Брой 22                                                    

3 - 10 юни 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Старците разбойници - на съд!

 

Кой казва, че най-големите мошеници са младите яки момчета с дебели вратове? Оказа се, че те има какво да научат и от своите дядовци. Този пенсионер на преклонна възраст Сава Гърбузанов удари в земята "сукалчетата", заформяйки най-скандалната предизборна фалшификация в последните 15 години, на която би завидял и Остап Бендер (виж стр. 1, 3). Дядката смело наплюнчи молива, подправи подписите на свои набори и направи за смях и законодателството, и ЦИК, и РИК, и цялата държава.

"BG Север" успя категорично да установи само в Плевен четирима кандидат-депутати ментета в листата на пенсионерската партия от общо 7 регистрирани. Но колко ли са в цялата страна?

Ако прокуратурата и съдът не искат и те да станат за смях, трябва незабавно да предприемат крути мерки срещу фалшификаторите. Въпреки уважението към годините им. А може би точно заради това, защото тези мошеници хвърлят петно върху цяло едно поколение, което с нищо не го е заслужило.


Кандидати ментета

 

Грандиозна фалшификация на пенсионерския лидер Сава Гърбузанов


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


В Кайлъка на 1 юни

 

Румен Петков раздаде подаръци на най-малките

 

Хайгашот Агасян и Недялко Йорданов забавляваха малчуганите

 

Даниела ДОЧЕВА

За най-малките плевенчани организира празник на 1 юни Коалиция за България. Проливният дъжд не успя да помрачи настроението на децата. Най-емоционалните от тях не мигнали цяла нощ заради радостното очакване, сподели детска учителка. Празникът започна в 11 ч. в заведението пред Летния театър. За да гарантират детските усмивки, организаторите бяха поканили за водещи на празника доказаните творци Хайгашот Агасян и Недялко Йорданов. Хайго хвана микрофона и със закачливите си песнички изправи на крака детската аудитория. Композиторът не пропускаше да изтъкне поуката от всяка своя творба, но в същото време поощри малките немирници да лудуват колкото им душа иска, докато не са пораснали. Недялко пък връчи наградите на победителите в конкурса за най-добра рисунка. Мокрото време не позволи на художниците да проявят таланта си върху асфалта, както беше замислено, но пък листове и флумастри имаше за всички, проявили интерес. Малчуганите, които чувстваха в себе си напиращ творчески импулс, имаха възможност да го направят достояние на околните, като рецитират и пеят песнички. За всеки престрашил се имаше подходящ подарък и много искрени аплодисменти.

Децата от фолклорен ансамбъл "Дружба" към читалище "Ракитин" се впуснаха в динамичните ритми на влашко хоро и ръченица. След музикалните си изяви малчуганите наобиколиха своите любимци Хайго и Недялко, за да получат автографи.

"Мили деца, бъдете живи и здрави и радвайте своите родители и учители. Вие сте най-важното за нас, защото без вас животът ни няма смисъл", поздрави малчуганите Румен Петков и също раздаде подаръци. Големият поет Дончо Цончев и Емил Димитров - Ревизиро, също поздравиха бъдещето на Плевен. Емоцията, обхванала празнуващите на 1 юни, се развихри съвсем на детска дискотека. За по-големите деца Коалиция за българия беше предвидила тенис турнир на кортовете в Кайлъка и начални уроци по тенис с инструктор. На езерото малките плевенчани имаха възможност да се включат в риболовна надпревара.


С оранжеви балони БНС тръгна към 25 юни

 

Водосвет за успех, отслужен в църквата "Св. Николай", предхождаше откриването на предизборната кампания на коалиция "Български народен съюз" (БНС) в Плевен. За събитието пристигнаха лично лидерите на БЗНС - НС Анастасия Мозер, на ССД Стефан Софиянски и председателят на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов.

Десетки оранжеви балони полетяха в небето преди гостите заедно с водача на листата на БНС в 15-и Плевенски многомандатен район Венцислав Върбанов да прекрачат прага на театъра, където ги очакваха стотици членове, привърженици и симпатизанти. Официално предизборната кампания бе открита от областния председател на БЗНС - НС Милчо Илиев. Преди изказванията на лидерите на трите партии прозвуча националният химн.

"Очаквам много добро представяне на кандидатите ни в региона. Нашата програма не случайно е озаглавена "Българинът може повече", защото българинът действително заслужава повече внимание от страна на държавата, повече сигурност, по-високи доходи и по-добър живот. След толкова години на очакване България трябва действително да тръгне напред", заяви Каракачанов. Лидерът на ССД Стефан Софиянски подчерта, че кампанията, която води коалицията, е амбициозна, позитивна и от човек на човек, защото най-важни в политиката са хората. Той не скри, че в Плевен се разчита изцяло на местна листа и определи водача Венцислав Върбанов като публична фигура с много постижения. Софиянски допълни, че програмата на БНС се приема най-добре от избирателите, защото е правена от професионалисти. Главният секретар на БЗНС "Народен съюз" Анастасия Мозер заяви, че Венцислав Върбанов е много важна личност и всички го обичат. Тя подчерта, че в предизборната си програма БНС се обръща към обикновения българин, към дребния и средния бизнес.

Венцислав Върбанов представи с кратка характеристика и останалите 17 кандидат-депутати от листата на БНС. "BG Север"


Емел Етем откри предизборната кампания на ДПС в Плевен

 

Митхат Метин представи програмата на партията

 

В драматичния театър "Иван Радоев" официално на 29 май 2005 г. бе открита предизборната кампания на Движението за права и свободи в Плевен. Специален гост на събитието бе зам.-председателят на ДПС Емел Етем. Културният институт събра над 600 членове и симпатизанти на партията на Доган, които бяха дошли да подкрепят и да заявят готовността си да гласуват за водача на листата - Митхат Метин.

Лично Емел Етем откри предизборната кампания и приветства събралите се в ДТ "Иван Радоев". Тя изрази пълната си подкрепа към водача на ДПС в 15-и Плевенски многомандатен район и заяви, че зад него застава напълно цялото централно ръководство на партията.

Водачът на листата Митхат Метин представи предизборната платформа на ДПС, като подчерта, че тя ще се превърне в програма за управление през следващите четири години. В изказването си той акцентира и върху проблемите в Плевенски регион, за чието разрешаване ще се бори като народен представител от Движението за права и свободи. Това са окончателната реализация на АЕЦ "Белене", привличането на инвестиции за проекта от национално значение Никопол - Турну Мъгуреле, спечелване на чуждестранни инвеститори в преработвателната промишленост, както и за развитието на отраслите текстил и земеделие. Метин обеща подкрепа на младите хора, занимаващи се със селскостопанска дейност, за израстването им като истински европейски фермери. И не на последно място - осигуряване на трудова заетост и повишаване на благосъстоянието на хората в региона.

"BG Север"


Милен Велчев:

 

Нивото на образованието зависи от успешната икономика

 

Образователната система трябва да се реформира отвътре, за тази сфера не може да се мисли като за социална услуга, а е необходимо ученикът и неговите нужди да бъдат поставени в центъра. Наложително е всеки един лев, инвестиран в образованието, да служи за определени цели, а това ще стане най-добре, ако парите вървят след ученика. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Милен Велчев. Като водач на листата на НДСВ в Плевен той начерта основните задачи, които си поставя партията в сферата на образованието и заяви, че НДСВ ще работи за издигане на родните стандарти в тази област до нивото на европейските.

Милен Велчев уточни, че за да се вложат достатъчно средства в образованието и то да бъде реформирано така, че да отговаря на европейските изисквания, е необходимо преди всичко успешно управление на икономиката и поддържане на макроикономическа стабилност - високи доходи и ниски данъци.

Доброто образование днес е най-сигурната врата към средната класа. Ако имаме основание днес да се боим от нови железни завеси, то това е по-скоро желязната завеса между образованите и необразованите, която се превръща в непреодолима преграда между бедността и липсата на перспектива от една страна, и от друга - успеха и надеждата, каза още Велчев.

Ще лобирам за национална стратегия за развитие на духовната сфера, в която включвам и образованието, сподели пред журналисти и Андрей Баташов, който е пети в листата на НДСВ в Плевен. На въпроса защо е започнал да се занимава с политика, актьорът заяви, че причината вероятно се крие във факта, че вече е достатъчно зрял в професията си. Избрах НДСВ, защото за мен това е политическата сила, която е в състояние да изведе България на един достоен път за влизането ни в Европа. А съм в Плевен, защото водач на листата тук е министър Велчев, каза още Баташов. "BG Север"


30 деца отровени с препарат против кърлежи

 

Само за една нощ 30 деца на възраст от 5 до 7 години са приети в клиниката по детски болести към плевенската университетска болница с отравяне от пестицид “Банди 10”, съобщи Даниела Гонкова, експерт "Връзки с обществеността" към УМБАЛ. Те са от детска градина в Долна Митрополия. Малчуганите са докарани с гадене, повръщане и болки в корема.

Децата започнали да пристигат след 17,30 часа на 31 май, като до сутринта на 1 юни те вече били 30. Лекарите предполагали, че броят на постъпилите в клиниката ще се увеличи, защото в детската градина се обучавали 60 деца. Едно от тях е било с по-силно изразена симптоматика според доц. д-р Ваня Недкова, началник на клиниката, но положението му е овладяно. Направена е консултация с доц. Хубенова, шеф на токсикологията в “Пирогов”, проведено е и лечение със системи и медикаменти. Продължават допълнителните изследвания.

На 30 май тревните площи в двора на детската градина в Долна Митрополия били напръскани против кърлежи с препарат “Банди 10", който е от групата на диперидиновите пестициди. На следващия ден децата не са пускани в двора, но прозорците били отворени и се предполага, че малчуганите са вдишали от отровата. Някои от тях са започнали да повръщат още сутринта на 31 май. От заведението се обадили на родителите да приберат отрочетата си.

Ако не са били взети спешни мерки, отравянето е можело да доведе до чернодробна недостатъчност и хемолиза, твърдят специалисти. "BG Север"


Долна Митрополия

 

Общинският съвет прие програма за енергийна ефективност

 

Програма за енергийна ефективност на община Долна Митрополия за периода 2005 - 2007 г., в която са включени параметри на очаквани ефекти - икономия на енергията, екологични ефекти, икономическа ефективност и повишаване на качеството на общинските услуги, е била приета на редовно заседание на общинския съвет, съобщават от пресцентъра на кметството.


15-годишен юбилей отбеляза читалището в с. Победа

 

Две художествени платна, символизиращи читалищната дейност, бяха поставени на сградата на Народно читалище "Зора" в с. Победа, което през миналата седмица чества своя 15-годишен юбилей. Непосредствено до него - на площад "Победа", по идея и със съдействието на кметството, бе издигната лятна естрада. Нейното поставяне е крайно необходимо като подиум за изява както на местни самодейци, така и за гостуващи колективи, каза кметът на селото Валентин Пелов.

Празничният концерт започна с официално откриване на естрадата от градоначалника на Долна Митрополия Александър Печеняков, който след прерязване на лентата прочете поздравителен адрес и подари картина по случай юбилея.

Стотиците жители и гости на с. Победа се насладиха на изпълненията на самодейците при читалище "Зора". Заслужените аплодисменти бяха за децата от групите по автентичен фолклор "Лудо - младо" и "Самодивска китка", младежите от естрадно-сатиричния състав и ПГ "Вълшебни звуци" - лауреат на старопланинския събор "Балкан фолк 2005", проведен във Велико Търново.

"BG Север"


БЗНС - НС постави паметна плоча на остров Персин

 

За 15-а поредна година членовете, привържениците и симпатизантите на БЗНС - НС се събраха на остров Персин край Белене, за да отдадат чест на всички загинали в концентрационния лагер. Събитието бе организирано от Съюза на репресираните в България. Земеделците на Мозер бяха поставили паметна плоча на мястото, където е бил вторият обект на лагера в Белене. На нея е посочена датата 1 юни 1990 г., запечатала първата сбирка на оцелели лагерници, техни близки и приятели.

"Ние от БЗНС - НС изградихме тази плоча, защото трябва хората, когато идват тук, да си спомнят за трагичната участ на много български граждани. Жалкото е, че в такъв момент много колеги се опитват да извлекат предизборен дивидент от тази дата. Смятам, че такова събитие не трябва да се опорочава с предизборни лозунги, плакати и агитационни материали. Това не е празник, а едно възпоменание, един събор на близки, на роднини на загиналите в концлагерите", заяви водачът на листата на БНС в Плевен Венцислав Върбанов.

На събитието присъстваха и първите в кандидатските листи на ДПС Митхат Метин и на НДСВ Милен Велчев.

"BG Север"


 КОНФЛИКТИ


Кандидат-депутати ментета

 

Грандиозна фалшификация на лидера на пенсионерската партия Сава Гърбузанов

 

Ралица ПЕТРОВА

Три плевенчанки са записани в кандидат-депутатската листа на Обединената партия на пенсионерите в България (ОППБ), без да е искано тяхното съгласие и без те да бъдат уведомени, установи журналистическо разследване на "BG Север". В Районната избирателна комисия (РИК) са внесени фалшифицирани заявления с преправените подписи на нищо неподозиращите хора. Недействителните документи са подадени в РИК от водача на листата - д-р Надежда Бачовска - Диковска.

Измамата лъснала на бял свят съвсем случайно. От медиите и от приятели поставените съответно под номера три, пет и шест в изборната листа - 77-годишната Радка Мяшкова, Антония Пъшева (73 г.) и Тодорка Ганева (77 г.),

научили, че ще

стават депутатки.

Силно било изумлението им, когато се оказало, че са издигнати кандидатурите им за народни представители от партия, в която никога не са членували. Още по-стресирани били, след като разбрали, че техните подписи фигурират под внесените в районната комисия заявления.

Някой ми каза, че прочел във вестника моето име като член на предизборна листа и съм щяла да ставам депутатка, разказва една от измамените - Тодорка Ганева. Притеснена от информацията, тя отишла в РИК и поискала да види заявлението, което би трябвало да е подала. Зървайки документа, пенсионерката категорично отсякла, че това не е нейният подпис. Поискала дори да се подпише на отделен лист, за да могат парафите да бъдат сравнени. Категорична съм, че документите са фалшиви, заяви пред "BG Север" Ганева. След като научили за измамата, трите жени решили да подадат молби за отказ. Въпреки ясното съзнание, че могат да потърсят наказателна отговорност на мошениците, те предпочели да се оттеглят без шум. Мотивираха решението си с факта, че за допълнителни разправии ще трябва да наемат адвокат, а за човек от третата възраст подобен разход е невъзможен.

От проверката в Районната избирателна комисия стана ясно, че заявленията на трите жени са внесени на 23 май 2005 г. В офиса на РИК ги е занесъл

водачът на листа-

та - д-р Надежда

Бачовска -

Диковска.

Общото заявление е подписано съгласно изискванията на Закона за избиране на народни представители и указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) - от представляващия партията Сава Гърбузанов, информира председателят на РИК в Плевен Николай Диков. В него ръкописно са нанесени имената на кандидатите за народни представители, посочени в листата на партията. Като пълномощник д-р Диковска внася на 23 май 2005 г. заявлението с листата. Налице са съответно всичките необходими приложения - пълномощно от пълномощника, удостоверение от Централната избирателна комисия, че партията е регистрирана за участие в изборите и естествено - подписаните персонално от всеки един кандидат заявления.

Ние не сме компетентни да изследваме чий е подписът и дали той е действителен или не, каза Диков. Председателят на РИК подчерта, че задължение на комисията е да впише или да заличи от регистъра неотговарящи на условията кандидати и не може да се ангажира с мнение дали има налице извършено престъпление, тъй като това е работа на прокуратурата. Николай Диков обясни, че случаят е малко по-комплициран, защото самите хора не са давали съгласие да бъдат включени в листата. Затова на заседание на РИК молбите им ще бъдат уважени и те

ще бъдат заличе-

ни като неотгова-

рящи на условия-

та кандидати.

Един от начините подобни измами да се стопират навреме и на практика да се окажат невъзможни, е всяко заявление да бъде заверявано от нотариус. В методическите указания на ЦИК обаче е записано, че не е необходима специална нотариална заверка на подписите. Така че в районните избирателни комисии те се приемат на доверие. Единственото изискване е на заявлението да има подпис на кандидата и дата, като се смята, че текстът, указващ, че за подаване на декларация с невярно съдържание се носи наказателна отговорност, е достатъчен да възпре фалшификаторите.

Преди да излязат методическите указания на ЦИК ние изискахме специално за регистрацията на първия независим кандидат в Плевен, който беше и първият, подал документи за регистрация в РИК, декларацията от инициативния комитет да бъде нотариално заверена, каза Диков. Впоследствие обаче това изискване към кандидатите отпаднало. И днес този пропуск води до проблеми.

Злоупотребата с

имената на трите

плевенски пенсионерки не е случайно, твърдят запознати. Манипулациите са свързани с разцепилия се преди време Общ пенсионерски съюз. Тогава от организацията се обособиха две крила. Едното - Съюзът на пенсионерите в България, остана обществена непартийна организация за защита на интересите на хората от третата възраст, чийто областен лидер в Плевен е Радка Мяшкова. В местното ръководство са и другите две жени - Антония Пъшева и Тодорка Ганева. Отделно бе регистрирана и Обединена партия на пенсионерите в България, начело със Сава Гърбузанов. Осведомени източници твърдят, че целта на новоизлюпения лидер с учредяването на новата партия е да отклонява гласове от други политически сили, като за това му се плащало.

Липсата на достатъчно негови хора по места е друга вероятна причина Гърбузанов да прибегне до крайната мярка - да включи в листите нищо неподозиращи хора, които нямат допирни точки с него и нееднократно са заявявали позицията си, че не искат да членуват в партия на пенсионерите. В нашия съюз, който е обществена организация, всеки може да членува или симпатизира на различни политически сили и никой няма право да ни принуждава да фигурираме в редиците на друга, казва Тодорка Ганева. Според нея Сава Гърбузанов се е възползвал от факта, че разполага с информация за членовете на ръководството на областния съюз на пенсионерите в Плевен и е използвал манипулативно дори личните данни на трите жени.

Сава Гърбузанов ме търсил по телефона вкъщи преди десетина дни, разказа за "BG Север"

Михаил Кърчев

от Белене, който

е на 85 години

и фигурира под номер 4 в кандидат-депутатската листа на ОППБ. Лидерът на пенсионерската партия попаднал обаче на сина на стареца - Олег Кърчев, който е на 52 години, и му предложил да го направи кандидат-депутат. Той отказал. За да не остане празно мястото, в листата Гърбузанов записал бащата. Михаил Кърчев заяви, че не е подписвал заявление. Спомни си, че парафа си сложил под някакви документи преди години още в Общия съюз на пенсионерите. Откъдето вероятно той е използван за фалшификацията.

Впечатление в листата прави съвпадението на презимето и фамилията на втория от списъка - Евгени Бачовски, с тази на водачката. Постоянният адрес на мъжа е посочен в София. Единствено седмата поред и последна в листата Надка Найденова заяви, че е член на партията на пенсионерите и знае, че е издигната за кандидат-депутат. Всички опити на репортер на "BG Север" да се свърже за коментар с водача на листата на ОППБ д-р Диковска се оказаха неуспешни. Телефонът на посочения плевенския адрес - ул. "Сан Стефано" 22 б, непрекъснато даваше сигнал "свободно".


 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005


С мисъл за бъдещето

 

ЗА МЛАДИТЕ

• Реализация на държавна политика за младежта чрез дългосрочни стратегии и годишни програми. Изготвяне на ежегодни доклади за младежта, които да се приемат от Народното събрание.

• Приемане на пакет от закони: за младежта, за майчинството, за студентското кредитиране, за Студентския град в София. Промени в Кодекса на труда, стимулиращи младежката реализация и защита правото на труд на младите хора, на младите майки и бременните жени.

• Създаване на национален и общински фондове за младежки дейности и клубове, данъчни облекчения за младежки пътувания, обмен, туризъм, спорт, ползване на компютри и пр. Проектно субсидиране на младежки неправителствени обединения за информиране на младите хора, участие в бизнеспроекти, научноизследователска работа и др.

 

ЗА РОДИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ

• Задължително образование, платено от държавата до 16-годишна възраст: инвестиции в децата до 16-годишна възраст (безплатни учебници, безплатни закуски, субсидиране на транспортните разходи на ученици и учители, възстановяване на ваканционния отдих, спорта и извънкласните форми).

• Специални програми за обучение на деца със специфични образователни потребности (в т.ч. ромски деца). Статут “защитени” за училищата с особено национално и регионално значение.

• Финансова децентрализация: основната част от финансовите ресурси да се управлява от училищата. Целеви инвестиции за компютърна, езикова (българска и европейска) грамотност и професионално образование.

• Компютъризация на средното образование. Данъчни стимули за закупуване на домашен компютър. Национална програма за високоскоростен интернет и безплатен интернет достъп на обществени места.

 

ЗА СТУДЕНТИТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ

• Повишаване на качеството на висшето образование чрез реално въвеждане на европейската система за трансфер на кредити и европейско дипломно приложение; национална рейтингова система; оптимизация на мрежата на висшите училища; мобилност на студентите и дистанционно обучение.

• Стимулиране на способните чрез държавно-обществен фонд за изявени студенти, докторанти и млади преподаватели; пакет от социални помощи за студенти и докторанти от социално слаби семейства; реално студенско кредитиране чрез специализиран държавен фонд (поне за 10% от редовните студенти).

• Отваряне на образователната система към пазара на труда и към бизнеса; развиване на системи за обучение през целия живот. Стимулиране на партньорството между училища – висши училища – научни институти – бизнес.

 

ЗА СЕМЕЙСТВОТО

• Въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане от 2006 г. чрез намаляване на дължимия от родителите годишен данък: с едно дете – с 300 лв.; с две – 600 лв.; с три – 900 лв. Пълно семейно подоходно облагане до края на мандата.

• Поемане от държавата на част от жилищните кредити за млади семейства, ако в период до 5 години от сключването на граждански брак имат 2 деца, които отглеждат в семейна среда.

• За всички деца от 8 месеца до 6-годишна възраст, в чиито семейства доходите са под минималната работна заплата, държавата да поеме изцяло издръжката в детски ясли и градини.


Румен Петков:

 

Ще направим за образованието всичко, което е нужно на Плевен

 

Нашите плевенски деца са умни и интелигентни и от нас зависи да им дадем необходимото образование. Затова ние от Коалиция за България гарантираме задължителното образование и безплатните учебници за всички ученици до 16-годишна възраст. В Плевен имаме едни от най-добрите преподаватели в страна. Те заслужават една качествена система на средното образование. Богатата палитра от професионални и общообразователни училища са онова, което ни дава самочувствието на хора от град не само с богата история, но и с голямо бъдеще. Ние имаме три висши училища в областта - Медицинския университет, Педагогическия колеж и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. За нас е важно те да работят и да създават интелектуален продукт, без който нацията ни не може. Всички преподаватели и във висшето, и в средното образование трябва да бъдат уважавани за това, че именно те градят бъдещето на България. Ние от Коалиция за България ще направим за образованието всичко, което е нужно на силен Плевен в обединена Европа.

 

Да си подадем ръка сега!

Нека направим промяната заедно!

Един за всички, всички за един!

Социална България

в солидарна Европа!


 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005


Митхат Метин, водач на листата на ДПС в Плевен:

 

Аз съм изключително отговорен човек

 

Митхат Метин е роден на 26 декември 1971 г. в Плевен. Основното си образование завършва в прогимназия "Цветан Спасов", а средното - в тогавашното ЕСПУ "Анастасия Димитрова". От 1990 до 1992 г. отбива военната си служба в поделение 32/060 на военно-въздушните сили в Ловеч.

Израства в семейство на медицински работници. Майка му - Васфие Метова, е педиатър, баща му - Сабри Метов, починал преди 16 години, е бил фелдшер. Има по-голяма сестра, която е завършила музикалното училище в Плевен, специалност цигулка, след което висшето музикално училище в Пловдив. Женена е. Живее и работи във Враца като канцерт-майстор на Врачанската филхармония.

През 1997 г. Митхат Метин завършва висшето си юридическо образование в Университета за национално и световно стопанство. От 2001 г. до сега учи публични финанси в УНСС, предстои му изготвяне на дипломна работа. От миналата година е в академията на Министерството на вътрешните работи, специалност "Защита на националната сигурност". От 2001 г. е член на борда на директорите на "Булгартабак", от 2003 г. е главен секретар на Агенцията по финансово разузнаване. Женен с две деца.

 

- Г-н Метин, израсли сте в среда на медицински работници, как се ориентирахте към правото?

- Голямото желание на родителите ми наистина беше да уча медицина и да стана лекар, за да продължа традицията. Дори в XI клас започнах усилено да изучавам биология и химия. Спомням си обаче и досега как в началото на май след дълъг размисъл една сутрин преди да отида на урок по биология заявих на майка ми, че аз няма да бъда посредствен лекар и че мечтата ми е да се занимавам с право и да стана съдия. След което тя ми се разсърди и не ми говори близо месец. Каза, че няма да ми съдейства след това мое решение и от самия мен зависи как ще уредя живота си. Вътре в себе си винаги съм усещал, че имам желание да се занимавам с обществени проблеми, да бъда полезен на хората и да търся постигането на справедливостта в живота. А именно правото и обществената дейност са инструментите, които позволяват на човек да се бори за истината. Знам, че и да си лекар никак не е лесно, но тази професия не отговаря на моя характер. Човек трябва да обича, да жадува работата си, да се раздава.

- Каква е мотивацията на един млад човек да започне да се занимава с политика?

- Аз съм в младежките редици на ДПС от 1999 г., но съм стипендиант на организацията още от 1993 г. Винаги съм бил близък до проблемите на Движението за права и свободи и на малцинствата, тъй като в този период ДПС се изграждаше като сериозна и стабилна организация. Мойта лична мотивация беше да спомогна за утвърждаването на младите хора и на партията в национален мащаб, защото това за мен е най-важната партия в България. Иначе самото ми включване в редиците на младежката организация започна по линия на провеждане на младежки семинари, организационни посещения. Първо бях зам.-председател на софийската младежка организация, след което работих по един по-голям проект и бях номиниран от четири области за член на националното ръководство на МДПС. Но като цяло мотивацията ми да работя в политическата сфера е желанието за постигане на справедливост и за утвърждаване на всички етнически групи в България.

- Кои лични качества ще ви помогнат за вашето бъдещо утвърждаване като политик? Каква е самооценката ви?

- Като собствен плюс отчитам способността ми да постигам чувство на близост с хората, да вниквам в дълбочината на проблемите - както в обществените, така и в личните. Аз съм изключително последователен, организиран и не на последно място - много отговорен.

- През последните години ДПС отчита 50% ръст на общинските съветници в Плевенска област. На какво се дължи това и какво ви дава основание да смятате, че на тези парламентарни избори ще успеете да постигнете 12 000 гласа, необходими за един мандат от региона?

- На парламентарните избори през 2001 г. имаме постигнати 4 291 гласа, а на местните през 2003 г те са вече 6 700 гласа. Сега очакваме 12 000 гласа, но ние работихме неуморно през последните две години. Вярно е, че имаме 50% ръст на общинските съветници, включително и в плевенския ОбС. Знаем, че нашата възможност е местните депутати да са минимум четирима. Като имаме предвид и броят на недействителните бюлетини, които са пуснати в полза на ДПС, вярваме, че цифрата от 12 хиляди гласа е напълно реализуема.

- Каква е причината голяма част от ромите да предпочитат ДПС, а не редиците на някоя от ромските партии?

- Тази декларация от тяхна страна и безапелативната им готовност да се включат в редиците на ДПС е още от преди година и половина. Дължи се на факта, че нито една ромска организация или политическа партия не е успяла до този момент да се заеме с решаването на проблемите им. Отношението между избирател и партия представлява особен вид договор. Гласоподавателят е много чувствителен и винаги усеща кога политикът се отнася несериозно към неговите проблеми. Недостатъчната активност на ромските политически партии води до тази ясна готовност на ромската общност в региона да гласува за ДПС.

Ние се стремим не само да решаваме техните проблеми, но и даваме възможност на млади роми да се развиват като политически лидери в местната организация.

- Зам.-председателят на ДПС Емел Етем заяви, че във ваше лице много българи ще припознаят техния народен представител. Как ще коментирате това?

- Може би това ще стане факт най-вече заради младостта ми. Живял съм и съм учил изключително в българска среда. Аз съм мюсюлманин, но съм женен за християнка. Вероятно много българи ще заложат на мен, защото през последните четири години успях достойно да се представя на постовете, които заемам. Вярвайте ми, за ефективната работа на тези постове са нужни качества, а не произход.

- Мислите ли, че познавате достатъчно добре проблемите в региона? Все пак няколко години сте бил откъснат от Плевен...

- Въпреки че съм ангажиран с работа в цялата страна, аз не съм спрял да се интересувам от Плевен - все пак цялото ми семейство е тук и аз всяка седмица се виждам с близките си. Приятелите ми също са тук и мисля, че познавам в дълбочина всички проблеми. Разбира се, що се отнася до икономическата страна, бих казал не само че съм уверен в развитието на региона, но и че в следващите четири години той ще получи заслуженото си място и ще се оформи действително като мотор на Централна Северна България. Огромни са очакванията за реализарането на АЕЦ "Белене" - тук предстои дори внос на работна ръка. Предварителните разчети сочат, че се очаква разкриването на 12 000 работни места, които самият регион не би могъл да поеме. Също така подобряване на инфраструктурата, развитието на земеделието - в областта почти няма пустееща земя. Забелязва се желанието на всички политически сили за развитието на региона като туристическа дестинация. Смятам, че развитието на културния туризъм е едно особено важно перо в бъдещите приходи на региона.

- Какъв малчуган бяхте и кой е най-яркият спомен от детството ви?

- Бях изключително палаво дете. Няма да забравя един случай, когато с цялото ми семейство бяхме на сватба в моето родно село Оряховица. Бях на около 4 - 5 години. На центъра имаше шадраван и не помня дали някой ме бутна, или аз сам паднах в него, но беше толкова хлъзгаво, че дълго време не успях да изляза и почти щях да се удавя. Добре че беше братовчед ми, който ми помогна. Отгоре на всичко после ядох страшен пердах от майка ми.

Много обичах да ходя в Кайлъка. Къщата ни беше на мястото на сегашния пазар "Център" и често си играех в двора на музея. Обичах да плувам, да играя футбол. Като станах VII - VIII клас беше много модерно да се събираме тайфата на "Банана", ходехме на дискотека в "Будапеща", защото беше единствената.

- Какво ви зарежда, от къде черпите сили?

- От семейството си. Жена ми - Мария, е изключителен човек. Тя е завършила "История на изкуствата" в Перуджа, Италия. Едновременно с това учеше право в УНСС и оттам се познаваме. Докато беше в чужбина рядко я виждах, но много си я харесвах. После като се върна, един ден излязохме на кафе в центъра на София и от тогава сме неразделни. Впоследствие се оженихме. Имам двама сина. Единият - Алим, е на година и половина, а Джем се роди преди две седмици. Освен всичко друго съм и един изключително щастлив баща.


Емел Етем, зам.-председател на ДПС:

 

Митхат Метин познава проблемите в региона и ще се справи с тях

 

На заседание на централния съвет на Движението за права и свободи и областния предизборен щаб много сериозно анализирахме каква да бъде листата за Плевенски регион, кой вариант като водач би донесъл много повече гласове. Имаше различни предложения - това да бъде национална фигура, дори аз бях поканена. Но ние преценихме заедно, че по-печелившият и по-силният вариант ще бъде местен кадър, който се е развил на национално равнище. Митхат Метин е заместник-председател на мадежката организация на ДПС. Тук искам да подчертая, че няма друга младежка партийна структура, която да е толкова многочислена в европейски мащаб. Това го казвам неслучайно, защото дейността на младежката организация на Движението за права и свободи е изключително сериозна. И Митхат Метин като зам.-председател много активно участва в тези процеси.

Митхат Метин е един млад човек, който успя да се реализира и като експерт, и като специалист на много високо национално ниво. Това ни даде основание да считаме, че много добре би се възприел от жителите в Плевенски регион. Ние смятаме също така, че избирателят в Плевен, и специално избирателят на ДПС, иска да види своя човек, човека от махалата, който е расъл заедно с тях, знае от какво се оплакват, езика им, знае всичко за тях и може да намери решение на техните проблеми. Затова смятаме, че Митхат Метин е изключително подходящ кандидат за Плевенски регион. Убедена съм, че и доста българи ще го припознаят, защото той е млад, реализирал се човек, който е наясно с европейската перспектива на България и е много сериозно подготвен. Той не е опетнен досега.

Тъй като виждам в листите доста стари муцуни, които така или иначе предполагам, че имат и негатив, не само популярност. Затова съм убедена, че ако избирателят по-внимателно се запознае с нашата платформа и разбере политиката, която ДПС предлага за следващите години, в лицето на Митхат Метин ще намери човек, който ще може да изпълни тази политика и да бъде полезен на жителите на Плевенска област.

Митхат Метин познава проблемите на региона. Той е роден тук, израснал е в Плевен. Въпреки че през последните няколко години е в София, той активно контактува със структурите ни. Има големи заслуги младежката организация в областта да успее да заеме своето достойно място. Аз съм убедена, че в най-скоро време младежите ще изместят всички от голямата структура на партията, което и очакваме, защото сме убедени, че тогава ДПС ще има винаги гарантиран мандат в Плевен. Тъй като разполагаме с голям потенциал, който се изразява не само в традиционния електорат, но това са и българите, които подкрепят нашата политика.


Програма на Движение за права и свободи за парламентарните избори 2005

 

Нови възможности - ново качество на живот

 

ДПС в бъдещото

управление

на страната

ще работи за:

* по-ускорено преминаване към вече формираната пазарна икономика;

* бързо преструктуриране на икономиката с цел тя да бъде конкурентноспособна при влизането на страната ни в ЕС през 2007 г.;

* приоритетно отношение към инвеститорите, в това число и допълнително намаляване на данъчната тежест;

* провеждане на политика на толериране на засилването на гражданския контрол върху властите;

* по-прагматично управление, което да гарантира значително повишаване на доходите на всеки гражданин, съобразно участието му в производството.

Приоритети

във вътрешната

политика

* продължаване на досегашната традиция за силен и стабилен политически център;

* създаване на широка коалиция, която да бъде гарант в провеждането на интеграционната политика за влизането ни в ЕС;

* прилагане безусловно на конституционния принцип за разделение на властите;

* засилване на правомощията на местното самоуправление;

* толерантност в междупартийните отношения;

* системен и неизменен контрол върху дейността на всеки държавен служител от всяко ниво на администрацията;

* в областта на националната сигурност ДПС отчита недостатъчна ефективност на функционирането на съдебната система, както и липсата на координация между правоохранителните органи и съдебната власт. Затова ДПС изисква законодателни промени - нови НПК, ГПК и ЗСВ.

Приоритети във

външната политика

* ДПС иска ефективно членство на България в ЕС и по-висок стандарт за цялото българско общество;

* важни са стабилността, развитието, просперитетите и евроатлантическата интеграция на Югоизточна Европа;

* партията ще работи за демократичното развитие, стабилността и интеграционните перспективи на Черноморско-кавказкия регион;

* ДПС ще участва в основни международни организации, свързани с международната сигурност, борбата с тероризма и асиметричните заплахи;

* ДПС ще защитава интересите и сигурността на българските граждани и българските общности зад граница;

* визовата политика ще бъде да има по-малко граници за българските граждани, както и повече сигурност на външната граница на ЕС.

Икономика

* икономическата стратегия на ДПС се базира на разбирането, че държавата не е стопански субект, но осигурява оптимални условия за развитието на икономическите единици. Това ще се изрази в продължаване на политиката на изтегляне на държавата като субект на собствеността и приключване на процеса на приватизация;

* икономическият растеж ще се изрази във висока трудова заетост и по-висок стандарт на живот;

* заетостта трябва да е соновната форма за повишаване на трудовите доходи;

* основният ключ за решаването на проблема с инфлацията е през следващите години да нараства производителността на труда с темпове, които да изпреварят нарастването на работната заплата;

* ефективното управление и използване на публичните финанси има пряко отношение към създаването, разпределянето и преразпределянето на БВП. Фискалната политика в страната, която се провежда при ограничени условия на паричния съвет и МВФ осигурява и поддържа стабилна макроикономическа среда. През следващите години публичните финанси трябва да поемат нови тежести.

Туризъм

* да се повиши качеството и да се осигури устойчиво развитие на българския туризъм. Това ще стане като се подобри качеството на ресторантьорския, туроператорския и хотелиерския бранш;

* ДПС ще работи за развитие на селския туризъм, както и цялостното развитие на страната като туристическа дестинация.

Здравеопазване

* ДПС счита, че е необходим обществен консенсус за интегрираното кодифициране на материята, свързана със здравното осигуряване, както да се запазят добрите отношения и се намерят решения на натрупаните проблеми със здравното осигуряване;

* стратегията на партията е, че здравното осигуряване трябва да се изгради изцяло на осигурителен принцип, а елементът на социално подпомагане да бъде изваден от обхвата му. Партията ще работи и за актуализиране и рационализиране на извършените разходи с оглед на по-добро качество на медицинските услуги.


 СОЦИАЛНО


5 юни - Световен ден на околната среда

 

Закриват 17 селски сметища до края на тази година

 

Изграждането на депо за отпадъци все още тъне в мистерия

 

Ралица ИВАНОВА

Сметищата в 43 селища на Плевенска и Ловешка област трябва да бъдат закрити през 2005 г. във връзка с изпълнение на Националната програма за управление на отпадъците. Програмата за поетапно унищожаване на нерагламентираните бунища и почистването на стари замърсявания на територията на България беше изготвена през 2002 година. До 30 май 2005 г. са закрити 26 сметища, като до края на годината остават още 17, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

За 2006 г. е планирано да спрат да функционират бунищата в още 25 населени места. Експертите припомнят, че важна предпоставка за устойчивото реализиране на комплекса от мерки за почистване на нерегламентираните сметища е въвеждане на система за организирано събиране и транспортиране на отпадъците до регламентираните депа в общинските центрове. Съществува разработен механизъм от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за облекчаване на финансирането на проекти за закупуване на специализирана техника и съдове за битови отпадъци. За реализацията на подобни общински проекти предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безлихвени кредити, съобщават от РИОСВ.

В Националната програма за управление на дейностите по отпадъците се предвижда приоритетно изграждане на нови регионални съоръжения и инсталации, които да осигурят обезвреждане на отпадъците от всички населени места в страната и едновременно с това да са в съответствие с изискванията на Европейския съюз. Крайният срок за изграждане на системата от регионални съоръжения за битови отпадъци е 2009 г.

Тогава ще трябва да бъде закрито и плевенското сметище, което вече години наред бълва невъобразима воня, особено в по-топлите месеци.

Проблемът е, че неговият капацитет е почти на изчерпване, а за последен път за отпускането на някакви пари се заговори през 2003 г.

След като не просъществува смесеното дружество на общината с италианската фирма "Селини", преди две години бяхме "почти на крачка" от отпускането на 21 млн. лв. безвъзмездно по програма ИСПА. Днес изравянето на мърша от мизерията на бунището продължава да бъде единственият начин за прехрана на голяма част от жителите на Буковлък. Смрадта от сметището продължава да се носи още от разклона на КАТ.

И докато МОСВ осъществява поетапно първата част от благородната си идея по закриване на сметищата в малките населени места, то по втората - за създаване на големи регионални депа, сякаш нещо куца. А въпросът кога край Плевен ще има ново сметище, все още няма отговор...


6% от БВП за здраве през 2009 г. предвижда Коалиция за България

 

Любомир ПЕТКОВ

Проектът на Коалиция за България (КБ) в сферата на здравеопазването предвижда плавно увеличаване на дела от брутния вътрешен продукт (БВП) за сектора, така че да достигне ниво от 6% до 2009 година, каза пред журналисти в Плевен председателят на Съюза на учените в България проф. д-р Дамян Дамянов, който е кандидат за народен представител от гражданската квота на КБ. Системата на здравеопазването в момента е поставена в състоянието на хроничен недостиг на средства, коментира още той и добави, че България отделя сега за здравеопазване едва 4,3% от БВП на фона на 7 - 8% за страните от ЕС. Много политически програми планират повече от 6% от БВП за здраве, което звучи добре като обещание, но не е реалистично, заяви проф. Дамянов. Според него другите основни проблеми, по които управленският проект на Коалиция за България предлага решения, са остарялата нормативна база в здравното законодателство, необходимостта от синхронизирането й с изискванията на ЕС, както и качеството на здравната помощ, детското, майчиното и училищното здравеопазване и ролята на  държавата в процеса.

"Държавата трябва да осигури минимален пакет от здравни услуги на своите граждани, особено на тези, които не могат да си го позволят. Това е социалноотговорно управление”, подчерта професор Дамян  Дамянов.


ОБЩ ДОМ

 

"Екопосоки 21" прави училище по гостоприемство

 

Природозащитниците ще садят дъбови гори около Чернелка

 

Дани БОЖИДАРОВА

В центъра на вниманието на движението "Екопосоки" с председател Мариан Маринов е защитената местност Чернелка, както и неурбанизирани места, където е запазено "дивото и истинското на природата". Членовете на организацията планират да направят разсадник за широколистни видове, най-вече дъб. "Преди много години Дунавската равнина е била залесена с дъбове. Искаме да изчистим тези излишни иглолистни гори, които са сложени някакси изкуствено. Освен това ще създадем санитарен пояс от насаждения с шипка, който да спира влизането на домашните животни в Чернелка", разказа Маринов. Организацията в много от изявите си сътрудничи с Професионалната гимназия по лозарство и винарство.

Миналата година "Екопосоки 21" получават за стопанисване в срок от 8 години изоставената и порутена сграда на училището в с. Горталово. Идеята им е там да направят зелено училище и школа за обучение по гостоприемство. В нея желаещите да се занимават с екотуризъм ще учат как да посрещат хора от различни националности, какви са техните обичаи, кухня, традиции. Разбира се, след като изтеглят безлихвен кредит от Министерството на околната среда и водите, за да направят домовете си годни за приемане на туристи. За жалост по чисто политически причини просто ни отказаха пари за ремонта и не може да започне реализацията на проекта, разказа Маринов.

Идват избори и се явяват какви ли не измислици. Все пак полезно е от време на време да има избори, защото има и итересни идеи между фрапантните, следи процесите той. Една от най-странните според него е организирания в София ден на щъркела - 11 юни. Всички желаещи да участват трябвало да се явят пред НДК, маскирани като щъркели. Този щъркел си има типично жълто оцветяване, коментира Маринов, но явно това било неизбежно. Покрай избори политиците се сещали и за екологичните проблеми, нищо че повечето не знаят изобщо какво означава "еко". Думата идва от старограцки и в превод е "общ дом", но не само нашият, а на всички живи създания, които са на майката Земя, обясни той. Радостното според него е, че хората все повече имат нужда да се докоснат до природата, затова търсели дивните места.


Битка на живот и смърт

 

Родителите на зависими от дрога - между надеждата и отчаянието

 

Местната власт е съпричастна към проблема им само на думи

 

Даниела ДОЧЕВА

Родителите на зависимите от дрога деца в Плевен живеят в един постоянен ад. Лутат се между надеждата и отчаянието, водейки непрестанна битка, чийто резултати най-често са плачевни. От февруари месец миналата година някои от тях решават да обединят усилията си, за да известят проблема както трябва на обществото и да търсят неговото решение, разказа д-р Румяна Бонева, председател на организацията.

От тогава започват и големите им разочарования. Всеки техен опит да привлекат вниманието на институции и организации в Плевен и страната, които да се ангажират с конкретни действия, завършва с неуспех. Срещали са се с кмета Найден Зелоногорски, няколко пъти със зам.-кмета Петър Керемедчиев, преди него с Цветан Костов, с общинската комисия по здравеопазване, три пъти са изслушвани от председателя на общинския съвет Георг Спартански, няколко пъти от бившия областен управител Николай Маринов, от Анелия Мингова и други депутати от нашия регион. Всички изразявали съпричастие и споделяли болката им на думи. Майките направили предложение до министър Христина Христова за създаването на държавна комуна, като се ползва базата на "Плама" в Къртожабене. "Отговори ни, че общината трябва да закупи сградата, а ние да си кандидатстваме с проект, за да се финансираме. Отговорът от общината винаги е един - няма пари. А идеята за Дневен център е много добра и е доказала, че работи в други градове на страната", обясни д-р Бонева. Той ще е място, в което зависимите след очистване в клиника ще постъпват за няколко месеца. В центъра ще им се осигурява професионална помощ от психолог, социален работник ще работи с тях и ще търси места за трудовата им реализация. В центъра те ще имат някаква заетост като индивидуално проявяват своите дадености - рисуване, писане, скулптура и др. Вечер зависимите ще са под контрола на родителите си в домовете си. Пребивавайки в Дневния център, те ще са защитени от наркотиците, ще са контролирани от добре подготвени специалисти и ще изявяват себе си, което ще преустрои съзнанието им и ще им помогне да минат към друг начин на живот, убедена е тя. Но за да има такъв център, трябва да има сграда, подготвен персонал, охранителни органи. Родителите са готови да изпълняват на смени тази роля в началото. "Бяхме много ентусиазирани и смятахме, че като представим проблема в неговата острота, ще срещнем не само на думи съпричастие. Пари се дават за какво ли не от общината, а за Дневен център - няма. Вече съм скептичен реалист и мисля, че няма да успеем да реализираме идеята си", призна д-р Бонева.

Според нея трудно може да се каже колко са зависимите в Плевен. За миналата година се съобщавало, че са около 400. Тя твърди, че в града има поне 1 000 оформено зависими.

Според д-р Бонева трябва да се направи среща между медии, прокуратура, окръжен съд, РДВР, общинско ръководство, областна администрация, представители на лечебни заведения и да се действа координирано. Защото работата на парче е доказала, че не води до никъде.


Социологическо проучване

 

Плевенските пенсионери бесни на управляващите

 

Според 83,3% от анкетираните парите не им стигат за нищо

 

Ралица ПЕТРОВА

Пенсионерите в Плевенска област живеят на ръба. На тях не им достигат средства да покрият елементарните си нужди за храна, лекарства и отопление. Тези изводи се налагат след обобщаване на резултатите от проведено изследване на общественото мнение сред пенсионери от Плевенска област. Направеното проучване от социолога Димитър Грънчаров е анонимно, като на анкетираните са зададени девет въпроса, свързани с тяхното ежедневие.

На въпроса "За какво ви стигат средствата от пенсията?" 83,3% от запитаните отговарят, че парите не са им достатъчни за нищо. Отговорите на въпроса "Достатъчни ли са доходите ви в съответствие с цените на хранителните продукти?" копират във висока степен разслоението от предишното запитване. 83,7 на сто от пенсионерите отговарят отрицателно. Според 15,3 процента парите стигат "отчасти", едва 1% от анкетираните заявяват, че средствата са достатъчни. Разпределението на отговорите обяснява до голяма степен мненията, изказани в откритите въпроси в края на анкетата, че политиката на доходите за пенсионерите е "геноцид" или че "трябва да се намали броят на депутатите, а освободените средства от заплати да бъдат раздадени на хората от третата възраст".

Направеното изследване показва, че по-голяма част от пенсионерите не са доволни и от организацията на здравните услуги. Такова мнение иразяват 76,1% от запитаните. Доволни донякъде са близо 20 на сто от анкетираните, едва 4 процента отговарят положително на зададения въпрос. Недоволството е породено най-вече от необходимостта често да се посещават лекари и по-точно от задължението всеки път да се внася потребителска такса, която представлява процент от минималната работна заплата, а не пенсия. Очаквано близо 80 на сто от пенсионерите отговарят отрицателно и на въпроса "Имате ли средства за необходимите ви лекарства?".

Повечето от пенсионерите смятат, че все още могат да бъдат общественополезни - 84,1%. За 15,9 процента такава потребност не съществува. Според изследването най-вероятно това са обезверени и отегчени хора, които си казват, че "Каквото и да правя, няма да има значение".

Само 1,7% от анкетираните определят отношението към тях от страна на представителите на местната и централната власт като внимателно и добронамерено през повечето време. Повече от една трета - 35,3% смятат, че управляващите изобщо са забравили за тяхното съществуване, а според 63% от пенсионерите - за тях си спомнят само преди избори. Почти всички анкетирани са настроени негативно към онези, които са били или в момента са на власт.

Уважаеми пенсионери, нека проявим трезв разум и с нашия вот не обличаме във власт хора, които вместо да изпитват синовна обич и грижа към нас, ни приемат като бреме, като алчни старци, противопоставящи се на младите поколения, призовава Радка Мяшкова, председател на областната структура в Плевен на Съюза на пенсионерите. И допълва, че хората от третата възраст преди да дадат своя глас трябва да мислят и преценяват реално, да търсят качествените хора, патриотите - тези, които мислят за род и родина.


 ЖЕНАТА


Хипократ приготвял вермут 400 години преди Христа

 

Две малки мартинита настройват дамите любовно

 

Лина ПАВЛОВА

Древният лекар и философ Хипократ приготвял вина, ароматизирани с различни билки 400 години пр.н.е. Те били използвани за лечебни цели. Приятната горчивина пък ги правела подходящи за консумация преди обеда или вечерята. Столетия наред ароматизираните напитки носели названието “вина на Хипократ”. Италианците им дали името “вермут”.

Качествата на вермутите като аперитив са признати. Тези питиета не само повдигат настроението, но и възбуждат апетита. За най-добри в света се смятат италианските, особено торинските. Най-популярният сред тях е мартинито. То е съставка и на едноименния коктейл.

Авторството на напитката е обвито в неизвестност. За създател на сухото мартини се смята някой си сеньор Мартини, барман в нюйоркския хотел “Никърбокър” през 1860 г. Рецептата присъства и в първата книга за коктейли, издадена от калифорниеца Джери Томас през 1862 г. Според една легенда чудното питие било забъркано от свещеник от Коста Брава. Той създал сместа като средство за мазане против огромните маларийни комари.

Истинската си известност коктейлът придобива в годините около Първата световна война. Допълнителен стимул е сухият режим в Америка, който развива въображението както на контрабандистите, така и на консуматорите. Мартинито е на връха до 1965 г. Следват две десетилетия на относителен упадък. През 1985 г. то отново се връща на сцената.

Една от най-големите почитателки на коктейла е била поетесата Дороти Паркър. Дамата, живяла през миналия век, е оставила свидетелства за любимата си напитка и в литературата. Обичам мартини, но не повече от две. С три съм под масата, а с четири вече съм под домакина, е един от прочутите й афоризми.

Думите на Паркър се потвърждават и от учени от университета в австралийския град Нюкасъл. Според тях след две малки мартинита жените са по-любвеобилни и по-весели. Специалистите направили проучване сред 70 дами. Част от тях трябвало да изпиват по две чашки от специалитета на ден, а останалите да се въздържат от консумация на алкохол. Първите били по-сговорчиви, любвеобилни, а и по-здрави. Тези представителки на нежния пол се оказали също по-образовани и в отлична физическа форма, установили австралийските учени.

Анастасия Каменская, старши следовател в Московската служба за борба с престъпността, прочутата героиня от романите на Александра Маринина, също си пада по изисканото питие. Тя не може да решава случаи без чаша кафе, цигара и задължителната доза мартини.

Тайният агент Джеймс Бонд винаги пие приятния коктейл, когато отмаря от поредното приключение. Рецептата е три части джин, една - водка, половин - сухо мартини и много лед. Любителите на статистиката са изчислили, че от количествата погълнати коктейли най-известният британски шпионин би трябвало отдавна да е починал от цироза.

Известният испански кинорежисьор Луис Бунюел описва своето мартини с джин “Гордънс” в автобиографията си. Вермут “колкото слънчев лъч”, капка ангостура, лед и всичко това в пренощували във фризера чаши. Въпреки че коктейлът е известен от сто години, Бунюел е убеден, че неговата рецепта е нетрадиционна.

Уникални са и съставките на мартинито, предлагано единствено в бара на известния нюйоркски хотел “Алгонкуин”. То струва 10 000 долара. Напитката е направена от традиционните водка и вермут. Не липсва и задължителната маслинка. Вместо лед обаче в мартинито има диамант Bader&Garrin, предоставен от бижутерския магазин на “Алгонкуин”.

Коктейлът предлага уникалната възможност да декларирате любовта си към някого, казва управителят на хотела Антъни Мелхиори. Все още обаче никой не е рискувал да си купи питието, признава той. Въпреки това обаче мартинито предизвиква невероятен интерес сред посетителите. “Алгонкуин” се намира в сърцето на Манхатън, на 44-а улица, която е между Пето и Шесто авеню.

Ако клиент все пак реши да си поръча питието, ще трябва да почака три дни. Необходими са 72 часа за подготовката и приготвянето на мартинито. Клиентът, пожелал напитката, трябва да се срещне с бижутер и да избере скъпоценния камък, който да лежи на дъното на чашата.


РЕЦЕПТИ

 

Коктейл “Martini sweet”

Съставки: 50 мл джин, 30 мл бял сладък вермут, парченце лимонова кора, 1 зелена маслина, лед

*** В смесителна чаша се поставят няколко кубчета лед. Прибавят се джинът и вермутът. Всичко се разбърква енергично. Оставя се в покой 1-2 секунди и отново леко се размесва. Готовата напитка се сервира с по едно парченце лимонова кора и с по една зелена маслина.

 

Коктейл “Американо”

Съставки: 50 мл кампари, 90 мл сладък вермут, сода, лимонова кора, оформена като спирала (парченце потокал), лед

*** Поставете в шейкъра натрошен лед. Залейте го с кампарито и вермута, разбъркайте с малко сода. Украсете коктейла с лимонената сирала. Може да я замените и с парченце портокал.


ГАРНИТУРА

 

Гарнитурата към мартинито не се подчинява на правилата, тя е въпрос на вкус. С резен лимон питието става по-резливо, с маслина придобива горчивина, с парче маринован лук е известно под името Гибсън, с люта чушка гори.

Важното в приготвянето на коктейла е редът, в който се сипват напитките. Първо върху бучките лед се налива мартинито. Чашата се разклаща няколко секунди, след което се сипва и джинът.


Гимлет

 

В превод на български “gimlet” означава свредел. Бургийката, използвана за пробиване на дупки в бъчвите, постепенно дала името на група коктейли с по-остър характер. В класическия си вид “Гимлет” се прави с джин. Съществуват различни начини на приготвянето му. Общото между тях са джинът, лимоновия сок и лъжичката пудра захар.


Бебе по поръчка

 

Как да планирате пола на детето

 

Хапвайте риба, ако искате момче, млечни продукти - за момиче

 

Лина ПАВЛОВА

Планирането на пола на детето не е каприз, както изглежда на пръв поглед. При много бъдещи родители думата “дете” се асоциира или само с “момче” или само с “момиче”. Разминаването в очакванията може да доведе до големи разочарования, способни да се отразят върху невинното човече.

Четно-нечетно

Изследвания на доктор Елена Шаврина са открили зависимост между пола на детето и възрастта на жената. През четните години от живота на бъдещата майка зачатието на момиче е по-вероятно през февруари, април, юни, август и октомври. През нечетните месеците са януари, март, май, юли, септември, ноември. Зачатието на момче е по обратната логика. Наистина при метода има ограничение: той е подходящ само за жени, при които овулацията е в средата на цикъла.

Детска диета

“Гастрономическата” теория предполага връзка между храната на бъдещата майка и раждането на момче или момиче. Плодовете и млечните продукти увеличават вероятността от раждането на дъщеря. За появата на момче способства преобладаването на йоните на калия и натрия при недостиг на калций и магнезий. За зачатието на момиче - обратно. Необходимо е да преобладават йони на калция и магнезия.

Избраната диета от двамата съпрузи трябва да се спазва около месец преди предполагаемото зачатие. Средният процент на удачните попадения е 82. За тази методика не съществува строго научно обяснение. Най-вероятно се изменят ендокринните функции на организма, хормоналният баланс, което в крайна сметка влияе на половите клетки. Доказано е, че временното спазване на диетата не причинява никаква вреда на организма. След зачатието бъдещата майка може да яде всичко, което е полезно за детето.

Момчета раждат жените, които похапват сухи меса, салами, риба, ориз, спагети, боб и пресни зеленчуци. Белият хляб, кроасаните, изсушените плодове, медът и газираните напитки също създават предпоставки за зачеване на отроче от силния пол. За момичета се консумират млечни продукти, яйца, чай, кафе, натурални сокове, вино, бира, кисело мляко. Препоръчително е да се яде безсолно.

Магически цифри

В неофициалната медицина на Калмикия с точност до ден се изчислява възрастта на родителите към деня на зачатието. След това годините на бащата се делят на четири, а на майката - на три. Тези магически цифри се основават на периодичността на обновяване на кръвта - на всеки четири години при мъжете и веднъж на три години при жените. Успоредно с това се вземат предвид големите кръвозагуби - операции, раждане, преливане на кръв. Получените стойности се сравняват и полът на бъдещото дете се идентифицира с пола на този родител, чийто биоритмичен показател е по-висок. Вероятността за успех е от 68 до 98 процента.

Времеви метод

Двойката трябва да прави секс възможно най-близко до овулацията, ако иска да има момче, смята британският лекар Шетлърс. В дните и особено часовете преди и след овулация във вагината на жената се създава алкална среда. Тя помага за по-дългото оцеляване на “мъжките” сперматозоиди и за по динамичното им придвижване. Това създава условия “момченцата” да достигнат първи до яйцеклетката. Количеството сперма също е от значение за определянето на пола. Мъжът трябва да се въздържа от секс поне една седмица преди акта за зачеване на мъжка рожба. Методиката дава около 85% гаранция за успех.

Женско бебе се зачева три дни преди овулацията. През този период се образува киселинна среда. Сперматозоидите, които носят мъжки гени, са киселинно уязвими и умират при досега с подобни условия. Зачеването 2-3 дни преди овулацията е по-трудно, но дава 80% вероятност за образуването на женски плод.

Важно е да не се забравя, че няма метод, който да гарантира желания пол дете. Без значение какво ще е бебето, най-добре е да е създадено с любов.


Минус 5 килограма за пет минути

 

Може да свалите 5 килограма за пет минути без хирургическа намеса. Става въпрос за зрителна измама. Всичко зависи от избора на дрехите, от умело поставения грим и сполучливата прическа.

 

Урок по изтъняване

За да избегнете подуването на стомаха в навечерието на купон не бива да консумирате захари и алкохол. Те предизвикват задържане на вода в организма. Друга магическа система за влизане в тесния костюм е да гладувате предната вечер. След 20 ч. не поемайте твърда храна и пийте колкото се може повече течности.

 

Ходете изправени

Изпънете кръста и изправете рамене. Така коремът се прибира навътре и бюстът ви изпъква. Добрата стойка създава илюзията, че сте свалили най-малко три килограма.

 

В крак с модата

Внимавайте с прекалено модерните дрехи, те привличат погледа. Заложете на черното - то изтънява чувствително силуета. Ако изтъкнете най-хубавата част от себе си, околните ще забравят за останалото. Осмелете се например и сложете блузка с V-образно дълбоко деколте, ако имате хубав бюст.

 

Разкошна коса

Някои прически прибавят килограми и правят лицето още по-кръгло. Не се препоръчва нито много бухналата, фиксирана с лак коса, нито прилепналата към темето. Със сигурност ще привлечете погледа върху двойната си брадичка, ако изберете път по средата или плътен бретон върху челото. Повечето стилисти препоръчват къса коса със стъпаловидно подстригване на тила.

 

Въпрос на вкус

Най-лошият избор е панталон с пенсове, който ще подчертае изпъкналия ви корем. Изберете такъв с права кройка в областта на талията и ханша.

Ако краката ви са хубави, не ги крийте. Можете да си позволите и по-къса пола, но тогава сакото трябва да е дълго.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Васил Антонов

Собственикът на реномирания хотел "Ростов" е един от най-известните плевенски бизнесмени. Той е четвърти в кандидат-депутатската листа на Коалиция за България. Ценител на изобразителното изкуство и щедър спонсор на културата и спорта.

 

Да успеем тук!

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Михайловград, сега Монтана. Там завършва икономически техникум, след това се дипломира в Икономическия институт във Варна със специалност "Икономика на търговията". От 1981 до 1985 г. работи в Михайловград в общинския съвет, от 1985 до 1986 г. в окръжния съвет в Плевен. Бил е зам.-директор на "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет в Плевен. От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на Ловешка област. Подава оставка заради несъгласие с икономическата политика на правителството на Жан Виденов и оттогава е в частния бизнес.

Баща на трима сина - на 26, на 20 и на 4 години.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, каква е мотивацията за един бизнесмен да влезе в политиката?

- Мотивацията трябва да търсим в няколко направления. Основната причина е разбирането ми, че политиката трябва да се изпълни с прагматизъм и конкретност, да бъде съвсем близо до реалния живот. От друга страна пък идеите, с които съм възпитаван и ги нося през годините, и социалното ми мислене може би в един момент вземат връх над прагматичното. На следващо място смятам, че когато един бизнес е открит и почтен, е по-добре да има свои легитимни представители в политиката, отколкото да се опитва да създава изкуствени лобита.

- Доколко бизнесът може да бъде в синхрон с левите идеи?

- Не само е напълно възможно е, но е и задължително да бъде така. Икономиката е създадена заради хората, тя трябва да ги обслужва и да работи в техен интерес. Това мое становище напълно се покрива със социалната програма за управление на Социалистическата партия и Коалиция за България. Един бизнес, какъвто и да е той, трябва да бъде на печалба. И тогава идва следващият момент - на разпределението. Освен това бизнесът осигурява работни места. Именно това е социалното в икономиката, нейният втори план - широката трудова ангажираност. В това се изразява разликата между социалната и чистата икономика. Разбира се, един бизнес за да бъде социален, трябва да създава добри условия за труд и социални придобивки за персонала.

- Според всички социологически проучвания Коалиция за България ще има минимум четирима депутати, т. е. вашето влизане в Народното събрание е гарантирано. Как виждате своята роля в парламента?

- Според проучванията, с които аз разполагам, и според целите, които сме си поставили, Коалиция за България в Плевенския избирателен район ще има минимум пет мандата. А работата в парламента според мен е като всяка друга работа и трябва да се върши съвсем съвестно. Идеята ми е да създам малък работен екип от добри юристи и експерти, който да подпомага дейността ми в комисиите - заедно да развием тезите, които са заложени в програмата на БСП и да ги конкретизираме в законопроекти и предложения за решения, най-вече в сферите на стопанския живот.

- Ангажираността ви с политиката няма ли да се отрази негативно на бизнеса ви?

- Основно бизнесът при нас е в две направления - едното е фирма "КА груп", която търгува с петролни продукти, другото е визитката на фирмата - хотелският комплекс "Ростов". В двете направления хората, с които работим вече от дълги години, са много подготвени, изключително етични са, тъй че в това отношение нямам притеснения. Това са две самостоятелни фирми, които са добре структурирани, работят при сериозни икономически параметри и ги изпълняват, разбира се. По принцип съм човек, който залага на екипния принцип и затова съм много спокоен.

- Вие сте и колекционер на картини, в хотела ви "Ростов" има две огромни платна, рисувани лично от Светлин Русев. Кой и кога запали тази ваша страст към изобразителното изкуство?

- Колекционер е силно казано, може би съм по-скоро ценител, защото хубавите неща, тези, които имат колекционерна стойност, са на много високи цени. Почти всички картини, които притежавам, са в хотелския комплекс и се гордея, че сред тях няма нито една репродукция, всички творби са оригинали. Иначе си позволявам да закупя в годината по една - две хубави работи от български класици и така оформям една малка собствена колекция.

Не мога да кажа точно кога и как се появи страстта ми към изобразителното изкуство. Като малък рисувах много зле. А първата ми откупка беше много отдавна, може би преди 26 - 27 години - една чудесна графика с исторически сюжет "Севастократор Калоян" от михайловградския художник Венелин Захариев.

- Имате ли любими автори, стилове, материали?

- Имам определени периоди, дори годишните времена ми влияят върху избора на стил, жанр и автор. Може би изборът зависи и от моментното настроение на човека, от вътрешното усещане, от степента на възприемане, израстване и формиране на чувствителността към изобразителното изкуство. Притежавам няколко неща от Илия Бешков, от Димитър Буюклийски, от Светлин Русев. Отношенията ми със Светлин Русев са много коректни, бих казал приятелски. Те се изградиха може би не толкова на база на оценката ми към личното му творчество, колкото от стремежа да се дава път на художниците, да им се помага да показват своите творби, да излязат под светлината на прожекторите. Това е особено необходимо през последните 15 - 16 години, когато творците са поставени на едно от най-ниските социални стъпала на обществото. Светлин Русев помага на младите и на можещите художници, това се опитвам да правя и аз с моите скромни възможности. Притежавам доста картини на плевенските таланти Юри Буков, Христо Христов - Йошката, Никола Николов - Пордимски, Иван Велчев - Йово, Любен Ангелов, Петър Мичев - Педро, Хинко Хинков, както и на свързани с Плевен по някакъв начин творци като Милко Божков, Владо Колев...

- Спонсор сте на много творци и културни събития, подпомагате отдавна и спорта. Защо го правите - да печелите гласоподаватели, от желание за слава и популярност, или това ви носи някакви данъчни облекчения?

- Не може да се каже, че е за печелене на популярност и гласове, защото това е един непрекъснат процес, който съм започнал много отдавна, а сега тепърва навлизам в политиката. По отношение на спорта - любовта ми към него е още от детските ми години, когато минах през редица спортни школи. Убеден съм, че възможността за спортуване за младото поколение е много важна, защото изборът е или спортът, или пороците, най-големият от които е дрогата. Считам, че трябва да се помага на младите спортисти когато имат нужда, а не когато дойдат големите резултати. Когато обаче говорим за спонсорска дейност, било то за редица стихосбирки на плевенски поети и поетеси, за художници, за млади спортисти - държа да подчертая, че това е не само моя заслуга, а и на моя съдружник доц. Емилияна Конова, това е общо начинание.

- Има една българска поговорка "Сит на гладен не вярва", но при вас освен дейци на културата и спорта всеки ден идват и много болни и възрастни хора, които молят за помощ, и доколкото знам, никого не сте върнали. Какво кара един материално стабилен човек като вас да се трогва от чуждото нещастие?

- Първо не съм убеден, че съм чак толкова материално стабилен. Всички, които ме познават, знаят, че начинът ми на живот е като на средностатистическия българин. С хората, с които работим, никога не сме се опитвали да демонстрираме по някакъв начин благополучие, по-голямо от общочовешко необходимото. Отговорът е заключен и в самия въпрос - нашето поколение е на границата между различните поколения, на водораздела между два социално-икономически строя. Мисля, че така сме възпитани и научени - на човешки ценности, на взаимопомощ и състрадание. И вярвам, че ще успеем да създадем едно общество, което да отдалечи мизерията от българите.

- Вие сте икономист по образование, как преценявате днешното състояние на българската икономика, какви са перспективите за нейното развитие?

- Поне като стъпим на статистиката през последните години, българската икономика постига едни темпове на развитие от около 5 - 6%, в същото време инфлацията е съвсем малко под ръста на темповете на развитие на икономиката. Но трябва да вземем под внимание и определението за статистиката - верен сбор от неверни данни. Все пак реално икономиката постига през последните години макар и минимални ръстове. Не трябва обаче да забравяме, че повечето политически сили по време на кампаниите си винаги започват летоброенето от 1989 г. Това е само по себе си показателно, че 16 години след избухването на демокрацията не можем още да постигнем равнището, с което реално хората бяха свикнали, макар и в други условия и при други обстоятелства. Но колкото и да се обръщаме назад, истината е, че новите условия, особено присъединяването на България към ЕС, изискват съвсем конкретно и последователно да се работи по новите европейски стандарти.

- Споделяте ли опасенията на предприемачите, че след влизането на България в ЕС много от тях ще фалират, тъй като не могат да отговорят на високите европейски изисквания?

- С влизането ни в ЕС се оформят две основни тенденции - едната на евроскептиците и другата на еврооптимистите. Ясно е, че към втората принадлежат Соломон Паси, Симеон Сакскобургготски и останалите членове на това правителство, които през последните години най-много експлоатираха тази тема. На другия полюс са евроскептиците, които мислят, че там ни чака нещо страшно. Аз съм привърженик на третата тенденция - реалния подход към евроинтеграцията. А той се състои в следното - след като по-голямата част от страните в Европа с по-висок стандарт от нашия, с по-голямо потребление и по-развити икономики са постигнали нещо, трябва да се стремим да се приближим до техните постижения, стъпвайки на научна основа и на инвестициите в икономиката. Това е пътят, по който и нашият продукт, българският, ще стане конкурентен и ще намери прием в цяла Европа.

Лично аз нямам притеснение за фирмите, в които съм акционер, защото отговорът на този въпрос е в състоянието на комплекса "Ростов". Всички, които си спомнят какво е представлявал преди четири години, които са влизали тогава и влизат сега виждат какво се прави и какво е постигнато. Разбира се, това е един много малък пример, но принципно той е пример за цялата икономика - когато навреме се инвестира и последователно се работи, резултатът ще бъде добър.

Естествено е, че голяма част от фирмите ще имат затруднения. Всичко това изисква мобилизация на потенциала на България. Необходимо е да бъдат изучени много добре отделните глави на споразумението с ЕС. Важно е търговско-промишлените и стопански камари много добре да разяснят на заинтересованите фирми различните сегменти и изисквания на новите пазари. Плевенските фирми следва да помислят за свои представители в Комитета на регионите в Брюксел.

- Всеобщо е мнението, че местната икономика непрекъснато запада, с изключение на шивашката промишленост, хората напускат Плевен и отиват да живеят и работят в други градове или в чужбина. С какво левицата и лично вие ще допринесете тази негативна тенденция да бъде спряна, кои са вашите приоритети за региона?

- БСП има сериозна програма. При всички случаи, колкото и да се опитват да си пришият другите партии АЕЦ "Белене", и то само с промяна на едно решение за спиране от преди години, истината е, че най-голяма заслуга да започне отново строителството на Втора атомна има левицата. А това има голямо значение за нашия регион, оттук ще дойдат и част от обещаните работни места. Както и от инфраструктурните проекти. На следващо място аз лично ще лобирам за създаването на министерство на малкия и средния бизнес, за да може да се постигне синхрон в работата на европейските фондове, държавата, местните администрации и фирмите.

Друг приоритет е туризмът. При толкова културни и исторически обекти и при една далновидна политика, която досега не е провеждана, Плевен може и трябва да влезе в дестинациите на чуждестранните туристи, да стане част от визитката на България. Още по-големи шансове в тази посока се отварят след срещата на президента Първанов с колегите му от балканските страни и идеята за културните коридори.

Традиционно важен отрасъл за областта е и селското стопанство, което не отговаря на условията на съвременното развитие. Първо и най-трудно ще се реши въпросът с комасацията. Основен проблем на земеделските производители - арендатори, фермери и кооперации, е, че голяма част от тях в момента не могат да получат нотариална заверка за обработваната земя, а това е основно изискване за ползване на средства от фондовете. Така че този въпрос спешно трябва да намери законодателно решение. Не бива да си затваряме очите и пред факта, че земеделските кооперации по начина, по който работят, създадоха предпоставки на определени места да се изградят едни съвременни феодали, които са със самочувствието, че над тях и господ няма. Затова е необходимо да се създаде ефективна система за контрол, която да гарантира както правата на член-кооператорите, така и равнопоставеността на различните форми на стопанисване на земята.

- Усмихнат човек сте, обичате да се шегувате. Животът ви песен ли е, както изглежда отстрани?

- Усмихнат съм с най-близките хора, с приятелите, иначе животът така ме завъртя, че не ми е много до усмивки. Но не се оплаквам.

- Къде се чувствате по-добре - в бизнеса, в политиката или в семейството?

- Това са три паралелни състезания в живота, от които всяко има различни критерии, предполага различни ангажименти, които трябва да бъдат изпълнявани. При всички случаи да се чувства човек комфортно и в трите е изключително трудно, защото времето в денонощието е само 24 часа и не достига. Но така или иначе правя всичко възможно да балансирам - да ми върви бизнесът, да съм полезен в политиката и да не ощетявам семейството си. Тук трябва да добавим и приятелите - това е още една група, която не мога да пренебрегна.

- Вие сте известна личност и имате много приятели - как ги подбирате, кои са истинските?

- Истинските приятели обикновено ги проверява времето. Приятел означава човек, с когото можеш да споделиш най-съкровените неща. Максимата "Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари", не важи за мен, не може истинското приятелство да се измерва с финикийски знаци.

- Освен страстта ви да колекционирате картини, имате ли други любими занимания извън работата, как се разтоварвате?

- Основно по два начина - срещи и разговори с приятели и спорта. За разлика от повечето мои колеги - и бизнесмени, и политици, не съм нито ловец, нито рибар. По-скоро предпочитам да се усамотя, когато имам възможност. Липсва ми четенето, при всяка малка възможност преглеждам специализираната литература за икономика, хранене, хотелиерство.

- Вашият девиз?

- Да успеем тук!


 АРТСЕДМИЦА


Руският поет Евгений Евтушенко:

 

Да се говори нетактично истината е аморално

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Известният руски поет Евгений Евтушенко беше на частно посещение в Плевен, придружен от българските майстори на словото Любомир Левчев и Стефан Цанев. С ексцентричния си външен вид - шарен каскет, пъстра риза, още по пъстра тениска и широки панталони на разноцветни квадратчета, той привлече погледите на любопитни минувачи, които обаче не разпознаха в него големия поет. По покана на шефа на "Ростов" Васил Антонов гостите отдъхнаха на чаша джинфис в луксозното фоайе на хотела преди да разгледат местни забележителности. На срещата присъстваше и дългогодишният приятел на творците Никола Попов, по чиято покана руският поет посети града ни миналата година. Сред малкото журналисти, които имаха шанса да се срещнат с тримата творци, беше и репортер на "BG Север", за който Евтушенко даде специално интервю.

В България Евтушенко дойде, за да участва в международната среща на писателите в София, организирана от СБП и фондация "Славяни". В нея се включиха 80 писатели от 50 държави, а насловът й беше "Силата и слабостта на словото 60 години след последната голяма война."

Недолюбван по време на комунистическия режим, и преди, и сега Евгений Евтушенко събира на своите рецитали хиляди слушатели по цял свят.

- Г-н Евтушенко, пишете, че няма скучни хора, но че най-близките ни си отиват от този свят непознати за нас. Научихте ли се с течение на времето да вниквате по-дълбоко във вътрешния свят на човека?

- Знаете ли, някак странно е, че понякога родствениците по кръв, с които ти заедно прекарваш целия си живот, се оказват чужди. Например, мъжът и жената са длъжни да бъдат две половинки от една душа, които са се открили взаимно. Но често като отида на ресторант или кафе виждам двама души - явно съпрузи, които просто не разговарят помежду си. Аз обичам пиано баровете, където може да чуеш какво ти говори събеседникът ти на фона на приятна и тиха музика. А когато попадна на много шумни места, оставам с тъжното впечатление, че този шум помага на някои хора да скрият това, което могат да си кажат. Това е всичко. Много заведения са създадени с тази цел - да заглушават думите.

- А налагало ли ви се е да правите компромиси с принципите си?

- Да говориш истината по всяко време без прекъсване е равносилно на екстремизъм. И в нетактични ситуации това изглежда аморално. Един пример от моя живот. Мама беше си купила рокля, мереше я и се оглеждаше в огледалото. И ме пита: "Харесва ли ти?" Тогава бях на 14 г. Мълча. Тя отново повтори въпроса си: "Какво дете си ти? Кажи ми дали ти харесва?" Мълча. Когато тя започна да нервничи, аз й казах: "Ти си малко стара за тази рокля и изглеждаш още по-стара в нея. И изобщо имаш лош вкус." Тогава тя се разплака. Виждате ли? Защо ми беше да го казвам? Истината трябва да се казва деликатно и тактично. А да я заявяваш грубо, със злоба, тя вече няма смисъл. Затова писателите негативисти не ми харесват, защото те призовават към неверие в живота, към безлюбие. Но от друга страна писателите позитивисти призовават единствено към опасното предварително възхищение. И това води до много печални резултати. В училище по мое време се цитираше сентенцията: "Човек е създаден за щастие така, както птицата е създадена за полет." Защо само за щастие - човек е длъжен да бъде готов за всичко. А Пушкин е написал: "Аз дойдох в живота, за да страдам в мислите си." Аз мисля, че трябва да се научим да обичаме, да разбираме хармонията на живота. И въпреки това, когато някои писатели пишат за човешката скръб и се занимават с формално експериментаторство, стигат до художествена нетактичност. Като един обичан от мен поет, който по неестетичен начин описва смъртта на съпругата си от туберкулоза. Това не означава, че трябва да сме компромисти. Например Шостакович по Сталиново време го изпращат в Америка - това става след постановлението, в което се казва, че неговата музика е какафония, тоест лоша. Той заминава в Америка, а членовете на семейството му остават като заложници. На огромна пресконференция в САЩ го питат: "Как се отнасяте към постановлението на Комунистическата партия, осъждаща вашите произведения?" Той станал и нервно отговорил: "Аз съм съгласен с всичко, което е написано в това постановление. Това е ръководната партия в моята страна и аз одобрявам вичко, което казва за моята музика." И какви нетактични идиоти - написали, че той е загубил смелост. А той мислил в този момент единствено за своето семейство, което измъчвали. Компромист ли е бил той? Не, просто не е могъл да предаде близките си. Това е много сложно. Затова винаги е нужно човек да се поставя на мястото на този, който прави компромис. За да разбере защо прави това, как самият той би реагирал в тази ситуация.

Да обвиняваш винаги е лесно. Пушкин през цялото време са го обвинявали в компромиси. А той просто е бил различен човек. Декабристите го обвинявали, че е монархист, монархистите - че е декабрист. А в него се борели тези две чувства. Затова е глупаво да го наричаме само революционер. Обвинявали Маяковски, че е лакей и прислужник на болшевиките. Той е бил болшевик. Тогава не е могъл да знае как ще се развие историята.

- На вашите рецитали присъстват много млади хора. Какво смятате, че ги привлича в поезията ви?

- Аз пътувам в отдалечени райони, в така наречената дълбока провинция. Обожавам провинцията в най-добрия й смисъл. Когато говорим за духовна провинциалност, това е друго. Но такива хора живеят и в столицата. Срещам се с разнообразна аудитория. 11 години не бях стъпвал в Кремълската зала. Като реших да направя рецитал в нея, ми казаха, че поезията е свързана с идеализма, а в нашия живот няма даже минимум идеализъм. Един телевизионен водещ ми припомни, че Кремълската зала има 6 500 места и ако се запълнят около 3 хиляди, аз ще бъда нещастен, а той не иска да ме вижда такъв. И ме попита защо правя този опасен експеримент. А ако се напълни залата въпреки всичко?, отговорих му аз. В нея пеят най-известните чуждестранни изпълнители, а билетите за техните концерти са по 2 хил. долара. Много се вълнувах, когато отидох на рецитала. Бавно вдигнах очи и видях, че залата е препълнена. После се оказа, че са провели анкета и 70% от присъстващите са били до 25 години. За какво говорим? Сега има друга тенденция - майките и бабите водят съвсем малки дечица на рецитали. По-рано не беше така, защото по телевизията показваха поезия. Сега спряха, както е и при вас. А хората имат нужда от поезия.


Олег Криса ще прави майсторски клас догодина

 

Възхитен от работата си с Плевенската филхармония, виртуозният цигулар Олег Криса реши да направи международен майсторски клас през юни месец 2006 г., информира "BG Север" шефът на филхармониците Ивайло Атанасов. Това ще е събитие от национален мащаб в музикалното пространство на страната ни, е ясно за всички музиканти. Голямата награда за победителя ще е професионално записан компактдиск с Плевенската филхармония. Решението на виртуоза дойде след успешните му съвместни концерти с музикантите в "Съгласие" и зала България в София.

Идеята вече е подкрепена от народния представител Румен Петков, който ще съдейства музикалното събитие да стане традиционно. Той беше и единственият, изпратил кошница с цветя на виртуоза.

Респектиращата си биография последният ученик на Давид Ойстрах - най-известният педагог по цигулка в света, доказа в зала "Емил Димитров". Той се справи блестящо с много тежка и разнообразна програма. Първото произведение беше концерт на Моцарт, в който цигуларят със съвършена лекота и чувствителност предаде гения на композитора. Световната премиера със спинет на Концерт за цигулка, пиано и оркестър от А. Шнитке се състоя в "Съгласие". В столицата спинетът беше заменен с чембало, на което свири Мариана Мирчева. След абстрактния Шнитке, който е изпитание за професионализма на всеки музикант, Криса отнова свири по впечатляващ начин в концерт за цигулка и оркестър от Брамс.

Впечатлен съм от дисциплината и отдадеността на музиката, с които свирят музикантите от Плевенската филхармония, сподели Криса с "BG Север". И допълни, че в Европа не са много оркестрите, в които има подобна атмосфера.

Виртуозният цигулар свири от 6-годишен. Седемте години, в които учи при Давид Ойстрах, Криса смята за златните години на своя живот. Не пропуска да каже, че той бил не само учител, а и негов духовен баща. По-късно ученикът става асистент на своя учител в Москва чак до смъртта му. Криса създава първия си клас в Московската консерватория. Като започва перестройката по времето на Горбачов през 1989 г., се мести със семейството си в САЩ, където живее до днес. Концертира из цяла Европа, в Япония, Австралия и свири с най-добрите оркестри в света. "Концертирал съм много пъти в България и имам отлични студенти българи. Много съм горд, че Благородна Танева е известен учител", каза Криса. Той сподели, че изпитва много топло чувство, когато е в нашата страна, защото в нея има велики и дълбоки музикални традиции. И разбира се, приятели. И двамата със съпругата му Татяна, която е концертираща пианистка и преподавателка, били щастливи, че посетили нашия красив град. За последен път Криса е свирил в Плевен концерт на Менделсон преди 30 години. Да се върне след толкова дълго време и да работи с впечатляващия диригент Йордан Дафов и с тези топмузиканти от Плевенската филхармония било истинско щастие за него. Казва, че любимите му композитори са тези, чиито произведения изпълнява в момента. Естествено има предпочитания към някои, но музикантът трябва да обича всичко, което представя.

Роденият в Полша украинец със съпруга рускиня не губи корените си. Децата му говорят и руски, и украински. А музиката, която смята за универсален език между хората, му дава възможност да общува с всички музиканти по света - няма никакви бариери, всички изживяват едни и същи емоционални чувства.

След Плевен и София световноизвестният цигулар ще има концерти в Англия, САЩ, Австралия, Канада, Русия.


СЛОВЕСЕН ДУЕЛ

 

Атанасов кани Зеленогорски на дебат за "Съгласие"

 

Делото на читалището срещу общината е насрочено за 21 юни

 

Каня Найден Зеленогорски на публичен дебат, в който да обясни на тези над 5 хил. граждани, които подкрепиха читалище "Съгласие" в протеста му срещу отнетата му незаконно 1/3 от годишната субсидия за дейност, защо не взема никакво отношение по проблема, оповести чрез "BG Север" председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов. Според него липсата на каквато и да е реакция от страна на общината на техните протестни писма е тенденциозна. Съгласно закона от общината трябвало да им отговорят в едномесечен срок, но той изтекъл без каквото и да е последствие, възмутен е той.

Не може за по-малко от 20 дни да получаваме подкрепата на президента Георги Първанов, на Стефан Данаилов, който е председател на комисията по култура в НС, на министър Нина Чилова, която ни изпрати своето категорично становище в подкрепа на читалище "Съгласие", а градоначалникът да няма никакво становище и с мълчанието си да се прави, че такъв проблем не съществува, коментира Атанасов. Според него всички в държавата и в града разбирали, че казусът е прекалено тревожен, защото ще доведе до катаклизъм в културата на Плевен, само Зеленогорски - не. Вече на всички било ясно, че той разчиства лични сметки на базата на "Съгласие", което в дългата му 135-годишна история на съществуване не си е позволявал никой. Но тук не ставало въпрос за неговата персона, обясни председателят на читалищното настоятелство, а за над 5 хил. граждани, които подкрепили читалището. "Нека бъде така добър градоначалникът да отговори на тях какво става. Искам да му напомня, че "Съгласие" не е квартално читалище и не е все едно дали утре в правния мир ще остане само читалище "Парашкев Цветков" на един от неговите любимци - Николай Маринов, или само "Съгласие", добави Атанасов. Той призова Зеленогорски да се отзове на поканата му за публичен дебат, като предостави на него да определи мястото, датата и часа на срещата им. Темата на дебата ще е какво е културна политика, каква е визията й в Плевен, кое е приоритетно и кое не. "Защото и аз, и колегите ми оставаме с впечатлението, че се работи на някакъв шуро-баджанашки принцип. И мисля, че мога да го докажа. А в крайна сметка витрината на културата в този град до голяма степен се дължи на "Съгласие", колкото и да не му харесва на кмета това, каза още той.

Атанасов припомни, че от две години непрекъснато говори, че "игричките на гърба на културата ще доведат до срив". Това не е предизборна позиция, а принципи в интерес на Плевен, допълни той и уточни, че не се занимава с политика и е враг на демагогията.

В заключение Атанасов информира, че за 21 юни е насрочено първото заседание в окръжния съд по повод жалбата на "Съгласие" относно разпределянето на читалищните субсидии и благодари на "BG Север", че е единствената медия, която не се страхува да пише за този сериозен проблем.


ИМПРОВИЗАЦИИ

 

Милчо Левиев свири с Плевенската филхармония наесен

 

Любители на джаза от различни поколения се събраха в театъра, за да наситят сетивата си с уникалните импровизации на световноизвестния джазмен Милчо Левиев и певицата, с която от години творят заедно, Вики Алмазиду. На прекрасния роял Бьозендорфер Милчо правеше каквото си поиска с невероятен професионализъм и лекота. Седнал или прав, с едната ръка върху струните на рояла, които произвеждаха необичайно звучене, джазменът доказа, че няма граници за музикалната му мисъл и техническата й реализация. И имаше кой да оцени изкуството му.

Добра новина за плевенските му почитатели е, че Милчо Левиев наесен ще направи концерт с Плевенската филхармония. С джаз трио и Вики Алмазиду той ще интерпретира по съвсем нов начин популярната си композиция "Рапсодия в синьо", в концерта са включени и още две парчета.

В непринуден и закачлив дух големият човеколюбец Милчо разказа за творческите си намерения в бъдеще на пресконференция с журналисти. Етноинтерпретаторът и във визията си обединява българското от миналото, настоящето и бъдещето - шапка с шарени ивици като нашенските черги, кенарена риза и преметната пъстра "овчарска" торбичка през рамо. Виртуозният пианист се впусна в спомени и се върна в далечната 1968 г., когато на сцената на читалище "Съгласие" с квартет "Фокус" свири за пръв път в Плевен. От това време музикантът съвсем наскоро изровил неиздадения запис на първия им концерт. Той потънал някъде, тъй като по "онова време" джазът бил отричан. Дори за малко концертът да не се състои, но тогава се намесил Радой Ралин - голям техен фен и приятел, и заплашил, че ще стане бунт като в Чехословакия. В дискът с първия концерт на музикантите ще бъде включено и 40-минутно живо слово на твореца с убийствен хумор, който по това време е редактор и сценарист на кратките критични "Фокус"-чета, които се прожектирали между прегледа и игралния филм по кината. До края на годината проектът по повод 40 години от създаването на формацията ще е завършен, обеща импресариото на Милчо. В албума ще са включени и студийни записи на групата.

Най-скорошната изява на джазмена ще е с Разградската филхармония, а след това от 15 до 27 юни с Вики Алмазиду ще направят майсторски клас в София. През лятото Милчо ще отдъхва в къщата си в Лос Анджелис.

Най-запалените му фенове не пропуснаха шанса да се сдобият с рядката му книга "Живот в 33/16" и с компактискове след концерта в Плевен.


 МИТНИЦА


Наскоро излезе от печат третата книга от трилогията "Митница" на бившия шеф на българските митници Емил Димитров - Ревизоро. В няколко поредни броя "BG Север" ще публикува откъси от книгата с любезното съгласие на автора.

 

Чичко Паричко

 

(Продължение от миналия брой)

 

Емил ДИМИТРОВ

Оказва се, че това е почти най-важният форум за последните две години, а от него зависят и следващите две. Работата била доста по-различна от това, което знаем у нас за дейността на Световната банка. И това, че в банката митниците са на особено внимание. Толкова особено, че част от квотата на управленските кадри във Вашингтон се попълва с бивши митничари. Когато държава член има предложение да излъчи свой представител за ръководен пост, в много от случаите това е царичар (митничар).

Поне с това впечатление оставам, когато разбирам, че повечето баровци от Вашингтон са полковници или бивши директори из евромитниците. Отделно всяка една държава член на Евросъюза си е изпратила и представител. И за по-лесно това пак са митничари или полицаи, занимаващи се с митниците или границите.

Биг босът познава всички лично. И като бивш посланик в Русия, идва да ми се представи на руски. Не желае преводачи, иска личен контакт. Разказва ми какво искат да постигнат у нас и пита защо не се е получило. Взаимоотношенията на България се оказват толкова сложна боза, че се налага да си скицирам на лист. Хубавото е, че знам основното положение и то не медийното, а истинското.

България е заявила, че пътува към Европа. Това означават стандарти. Европа пък спазва някои от вече признатите световни стандарти. И всеки гледа неговото си. Понеже в институциите участват представители на същите тези страни, въвели стандартите, няма нищо скрито покрито. Обемът на информация е постоянен. България си е поставила някакви цели спрямо Евросъюза и ги преследва.

Международният валутен фонд е този, който в съответствие с тези цели има и своите изисквания към макрорамката ни. Той я одобрява или не. Ние ако слушаме, има пари, ако не - оставят ни да се спасяваме сами.

Световната банка отново си е Чичко Паричко. Европейският съюз дава стандартите, по някой лев и следи изпълнението им. МВФ дава макрорамката и също ни проверява. Срещу това гарантира подпомагането ни с пари. Световната банка е тази, която дава парите. Който и от трите да излъжеш, останалите разбират.

 

Колко вземеш, все е малко

Когато отидеш на плаж и видиш, че някой е влязъл в басейна и вместо да плува, гледа замечтан в облаците, не ти трябва много време, за да се сетиш, че той пикае във водата.

По замечтания поглед на останалите директори на балканските митници веднага се разбираше, че този път срещата тук не е заради добрия сервиз. В момента тази среща бе пазара. Всеки от тях бе дошъл да си продаде идеята срещу парите на банката - срещу осигуряване на финансиране. А Световната банка бе показала, че дава пари, когато това е пряко свързано със свободната търговия и улесняването на международните външнотърговски взаимоотношения.

Всеки бе дошъл тук да продаде детските си мечти на банката, а тя трябваше да отсее на кого ще подхвърли залъче. Всеки гледа него си - свалката върви единствено по посока Чичко Паричко с приготвения скрит коз. Обяд, вечеря, покана за гостуване, мултимедийни продукти и презентации, някакви подаръци.

Мен за икономия са ме пратили с празни ръце и портфейл.

На обяд след като изслушвам една скучна презентация на черноморските митници - то такива още няма, при мен се залепва старчето биг бос. Вместо към ресторанта, където пада голямото безплатно лапане, той ме повежда към кафето пред рецепцията. Пак добре, защото цените в бара кой знае какви са, пък и ако пие много, току виж се прибера на автостоп. То парите за бензин почти свършиха.

Старчето поръчва бира и усмихнато ми съобщава за своята огромна радост да ме види. Изразявам и моята радост, кимам усмихнато и чакам да видя откъде ще ме шамароса. Все пак не забравям, че той е бивш дипломат и в момента си играе с парите на половината свят.

При нас идва и едно франсе. Старчето го представя. После разговорът се прехвърля само между мен и франсето. Старчето нищо не разбира, но усилено ми кима всеки път, щом го погледна. Така разбирам какво е нашето залъче според Световната банка. Не от меморандума, не от споразумението. На масата в кафетерията на хотела в Кавтат разбирам как и кога ще ни отпуснат кинтите. Иди казвай после, че хубавите работи не ставали на маса.

 

Нашето залъче

То изглеждаше така: Световната банка бе започнала дългосрочна програма на Балканите. Имаше офиси във всички страни и апарат по изготвянето на проекти, набирането на информация за изпълнението им. Големите паралии бяха направили свой голям офис в Румъния. Там има цяло представителство по линия на инициативата за свободно сътрудничество за Югоизточна Европа. Обвързваха проектите и ги припокриваха с тези на съседните страни.

У нас Световната банка бе направила няколко много големи обекта и работеше по тях и в момента. България се бе провалила по всичките до един. Най-вече в тези проекти, в които митницата пряко участваше. В една дебела папка прочетох кратките резюмета за състоянието на проектите.

Освен всичко друго у нас доскоро се бе подвизавал някакъв американски митничар, който с хронометри бе обикалял границите до Видин, Русе, Гюешево и митницата в Пловдив да си прави свои замервания. Това той епизодично правел от две години. Нашите отговорници по проектите дори не му бяха осигурили транспорт, да не говорим, че изобщо не бяха вникнали в това, което той прави. Задълженията му фигурираха като записани в проекта, но кой да чете. Международният отдел съсредоточава цялото си внимание към командировките в чужбина, а проектите се прехвърлят от ръка на ръка, докато ги забравят някъде из чекмеджетата.

Световната банка бе готова да даде пари за реконструкцията на Видин. От - до. Всичко. Но някой трябваше да им направи обосновка. Те вече бяха дали пари на румънците и сега нямаха против да си реализират проекта и у нас. Но проектът бе на ниво 0. Същото бе и за Русе, където те с радост биха финансирали проект, защото почти ежедневно някой от техния офис пресичаше границата в посока Гърция, Македония, Турция или някоя от бившите югославски републики.

На Гюешево имаше почти приключено финансиране на граничната митница, изразена бе готовност да финансират цялостното завършване на митницата на Кулата. С халета, с кантари, рентгени и т. н.

 

Флик

Оказа се, че франсето е отговорник на Световната банка за България, човек, който от 2 години живее у нас и от офиса си в София и Букурещ ръководи финансирането на почти всичките балкански проекти. От време на време ходи по широкия свят да консултира и проверява други обекти, последните в Индия и Китай.

Нашите хора на няколко пъти се бяха опитали да го премятат и той се отказал да се занимава с тях. Отгоре на всичко този французин преди да изкара няколко години в Световната банка, е работил в Международния валутен фонд. Някак така, между другото ми споменава, че преди да напусне Франция и да отиде във Вашингтон, е работил само 25 години във френските митници и достигнал чин полковник.

Точно него бяхме решили да лъжем с фалшиви отчети за нашите митници. Някой у нас си бе въобразил, че може да представи нашите проблеми като най-сложните в света. Така де, къде ще се мерят Индия и Китай с нас.

На този откровен разговор се разбра, че за разлика от нас, банкерите работят по план, т. е. след месец ще бъдат у нас да проконтролират фактическото изпълнение на проектите. Бяха дали пари и сега чакаха резултатите от тях. Ние ги бяхме лъгали постоянно, завишавайки цифрите по отчетите. Американският митничар ни бе изловил в нарушение и си бе написал доклада. Сега оставаше само да дойдат в София, да проверят формално какво е положението и да ни спрат проектите.

Написаното в кратките резюмета оставаше само да бъде описано в официална бланка на банката и да се заведе в деловодството в София. Веднага след това старчето, което така щастливо ми се усмихва, ще сложи резолюция на доклада. Това автоматично означаваше да попаднем в група, в която всичкото останало финансиране минава на утежнен режим.

България за следващата една година и половина очаква между 200 и 400 милиона долара помощ от Световната банка. Дали изобщо ще я получим или каква част ще ни дадат, зависеше от представянето ни в София. Френският полковник и понастоящем вашингтонски банкер, дислоциран в София, трябваше да каже тежката си дума какво да стане.

Банката имаше заинтересованост да дава пари, но пък мераклиите бяха толкова много, че тя можеше да си избира спокойно кому и колко.

 

Условията

на банкера бяха няколко. Реално представяне, когато дойдат на проверка. Съставяне на времеви график за мерките, които смятаме да предприемем в следващите 3 месеца и отчет по дни кога, какво ще бъде направено и как. И третото, най-важно за него решение - да се сдобрим с митниците около нас.

- За довечера съм Ви организирал среща на всичките митници около България. Срещите са индивидуални. Имате още една среща и с биг боса. Всички Ваши колеги са предупредени да Ви окажат съдействие, така че трябва да имате много основателна причина, за да не постигнете споразумение. Те пред мен са изразили подкрепа за Вашата програма. Имам уверенията им, че лично ще дойдат да го заявят в България. Биг босът също е съгласен с такова развитие.

Направете това и ще получите парите. Дори двойно на това, което искате - завърши разговорът ни франсето. Старчето пак превключва на руски и започва да ме разфасова с въпросите си.

Не мога да разбера на какво се дължи този мой късмет. Останалите се молят за пари, а на мен ми казват какво точно трябва да направя и да ги получим. За да е толкова открит към мен, явно че не ме подозира в пристрастие. Има някакъв жокер в моя полза, но не го знам какъв е. Чичко Паричко си пие бирата с мен, а не със замечтаните колеги.

Очевидно бе неговото одобрение на разговора ни, въпреки че не разбира нито дума от това, което си говорим.

Прибираме се в салона и пътьом минаваме покрай малка зала, в която някакви хора, строени около една маса и облечени целите в бяло, обсъждат нещо по карта на стената.

- Какви са тези, някаква секта ли - питам старчето, който също ги наблюдава с интерес.

- Не, това са наблюдателите по примирието тук. Всеки един от тях ни струва по 1 000 долара на ден. И това го плащаме с данъците си. Всеки ден обикалят по страната и после пишат отчети какво са свършили.

Успокоявам се. Служебният туризъм е популярен и в Европа.

В залата върви презентация на украинската митница. Те искат пари да си направят джи пи ес система. Ще следят камионите от граница до граница и затова им трябват инвестиции. Останалите се смеят на предложението. Ясно е, че за такава глупост няма кой да му даде пари, но регистрира участие човекът. Следващият път ново предложение и на третия опит ще му дадат за нещо пари.

Украинецът сяда с чувство за изпълнен дълг и започва следващият и по-следващият и така нататък цял ден. На мен думата ми я дават за пет минути, колкото да поздравя останалите участници и да кажа нещо си. Нашият министър доклад не е изготвил и заявка за представяне не е направена предварително. Добре, че франсето е поело нещата в свои ръце и надълго и нашироко разказва за инициативата на българските митници да се разшири сътрудничеството с останалите администрации на Балканите.

Банкерът говори, аз кимам с разбиране. Я, каква хубава идея имала България. Ей, че хубаво съм го казал. Пак станахме център на Балканите и ще сдобряваме останалите администрации.

Македонците са до мен и очакват момента за тяхната си свалка на банката. След като свършва франсето, ни поздравяват. Според тях, ние нашата работа сме си я опекли, а те от три дни правели совалки около банкерите. Те са на 400 километра от Кавтат, но са дошли със самолет през Виена. Не ми препоръчват да минавам през Косово или албанските райони.

Вечерта ни натоварват на няколко рейса и ни водят в някакъв местен национален ресторант. Воденица, фолклор, оркестър и песни, които се пеят във всичките заведения у нас. Дори текстовете си приличат. Почват едни поздравления, едни покани, благодарности. Няколкодневният маратон, който са имали в Кавтат, е към края си.

Мен ме нападат представителите на Австрия и на Гвардия ди финанса от Италия. Питат ме защо страним от контактите си с тях, като че ли аз знам тайните на всичките правителства до момента у нас. Те отговора си го знаят, така че използвам момента да изпратя поздрави на шефа на гвардията и да поискам ускоряване на сроковете при международните запитвания по митническите разследвания. Те обещават. Обещавам и аз.

На връщане в рейса отново съм със старчето и франсето. Тия умора нямат. Напомнят ми за срещата с началниците на македонските, сръбските, румънските, гръцките и турските митници, която трябва да стане след малко. Мога ли да забравя...

Почти до призори се точат разговорите заедно и поотделно с началниците. Докато говоря с македонците, сърбите търпеливо чакат на съседната маса. После се разменят и идват турците и така нататък. С изключение на румънеца, който очевидно насила е дошъл, другите са готови на всякакви отстъпки. Сърбинът направо ме кани да подпиша в Белград споразумение с него. Македонецът ме пита за Ангелите и ми казва, че те се опитват да пробиват и у тях. Гъркът казва, че лично ще дойде в България със своя министър, за да покаже колко много държи на доброто сътрудничество и т. н.

Половината от това да стане, пак добре. Старчето и франсето през цялото време ни наблюдават от другия край на кафетерията на хотела. След всяка среща дават допълнителни указания на началниците и ги изпращат да спят.

(Следва)


 БИЗНЕС


Идат нови цени на тока от октомври

 

Еми СТАЛЕВА

"Електроразпреде- ление - Плевен" ЕАД подаде заявление до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във връзка с изискването към енергийните дружества в страната да предоставят инвестиционните си програми и офертите си за цени на тока до 29 май.

Предложението, направено за въвеждане на нови цени, не предвижда повишаване, а структурна промяна на съществуващите. Това означава, че цената на еленергията ще се състои от два компонента - фиксиран и променлив, обясниха от електроразпределителното дружество.

Въвеждането на фиксиран компонент (такса мощност, такса електромер) подпомага прозрачната пазарна среда. Той се предлага, за да покрие разходите, които възникват независимо от потреблението. А това са парите за поддържане на свързването на клиента към мрежата, както и за възможността да се ползва еленергия, разясниха от плевенското дружество.

Електроенергията, потребена през определен период, пък се отчита чрез променлив компонент.

Ценовата структура, която се въвежда, гарантира по-голяма прозрачност, защото е ясно колко се плаща за различните услуги - свързване и консумирана еленергия. Плащаната сметка да има регламентирана връзка с понесените разходи от всеки клиент или да се постигне справедливост при начисляване на парите за абонатите, предвиждат нововъведенията.

Така собствениците на вили и къщи за уикенда ще плащат само разходите за това, че са свързани, които възникват през периоди, когато не консумират еленергия. А гражданите с един електромер няма да субсидират постоянните разходи на потребителите с по няколко уреда за отчитане, обещават от дружеството.


Над 30 строителни фирми с оферти за участие в регионални проекти

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Представители на над 30 строителни фирми от Плевен и региона се събраха в заседателната зала на областната администрация, за да обсъдят условията за участие в третия етап на малките проекти с регионално значение, съобщи пресаташето на губернатора Латинка Светозарова. Временно изпълняващият длъжността областен управител Калина Пецова обясни на срещата, че процедурата е отворена за всички, които желаят да се информират за реда и начина на изготвянето и приемането на офертите. Експерти препоръчаха на представителите на строителните фирми да огледат одобрените проекти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране. Документи за актуално състояние и справки от НОИ и данъчната служба, че не дължат суми на държавата и са изрядни данъкоплатци, трябва да представят участниците, уточни Калина Пецова.

При стартирането на проектите на фирмите се предоставят 30% от одобрената сума, а останалите пари - след края на конкурса и приемането на обектите от комисия.

На третия етап ще се изискват и документи за уеднаквяване на детайлите и размерите при изграждането на автобусните спирки и детските площадки. Модулите за автобусните спирки трябва да са стандартни с дължина 3 метра, детската площадка трябва по стандарт да се състои от пързалка, люлка с две седалки, тунелче и мостче, обясни на представителите на строителните фирми и. д. областният управител Калина Пецова.


Сини активисти искат 15 бона от местен бизнесмен

 

Седесарите нахълтали в дома на Илия Мончев и го заплашвали

 

Неда БАЕВА

Плевенският районен съд отново отложи делото срещу местния бизнесмен Илия Мончев, обвинен в това, че разпространявал неверни твърдения. Основен свидетел на процеса бе спортният журналист Радослав Милтенов, който преди по-малко от месец загина при автомобилна катастрофа.

Предмет на спора в съдебната зала бяха публикациите в няколко издания, където се твърди, че Мончев бил заплашван с пердах и отнемане на бизнеса от тримата лидери на местното СДС - Стефан Ганев, Иван Илиев и Георги Велков. Сините му оказвали натиск в качеството му на общински съветник във връзка с гласуване на извънредна сесия на кандидатурата на петричкия бизнесмен Иван Кочев - Чомбе за шеф на футболния клуб "Спартак" (Плевен). В статиите се твърди още, че посреднощ тримата активисти нахълтали във вилата на Мончев в Ралево и го заплашвали.

След излизането на публикациите сините предявиха иск за 15 хил. лв. срещу бизнесмена заради неверни твърдения, разпространявани в пресата.

Адвокатката на ищците Бисерка Цанева поиска отлагане на процеса, за да бъдат призовани още свидетели след смъртта на журналиста Радослав Милтенов, които да хвърлят светлина върху спора.

Делото се води с користна цел. Лидерите на СДС твърдят, че статиите са клеветнически, но още никой не знае кой е източникът на информацията, заяви адвокатът на ответника Славчо Михов.

"Не знам за какво ме съдят, искат от мен да им платя 15 хил. лв. Аз съм човек пенсионер, а фирмата ми не работи от 3 години", обясни в своя защита плевенският бизнесмен Илия Мончев.

За пореден път делото бе отложено за 4 октомври, когато юристи, запознати с фактите, и участниците в спора очакват развихряне на страстите, което допълнително ще усложни бързата развръзка.


ДЕЛАТА НА “ПЛАМА”

 

Тези и антитези се надскачат в съдебната зала

 

Дора ДОНЧЕВА

Следващия петък е поредното, шесто или седмо, съдебно заседание на Плевенския окръжен съд по искането на Йорсет холдинг и ДЗИ банк за обявяване на производство по несъстоятелност на плевенската рафинерия "Нова Плама" поради неиздължаване на кредити към тях. Пълномощните представители на холдинга и на банката не се и надяват то да е последно. Процесът трудно напредва, на всяка теза на ищеца се появява нова антитеза на ответника "Плама консорциум". Притежават ли ищците нужните минимум 15 процента от кредита, записан в оздравителния план, за да водят дело за производство по несъстоятелност, дали пък част от дълга не е изплатен, да се представят документите за покупка на двете фалирали вече Минералбанк и Балканбак, чиито приемници на дълга са Йорсет холдинг и ДЗИ банк, чака се и отговор от Върховния касационен съд дали делото срещу двамата бивши синдици на “Плама” не би трябвало да стопира процеса за несъстоятелността и едва след решението му да се види как то би могло и дали въобще би могло да продължи. И т. н., и т. н. На съдебното заседание от 20 май ищецът представи договорите за покупка на Минералбанк и Балканбанк. Ответникът поиска и приложенията към тях, в които фигурира дългът на рафинерията. Бяха представени, но без заверки, докато договорите имаха заверка от нотариус. Дали пък тези подписи са точно на лицата, които са вписани в договорите, усъмниха се пълномощните представители на ответника. И поискаха да се направи графологична експертиза. Как ще протече заседанието на 10 юни т. г. и ще бъде ли представена тази експертиза, ще бъде ли оспорвана тя или ще възникне нещо ново от ответника, ще се разбере тогава.

Ясно е само, че поредното дело на рафинерията по повод иска за втора несъстоятелност пробуди заспалите надежди на стотиците нефтохимици да получат дължимите им суми от консорциума. А те са близо 15 млн. лева. Искра Янкова има да получава 10 000 лева и редовно присъства на всяко съдебно заседание. Живее трудно с пенсия от 120 лв., била е в администрацията на рафинерията и затова пенсията й е така малка. Дължи на ТЕЦ-а 2 600 лв., от 1999 г. не ползва услугите му, но сумите за общите части и тръбите се трупат. Тя има изпълнителен лист от съдия-изпълнител за дължимата й сума от “Нова Плама”, но той няма тази сила да й се изплатят парите. А защо от ТЕЦ-а могат да влязат в дома й и да опишат имуществото за продажба срещу нейния дълг , пита се тревожно Янкова, защо неговият изпълнителен лист важи, какви са тези закони?! Тя е подала жалба и до съда в Страсбург, но отговорът е, че трябва да чака, много са българите като нея. Тя чака вече три години. Ходила е за съдействие и при депутатка от управляващите жълти, но освен разбиране и съчувствие реална помощ няма. Янкова е на 60 години, колко още може да чака.

Е, ако не ти, децата ти ще получат парите, “утешила” я депутатката, юристка между другото. Но аз сега мръзна и гладувам, казва Янкова, защо дългът ми към ТЕЦ-а не се прехвърли като вземане от "Плама"? Има много въпроси, но където и да ги постави, полезен отговор няма. И продължава търпеливо да изслушва споровете на всяко съдебно заседание. Само това може да направи засега. А тя е само една от стотиците, работили навремето в най-престижното плевенско предприятие.


Плевенчани внесоха в бюджета 1,426 млн. лв. за тримесечието

 

Допълнително 17 млн. лв. данъци начислиха при ревизии през първото тримесечие на 2005 г. ревизорите от отдел “Данъчен контрол” при Териториална данъчна дирекция (ТДД) Плевен. За първите три месеца на годината бяха извършени 257 ревизии, като по-голямата част от тях са по данък добавена стойност на юридически и физически лица. През този период един ревизор е проверявал средно по 25 фирми и граждани.

От началото на годината до март 2005 г. в бюджета са постъпили 1,426 млн. лв. от данък добавена стойност, корпоративен данък, данък общ доход, а начислените за забавено плащане лихви са в размер на 245 хил. лв.

Ревизорите от отдел “Данъчен контрол” на дирекцията ще продължават контрола по прилагането на данъчното законодателство чрез извършване на данъчни проверки и ревизии, като се съобразяват със съответните законови разпоредби.


ПРОГНОЗИ

 

Референдумът във Франция вдигна курса на долара

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

 

След отрицателния вот на референдума за европейска конституция във Франция в понеделник, доларът поскъпна спрямо основните валути. Еврото поевтиня спрямо зелената валута до 7-месечен максимум, след като повечето от французите гласуваха с „не” на проведения в неделя референдум. Това беше главната новина за пазарите в понеделник, а денят беше почивен за Великобритания и САЩ. Резултатът не излага на опасност монетарния съюз в Европа или Европейската централна банка, но повдига въпроса относно бъдещата интеграция в ЕС, а води и до по-задълбочени анализи относно бъдещето на Евросъюза. Следващият подобен референдум ще се проведе в сряда в Холандия, като проучванията до сега показват, че вотът също ще бъде отрицателен. Някои анализатори смятат, че негативното гласуване във Франция, както и очакваните подобни резултати в Холандия, ще имат неблагоприятно влияние върху еврото в дългосрочен план. Като цяло резултатите от референдума удрят пазара точно в момент, когато доверието в единната валута е подкопано от увеличаващите се разлики в очакванията за растеж на икономиките на САЩ и ЕС. Спрямо йената доларът също поскъпна, като данните за индустриалното производство на Япония, които бяха изнесени рано сутринта, донякъде ограничиха поскъпването.

Японският министър на икономиката и търговията заяви, че индустриалното производство за април е нараснало с 2.2% спрямо март, което е първото покачване от три месеца насам. Въпреки положителните данни обаче, предварителните проучвания показват, че производството за месец май ще спадне с 2.3% спрямо 1.4% при предните прогнози. Голяма част от валутните играчи очакват засега еврото да се задържи при нива 1.23 – 1.24, като главна определяща роля ще имат икономическите данни от САЩ. Като най-близки такива са индексът на ISM института за деловата активност в сферата на промишлеността, който трябва да бъде изнесен в сряда. Очакванията са той да се понижи спрямо предния месец. Като най-очаквани обаче остават данните в петък за неселскостопанската заетост в САЩ за май, като прогнозите са за нови около 185 хил. работни места.


 АГРОАКЦЕНТИ


SOS

 

Билкарският бизнес е в колапс

 

Браншът загива заради абсурдната държавна политика, твърди Даниел Наков

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Билкарският бизнес в България е пред фалит. Браншът става все по-труден и много занимаващи се с дейността са пред отказване. Отрасълът е в колабс и основната причина за това е абсурдната държавна политика в тази област, коментира Даниел Наков от с. Ясен, който вече 8 години се занимава с билки.

България е единствената страна в Европа, в която за брането на билки се плаща т. нар. горска такса (налогът е държавен, въпреки че 80% от площта, на която се извършва дейността, е частна). Тя е регламентирана и с новия закон за лечебните растения, който вече е в сила. Плащането й влиза в калкулацията на крайната цена на готовата продукция за износ. Варира от 2 до 10 стотинки за килограм свежа билка. Оскъпяването на себестойността на продукцията се отразява обаче както на билгозаготвителите, така и на износа, като световните лекарствени компании вече отказват да купуват от България поради по-високите цени, а предпочитат да търгуват с Румъния и Македония.

Премиите, с които в един отминал период е поощряван всеки един от веригата, вече не са факт. Няма дотации. В повече е само бюрокрацията, а нашето оцеляване става все по-трудно, споделя Даниел Наков. Ние по принцип можем да ползваме кредити, но няма смисъл от тях, защото трябва да ги инвестираме в техника, в производство, а на следващата година машините могат да останат ненужни, допълва той.

Неизяснен момент в новия закон за лечебните растения, който предизвика бурното недоволство на билкозаготвителите, е фактът, че таксата се плаща и за билки, които в природата са плевели, като копривата например, казва Наков. Според него е абсурдно земята да се прочиства без внасяне на пестициди и препарати, каквито би използвал един земеделски производител, за да унищожи плевелите и бурените, и въпреки това билкарят да си плаща. Подобна държавна политика води до ниска или почти нулева печалба, което рефлектира не особено положително върху състоянието на бранша.

В България има над 2 000 вида билки, които по лечебни свойства нямат конкуренция в световен мащаб, разказва Даниел Наков. Страната ни не е сред най-големите производители, но билките в другите държави нямат това съдържание на биологично активно вещество, допълва той. Фактът е феноменален за България, тъй като според учените подобно явление би трябвало да се наблюдава на екватора.

Нелоялни прекупвачи, за прекратяването на чиято дейност все още държавата не е намерила вариант, са друг основен проблем за редовните билкозаготвители. Те не плащат горски такси, не се водят на отчет, не заявяват какво количество билки ще изкупят и от кои райони, каквото е изискването по закон. Пътуват където и когато си поискат, казва Наков. И допълва, че тези хора се появяват в силните кампании (сега например е времето на черния бъз), идват от някъде директно при берачите, дават цени, принуждават ги...

Пазарът на билки никак не е лесен. Известно е, че събирането им е приоритет на по-бедните нации, които осигуряват и по-ниски цени.

За себе си Даниел разказва, че работи предимно с големи фирми като "Биопрограма", с които се договаря какви количества ще изкупят. За цените споделя, че всяка година са различни и се определят на база на миналогодишните. Ако на билкозаготвителите се даде по-добра цена, съответно берачите също получават повече. Всичко е много условно, защото може през този сезон една билка да върви много, а през следващия изобщо да не се изкупува, като търсенето зависи от интереса на световните лекарствени компании като заводите "Байер" в Германия, коментира Наков.

Като положителен момент в закона ясенския билкозаготвач отчита факта, че се обръща внимание на билките, които са от забранителен и ограничителен вид. В Плевенско има много голямо разнообразие от лечебни растения, като липсват само тези видове, които се срещат във високите планини, коментира той. И допълва, че в зависимост от сезона изкупува корени, цветове, стръкове и плодове - шипки, орехи, глог, коприва, риган, мащерка, бъз, смрадлика.


Медът ще се съхранява само в тенекии за еднократна употреба

 

Изискванията въвежда нова наредба за производство на пчелни продукти

 

Всички предприятия, които съхраняват, преработват, разфасоват пчелен мед, восък, произвеждат восъчни основи, храна за пчелни семейства и други пчелни продукти трябва да се регистрират по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Това предвижда Наредба за условията и реда за одобрение и регистрация на предприятията за преработка на восък и производство на восъчни основи, както и предприятията за производство и търговия с пчелен мед и пчелни продукти.

Мед и пчелни продукти се добиват само от пчелини, регистрирани по Закона за пчеларството и Наредбата за регистрация и идентификация на пчелните семейства, е записано още в документа. В пчелините е необходимо да се спазват изискванията за профилактика и борба със заболяванията по пчелите и пчелното пило, както и ветеринарно-санитарните и хигиенни норми за чистота на помещенията при добив на мед и пчелни продукти.

Пчелният мед трябва да се съхранява в метални тенекии само за еднократна употреба и да не съдържа механични примеси, остатъци от ветеринарно-медицински продукти (вкл. антибиотици) и препарати за растителна защита, изкуствени подсладители и примеси, влошаващи качеството и застрашаващи безопасността на продукта.

Топлинната обработка на пчелния мед на всички етапи на технологичния процес да се извършва при температура не по-висока от 45 градуса, е уточнено още в документа.

Съгласно наредбата предприятията задължително ще извършват входящ и изходящ контрол на продукта за съответствие на качеството и безопасността, който включва анализ за наличие на микроорганизми, патогенни за пчелите и пчелното пило, физико-химичен и органолептичен анализ и такъв за наличие на остатъчни количества от ветеринарно-медицински продукти, изкуствени подсладители и други замърсители в съответствие с търговските договорни отношения.


За пръв път в България

 

Провеждат експериментален мониторинг за млякото

 

В България за първи път ще се проведе едногодишен експерименталeн мониторинг на произведените и реализирани на пазара количества краве мляко и млечни продукти. Такъв мониторинг досега не е правен в нито една от присъединилите се и присъединяващи се към ЕС държави. Информацията за сектора ще се събира в две бази данни. В първата ще се обобщава информацията за производителите на краве мляко, за млекосъбирателните пунктове и за млекопреработвателните предприятия. Във втората база ще се събират данни за количествата и качеството на произведеното, изкупено и реализирано мляко, неговата масленост и физико-химични показатели, както и за предадените от производителите на крайни потребители количества краве мляко и млечни продукти от него.

Образци на дневници и годишни декларации за производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия са изготвени в наредбата, приета от колегиума на Министерството на земеделието и горите, регламентираща промените в млечния сектор. С нея се определят условията и редът за набиране на информацията, както и за нейния контрол и анализиране.

Двете бази данни за сектора ще се използват както за разпределянето на индивидуалните референтни количества (т. нар. млечни квоти) краве мляко, така и при държавното субсидиране от страна на ДФ “Земеделие”.


АГРОКОНСУЛТАНТ

 

Следете за житни дървеници по пшеницата

 

При дините и пъпешите се прави второ ръчно и машинно окопаване

 

Да се следи за плътността на житните дървеници, листните въшки, класовите акари, полските мишки, за начална или продължаваща зараза от брашнеста мана, септориоза и фузариум, като борба с болестите и неприятелите да се извежда само при доказана икономическа необходимост. Това е едно от основните мероприятия, които трябва да бъдат извършвани при пшеницата през юни, съветват специалистите. Редно е също така да се определят площите, от които ще се оставя семе за следващата реколта. През този месец е добре да се определи вида на плевелите (особено житните), за да се проведе успешна борба с тях.

При друга зърнена култура - ечемика, посевите се обследват за полски мишки, за поява на болни от ленточна болест растения. Определя се степента и вида на заплевеленост. Необходимо е след привършване на жътвата площите да се поддържат чисти от плевери (унищожаване на самосева). При овеса освен че посевите се обследват и се определя на плътността на житни пиявици и при нужда се извежда борба, също така семепроизводните посеви се обследват за ръжди и главни, при установяването им не трябва да се оставя семе за следващата година.

През юни следва да приключи борбата с плевелите - механизирана или чрез използване на вегетационни хербициди, при царевицата. Ако се налага, посевът се подхранва допълнително с азотни торове. При установяване недостиг на цинг, за подхранване може да се използва азотен тор, обогатен с цинк. Посевите се преглеждат внимателно за неприятели. Към края на месеца те трябва да се подготвят за поливане, като с последната обработка се загърлят (отварят се поливни бразди).

Най-късно до средата на юни трябва да се извърши последното окопаване със загърляне при слънчогледа, за да се приключи борбата с плевелите, припомнят специалистите. Посевите се обследват за склеротиния, мана, листни петна, листни въшки и др. За постигане на по-добър резултат при възможност в близост до слънчогледовите площи е желателно да се пренесат пчелни семейства.

До 15 юни трябва да приключи разсаждането на тютюна. Заедно с това се извежда борбата с трипса и маната, като най-рано разсадения тютюн се окопава редовно в междуредията и в реда. До края на месеца е необходимо да приключи борбата с плевелите . Ако се налага, се извършва и първо коригиращо подхранване. През периода е добре да се следи и развитието на листните въшки. Практиката показва, че колкото по-рано започне борбата с тях, толкова тя е по-успешна.

Към края на месеца при засушаване трябва да започне поливането, което е особено важно за тютюн "Виржиния".

При дините и пъпешите се извършва второ ръчно и машинно окопаване, внасят се коригиращи азотни торове. Пръска се с листни комбинирани торове. Води се системна борба с листните въшки, трипса и други неприятели. Продължава също така борбата срещу болестите, като задължително се спазват картантинните срокове на използваните препарати (по-добър ефект се постига с използването на системни препарати). При евентуално засушаване към средата на месеца трябва да се извърши поливане, като при първа възможност след това да се извърши последно окопаване и отваряне на поливни бразди. Необходимо е да се правят постоянни огледи на посевите (при опасност от развитие на антракноза след евентуална поливка). При необичайно окапване на цветовете е необходимо да се търси помощ от специалист.

За постигане на по-добри резултати към края на месеца се извършва премахване на върховете на препоръчваната за сорта дължина, което е особено важно за пъпешите.

В зависимост от метеорологичните условия и степента на заплевеляване се извършват няколко плитки обработки на почвата в лозята между редовете и вътре в реда. През юни се прави зелена резитба, която включва отстраняване на ненужно прорасналите филизи по стъблото и короната. Филизенето има за цел да прореди короните, за да се постигне по-добро огряване на лозите, особено при млади и буйно растящи лозя, по-качествено нанасяне на разтворите при пръскане с препарати, както и по-добро проветряване, което има за резултат по-слабо развитие на гъбните болести. През месеца започват редовни пръскания за опазване от маната, които в зависимост от метеорологичните условия се извършват при строго спазване на карантинните срокове на препаратите, а след дъжд се извършва задължително пръскане. Към приготвените разтвори задължително се прибавя и препарат против гроздовия молец и акарите. Използва се бордолезов разтвор - 1%, който не се смесва с други препарати.

От началото на юни профилактично започват третиранията срещу брашнестата мана. Ако има чувствителни към това заболяване сортове, третиранията се извършват редовно през 10 - 12 дни. Могат да се използват комбинирани торове за листно подхранване.


 СПОРТ


Лека атлетика

 

Даринка Йотова със златен дубъл

 

Състезателката от клуб "Феникс" стана шампионка на дълъг и троен скок

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Лекоатлетката от плевенския клуб "Феникс" Даринка Йотова, която е само на 20 години, стана републиканска шампионка в дисциплините дълъг и троен скок за девойки до 23 години, съобщи специално за "BG Север" нейният треньор Светослав Топузов. Държавното първенство по лека атлетика за младежи се проведе на националния стадион "Васил Левски" в столицата през миналия уикенд.

В тройния скок с постигнатия личен рекорд от 13,94 м Даринка се изкачи на върха в европейската ранглиста за възрастовата група, в която се състезава. Преодолените 6,30 м (също най-добър личен резултат) в дългия скок й отредиха трето място в класацията на Стария континент. Тя е само на 20 г., така че има още 3 г. да се състезава в тази възрастова група и да постигне големи резултати, коментира Топузов. През това време той очаква неговата възпитаничка да се утвърди и сред световния елит при жените. Според него с последните си резултати Даринка е лидерка в женския отбор на България и се очертава да участва в турнира за купа "Европа" в средата на юни в Португалия.

На държавното първенство в София отлично се е представила и 18-годишната Андриана Бънова, която също е постигнала личен рекорд в дългия скок от 5,97 м и е вицешампионка в дисциплината. Същевременно Андриана е завоювала бронзов медал и в тройния скок.

Треньорът на "Феникс" е оптимист и за бъдещето на Маргарит Панайотов (18 г.), заел шестите места в двете дисциплини при 23-годишните.

Изключително съм доволен от представянето на моите лекоатлети, заяви Светослав Топузов. Той подчерта, че когато има подкрепа, има и добри резултати и отново изказа своята и на състезателите благодарност към депутата Румен Петков и бизнесмена Васил Антонов, които подпомагат отбора от няколко години. Както "BG Север" писа, двамата облякоха състезателите на "Феникс" с нови екипи преди държавното първенство, което явно допълнително ги е мотивирало и им е донесло късмет. Ласкава оценка за развитието на младите плевенски спортисти е дал и президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.


Баскетбол

 

Цецо Антов и Дарин Великов в битка за бронзовите медали

 

Гардът Иван Коцев се завръща в отбора след заболяване

 

Тази вечер, 3 юни, от 18 ч. в Двореца на културата и спорта във Варна плевенските баскетболисти ще се изправят срещу добре познатия си съперник от Черно море Интерком груп. Домакините в първия двубой имат предимството да посрещнат в собствената си зала плевенчани при разменени победи, тъй като завършиха на трето място редовния полусезон. Финалната серия за бронзовите медали в първенството е до две победи от три мача. В спора между двете легенди на плевенския баскетбол Цветан Антов и Дарин Великов, които са наставници на Спартак и Черно море, ще се реши кой е най-добрият провинциален отбор. Черно море отпадна в полуфинала от тима на националния селекционер Росен Барчовски ЦСКА с 1:3 победи в серията. Червените успяха трудно да се наложат над варненци със 77:71 в собствената им зала. От своя страна момчетата на Цецо Антов не успяха да се противопоставят сериозно на абсолютния фаворит за купата Лукойл Академик и въпреки желанието си паднаха на три пъти със сериозна разлика. Лукойл Академик излезе като победител от серията срещу Спартак (Плевен) след победа в зала "Балканстрой". Дори завръщането на Хрисимир Димитров в отбора на домакините не успя да предотврати загубата с 81:103 (17:33, 16:23, 24:27, 24:20). Той бе най-добър в двубоя, като завърши с 33 точки. "Студентите" поведоха от рано в резултата и контролираха играта през целия двубой. Разликата достигна 29 точки, но в края авансът им намаля. Най-резултатен за гостите бе Тодор Стойков, който въпреки че игра с предпазна маска на лицето, показа, че си връща формата. Той вкара 25 точки в този мач. 17 добави Георги Чековски.

Срещу Черно море по всяка вероятност в състава на Спартак ще се завърне гардът Иван Коцев, който пропусна мачовете с Лукойл Академик заради заболяване. Треньорът Цецо Антов ще заложи в титулярната петица на своя играещ помощник Петър Петров, който получи почивка в мачовете със "студентите" и изигра само няколко минути срещу тях. Плевенчани разчитат да вземат една победа срещу тима на Дарин Великов навън, за да стигнат до бронза. Основните козове на плевенчани са прекрасната форма на национала Хрисимир Димитров и реализаторските възможности на Илия Станков. След днешния мач плевенчани ще имат един ден за път и почивка, след което в понеделник, 6 юни, е ответният мач с Черно море в зала "Балканстрой".


Докторите от УМБАЛ републикански първенци

 

Отборите на Плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски" грабнаха комплексното първо място на завършилите 28 републикански игри на висшите медицински учебни заведения и Откритото първенство на здравните работници, провели се в Китен от 26 до 29 май 2005 г. Болницата и Медицинският университет в Плевен се представиха с мъжки и женски отбори в дисциплините баскетбол, волейбол, тенис на маса, шахмат и с мъжки футболен отбор. Баскетболният мъжки отбор завоюва първо място, а женският се класира втори. В надпреварата по волейбол и мъжете, и дамите са републикански шампиони. На тенис на маса мъжете отново завоюваха първо място, а жените - второ. Същото е класирането и в шахматния турнир. Футболният тим също взе златните медали.

В състезанията участваха отбори от цялата страна. Работещите в плевенската болница за пореден път доказаха, че са непобедими.


Ревизоро раздаде 20 топки на млади спортисти

 

Кандидатът за народен представител от Коалиция за България Емил Димитров - Ревизоро връчи дарение от БСП - Плевен, на учениците от спортното училище "Георги Бенковски", които отбелязаха своя патронен празник със спортно шоу "Лявата писта е по-бърза". Участниците получиха фланелки с девиза, а отборите по футбол, волейбол, баскетбол и тенис бяха зарадвани с нови топки и тенис ракети. Младите гимнастички, борци, боксьори и каратисти предложиха зрелищни демонстрации на публиката.

Eмил Димитров, който също е възпитаник на спортно училище, поздрави младите плевенски спортисти, които бяха изпълнили тенискомплекс "Спартак". "В спорта понякога е най-важна индивидуалността, в други случаи водещ е колективът. Затова бъдете верни на принципа "Един за всички, всички за един", каза пред участниците и гостите на празника Емил Димитров.

Ръководството на училището, треньорите и състезателите получиха поздравления и от световната шампионка по спортна стрелба и кандидат за народен представител от левицата Весела Лечева.


Шахмат

 

Валери Лилов от СКШ ”Спартак Плевен XXI” бие Веселин Топалов

 

Младата надежда на СКШ Спартак Плевен XXI Валери Лилов победи шахматист №1 в света за момента Веселин Топалов. Това стана на сеанс, който гросмайсторът направи с участниците в турнира "Надежди на света", провел се във Варна. Друг млад плевенчанин - Пламен Василев, постигна реми срещу световния лидер.

Валери Лилов със 6 точки от 7 възможни спечели в групата на момчетата до 16 години. Вероника Василева пък победи и момчетата в своята група до 10 години и се класира първа и при момичетата, и при момчетата.

Двамата шахматисти получиха купи, подарени съответно от гросмайсторите Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

Мария Васова от Плевен XXI стана първа на държавното индивидуално първенство за деца до 8 години, което се проведе от 29 до 31 май в Плевен. Втора е Симонета Иванова от Дракон.

Дарио Дерешки (Плевен XXI) зае второ място при момчетата. В турнира участваха общо 42 деца.


Футбол

 

Плевен с два отбора в Б група

 

От следващото първенство два отбора от Плевен ще играят в Б ПФГ, след като според новата система съставите от втория ешелон ще се състезават в два отделни потока. Белите орли завършиха оптимистично сезона, след като си осигуриха третото място в северозападна В РФГ, гарантиращо им участие при професионалистите. Спартак обаче се размина с голямата цел - А група. Развръзката и за двата тима дойде през пролетния полусезон, когато те се представиха разнопосочно.

Орлите направиха 12 победи и 3 равенства, което ги изстреля напред в таблицата след едно неудачно начало на първенството. От своя страна пък футболистите на Спартак предадоха лидерската позиция след срамни загуби от Пирин 1922 и Конелиано у дома и поредица скандали. Футболисти от двата тима са голмайстори в групите. Бившият играч на Спартак и понастоящем централен нападател на Белите орли Станимир Георгиев стана голмайстор на В групата, а ветеранът Георги Георгиев, който е обличал фланелката на Левски, подели титлата на стрелец №1 на Б група с младата надежда от Благоевград Илиян Мицански. И двата отбора решиха въпроса с поста на старши треньор. Орлите заложиха на опитния боец и легенда за плевенския футбол от близкото минало Благой Кръстанов, който успя да върне самочувствието на тима. Ръководството на Спартак започна сезона с Димитър Соколов, който успя през есента да изкачи отбора до първото място, но през пролетта последваха спадове, продиктувани от проблеми с някои от играчите и президентът Пламен Николов прибягна до привличането на известния специалист Мирослав Миронов, който обаче също се сблъска с някои вътршни неразбории, довели до изннадващите загуби, които лишиха Спартак от тройката в класирнето.

За новия сезон и двата плевенски тима разчитат да запазят основните ядра, около които се градеше играта. Шефът на Спартак подчерта, че ще държи най-много на дисциплината, тъй като според него въпреки идеалните условия в клуба някои от играчите не са дали максимума от себе си в мачовете.

Президентът на орлите Веселин Ванев е категоричен, че ще продължава да търси млади перспективни футболисти, както беше и досега. Ванев има сериозни планове за реконструкцията на клубната база. Ръководството на Белите орли чака общинският съвет да се произнесе по тяхната молба за изкупуване на дела на общината върху стадиона.

Президентът на орлите иска да направи сериозни инвестиции в дострояването на трибуните и модернизиране на съоръжението, което се слави с един от най-добрите терени в страната. Ако получи картбланш от местната власт, Ванев ще строи стадион от класата на този на Нафтекс, което според шефа на орлите ще бъде допълнително предимство за Плевен като футболен център.


Стотина отбора от областта в турнира "Каменица Фенкупа"

 

За трети път Плевен ще бъде домакин на турнир от веригата "Каменица Фенкупа". Състезанието по традиция събира над 100 отбора от областта, които и тази година ще спорят за титлата, даваща право на участие на победителите в националния финал за купата. Основната схема на състезанието предвижда 128 тима, като записването продължава до 3 юни. Първите мачове ще бъдат следващия петък, като турнирът за фенове ще продължи три дни на градския стадион "Плевен".


 ШАРЕНО


Завръщане

 

Фолкзвездата Ники ще записва със симфоничен оркестър

 

Медицинската сестра има три албума зад гърба си

 

Даниела ДОЧЕВА

Феновете й още я помнят от Нова телевизия и Канал 3, когато въртяха нейни клипове. Пробива като Ники, а името й е Надежда Кирилова. Работила е заедно с Глория, Нелина, Наско Колев, Диана и много други фолкзвезди. Много често й казват, че гласът й като тембър прилича на този на Глория, но и двете с известната фолкпевица смятат, че всеки си е себе си и трябва да показва истинската си същност. В момента Ники прави купона в ресторант "Теодорос" заедно с колегите си от формация "Елит". Сейхан - синтезатор, Васил - баскитара, Петьо - соулкитара и бузуки, и Румен - ударни, често свирят в албумите на Азис, Тони и Найден и много други фолкпевци. Музиката е в кръвта им и всеки, който веднъж ги е чул, се убеждава в това. Репертоарът на Ники клони към 300 песни - народни и фолкхитове, които вървят в момента. С колегите си заляга на хитовия попфолк, не на "мръсната чалга". Клиентите много харесвали песните на Ивана, на Преслава, гръцки, румънски, руски и български парчета. Тийнейджърите играели много хора, а и тя не пропускала да потанцува с тях.

С музика Ники се занимава от дете. Участва на съборите в Копривщица, а народно пеене учи при известни вокални педагози. Участията й следват едно след друго и постепенно нещата тръгват в правилната посока. Била истински щастлива, когато на голям концерт в Зимния дворец в София пяла веднага след своята любимка Лепа Брена. Идва и първият й албум "Приказна любов". Голяма част от песните в него са авторски като музика и текст, включително и "Дете мечта", посветена на сина й.

Малко от феновете на Ники знаят, че по образование е медицинска сестра и 7 години успява да съчетава двете професии. След като известността и ангажиментите й нарастват, тя се отдава изцяло на пеенето. Още на следващата година издава своя втори албум - "Женски свят", който записва в студиото на Максим Горанов. Не закъснява и третият - "Златна стрела", който е на пазара през 2000 г. След него Ники се поотдръпнала от попфолк бизнеса. Може би не притежавам луда амбиция, дори нахалство, отчита за себе си тя. Както и че ако два дни не пее, започва нещо да й липсва. Музикалните й предпочитания не свършват с фолка. Харесва и класическа музика. Затова може би живее щастливо със съпруга си, който е музикант в Плевенската филхармония. Никой на никого не пречи, защото и двамата не се ограничават в музикално отношение. Синът им пък предпочита рап.

Ники никога не играе кючеци по масите, както правят много нейни колежки, и затова не се обижда като й казват, че е кръчмарска певица. Тя уважава себе си и другите и се отнася професионално към работата си. Гадното е, че всички попфолк певици минават под общ знаменател, а не трябва. Има много добри професионалисти, които правят качествени неща, а има и такива, които изобщо не могат да пеят, коментира тя.

Напоследък пак се е замислила да се върне в големия шоубизнес. Но за да стане, е решила да направи нещо оригинално и ново. Като това да вкара цял симфоничен оркестър в студиото, с който да запише четвъртия си албум. Осъзнава, че пазарът е залят с всякакви продукти, които вървят трудно. Но не се съмнява, че хората веднага ще се сетят коя е, ако започне да се появява на малкия екран. Още я разпрознават по морето, купуват си албумите й, но най-обичат да я слушат на живо. А най-запалените й фенове в Плевен не спират да я изненадват с разни жестове от рода на огромни букети с цветя пред вратата на апартамента й.


мерник

 

Весела Лечева взема уроци по ловна стрелба в Гулянци

 

Легендата по спортна стрелба Весела Лечева показа разностранни умения на комплекса по ловна стрелба в с. Милковица, община Гулянци. Тя опита късмета си с нетрадиционно за нея оръжие пред местната ловна дружинка, която се слави с най-точните стрелци в региона. Сред публиката бяха няколко републикански шампиони по този вид спорт. Един от тях - председателят на ОбС на БСП в гр. Гулянци Паскал Пиличев, даде инструкции за боравенето с ловната пушка на Весела Лечева, която въпреки липсата на опит с такова оръжие, предизвика с точността си много благородна завист у местните авджии. След демонстрационните стрелби Весела Лечева се включи в традиционната сбирка на ловната дружинка.