 14 години от трите плевенски клуба и областта. Организаторите ще връчат на победителя купа "Вит, а призьорите в отделните възрастови групи ще получат медали.


ТРИАТЛОН

 

Здравко Пешаков със злато от държавното

 

На провелото се във Велинград държавно първенство по триатлон - спринтова дистанция, наш състезател взе златен медал. Здравко Пешаков от спортен клуб по триатлон "Борислав Доков" бе най-добър сред връстниците си. Той се справи най-добре по трасето 50 м плуване, 2,5 км колоездене и 500 м бягане, като с убедителна преднина спечели първото място. На трето място се класира неговият съотборник Хр. Фичев.

При младежите плевенчанинът Антон Николов зае 8 място. При мъжете, въпреки че не успяхме да спечелим медал, класирахме четирима състезатели в първата десетка. Александър Витов завърши шести, седми е Фьодор Драголов, след него е Калоян Петев, а десети е Валентин Грижов.

В момента плевенските състезатели се подготвят за държавното първенство - основна дистанция. То ще се проведе в Благоевград на 7 август. За него плевенчани тренират усърдно в местността "Кайлъка".


Спортен бридж

 

Найтингейл пети на турнир в Пловдив

 

Отборът Найтингейл от плевенския бридж-клуб бе сред приятните изненади на Открития турнир в Пловдив. Плевенчани в състав Златозар Сариев, Слави Алексиев, Антон Антонов и Клементин Николчев бяха през целия турнир в челото.

В хода на състезанието те победиха с 20:10 състава на Бридж+ (на практика националния отбор на България), но след това допуснаха загуби от по-скромни съперници и останаха пети. В турнира взеха участие 20 отбора.


Красимир Бислимов:

 

Искам да помогна на отбора отново да се завърне в А група

 

След няколкогодишно отсъствие защитникът Красимир Бислимов се завърна в родния си клуб Спартак. Според президента на плевенчани Пламен Николов сърцатият бранител бързо се е съгласил отново да облече синьо-белия екип на отбора.

- Краси, какво те накара да се завърнеш в Спартак?

- През миналото първенство играх във Видима - Раковски (Севлиево). Изнесохме доста добри мачове, но за съжаление изпаднахме. Клубното ръководство предприе ход на тотално подмладяване на отбора. Повече от 10 души напуснахме. Обади ми се президентът на Спартак г-н Пламен Николов. Не ми трябваше много време да се разберем и да започна подготовка.

- Как намираш обстановката в отбора?

- Спартак е отбор с традиции и школа в българския футбол. За съжаление, имало е моменти, когато клубът се е борил за своето финансово оцеляване. Винаги съм следял събитията около родния си клуб. Знам, че след идването на Пламен Николов на презиентския пост Спартак е финансово обезпечен. Не знам какво стана миналото първенство, че отборът не успя да влезе в А група.

- Има ли разлика в клуба преди и сега?

- Всеки ръководител си има свой почерк и стил на работа. Единствената разлика е, че тогава Спартак игра в А група. Сега се връщам, когато отборът е в Б група, но всички трябва да се обединим около идеята по най-бързия начин Спартак да заеме своето място при майсторите.

- Контролата с Литекс я изгледа отстрани. Как видя тима на плевенчани отвън?

- Получих някаква травма, която ми попречи да тренирам пълноценно. Срещу Литекс играхме под проливен дъжд и треньорският клуб реши да не влизам в игра, за да не се почувствам по-зле. От няколко дни тренирам пълноценно. Дори срещу Янтра (Габрово) играх едно полувреме.

Победата срещу Литекс е и за самочувствие. Стояхме добре на терена. Тактическите указания на треньора бяха спазени. Играта ни показа, че спокойно можем да сме в А група. До началото на първенството има време, за да се подготвим физически и тактически за тежките битки в Б група.

- Кои ще бъдат най-сериозните съперници на Спартак за влизане в А група?

- И бившият ми отбор Видима - Раковски афишира амбиции за връщане в А група. Етър също не е за подценяване. Нашата цел е догодина да играем при майсторите. В отбора ни има опитни футболисти. Ако си играем нашата игра няма кой да ни спре към целта ни. По принцип не трябва да се интересуваме от съперниците си. Във всеки мач ще играем за победа, а успехите ще дойдат сами.

- Чувстваш ли се титуляр в Спартак за новото първенство?

- Работа на треньора Мирослав Миронов е да определя кои ще започват всеки мач. Той е опитен специалист, който знае как да мотивира състезателите. Още преди старта на лятната подготовка имахме разговор с клубното и треньорското ръководство. В преследване на целите на терена ще излязат най-добре подготвените. Аз съм професионалист и знам, че и на тренировки трябва да се раздаваш. Именно така се постига добрата тренираност. Това помага след това в официалните мачове.

- Работил си и с бившия национален треньор Пламен Марков?

- Той е много голям специалист и педагог. Умее да мотивира играчите. Не повишава тон, но всички му имаме респекта и уважението. Г-н Марков е авторитет и име в треньорската професия. Не случайно успя да класира националния отбор за европейското първенство.

- Как протича подготовката в Тетевен?

- Тук условията за подготовка са идеални. Тренираме двуразово в няколко дни и триразово. Наблягаме на тактическите занимания и физическите натоварвания. Убеден съм, че до началото на първенството ще успеем да се сработим и да побеждаваме съперниците си. Надявам се и публиката да се върне на стадиона. Тя ще бъде барометър за нашата игра. Винаги е приятно да играеш пред повече публика. Спартак има верни фенове, които трябва да ни помогнат да се завърнем в А група - там, където е мястото ни.


 ШАРЕНО


Люси Дяковска мързелува в Созопол

 

Първият й самостоятелен албум излиза през август

 

Даниела ДОЧЕВА

Утре, 16 юли, попзвездата Люси Дяковска от световноизвестната момичешка група No Angels ще кацне на софийското летище. От там плевенчанката ще отпътува за Созопол, за да се отдаде на заслужен релакс, след като здравата поработи върху първия си самостоятелен албум. В красивото фамилно жилище на Черноморския бряг вече се е събрала цялата рода, чакаща с нетърпение гласовитата Люси, научи репортер на "BG Север" от бащата на къдрокоската - оперния певец Любомир Дяковски. Таткото съжалява, че още не е намерил време да чуе авторските парчета на щерка си, но не се съмнява, че се е справила блестящо. Знае, че е използвала в композициите си модерните напоследък етномотиви. Преди броени дни Люси беше в България с голям екип немски професионалисти, за да заснеме клипа на пилотния си сингъл "The оther side" ("От другата страна"). Така ще се казва и целият албум. Клипът бил много интересен, преразказа по телефона бащата на певицата. Обикновеното момиче Люси отива в големия град, където вижда на сцената звездата Lucy. Пеk