Брой 26                                                    

1 - 7 юли 2005 г.


 

 РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА - ПОЧТИ СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА

 

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Предизвестената смърт на местното СДС

 

Разцеплението на плевенското СДС в сряда стана окончателно. Студената война между областния лидер Васил Василев и обкръжението на Найден Зеленогорски, за която и двата лагера отричаха, вече достигна точката на кипене. Официалното разграничаване на местното ръководство от регионалния шеф по повод думите му, че Петър Стоянов е нужният лидер на сините (виж стр. 2) обаче поставя под въпрос партийното бъдеще на кметския антураж. Ако на "Раковски" 134 се наложи експрезидентът, враговете на Василев ще бъдат изметени от сините редици заедно с Надежда Михайлова, на която залагат в момента. Ако пък тя запази поста си, тежко му на Васко и неговите хора.

Както и да завърши тази война, едно е ясно още отсега - днешното плевенско СДС умря. Дали ще се появи някакво друго, е въпрос на бъдещето, но не близкото.


Корупция в Ирак

 

Разказ на плевенски рейнджъри


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


С нов апарат махат перде на окото в плевенската болница

 

Модерната машина има много предимства, твърдят специалисти

 

Ралица ПЕТРОВА

Нов модерен апарат за премахване на катаракта (перде на окото) получи клиниката по очни болести към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. С него специалистите ще могат да оперират пациенти, при които заболяването е в начален стадий. "От години премахваме старческо перде с ултразвук, но с по-стар апарат. Вече обаче разполагаме с един от най-модерните", заяви д-р Чавдар Балабанов, началник на очната клиника. Пред журналисти той направи демонстрационна операция с новата придобивка, като отстрани катаракта на лявото око на 70-годишната Тодорка Ненова от с. Градище.

"Не всяко перде става за ултразвук. Твърдите, презрели катаракти не могат да бъдат отстранени с този апарат. Много е важно хората да разберат, че вече не върви теорията "ще се оперирам, когато узрее пердето" (т. е. да се загуби зрението на 100%), а е необходимо да се обърне внимание още в началото, за да стане по-бързо, по-лесно и без каквито и да е било последствия", допълни д-р Балабанов.

Апаратът е най-доброто за този вид операции и той може да се види във всяка една престижна клиника в света, заяви мениджърът на фирмата доставчик Кирил Янев. Той подчерта, че "машината", която струва 55 хиляди евро, се предоставя на клиниката за безвъзмездно ползване за срок от 6 месеца.

Едно от предимствата на новата техника е, че се прави много по-малък разрез - вместо до и над 8 милиметра както при старата апаратура, тук процепът е едва три, а може да стигне и до 2 мм. Със сондичка се изсмуква овредената леща, имплантира се нова и най-важното - не се шие. Травматизмът е много по-малък. Възстановяването е много бързо и след два-три часа оперираният може да си отиде вкъщи. С новия апарат е възможно да се поставя и коригираща леща, която е и за близко, и за далечно виждане. По този начин след операцията пациентът не се нуждае от очила. Тя струва обаче около 1 000 евро.

От 60 до 600 лв. варира цената на различните видове лещи, които заменят естествените, информира д-р Балабанов. Единствено те се заплащат от пациента, самата операция е по клинична пътека. Наблюденията на началника на плевенската клиника по очни болести са, че причините да намалява броят на решилите да се подложат на интервенцията са чисто финансови.

Най-масовата операция на окото в България е на катаракта, като този вид манипулация заема 80% от общия брой очни интервенции, показва статистиката. Пердето е първата причина за слепота в света, но за щастие заболяването е лечимо, подчертават специалисти. Годишно в страната ни се правят между 12 и 15 хиляди подобни операции, за Плевен броят им е около 900.


Белене

 

Холандци обсъждаха търговските контакти с България

 

С масов лекоатлетически крос на 28 юни започнаха проявите в община Белене по повод международния ден на р. Дунав, съобщи Маргарита Перникова, гл. експерт "Връзки с обществеността". В него взеха участие деца, средношколци, служители от общинската администрация и граждани. За следващия ден бе организиран излет до местността Хисарлъка, като той бе съпътстван от наблюдение на птици, викторина за р. Дунав и спортни игри. Бе открита още тематична фотоизложба, а в ранния следобед на 29 юни в началото на пешеходната зона стартира конкурс за рисунки на асфалт под мотото "Моята река - нещо повече от вода". Мероприятията завършиха с празничен концерт на площад "България".

На 29 юни 2005 г. в Белене се проведе и среща - семинар на тема "Търговски взаимоотношения и възможности за сътрудничество", организиран от Асоциацията на дунавските общини под егидата на посолството на Кралство Холандия в Република България и със съдействието на фирма "Ваканция" ЕООД, съобщава още Перникова.

За търговските отношения между България и Кралство Холандия, както и възможностите за получаване на субсидии за малките общини, е говорил Ян ван Лаар, съветник по търговско-икономическите въпроси в посолството на Кралство Холандия.

"BG Север"


Долна митрополия

 

В с. Байкал отбелязаха международния ден на р. Дунав

 

Тръстеник домакинства на бианале на детска рисунка

 

"Дунав - нещо повече от вода" е тазгодишното мото на празника по повод международния ден на р. Дунав, който честваха и в община Долна Митрополия. Празненствата на 29 юни 2005 г. бяха открити от кмета на общината Александър Печеняков, информира Цветелина Славова от отдел "Връзки с обществеността".

Организатор на проявата бе екоклуб "Дунав" при ОУ "Христо Ботев" в с. Байкал с партньор РИОСВ - Плевен. Участие в празника взеха още екоклубове от гр. Тръстеник, гр. Долна Митрополия и селата Ореховица и Крушовене.

Празникът започна в 10,00 ч. на пристанището в селото с официално откриване и поздравления от гостите, както и с представяне на страните по поречието на р. Дунав. Малко по-късно представители на РИОСВ - Плевен, и екоклуб "Дунав" изнесоха лекция - дискусия на тема "Дунав - нещо повече от вода". Програмата продължи с мини речен арт форум на пристанището и крайбрежната ивица, наблюдение на птици, речна фоторазходка.

За 11-и път гр. Тръстеник ще бъде домакин на бианале на детска рисунка. То ще се проведе на 3, 4 и 5 юли 2005 г. под наслов Светът през детските очи. Откриването на празника е на 3 юли от 19,00 ч., половин час по-късно ще бъде представена изложба от избраните за участие творби на 41 млади художници.

"BG Север"


От РИО чакат пари за ремонти на държавните училища

 

Всеки момент трябва да пристигне решението на Министерството на образованието и науката (МОН) в отговор на предложението на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - Плевен, за държавните училища в областта и съответните средства, включени в инвестиционната програма на министерството за 2005 година, научи "BG Север".

Още през януари тази година, след като директорите на училищата подали докладни записки, РИО е изготвил мотивирано становище до дирекция "Инвестиционна политика" в МОН. Според него за основни ремонти през това лято на 20-те държавни училища и обслужващи звена в областта, финансирани от МОН, са необходими 1, 574 млн. лв. Основните ремонти са по-крупни и предвиждат поправка на отоплителните инсталации, на покриви и дограми. Директорите са обезпокоени, че материалната база бързо се руши, а парите, които отпуска министреството, не стигат. Миналата година със сумата от 276 хил. лв. бяха извършени част от необходимите ремонти в десет държавни училища, довършителните работи продължиха до декември, но все пак бяха приключени. По предложение на РИО, съгласувано с областния управител, бяха извършени и неотложни ремонти на 13 общински училища на стойност 292 хил. лв. Във връзка с изготвяне на национална стратегия за енергийна ефективност през 2005 г. РИО изготви и представи предложение за 8 СОУ и 4 държавни училища от областта. То е за отпускане на 3, 406 млн. лв.

372 710 лв. е предвидила община Плевен за ремонти през това лято. 130 хил. лв. от тях са за училищата на обединено счетоводство, а 115 710 за училища на самостоятелно счетоводство. Частичният ремонт на всички училища и детски градини на територията на Плевен трябва да се вмести в 90 хил. лв. Средствата от капиталови разходи са 144 хил. лв. От тях 80 хил. лв. отиват за основен ремонт на училищата "П. Яворов", "Хр. Смирненски", "Й. Йовков" и междуучилищния център, а 64 хил. лв. за детските градини - "Юнско въстание", "Щастливо детство" и "Теменуга". 150 хил. лв. са средсвата от приватизация. От тях 147 хил. лв. отиват за училищата "Ив. Вазов", "Г. Милев", ГПЧЕ, "П. Яворов", "Хр. Смирненски", "Й. Йовков" и междуучилищния център, а 3 хил. лв. са за детска градина "Юнско въстание". Общо предвидените средства от общината за основни и текущи ремонти на учебните заведения в Плевен са 666 710 хил. лв. "BG Север"


Деца ще хвърлят въдици в Кайлъка

 

Състезание под наслов "Детето риболовец може без дрога" организира ловно-рибарското дружество в Плевен. На 2 юли в парк "Кайлъка" на Тотлебеновия вал всички деца до 14-годишна възраст, които са записани за участие, трябва да се явят най-късно до 9 часа.

Жребият за стартовите места ще се тегли в деня на състезанието. Времето за риболов е в рамките на два часа. Условията на конкурса отговарят на изискванията на Федерацията по риболовните спортове.

Стремежът ни е да привлечем децата за участие в такива по-скоро развлекателни прояви, отколкото да ги оставим да бездействат и да тръгнат по пътя на дрогата, казаха от ловно-рибарското дружество.

"BG Север"


Местното СДС се разграничи от лидера си Васил Василев

 

Категорично се разграничаваме от изказаните от председателя на областния съвет на СДС в Плевен Васил Василев позиции в интервю за Дарик радио, се казва в декларация на местните ръководства на синята партия. Василев е изразил мнение, че Петър Стоянов е единственият, който може да обедини дясното пространство. Смятаме, че в настоящия важен момент, в който лидерът на СДС г-жа Надежда Михайлова инициира и провежда преговори за общи действия на десните партии и коалиции, подобни изявления като това на г-н Василев са неуместни и вредят не само на партията, но и биха попречили за съставянето на дясно-центристко правителство, пише в документа.

Въпросите за лидерството на СДС и за персонални промени в ръководството на партията трябва да се обсъждат в структурите и на различните ръководни нива, а не чрез медиите, считат плевенските сини активисти. Според тях отговорност първо трябвало да поемат тези, които преди и по време на кампанията открито работели срещу СДС, сред които бил и Васил Василев.

Плевенските общински и областен съвети на СДС заявяват в декларацията своята подкрепа за националното ръководство на СДС и лидера на партията Надежда Михайлова.

"BG Север"


Милен Велчев става депутат от Пловдив

 

"Доволен съм от представянето на НДСВ на парламентарните избори. Като единствена политическа партия, участвала самостоятелно във вота, ние печелим 26 851 гласа или 19,02% от вота на избирателите в региона". Това заяви областният координатор на жълтите в Плевен Яни Костадинов.

Според него съставянето на правителство ще бъде труден процес, като се вземе предвид разнородният манталитет на партиите и коалициите, които успяха да влязат в бъдещия парламент.

Яни Костадинов смята, че водачът на листата на НДСВ в Плевен Милен Велчев няма да влезе в Народното събрание с мандата на плевенчани, а ще го направи от Пловдив - град. Така бившият финансов министър ще отстъпи мястото си на Антония Първанова, която е трета в депутатската листа на жълтите за Плевен.

Резултатите от парламентарните избори като общо впечатление бележат по-скоро регрес - това е слизане надолу по стълбата на гражданското общество, защото имаме ниска избирателна активност, поява във властта на ксенофобски формации и етнически раздел в обществените настроения, коментира вота Яни Костадинов. И прехвърли топката в полето на политическите си опоненти от Плевенския регион с твърдението, че хора на Коалиция за България и ДПС раздавали петдесетолевки по селата на роми и турци, за да гласуват за тях.

"BG Север"


Симеон Янчев прогнозира ляво-центристко правителство

"За пръв път от 15 години ДПС печели мандат в плевенския избирателен район. Ние отчитаме това като голям успех за движението. Със своите 10 238 гласа подкрепа нашият представител Митхат Метин влиза в парламента". Това заяви Симеон Янчев, председател на "Либерално гражданско движение Плевен 2007", което подкрепи ДПС в настоящите избори.

Този добър резултат бе предизвестен от много работа в региона. Проведени бяха срещи, консултации и митинги, където ДПС декларира своя стремеж към етнически мир и стабилност, обясни Янчев. Избирателят разбрал ангажираността на движението да формулира и решава проблемите на хората от региона. Държавата била впрегната да изгражда положителен имидж на НДСВ, цялата кампания, томболата за увеличаване на броя на гласовете не довели до успех, но били похарчени доста средства, коментира изборния процес Янчев.

Увеличението на броя на депутатите на ДПС от 20 на 33 и спадът на коалиционния партньор от 120 на 53 показвало, че движението на Доган е намерило правилния път за спечелване на избирателя.

Според Янчев ще бъде добре партиите от левия и десния спектър да заимстват някои послания на ДПС към избирателя. Бъдещото правителство ще бъде съставено от политически сили в центъра и вляво от него, а обединяващата им идея вероятно ще бъде социално-либерална, прогнозира Янчев.

"BG Север"


Експерти искат алтернативни форми на лишаването от свобода

 

Европейски, български и местни експерти от различни области дискутираха в Плевен възможностите за широкото въвеждане на пробацията като алтернативна мярка на лишаването от свобода. Лекциите на представители на различни институции продължиха два дни, в които бяха разяснени европейските стандарти в прилагането на обществените санкции и мерки като алтернатива на затвора.

Своя опит в тази област сподели Райт Куузе, който е ръководител на отдела по пробация и превенция на престъпността към Министерството на правосъдието в Естония и е член на Постоянната европейска комисия по пробация. Той информира, че след въвеждането на пробацията в Естония резултатите доказали, че тя е 20 пъти по евтина, отколкото издръжката на един затворник.

Основните форми на алтернативни наказания в Западна Европа са обществено-полезният труд, който се прилага най-широко, електронното наблюдение, посещението на специализирани курсове на обучение, условна присъда, но със специфични условия, наложени от съдията, домашен арест, компенсация - заплащане.

Само за една година в Холандия са издадени 40 хил. присъди за обществено полезен труд, информира преподавателят по наказателно право проф. д-р Антон ван Калмтот. Във Великобритания и Франция тази мярка за наказание също се използвала широко. Според него съдиите трябва да имат по-голяма свобода за прилагане на пробацията. "BG Север"


Над 30 хиляди фазана се пръкват от "Дрян"

 

Двойно повече фазани в сравнение с миналата година ще отпътуват към ловно-рибарските дружинки в Плевенско, а и в цялата страна от фазанария "Дрян", информира управителят на стопанството д-р Христо Алексиев. 31 хиляди птици ще бъдат отгледани през 2005 г., което надвишава като бройка два пъти излюпените в "Дрян" пернати през 2004 г., допълни той. Причината е в непрекъснато увеличаващите се заявки от страна на ловците.

Само в деня на птицевъда (29 юни - Петровден) от плевенското стопанство бяха продадени 2 600 еднодневни фазанчета на колегите им в Русе. Плевенското ловно-рибарско дружество има най-много заявки - общо за 2 250 броя птици, похвали се Алексиев.

"BG Север"


Михаил Рева:

 

Кризата в българо-руските отношения е преодоляна

 

Янинка КИРОВА

Приключи мандатът на генералния консул на Руската федерация в Русе Михаил Михайлович Рева. Консулът бе на дипломатическа работа в България шест години - първо в посолството в София, а от 2000 г. е консул в Русе. По време на неговия мандат консулството придоби статут на генерално. Дипломатическият окръг обхваща осем областни центрове на Северозападна и Централна България, в това число и Плевенско.

Ден преди окончателното си отпътуване от България Михаил Рева даде прощално интервю за читателите на "BG Север".

- Г-н Рева, четири години и половина вие бяхте Генерален консул на руската федерация. Какво означава за вас този мандат?

- Четири години и половина са много за един мандат на руски дипломат. Мандатът ми беше много интересен. Бях впечатлен преди всичко от българския колорит, от разнообразието на хора и контакти. С всички работехме много коректно и интересно и през това време извършихме много конкретна работа за задълбочаване на руско-българските отношения. На първо място поставям рамонта на пеметниците и паметните знаци, посветнени на Руско-турската освободителна война. За тези ремонти генералното консулство отдели 100 хил. долара. Всичко това направихме съвместно с местната администрация, с Военно-историческите музеи, с Дружеството за приятелство с народите на Русия и страните от ОНД, които ни помогнаха при паспортизацията на паметниците.

- Каква е оценката ви за развитието на българо-руските отношения през последните години, бележат ли ръст?

- Да, и слава Богу! В последно време руско-българските отношения се развиват динамично. За това свидетелстват разменените посещения на високо политическо равнище. Това означава, че е преодоляна кризата, която започна в средата на 90-те години. Впечатленията ми са от повишената активност и желание за установяване на партньорски отношения на осемте български области с градове и области от Руската федерация. И България, и Русия са обречени да задълбочават, разширяват и развиват двустранните отношения във всички направления.

- По време на мандата вие често гостувахте в Плевен. Градът ни по-специален ли е за вас?

- Моето отношение към вашия град, разбира се, е по-особено. Обичам Плевен. Той привлича не само със своята история, но и защото тук историята се пази внимателно и с много любов като символ на българо-руските отношения и нашите близки контакти. Винаги и по всякакъв повод с удоволствие посещавах вашия град.


 КОНФЛИКТИ


Плевенски рейнджъри разказват

 

 Некадърност и корупция в Ирак

 

Стара техника и лоша организация довели до смъртните случаи

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

В пустинята в Ирак е невероятна жега. На сянка температурите стигат до 45 градуса. Всичко е нажежено да крайност. Нощем пък става страшен студ и обличаме всички зимни дрехи, които имаме. Условията са много тежки и ако малко трепнеш, едно че личи, друго че започваш да правиш много грешки, които могат да се окажат фатални.

Така започнаха разказа си за читателите на "BG Север" двама плевенски войници, завърнали се от мисия в Ирак, които по разбираеми причини пожелаха да останат анонимни. През шестте тежки месеца там те напълно разсеяли илюзиите си. Реалността ги накарала да я видят такава, каквато е. Да отчетат всички грешки, които водели след себе си много други.

Българската армия спешно се нуждае от реформи, смятат рейнджърите. Всички слабости и проблеми в нея лъсват наяве точно в контингента ни в Ирак. Най-сериозните са лошото състояние на техниката, не дотам добрата организация и дисциплина сред войниците, слабата подготовка и некадърните шефове. Повечето войници не знаят дума английски език и това не им позволява изобщо да общуват с американците. Всички беди на нашите контингенти идват от слабо владеене на чужди езици, отчитат войниците.

Големи ядове брали българските бойци със старата и амортизирана техника. Масово излизали извън строя камиони, джипове, бронирани машини. "Най-лошото беше, че някъде се късаше връзката в организацията. Ние разглобим някоя машина, заявим някаква част, която дълго не идва. А можеше да става много по-бързо, защото често летяха самолети. Все не достигаха пари", разказват те. Нашите "Хамър"-и изнемогвали. Ремонтирали ги американците, но те само сменяли филтри, масла и други дребни неща, а това не било достатъчно. Можело да пуснат 20-ина нови джипа, отчитат войниците. През цялото време на мисията началници им обещавали, че ще дойдат нови "Хамър"-и. В последствие се оказало, че те изобщо не били заявени.

Голямо разминаване се получило между първоначалните представи на бойците ни, създадени от разясненията на Министерството на отбраната на местна почва, и истинската ситуация в Ирак. Имало много отпуснати пари за мисията, а там нещо не се получавало. Всеки логически разсъждаващ човек стига до извода, че разликата от средствата

потъва в нечии

джобове

безследно.

"Аз съм работил в България пак към системата на Министерството на отбраната и три месеца не ни даваха заплати с оправданието, че няма пари, защото отивали за контингента в Ирак. И ние стоим тук и чакаме някакви жалки 150 лева. Отивам в Ирак - и там няма пари. Ще ви кажа къде са парите. Всеки заинтересован от някаква сделка не се интересува от нея заради контингента, а заради комисионите, които ще гушне. Това го заявих там на най-високо ниво - събеседвахме с един голям шеф, и той ми каза: "Ами вие нали знаете, че поръчките за армията са най-желаните." Тоест и той призна, че масово се краде. И какво става? Някой прави пари, без изобщо да се интересува от качеството", обрисува пътя на корупцията единият от плевенските войници.

Всеки един артикул от снаряжението на българските момчета бил много оскъпен. Българският вариант на една жилетка, която служи като раница за питейна вода - кемъл бег, струва 190 лв., а американският е 60 долара. "Цените на всичко са много надути, защото ги плащаме ние с вас, данъкоплатците. Това е снаряжение на контингента, на най-добрите, а какво пречи да натоварим най-добрите с една скъпа вещ, която не е толкова функционална. Нищо. Чичо полковник, от когото зависи, прибира комисиона. Какво го боли него за нас или за вас", с огорчение продължава той.

Взели в България някакви елечета, които струват над 800 лв. Отиват в Ирак и се оказва, че те нямат никаква функционалност. Събличат ги и през цялата мисия си ги държали така, неизползваеми. Човек, който е в нещата и ежедневно носи оръжие, установява, че елечето (бронежилетката) е много тежко. Като го накичели с гранати, пълнители и всичко останало

ставали като една

подвижна крепост,

която нямала никаква мобилност. Момчетата треперели да не загубят някоя от тези скъпи вещи, за да не дават пари за няма нищо после. Всеки един артикул по снаряжението бил с надути цени, а със средно качество. Войниците постоянно се качвали по БРДМ-и. Понеже люкът е тесен, не можели да минат през него и накъсвали жилетките си.

За Великден министърът на отбраната изпратил като подаръци за българските войници ножове, които също били много скъпи. Когато се раздавали в строя обаче някои от бойците изпълнявали поставени задачи и не получили подаръците си. Като ги потърсили по-късно, им обяснили, че са свършили. А по предварителна информация имало ножове за всички. Явно някой шеф не се поколебал да свие и тях, отчели за кой ли път потърпевшите.

Българските момчета в Ирак получават по 84 долара командировъчни на ден и заплатите си в България. Всеки мишок, изпратен от България в Ирак да види, да провери нещо, също получаваше такива командировъчни, разказаха рейнджърите. Например ако трябвало да дойдат 5 човека от София, те пратят 10 и доларите си вървят.

Там приятелите се намират в кръчмата, а в ежедневието - като помогнеш на някого и той на тебе. Когато българите са поставени при различни условия и различно заплащане, винаги има търкания. А когато нещата са уеднаквени - няма проблем, голям колектив, доказали условията. Задачите в ежедневието изяснили кой кой е, кой какво може и не може. Като попадне в Ирак и ако не му достига професионализъм, нашият войник веднага започвал да търси виновни за положението, в което се намира. Българите там се делели на два типа - едни, които могат и са добри професионалисти, и други, които не стават за тази работа.

В общи линии нещата вървели - можело да бъде и много по-зле, с усмивка признават бойците. Подп. Шивиков казвал, че те са най-доброто от армията, и бил прав. Това е един от малкото кадърни военни във войската ни, убедили се момчетата.

Психоклиматът в нашите части не бил особено стабилен. Ако някой давал караули, а друг - не, се получавало напрежение. Имало няколко войници сред българските момчета с дебели връзки, които нищо не правели. Били малко, за да не се набиват на очи, но достатъчно, за да създават често скандални положения, разчитайки на протекторите си - не си вършели работата, а и не можели да я вършат и пречели на всички. Тогава нещата загрубявали и започвали търкания, отношенията се обтягали. Психологът не се намесвал в подобни конфликти. Той следял само за такива, които съвсем са "излезли от петолинието", но за щастие подобни случаи на прегряли от слънцето, натоварването, страха и негативните емоции мозъци нямало.

4-часовите наряди

били много

изморителни.

С екипировка, която тежи над 30 кг, отделно картечница, снайпер нарядите били сериозно изпитание. Първият час се издържало, следващият трябвало да се движат. Особено ако са на вишка. "През цялото време си под напрежение - от теб се иска да откриеш лошия, който те дебне. Имаше и такива, които кръшкаха и не се справяха - Иванчо седнал, пък забравил да стане", разказаха плевенчаните. Доста често споразуменията за 4-часови наряди обаче не се спазвали от българското командване. Войниците били на пост двойно повече часове, след което пак следвали натоварвания, вместо почивка. За подобни нарушения нямало на кого да се оплачат или да претендират за каквото и да било.

Поне от гледна точка на сигурността нямало проблеми. Базата е много добре защитена с 4-метрова бетонна ограда. Има и хеликоптери, които се вдигат горе за минута-две и ако има някакво нападение, те го тушират. Който и да е нападателят, нямал никакви шансове. Само с минохвъргачки можели да ги нападнат. Веднъж поляците провели занятие - фалшиво нападение, но с истински мини. Ние не бяхме предупредени, за да видят как ще реагираме. Започнаха да взривяват мините. Аз правех някаква машина. Нямаше къде да се скрия и продължих да работя. Помислих си: шанс едно на хиляда. Местните араби се скриха под едни бетонни конструкции, а американците до нас в сервиза се натовариха в един голям камион и избягаха всички незнайно къде, спомня си единият войник.

Но в самата база, която е 4 кв. км, не било никак безопасно. Отвреме-навреме

прелитали разни

куршуми, идващи

неизвестно откъде.

Нелепите жертви в нашите редици разтърсвали всеки път българския лагер. Много вероятно е техниката на последните загинали момчета да е била неизправна, коментират помежду си българите. Машините, както стана ясно, не са в най-добро състояние, а задачи имало много. На високо ниво не се правел опит тези натоварвания да се понамалят, да се види техниката, да се даде една комплексна оценка и някои неща да бъдат променени. Преди тях загинаха нелепо други две момчета. За всички трагедии като че ли няма виновен и като че ли всички сме виновни, разсъждават на глас войниците.

Български войник загина от приятелски огън, защото някой началник не си е свършил работата, убедени са те. Често на този пост на американците са им стреляли, просто за да ги дразнят. Шосето минава наблизо до поста. Изстрелите били ежедневие. Американците си сложили картечницата прицелно - само натискат спусъка и тя бие в шосето. Идват нашите момчета, някакъв автомобил не спира, те стрелят във въздуха, за да го сплашат. В това време американецът мисли, че е пак старият сценарий, и убива нелепо нашето момче. Защо е станало така? Защото българите не са се обозначили - да спрат, да кажат: Ние сме съюзници, еди-кои си.

Няколко дни преди инцидента е подписан меморандум. На всички съюзници е било сведено: Кажете на хората си минат ли, да се обозначават. Тази спогодба най-вероятно не е била сведена от нашето командване надолу до войниците. "Някъде веригата се е скъсала, някой не си е свършил работата както трябва и трагедията се случи. Чест прави на Шивиков, че директно още същата нощ отива, оглежда мястото, преценява като един истински командир. Скандализира случая, вдига го нагоре - в министерството, в генералния щаб, и нещата се изясниха. Той разрови раната, не я маскира, както много други на негово място биха направили. Аз съм спокоен за армията, когато има такива началници. За съжаление те не са много. Видял съм доста непрофесионални неща.

Може би сме имали късмет, че не са станали още много трагедии. Всеки търси лесното, но когато става въпрос за недисциплинираност в армията,

резултатите

могат да бъдат

трагични.

За щастие засега няма фрапантни случаи на субективни грешки по отношение на дисциплината. В армията началникът винаги е над всичко, и така трябва да бъде", анализират плевенските войници.

Случаят с убитото момче от приятелски огън донякъде показал правилната посока и внесъл мобилизация в нашите редици.

Единият от двамата плевенчани е решил да опише спомените си от Ирак в книга. Една от главите ще нарече "Приятелски огън". С това определение той обозначава не само куршумите, изстреляни по свой, а и всички удари под кръста, които наши момчета си нанасят един на друг. И въпреки че не пожела да коментира темата, от огорчението, с което отказа, стана ясно колко често явление са те. Уж за една кауза всички са там, а на практика се оказва, че не е съвсем така. Хората на този и онзи се държали по сходен начин, постоянно гледали да се измъкнат от каквито и да е ангажименти. В същото време те са първите, които започват да претендират, че еди-кой си се отървал по-леко и създават напрежение в отношенията. Същите тези юнаци с дебели връзки, отишли в Ирак само за да приберат определена сума в зелено, не се явяват на задължителното събеседване, след попълване на психотеста. Оказвайки се сред пясъците, нервите им не издържат и стават инициатори на скандали и конфликти с повод и без повод.

На нашите

момчета им

липсва подготовка.

Някой е искал да докаже нещо, като е взел войници само от една бригада - цялата Карловска например. Вземат един батальон и тръгват. Донякъде имало логика - като цяло частта да сработи. Обаче в нея има и много добри войници, има и посредствени. Имало хора, които не знаели елементарни неща. Ако нямало човек до тях с повече опит, те всеки ден щели да правят различни произшествия. И така нещата се наслагват, обобщават рейнджърите.

Американецът не си свалял каската и автомата по цял ден. Може да е по къси гащи, но автоматът е на рамо. Жените им войници са третирани наравно с мъжете. Докато нашите били в контингента като любовници на някои шефове и да "красят пейзажа". Ставали конфликти заради тях, защото същите тези началници оставяли любовниците си да стоят по-дълго време в Ирак, отколкото е допустимо, а вместо тях изпращали по-рано от предвиденото момчета за България, споделиха още факти от действителността в базата плевенчани.

Те отчитат, че цялата ситуация е много сложна. Горди са, че на фона на цялата ни "опърпана държава" все пак успяват да държат някакво ниво и с чест да си изпълняват задачите. В същото време не може да не виждат и глобалните грешки, които водят до множество по-малки, които спъват работата. "Най-лошото е, че нашите шефове не трупат опит, не анализират, за да избегнат предишните грешки. Работи се на парче и се повтарят едни и същи гафове. Но няма и заинтересовани да ги избягват. Защото армията трябва да стане много по-малка, да се плаща много повече. Дай му парите, но му вземи душата после. Така кадрите ще са много по-подготвени и много по-мотивирани", убедени са плевенчаните.

Те си дават сметка, че контингентът ни в Ирак ще направи мост за

политици и

фирми, за които

ще падат пари.

Но за да стане това, те трябва да изпият горчивата чаша до дъно. Като сме започнали, трябва все пак да се получи изгода от всичко това. Огромна грешка ще е да се изтегли контингентът, смятат те. Напоследък обаче все повече политици и военни започват да обявяват в публичното пространство, че контингентът трябва да се изтегли не за друго, а защото не е добре подготвен. А така българските войници не само че не са в помощ на съюзниците, но са в позиция на "заточеници". Политиците и големите шефове мъдруват, а нашите момчета в Ирак се мъчат хем да си изпълняват задълженията, въпреки всичко, хем да не загинат нелепо, заради грешките на някой друг.

Горчива изненада посрещнала завърналите се български войници, след като приключила мисията им. В Ирак им обещават, че за изпълнения дълг ще бъдат наградени със 7-дневна почивка в България. Дори правели списъци кой в коя военна станция ще релаксира. Като си дошли, никой не споменавал и дума за това. Оказало се, че е поредната лъжа.

Въпреки многото горчилки, които преглътнали заедно с пясъците в пустинята и на родна земя, българските войници не забравят, че са потомци на дедите си, воювали храбро в миналото.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Резултатите от вота в Плевенско - почти според очакванията

 

Убедителна червена победа, Зеленогорски се подигра с избирателите на СДС

 

Иван ДАЧЕВ

Разпределението на мандатите в Плевенско, което стана известно в последния момент преди редакционното приключване на броя, едва ли дава ясна и обективна картина на представянето на отделните политически партии и коалиции. Абсурдите на системата Д' Ондт, макар и в по-малка степен, рефлектираха и тук. От тях се възползва най-вече водачът на листата на Български народен съюз Венцислав Върбанов, който ще стане депутат с неговите 8 609 гласа, които далеч не стигат за един мандат. Свой човек в парламента от Плевенско за пръв път в историята си има и ДПС с малко преливане на гласове. За сметка на тези два политически субекта бе ощетена Коалиция за България, която вместо 5 вкарва 4-ма народни представители.

Най-обективната оценка за тежестта на отделните партии и коалиции в региона е броят на получените гласове. По този показател големи изненади не се случиха, освен бомбастичното представяне (което обаче е факт за цялата страна) на фашизоидната формация "Атака".

Левицата

очаквано спечели

убедително

изборите с процент, прилично по-висок от средния за страната. Едва ли е изненада и крахът на десните на фона на националния им разпад - в Плевенско те постигнаха приблизително същите резултати (с изключение на ДСБ, които тук са с 2 пункта по-надолу).

Битката между двамата най-големи играчи - водачите на листи на Коалиция за България Румен Петков и на НДСВ Милен Велчев, безапелационно бе спечелена от червения политик с резултат 52 499 : 26 851 гласа. Далеч след тях се нареди претендиращият да им е равностоен опонент Найден Зеленогорски със скромните 11 920 бюлетини (дори по-малко от "Атака", които взеха 14 165 гласа). Най-срамното за синия градоначалник е, че той загуби тотално и в Плевенска община, събирайки едва 7 608 гласа (11,6%). Тук като изненада може да бъде отчетен резултатът на Коалиция за България - 20 584 гласа (31,3%), като се има предвид, че БСП не бе побеждавала СДС от местните избори през 1995 г. Освен ролята на Румен Петков, за този успех не може да не бъде изтъкната още една причина - мобилизацията на апарата, актива и структурите на столетницата. Картината придобива съвсем реалистичен вид, като се добави и перфектната медийна кампания на червените. Този път те решиха да не се възползват от услугите на мастити столични имиджмейкъри, които досега им губеха всички избори, и заложиха на местни журналисти. Макар и не толкова известни, те се оказаха далеч по-запознати с тукашните проблеми и намериха най-точните форми да представят кандидатите, които могат да ги решат.

Още в самото начало на кампанията

Румен Петков

възприе печелив-

шата стратегия -

да пренебрегва Найден Зеленогорски, внушавайки по този начин на избирателите, че единственият му сериозен опонент е Милен Велчев. Финасовият министър налапа въдицата, реши да се доказва в пряк словесен двубой и загуби. Измислената манипулация на жълтия щаб (изобилстващ от софийски неориентирани "експерти") чрез уж независим, а иначе платен анализ на диспута във вестниците да се внуши, че Велчев е безспорният победител, му направи мечешка услуга - щабът на левицата повтори записа от дебата по местните кабеларки, та и тези, които бяха пропуснали първото излъчване, можаха лично да се убедят кой от двамата е по-добър.

В същото време Зеленогорски хленчеше около Петков и Велчев, че видите ли, го били изолирали, и по този начин още повече засилваше впечатлението, че е дребна риба. Другата му грешка бе, че направи кампания не като кандидат-депутат, който ще решава проблемите на държавата, а като "успешен" кмет, чиито успехи се изразяваха в рязане на ленти и лисване на менчета.

Когато се анализират причините за съответните резултати, не бива да се пренебрегва още една - съставът на листите. В това отношение най-балансирана бе тази на Коалиция за България - хем известни личности, хем местни. НДСВ представи хора, някои от които може също да са известни, но предимно с това, че не са направили нищо за Плевен. За листата на ОДС "BG Север" вече писа - пълна скръб. И резултатът е на лице - регионът може би ще бъде представляван от парашутистката Ася Михайлова,

която даже не е

от партията на

Зеленогорски,

а от отдавна изчезналия от политическата сцена на Плевен "Гергьовден". От тази гледна точка градоначалникът с отказа си от депутатски мандат направо се подигра с избирателите на СДС (негов си е проблемът как сега ще кметува още две и кусур години с подкрепата на едва 7 600 гласа в общината).

За екстремистите от "Атака" на плевенска територия едва ли може да се добави нещо по-различно към многобройните коментари по техен адрес в национален мащаб. Може би си струва само да се спомене, че сред техните най-дейни активисти в Плевен има бивши членове на БСП, които още от 1990 г. обявиха за смъртни врагове тези свои съпартийци, които искаха и по-късно успяха да социалдемократизират столетницата. Така че "бетонните глави", минали и през комунистически формации, като че ли най-после си намериха мястото - в редиците на кафявата чума, която десетилетия наред заклеймяваха.

Недоволен е вероятно от своя резултат и водачът на листата на Български народен съюз Венцислав Върбанов. Събраните 8 609 гласа съвсем не са много за селскостопански регион като Плевенския, където земеделците на Мозер винаги са имали силни позиции. Явно обаче и те пострадаха от "Атака", пък като че ли и не можаха да възприемат добре разнородната коалиция между БЗНС - НС, ССД на софиянеца Софиянски и нямащия позиции в нашия край лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Последните две формации очевидно не донесоха никакви гласове на БНС, а може би и отблъснаха. Самият Върбанов не може да не е разтревожен, че губи позиции не само в селата, но и в своята община Долни Дъбник. Там за пръв път той претърпя поражение (и то сериозно) от БСП.

От вота в Плевенско

най-радостни трябва да са

членовете и лидерите на ДПС,

които успяха да съберат невижданите от тях 10 238 гласа, представляващи цели 7,25%. Разбира се, че толкова турци в областта няма. Но Ахмед Доган яко развърза кесията си и това, което трудно можеше да стане дори с пари, стана с много пари. Младият и нахъсан водач на листата Митхат Метин заложи на масирана рекламна кампания във всички местни медии и на множество срещи-митинги в селища и райони с компактно ромско население. "Братя, ние сме едно, трябва да бъдем заедно", ентусиазирано крещеше младият политик пред опърпаните роми и не се свенеше да хвърля заедно с тях кючеци. Дали този подход даде по-голям резултат, или изобилието от бира и кебапчета, раздавани щедро даже в изборния ден пред секциите с гарнитура банкнота от 20 лева, не е ясно. Може би и двата, но в крайна сметка важното за ДПС в Плевенско е, че най-после ще има депутат от региона.


Няма съществени нарушения на изборния процес, твърдят от РИК

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Всички секционни комисии в 15 многомондатен избирателен район (МИР) започнаха работа навреме в изборния ден. Проблем имаше само в Дома за стари хора в с. Бохот, но своевременно бе оказана помощ, за да стартира гласуването. Не е имало случаи на неявяване на членове на комисиите, което да наруши или попречи на откриването на изборния ден". Така Николай Диков, председател на Районната избирателна комисия (РИК), започна коментара си за протичането на парламентарните избори в региона.

Диков обясни, че в рамките на регламентираното от закона време неявилите се председатели или членове на секционни комисии са били заменени от резервни. По време на изборния процес са постъпвали сигнали и жалби за нарушения на територията на 15 МИР. Общият им брой е 35 от различни политически партии и коалиции, от техни застъпници, но след проверка от РИК не били констатирани груби нарушения, които да могат да доведат до опорочаване на изборния процес.

Сигнал за лица, облечени с тениски на определена политическа сила, които са отишли да гласуват в изборната секция, е постъпил в РИК. След проверка и по разпореждане на секционната комисия, нарушението е било прекратено.

В с. Буковлък лица предлагали на избиратели пари, за да гласуват за определена политическа сила. Членове на РИК са били изпратени за проверка на място, но се оказало, че такива лица няма, нито пък разпитаните хора от селото дали някаква информация за случая.

В района на ж. к. "Дружба" лице с автомобил приканвало избиратели в заведение, за да им бъдат раздадени хранителни продукти. Междувременно те били агитирани да гласуват за определена политическа сила, разказа Диков. Трима членове на РИК са извършили проверка на случая, но такова лице в района не било открито. Заведението в ж. к. "Дружба" било затворено със спуснати завеси, появил се свидетел, който твърдял, че не е имало раздаване на продукти, обясниха от РИК.

Жалби за това, че в някои секции завесите на тъмните стаички са прозрачни, както и за недопускането на застъпници на дадена политическа сила, са постъпили в РИК.

Последните сигнали са подадени около 19,30 часа, след приключване на изборния ден от с. Буковлък и Кнежа. Закъснели гласоподаватели настоявали да упражнят вота си, но им било обяснено, че изборният ден е приключил. По закон, след като официално е обявен краят на изборния ден, няма основание на тези лица да им бъде разрешено да пускат бюлетини, защото трябва отново да се отваря помещението и да се възобновява изборния процес, коментира случая председателят на РИК Николай Диков.

От Тръстеник бил получен сигнал, че двама руски граждани са гласували неправомерно. По време на проверката от РИК установили, че лицата притежават български паспорти и единен граждански номер, включени са в избирателните списъци и няма пречка да упражнят вота си, обясни Диков.


Най-скъпият вот

 

С 6 млн. лв. повече от 2001 г. струва кампанията на данъкоплатците

 

Рая ГЕНАДИЕВА

В тазгодишната предизборна кампания са вложени няколко пъти повече пари, отколкото през 2001 г., изчисляват експерти. Според социологическите агенции само медийната част от кампанията на партиите - парите, дадени за реклами в телевизиите, радиата и вестниците, са близо 6,5 млн. лв. През 2001 г. основните играчи тогава са се бръкнали с общо около 4,5 милиона лева, показват официалните им отчети в Сметната палата. В тази сума влизат не само парите за реклами по медиите, плакати и листовки, но и командировъчните, наемите за зали, официалните плащания за социологически проучвания и др.

Според мониторинга на излъчените и публикувани реклами на социологическата агенция Маркет линкс по време на сегашната кампания партиите са дали за телевизионни клипове и вестникарски карета общо 4 815 422 лв. Тази сума е изчислена на база на официалните тарифи на медиите и не включва никакви отстъпки. Реално за карета и клипове са платени по-малко пари, но пък социолозите не измерват различните видове явни или неявни платени репортажи, различните вложени в изданията брошури, както и плакати, концерти и др.

Според друга социологическа агенция - TNS/TV Plan, политическите сили са изразходвали за реклами по телевизията, вестниците и радиостанциите общо 6 465 206.01 лв. Партията с най-скъпа кампания в тези медии е БСП, която е вложила около 1 300 000 лв. Веднага след нея се нарежда Новото време с над 1 200 000 лв. Според избирателния закон максималната сума, която може да се вложи в предизборна кампания, е един милион лева за партии и два милиона за коалиции.

Сред партиите с предизборни бюджети попада даже и БДС Радикали на Евгений Бакърджиев - политическа сила, която дори не е и регистрирана за участие, няма я на бюлетината. Клиповете и каретата на радикалите бяха насочени само срещу БСП. Другото обяснение е просто - Бакърджиев да е решил ей така да изхарчи едни 75 хил. лв. само за да попречи на комунистите да вземат властта.

Тези избори са най-скъпите и заради огромния бюджет на кампанията за увеличаване на избирателната активност, която правителството организира. Кабинетът отдели само за тази дейност четири милиона лева. Общо организацията на изборите струва на данъкоплатците с шест милиона лева повече от предишните.


 СОЦИАЛНО


Психично болни отказват да се лекуват заради мизерни условия

 

Докторите с надежда чакат преместването на клиниката на "Сторгозия"

 

Даниела ДОЧЕВА

Само който не е посещавал по един или друг повод психиатричната клиника в 9-ти квартал в Плевен, не е бил ужасен от условията, при които болните са принудени да се лекуват. Трите отделения - наркологично и за остри психози - мъже и жени, предлагат ужасяващи гледки. Огромни цепнатини зееят в стените, мазилката е разядена от времето, стар, разкъсан балатум служи за постелка на пода. Ако един здрав човек бъде оставен в тези помещения за един ден, през който да ползва тесните, подтискащи стаи, миришещи на спарено, мизерните тоалетни и бани - по една на етаж за всички болни, а през нощта да преспи там, той със сигурност ще се почувства ограничен, подтиснат, обзет от безнадежност.

Как ли тогава изобщо е възможно да бъдат лекувани пациентите по 20 дни, колкото е лимитът на престоя им? Как е възможно психиката им да преодолее кризата и да постигне някакъв баланс? Голяма част от болните са с рецидивиращи заболявяния и след 2 - 3 месеца отново трябва да бъдат приети за лечение. Тогава обаче в съзнанието на много от тях изплуват тягостни спомени за предишния им престой и те категорично отказват да останат, разказаха психиатри.

В момента лекарите и целият персонал имат една голяма надежда - че наесен клиниката ще се премести в сградата на бившата патологична бременност на "Сторгозия". В момента там тече много качествен, основен ремонт за около 800 хил. лв., които е отпуснало здравното министерство, за да се превърне сградата в бъдещата психиатрия на града. "Така че ще забравим мизерните условия, в които пребиваваме вече 30 години. Там всичко ще бъде ново, с един огромен двор, който ще направим на парк. Ще има охрана, за да се чувстват болните комфортно. Няма да го има този разграден двор тук. Най-важното е, че битовите условия ще бъдат добри - стаи с две, най-много три легла, специални изолатори", разказа доц. Мария Александрова, шеф на наркологичното отделение.

До тогава обаче тя ще продължи да работи в добре познатата й действителност. В момента в наркологичното отделение условията са най-добри, защото сградата е само на 30 години, през които не е правен ремонт. Другите две отделения се помещават в над 100-годишни постройки, които по чудо още не са се сринали.

"Нашите пациенти са психически нестабилни и какъвто и специалист да съм аз, когато ги поставя в тези условия, те се чувстват дискомфортно и притеснени. Защото това е 21-ви век. Не може да оставиш болните в такава мизерия. Ефектът на средата е много важен. Всеки човек би се ужасил на тяхно място. Всичко е безкрайно примитивно и мизерно. Това е истината", продължи доц. Александрова.

В наркологичното отделение има 20 легла, а напливът е огромен. Като че ли никаква надежда няма да намалее тази епидемия. Току-що са приели 20-годишно момиче, което година и половина взема хероин. Със сълзи на очи казва: "Искам да се излекувам. Аз вече като си слагам хероин се мразя и плача, защото го правя не да ми е хубаво, а да преодолея абстиненцията." Инжектира се по осем пъти на ден! Една доза е на цена от 8 до 10 лв. Идва тук с последните стотинки, с последната надежда, че лекарите ще й помогнат.

Все повече млади жени идват с алкохолен проблем. Толкова масово пият младите хора, че на 25 - 30 години са хронични алкохолици. Всеки втори - трети човек, който идва да се лекува, страда от алкохолна епилепсия, която му остава за цял живот. Често тук се лекуват и хора с афективни разстройства, които са свързани със злоупотреба с алкохол. Не рядко болните от шизофрения също злоупотребяват със спиртни напитки, за да релаксират. Много от жените започват да пият вечер, за да премахнат тревожността си. Лекарите се срещат със съвременните невротични депресии, които се дължат на огромния стрес, в който живеем. По-лабилните хора не издържат и започват да пият, за да се отпуснат, но много бързо стават зависими. Специфични лекарства, които да подтиснат желанието да се пие, на българския пазар няма, информира Александрова. Тя преди две години казвала на министъра на здравеопазването, че трябва да положи усилия да регистрира лекарството налтрексон (ревиа) на българския пазар. То струва 80 евро в Европа, от където са принудени близките на болните да го купуват, ако могат. Но той не положил никакви усилия. Това според психиатърката е престъпно бездействие, не случайно много близки на наркологично болните водят дела срещу това министерство.

В ежедневната си работа тя констатира, че човекът на 21-ви век за да се чувства комфортно и да функционира нормално на работа, в обществото, вкъщи трябва да взема поне едно хапченце на ден, както правят американците. С психиката на българина са се случили тотални, дълбоки трансформации. Той е стресиран, непрекъснато нещо го гризе отвътре и го притиска отстрани. Много трябва да се замислят тези, които ще управляват държавата за в бъдеще за психичното здраве на хората, защото те ще рухват все повече, прогнозира доц. Александрова. Единствените медикаменти, които плаща касата в момента, са за шизофренно болните и частично за ендогенната депресия.

С остри психози са болните в мъжкото отделение с 34 легла на психиатричната клиника. В него проблемите с битовите условия са още по-сериозни, казва доц. Пепа Димитрова. Канализацията не отговаря на изискванията, много често спира водата. Отопляват се на акумулиращи печки, които болните често чупят. Лекуваните трябва да са защитени от външни хора, които могат да ги подлъжат, а дворът на клиниката е разграден. Нямат хладилници за храната на болните, липсват дори щори, камо ли климатици за убийствените летни жеги.

Женското отделение на клиниката е с 30 легла. Ремонт не е правен изобщо от 25 години. Липсват стаи за културтерапия, за трудова терапия, за обедна почивка, за свиждане. Съобразно европейските стандарти една такава киника трябва да бъде разгърната на много голяма площ, обясни доц. Радка Гайдарова, шеф на отделението. Ограничението, което налагат малките, тесни помещения, допълнително влошава състоянието на болните. Ние просто сме на края на силите си. Тук работят едни от най-добрите специалисти в страната при ужасни условия. "Аз срещам огромни проблеми в работата си, когато виждам, че един пациент трябва да постъпи за лечение, но след като веднъж е бил при нас, той категорично ми отказва да остане отново. А състоянието му е такова, че не може да се лекува в къщи. Защото и една депресия, и една шизофрения носят риск от самоубийство. Постоянно мисля с тревога за тях", споделя доц. Гайдарова.

Психиатрите увериха репортер на"BG Север", че вече спират да се оплакват, след като са видели новата сграда на "Сторгозия", в която ще бъде преместена клиниката. В нея те се надяват професионализмът им и прекрасните условия да помогнат на психично болните, които от ден на ден стават все повече, да се справят с проблемите си.


Към Европа с платени тоалетни

 

Ралица ИВАНОВА

Мръсотия, воня, тъпи надписи и рисунки по стените - все още една солидна част от българските обществени тоалетни покриват точно тази представа. В градовете, където ги има, разбира се, и където на тяхно място с течение на годините не са издигнати модерни и реномирани кръчми (в Плевен върху съборената тоалетна в градската градина бе построено заведение). Днес хората тръгват без ужас единствено към WC-тата в частните заведения - кафенета, ресторанти или барове, въпреки че и в много от тях, противно на всякаква логика, е нужно да си платят.

От 20 до 40 стотинки трябва да се бръкне всеки плевенчанин, на когото му се наложи да се усамоти по нужда. По толкова "вървят" тоалетните в града. Независимо от това дали са частни или обществени. Рядко са тези питейни заведения, в които можеш да ползваш услугата безплатно. Българска практика, различаваща се коренно от западноевропейската.

Родни специалисти в туристическия бранш дори призовават хората да не влизат в ресторанти, където се събират пари за тоалетна, защото това означава, че като цяло обектът не спазва всички санитарни и хигиенни норми, включително и тези в кухнята. И обратно - всички добри заведения са без подобни такси.

В Плевен в момента функционират четири обществени тоалетни - на гарата, в градинката пред автогарата (въпреки че там WC-то не е много обществено), в музея на центъра и в градската градина. Основният проблем, естествено, те да бъдат платени, е липсата на обществени средства за изграждането и поддръжката им по съвременните норми. Друг е въпросът, че дори и срещу заплащане, положението в тях никак не е розово. От друга страна стои манталитетът на българина - защо да поддържа, след като си е платил и след него има кой да почисти.

Третата причина обществените тоалетни да не се намират в необходимото добро състояние е фактът, че за въпроса не се говори. В забързаното ежедневие и купищата други проблеми рядко някой ще се замисли. И то най-вероятно тогава, когато му се наложи да ги използва.

Размисълът обаче трае не по-дълго от една псувня... А статистиката показва, че човек посещава "онова място" от 6 до 8 пъти на ден.

Докато всички обществени тоалетни не се приведат на нивото на хигиената в Западна Европа, винаги ще бъдем смятани за балкански субекти и едва ли не варвари, коментират експерти от туристическия сектор. Според тях поддържането на общите санитарни възли е и фактор за конкурентоспособността. Те твърдят, че дори и при по-скъпа поддръжка обществените тоалетни трябва да бъдат безплатни, защото са част от услугите, които изграждат имиджа на страната. И още - състоянието на тоалетните помещения извън дома се определя като продукт на културата и на традициите в едно общество.

В страната ни предстои да бъде учредена Българска тоалетна асоциация, която ще работи за по-доброто състояние на обществените тоалетни и по-високата културата на хората при ползването на този вид услуги. Надеждите са организацията да съумее да помогне в Европейския съюз да влезем с безплатни и приятно ухаещи обществени тоалетни.


Нови изисквания определят помощите за твърдо гориво

 

До 30 август е срокът за подаване на молби

 

Ралица ПЕТРОВА

Още два месеца имат на разположение плевенчани да подават молби-декларации за отопление с твърдо гориво за отоплителен сезон 2005/2006, съобщи за "BG Север" Теменужка Диманова, шеф на общинската дирекция "Социално подпомагане". 30 август 2005 г. е крайният срок за приемане на документите на желаещите.

Под 88 лева трябва да получава лице, живеещо само, за да му бъде отпусната целева помощ за отопление с твърдо гориво, гласят новите изисквания. Промяната е регламентирана с изменение на наредбата от 22 април 2005 г., указваща условията и реда за получаване на помощи за отопление, влязла в сила от 1 юни 2005 г. За съжителствуващите прагът е 84,70 лв. Самотноживеещите хора над 65 години не бива да вземат повече от 115,50 лв., а над 75 г. - 121 лв. Доходът на лицата с трайно намалена трудоспособност до 50% не трябва да е по-висок от 104,50 лв. А на тези с над 90 процента инвалидност - 115,50 лв. За да бъде одобрено двучленно семейство за целева помощ за твърдо гориво, е необходимо общият им доход да не надхвърля 121 лв.

Месечната помощ се отпуска, ако лицата или семействата отговарят и на някои допълнителни условия. На първо място обитаваното от тях собствено жилище трябва да е единствено и да не е по-голямо от едностайно - за едно лице, двустайно за двучленно и тричленно семейство, тристайно за четиричленно семейство и четиристайно за петчленно и по-голямо домакинство. Необходимо е кандидатстващите за помощи да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество. Те не бива да имат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация. Лицата не бива да притежават движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи.

Необходимо е още кандидатите за помощи да не са сключвали договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане, като това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания. Необходимо е още желаещите да не са прехвърляли жилищен или вилен имот срещу заплащане през последните 5 години, както и да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен или вилен имот или идеални части от тях през същия период.

За да бъдат отпуснати помощи за твърдо гориво на безработни, те трябва да са регистрирани в Бюрото по труда най-малко 6 месеца преди подаване на молбата и да не са отказвали предлаганата им работа и включването им в курсове за квалификация и преквалификация.


Плевенчанка удари главата си в стъкло на кафене и припадна

 

Пострадалата има право да съди собствениците на заведението

 

Дани БОЖИДАРОВА

На шокиращ инцидент станаха свидетели клиенти на бившето кафене "Верея", сега известно на всички плевенчани като "Червеното". Клиентка на средна възраст при излизане не видя затворената стъклена врата, на която няма никакви обозначителни цветни стикери, и удари силно главата си в дебелото стъкло. Секунди след това припадна и се свлече на земята. Пострадалата изглеждаше напълно безжизнена, а паникьосаният барман без да има представа от елементарните изисквания в подобни случаи, хвана припадналата жена за ръката и започна да я влачи по пода, за да я сложи да легне върху столове. Уплашени клиенти на заведението донесоха вода, напръскаха лицето на пострадалата, но тя дълго не идваше в съзнание. Когато отвори очи, каза, че не чувства лявата ръка и левия си крак. След около 20-ина минути се появи и линейка, която я натовари и я откара в Бърза помощ. Минаха дни от тогава, а на въпросната врата все още няма залепени някакви цветни стикери. Случаят говори за културата и за начина на мислене на собственика, който дори след този ужасен инцидент не си е мръднал пръста да предотврати нови. Пострадалата едва ли ще тръгне да търси възмездие чрез съда - просто у нас все още няма такава практика, въпреки че е крайно време подобен вид дела да започнат да бъдат водени, коментира за "BG Север" известен плевенски адвокат. Ако човек малко се разрови, ще открие, че в наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, има член, по който биха могли да бъдат подведени под отговорност собствениците на това заведение. Наредбата за последен път е изменена и допълнена в бр. 43 на ДВ от 13.05.2003 г. В нея член 31 (1) гласи: "Стени и други прегради, изработени от прозрачен материал, в помещения или в близост до работни места и транспортни пътища се маркират или защитават с цел предотвратяване на сблъскване."

Във всички цивилизовани държави, сред които претендира да е и България, клиентът е уважаван и обгрижван на много високо ниво. Не случайно в "Макдоналдс" с огромни букви пише, че чаят и кафето са горещи. Българинът трудно разбира защо се налага да му обясняват като на бавноразвиващ се подобни неща, но собствениците на американската верига за бързо хранене имат горчив опит с какви ли не дела, заведени от недоволни клиенти. Наскоро техен клиент, който цял живот хрупал картофките на фирмата, ги осъди за огромна сума, защото не го били предупредили, че може да се повиши нивото на холестерола му. Друг америанец осъди тютюнева компания за това, че е получил рак на белите дробове - все едно, че някой насила му е слагал цигарите в устата. На фона на тези факти българският потребител е крайно време да започне да изисква адекватно отношение към себе си.


 РАЗЛИЧНОТО

 

Уникален елитен немски кон се отглежда в Плевен

 

Холщайнерът Карентос е потомък на легендарния Кор де ла Бре

 

Ралица ПЕТРОВА

Много отдавна харесвам конете и изпитвам истинско страхопочитание към тях, твърди 33-годишният плевенски бизнесмен Георги Георгиев.

До мечтата си да има свой елитен кон от породата "Холщайнер" се докосва през лятото на миналата година. Петнистият сив жребец внася от Германия и буквално до преди дни той бе единственият по рода си в цяла Северна България.

Желанието на Жоро всеки ден да "общува" с грациозните четириноги се появява преди пет години. Тогава отишъл на почивка в Априлци и разбрал, че в курортното селище има конюшня. Няколко пъти ходил да наблюдава животните. Оглеждал ги, радвал им се. Един ден решил, че иска да поязди. С позволението на собствениците се метнал върху един кон и твърди, че точно това е бил повратният момент в живота му. От тогава не е минал нито ден, в който да е пропуснал да се докосне до любимите си животни. Единствено благодарение на тях успявам да се освободя от ежедневното напрежение и да се усетя по-близо до природата, признава той.

Постепенно в съзнанието на плевенчанина се зародила идеята да се сдобие със свой кон. Георги Георгиев решил, че той трябва да е спортен. Първото попълнение се казва Дон Кастер и е от източнобългарска майка и баща от породата "Хановер". След него закупил и жребче от смесено потекло с кръв на "Холщайнер" и на кобила от балканска порода.

Непреодолимо обаче било желанието на Жоро да се радва на собствен чистокръвен "Холщайнер". В продължение на шест месеца по няколко часа на ден той се ровил в Интернет, за да получи повече информация за това къде може да намери такъв кон. След половингодишно лутане из Мрежата най-накрая се спрял на няколко ферми в Германия. Решил да ги посети, за да открие на място своя любимец. Тъй като знам, че трябва да има много добър синхрон между коня и треньора, аз взех треньора и ездача със себе си и отпътувахме за Германия, разказва Жоро.

Не се оказало необходимо обаче да посетят всички набелязани места. Още преди да стигнат до крайната ферма, която се намирала в близост до границата с Дания, в град Боркен открили точно такъв кон. Карентос бил на четири години и веднага грабнал погледа на бъдещия си собственик.

За холщайнерът Карентос се грижат двама именити жокеи - баща и син Трифон и Антон Дацински. Ветеранът е майстор на спорта с участия на световни и европейски финали и на една олимпиада. Тони Дацински пък е печелил отборно купата "Самсунг" и има в биографията си няколко състезания от квалификации за световни шампионати.

Само пет месеца след пристигането си в България холщайнерът вече участва в първото си състезание. Не толкова, за да гони победа, а по-скоро да бъдат проверени реакциите му на терена, Карентос е включен в зимната лига. Конят се справи перфектно с препятствията, като бутна само едно, разказва Жоро. Той определя първото му появяване пред публика и завоюваното шесто място като напълно достатъчно.

Участието на лятната лига за купа "България" е следващото предизвикателство пред Карентос, където той става вицешампион. Само преди две седмици холщайнерът се завръща от конкур - ипика (преодоляване на подвижни препятствия), проведен в с. Бутан, Врачанско, но вече със завоювано първо място. Конят е поканен за участие и на международния частен турнир в "Албена", който ще се проведе в началото на юли. Наградният фонд на надпреварата е 30 000 евро. Следващата покана е за Божурище, където ще бъде проведено състезание от поредицата за световната купа.

Предците на коня - Каретино, Каллето и Корадо, са грандове от фамилията, едни от най-елитните скачачи на Германия, разказва Жоро. Те са преки потомци на легендарния Кор де ла Бре, краля на породата. А Карентос е истински негов правнук. Конете от породата "Холщайнер" от векове са диктаторите в най-атрактивната дисциплина - прескачане на препятствия, разказва плевенчанинът. И допълва, че именно за да се запазят гените, в Германия се позволява кръстоска на по-близко родство.

Сега холщайнерът Карентос е на 4 години. Около две лета ще скача в нисък клас, за да може да усъвършенства техниката си. Върховна форма ще достигне към осмата си година. Надеждите на собственика са, че тогава той ще пожъне най-големите си успехи.

Мечтата на Георги Георгиев е в Плевен да направи голяма конна база, за да може градът в последствие да стане и домакин на републикански шампионати по конен спорт.


Кои са те?

 

Непознати дървета

 

Когато казваме "дърво", ние си представяме прав ствол, от който във всички посоки излизат покрити с листа клони. Много дървета обаче изобщо не отговарят на това описание. Сред тях най-необикновените са африканските баобаби и австралийските им роднини бутилковите дървета. Необикновено раздутите им стволове и на едните, и на другите носят късички, хилави корони. Според легендата на бушмените, хиената - духът на злото, нарочно посадила първия баобаб "нагоре с краката" - и затова той изглежда сега толкова странно.

 

Африкански баобаб

Африканският баобаб е природен воден резервоар, способен да съхранява повече от 100 000 л вода.

Възрастният баобаб - това е резервоар, напълнен с вода. Порестата дървесина под неговата набръчкана кора е пропита с влага. Жаждата, която измъчва слоновете, ги кара с бивните си да атакуват огромните стволове, разбивайки ги на трески. Често пъти старите баобаби са кухи. В тях понякога дори живеят хора. Известен е случай, когато баобаб е служил за автобусна спирка и в него се побирали до 30 човека.

 

Калифорнийска идрия

В Калифорния расте още едно странно дърво-водохранилище - идрия. То напомня преобърнат морков, само че висок 10 метра. Неговият зелен ствол е осеян с къси тънки клончета, които се покриват с листа едва след редките дъждове. Това дърво трупа вода в своя ствол, за да я използва по време на жестоките суши.

 

Бенгалски фикус

Съвсем различен от баобаба и от идрията е бенгалският фикус, или банянът, който започва живота си като епифит, върху друго дърво. Там той пуска въздушни корени, които се протягат към земята. Когато станат по-дебели, тези корени се превръщат в множество стволове, носещи тежките клони на баняна. Старите екземпляри могат да стигнат до 30 м височина и да заемат площ от няколко хектара. Такова дърво създава представа за гора, а всъщност се състои само от едно дърво.


Извор на младост

 

Клеопатра мажела лицето си с алое

 

Заради небесната билка Александър Македонски завладял остров

 

Даниела ДОЧЕВА

Древните цивилизации наричали алоето извор на младост, лекар в саксия, златни капки, кралска билка, небесно лекарство, нокти от божието царство. За целебната сила на растението алое вера може да се научи още от първите писмени източници, останали от древността. Документи на шумерите и евреите, рисунки върху стените на гробниците на египетските фараони и др. източници съобщават за употребата му.

Легенда разказва, че Александър Велики завладял остров Сокорта, за да си осигури алое вера - растение с изключителни лечебни свойства, което използвал за лечение и възстановяване на ранените си войници.

Марко Поло и Христофор Колумб също съобщават в дневниците си, че алоето е едно от 16-те свещени растения на стара Америка. Индианците използвали горчивия му сок за спиране на кръвотечения и лечение на рани, за облекчаване на коремни болки, за прочистване на бъбреците и пикочния мехур, за разрушаване на камъни в жлъчката, за спиране на кашлица, за облекчаване на белите дробове.

Клеопатра също добре познавала изключителната способност на алое вера да почиства и овлажнява кожата, да я защитава от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, да бъде надежден щит на здравето и красотата на човека. Тя добавяла желето от листата на алое вера във водата на ваната си, в сенките и червилото си, за да съхрани здравето, свежестта и красотата на кожата и тялото си.

Според Новия завет тялото на Исус помазали с балсам от алое и митра.

При индианците алоето е между 16-те най-ценни, свети растения. Индианците налма го използвали при рани, ухапвания от змии, главоболия. Девойките на маите мажели лицата си със сока му, както Нефертити и Клеопатра, за да са красиви. За китайските императори бодлите от алое представлявали "нокти от Божието царство". Лекарите ги използвали вместо игли за акупунктура. Японците наричали алоето "кралска билка". Наричат го още растение чудо, безсмъртно, растение лечител, растение за първа помощ, растение за изгаряния...

От времето на Клеопатра до наши дни много народи от цял свят са използвали гела от листата на алое вера, за да се освободят от раните си, от болката, от алергиите си; за лечение и облекчаване на широк диапазон заболявания: неврози, безсъние, умствена умора, заболявания на дихателната система, при стомашно-чревни и бъбречни смущения, болести на устната кухина и зъбите, при изгаряния, гинекологични заболявания, артрити, ревматизъм; като хранителна добавка и козметично средство - за профилактика и съхраняване на здравето и красотата.

Астронавтите, кацнали на Луната през 1969 г., носели на борда крем от алое.

(следва)


Митове и истини

 

За маргарина, кравето и растителните масла

 

Дани БОЖИДАРОВА

1. Здравословното хранене означава отказ от мазнини.

Не е вярно. Рязкото ограничение на количеството мазнини може да предизвика липса на витамини. То възпрепятства усвояването на бетакаротина, който се отнася към мастноразтворимите вещества (т. е. за да бъде усвоен от организма е нужен мастен "носител").

 

2. Слънчогледовото олио е по-малко калорийно от зехтина.

Не е вярно. Всички растителни масла съдържат 900 ккал в 100 г. Освен това зехтинът, особено в суров вид, се усвоява по-добре поради това, че е по-близък по състав до липидите в човешкия организъм. Нивото на усвояемост на зехтина е равно на 100% - за сравнение слънчогледовото олио се усвоява до 83%, фъстъченото масло 81%, сусамовото 57% и царевичното 36%. По-малко полезни за здравето са смесените масла, получени от смеси на различни семена. Често пъти в състава им влизат синапово и рапично масло, които съдържат вещества, предизвикващи заболявания на сърцето и спъващи развитието на детския организъм.

 

3. Зехтинът е най-балансираната мазнина.

Вярно е. Той съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение: 80% олеинова киселина и 10% линолева. Зехтинът с марка "Extra virgin", получена чрез студено пресоване на качествени маслини, се преработва много добре и служи като източник на витамини А и Е, полезни за кожата и лигавиците.

 

4. Много подходящо за пържене е маслото от различни семена.

Не е вярно. Най-често основната съставка в такова масло е соевото, а след него следва слънчогледовото. Първото е по-неустойчиво от другите растителни масла при нагряване (още при 130С гори и отделя токсични вещества). Второто притежава прекрасни качества, които обаче се проявяват само в суров вид. Затова за пържене са по-подходящи устойчивите на високи температури масла като зехтин и фъстъчено масло.

 

5. Соевото и сусамовото масла са полезни при хипертония и повишен холестерин.

Вярно е. Сусамовото масло съдържа лецитин - вещество, което помага за разреждане на холестерина, благодарение на което той не се отлага по стените на кръвоносните съдове. Соевото масло не само съдържа лецитин, но и е прекрасен източник на полиненаситени мастни киселини, които според най-новите изследвания правят кръвта по-рядка и с това спомагат да се поддържат чисти вените и артериите.

 

6. Качеството на зехтина се определя от нивото на неговата киселинност.

Вярно е. В този случай нивото на киселинност означава съдържанието на олеинова киселина в 100 г продукт и колкото то е по-ниско, толково е по-високо качеството на зехтина. В "Extra Virgin" нормата е не повече от 1% (т. е. 1 г киселина в 100 г), но в зехтина с най-високо качество този процент рядко надвишава 0,55%. Повечето производители посочват нивото на киселинност върху етикета и купувачът може лесно да се ориентира.

(следва)


 ЖЕНАТА


Зрялата дама стига по-лесно до оргазъм

 

5 предразсъдъка относно женското удоволствие в секса

 

Мария ИВАНОВА

Женският оргазъм е феноменално явление - единствено по рода си, тайнствено и неизследвано докрай. Около удоволствието, изживявано от дамите, витаят доста погрешни хипотези. Единственото, което знаем със сигурност е, че не всички нежни създания стигат до своя финал по един и същи начин.

Повечето жени смятат, че по пътя към така желаната кулминация има доста препятствия, а преодоляването им не винаги се увенчава с успех. Това е един от предразсъдъците, които не позволяват на дамите да се радват на пълноценно сексуално общуване. Кои са останалите?

1. Жената стига до оргазъм само с добър любовник.

Не е вярно! Партньорът, с когото дамата може да преживее върховно удоволствие, е преди всичко обичаният от нея. Това, до каква степен мъжът е овладял сексуалните техники, няма толкова съществено значение. Повечето жени не успяват да стигнат до оргазъм в прегръдките на случаен любовник, дори когато техническите му умения са безупречни. Оргазмът е явление, което протича преди всичко в психиката на дамата, затова вътрешното спокойствие и пълното доверие в партньора са толкова важни.

2. Жената стига до оргазъм единствено в леглото.

Абсолютна грешка! Не е истина, че за кулминацията на дамата непременно е нужна спалня или легло с балдахин, а сексът трябва да е предшестван от вечеря на свещи. Любенето на едно и също място може да омръзне на жената, особено ако това място е съпружеското ложе. Затова нейният партньор би трябвало да й предложи обстановка, в която предметите, ароматите и звуците въздействат еротично върху нея. Добре е той да създаде атмосфера, която да предизвика у нежната му половинка приятни, вълнуващи и възбуждащи спомени и асоциации. Оргазъм тя може да получи навсякъде: върху кухненската маса, на слънчева планинска поляна, дори в асансьора. За това е нужна единствено психическа нагласа и желание да се преживее нещо различно, вълнуващо и необикновено.

3. На млади години е по-лесно да стигнеш до оргазъм.

Съвсем не! Женският оргазъм е заучено явление. Липсата на опит в секса не благоприятства любовното преживяване. Тийнейджърките, които правят любов на 14-15 години, обикновено не са в състояние да стигнат до оргазъм. Трябва да минат около 2 години от започването на половия живот, за да може девойката да се научи да получава върховна наслада. С течение на годините тя придобива опит и започва да изпитва все по-голямо удоволствие. Жената се учи от своето тяло, разгадава все повече неговите тайни и вече знае кое в секса й харесва най-много. Зрялата дама е наясно какво може да очаква от себе си и от своя партньор.

4. По време на половия акт жената може да стигне до оргазъм само веднъж.

Неправилно! Жената преживява секса по различен от мъжа начин. За нея един полов контакт не означава непременно само един оргазъм. Някои дами успяват да стигнат до върха многократно в рамките само на един сеанс. Между два оргазма възбудата им леко спада, но това зависи от темперамента и психичната им нагласа. Многократен или дълготраен оргазъм може да се постигне и чрез специални упражнения и техники на медитация.

5. Оргазмът е необходимо условие за успешен сексуален живот.

Ни най-малко! Жените рядко поставят секса на първо място във връзката или семейството си. Много от тях не отдават голямо значение на кратките мигове на удоволствие в леглото. Топлотата, която им дава сърдечната връзка с партньора, за тях е далеч по-важна и им доставя повече радост. Същото е и когато дамата не може да стигне до оргазъм по медицински причини, например изменения след раждането или хормонални нарушения. Подобна ситуация невинаги е причина за криза в отношенията.

 

От какво зависи честотата на оргазмите?

* Темперамент на жената.

* Ниво на хормоните - андрогени, естрогени и окситоцини.

* Липса на преживени сексуални травми.

* Липса на прекалено строга дисциплина в училище и вкъщи.

* Добри отношения с бащата и подкрепа на семейството.

* Оптимистична нагласа към живота.

* Позитивни сексуални преживявания.


Вратовръзката - за дами и господа

 

Станка ШИНГАРОВА

Вратовръзката се смята за приоритет в мъжкия гардероб. Често обаче тя е детайл и от дамския тоалет. Важен момент е подходящият избор на десен и големина, както и начинът й на връзване. Възелът може да се ползва и при актуалните в момента шалове.

Вратовръзката навлиза в дамския гардероб през ХIХ век. Тази мода обаче не продължава дълго. Повторното й завръщане е през 20-те, а след това и през 60-те години на ХХ век. За налагането й допринася прочутата Марлене Дитрих.

Класическите правила за избор на вратовръзка гласят: връзки с рисунки вървят на еднотонни ризи, едрите щампи се избягват. Едноцветните са подходящи за ризи с десен на каре или райе. Препоръчва се също един от нюансите на ризата или сакото да присъства в цветовете на вратовръзката. Останалите й багри могат да са в контраст, като примерно се противопоставят два приглушени оттенъка.

При избора на цветовете трябва да се постига едновременно хармония и интересно оптическо взаимодействие. Във всеки случай избягвайте един и същ десен на ризата и вратовръзката. Широчината се мени с модните за сезона тенденции. Не се препоръчва вратовръзката де се пере, а да се почиства химически.

 

Подходящи съчетания

* Десен каре с тънки очертания в бежово-оранжева гама на тъмен фон. Това съчетание отлично освежава строгото облекло.

* Вратовръзка в цвят бордо с малки кремави рисунки идеално пасва на бели, сини и светло кафяви ризи.

* Еднотонните - охра, тъмно сиво, кафяв, бордо, тъмно-синьо съставляват основата на всеки сдържан гардероб.

* Бестселър сред вратовръзките са сивите на цвят - те допълват костюми от богата гама от цветове.

* Класически вариант - с наклонени ивици е добре дошла в гардероба на всяка бизнесдама.


Малко гимнастика и билкови вани ще върнат свежестта на бедрата ви

 

Теди ПЕЕВА

Краката са най-ощетени от застоялия живот, неправилното хранене, стреса и сезонните климатични промени. За лицето и косата всяка втора жена полага по-особени грижи. Те обаче винаги остават на последно място. Напъхваме ги в плътни чорапи, после в ботуши или обувки, обличаме панталон или пола до земята. И прикриваме проблема. А когато дойде лятото, страдаме заедно с тях, защото стават за ходене, но не и за показване.

Краката са визитка на красивата и добре поддържана жена. Постоянното каране на кола, дългото заседяване зад бюрото, нездравословното хранене и твърде тесните панталони са реални заплахи за техния красив външен вид. През лятото проблемите се увеличават. От горещината краката се подуват, а къпането в морето и даже в басейна им нанася непоправими щети. Въпрос на желание и постоянство от ваша страна е да им помогнете и да облекчите страданията им.

 

Тичайте за красиви крака

Всяка жена трябва да повярва, че за краката трябва да се грижи също така старателно, както и за лицето си, само че по-отрано. Напълняването на коленете и целулитът се появяват далеч преди първите бръчки. Особено ако никога не сте се занимавали с какъвто и да било спорт. И щом не сте го правили преди, сега са нужни двойно повече усилия. Доктори, изследвали биологичния режим на женското тяло, твърдят, че най-удобното време за тренировки е от 17 до 19 ч. В този часови пояс физическите натоварвания носят максимална полза за организма. След като вземете душ, хапнете един грейпфрут. Този плод разгражда мазнините. Осигурете на краката си поне половин час въздух на ден - походете боси или правете раздвижващи упражнения за глезените и пръстите. Спомнете си старото правило - търкаляйте десетина минути празна бутилка със стъпалото. Така ще масажирате всички точки, от които пък зависи тонусът на целия ви организъм.

 

За по-мека кожа

Прекомерното излагане на слънце, къпането в много студена вода, солта от морето, хлорът от басейна причиняват доста щети на женските крачета. Ако не вземете нужните предпазни мерки, изсушаването и лющенето на кожата ще се задълбочават все повече като проблем. Преди да се излагате на слънце, винаги трябва обилно да мажете краката със слънцезащитен крем. Когато се върнете у дома, вземете душ със сладка вода. След това върху цялото тяло нанесете хидратиращ крем.

 

За безупречни пети

Понякога петите се напукват и са доста грозна гледка, когато се подават през сандалите или чехлите. Причина за това може да е липсата на допълнително хидратиране или лошото кръвооросяване. Решението е нанасяне на подхранваща маска или поддържането им с парафинова баня един път седмично. Освен това всеки ден сутрин и вечер нанасяйте хидратиращ крем с масажни кръгови движения. Изстъргвайте мъртвите клетки с пемза веднъж седмично, дори да ви се струва, че не се налага.

 

Проблемните колене

Колената се нуждаят от специални грижи, защото са една от най-проблемните части на краката. Ако те са загрубели, целите крака изглеждат неестетично. За да се преборите с грапавините, гривничките и преждевременно състаряване, практикувайте специален пилинг. Всеки ден ги обтривайте с остра ръкавица, за да отстраните мъртвите клетки по кожата в тази зона. След това нанесете хидратираща маска за тяло и я оставете да действа за около 10 минути.

 

Борба с петната

Червените и жълтите петна по краката са следствие от проблеми с кръвообръщението. Затова най-добрият помощен метод в случая е масажът. Ако петната са белезникави, най-вероятно става въпрос за гъбички. При подобен проблем непременно посетете специалист. Ако цветът им е в кафеникавата гама, можете да сте сигурни, че причинителят им е слънцето. Използвайте защитен крем с най-високия слънцезащитен индекс и не прекалявайте със слънчевите бани, особено във времето между 13 и 17 ч.

 

Отичането на краката

Отичането на краката се обяснява с насъбираното и застояването на течности в тях. Причините за това могат да бъдат хормонални смущения, неправилно функциониране на бъбреците или проблеми със сърцето. Водораслите, поради високото си съдържание на йод, са много полезни при отекли крака. За съживяването на краката помагат коприва, живовляк, мента, бъз, лавандула.

 

Студено и топло против тежест в краката

През лятото чувстваме краката си най-тежки и най-уморени. Горещината и затворените обувки са най-големите виновници за тези оплаквания, защото пречат на нормалното кръвообръщение. Ще намалите тежестта и ще премахнете умората с помощта на контрастни душове. Редувайте обливане със студена и топла струя в посока от глезените към бедрата, като същевременно движите слушалката в кръг.

 

Нито едно косъмче

Изберете удобен и поносим за вас метод за епилиране, като не изключвате и бръсненето. В последно време то бе реабилитирано като безвредна мярка за обезкосмяване. Горещата кола маска дава добри резултати, но може да причини отпускане на кожата, а в най-лошия случай - и изгаряния. Дамите с разширени вени трябва да забравят за този метод. Използването на студена кола е с по-малко неприятни последици. Ако предпочитате удобството на депилатоарния крем, запомнете, че продължителната му употреба кара космите да растат много по-бързо. Малките електрически епилатори са много ефективни.

 

Внимателно с ноктите

Особено внимавайте за ноктите. Не ги оставяйте да израстват прекалено, но и не ги изрязвайте до дъно. Внимателно изпилявайте ъгълчетата им, вместо да дълбаете с ножичката. Непременно махнете остатъците от лак. Ако все пак държите на перфектния педикюр, трябва да знаете, че от ярките тонове повърхността на ноктите пожълтява.

 


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


 

Лалка Павлова

 

2005 година се оказва изключително успешна и щастлива за преподавателката по български език и литература в плевенската езикова гимназия. Наскоро тя получи наградата на Клуба на дейците на културата за втората си стихосбирка "Реката на живота" и бе избрана за председател на Съюза на независимите писатели в Плевен. Издаде и трети сборник със стихове - "Сипеят на живота".

 

Вярвам в доброто начало у човека

 

Лалка Павлова е родена на 19 октомври 1949 в гр. Павел баня. Завършва средно образование в Първа гимназия в гр. Казанлък, след което е приета българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Пет години преподава български език и литература в с. Токачка, Кърджалийско. Три години е учителка в логопедическото училище в Тотлебен. След това преподава 2 години в училище "Н. Вапцаров" в Плевен, 8 години в СОУ "Ив. Вазов" и 19 години в езиковата гимназия. През 2002 г. президентът Георги Първанов я награждава с почетното отличие "Неофит Рилски" за цялостен принос в сферата на културата и образованието.

Има двама сина - на 34 и на 28 г.

Интервю на Даниела ДОЧЕВА

- Госпожо Павлова, с какво свързвате преподавателската си работа в с. Токачка?

- Романтично време. Там съм се учила на учителско майсторство. Преподаването в този район е много сложно. Населението е предимно турско, а има художествени произведения, които третират въпроса за национално-освободителните борби, и учениците твърде болезнено възприемат този материал. Като се започне от "Даваш ли, даваш, балканджи Йово" и се свърши с "Опълченците на Шипка". Може би защото селото е вътре в планината то е консервирало някакви стари възрожденски форми на отношения между хората, учителят е на особено голяма почит. Ако се качи в автобуса, веднага му се освобождава първата седелка. Ако мине покрай някоя пейка, на която са насядали бабите на приказчица, те стават, докато той минава. Може би затова тези ми спомени са много хубави. С изключение на един. Точно тогава се появи филмът "Козият рог" и всички колеги отидохме да го гледаме в Крумовград. Атмосферата в киносалона беше много тягостна. Да не говорим, че в най-пикантните сцени с изнасилването и с изгарянето на къщата в края на филма се чуваха тържествени възгласи. Което изведнъж ни показа, че нещо от онова време, независимо от добрите ни взаимоотношения, все още е живо и ако бъде предизвикано, то се изявява.

- Трудно ли е да бъдете учител днес, в тази българска реалност?

- Във всяко време е хубаво да си учител. Аз като ученичка боготворях учителката си по български език и литература и мечтаех един ден да съм на нейно място. Винаги съм била удовлетворена от работата си. В Токачка ми беше трудно, защото съм имала случаи, в които ученик става и заявява, че той няма да научи наизуст "Даваш ли, даваш, балканджи Йово". И аз съм търсила начин да обясня, че това е било някога, когато отношенията между българи и турци са били различни. А сега трябва да потърсим контакта между себе си, защото преди всичко, независимо от националната си принадлежност, сме хора и всеки човек иска да бъде свободен, уважаван. В Тотлебен се срещнах с уникален директор - лека му пръст на Младен Антонов. Такава загриженост за отделния ученик, за начините и средствата да обогати храната им, да достави макар и минимална радост на тези деца, които заекват страшно много и имат изграден вече комплекс, които са отделени от близките си. Такъв директор не съм виждала. Той идваше и нощем по никое време при възпитателите. Постои при тях, поговорят си и си тръгне. От там имам приятелства, които до ден днешен пазя. В "Н. Вапцаров" бях малко, защото излязох по майчинство с втория ми син Калин. В "Ив. Вазов" бях 8 години - поех учениците в IV клас и им преподавах до XI клас. Станах почти роднина на родителите. Учениците ми знаеха къде живея, знаеха и ключа къде се намира и идваха у нас. Ако ме няма, играеха на табла, докато ме изчакат. Понякога ми поизпиваха каквото има вкъщи (смее се). Този тесен контакт до голяма степен пък ме превръщаше в някакъв изповедник. Аз бях вътре във всичките им емоционални драми. И до ден днешен по улицата като се срещаме с тях с умиление си спомняме за старото време. Като завърши този випуск ми беше много трудно от XI клас да се върна пак в четвърти. Точно тогава се появи свободно място в ГПЧЕ, явих се на конкурс и вече 19 години децата там ме радват.

- Преподаването ли е мисията на вашия живот?

- Не всеки може да бъде учител по литература. Той трябва да умее да заинтригува, да има рецитаторски талант, с който да събуди емоционално съучастие в онова, за което ще се говори след това. Този, който реши да стане учител по литература, трябва да има много добра самооценка за себе си и за своите възможности. Ако децата непрекъснато се оплакват от даден колега, резервирани са към предмета, не искат да четат, той просто трябва да си смени професията. Литературата формира у ученика отношение към живота, към другите хора около него и отношение към самия себе си. Тя е способна да събуди желание за самоизява, да роди мечти и да амбицира личността да ги реализира. Изобщо литературата е една институция за възпитание. В този смисъл този, който преподава литература, трябва да има ясното съзнание за това, с което се е нагърбил, и да носи кръста на отговорността.

- Как възпитавате учениците си във вяра в доброто, при условие, че излизайки от час, те попадат в една доста различна действителност?

- Така е, светът около нас е доста жесток, но пък ако са възприели художествения текст в цялата му дълбочина и емоционално богатство и са оценили кое е добро и кое е зло, така или иначе то ще влезе в личните им взаимоотношения поне със съучениците им. Много често извън училище приятелските групички са от едно и също училище. В този смисъл те си създават своя атмосфера, свой периметър на живот, където тези отношения са доминиращи. Малко са учениците, които търсят приятелски кръгове извън училищните си познанства. Жалко е, че има и такива деца. За съжаление системата ни на работа е такава, че много трудно можеш да наблюдаваш всички ученици, да влезеш на всеки един в проблема и да намериш точната пътечка към детето. Голяма част от проблемите имат материални корени. Учителят може със словото си да окуражава, но не може да плаща сметката за парното, нито да пълни хладилника в дома на детето. Родителите в желанието си да закърпят семейния бюджет работят на две - три места и нямат никакво време за контакт с техните деца. А учителят не е слънце, което може да огрее навсякъде. Още повече, че той също си има личен живот, свои деца, на които трябва да обърне внимание. Прави впечатление, че обикновено най-ощетените деца са учителските.

- Плевенският режисьор Светослав Каменов казва, че светът е зажяднял за нежност. Вие имате ли такова чувство?

- Да, това е стар проблем на човечеството. Още Алеко болезнено го отразява в "До Чикаго и назад": "У-у-у, студено! Кога ще се усмихваме? Кога ще живеем?" Колкото повече техниката навлиза в бита на човека, толкова отчуждението става по-голямо, дистанцията от човек до човека се увеличава и изразяването на нежност ще бъде все по-голям проблем. Аз не мога да приема за нормално двама млади да се обясняват в любов по интернет и да си определят интернетни срещи. Някакси самата любов вече не е същата. Всичко вече е подчинено на определени изисквания. В личния контакт един жест на ръката, една интонация на думата, един израз на погледа могат да кажат много неща. А там, на екрана, думата си остава просто дума, няма тези нюанси. Сега учениците се смеят на възрожденския начин на изразяване на чувствата, например между Гергана и Никола от "Изворът на Белоногата" - хора, седенки и т. н., но в това си е имало някакъв чар. Децата като че ли влизат в един друг странен свят. Тази акселерация младежка като че ли ускорява самото изразяване на любовта и бързо се стига до секса, което много или малко предопределя бъдещето на една такава връзка. Защото ако предварително тази връзка не е школувана в емоционален план и не е потърсена духовната връзка, която да подплати емоцията, след това сексът само просто унищожава истинското. И затова лесно се сменят партньорите. Няма какво да те бодне отляво, при положение, че някой друг ти предложи същия или по-добър секс. Докато емоцията преди е била винаги определяща. Може би старомодно разсъждавам.

- Вие чувствате ли се унизена от отношението на държавата към учителите?

- Обидно ми е, когато науча, че в една фирма например, която се занимава със социологически проучвания, заплатата на един служител е 1 000 лв., а аз вземам 300 лв. Не ми е обидно, че той получава толкова, а че не се оценява по достойнство моят труд. Бих желала най-после учителят да получи самочувствие и в тази посока. А не учениците му да го познават по старите дрешки, които той е носел преди 10 години.

- През последните години сякаш много ваши колеги се чувстват освободени от моралното задължение да възпитават, а не само да преподават?

- Мисля, че в училище трябва да се направят реформи. Колкото и да говорим за миналото като тоталитарно, тогава патриотичното възпитание беше много застъпено. Във всяко училище имаше много извънкласна дейност и децата се изявяваха в различни сфери на изкуството, всеки намираше своето местенце. А сега трябва да има някакво сизифовско усилие на отделен учител, който е решил нещо да направи. В никакъв случай трите лева не му заплащат труда, който той полага в работата с децата. Хубаво е, че има учители, които се нагърбват с такъв тип възпитателна дейност. Човек се възпитава в хода на дейността си - попада в определена среда, формира отношението си към останалите. Детето няма да бъде в дискотеката, няма да слуша цинизми и да стигне до наркотиците, а ще е в една културна среда, която ще формира други интереси. Добре, че мъждукат читалищата, иначе сме издъхнали духовно съвсем.

Голяма част от учениците се самоосвобождават от всякакви ангажименти, дори не посещават часовете. Не е тайна, че има ученическа борса за медицински бележки. Купуваш си напълно редовен документ за колкото дни поискаш със съответна диагноза. Това е система вече в образованието.

- Вие сте създател на литературното студио "Огледало", което успя да се утвърди като едно от най-добрите в страната.

- Започнах преди 8 години, защото имаше талантливи деца. Тази година излезе шестият годишник с творби на децата. Ще продължа да работя, докато съм в училище. Живот и здраве, догодина ще разширим контактите си с талантливи деца от други училища. В момента членовете на "Огледало" са около 30. Вече има мои студенти, които продължават да са съпричастни към работата на литературното студио. Още повече, че най-дейните са членове на Дружеството на писателите в Плевен.

- Какво отличава тийнейджърите от "Огледало" от останалите, освен че израстват като личности с гражданска позиция?

- Имат по-богата духовност, по-изострена чувствителност към всичко, което ги обкръжава, и определено са по-добри хора. Аз съм сигурна, че един ученик, който е минал през "Огледало", никога няма да постъпи жестоко. Сигурна съм, че той винаги ще се отзове на молба за помощ и ако не може лично да помогне, ще потърси начин, средство, човек, който да може. Те се формират като хора, които са различни от този ожесточен свят около нас и му придават по-добър привкус. Аз вярвам, че този преходен период рано или късно ще преодолее негативите на епохата. Низките страсти на човека се изявяват в преходни периоди. Така е било и по Алеково време, затова се е родил Бай Ганьо. Сега го има и съвременният Бай Ганьо. Но това ще бъде изживяно и духовното ще заеме своето място в нашата българска общност. Иска ми се по-бързо да стане, но не знам дали ще доживея да го видя. Определено смятам, че не влизането ни в Европа ще ни реши проблема. Ние трябва да си го решим.

- Успяват ли да ви изненадат учениците ви?

- Понякога наистина много радостно ме изненадват. Току някой донесе нещо написано, и то така, че ми пораснат криле. Хубаво е, че не са ми попарвали крилете за тези 36 учителски години зад гърба ми. И въпреки че напоследък ме титуловат непрекъснато като поетесата Лалка Павлова, аз гледам на себе си по-скоро като на учител. Децата ми дават толкова удовлетворение, а то ражда радост. Когато ми е тежко, винаги мога да се обадя на някого, да поговорим и да ми олекне. Достатъчно е някой от бившите ми ученици на улицата да ме спре: "Госпожо, кога сте свободна да се видим, да разменим по чаша мисли?" Последната година от живота ми донесе много лични огорчения, но работата с децата ми даде възможност да се взема в ръце. Така че съм благодарна на учениците много.

- Казахте, че не гледате на себе си като на поетеса, но скоро издадохте третата си стихосбирка "Сипеят на времето"...

- През 2000 г. излезе първата ми стихосбирка "Българският ген". Редактор ми беше Георги Стойков, който каза на представянето на книжката, че е отговорност да дебютираш с такава стихосбирка, защото всяка следваща трябва да е по-добра. По оценките на другите стигам до извода, че го постигам.

- За втората получихте наградата на КДК тази година...

- Тази година се събраха няколко. Първо дойде призът на КДК за поезия за "Реката на живота", след това наградата на община Плевен за 24 май, в края на април бях избрана за председател на Съюза на независимите писатели в Плевен. През септември 2004 г. цикълът ми с хайку "Лозата, виното и още нещо" спечели първо място в международния литературен конкурс в гр. Кавадарци, Македония. Неочаквано беше за мен. Аз по принцип не участвам в конкурси. Следя ги само, за да изпращам ученическо творчество.

- В какво вярвате?

- В себе си, в учениците си, в приятелството и в доброто начало у човека, което и в най-страшните ситуации ще има силата да се изяви и да победи. Злото като лавина ни залива. Трябва да се обединим помежду си, за да можем да спрем тази лавина. В последните 15 години се наблюдава една тенденция всички да влезем в църквата. Аз не правя изключение - паля свещ, кръстя се, но в същото време не мога да твърдя, че съм добра християнка. Не защото смятам, че съм грешница, а защото не вярвам фанатично, че някой там горе решава моята съдба, че аз нямам никакъв принос за настоящето и бъдещето си. Това ме плаши.

Мисля, че на Земята в определен момент е имало представители на други цивилизации. Не вярвам, че съм произлязла от маймуната - по-склонна съм да приема, че съм плод на някакъв свръхразвит разум и съм биологичен робот с определена програма. Човек тепърва ще открива тези неща. Смущава ме това, че космонавтиката до такава степен вече е развита, а пък не сме си опознали собственото тяло. Ако човешките усилия бъдат концентрирани в тази посока, ще можем да окажем въздействие върху самите себе си, за да се развием в по-положителен смисъл. А това ще е полезно за бъдещето на човечеството.


 АРТСЕДМИЦА


Светлин Русев:

 

Държавата си играе на избори, за културата няма пари

 

Академикът превръща ателието-колекция в София в духовно средище

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Нито една институция до момента не е изявила желание да помогне финансово за издръжката на ателието-колекция "Светлин Русев" в София, което академикът дари на столичани, научи "BG Север" от известния художник. "Докато съм жив, ще се грижа за колекцията. Институция не би могла да се грижи така, както го правя аз", увери почитателите на изобразителното изкуство той. Според него само с парите за плакати на един кандидат-депутат в предизборната кампания спокойно можела да се издържа цяла година Софийска градска галерия, Националната галерия или неговата колекция. Държавата си играе на избори, а пари за култура няма, обобщи академикът.

До момента към огромното богатство, което безспорно е част от националното културно наследство, интерес са проявили само частни лица. Те съветвали академика да обезпечи финансирането на колекцията като кандидатства с подходящи проекти. До тези идеи вечно търсещият творец Светлин Русев вече е стигнал и сам, затова тази седмица подаде необходимите документи за регистрацията на колекцията като еднолична фондация, към която най-вероятно ще функционира и сдружение, информира той "BG Север". Оформена по този начин, колекцията ще може да бъде представяна чрез каталози, картички и различен вид дейности, подпомагащи нейното функциониране.

Още една паралелна идея реализира в момента Светлин Русев. Специалисти описват огромната му лична библиотека с разнородна литература, която ще бъде предоставена за ползване от студенти по изобразително изкуство, ученици от художествените училища и най-вероятно от ценители на изобразителното изкуство. Специализираната литература в нея е огромно количество. Ще допълня библиотеката с всички липсващи книги за историята на българското изкуство, обеща академикът. Още преди да отвори врати за посетители колекцията, намираща се в старото ателие на академика на "Врабча" 18, била замислена като културно средище. Нейното пространство ще бъде предоставяно за лекции на студенти и часове на ученици по изобразително изкуство и други културни мероприятия.

Колекцията е събрала 230 експоната. В нея има и 30 икони - най-старата е от 13-и век, мраморни скулптури от епохата на древния Рим, пластики от Гоа, платна от Тибет, африкански фигури. Разкрито е разностранно изкуството в България. В галерията може да се видят творби на повече от 100 български художници - Захари Зограф, Златю Бояджиев, Майстора, Илия Петров - не могат да бъдат изброени всички. Много от тях са подарени на Светлин Русев от негови колеги и затова художникът нарича експозицията "нашата обща творба". Реализацията на тази творба е сбъдната мечта на твореца, която той споделя със сънародниците си.

Колекцията, създавана от академика цял живот, е изключително богата и ценна. Той увери, че тя функционира в тясна връзка с неговото дарение в Плевен, около което още не са решени съществуващите проблеми със собствеността на сградата. Заради тях договорът с общината за дарението не може нито да бъде осъвременен, нито колекцията да бъде оформена на принципа на фондация.

Както обикновено доказаният художник няма да почива това лято. Той сподели, че това са любимите му месеци от годината, когато София опустява и се диша по-леко. В този период Светлин Русев ще подготвя две изложби за есента - в страната и в чужбина.


Духовното пробуждане рисува Тошко Мартинов

 

В 60 фотографии художникът улавя цветни мигове от природата

 

17 маслени работи и 60 фотографии с чудни кътчета от страната нареди в общинската галерия художникът Тошко Мартинов. Без съзнателно да е търсил някаква идейна и тематична обединяваща връзка между платната, се оказа, че почти половината от тях са изградили цикъл. Те отвеждат към духовното събуждане на човека, към неговата трансформация, настъпила след дълго търсене в себе си.

Потребността от духовно осъзнаване на собствената същност при всеки настъпва по различно време, смята художникът. Естествено това става ако личността има потребност от подобно осъзнаване. Тогава е в състояние да чуе камбанен звън - на пробуждането, да се пречисти в огъня на познанието и да тръгне по пътя. Тази символика Мартинов обединява в маслена работа, която вече стигна до своя собственик.

Вариация на това духовно случване е друг сюжет в платно на художника. Висока, кристално синя планина, на върха й храм, а над него почти безплътен духовен учител е разперил ръце, бди над хората и чака тяхното духовно пробуждане. Всеки върви по пътя, стига до храма, но над него има нови духовни измерения, обяснява творецът.

Храм, от дъното му иде свещеник и носи в ръцете си пламък. В далечината зад гърба му свети икона. Храмът е за всички, вътре и около нас, а пътищата до там са различни.

Любим мотив на художника е безлюдният пристан с лодка, самотно чакаща. В няколко платна Мартинов рисува двойки под дъжда - все в гръб, на различна възраст. Мъж и жена, създали цялото от своите две личности, крачат с упование в другия.

И жената като начало, цялост, създателка, магия не забравя Тошко Мартинов. Поставя я на средата на цветен вихър, който извира и се влива пак в нея.

Двете крайни зали на галерията са събрали 60-те му фотографии. В тях са уловени прекрасни фрагменти от българската природа. Възрожденски къщи от Боженци, цветният ахтополски плаж, водопадите на Крошуна, есенни листа в лилава локва вода, арките на Царевец, пет щъркела, свили гнездо, женски силует на залез. Някои от фотографиите приличат на акварели, заснети от движещ се автомобил.

Мартинов никога не деформира изображенията си, винаги търси красивото и хармонията и в платната, и във фотографиите си. И неговите търсения отекват у зрителя.


Класическа музика

 

Ученици и професионалисти заедно на сцената в зала "Емил Димитров"

 

Два концерта на ученици лауреати от НУИ "Панайот Пипков" и Плевенската филхармония в зала "Емил Димитров" вълнуваха меломаните през изминалата седмица. Диригентът Славей Тинчев даде път на 12-годишния Стефан Бонев от класа по пиано на Антоанета Воденичарова, за да дебютира като солист на Плевенската филхармония в Концерт за пиано от Хайдн. След него осмокласничката Теодора Недялкова, завоювала много награди с виолончелото си, с преподавател Петранка Антонова за пореден път свири с филхармониците. Публиката чу първа част от Концерта за виолончело на Кабалевски.

Третият изпълнител беше отново пианист от класа на Антоанета Воденичарова. Освен многобройните награди, деветокласникът Иван Пенков реализира концертно турне с композитора Филип Павлов в Германия през 2003 г. Той е участвал в майсторски класове на проф. Милена Моллова и клавирно дуо Пинкас - Хирш от САЩ. За плевенската публика Филип Павлов изпълни Концерт за пиано от Григ.

Вторият съвместен концерт на млади и професионални музиканти дирижира Пламен Марков. Деветокласничката Моника Петрова от класа на Мариана Витанова - Начева дебютира с Концерт от Моцарт. Надя Нешовска - ксилофон, от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов също се изяви на ниво. Тя вече има две поощрителни награди от националния конкурс "Пендим" - Пловдив, и участия в майсторски класове на Петер Садло, Татяна Колева и Ян Пушченс - Холандия. Тийнейджърката дебютира с Плевенската филхармония с "Карнавал във Венеция от Джулио Бричалди. Оркестрацията на произведението е дело на Пламен Марков.

Весела Казакова от десети клас - цигулка, с преподавател Пламен Иванов изпълни "Песен" от Панчо Владигеров. Финалната изява се падна на Кристин Пъшева - виолончело, с преподавател Петранка Антонова. Тя вече има II награда от международния младежки музикален фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори" - Добрич - Албена, и награда за солист от националния конкурс за акомпанятори - Плевен 2005. Участвала е в майсторските класове на проф. Анатоли Кръстев и на проф. Стефан Попов. В поредната си изява с Плевенската филхармония осмокласничката изпълни първа част от Концерта за виолончело от Лало.


В ритъм с пулса на времето

 

Гимназисти защитават българското училище

 

Новата постановка на "Реплика" и Даки просълзи публиката

 

Отново интересна постановка предложи на разнородна публика в Драмата учебно-театрално студио "Реплика" с ръководител Светослав Каменов - Даки. Предпремиерата на "Фиаското тийн брадър" беше чакана с нетърпение от всички, които са гледали предишното заглавие на младежката трупа - "Призракът на Морфей". Премиерата на новия сюжетно-публицистичен спектакъл по тийнейджърски текстове Даки обеща да направят наесен.

Не може да не направи впечатление, че театралните проекти на "Реплика" са много вълнуващи, нестандартни, третиращи остри социални проблеми, видени през очите на подрастващите, но оценени и от други гледни точки по време на сценичното действие. Учебно-театралното студио - една впечатляваща работилница за театър, живее изключително динамичен творчески живот. Израстването на момчетата и момичетата, стигнали по някаква причина до студиото, е видимо. Всичко, което трябва да знае един актьор, не убягва от обучението им. Отговаряйки на съвременните изисквания на това изкуство, в техните представления има много музика, танц, пластика. Най-талантливите и завършили средното си образование вече са студенти по актьорско майсторство в Нов български университет, не крие радостта си Даки. Режисьорът, който определя себе си като консултант-постановчик на фиаското, и младите актьори с непретенциозни послания, а с правдиви аргументи, взети от живия живот, "отправят поредната си РЕПЛИКА за диалог в защита на българското училище, неговите преподаватели и възпитаници от нихилизма и апатията, породени от обществените недоразумения." И този път ролите са писани специално за всеки един от 14-те участници, които отново играят със собствените си имена. Даки не слага в устата на децата чужди реплики. Напротив, творческият процес е общ - използват своя език, импровизират, дават идеи, подчинени на основната. Формират и изразяват своите позиции по проблемите и звучат много искрено от сцената. Затова и вълнуват. Няма равнодушен зрител в залата, когато играе "Реплика". В новата постановка са включени откъси от ученически есета, стихове, писмо до президента, публицистични материали, мисли.

Във фиаското, подобно на Биг брадър, група ученици, изявили се в литературен конкурс, са затворени в една вила от амбициозна журналистка, решила да разбере искрените им мисли по различни проблеми. Преди това в една своя статия тя предизвикателно нарича подрастващите деградирали, безотговорни, боклуци. Това изпитание за моралната им имунна система провокира автентичните им изказвания за корупцията, образованието, любовта. Спектакълът се развива и завършва по интересен начин. След предпремиерата просълзени учители и директори поздравяват актьорите и режисьора с думите: "Най-после някой да се сети и за българското училище!"

От есента "Реплика" е поканена всеки месец да изнася представления в дом "Лиляна Бърдарова", информира Даки. Той обясни, че бъдещето, както казвал Коко Азарян, е на любителския театър, защото от него лъха искреност, а от професионалния - рутинарство.


 ЛЯТО 2005


 

Скъпотия и шум по морето, спокойствие в планината

 

Атрактивни екскурзии до съседни страни предлагат туристическите агенции

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

През това лято интересът към почивките от страна на плевенчани все още е вял, напливът за проучване на офертите ще започне през втората половина на юли, прогнозират от местните туроператорски фирми. Най-много по десетина запитвания на ден постъпват в туристическите агенции, но рядко се постига споразумение, защото за лято 2005 г. цените са достигнали рекордни нива.

Плевенчанинът традиционно прекарва годишната си отпуска на море, но през тази година, стреснат от скъпотията по плажните дюни, може да предпочете сравнително по-евтините планински курорти, показа репортерска проверка. От туроператорските фирми споделиха, че най-често се търсят оферти за семейства с едно или две деца, не са рядкост и компании от по 7 - 8 човека, които се примиряват да почиват "по-нагъсто", но за сметка на това да ползват отстъпки.

Цените в луксозните ни морски курорти се определят в зависимост от датите за почивката, през юли и август - традиционно пикови месеци като посещаемост от туристи, те достигат рекордни стойности. Така например, ако желаете да разпуснете в Златни пясъци, и то в петзвезден хотел, ще трябва да платите 184 лв. за единична стая на вечер с изглед към морето. При положение, че гледката навън не ви смущава или пък искате да се наслаждавате на зеленината в парка, то нощувката ще ви излезе 142 лв. Елементарните сметки на база офертите показват, че

българинът

плаща за морски

изглед цели 42 лв.

Двойна стая в същия хотел струва 230 лв., а ако гледа към парка - 211 лв. В цената е включена нощувка със закуска, помещенията са обзаведени с климатик, телефон,телевизор, минибар, сешоар и персонален сейф. Едва през септември можете да разпуснете сред подобен лукс само срещу 120 лв. на вечер.

В по-непретенциозните хотели на Златни пясъци се намират стаи и за по 80 - 100 лв. през юни, септември и октомври, но през юли и август подобна "евтиния" е немислима. Ако пък се лишите от горепосочените екстри и останете само с телефон в стаята, можете за вечер да платите от 38 до 55 лв. в зависимост от периода, който сте избрали.

Двузвездните хотели в луксозните курорти по Черноморието предлагат стаи за 34 лв. на човек, семейната почивка обаче струва повече от 600 лв., и то само за няколко дни сред морския рай. Седем нощувки със закуски в двойна стая излизат около 500 лв., а ако си поръчате апартамент, ще платите 850 лв., поясняват от туроператорските фирми.

Затова плевенчани вече избягват лукса на родното Черноморие и през последните няколко години се пренасочват към турското крайбрежие, където е по-спокойно, а и цените са приемливи, особено за семейни почивки. Така например автобусната програма до Кушадасъ в хотел с три звезди, която предлага нощувка, закуска и вечеря дори в пиковите месеци не надхвърля 152 лв. за двама възрастни и едно дете, настанено в стаята. Фамилната почивка пък излиза около 600 лв. дневно, но с включени застраховки и автобусен транспорт.

Минимум с

десетина лева

са скочили цените на нощувките за лято 2005, което не означава подобряване на условията, нито пък са прибавени някакви нови екстри за туристите. Затова българите вече бягат в чужбина или на планина, казват съдържатели на частни хотели в Слънчев бряг. Те предлагат стаи за по 10 - 15 лв., но поради разразилото се бурно строителство в курорта, съпътствано от непоносим шум и прах, посрещат повече чуждестранни туристи. Впрочем последните примамени от досега ниските цени идваха в България, но едва ли ще се задържат заради дискомфорта и набезите на джебчии и организирани банди крадци, които се изсипват по родното Черноморие, споделят наблюденията си местните хотелиери.

Иначе плевенските туроператорски фирми предлагат оферти за почивка в тризвездни хотели в Слънчев бряг срещу 54 лв. за единична стая за периода от 10 юли до 20 август. Легло в двойна стая струва 31 лв., а за трима се плаща по 29 лв. Цената включва нощувка, закуска, курортна такса и застраховка за почиващите с ДДС. Всички туристи обаче, заедно с децата, заплащат комунална такса от 10 лв. за целия си престой, обясняват от агенциите.

Малчугани до 2 години се настаняват безплатно, но не ползват услуги. Ако семейната двойка желае допълнително легло за дете от 2 до 12 години в стаята си, то услугата не се заплаща. В единична стая обаче за дете, което почива с възрастен, независимо дали е настанено редовно или с допълнително легло, се внася 50% от сумата за редовно легло в двойна стая или малко над 15 лв. Само вечерята излиза по 11 лв. на човек, за децата се плаща по 5,50 лв., показват данните от офертите.

Плевенчани търсят главно тризвездни хотели и то за не повече от седмица престой по Черноморието, е мнението на служителки от местните агенции.

В началото на

юли се очаква

повишаване на

търсенето

на морски почивки. Плевенските туроператорски фирми предлагат и резервации в частни квартири за 10 - 15 лв. на легло като услуга на клиента. През тази година очакваме по-съществен отлив от луксозните курорти, за сметка на резервациите в малки, частни хотели, където е по-спокойно и евтино, споделиха наблюденията си организаторите на морския отдих.

Пансионатните почивки на планина също интересуват плевенчани, особено по-евтините и атрактивни оферти за луксозните курорти в Боровец и Пампорово. Изгодни оферти предлагат хотелите "Бреза" и "Мура", разположени в центъра на Боровец. Пакетната цена на човек в двойна стая за три дни възлиза на 51 лв. и включва нощувка, закуска, курортна такса и ДДС. Седмичната почивка излиза по 112 лв. на човек, а за десет дни сред природата плевенчанинът плаща 155 лв. Деца до 2 години почиват безплатно, а от 2 до 12 години ползват 50 % намаление.

От местните туроператорски фирми твърдят, че най-често плевенчани търсят екскурзии до Турция и Гърция, а след като се запознаят с цените, предпочитат да ползват собствен транспорт.

Например екскурзия до Халкидики с нощувка, закуска и вечеря в тризвезден хотел излиза по 40 евро за двама през юли и по 48 евро през август със собствен транспорт. Това е най-предпочитаният маршрут за плевенчани според представители на туристически агенции. С 8 евро по-скъпо излиза фамилна стая, а офертата важи за минимум 5 нощувки. За резервацията, която е включена в цената, се плаща по 5 евро на човек. Най-евтини са офертите за почивка в Гърция през месеците май и октомври, 15 евро на вечер се внася тогава.

Горе - долу подобни са цените и по другите любими маршрути на плевенчани - до Ситония и до Метаморфоси, Гърция.

Интересни

предложения

за почивки с

чартърни полети

имат туроператорските фирми. Другият предпочитан маршрут за плевенчани до Палма де Майорка в Испания с чартър за двама през юли струва около 400 евро с нощувка, закуска и вечеря в тризвезден хотел. Офертата е за 7 дни, ако се ползва още едно легло за дете в стая, заедно със застраховката и административните разходи сумата достига до 1 200 евро в пиковия период на юли и август, пресмятат от агенциите.

Екзотично круизно пътешествие на кораб за плевенчани се предлага срещу 1 060 лв. Един ден пътуване до Палма де Майорка с нощувка в избрана от клиента каюта предлага всякакви развлекателни и спортни удоволствия на борда на кораб. Храненето е осигурено, но в цената не влизат нощувките преди и след круиза, пристанищните такси, медицинската застраховка и визата, предупреждават от туроператорските фирми.

Подобни плаващи удоволствия се предлагат също за бреговете около Италия, Франция, Португалия и Гибралтар на същата цена в пакети, в зависимост от маршрута. Те са повече за авантюристично настроените плевенчани, защото реално струват няколко пъти повече, отколкото е посочено в изисканите рекламни справочници. Освен това няма гаранции за климатичните промени, може едно такова пътуване да донесе повече отрицателни емоции, твърдят препатили.

Изгодни оферти

за едноседмична

екскурзия

до Париж

са разработени от туроператорските фирми. Интересното в случая е, че туристите могат да видят голяма част от забележителностите на града срещу сумата от 820 евро за семейство с едно дете на вечер в двузвезден хотел. Програмата включва пет нощувки със закуски, туристически мероприятия по програмата, медицинска застраховка, самолетен билет, обслужване от екскурзовод и превоз от летището до избрания хотел. В Западна Европа гледат по-благосклонно на семейства с деца, затова за тях цените са по-ниски. Предполага се, че докосването до културата на дадена страна, запознаването със забележителностите й оставя трайни следи най-вече у децата. Понякога това води и до интерес към изучаване на езика и до трайна привързаност и връзки в дадената страна. Един вид туризмът се явява "проводник на влияние" и развитието му на запад се насърчава, коментират екскурзоводи.

Репортерска проверка за нагласите на плевенчани показва, че нашенецът

налита най-вече

на екскурзии

до близки

дестинации

поне веднъж на няколко години. Атрактивни са офертите за тридневно пътуване с автобус до Солун и Метеора срещу сумата от 139 лв. Цената включва луксозен превоз, две нощувки със закуски в тризвезден хотел, медицинска застраховка, панорамна обиколка на Солун с екскурзовод на български език, разходка до Метеора и др. За ученици, студенти и пенсионери са предвидени отстъпки.

Отново до Гърция, с посещения в Кавала и Солун, както и разглеждане на забележителностите на известния полуостров Света гора и Атонските манастири, екскурзията струва 129 лв. Неудобството е само в това, че луксозните автобусни пътувания се предлагат през месеците септември и октомври. В пиковия туристически сезон цените са по-високи и трафикът е по-натоварен, но и за тогава в туроператорските фирми предлагат някои изгодни оферти.

Всеки четвъртък

автобуси пътуват

между Европа

и Ориента,

както наричат петдневната екскурзия до Истанбул, която излиза за плевенчани 155 лв., като не смятаме транспорта до София. Цената се движи нагоре, в зависимост от избраната категория на хотела, за семейства с деца са предвидени отстъпки. Професионален екскурзовод осигурява туристическа обиколка на Истанбул с посещения в Синята джамия, Хиподрума, Колоната на Константин, Египетския обелиск, църквата "Св. София" и др. видни забележителности.

За плевенчани, които са избрали да пътуват със самолет до Истанбул, екскурзията за пет дни им излиза 680 лв. Това е една от най-търсените екскурзии, защото и през юли няма промяна в цените, обясниха от агенциите, които предлагат пътуването. В сумата са включени самолетният билет, летищните такси, три нощувки със закуски в тризвезден хотел, медицинска застраховка и туристическа програма.

Пакети от

маршрути до

Македония също

са атрактивни

за плевенчани. Безспорно най-евтината екскурзия сред тях с посещения на Битоля, Охрид, Струга и Скопие за четири дни струва само 110 лв. при настаняване в частни квартири. Ако туристите нощуват в тризвезден хотел, то тогава заплащат 185 лв. Цената включва пътуване с луксозен автобус, три нощувки със закуски и вечери в хотел на брега на Охридското езеро, туристическа програма и медицинска застраховка.

Австрия и Унгария също са търсени за посещения страни от плевенчани. Петдневната екскурзия до Будапеща и Виена излиза по 330 лв. на човек, за семейства с деца, както и за по-големи групи от туристи са предвидени отстъпки. Намалението за ученици, студенти и пенсионери е 15 лв., нощувките са в двузвездни и тризвездни хотели. На екскурзиантите се предлага атрактивна туристическа програма с панорамна обиколка на забележителностите на Будапеща - площада на героите, музея на изящните изкуства, Будайската крепост - Кралския дворец, катедралата "Матиаш" и др. А във Виена плевенчани могат да видят Ринговата улица с нейните представителни сгради - Операта, двореца Хофбург, Бурггартен с паметника на Моцарт, площада на героите, Дунавската кула, центъра на ООН и др. По време на пътуването в луксозни автобуси екскурзовод се грижи пътниците да бъдат информирани на български език за всички крайпътни исторически и културни сгради по маршрута.

Случайността

не винаги ражда

неволи.

Ако все пак посочените дестинации не ви удовлетворяват, можете да заложите на принципа "джапанките в сака", а оттам нататък каквото дойде. За такъв вариант, избран от плевенчани, вече са се подготвили и хората по морето. Дори да не сте си направили резервация за частна квартира, то такива се предлагат в изобилие още на гарата, независимо дали е автобусна или ж. п. Там посрещачи от всякакви възрастови групи - от тийнейджъри до старци, размахват табели с надписи "По 5 лева на легло. Заповядайте!" или "Давам стаи под наем. Цена по договаряне."

Важното в случая е да не забравяте, че какъвто е човекът пред вас, такава му е и квартирата.

Защото няма гаранции, че понякога така случайно няма да улучите по-добри хазяи от тези в резервираните предварително квартири. Дали ще сте доволни от почивката си зависи от вас самите - ако сте тръгнали за купон по морето, ще го намерите. Ако обаче сте от онези мъже, чиито съпруги търсят лукс и разточителство сред плажните дюни, нищо чудно да ви обземе скука. Защото в морския рай конкуренцията е много голяма и жена ви няма да прости на другите нежни половинки нито по-красивите рокли, нито по-стегнатите бедра, нито нещо кой знае още какво. Така ще осъзнаете щастливите си мигове под лозницата в Плевен, където съседът идва вечер с бутилка бира и покрай таблата и салатката бистрите клюките до сутринта. Без излишни притеснения.

Пък ако ви споходи късметът и спечелите от тотото или лотарията, догодина може да направите екскурзия до Европа. С думи прости, като се замогнете, жадната ви за пари половинка ще говори по-малко, а по-често щастливо ще се усмихва.

Най-важното е да тръгнете на почивка с авантюристични помисли. Защото според житейските експерти душевният аристократизъм почти никога не съжителства с джобния.


 БИЗНЕС


Парното, токът и водата поскъпват през есента

 

Плевенските дружества преговарят с ДКЕВР за цените

 

Кора СТРАНСКА

До 20% може да скочи цената на топлото в Плевен за следващия отоплителен сезон, ако местните специалисти не успеят да защитят по-ниските стойности от 13% по време на преговорите с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи Иванка Бурджева, шеф на дирекция "Икономика и финанси" към плевенското дружество "Топлофикация".

В края на май 2005 г. специалисти от там внесоха в комисията своите предложения за покачване на цените. Месец по-късно започнаха тежките преговори в регионалните клонове на енергийните дружества. Причината за скока е в увеличението на цените на природния газ в световен мащаб през настоящата година в сравнение с миналата, обясни Иванка Бурджева.

В плевенската "Топлофикация" предстои приватизация, след като "Метрони" купи дружеството. Повече подробности за нивата на цените ще излязат след 5 юли, за когато е насрочено общо събрание на акционерите.

Продължават съдебните дела, които "Топлофикация" води срещу големите си длъжници. Бъдещият собственик е обещал, че ще стигне докрай в борбата да си прибере парите, твърдят от дружеството.

Минимум с 4% се очаква да нараснат цените на тока през октомври, е записано в плановете за промени в тарифите на енергията, които "Електроразпределение" - Плевен, представи в ДКЕВР в края на май. Това едва ли е реална цифра, защото в другите региони скокът в цените ще е 13%, коментират специалисти от бранша.

Предстои да проверим всички разходи на дружествата и ще одобрим само тези, които са належащи, заяви през седмицата проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР. Той води преговори с новите частни собственици на енергийните дружества в страната, за да постигнат съгласие цените на тока за бита да не се покачват тази есен. Най-вероятно ще поскъпне само електроенергията средно и ниско напрежение за фирмите, тъй като тези цени не са променяни през последните 5 години.

От ДКЕВР ще настояват до 1 октомври 2006 г. да се запазят евтините 75 киловатчаса на месец за бита.

По-високи цени и за водата се задават в следващите месеци, след като на 1 юни отпадна защитната клауза, според която фирмите в системата на ВиК нямат право да включват повече от 25% от загубите по мрежата в цената на питейната вода. Абонатите на водоснабдителните дружества в страната вече ще трябва да плащат течовете по канализационните мрежи, макар че амортизациите и пробойните не са по тяхна вина. Това ще доведе до сериозно поскъпване, тъй като се знае лошото състояние на канализацията в Плевен, коментираха ситуацията специалисти от местното ВиК дружество.

Държавата наложи ембарго върху десетки проекти за поскъпване на парното, тока, топлата и студената вода. Според Наредбата за цените всички дружества от енергийната и ВиК системи е трябвало да предадат разработките си за нови тарифи 4 месеца предварително.


Руснаци и чехи искат да строят АЕЦ "Белене"

 

Комисия от НЕК отвори заявленията за оферти на кандидатите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Две фирми останаха със заявки за строеж на АЕЦ "Белене" - чешката компания "Шкода" и консорциум от руската "Атомстройекспорт" и френско-германската фирма "Фраматом". Техните заявления за оферти бяха отворени през седмицата от комисия на НЕК. Това съобщи инж. Петър Симеонов, главен специалист основно оборудване в групата за управление на проект "Изграждане на АЕЦ - Белене" към НЕК.

Предложенията за строителство и банковите гаранции били отворени в присъствието на кандидатите и на архитект инженера на "Парсънс". Търгът е за изграждане и въвеждане в експлоатация на централата. До месец от НЕК ще кажат дали кандидатите отговарят на изискванията и притежават необходимия ресурс за изпълнение на проекта, обясни инж. Петър Симеонов. Според него фирмите, които са потенциални изпълнители на проекта за втора атомна централа, в момента изграждат повече от половината подобни централи в света.

Комисията трябва да покани одобрените кандидати да подадат оферти, очаква се изборът на победител за централата да бъде одобрен до края на годината. След подбор на технология и на типа реактор за АЕЦ "Белене" финансовият консултант в лицето на "Делойт Сентръл Юръп Лимитед" ще структурира финансирането на проекта.

Според последни данни, руската "Обединени енергийни системи" и италианската "Енел" са изявили желание да участват във финансирането на проекта. Стойността му е за над 2 млрд. евро.

Крайният срок, в който трябва да бъде подписан договорът с избрания инвеститор, е 23 януари 2006 г. Строителството на АЕЦ "Белене" най-вероятно ще започне от началото на 2006 г. Според очакванията до 2 години там ще работят 7 000 души при 300 в момента. Новата атомна централа ще бъде с максимална инсталирана електрическа мощност от 2 000 мегавата и ще бъде изградена на базата на "еволюционен проект с използването на апробирани технически решения с реактор с вода под налягане", обясниха специалисти.


61 млн. лв. задължения има "Бета" - Червен бряг

 

61,2 млн. лв. са дълговете на фирма "Бета" АД - Червен бряг, става ясно от доклада на синдика на дружеството. Съдия Силвия Кръстева съобщи, че Плевенският окръжен съд е обявил списъка с вземанията на кредиторите на оръжейната фирма. Най-много задължения заводът има към Агенцията за държавни вземания (АДВ). Тя претендира в три иска съответно за сумите 2,69 млн. лв.,10,6 млн. лв. и 6,574 млн. лв.

Друг голям кредитор е "Булгарлизинг" - София, с 11,2 млн. лв. "Бета" дължи 431 525 лв., на Държавен резерв, борчове има и към плевенските ВиК и РДВР. Сред най-големите частни фирми, кредитори на "Бета", са "Лесоспринт Мариета Иванова" от Стара Загора - с над 91 хил. лв.

"Бета" бе обявена в свръхзадлъжнялост по искане на "Булгарлизинг" АД и АДВ през 2004 г. Производството по несъстоятелност е открито, въпреки че новите собственици го оспорват в съда и все още магистратите не са се произнесли. Според юристи решението за откриването на производство по несъстоятелност подлежи на предварително изпълнение.

Бившите директори на "Бета" Людмил Георгиев и Руслан Иванов са подсъдими за износ на спецпродукция за ембарговата държава Судан. Скандалът от преди три години стана причина да бъде отнет лицензът на червенобрежкия завод за търговия със спецпродукция, припомнят запознати. "BG Север"


Бързи парични преводи предлагат шест банки

 

Нова услуга на пазара предлага дъщерното дружество на БНБ "Банксервиз". Чрез нея се извършват експресни преводи на пари, тя е много по-съвършен вариант на пощенския запис, съобщиха от централната банка.

Услугата се казва "Експрес М" и се предлага от 6 банки в страната - Общинска, Евробанк, Райфайзенбанк, Първа инвестиционна банка, Юнионбанк и Интернешънъл Асет Банк. Предимствата на нововъведението са в това, че паричните преводи се изтеглят само 2 - 3 минути, след като са направени. На получателя е нужна единствено лична карта за легитимация, обясниха процедурата от БНБ. Няма нужда получателят и изпращачът да имат банкова сметка. Не е задължително и да се получат в трезора, от който са изпратени. Разплащането става на каса във всяка банка, която предлага услугата.

Стандартният пощенски запис пътува до 3 работни дни, а телеграфният - за около 4 - 5 часа, сравниха банкови експерти.

В банката трябва да се съобщят единствено данните от личната карта, трите имена на получателя и сумата на паричния превод. По желание може да се въведе парола, която получателят трябва да знае, за да си вземе парите.

След като ви издадат документ, потвърждаващ превода, трябва да съобщите на лицето, получател на парите, контролния номер на превода и паролата, ако има такава.

Новата услуга е по-бърза и по-евтина. Таксата за превод на 200 лв. чрез "Експрес М" е 4 лв. В пощите за същата услуга вземат 4,15 лв. Към това се прибавя и такса за телеграма, ако клиентът държи преводът да стигне бързо. Така с таксите сумата може да стигне до 5 лв. Максималната сума, която е възможно да се преведе през пощата, е 3 000 лв., при банковата експресна система тя е 5 000 лв.

Неудобство на новата система е, че тя действа само на територията на България. За преводи за чужбина цените са по-високи, уточниха от БНБ.

"BG Север"


КАТ започва проверки за "Гражданска отговорност"

 

Масови проверки за сключена "Гражданска отговорност" започва КАТ от началото на юли, съобщaват от там. Те се предприемат заради това, че голяма част от тримесечните застраховки изтичат в края на юни и водачите трябва да ги подновят. Глобата за липса на задължителната застраховка е от 100 до 500 лв. за физически лица, а за юридически е между 500 и 5 000 лв. От началото на юни влязоха в сила стикерите, които доказват наличието на "Гражданска отговорност". Всички водачи, които са сключили застраховката след тази дата, трябва да получат лепенката от своя застраховател и да я поставят на предното стъкло на автомобила. Стикерите не са задължителни за тези, които са сключили годишни застраховки.

Възможно е краткосрочните застраховки "Гражданска отговорност" да отпаднат и да останат само едногодишните. Очаква се на заседанието си Комисията за финансов надзор (КФН) да одобри на първо четене проекта на Кодекс за застраховането, който ще регламентира срока на полиците. Преобладаващото мнение сред застрахователните компании е "Гражданска отговорност" да бъде за една година, тъй като краткосрочните застраховки са изиграли своята роля. Благодарение на тях според застрахователи вече отпадна кампанийността на "Гражданска отговорност".

Другият нов момент, който трябва да залегне в кодекса, е да отпадне минималната цена на застраховката. Досега "Застрахователен надзор" към КФН определяше минималната премия, под която застрахователните компании не могат да продават полиците. Примерно за автомобили до1 800 кубика застраховката не може да е под 95 лв. годишно.

"BG Север"


Тръгна актуализация на планове в областта

 

Еми СТАЛЕВА

Актуализация на плана на имоти според законовите изисквания започна на територията на Плевенска област, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Подписването на договорите с фирмите изпълнителки започна през май и ще продължи до покриване на всички райони, където се налага подобна процедура.

Софийската фирма "Геос - 92" ООД сключи договор с областта за въвеждане на корекции в помощния план, както и за проектиране на новообразуваните имоти в местностите "Бала баир", "Янъка", "Детковец" и "Печигаргови лозя". Контрактът е на стойност 23 760 лв. с включен ДДС, а срокът е 166 дни от обявената дата за стартиране на договора, обясниха от областта.

Същата фирма ще работи върху плана на местността "Акчара" в землището на Плевен. Споразумението е за 9 792 лв., срокът изтича 106 дни след подписването му.

С актуализацията на помощния план на местността "Булин дол" в землището на Дисевица се зае софийската фирма "Геопланпроект" ЕАД срещу сумата от 10 704 лв. с ДДС. След 240 дни от старта на изпълнение на договора документите трябва да бъдат изготвени, след което те ще влязат в действие.

ЕТ "Геоком - Иля Станков" е сключил два контракта за актуализация на помощен план и проектиране на новообразуваните имоти в местностите "Стража" в землището на Радишево и "Гъстия лъг" около Къртожабене.

Средствата за изработване на тези планове са целеви и се отпускат от Министерски съвет. Тъй като се разиграват оферти за малки суми, изборът на фирмите се извършва не по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, а комисия избира най-изгодното предложение, обясниха от плевенската областна управа.

След приключване на възложените процедури ползвателите и собствениците на имоти, които се намират в тези местности, могат да уредят отношенията помежду си. Тече подготовка по сключване на договори за актуализация и изработване на помощен план за райони от община Кнежа, информираха от пресцентъра на областта.


Приключи масовата приватизация

 

Книжа за над 60 млн. лв. станаха невалидни

 

Ели МИЛЕВА

На 30 юни изтече срокът, в който с инвестиционните бонове можеха да се купуват акции. Така книжата престанаха да бъдат валидни като платежно средство, съобщиха от фондовата борса.

По този начин приключи вторият етап на масовата приватизация и след изтичане на законовия срок този вид компенсаторни инструменти престават да носят доходи. Валидността им бе удължена през миналата година от парламента, но въпреки отсрочката интересът на гражданите към тях не се повиши, показват данните от Агенцията за приватизация.

Във втората вълна на масовата приватизация се включиха 1,1 млн. българи, след приключването й повече от 100 хил. граждани не са взели депозитарните си разписки. Неизползваните бонове към момента са за над 60 млн. лв. в номинал, сочи статистиката.

Според информация от фондовата борса номиналът на инвестиционните бонове в момента е 70,989 млн. лв. В последните дни преди края на срока им те се търгуваха между 56 и 60,50% от номинала им.

Инвестиционните бонове бяха издадени за първи път от правителството на Жан Виденов заради масовата приватизация. От октомври 2003 г. боновете бяха качени и се разиграваха на фондовата борса.


 АГРОАКЦЕНТИ


Реколта 2005

 

До 25% падат добивите заради фузариозата

 

Хлябът, омесен със заразено зърно, е токсичен

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

До 30% на места достига нападението от фузариоза в Плевенска област, заяви за "BG Север" Юри Ташков, началник отдел "Растителна защита" към регионалната служба "Растителна защита" в Плевен. Наличието на такъв висок процент от болестта, която е с голямо стопанско значение, ще доведе до намаляване на добива от пшеница от тазгодишната реколта, прогнозира той. Възможно е в най-засегнатите райони добивът да падне с 25 процента, което при 400 кг/дка означава 100 килограма от декар по-малко. При очертаващите се ниски изкупни цени на житото последствията за голяма част от земеделските производители ще бъдат трагични, защото те няма да могат да покрият разходите си по производството, допълни Ташков.

Основната причина за появата на фузариоза са обилните валежи, паднали в Плевенска област. При болестта се наблюдава избледняване на отделни класчета или на по-големи участъци от класа. При влажно време върху нападнатите части се появява бледорозов или оранжевочервен плесенов налеп, който постепенно може да обхване целия клас. Образуваното зърно е матово, спаружено и недохранено. Ползвано за хляб или фураж, то може да предизвика хронични отравяния, безплодие и други заболявания при хората и животните. Възрастните наричат хляба, омесен с такова зърно, пиян. След консумацията му хората се оплакват от световъртеж и повръщане. Причинителите на болестта имат сапрофитни свойства и могат да се развиват върху влажното зърно и в периода на съхранение.

Фузариозата се проявява силно при условия на монокултурно отглеждане и при влажно и хладно време, особено в периода на цъфтеж - млечна зрялост, които са критични за развитието на патологичния процес. Заразеното от фузариоза зърно олеква и още при жътвата 80 - 90% ще се отсее от машините, успокоява Ташков. Според специалиста при превяването след това ще отпадне още по-голям процент от него. Много малко от болната пшеница ще остане в складовете, което означава, че няма никакъв риск за хората, смята той.

Основният проблем ще се окаже при семепроизводните посеви, обяснява началникът на отдел "Растителна защита". При тях се губи кълняемостта и евентуално това заболяване се проявява на следващата година. Според стандартите, ако в семената се наблюдава над 5% зараза, те не се допускат за засяване.

Единственото спасение за земеделските производители, засегнати от болестта, е държавата да вземе мерки относно изкупните цени. Друга алтернатива стопаните нямат. Оказва се, че тези, които са изявили желание и са намерили възможност - в промеждутък от две превалявания в едно денонощие, да напръскат (дори и малко по-късно от указания срок), не са третирали житото с подходящи препарати. Проучване на "BG Север" установи, че единственият регистриран препарат срещу фузариоза - Спортак 45ЕК, липсва в България и никога не е бил внасян. Стопаните са пръскали предимно с Импакт 25СК, който не е регистриран и действието му е предимно срещу брашнеста мана.


Откриха новия пазар за плодове и зеленчуци

 

Над един милион лева са вложени в навесната конструкция

 

С приветствия, прерязване на лентата, плискане на менчето и изобщо както си му е редът, бе открит пазарът за плодове и зеленчуци, който се намира зад хипермаркета "Била". Че новото си е ново, всички се убедиха. И по-подредено, и по-приятно. Само дето поредната "придобивка" за Плевен отново беше използвана предизборно. На всеки беше ясно защо точно два дни преди гласоподавателите да се отправят към урните, пазарът "заработи официално".

Никой обаче не разбра защо Найден Зеленогорски, който бе в отпуск за изборите, извърши целия ритуал по откриването като кмет на Плевен. Временно изпълняващият длъжността градоначалник - Огнян Цанев, стоеше и наблюдаваше отстрани. В същия този момент пък на търговците по масите бяха раздавани предизборни материали с лика на Зеленогорски като водач на листата на ОДС. Продавачите, шушукайки, изразяваха недоволството си и коментираха, че в тяхна полза би било вместо листовки да им се подхвърли по някоя торбичка, с която да обслужват клиентите.

За тържище за плодове и зеленчуци в Плевен се говори от 12 години. Новият пазар е разположен на 1 750 кв. м площ, на която са наредени 164 търговски маси. От общината обещават до месец да бъдат открити още 10 павилиона за стоки, свързани със селското стопанство и занаятите. Съвсем скоро пък щели да отворят врати в околността четири заведение за бързо хранене.

Вложените средства в пазара са 875 хиляди лева. С решение на общинския съвет са отпуснати 100 000 лв. Още 500 хил. лв. са предоставени на общинското предприятие под формата на кредит за разплащане с изпълнителите на строителните работи. До края на годината общината ще предостави още 150 хил. лв. Така вложената обща сума в навесната конструкция ще надхвърли 1 млн. лева. По изчисления на специалистите от общината инвестираната сума ще се възвърне за срок от 5 години.


Агроконсултант

 

Да се преборим с вредителите

 

Единични петна от мана по отделни тютюневи растения са регистрирани в Плевенско, съобщават специалистите от регионалната служба "Растителна защита". Предпоставка за развитието на болестта бяха падналите валежи. Повишаването на температурите и засушаването ще ограничат развитието на патогена, коментират експертите. Те препоръчват на производителите да обърнат внимание на тютюна, отглеждан на поливни площи. При липса на проява на болестта е добре да се извърши превантивно третиране с контактни фунгициди, а при установени признаци да се ползват контактно-системни. Единични петна по тютюна от див огън пък са регистрирани в Долни Дъбник. Борбата се извежда с медсъдържащи фунгициди.

Масово нападение на площите с тютюн от листни въшки и трипс (с различна плътност) са установили специалистите при направените обследвания. Листни въшки (крилати екземпляри) са регистрирани върху 3 - 15% от растенията при икономически праг на вредност (ИПВ) 15 - 20 процента нападнати растения. От 4 до 10 процента от тютюна е нападнат от трипс (при ИПВ - 10 - 12% от растенията).

Специалистите съветват при плътност над ИПВ да се извърши третиране с:

Търговски продукт

1. Моспилан 20СП

2. Ортен 75 РП

3. Талстар 10ЕК

4. Би 58

5. Суми алфа 5ЕК

6. Пикадор 20СЛ

7. Ланат 75РП

8. Регент 800ВГ

Доза г - мл/дка

1. 15

2. 150

3. 30

4. 200

5. 50 - 80

6. 60

7. 150

8. 3,5

Основен вредител по царевицата през този период е царевичният стъблопробивач. Младите гъсеници се хранят с прилистниците на листата или нагризват единия епидермис и паренхима, главно в областта на листното влагалище. Нагризването е във вид на малки неправилни ивици. ИПВ е 10 бр. яйчни купчинки/100 растения при царевицата за зърно и 3 бр. - за семепроизводство.

Третира се с:

Търговски продукт

1. Алфа комби 51,25ЕК

2. Падан 95СП

3. Нуреле Д

4. Пиринекс 48ЕК

Доза г - мл/дка

1. 70

2. 60

3. 70

4. 150

При слънчогледа е установено склеротийно увяхване, като нападението е регистрирано предимно в района на Белене и засяга от 5 до 20 процента от растенията. При поява на болестта борбата се извежда с две третирания - в началото и в края на цъфтежа.

Да се извършват редовни третирания срещу листни въшки по зеленчуковите култури предвид масовото разпространение на вредителите и опасността от пренасяне на вирусни болести, призовават експертите. Установена е още проява на летална некроза по доматите в региона на Гулянци. При тиквовите култури (краставици, пъпеши) плътността е висока (5 - 25% нападнати растения) и нетретиране за ограничаване на разпространението на болестта може да доведе до изсъхване на листата.

Продукт за раст. защита

1. Моспилан 20СП

2. Банкол 50ВП

3. Децис 2,5ЕК

4. Би 58

5. Карате 2,5ЕК

6. Пиримор 50ВГ

Концентрация

1. 0,0125%

2. 100 г

3. 0,05%

4. 0,05% - 0,07%

5. 0,02%

6. 0,05%

Регистрирана е поява на възрастни екземпляри колорадски бръмбар от второ поколение при картофите в Плевенско. Икономическият праг на вредност е 20% нападнати растения. Борбата може да се изведе с:

Търговски продукт

1. Моспилан 20СП

2. Банкол 50ВП

3. Суми алфа 5ЕК

4. Карате 2,5ЕК

5. Ламбада 5ЕК

6. Нуреле Д

7. Санмба 530ЕК

8. Актара 25ВГ

9. Агрия 1050

10. Регент 800ВГ

Доза г - мл/дка

1. 6

2. 50

3. 15

4. 30

5. 20

6. 50

7. 50

8. 6

9. 120

10. 100

Цикадата е преносител на фитоплазма, причиняваща болестта столбур. За борба с нея е необходимо освен полетата със зеленчуци (пипер, домати, патладжан) да се третират и плевелните ивици около тях, както и да се унищожават плевелите гостоприемници и източници на зараза (повитица, паламида, черно куче грозде, татул). Засега плътността на памуковата нощенка е под ИПВ. Тя вреди основно на доматите, пипера, тютюна и царевицата. При установяване на нападение да се извърши третиране с Кунг-фу 5ЕК - 30 мл/дка, съветват специалистите.


Да разкажем за поколенията

 

Гиген през вековете

 

Историята на селището все още чака своя издател

 

В 422 ръкописни страници е запечатал историята на с. Гиген - от основаването на селището до Сръбско-българската война, вече покойният учител Параскев Георгиев. Годините се оказват недостатъчни, за да успее той да намери средства и да съхрани написаното в книга. Листовете пази грижливо неговата сестра - 74-годишната плевенчанка Марийка Зорнишка. Старателно загърнат, за да бъдат запазен, ръкописът бива изваждан само тогава, когато някой прояви интерес към него. Още два екземпляра се намират в семействата на сина и дъщерята на Параскев Георгиев.

Непубликуваната история грабва с подробните си и живописни описания - от географските особености до историческата значимост на мястото. Обърнато е внимание на всеки детайл, потърсен е скритият смисъл на нещата, взаимовръзката между отделните събития, предопределили историята на с. Гиген - такава, каквато е. Параскев Георгиев в своеобразния предговор споделя, че първата редакция на все още неиздадената книга е написана през 1966 г. Събирах материали, търсих миналото в архиви, в публикации, в спомени на хора, казва той.

"Землището на Гиген има повече от 30 века история. Траки и римляни са оставили материални следи от своята култура и минало. Римляните строили храмове, водопроводи, базилики и др. Тук са минали хуните на Атила, опожарили цветущия Улпия Ескус, който оцелял от пепелищата, за да бъде сринат от развихрените пожари на аварите. Сетне идват и славяните, основали Гиген. Ще кънтят копия на ромеи и свистят ятагани на османлии. И най-много ние, българите, цели 13 века ще сплитаме съдба през кръстовището от събития, за да оцелеем завинаги. Хилядолетия тук е растяло нарджанче на Катината, дъбове отвъд Крива бара, брястове на Лавицата, салкъм на Монова кутел. А върби - имаше ги навсякъде - в горния и долния върбак по поречието на Искър и Дунав покрай селото, където и сега няколко изкорубени старици едва поддържат жизнения си тонус.

Проучванията доказват, че землището на Гиген е място, където преплитат съдбите си над 30 племена. За тяхното по-продължително или по-кратко пребивавне тук са благоприятствали географските условия за едни, а за други - примамката за плячката. Повратностите на историята са ги изтиквали в едно или друго време в различни ъгли на историческата въртележка. Едни слизали от сцената и изчезвали завинаги по силата на общественото развитие, като оставяли следи за своето време."

Така започва неиздадената история на с. Гиген, написана от Параскев Георгиев. Ръкописът изобилства със снимков материал, схеми и чертежи - за да бъде онагледено написаното.

Днес неподвързаните листи чакат единствено гигенчанина, който от чисто патриотични чувства ще помогне книгата да стане реалност.


 СПОРТ


Александър Владимиров:

 

Мечтата ми е да се наложа при професионалистите

 

Страницата подготви Николай Иванов

Плевенският боксьор Александър Владимиров от няколко месеца вече се подвизава в професионалния бокс. След два бронзови медала на световно първенство и вицеевропейска титла боксиращият в кат. до 51 кг състезател реши да се пробва на професионалния ринг.

- Сашо, каква е разликата между аматьорския и професионалния бокс?

- Просто е немислимо да се прави сравнение между срещите при аматьорите и професионалистите. Аматьорите се бият в четири рунда по две минути, а професионалистите - между 6 и 10 рунда по 3 минути в зависимост от конкретната среща. При професионалистите ръкавиците са по-малки, играе се без каски и ударите са по-тежки. При аматьорите се броят нанесените удари и се набляга на техниката, докато професионалистите наблягат на физическата подготовка и единоборствата по време на самата среща. Те залагат на един - единствен удар, с който да нокаутират противника. Поради тази причина на профиринга трябва да си нащрек през цялото време и да не губиш концентрация нито за миг.

- Как протича един твой тренировъчен ден?

- Когато предстои състезание, тренирам и по три пъти на ден. Наблягам на физическата подготовка, защото е нужна издръжливост за 20-минутен боксов мач. Сутрин в 7,30 часа правя физзарядка в продължение на 20-ина минути. В 10,30 ч. следва крос и фитнес. Привечер към 17,00 ч. съм в боксовата зала, където наблягам на тактиката и техниката.

- Кой те готви за професионалните боксови срещи?

- Личен треньор ми е Петър Лесов. Той е известно име и много добър треньор. С него тренирам в залата и наблягам на техниката и тактиката. За физическата ми подготовка отговаря треньорът по футбол Илич Данчев. С него бягаме и наблягаме на физическите упражнения. Той ми е изготвил специална програма за физическо натоварване и трупане на мускулатура.

- Дълъг ли е пътят до световната титла при професионалистите?

- На този етап въобще не мога да мечтая за световна титла. Докато стигна до мач за нея, трябва да минат поне 4 - 5 години. Пресен пример за това е старият ми познайник от аматьорския бокс Сидоренко. Той премина при професионалистите през 2001 г. и едва сега стана световен шампион в най-силната версия. С него съм играл 2 мача, като имаме разменени победи. На този етап целта ни е да се утвърдя при професионалистите. Трябват ми 5 - 6 победи, за да вляза в ранглистата. Едва тогава започват да те канят като претендент първо за европейската, а после и за световната титла.

- Каква е ролята на мениджърите в професионалния бокс?

- При професионалистите мениджърите имат водеща роля. Много е важно агентът ти да е име в бокса, за да може да ти реди правилно програмата. Той отговаря за всичко около двубоите. През моя мениджър са минали украинските братя Кличко, когато са започнали професионалната си кариера. Мениджърът се грижи, когато си в началото на професионалната си кариера, правилно да ти подбира съперниците, а не да те хвърли на най-силните като пушечно месо. Преходът от аматьорския към професионалния бокс е труден. Вече изиграх два двубоя на професионалния ринг, но не може да се каже, че съм се адаптирал напълно. Трябва още време.

- Националният аматьорски отбор затворена страница ли е за теб?

- Решил съм, че съм приключил с аматьорския бокс. Повече от 10 години дадох на него. Успях да спечеля медали от европейско и световни първенства. Единствено ме е яд, че не успях да играя на олимпиада. Смятам, че повече няма какво да постигна на аматьорския ринг. Като всеки спортист търся нови предизвикателства. Благодарен съм на всички мои треньори и ръководители за грижите, които са полагали за мен. Оставам приятел с тях и имам най-добри чувства. Все пак човек никога не трябва да казва "никога". Затова не затварям напълно вратата. Един ден мога да помагам с опита и знанията си в аматьорския бокс.

- Поддържаш ли контакти с бившите си съотборници?

- Приятел съм с всички от националния отбор. Поддържаме постоянна връзка. Понякога тренираме заедно. Винаги се интересувам от техните резултати и им стискам палци на всеки техен турнир.

- Какви са шансовете на боксьорите ни на световното първенство в Китай?

- Конкуренцията при аматьорите е жестока. Независимо от това всеки, който излезе на ринга, се качва с мисълта за медал. Най-големи са шансовете на Борката Георгиев, Димитър Щилянов, Детелин Далаклиев (Шушляка) и Кубрат Пулев. Те са с най-гоилям опит и са утвърдени имена. При аматьорите е важно съдиите да те знаят и да те режат по-малко.

- Какво ти предстои?

- На 20 юли ми предстои мач в Монако. Ще играя в най-голямото казино. Моята среща е част от гала вечер, на която ще се оспорват две световни титли. За едната ще спори българинът Тончо Тончев. Ще играя срещу боксьор от Словакия. Не съм го срещал на аматьорския ринг, но не се притреснявам от него. Сега тренирам здраво за двубоя. Очаквам казиното да бъде пълно, тъй като ще бъде разгара на сезона и билетите са продадени още преди два месеца.

- Ще имаш ли българска подкрепа в Монако?

- Надявам се да има и българи сред зрителите. Доста мои приятели вече ме питаха за срещата. От агенцията на моя мениджър поканиха и баща ми да присъства на гала вечерта. За съжаление той няма да може да дойде, тъй като по същото време ще управлява семейния ни бизнес. За него съжалявам най-много, че няма да може да дойде, защото е много запален по бокса. Надявам се на следващата ми среща, която по всяка вероиятност ще бъде късно през есента, да е свободен и да ме подкрепя.


Шахмат

 

Купи и медали за СКШ "Спартак Плевен XXI" от Гърция

 

6-годишната Лаура печели приз от международен турнир

 

Илиян Младенов спечели третото място и купа на турнира за купата на балканските народи, състоял се в Ситон (Гърция) от 15 до19 юни. Илиян водеше почти през цялото време в класирането, но накрая отстъпи лидерското си място на Фатих (Турция).

20-годишният студент от НСА обаче бе много щастлив, защото този турнир бе и неговият дебют в треньорското поприще на международната арена. А дебютът бе сензационен - 6-годишната Лаура Маринова, с която Илиян Младенов се занимава едва от месец и за която това бе първият й турнир, успя да вземе медал, и то в групата до 12 години. В същата група купата спечели Вероника Василева, а брат й Пламен Василев бе първи при юношите до 16 години. Другите брат и сестра в плевенския отбор също не се посрамиха. Вероника Андреева спечели купата при девойките до 20 години, а брат й Андрей бе втори в същата възраст при младежите. Двамата успяха да спечелят 4 купи и още 2 медала в отделните възрастови групи. В турнира взеха участие юноши и девойки от Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Черна гора и България. Те играха в общ турнир, като накрая се направиха отделни класации в различните възрастови групи. За много от състезателите турнирът бе генерална репетиция преди предстоящите световни и европейски първенства.

Турнирът се организира за 4-ти път. Плевенчани са редовни участници в него и постоянно са сред призьорите. Организатор на турнира е Елена Искос, а много местни фирми спонсорират проявата. Домакините за пореден път осигуриха отлични условия и богата развлекателна програма. Плевенчани имаха и подкрепата на гросмайстор Крум Георгиев. Българският гросмайстор - един от малкото шахматисти в света, които могат да се похвалят с победа над Каспаров в кариерата си, бе поканен от организаторите да изнася лекции пред участниците в турнира. След всеки кръг той анализираше партиите и помагаше на плевенчани.


Футбол

 

Мариян Драгнев ще рита в Австрия

 

Бившият футболист на Белите орли Мариян Драгнев от новото първенство ще играе в Австрия. Той е подписал договор с третодивизионния местен отбор Велс. 24-годишният полузащитник заминава за Австрия в края на този месец. До тогава той ще поддържа форма в бившия си отбор Белите орли.

През миналото първенство Драгнев рита в Миньор (Перник) и има заслуга перничани да се завърнат в Б професионална група. "Отборът ми се намира в град, който е на около 200 км от Виена. Там играят и други български футболисти. Още през пролетта моят мениджър е изпратил касети до австрийците. Преди около месец той ми се обади, че те са ме харесали и имат оферта за мен. Реших, че условията ме удовлетворяват и смятам да се пробвам зад граница", каза футболистът. С перничани Драгнев игра и финал за купата на аматьорската лига, загубен от Хасково след изпълнение на дузпи.


Вачко Маринов взе лиценз "УЕФА про"

 

Плевенският футболен специалист Вачко Маринов вече е притежател на най-високия треньорски лиценз - "УЕФА про". Треньорът се представи блестящо на проведените изпити, като той единствен в цяла Северна България взе този лиценз. С него може да практикува любимата си професия в цял свят. През миналото първенство Маринов бе треньор на юношите старша възраст на Спартак (Плевен). Случайно или не от всички юношески формации на двата плевенски клуба - Спартак и Белите орли, единствено възпитаниците на Вачко Маринов успяха да стигнат до директните елиминации на републиканското първенство за своята възраст.

Футболният специалист е доказан в своята професия. Преди години от Българския футболен съюз му бяха поверили отбор от 20-ина млади китайски футболисти, които тренираха и се готвеха в България по спогодба между двата футболни съюза.


Драго Иванов не успя да скъса със синьо-белите

 

Нападателят Драго Иванов не успя да разтрогне договора си със Спартак на първото заседание на арбитражната комисия към БФС. Той е единственият футболист на Спартак (Пл), изявил желание да прекрати договорните си отношения. Иванов е възпитаник на детско-юношеската школа на клуба, но не успя да се пребори за титулярно място през отминалото първенство по една или друга причина.

Близки до играча смятат, че той не е получил достатъчно шанс за изява и доказване на качествата си. През зимната пауза нападателят бе на път да бъде преотстъпен на Академик (Свищов), но той отказа, предпочитайки да се бори за титуляр в Спартак.

Междувременно старши треньорът на плевенчани Мирослав Миронов обяви, че ще тренира група от около 20 футболисти, на които ще разчита за новото първенство. "Няма смисъл футболисти да тренират и да водят лятна подготовка с отбора и преди старта на първенството да бъдат освобождавани. По-добре е групата да бъде по-малка, за да е подготовката по-пълноценна", заяви наставникът. Поради тази цел някои от юношите на клуба ще бъдат преотстъпени на други отбори да трупат игрова практика. Президентът на Спартак Пламен Николов обяви, че в поденедлник (4 юли) се чакат трима нови футболисти. Въпросните играчи имат действащи договори до 30 юни с предишните си клубове и затова ще се присъединят по-късно към подготовката на отбора.


Ремонтират зала "Балканстрой" с пари от спортното министерство

 

Баскетболната зала "Балканстрой" ще бъде реконструирана и модернизирана за предстоящия нов баскетболен шампионат. За целта от спортното министерство са отпуснати 145 хил. лв. Парите са предвидени във връзка с изпълнение на програма от хората на Васил Иванов - Лучано за модернизация и реконструкция на спортни съоръжения. Предстои обновяване на игралното поле, съблекалните ще бъдат основно ремонтирани, като ще бъдат монтирани и нови баскетболни табла. Новите придобивки ще бъдат на разположение не само на мъжкия представителен отбор на Спартак, но и на подрастващите баскетболни формации при децата и юношите.

До два месеца предстои одобрение на подобен проект и за зала "Спартак". Там се готвят състезателите по волейбол, таекуон-до, бокс, акробатика, художествена гимнастика, вдигане на тежести, карате и тенис на маса. С модернизацията на многофункционалната зала се търси и социален ефект. Целта е младите да имат желание да спортуват, като им се предлагат подходящи условия.


Тенис на маса

 

Млади надежди станаха шампиони

 

Състезателите по тенис на маса от плевенския отбор Тетрон спечелиха златните медали на шампионата във възрастовата група до 21 години. Възпитаниците на старши треньора Божидар Стефанов - Владимир Петков, Петко Габровски, Иво и Виктор Цекови, отвяха конкуренцията и стигнаха до първото място. На финала плевенчани надиграха с категоричното 3:0 връстниците си от Академик (София).

Другият плевенски отбор - Спартак 2000, завърши шести в същата надпревара. Отлично се представи младият Петко Габровски, който спечели три бронзови медала - в индивидуалната надпревара при момчетата, на двойки и смесени двойки заедно с Моника Тодорова от Спартак 2000. С успеха си младите тенисисти загатнаха за потенциал и доказаха, че този спорт има бъдеще в Плевен. След като преди години състезателите на Плама мачкаха наред в България, ново талантливо поколение е на път да върне славата на тениса на маса в Плевен.


 ШАРЕНО


Специално

 

Георги Христов ще пее с Филип Киркоров в Русия

 

Българската звезда издава диск с най-добрите си хитове

 

Даниела ДОЧЕВА

Осем години след последното си идване в Плевен Георги Христов направи голям концерт на площада. Темпераментният певец, зодия водолей, се изстреля на сцената в оригинален черен костюм, а от врата му висеше екстравагантен сребърен кръст. Публиката полудя, като го видя силно загорял от слънцето и със сини контактни лещи. Полицаи едва успяваха да удържат напиращата тълпа към сцената. Изпълнителят на "Черно и бяло" както винаги демонстира стил във външния си вид. Прекрасната му физическа форма пък му позволи да танцува неуморно през всяка секунда, прекарана на сцената. Най-важното обаче беше, че Георги Христов за пореден път доказа какво може. Повече от 40 минути той пя абсолютно на живо, като импровизираше върху всяко парче.

Оригиналните му музикантски хрумвания допаднаха на публиката, която изразяваше с викове емоциите си. Щастливи тийнейджърки успяха да докоснат своя идол, дори по-късно да получат автограф от него.

Жоро винаги е предизвиквал новоизгрелите звезди на българския попнебосклон с огромния си професионализъм. Ако един певец си позволява да не пее на живо, първо той не уважава себе си, а след това и публиката. А тя винаги усеща, когато я лъжат, каза специално за "BG Север" обичаният от няколко поколения българи певец. Още не си е отговорил на въпроса как успява на всеки концерт да се раздава напълно, но знае, че не може да не го прави, защото това е същността му. Музиката изпълва огромна част от динамичния му живот.

Не страда от звездомания. Доказа го и на концерта - общуваше и се шегуваше непринудено с феновете си, дойде и си тръгна без охрана, дори покани репортер на вестника в колата си, където разказа за предстоящите си ангажименти.

През летните месеци вместо да почива, певецът ще работи върху новия си албум, който ще събере най-добрите му хитове през годините. Той сподели, че му предстои концерт в Русия с неговия голям приятел Филип Киркоров. Ще пее и пред българи в Америка, които не спират да го канят.

Жоро хвана микрофона и за поред път ни увери, че няма нужда от много приятели, а само от верни. Изпя най-пресните си хитове и много от старите. А на финала специалният поздрав за плевенчани беше "Аве Мария" в етновариант. Получи се много оригинално парче, каквото само Георти Христов може да изпее.


Женски бой заради кандидат-депутат

 

Румяна ВЕЛЧЕВА

Луд женски екшън със скубане на коси и оставени синьо-лилави петна под очите се разиграл миналата седмица в Плевен, малко преди парламентарните избори, разказаха за "BG Север" очевидци на среднощната драма. Главни героини в масовото меле се оказали познати лица от нощните барове в града, изкарващи прехраната си с полюшване на бедра и пищни форми по пилоните на родните ни дискотеки.

Блондинка, брюнетка и червенокоса хубавица решили да дръпнат по едно за раздвижване на кръвта преди лягане. Трите грации блажено кръстосали уморени нозе след четиричасовия ангажимент, който имали - да позабавляват с ритмично и невероятно еротично извиване на телата си баровец, решил по западен образец и заради настояването на приятелите си (които имали задни мисли да понамажат покрай него) да изкара ергенската си вечер.

Едва успели да се отърват невредими от похотливите погледи (и не само) на леко замаяните от марковите питиета момци, трите дами решили да поразпуснат в малка квартална кръчма, където преценили, че никой няма да ги притеснява и да им досажда. Намерението им било "да поприказват за важни и значими неща, а не за глупости" и естествено темата се оказала съвсем на място - предстоящите парламентарни избори.

От дума на дума станало ясно, че колкото и далеч от политиката да са, мацките все пак били зървали тук-там разлепени из града плакати с мъжки лица. Оказало се, че и трите дори категорично били "харесали" човек, за когото ще гласуват. Интелектуалният разговор вървял доста гладко до мига, когато изведнъж се установило, че "избраникът" и на трите е един и същ. И вместо това да предизвика всеобща радост и възгласи "победа", дамите изпаднали в дива ярост една срещу друга, защото нито една от тях не искала да се откаже от "своя кандидат". Докато другите двама посетители в каварталната кръчмичка се усетят и тръгнат да успокояват страстите, вече били налице отскубнати кичури коса и синини под очите от раздадените юмруци.


За 35-и път

 

Модни къщи от страната и чужбина на парад в Драмата

 

Жоро Ангелов поканил водещата на "Иначе" за лице на форума

 

Дани БОЖИДАРОВА

Като музикално-сценичен спектакъл с елементи на мюзикъл е замислил 35-ото юбилейно издание на "Парад на модата" - Плевен, 2005 г., неговият създател Георги Ангелов. Актьорът е режисьор, постановчик и хореограф на шоуто.

Спектакълът, който ще се състои в Драматичния театър на 3 юни от 20 ч., започва с изпълнение на актрисата Ива Николова от мюзикъла "Котките" на Лойд Уебър. След нея деца от клуб по спортни танци "Лина" ще танцуват на музика от мюзикъла "Криминале". В шоуто участват 50 манекени от школата към читалище "Съгласие", които по атрактивен начин, чрез много пластика и танц, ще представят най-новите колекции на водещи модни къщи от страната и чужбина, информира Ангелов. Със свои изпълнения, върху които ще дефилират манекените, ще се включат и певците Любомир Дяковски и Мария Тодорова. На фона на денс мотиви тя ще наслага "Катерино, моме".

В парада ще се представят "Фартекс" - Плевен, "Танита" - Плевен, "Лили стил" - Плевен, моден салон "Елемар" - Плевен, детска модна къща "Пердита" - Ловеч, "Ариес - Уникат" - София, "Елен Дебоа" - Кипър, "Дака стил" - София, Димитър Кръстев - София, Жоро Аянски - София, и булчинска къща "Холидей Сона" - Варна. Свои бижута ще покаже Невелина Янакиева. Рокерска, улична мода и за деловата жена, детски облекла и булчински рокли ще привлекат вниманието не само на известни моделиери в страната, а и на фирми, които ще търсят нови рекламни лица сред манекените. Представител на водка "Мания" ще избере бъдещите участници в телевизионни клипове, както и булчинската къща "Холидей Сона". Лице на парада на модата ще бъде водещата на предаването "Иначе" по bTV Гергана Стоянова.

За да отразят модното събитие, на което "BG Север" е медиен партньор, в Плевен ще дойдат журналисти от вестниците "Всичко за жената", "Вестник за дома", "Жълт труд" и "24 часа". Жоро Ангелов обещава шоуто да изтече за час и 40 минути на един дъх, както и много приятн&