Брой 21                                                    

27 май - 2 юни 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Двете лица на града

 

Че Плевен има две лица, за пореден път читателят може да се убеди от материалите в "BG Север". Едното е лъскавото - предизборно асфалтиране, празнични коктейли, новоткрита сграда на прословутата библиотека с функционираща само една зала, и то пак за удобство на общинарите. За това лице ние не обичаме много-много да пишем, защото то е фалшиво.

Другото лице на областния град, претендиращ да е европейски, е оплескано с кал и фекалии (виж стр. 1, 3) и е толкова отвратително, че местните управници дори не смеят да го погледнат, камо ли да го измият.

Всъщност Плевен има и трето лице, истинско - в случая Клиниката по имунология, която събира тук световните капацитети в тази област. Без фалш и излишен блясък, без користни или предизборни цели.


Скотски живот 

 

Адска смрад в Седми квартал, кал до колене в ж.к. "Кайлъка


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Парламентарни избори 2005

 

Разчитаме на младежката инициатива

 

Вече са ясни и останалите кандидат-депутати на Движението за права и свободи в областта

 

Ралица ПЕТРОВА

Водачът на листата на Движението за права и свободи в Плевен Митхат Метин, който е зам.-председател на младежката организация на ДПС в национален мащаб, главен секретар на Агенцията по финасово разузнаване и член на борда на "Булгартабак", обяви пред "BG Север" и останалите кандидати за народни представители от ДПС в 15 Плевенски многомандатен избирателен район. Втори в листата е областният лидер на партията на Доган - Айдън Исмаилов, който е и изпълнителен директор на "Агропласмент и търговия" АД. Митхат Метин го представи като един от най-добрите икономисти в ДПС наравно с Рамадан Аталай. След него се нарежда Тургай Джавидов, който е член на областния предизборен щаб и втори мандат зам.-кмет на гр. Никопол. По-нататък в листата са имената на Бехайдин Исмаил, Алипи Деянов, Айля Ибрахим, Телият Калчев, Здравко Котов, Бахри Беркер, Николай Николов, Ахмед Мустафов, Свилен Огнянов, Красимир Кирилов, Иджерал Хасанов, Марио Рангелов, Енгин Кючуков, Айнур Мустафова, Шенджан Куртанова и Ахмед Ахмедов.

Сигурността на плевенчаните и на жителите на селата в областта, както и увеличаващият се ръст на престъпността, са едни от най-сериозните обществени проблеми в региона, за чието разрешаване аз ще работя като народен представител, заяви Митхат Метин. Като приоритет в бъдещата си дейност той определи още привличането на чуждестранни инвеститори най-вече в преработвателната промишленост и развитието на земеделския отрасъл. Според него от особено значение е младите хора, решили да се занимават със селскостопанска дейност, да имат шанса да израстнат като истински европейски фермери. Това е начин не само да накараме младите да останат тук, но и да се развиват като личности, което веднага ще рефлектира върху развитието на региона, допълни Метин. Не на последно място водачът на листата на ДПС в Плевен обяви, че ще работи за окончателната реализация на АЕЦ "Белене", както и за привличане на допълнителни инвестиции за проекта от национално значение Никопол - Турну Мъгуреле. Според Метин неговата реализация е безспорна предпоставка за развитието на бизнес климата в региона.

Категорична убеденост изрази Метин, че на предстоящите парламентарни избори Плевен ще излъчи депутат от ДПС. Той изказа искрената си благодарност към ръководството на партията, което му е гласувало необходимото доверие. Според него особена роля в региона се очаква да изиграе младежката инициативност и подкрепата на възрастните хора. Защото ние като младежи действително можем и знаем как да променим живота към по-добро, допълни той. И обясни, че качествата, на които ДПС залага и които дават увереност в успеха, са младостта, одухотвореността и професионализма. Митхат Метин сподели собствения си опит като каза, че за 4 години е успял много добре да се запознае и с машините на държавното управление и сериозната политика, затова вярва във възможностите си.

Главният секретар на Агенцията по финансово разузнаване изрази категорична увереност, че Движението за права и свободи ще води изцяло положителна кампания, тъй като това е заложено в същността на партията, чиято основна идиологема е либерализма. Като напълно либерална партия ние сме положително настроени към всяка една политическа сила и затова нашето мото през последните четири години беше и ще продължава да бъде и в бъдеще "Обединявай и управлявай", а не "Разделяй и владей", допълни водачът на листата на ДПС в Плевен Митхат Метин.

Вчера, 26 май 2005 г., в зала 1 на НДК официално бе открита предизборната кампания на ДПС, като бяха представени водачите на листи във всичките 31 многомандатни избирателни района. Българската общественост бе запозната и с предизборната платформа на ДПС, като ръководството на партията вярва, че тя ще прерастне в програма за управление. В частта й за здравеопазването и социалните дейности тя е изготвена от д-р Адемов, за образованието от Лютви Местан, за външната политика от Юнал Лютви, за вътреша сигурност и обществен ред от Касим Дал. Разделът за икономиката е подготвен от Рамадан Аталай, а за медиите - от Емел Етем.


НДСВ откри кампанията си

 

Професор Анелия Мингова, Антония Първанова, Александър Филипов и Андрей Баташов са призьорите в листата на жълтите, които следват водача Милен Велчев, стана ясно в сряда, когато НДСВ откри кампанията си в Плевен.

Финансист, двама юристи, лекар и театрал ще участват в изборната надпревара, залагаме на известни професионалисти в своята област залага местният щаб на НДСВ. "BG Север"


Надежда изхвърлила Васил Василев от синята листа

 

Областният лидер гласувал против предложенията на шефката

 

Лично Надежда Михайлова е разпоредила областният председател на СДС в Плевен Васил Василев да не бъде включван в кандидат-депутатската листа, съобщи за "BG Север" информиран източник от синята кухня.

Лидерката била бясна, че Василев и други двама плевенски представители в националния съвет - Красимира Лилова и Антон Босилков, на заседанията на ръководния орган често гласували за алтернативни на Надкините предложения.

Васил Василев досега на практика беше третият човек в СДС в национален мащаб като председател на комисията по етика и невключването му в листата озадачи редовите членове на синята партия.

Тримата низвергнати плевенчани сега се надявали след като Надежда Михайлова се провали на изборите и бъде сменена от Петър Стоянов, те да се изкарат репресирани от нея и да се втъркат в най-близкото обкръжение на експрезидента.

Имената в листата на ОДС в 15 избирателен район предопределят пълен изборен крах, коментират с болка дългогодишни седесари.

"BG Север"


Червен брЯг

 

150 години образователно дело чества ОУ "Ал. Константинов"

 

150 години образователно дело в Червен бряг, чието начало е поставено с основаването на днешното ОУ "Алеко Константинов", отбелязаха сегашни и бивши възпитаници на училището, преподаватели. Тържественото честване на юбилейното събитие уважиха депутатът Радослав Илиевски, кметът на Червен бряг Румен Пенков и председателят на общинския съвет Тошко Тодоров. Специален гост бе и известният плевенски бизнесмен Васил Антонов, благодарение на когото в школото бе обновено ученическото обзавеждане. Народният представител Румен Петков изпрати поздравителен адрес. Лично шефката на Регионалния инспекторат по образованието Анни Петкова връчи удостоверенията на завършващите първокласници, с грамоти бяха наградени четирима бивши директори на основното училище.

Началото на образователното дело в Червен бряг поставил родолюбивият българин поп Христо, който събирал в малък параклис будните деца и ги учел на четмо и писмо. През 1954 г. родители основали училищно настоятелство, спазарявали учители от Шуменско и използвали по-големите къщи на населението за килийно училище. В него трудолюбивият ученик завършвал обучението си за 4 - 5 години и можел да стане учител или църковен служител.

През 1884 г. в двора на църквата било построено училище с четири класни стаи. През 1907 г. била издигната друга училищна сграда на два етажа със седем класни стаи. След пожар през 1927 г. сградата се възстановява и от 1928 г. носи името Народно основно училище "Алеко Константинов".

През 1950 г. от районна прогимназия училището се превръща в квартално основно школо. Три години по-късно сградата е застрашена от срутване поради свличане на земните пластове. Организацията за построяване на нова учебна база е направена от Васил Христов, който през 1955 г. е удостоен със званието заслужил учител.

Учбната 1955/1956 година започва в новата училищна сграда с 12 класни стаи. За директор на школото е назначен Георги Ст. Колев. След него длъжността изпълнява Васил Гечев, който продължава делото на своя предшественик. Авторитетът на училището нараства и през 1964 г. с указ на Народното събрание Трето основно училище ""Ал. Константинов" е наградено с орден "Кирил и Методий" I степен, а директорът - с грамота. Под ръководството на следващия директор - Тодор Добринов, желанието за работа продължава.

Днес в ОУ "Ал. Константинов" се обучават 154 деца, разпределени в 10 паралелки, под ръководството на 15 учители и възпитатели.

"BG Север"


Осветиха параклиса в ж. к. "Сторгозия"

 

С молебен за здраве и благоденствие свещеници от църквата "Св. Николай" осветиха православния параклис "Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов", намиращ се в началото на ж. к. "Сторгозия", точно на 24 май. Неговото строителство започна през август 2003 г. Площта, която покрива, е 57, 45 кв. м, а проектът му е дарен от архитект Иво Петров. Общата сума за изграждането на параклиса е 71 187 лв.

Много жители от квартала и централната частта на града се стекоха на откриването. Още преди самият молебен те се извървяха в малкия, но с много приятна атмосфера храм, да запалят свещ за здраве.

Независимо от малката площ на сградата, тя отговаря на всички изисквания на източното православие. Има нартекс, наос, олтар.

Параклисът е с кръстокуполна композиция с корабно подчертана средна ос. Красивият дърворезбован иконостас е изваян от Мирослав Минчев. 18 икони пък изрисува Марио Милев, които са вградени в иконостаса. Иван Велчев - Йово, цяла зима мръзна в храма, за да изработи с ярки и чисти тонове четири стенописа - на архангелите Михаил и Гавраил и библейските сцени Рождество Христово и Възкресение. Светиите са издържани в стила на Византийската школа, повлияла в голяма степен на българската средновековна.

"BG Север"


Съученици от Техникума по дървообработване се срещнаха след 50 години

 

50 години от завършването на V курс отпразнуваха бивши възпитаници на Техникума по дървообработване в Плевен на 22 май 2005 г. Пред Военния клуб, където бе уговореното място за първоначалното събиране, дойдоха 25 човека. Другарската среща събра след половин век съученици, които днес живеят в София, Пловдив, Ловеч, в Плевен и областта - Долни Дъбник, Търнене, Дисевица.

Идеята да отблежим подобаващо тази годишнина хрумна на Бистра Методиева през миналата година, разказва Лиляна Попова. Със сложната задача да прозвънят всички и да ги информират за срещата се нагърбили Пенчо Донев и Георги Каменов. По телефона те се свързали даже със свой съученик в Скопие - Арсений Блажевски, който обаче по здравословни причини не успял да пътува до Плевен.

Най-тъжното, но същевременно и радостното бе, че като се видяхме с някои за пръв път след 50 години не можахме да се познаем. Взирахме се един в друг и се питахме ти кой беше, казва Лиляна Попова.

Отдавна забравени случки от ученическите години бяха припомнени на другарската среща. Разказано бе как в IV курс всички решили да отидат на футболен мач по време на занятие и поведението им било намалено с една единица. Вълнуващата среща се запечата трайно в сърцата на съучениците, които си обещаха, че през следващата година ще се съберат отново.

"BG Север"


Внучката на ген. Гурко се е отдала на религията

 

Много съм развълнувана от посещението си в града ви, вие, българите, сте сърдечни и приветливи хора. Това сподели пред плевенски журналисти внучката на генерал Йосиф Гурко - Катерина Василиевна. В момента тя живее в Париж, през август ще навърши 70 години.

Родственицата на великия пълководец заминава за Мароко, където се увлича по религията и получава монашески сан от архиепископ Филарет. Матушка Мария, както я наричат сега, изоставя кариерата си на биохимик, за да се отдаде на Руската православна църква. С нея може свободно да се води разговор за генетика и молекулярна медицина. Не случайно Жак Ширак й връчва орден за заслуги в областта на здравеопазването. Така Юлия Пискулийска, чиято фондация "Мост" организира посещението на матушка Мария, скицира биографията на гостенката.

"Винаги съм мечтала да дойда в България. Не съм запазила реликви от живота на прочутия ми дядо, всичко дарихме на музеите, за да могат повече хора да се докоснат до историята", каза Катерина Василиевна.

След посещението си в Плевен тя заминава на форума по здравеопазване, който се провежда в Албена. Матушка Мария ще види Шипка, ще се срещне с кметове на български градове.

Ако бях мъж, сигурно щях да стана военен. Така отговорила внучката на Гурко на журналистическата провокация - как може при толкова генерали в рода да се отдаде на религията, разказа Юлия Пискулийска.

Матушка Мария ще бъде приета от съпругата на президента Георги Първанов - Зорка Първанова. Пред журналисти тя изрази желанието си да се срещне с премиера Симеон Сакскобургготски и да се запознае с повече българи по време на визитата си. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Седми квартал - гетото

 

Скотски живот

 

 

Деца битуват сред адска смрад, без вода и ток

 

Кметът Найден Зеленогорски години наред дава празни обещания

 

Поля ТОМОВА

Седми квартал. Схлупени бараки, кал, смрад и мизерия. Сетивата на нормалния човек трудно свикват с гледката и "уханието" на квартала. Години наред хората тук вегетират и съществуват при невероятни условия. Районът няма канализация, дори не е включен в градоустройствения план на Плевен. Из калните улички набързо за построени бараки, тук-там има и къщи. Няма контейнер за сметта, но това е последната грижа на живущите (по-скоро вегетиращите) обитатели на квартала. Те отдавна са свикнали с факта, че живеят в гето. Не се притесняват да кажат, че са цигани. Твърдят, че години наред кметът Найден Зеленогорски ги лъже с напразни обещания. Обикновено се повявявал преди избори и казвал, че ще им намери общински жилища...

Историите на хората от Седми квартал си приличат. Тук майки отглеждат децата си, старци изживяват последните си дни... Днес, когато България е на прага на членството си в ЕС, този район изглежда по-нелеп от всякога.

Предлагаме ви част от живата история на гетото, съдбите на хората, които преживяват дните си тук.

Невена Георгиева Михайлова е разведена. Живее с двете си деца инвалиди в барака.

 

Няма тоалетна,

нито вода.

За живителната течност нещастната жена ходи в съседите. Шахтата е точно пред вратата на бараката й. При всеки дъжд тя прелива и цялата нечистотия се излива в стаята. Невена е подала първата си молба за картотекиране през 1994 година. Тя иска да бъде настанена в жилище на "Жилфонд". До момента няма отговор на молбите си. "Идват тук, комисии някакви от общината, едни с костюми. Запушват си носовете, като влизат. Пишат нещо и викат - ще чакате. Чакаме вече десет години", проплаква жената. Миналия месец Невена отново отива да подаде молба за картотекиране. Дават й образец, който за нея е по-сложен от китайско писмо. Жената, която е с основно образование, не може да попълни формуляра. Единственото, което Невена иска, е да живее, макар и в една стая, в нормално жилище. "След като има за другите хора, трябва да има и за нас, не може кметът да ни казва, че сме роми и да не ни помага", твърди жената. Невена живее в бараката под наем. Преди няколко месеца хазяинът й казал, че трябва да напусне до края на април. Сега несретницата трепери при мисълта, че може да остане с децата си на улицата.

Сестрата на Невена има молба за ново жилище от 1994 година. Тя също живее в гетото, в пристройка до сестра си.

Мразят циганите, Зеленогорски ги мрази и заради това тука, на Изток, не иска да помогне, казва Невена.

Борислава Иванова

също е с три деца,

живее в една стая, без тоалетна, без баня. Няма работа, не крие че понякога излиза на магистралата, за да припечели някой лев. Цели фамиилии ходят до тоалетна край магистралните храсталаци. На част от хората е спрян токът заради неплатени сметки. Липсата на канализация обаче си остава най-големият проблем за жителите на Седми квартал. Наводненията не само разкалват улиците, но носят в стаите фекалии. Децата са всеки месец по болниците, споделят жените. Идва лятото, като нищо ще пламне някоя епидемия, опасяват се те. С крастата и бълхите вече са свикнали...

Росица Кръстева е на 23 години, с четири деца, най-малкото е бебе. Доходът на семейството е 200 лева на месец, Росица казва, че не стигат само за лекарства на децата й. Тя не е в по-добро положение от другите - живее при същите условия, в една

стая, пълна с

влага, мръсотия

и хлебарки.

В коптора, в който живее, също няма вода, камо ли тоалетна. Всеки ден се моля на хората, които имат чешми, това не е живот, проплаква жената.

Общата съдба на обитателите на седми квартал ги е принудила да живеят ден за ден, без мисъл за утре. Пазаруването тук е сведено до трупане на вересии в кварталните гаражни магазини. Част от децата са или с увреждания, или с хронични заболявания. Нерядко са инвалиди. Хората тук са загубили вече не само доверие към институциите и държавата, но и надежда, че могат да получат помощ.

В квартала има опасни сгради, които всеки момент могат да паднат върху главите на обитателите си. В нещо подобно на къща живее психично болна жена. Тя почти не се движи, а стената на стаята й е тръгнала да се събаря. За болната се грижи дъщеря й, която е безработна, без доходи. Ходя по къщите на хората, да върша черна работа, колкото да изкарам за хляба, разказва Христина. В техния "дом" също няма тоалетна, нито вода. Ходят по нужда в полусъборената сграда, която е стена до стена с тяхната. Вонята се носи от километри и покрива квартала като пелена. Съседи твърдят, че никога не отварят прозорците си, за да се избавят от миризмата. На няколко метра от своеобразния нужник има хранителен магазин...

Някои хората в Седми квартал са се полуустроили, тоест имат в дворовете си чешми и сами са си изкопали шахти за отходните води.

Сега обаче всички са ужасени от новината, че насред квартала ще се строи автоморга. Твърдят, че земята вече е купена, а собственикът дошъл да огледа и заявил, че ще загради мястото. Тогава трябва да летим, за да се приберем или пък да излезем, притесняват се препатилите хора.

Купища боклуци покриват уличките. Жителите на квартала твърдят, че при тях не минават често коли, които да извозят сметта. Всички са убедени, че копторите трябва да бъдат съборени, а на обитателите им да бъдат намерени общински жилища. Години наред кметската администрация не прави нищо по проблема. А само след две години България ще бъде част от обединена Европа. Където никой няма да примеме за нормално, че в XXI век има хора, които живеят без ток, без вода, без канализация, в условия, ненормални и неморални за едно общество с претенциите да е цивилизовано.


Кал до колене газят в ж. к. "Кайлъка"

 

Само една маршрутка обслужва жителите на комплекса

 

Ралица ПЕТРОВА

Близо осем месеца в годината - пролет, есен и особено през зимата, там е почти непроходимо. В междублоковите пространства хората се придвижват по пътечки, изровени от дъждове и снегове. Осветление между блоковете няма. Малки деца отиват и се връщат от училище, подпрени на тояжки. Те падат и стават в дълбоката кал, промъкват се между храсталаци и строителни отпадъци, зарязани от преди десетина години. Дори и три дни след паднал лек дъждец там пътищата са осеяни с локви, отстрани се забелязват следи от буксувала кола.

Това не е картина, описана със силата на словото в абсурден роман на Кафка или Камю. Отблъскващата и покъртителна гледка е част от българската действителност в началото на XXI век. Мястото е най-новият плевенски квартал - ж к. "Кайлъка". Където хората въпреки спокойствието и чистия въздух определят себе си като забравени от Бога. И вече почти са се примирили с факта, че никой няма да направи нищо за района, в който живеят.

Основният

проблем

в ж. к. "Кайлъка"

е проходимостта.

Безпрепятствено в квартала може да се мине единствено по т. нар. главен път. Решението да пресечеш напряко от един блок до друг в сухо време може да ти коства най-малко изкълчен глезен. Неравният терен поради липсата на т. нар. вертикална планировка и често изникващите пред очите на минувачите купчини пръст и строителни отпадъци правят ходенето по тези места почти невъзможно. Липсата на адекватна реакция от страна на местното общинско ръководство обрича стотици семейства на изолираност и безпомощност и превръща приджижването им от едно място до друго в истински авантюризъм.

За последен път по терена е работено през пролетта на миналата година, разказва Любен Василев, който живее в блок 345 в комплекса. Тогава направили път, който свързва някои от последните блокове в квартала. На практика обаче трасето само било оформено и посипано с баластра. Асфалт няма. Вертикалната планировка е задължение на общината, но вече години наред живеем при същите условия, без да се предприемат поне някакви действия, за да се подобрят условията, възмущава се Василев. Болката му е, че сега кърпят дупки и асфалтират в централната част на града, а за кварталите се наблюдава пълно нехайство. Според живущия в най-новия плевенски квартал предстоящите избори са добър повод да се втурнат местните управници да правят улиците, но изумлението му е защо не "поработят" и в намиращия се на около 4 км от центъра квартал, където също живеят гласоподаватели.

11-те блока в ж. к. "Кайлъка" стоят като цветни петна на фона на общата мизерия. Новото строителство личи. Хората са направили всичко възможно около сградите да е чисто и уютно. Задължение на кооператорите е сами да оформят пространството около сградите, да циментират, да построят стълбички за удобство. 46-годишният Николай Стоянов живее в ж. к. "Кайлъка" вече 5 лета. Когато има възможност коси с косачката избуялата трева пред блока, за да е хубаво. Според него занемареният вид на междублоковите пространства се дължи на факта, че има неясноти около собствеността на земята. И затова за тези места не се грижат нито кооператорите, нито общината. Преди да дойде да живее тук е бил на квартира в центъра на града. За да се сдобие със собствено жилище на това място е чакал цели 10 години.

Една единствена

маршрутка

обслужва

всички живеещи в ж. к. "Кайлъка". В никакъв случай тя не е достатъчна и затруднява планирането на ежедневието, жалват се хората. Особено натоварено е сутрин и вечер, когато децата отиват и се връщат от училище, а родителите им - от работа. И докато в близост има детска градина, то най-близкото училище е ОУ "Васил Левски" и използването на транспорт е задължително. В квартала няма магазини, което означава, че много често хората се прибират с пълни торби и са принудени да изчакват следващата маршрутка. През зимата, когато пътищата не са разчистени, микробуса стига "докъдето може" и оттам взема и стоварва пътниците, разказват жителите на квартала.

"Маршрутката ни е много тясна, тъпчем се като сардели. Но пак е постижение, че я пуснаха, защото допреди две години и това нямаше. Ходехме пеш до Китайската стена - представете си какво е когато вали. Тази зима по време на големите снегове дойде снегорина, но изобщо не пожела да слезе пред блоковете и да освободи пътя на колите. Предлагахме дори на човека пари, но пак не се съгласи. Жалка картинка е да видиш как мъжете разриват с гребла и бутат колите една по една, за да направят някакъв проход", разказва друга жителка на квартала Нели Кръстева. "Тук главният път е асфалтиран - добре, че бяха кметските избори, за да го направят, но вижте какво е положението по-надолу, под блок 235 - газим в кал, продължава тя. Децата като тръгнат на училище не могат да ходят по главния път, защото той е много заобиколен. Какво да говорим за зимно време. Ужас! Оветление няма, гонят ни кучета! Едва ли нещо ще направят, но е хубаво поне да пуснат голям автобус, а не да ни баламосват с тази маршрутка. И да асфалтират. Сега за парламентарните избори едва ли ще предприемат нещо. Ще почакаме до следващите кметски. Просто за тук никой не го е грижа. А мястото е страхотно - спокойно е, въздухът е чист".

Слава богу, че поне имаме канализация и електричество, казва Донка Василева.

Но в нейния блок

телефони няма.

Абсурдното е, че във века на високоразвитите технологии десетки семейства са лишени от комуникация. Съпругът й Любен разказва, че преди две години кооператорите събирали подписи, за да им бъдат вкарани телефони, но молбите им останали като глас в пустиня. "Отговориха ни уклончиво - че с терените и с пощите имали някакъв проблем, не можело да прекарат кабелите. Е, принудени сме да използваме мобилни телефони", споделя Любен Василев.

Това забравено от Бога място политиците дори преди избори пропускат да окичат с агитационни материали, казват хората. И споделят, че много пъти са се опитвали да поканят кмета или негов заместник да погазят в дълбоката кал. Следвала обаче привидна загриженост и... отново нищо. И докато някои са абсолютни песимисти, в една част от жителите на ж. к. "Кайлъка" все още гори искрицата на надеждата, че някой ще обърне внимание на "това зловещо, но чудесно като природна даденост място".


 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005


Хиляди празнуваха със социалистите на каскадата

 

Петя Буюклиева и Гергана пяха за изборната победа на левицата

 

Ралица ПЕТРОВА

Хиляди плевенчани се събраха в центъра на града в понеделник, за да отбележат 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, заедно с кандидат-депутатите от БСП и Коалиция за България. В навечерието на най-светлия празник каскадата едва успя да побере желаещите да видят по-отблизо своите бъдещи избраници и да чуят думите им. Всички бяха вторачили поглед в очакване на издигнатата сцена в лятната градина на познатото на всички кафене "Каскада" да се появят майсторът на разказа Дончо Цончев, зам.-председателят на висшия съвет на БСП Румен Петков и самият лидер на левицата Сергей Станишев. Той бе посрещнат с бурни аплодисмети и одобрителни възгласи, когато водещият го обяви като новия премиер на България. Десетки младежи с червени фланелки, шапки с мускетарския девиз "Един за всички, всички за един" и балони допълваха празничната атмосфера. Притесненията на празнуващите бяха свързани единствено с факта да не завали и това да провали мероприятието, но времето се оказа благосклонно. Специалният предизборен микробус на социалистите с оригинални променящи се стени, изобразяващи различни послания, предварително бе анонсирал из града празничната програма, затова и нетърпението на музикалните фенове бе обяснимо.

Дългокраката чаровница Лили Деянова от бившия дует LA подгря публиката с хитовите си парчета. В денс ритъм продължиха да повдигат настроението и маниаците от Deep Zone Project. Същинската част от празничната програма бе открита с песента за розата на любимката на няколко поколения българи - неостаряващата Петя Буюклиева.

След прекрасната балада кандидат-депутатите от Коалиция за България - Румен Петков и Дончо Цончев, както и лидерът на БСП Сергей Станишев, поздравиха събралото се множество с най-светлия български празник. В изказванията си ораторите подчертаха достойното място, което Плевен заема в българската духовност. Непринудеността и достъпността на бъдещите народни избраници направи щастливи стотици привърженици и симпатизанти на БСП, които успяха не само да ги видят, но и лично да се ръкуват с тях.

Купонът в празничната вечер продължи с кавъри на известни песни в изпълнение на Петя Буюклиева. За разгорещяване на страстите на събралите се плевенчани допринесоха и светлинните ефекти, които асоциираха мястото с мини диско клуб. Като финал на празничната вечер за своите фенове пя известната поп фолк певица Гергана (интервю с нея на стр. 16).

 

Дончо Цончев:

 

Всяка нация, всяка държава има своето лице пред света и това лице го рисува културата на тази нация и тази държава. От незапомнени времена българското племе има достойно и красиво лице и по много поводи е смайвало света. Да се огледаме в недалечното минало и в днешния ден. Кой прави това лице на днешна България така красиво и известно, ако не например една Гена Димитрова, един Светлин Русев, един Петър Мичев...

През последните години станаха неща, които загрозиха лицето на нашето Отечество, то започна да криви чертите си. Децата ни напускат. И така се получи, че отгледани от нас, изучени от нас, с нашата любов и нашите оскъдни средства, децата ни отидоха да работят за други страни, които са по-богати.

Аз съм тук, в тази листа и с тези мои приятели и другари, за да помогна с каквото мога това лице отново да добие истинските си красиви и достойни черти. Не съм по обещанията, не обичам празни приказки, ще се боря мъжки. Зная, че ме разбирате, вярвам, че ще ми помогнете.

Пред олтара на нашето Отечество няма млади - стари, няма бедни - богати, иначе ще си отдем от тоя свят недостойни и безсмислени.

 

Сергей Станишев:

 

Плевенчани са граждани на град със самочувствие, с характер, история, настояще и бъдеще. Българската левица винаги е била близо до хората, и в това е нашата сила, затова ние имаме доверието на повечето български граждани - защото споделяме и тревогите, и надеждите, и очакванията на обикновения българин. 15 години в нашата страна се извършват реформи, по-голямата част от които действително необходими. Но се извършват много често по един безобразен начин, когато хората остават с усещането, че в крайна сметка държавата е един параван. Параван за защита на нечии частни или корпоративни интереси, за облагодетелстване за наша обща сметка. И затова българите нямат доверие и са разочаровани от управляващите. Затова те повече се уповават на себе си. Но нито един човек не може да се справи с всички предизвикателства сам, той се нуждае от чувството за солидарност. От усещането, че държавата си е на мястото. Нуждае се от чувството, че някой създава условия да реализира своя талант, да може децата да се изучат качествено, да намерят работа тук, в България. Да очаква, че на старини ще живее достойно и ще има достъпно здравеопазване, когато се нуждае. Това са простите неща, от които българите се нуждаят и които очакват. Аз съм убеден, че все повече наши съграждани очакват промяна, очакват управление, което честно ще говори за реалните проблеми, ще търси пътищата за ускорено икономическо развитие, което да се съвместява с една социална държава, която не бяга от своите отговорности. За да може да влезем в ЕС не като просяци, не като най-бедната държава, а като държава с богато минало, която е дала толкова много на Европа, държава със самочуствие, която има какво да допринесе на европейските народи. Това е нашата голяма амбиция - да живеем със самочувствието на народ с достойнство.

 

Имай смелостта да знаеш и силата да можеш!

 

Скъпи съграждани,

плевенчани,

Вие ме познавате. Аз съм един от вас. Ние – плевенчани, носим знака на нашия град където и да сме, защото Плевен е град с особен, свой живот. Моят ангажимент към Плевен е бил водещ и когато бях кмет на нашия град, и когато моята партия бе в опозиция и въпреки това съм налагал и отстоявал нашите интереси.

Вие знаете, че аз съм и винаги ще бъда Румен Петков от Плевен.

Днес, когато България е част от европейската общност, ние повече от всякога трябва да сме "за", а не "против", да градим, а не да разрушаваме. На 25 юни ние имаме шанса да гласуваме ЗА:

- за развитието на плевенската икономика и инфраструктура. Основание за това дават предприятия като „Вапцаров”, циментовия завод, предприятията от шивашката промишленост, АЕЦ "Белене", магистрала „Хемус”. Развитието на икономиката на нашия град, която през последните години бе срината, ще спре обезлюдяването на Плевен;

- за Плевен като строителен, бизнес и търговски център

- за възвръщане славата на Плевен като туристическа дестинация;

- за развитието на Плевен като образователен център в България с Медицинския университет и Педагогическия колеж;

- за превръщането на военно-въздушната база „Георги Бенковски” във висше военно училище, което да гарантира обучението на кадри не само от страната, но и от чужбина;

- за възможността на всяко плевенско дете да учи, да има безплатно и достъпно образование;

- за здравеопазване, което позволява всеки плевенчанин да получи адекватна и достъпна медицинска помощ;

- за съхраняването, развитието и разпространението на плевенската култура. Плевен има какво да покаже и с какво да се гордее;

- за спокойствието и сигурността на всеки плевенски дом.

Скъпи плевенчани,

Днес ние искаме да вперим поглед в бъдещето. В това бъдеще, което ще ни даде самочувствието на жители на силен град, самочувствието на жители на град с богата история, но на първо място самочувствието на жители на един европейски и проспериращ Плевен. И този избор зависи от самите нас, и аз съм уверен, че на 25 юни с интегралната бюлетина под номер 3 ние ще направим необходимия избор, който ще даде достойни старини за нашите родители, ще направим избора, който ще позволи на нашето поколение да живее и работи тук - в България, ще направим избора, който ще даде шанс на децата ни да са жители на проспериращ и силен Плевен в обединена Европа.

Румен Петков, водач на кандидат-депутатската листа на Коалиция за България

в 15 Плевенски избирателен район


Мултимедиен камион е атракцията на кампанията

 

Плевен е първият град, през който премина рекламен камион на Коалиция за България. Автомобилът презентира чрез мултимедия плакатите на коалицията за предстоящите парламентарни избори. Камионът измина общо над 200 км в общините на Плевенска област. Млади социалисти канеха по монтирания на покрива на возилото високоговорител гражданите на Плевен, Никопол и Червен Бряг на тържествените срещи с председателя на ВС на БСП Сергей Станишев по повод празника на българската писменост и култура 24 май. "BG Север"

 


В деня на българската просвета и култура

 

БСП събра на коктейл духовния елит на града

 

Около 300 души се отзоваха на поканата на Румен Петков и Дончо Цончев.

Сергей Станишев вдигна тост за успехите на творците.

 

Даниела ДОЧЕВА

Учители, музиканти, художници, поети и писатели, артисти, просветни и културни дейци - общо около 300 души се отзоваха на персоналните покани, изпратени им от водача на плевенската листа на Коалиция за България Румен Петков и майсторът на словото Дончо Цончев и изпълниха в понеделник залите на ресторанта в елитния хотел "Ростов" по време на празничния коктейл. Духовният елит на града бе приятно изненадан от присъствието на лидера на БСП Сергей Станишев. В навечерието на най-светлия български празник той и заместникът му Петков увериха присъстващите интелектуалци, че оценяват техния труд за съхраняване на българското ни самосъзнание. "Науката и културата са нещата, които винаги са позволявали на българския народ да се справя в трудни моменти. След чужди владичества, след национални катастрофи това са ценностите, които ни крепят и ни дават куража да гледаме напред", заяви Сергей Станишев.

Той сподели своята увереност, че така ще е винаги - независимо от политическите и конюнктурни промени по света, в региона или в страната. Лидерът на БСП припомни, че Коалиция за България пое съвсем конкретни, ясни и прагматични ангажименти към българското образование и дейците на българската наука и култура. "Защото след като това е националното богатство, трябва да има ясна държавна политика, позволяваща му да се развива. Само така страната ни ще заеме своето достойно място в семейството на европейските нации. Благодаря на всички вас, че всеки ден творите! Желая ви много здраве, щастие и много вдъхновение, защото то е важно за една творческа личност", пожела той на плевенските интелектуалци и вдигна тост с чаша вино.

Щафетата с пожелания след Станишев пое неговият заместник Румен Петков. След като уточни с шеговит тон, че "след лидер по принцип не се говори", плевенчанинът призна, че не могъл да се сдържи да не каже няколко думи в знак на почит към нашите учители, които ни създават като личности със самочувствие. "Имаме изключително добре развито средно образование, много добре изградена мрежа от професионални училища. Плевен може и трябва да бъде университетски център с трите висши учебни заведения - Медицинския университет, Педагогическия колеж, Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, сподели народният представител с многобройните си лични познати в ресторанта. Градът ни според него трябва да е в челото на развиваващите се български селища. "Поклон пред нашите учители, които ни дават всичко от себе си въпреки държавата, въпреки мизерното заплащане, въпреки нерешените проблеми на образованието. Защото всеки от нас е станал човек, благодарение на този, който пръв му е сложил химикалката в ръката, този, който пръв го е научил какво е мама, какво е татко, какво е род и родина", емоционално заяви Румен Петков.

И допълни, че не бива да забравяме, че тези хора формират и ще продължават да формират българщината в нашите деца, а Плевен е не само град с големи културни традиции, но и град с много сериозно бъдеще в духовната сфера.


 СОЦИАЛНО


В хотел “Ростов”

 

Плевен събира световни капацитети в имунологията

 

Акцентира се на автоимунните заболявания и безплодието

 

Даниела ДОЧЕВА

От 2 до 5 юни хотел "Ростов" за четвърти път ще е домакин на престижния международен форум Плевенски имунологични дни, научи "BG Север" от доц. д-р Емилияна Конова. Тази година срещата е посветена на интравенозната гама-глобулинова терапия (IVIG) за лечение на автоимунните заболявания. Те са значим медицински и социален проблем, тъй като обхващат над 120 диагнози. Високата им честота - всеки шести човек, засягането на младата възраст и хронично-прогресиращият ход на повечето от тях, налагат търсенето на модерни методи за тяхното лечение.

Автоимунните заболявания имат обща причина - имунната система уврежда своите собствени тъкани и органи, обясни доц. Конова. Такива са ставните заболявания, на щитовидната жлеза, захарен диабет и много други. IVIG е модерна терапия, която е много подходяща за млади хора, особено за бременни жени и деца, защото няма странични ефекти. Ние я прилагаме в Плевен вече много години, но тъй като не е особено популярна, целта на тази среща е да популяризираме механизмите й на действие и начините на приложение, допълни лекарката.

Училище по автоимунитет ще се проведе на 2 юни, по време на което водещи имунолози от страната ще представят съвременните схващания за същността и диагностиката на автоимунните заболявания, както и принципите на IVIG.

На 3 юни е организиран Ден на пациента, в който ще могат да бъдат задавани въпроси към най-големите специалисти в областта на автоимунните заболявания. Вече има много записани от цялата страна в сайта

www.immunelab.info.

На 4 юни ще се дискутират добрите възможности за приложение на IVIG при лечение на жени с репродуктивни неуспехи. Това е единият от акцентите по време на срещата. В Центъра за репродуктивно здраве в Клиниката по алергология и имунология вече имат 60 "имунни бебета", с основателна гордост отчитат факта специалистите.

Другата голяма цел, която те са си поставили, е лечението на множествената склероза, от която страдат над 4 000 души в страната. Между тях има много млади хора. "Оказа се, че в националните консенсуси нищо не се казва за тази терапия. А в Плевен тя се прилага много успешно от 1986 г.”, информира доц. Конова. Има 6 големи проучвания, които доказват, че тази терапия е много ефикасна при лечение на множествена склероза и пъти по-евтина от социалната. В рамките на Плевенски имунологични дни 2005 ще се проведе Кръгла маса на тема "Приложение на интравенозна гама-глобулинова терапия при лечение на мултиплена склероза" - на 4 юни, събота, от 16,30 ч. Ще се дискутират ефектите, критериите и схемите за приложение на IVIG при MС, предвидено е и да се приеме "Консенсус на работната среща за приложение на IVIG при MС". Той ще бъде представен на съответните отдели в НЗОК, МЗ и БЛС, както и на ръководители на неврологични клиники в страната. Искаме да дадем възможност на пациентите да имат достъп до тази терапия чрез здравната каса, заяви доц. Конова.

В Плевенските дни на имунологията ще се включат известни чужди специалисти - д-р Румен Русев и проф. д-р Каролин Кулам, които са АГ имунолози в Чикаго, проф. Йехуда Шонфилд от Израел, който е доктор хонорис кауза на Медицинския университет - Плевен.

Организаторите на медицинския форум са помислили и за начина, по който ще почиват участниците. Те ще посетят Панорамата, ще се включат в градинско парти, ще слушат концерт на открито с участието на народната певица Валя Балканска, на официална вечеря в ресторанта на хотел "Ростов" ще се забавляват с незабравими евъргрийни, на 5 юни ще посетят Велико Търново и Етъра.


КампаниЯ

 

От 30 май до 6 юни се подават документи за държавния план-прием

 

Подробна информация за изпитите се получава в Дома на учителя

 

Дани БОЖИДАРОВА

Срокът за приемане на заявления за допускане на приемни изпити и/или проверка на способностите на завършилите седми и осми клас е от 30 май до 6 юни (включително) 2005 г. Документите се подават в бившия Дом на учителя на адрес ул. "Вардар" №9, гр. Плевен. Работно време - от 8 до 18 ч. всеки ден.

От 10 до 13 юни кандидатстващите след завършен седми и осми клас могат да получат служебните си бележки за изпитите на същото място.

Графикът за приемане на ученици в държавни и общински училища за учебната 2005/2006 г. съгласно наредба №11 от 28 март 2005 г. след завършен седми клас вече е известен. Изпитът по български език и литература е на 20 юни, музика - 21 юни, изобразително изкуство - 22 юни, математика - 23 юни, тест 28 юни, хореография 29 юни, по спорт 17 юни и 1 юли.

Обявяването на оценките от приемните изпити ще стане до 4 юли, а получаването на служебна бележка с оценките от приемните изпити - от 5 юли до 31 август. Доку-менти за участие в първо класиране се подават на 5 - 8 юли. Резултатите от него ще са ясни до 12 юли. Записването на приетите или подаване на заявление за участие във второ класиране става на 13 - 15 юли. Приетите на второ класиране ще са известни до 18 юли. Записването им трябва да стане от 19 до 21 юли. Обявяване на записалите се ученици и броят на незаетите места след второто класиране е до 25 юли. Документи за участие в трето класиране се подават на 26 - 27 юли. Списъците с приетите се изнасят на 28 юли. Записването става от 29 юли до 1 август. Обявяването на записаните и броя на незаетите места ще е на 2 август. Попълването им ще се определя от директора на училището до 2 септември.

За прием на

ученици с основно

образование

Графикът на приемните изпити за ученици с основно образование е следният: история - 20 юни, математика - 21 юни, география - 22 юни, български език и литература - 23 юни, изобразително изкуство 29 юни, химия - 30 юни, музика - 1 юли, чужд език - 4 юли, физика - 5 юли, хореография - 6 юли, спорт - 17 юни, 1 юли. Обявяването на оценките от приемните изпити е до 7 юли, а получаването на служебна бележка с оце-нките - 8 юли - 31 август. Документи за участие в първо класиране се подават на 8 - 12 юли. Приетите на първо класиране ще са известни до 14 юли и могат да се запишат от 15 до 19 юли. Обявявяне на записалите се и на незаетите места след първо класиране е на 20 юли. Подаването на документи за второ класиране става на 21 - 22 юли. На 25 юли ще е известно кои ученици са приети на второ класиране. Те могат да се запишат от 26 до 27 юли. Останалите незаети места ще бъдат обявени на 28 юли. Документи за трето класиране се приемат от 29 юли до 1 август. Приетите ще го знаят на 2 август, а ще се записват на 3 - 4 август. Обявяването на записалите се и броя на незаетите места ще е на 5 август. Незаетите места определя как да бъдат запълнени директорът на училището до 2 септември.


Технологии

 

Електронна библиотека правят в ОУ "Васил Левски"

 

Идеята дал преподавател от Корпуса на мира

 

Лара АНГЕЛОВА

В ОУ "В. Левски" текат довършителните работи по проект за създаване на електронна библиотека. Оригиналната идея за Плевен педагогическият колектив взаимствал от американския учител по английски Джошуа Харви от Корпуса на мира, който вече втора година преподава в училището.

В процеса на съвместната работа се стига до решението за бибилиотеката. Заедно с Корпуса на мира в България училищното настоятелство разработва проект, който е одобрен и се финансира приоритетно от програмата СПА. В момента са закупени мебелите за електронната библиотека и се допълва техническото обурудване, информира директорът на училището Николай Александров, за да може до края на май проектът да приключи.

В първия учебен срок на следващата година тя ще бъде използвана за чуждоезиковото обучение на учениците. В нея ще има директен достъп до Интернет и възможности за онагледяване с всички видове визуални технически средства - видео, DVD и др. Децата директно чрез работа в Интернет ще имат достъп до всичко, което има отношение към обучението им, а информацията ще се появява върху голям телевизор. "Следващата година ще дооборудваме кабинета с мултимедия, която ще елиминира нуждата от писане или ровене в книги. В хода на урока ще може моментално да се получава информация, която ще бъде включвана в урочната дейност", обясни развитието на идеята в бъдеще Александров.

Проектът има и друга страна - да отговори на изискването нашите стандарти да бъдат съобразени с високите екологични норми на Европейския съюз. Затова в тази класна стая няма да има традиционната дъска с тебешир. С фулмастри ще се пише върху оригинално творение на училището, което е интерпретация на керамичните дъски. Така ще се избегне запрашеността на въздуха и дрехите. В библиотеката всеки ученик ще има индивидуално работно място.

"Тази образователна система е широко разпространена в САЩ. Ние заимстваме хубавите неща от нея, а мистър Джошуа Харви - от българската. И когато се върне в родината си, той ще приложи много полезни неща в американското училище", убеден е Александров.


31 май - Световен ден против тютюнопушенето

 

Победителят в "Клас без тютюнев дим" печели екскурзия

 

Поля ТОМОВА

По повод 31 май - Световния ден против тютюнопушенето, РИОКОЗ (бившата ХЕИ) в Плевен обявава резултатите от ученическото състезание "Клас без тютюнев дим", съобщиха от инспекцията. В момента се правят лабораторните изследвания на участниците, за да се провери съдържанието или липсата на такова в урината им, както и да се изследват белите им дробове. Състезанието започна през месец февруари и целта му бе да намалеят пушачите сред тийнейджърите. В надпревата участват осем паралелки от четири плевенски училища. Победителят ще спечели еднодневна екскурзия в България.

В РИОКОЗ вече работи и специализираният кабинет, в който лекар и психолог оказват помощ на хората, решили да захвърлят цигарите. Всеки вторник и четвъртък желаещите могат да получат помощ, за да реализират решението си - отказване на пушенето. Засега обаче само един плевенчанин се е явил в кабинета, но много хора се обаждат на телефона за заявки, споделиха от инспекцията.

Тази година битката срещу цигарите се провежда под мотото "Тютюнопушенето и здравните професионалисти". Това на практика означава, че ще правят опити все по-голяма част от здравните работници да разберат вредата от цигарите, да ги откажат и по този начин да повлияят и на останалата част от населението. Наблюденията показват, че здравните специалисти пушат много повече от другите хора.


Анкета

 

Какъв искаш да станеш като пораснеш?

 

Дарина БОГДАНОВА

Няколко дни преди празника на детето 1 юни попитахме най-малките плевенчани за какво бъдеще си мечтаят, какви ще бъдат след години. Оказа се, че днешните малчугани се виждат в същите житейски роли, които впечатляваха децата и преди поколения. Момченцата пак искат да са полицаи, за да бъдат на страната на "добрите", които наказват "лошите". Или да тичат по игрището в зрелищна битка за топката. Няма как бързите мотори да не нахлуват в детското въображение, запалено от високите скорости. А момиченцата не спират да си мечтаят за светлините на прожекторите, които ги следват по сцената.

Децата пак подражават на възрастните, докато самите те станат възрастни и т. н., и т. н....

 

Цветелина Стойчева, 3 г.:

- Ще стана балерина и певица. Обичам Лора, Светльо, Надя, Владо, но най-обичам Любена. Тя пее много хубаво. Искам да бъда като нея. Балет ще играя при "Шоуто на Слави".

 

Милен Цветанов, 2 г. и 8 месеца:

- Ще бъда полицай и ще хващам лошите и крадците.

 

Кристина Русева, 2 г. и 10 месеца:

- Ще стана лекарка и ще слушам със слушалки, както прави леля.

 

Анастас Иванов, 4 г.:

- Ще стана футболист, защото искам да играя на топка. Искам да падам... по хлъзгащото. Любимите футболисти са ми червените. Те победиха сега... Ама аз искам да падам, не да побеждавам.

 

Явор Трифонов, 3 г.:

- Като порасна искам да стана ученик като големите батковци. А като порасна още повече, ще стана полицай. Ще хващам лошите и ще ги затварям в клетка да станат добри. После ще ги пускам, ама първо ще ядат бой.

 

Венелин Йорданов, 4 г.:

- Ще стана моторист и ще карам бързо. Ще имам много голям мотор. Тати ще ми купи. Няма да падам. И другите мотористи на телевизора карат силно.

 

Доротея Игнатова, 11 г.:

- Искам да стана художник като порасна. Ще уча вътрешен дизайн в Германия. Рисувам отдавна, имам златен медал и няколко други награди. Ще си празнувам този празник поне докато стана на 18 г. Ще се съберем вкъщи приятелки и ще се забавляваме.


 РАЗЛИЧНОТО


РазвенЧаване на митовете

 

Поверията за животните имат научни обяснения

 

Слюнката на байновата булчица носи проклятие, кукумявката вещае смърт

 

Ралица ПЕТРОВА

Още от древни времена битуват поверия и легенди, които се разказват и днес. Много от вярванията, свързвани от народа с животните, обаче си кореспондират с конкретни биологични явления, които са част от техния жизнен цикъл. Тъй като хората обичат да има и такъв митологичен фолклор, все още вярват в подобни предания, казва Иван Райчев, началник отдел "Природа" в плевенския исторически музей. Истина е, че нещо, изграждано в съзнанието на българите в продължение на стотици години, трудно може да бъде заличено. Фолклорът, особено в някои села, се счита за нещо константно, където всяка друга гледна точка се изключва напълно. И дори някой да е наясно с биологичното обяснение на даден мит или легенда, не винаги го възприема като истина. Дори напротив, често твърденията на учените са смятани за несериозни, а самите те - за странни същества.

Векове наред хората са си обяснявали причинно-следствените връзки по някакъв техен си начин. Така например от край време битува схващането,

че къща, на която

запее кукумявка,

я грози смърт.

Там задължително в близките няколко дни ще почине човек. Звуците, издавани от нощната птица, са възприемани като предвестник на нещо лошо, което непременно ще се случи в семейството. И до днес в съзнанието на българина, чувайки "кукумявчене", изникват асоциации на трагичност.

Според учените обаче този факт си има съвсем реално обяснение, свързано с биологичните особености на птицата. Като всички нощни и животни, и птици, и насекоми, кукумявката е привличана от светлината, разказва Райчев. През тъмната част на денонощието тя се устремява натам, където нещо прозира през мрака. И започва да пее.

Всеизвестен факт е, че в миналото до късно или през цялата нощ са светели прозорците на онези къщи, в които е имало болен човек. Безспорно развитието на медицината по онова време не е било на такова равнище, каквото е сега. Непознаването на заболяванията и методите на лечение, вследствие на което и ограничените възможности за справяне със ситуацията, са водели най-често до фатален край. Много хора са умирали, чувайки за последно пеенето на кукумявката. Техните близки - също. И така от уста на уста се разнесла мълвата за страшната нощна птица, вещаеща смърт. И тъй като това се случвало доста често, поколения наред заговорили за съвпадението и откъслечните приказки прераснали в легенда. В мит, който според учените няма нищо общо с действителността.

Друго народно поверие пък гласи, че байновата булчица или невестулката е страшно отмъстителна и

пръска отровна

слюнка, с която

проклина,

вследствие на което човекът умира. Според легендата тя става нападателна и опасна, когато някой развали леговището й или посегне на нейните малки. Слюнката плюе, като се цели в очите. Затова хората избягвали да разтрупват събирани с години в някой ъгъл на двора дърва или други предмети. От страх - да не бъдат прокълнати и да умрат.

Логичното обяснение на този фолклорен мит се крие във факта, че невестулката е хищник, казва Райчев. Основната й храна, освен по-дребни от нея живи животни, се състои и от мърша. Безспорно това се отразява на устната й кухина, където независимо какво е похапнала байновата булчица, се развиват множество болестотворни микроорганизми в резултат от гниенето на остатъците от месата. И когато невестулката ухапе човек, болестотворните микроорганизми се внасят в раната, тя се инфектира и оттам се получава общо натравяне. То много често е завършвало със смърт отново поради недотам високите постижения на медицината.

Байновата булчица прави леговището си на скътани места предимно в селските дворове. Става особено нападателна, когато са застрашени нейните малки. Като всяка майка тя брани децата си и усети ли опасност, се нахвърля, атакува, хапе и заразява. Ражда към края на юни от 2 до 5 малки.

Ухолазката

нарочно влиза

в ухото на човека,

като основната й цел е да спука неговото тъпанче, гласи друг мит. Все още някои хора смятат, че насекомо се втурва към вътрешността на слуховия орган само за да навреди. Оттам произлиза и народното име на това насекомо, което попада в семейството на щипалките, тъй като в задната част на своето тяло има подобия на щипки.

Ухолазката използва за укритие камъните, малките цепнатини в почвата, в дърветата. Когато е особено разтревожена, тя много бързо намира такива места. В миналото след тежката работа на полето и последвалия обяд хората са придремвали, лягайки на земята. Като всяко едно насекомо ухолазката има много силен химичен език и привлечена от хранителни остатъци, често се приближава към тях. Точно в този момент дори малко раздвижване от страна на един човек я кара да се чувства застрашена. И от всички места да се скрие тя вижда най-сигурното укритие - нечие ухо.

Ако попадне там, днес ухолазката се изважда без проблем. Преди обаче хората, изпадайки в стрес от подобна ситуация, не са предприемали необходимите мерки. Стигало се е до там, че бъркайки си в ухото, те често са притискали насекомото и са го убивали. Понякога то е оставало вътре, разлагало се е, предизвиквало е инфекции, които естествено са довеждали до загуба на слуха.

Малко хора знаят истинската причина един скорпион, когато е заобиколен от огън, да умира. Битува мнението, че

той се самоубива

чрез ужилване.

Според Иван Райчев това схващане не е типично българско, а се среща и в много други страни. Истината обаче съвсем не е такава, твърдят учените. В момента, когато един скорпион е попаднал в затворен кръг от пламъци, той умира от топлинен удар. Според началника на отдел "Природа" в историческия музей нито един жив организъм не би издържал при подобни условия, камо ли такова малко животинче. Огъването на опашката, което визуално е навело хората на мисълта, че скорпионът се самоубива, също има логично обяснение. За да може тя активно да се движи, в основата й се намира много силно развит мускул. Както при всеки един мускул в живите организми, и този се състои от белтък, който при по-висока температура започва да се свива. Тогава опашката се извива, докосва главата и поражда усещането, че скорпионът се ужилва.

Кукувицата пък

като една типично

пролетна птица

се свързва със зараждането на ново начало. Появявайки се точно в този сезон, когато за нов живот се събужда растителният и животинският свят, нейната песен се асоциира с човешкото благоденствие. И тъй като хората свързват успешното си съществуване най-вече с наличието на пари, то поверието гласи, че ако кукувица те закука със стотинки или левчета в джоба, през годината те ще се множат. Обратното предвещава неблагополучие и финансов недоимък.

Кукувицата е единственият гнездови паразит, споделя Райчев най-характерната особеност на тази птица. Тя снася яйцата си в чужди гнезда, предимно в тези на блатното шаварче. При нея липсва майчински инстикт. Обикновено малкото кукувиче се ражда по-рано и изтиква всички останали, за да може в последствие да поема цялата храна.


Соеви рецепти

 

Дани БОЖИДАРОВА

 

Сарми със соя и цвеклови листа

Продукти: 2/3 чаша сварена соя, 10-15 цвеклови листа, 2-3 моркова, 1 глава кромид лук, 1 връзка магданоз, 2 с.л. олио.

Приготвяне: Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и ситно нарязания магданоз и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250 мл вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250 С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути.

Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа.

 

Джиндифилови котлети от соево сирене

Продукти: 500 г твърдо Тофу, 1/4 чаша ябълков оцет, 2 с.л. мед, 2 с.л. настърган джинджифил (или глава целина), 2 с.л. сусамови семена, 1 ч.л. сусамово масло или олио, 1 връзка ситно нарязан зелен лук (или малки лукчета), 1 с.л. разтворено в 1/4 чаша студена вода царевично нишесте, 1 с.л. зехтин, 1/2 чаша соев сос.

Приготвяне: Тофуто се нарязва на филийки с дебелина около 1 см и се нарежда в дълбока тава. Смесват се соевият сос, оцетът, медът, джинджифилът, сусамовите семена и сусамовото масло. Готовата марината се изсипва върху котлетите и се оставя една нощ в хладилник. Преди готвенето маринатата се изсипва в тиган. Към нея се прибавят лукът и нишестето и се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти.

В загретия зехтин се изпържват соевите котлети, докато покафенеят. Преди сервиране се подреждат в подходяща чиния и се поливат със соса. Могат да се гарнират с малки лукчета и сусамени семена.

Забележка: вместо соево сирене могат да се използват накиснати в зеленчуков бульон (може от кубче) готови соеви шницели.

 

Миш-маш от соево сирене

Продукти: 4 порции, 350 г накъсан на цветчета карфиол, 350 г накъсани на цветчета броколи, 250 г нарязани аспержи или праз лук, 350 г нарязан зелен фасул, 3 големи нарязани на кръгчета моркова, чаша зехтин или олио, 2 скилидки счукан чесън, 1 с. л. нарязана прясна (или 1/2 ч. л. сушена) мащерка или чубрица, 1 ч. л. счукан чер пипер, 375 г нарязано на кубчета твърдо Тофу, 2 големи глави нарязан кромид лук, 250 г нарязани на ивици млади гъби, 1/2 чаша сухо бяло вино, 1 кубче зеленчуков бульон, 3 ч. л. царевично брашно, 1 чаша вода, 1/4 чаша настърган твърд кашкавал.

Приготвяне: Броколите, карфиолът, аспержите, зеленият фасул и морковите се слагат в голям тиган, пълен с вряща вода. Варят се, без да се захлупват, 2 мин. и се отцеждат. Изплакват се със студена вода и се отцеждат.

Зехтинът се загрява в голям тиган. Запържват се бързо чесънът, мащерката, черният пипер и тофуто, докато тофуто леко покафенее, и сместа се изважда от тигана.

В същия тиган се слагат лукът и гъбите, запържват се бързо, докато лукът омекне. Прибавя се зеленчуковата смес, виното, натрошеният бульон и царевичното брашно, размито във водата. Цялата смес се бърка на огъня, докато заври и се сгъсти.

Слага се готовото тофу и ястието се сервира, поръсено с настъргания кашкавал.

 

Салата със соеви гранули

Продукти: 1 чаша соеви гранули (за предпочитане с червено цвекло), 2 1/2 чаши студена вода, 1 1/2 ч. л. сол, сокът от 1 средно голям лимон, 2 с. л. олио (зехтин), 1/2 връзка магданоз.

Приготвяне: Соевите гранули се заливат с водата и се оставят да кипнат с 1 лъжичка сол. Огънят се намалява и се варят 15 мин., без да кипят. Охлаждат се, отцеждат се и при постоянно бъркане се прибавят последователно останалата сол и лимоновият сок, олиото и нарязаният магданоз.

Забележка: Тази салата може да се сервира самостоятелно, както и да се използва като основа за приготвянето на други салати. Количеството е достатъчно за една порция вечеря. (следва)


Многото мазнини застрашават от рак на гърдата

 

Намалете общото количество на мазнините и специално на тези от животински произход, съветват диетолози, за да намалите стреса. Сведете консумацията на червени меса (свинско, телешко, говеждо, агнешко, овче) и колбаси до 3 пъти седмично. Отстранявайте всички видими мазнини от месата преди приготвяне на храната. Консумирайте птичето месо без кожа. Не яжте сланина. Ограничете колбасите, сирената и млеката с високо съдържание на мазнини. “BG Север”


Червените меса повишават стреса

 

Високият прием общо на мазнини, когато те доставят 40-45% от енергийната стойност на храната, увеличава риска от рак на гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и белия дроб, твъ-рдят специалисти. Стимулиращият ефект на мазнините се свързва, както с високия прием на наситени мастни киселини, които се приемат главно с мазнините от животински произход, така и с прекомерния прием на полиненаситените мастни киселини, които в храненето на българите постъпват основно със слънчогледовото олио. Вероятният механизъм на действието на мазнините зависи от мястото на тумора. Например, при рак на дебелото черво се счита, че причината е в стимулиращото действие на мазнините за освобождаването на жлъчни киселини, които от своя страна стимулират развитието на ракови процеси. При рака на гърдата се приема, че ефектът на мазнините се дължи на предизвикани от тях промени в профила на половите хормони. “BG Север”


Енергията на думите и погледа

 

Правила за оглеждане в огледало

 

Даниела ДОЧЕВА

(продължава от бр. 20)

1. Не се поглеждайте в огледалото веднага след събуждане. Вероятно ще се натъкнете на една сънена и кисела физиономия и недоволството от външния вид ще се отрази върху вас самите под формата на мощен импулс негативна енергия. Ако сутрешното оглеждане в огледалото ви е станало навик, имайте предвид, че той е вреден за самочувствието и здравето ви.

2. Не разваляйте взаимоотношенията си със своя огледален двойник, не се изказвайте зле за отражението си. Фразата: "Какъв ужас!", изречена пред огледалото, ще зададе негативна програма и ще се окаже пагубна за вашата привлекателност. Точно обратното и много полезно въздействие ще има, ако преди да се отдръпнете от огледалото, се усмихнете и си пожелаете късмет.

3. Помнете, че в огледалото остава не само нашият собствен енергиен двойник, но при определени обстоятелства и двойниците на нашите гости. Хубавото е, ако те го заредят с позитивна програма - пожеланията за успех на стопаните и техния дом, поднасянето на цветя, носят само хубави неща. Но понякога и най-невинните думи, изречени в присъствието на огледалото, могат да заложат отрицателна програма. Например: "Нещо не ми изглеждаш добре" или "Да не би да имате някаква проблеми с мъжа ти?". Затова биоенергетиците препоръчват след като гостите ви си тръгнат, да изтриете огледалото с влажна кърпа.

4. Огледалата събират и натрупват енергията на всички хора и ситуации, които са се отразили в тях. Трябва редовно да очиствате огледалата от енергоинформационните напластявания. Най-добре е това да става с помощта на "сребърна вода" - такава, в която в продължение на денонощие или повече е престоял сребърен предмет - лъжица, пръстен и т.н., и жив огън (например запалена пред огледалото свещ).

5. Отразените в огледалото стайни растения хармонизират неговото информационно въздействие и оздравяват енергията в помещенията.

6. Особено внимателно трябва да бъде отношението към големите старинни огледала. Те съхраняват информация за всички хора, които са се отразявали в миналото в тях. Ако някой от собствениците на такова огледало се е занимавал със злини или е починал от тежко заболяване, неговото наследяване може да представлява известен риск за новия му собственик и семейството му. За щастие не е трудно да бъде разпознато такова огледало - неговата повърхност през всяко време на годината е студена като лед, а най-важното е, че пред него гаснат църковните свещи, дори и прозорците и вратите да са плътно затворени и в стаята да няма никакво движение. Тъй като е невъзможно да го очистите, по-добре е да се разделите с него.


 ЖЕНАТА


Лепенка предпазва от забременяване

 

“Орто Евра” се възприема от организма чрез кожата

 

Гергана ГАДЖЕВА

Лепенката е ефикасна като хапчето, гарантира компанията производител. “Орто Евра” изпуска същите хормони, които се съдържат в противозачатъчните, но в по-малки дози. Те се възприемат от организма чрез кожата. Разликата е, че лепенката се използва веднъж седмично, а не ежедневно.

“Орто Евра” е революционен продукт, създаден от “Орто Макнийл Фармасютикъл”, компания на “Джонсън & Джонсън”. Тя е първият по рода си контрацептив във вид на пластир, който за много кратко време бе одобрен от Американското управление за контрол на храните и лекарствата. Ако се използва правилно, “Орто Евра” е сигурно средство за предпазване от нежелана бременност. Според изследванията е безопасна и има ефективност 99% - колкото и контрацептивните хапчета.

Новата лепенка е много тънка, бежова на цвят, с формата на квадрат с размери около 4,2х4,2 см. По трансдермален начин предпазва от забременяване. През кожата в кръвоносната система се освобождават прогестин и естроген. Те възпрепятстват овулацията и същевременно пречат на сперматозоидите да проникнат в матката. Това са същите хормони, които се съдържат и в класическите противозачатъчни. Тъй като от лепенката те се просмукват директно през кожата, съдържанието им е далеч по-ниско. Лепенката се състои от три слоя, което позволява на хормоните да се освобождават постепенно. Поставя се всяка седмица в точно определен ден върху кожата.

През 2002 г. лепенката бе пусната в продажба в САЩ. След това в Швейцария, Италия и редица страни в Европа. Цената й в САЩ е около 40 долара, колкото струва и противозачатъчното хапче. Продава се в опаковка от 3 броя и може да се купи само срещу лекарска рецепта.

Единственият й сериозен недостатък е, че ефективността й значително намалява при жени с наднормено тегло (над 90 кг.). Съществува и малък естетически проблем: например как да бъде прикрита, когато сте по бански костюм. Основното й предимство според дамите е, че е много по-лесна за употреба. Не трябва да се мисли за нея всеки ден. Не се налага и да се използва непосредствено преди половия акт. Прилепва отлично към кожата и е водоустойчива. Може спокойно да взимате душ или вана, да ходите на море, издържа на физически натоварвания и спорт.

Страничните ефекти на “Орто Евра” са същите като при хапчетата срещу забременяване - напрежение в гърдите, гадене, главоболие, затруднено дишане, болки в корема. Едва 2% от жените са имали силно раздразнение на кожата.


ВЪПРОСИ и отговори

 

* Подходяща ли е за всички жени?

Лепенката съдържа същите хормони като хапчетата. Контрацептивите на такава основа не са подходящи за всички жени. Препоръчва се дамите, ползващи лепенката, да не пушат. “Орто Евра” не е подходяща и за жени, претърпели инфаркт или инсулт.

 

* Кога да я нося?

Когато сте готови да започнете да носите “Орто Евра”, имате две възможности - да я поставите през първите 24 часа от месечния ви цикъл или да изчакате до първата неделя след мензиса. Във втория случай обаче ще трябва да прибегнете до други нехормонални предпазни мерки като презерватив, диафрагма. Но само през първите 7 дни от първия цикъл.

 

* Мога ли да мина от противозачатъчно хапче на лепенка?

Да, но първо целият цикъл с противозачатъчното хапче трябва да завърши.

 

* Кога трябва да сменя лепенката?

Лепенката се носи 7 дни, на осмия се маха и се поставя новата лепенка. След това на 15-ия се сменя с третата, която стои в продължение на седмица. На 22-ия ден не се

поставя лепенка, за да може да дойде месечният цикъл.

 

* Как мога да променя деня, в който сменям лепенката?

През седмицата, в която не носите лепенката, може да си изберете друг ден, когато да започнете новия цикъл. Не забравяйте, че не трябва да стоите без “Орто Евра” повече от 7 дни.

 

* Как се поставя?

Поставя се винаги върху добре почистена и подсушена кожа. Избягвайте да нанасяте лосиони, гелове и кремове върху мястото, където смятате да я сложите или в непосредствена близост до нея. Проверявайте всеки ден дали е добре прилепнала.

 

* Какво да направя, ако лепенката се отлепи?

“Орто Евра” се отличава със способността си да прилепва изключително здраво върху кожата. От използваните в експеримента 70 000 лепенки едва по-малко от 3% се отлепват частично, а по-малко от 2% падат.

 

* Ще бъде ли редовен месечният ми цикъл?

Данните от изледванията показват, че лепенката е ефикасна при регулирането на месечния цикъл. Ако използвате правилно “Орто Евра”, месечният ви цикъл трябва да започне през седмицата, през която не носите лепенката.

 

КЪДЕ СЕ ПОСТАВЯ

Принципът на работа на “Орто Евра” е изключително елементарен. Жените могат да изберат къде да поставят лепенката - ниско в областта на корема, върху задните части, бедрата, в горната част на тялото или от външната страна на ръката. Изключително важно е мястото да се сменя всяка седмица, съветват от фирмата производител. “Орто Евра” обаче никога не трябва да се слага върху гърдите.


У НАС

“Орто Евра” се продава и в България. Макар и трудно, може да се намери по аптеките. Три лепенки, достатъчни за един месец, струват около 23 лв.


Перфектен грим в сватбения ден

 

Не използвайте спирала, доверете се на изкуствените мигли

 

Гергана ГАДЖЕВА

Трудно е да се определи какъв трябва да бъде гримът на една булка. Ако разгърнете някое от многобройните списания, посветени на този важен ден в живота на всяка дама, с изненада ще откриете огромната разлика в стиловете и предложенията. Как да определите кой е подходящият за вас модел?

Предварителната среща с гримьора е от изключително значение за младоженката. Така тя може да оцени неговите професионални умения и да избегне евентуалните изненади. Гримьорът пък ще ви даде съвети как да бъде поддържана и подготвена кожата за незабравимия ден.

В деня на сватбата е препоръчително да започнете първо с прическата, тъй като за нея е необходимо повече време. Фиксиращите спрейове и лакове за коса, които неминуемо полепват върху кожата на лицето, трябва задължително да бъдат почистени преди нанасянето на грима.

От изключителна важност за сватбения грим е неговата устойчивост. Той трябва да остане перфектен през целия ден. Най-големият “убиец” на красотата ви в този ден без съмнение е топлината, тъй като повечето младоженци предпочитат да минат под венчилото през лятото. Въпреки че на пазара има доста продукти с противоизпотяващо действие, често резултатът от използването им е временен или никакъв. За да се избегнат проблемите, гримьорът трябва да използва изключително водоустойчиви продукти, да избягва течните фондьотени. За препоръчване са онези основи за грим, които са по-плътни и кремообразни и са във вид на стик. Използването им трябва да бъде умерено и да не се наслагват няколко слоя. С много малко количество трябва да се покриват големи участъци от лицето. По-плътните фондьотени гарантират отлично покритие и позволяват извършването на допълнителни корекции по-късно, без да се нарушават общия вид.

Използването на пудра за малки корекции и за туширане на “лъскавите” участъци, е особено полезно преди всичко за комбинираната и мазната кожа. По този начин гримът ще е по-устойчив през целия ден. Лесно разрешение на проблема с успешното справяне с малките недостатъци и “пукнатини” в грима е булката да повери на някоя своя близка приятелка пухче и пудра на прах. Така тя ще може бързо да извършва необходимите корекции.

За грима на очите се препоръчват естествените цветове и всички нюанси на кафяво-бежовата гама, оранжево или лилаво. Най-добре е младоженката да се въздържа от използването на перлен грим, ако не е в първа младост. Синьото, зеленото и виолетовото трябва да се използват много предпазливо и умерено, тъй като са подходящи преди всичко за една доста характерна и силна личност. Изключително елегантно стоят металическите цветове, като златисто, сребристо, бронз, но само ако са поставени професионално и с вкус и облеклото го изисква.

За да се разреши проблемът със сълзите, съветът е да се избягва използването на спирала, дори и водоустойчива, върху миглите на долния клепач. Що се отнася за горния, използването на изкуствени мигли изглежда най-доброто решение: постига се дълбочина на погледа, естествен външен вид. Устните могат да бъдат гримирани с всички цветове според вкуса на булката. Не се препоръчва използването на блестящи червила - те са прекалено нестабилни, понеже съдържат предимно мазнини.

Бронзовият загар не се препоръчва, тъй като изобщо не е в помощ на крайния резултат. Дългото излагане на кожата на слънце води до дехидратация и пречи на доброто нанасяне на фондьо-тена. Гримът не изпъква, а точно обратното. На фона на бялата рокла, тенът на булката изглежда още по-тъмен.


Шест заблуди за макиажа

 

Ели СЛАВОВА

1. Вредно е да се гримирате всеки ден

Не е вярно. Напротив, гримът предпазва лицето ни от слънцето, вятъра, киселинните дъждове и мръсотията от заобикалящата ни среда. Козметичните фирми включват в продуктите си UV-филтри и овлажняващи вещества, които защитават кожата от изсъхване.

2. Черният молив уголемява очите

Не е вярно. Тъмните тонове правят очите по-малки. Ако искате да ги уголемите оптически, трябва да се гримирате в светли нюанси. Преди да нанесете спирала върху миглите си, очертайте с бял молив вътрешния ръб на долния клепач.

3. Който не се гримира, може да почиства лицето си само с вода

Не е вярно. Кожата е отделителен орган, върху нея се събират пот, мазнина и мъртви клетки. Измиването с вода е само повърхностно. Много добри са меките сапуни и почистващите лосиони, които не нарушават защитния киселинен пласт.

4. От водоустойчивата спирала миглите стават чупливи

Не е вярно. Освен че ги оцветява, тази спирала подхранва миглите с витамини и протеини. Водоустойчивост на туша придават силиконовите масла, които образуват защитен слой върху миглите. Така те стават стават здрави и лъскави.

5. От щипката за извиване миглите се чупят

Не е вярно, стига да знаете как да си служите с нея. Преди всяко нанасяне на туша внимателно и кратко притиснете миглите. Изчакайте го да изсъхне. Гумичките от вътрешната страна на щипката трябва да са здрави.

6. Кремообразният руж е по-добър от този на прах

Не е вярно. Зависи от типа кожа. Ружът на пудра е много по-добър за жени с мазна кожа. Първо напудрете лицето си и след това нанесете ружа, иначе става на петна. Кремообразният руж е подходящ за дами със суха кожа. След като го нанесете, леко напудрете, за да го фиксирате.


Освежете лицето с масаж Шиацу

 

Нина СПАСОВА

Шиацу е японски масаж за лице, известен от столетия. С него се запазва порцелановият цвят на кожата. Прави се с леки докосвания - много бавно, и най-важното - редовно, всеки ден по 5 минути.

Най-подходящото време за него е сутрин или вечер, след като почистите кожата.

* Намерете точката на слепоочията, върху която при натискане усеща болка. С върховете на пръстите правете кръгообразни движения от ноздрите към слепоочията. Повторете 3 пъти.

* За блясък в очите. Натиснете леко с върховете на пръстите вътрешните ъгълчета на очите за 3 секунди. Повторете 3 пъти.

* За шията. С обратната страна на дланите масажирайте и гладете шията от средата настрани и обратно.

* За челото. Прекарайте средния пръст и показалеца на двете от средата на челото до косата около срепоочията.

* Против бръчки около устата. С върховете на показалеца и средния пръст правете половин минутен масаж в края на устните.

* За свежа кожа. Намажете върховете на пръстите с крем и с кръгообразни движения го нанесете отначало по бузите, а после върху цялото лице.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Милен Велчев

За мнозина от плевенчани определянето на финансовия министър за водач на листата на НДСВ бе изненада, той се надява да е приятна за избирателите. Неговото участие в кампанията в Плевенско наред с другите известни фигури от основните политически сили я прави една от най-атрактивните в страната.

Въпреки голямата си заетост, Милен Велчев отдели половин час специално за читателите на “BG Север”.

 

Известни и уважавани личности са ми конкуренти

 

Милен Велчев е най-младият финансов министър на България, роден е преди 39 години в София. Първото си висше образование завършва в Университета за национално и световно стопанство, специалност “Международни отношения”. Две години работи в Министерството на външните работи като аташе, но желанието му да продължи обучението си надделява. В следващите 5 години завършва последователно американския университет Рочестър и Масачузетски технологичен институт, Кембридж. Професионалната му кариера на инвестиционен банкер стартира от Кемикъл банк. Впоследствие преминава на работа в Мерил Линч - Великобритания, където се издига до ниво вицепрезидент “Развиващи се пазари”. На тази позиция го заварва и поканата да се включи в листите на Национално движение Симеон Втори. От юли 2001 г. е министър на финансите.

Той е първият българин, получил международното признание “Финансов министър на годината” за света през 2002 г. и два пъти избиран за “Глобален лидер на утрешния ден” от Световния икономически форум в Давос. През 2004 г. беше номиниран за поста управляващ директор на Международния валутен фонд, но сам оттегли номинацията си.

Печелил е редица български конкурси.

В неговия мандат беше сложен край на банковата приватизация у нас. Две от сделките - за банка Биохим и банка ДСК, според специалистите ще останат като най-добрите приватизационни сделки в България.

За 4 години нееднократно “скърца със зъби” на МВФ, най-сериозното от което беше отказът му да отстъпи от заявеното намерение за увеличаване на работните заплати.

Семеен, с едно дете.

 

Част от постиженията и наградите:

2002 г. - “Финансов министър на година”, сп. ”Юромъни”;

2002 г. “Министър на годината” на електронното издание “Бизнесуърлд”;

2003 г. - “Глобален лидер на утрешния ден” - един от 100-те млади лидери на света, Давос;

2004 г. - “Мистър Икономика” за особен принос в българската икономика през 2003 г.

2004 г. - Доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство.

2004 г. - “Глобален лидер на утрешния ден”, един от 100-те млади лидери на утрешния ден, Давос.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Велчев, защо политическото ръководство на НДСВ реши да изпрати точно вас за водач на кандидат-депутатската листа в Плевен?

- Може би защото с Плевен е свързана част от живота ми - тук съм отбил военната си служба. Честно казано, не съм търсил всички причини, поради които бях определен за водач на листата тук, но предполагам, че роля е изиграло предизвикателството - известни и уважавани фигури като Румен Петков и Найден Зеленогорски са конкуренти. Вероятно значение има и фактът, че в Плевен е една от най-дългите листи като брой депутатски мандати в страната. Сега със сигурност ще отида да се опитам да намеря стаята си, леглото и офицерите. В този регион ще бъдат едни от най-големите инвестиции на България и аз като представител на НДСВ ще бъда гарант за тяхното осъществяване.

- Вашите опоненти - Румен Петков и Венцислав Върбанов, са бивши кметове, съответно на Плевен и Долни Дъбник, Найден Зеленогорски е настоящ градоначалник на областния град, т. е. и тримата добре познават региона, неговите проблеми и приоритети. Това не ви ли притеснява, смятате ли, че имате достатъчно информация за социално-икономическото състояние на избирателния район?

- Това може и да е така, със сигурност има какво още да науча от гледна точка на местните проблеми. Но е вярно и това, че бързо навлизам в материала, така да се каже. А имам и своите предимства от гледна точка на националния поглед върху икономиката - все пак гласуваме за национален парламент.

- Макар и да не сте запознат в детайли с проблемите на областта, предполагам, че познавате основните трудности и приоритети. Какви ангажименти смятате да поемете пред избирателите?

- Важните структурни проекти в областта трябва да напреднат в процеса на изграждането им. Това са фериботът Никопол - Турну Мъгуреле, АЕЦ “Белене”, рехабилитацията на пътя Плевен - Никопол. Определено здравеопазването има нужда от подобрение. Проблемът с комарите в крайдунавските общини ми е също известен и търся начини за решаването му.

- Какви ще бъдат според вас плюсовете ви пред конкурентите?

- НДСВ има намерение да води позитивна кампания, като наблегне на постигнатото през тези 4 години в икономиката и, разбира се, в международните отношения и интеграцията на страната към НАТО и Европейския съюз. Признаваме си, че не всички ангажименти от 2001 г. успяхме да изпълним. Голямата част от тях постигнахме и ще разчитаме на един позитивен сравнителен анализ между това, което е постигнало нашето правителство, и това, което са постигнали при своето управление двата предишни кабинета.

- В тази връзка каква е вашата самооценка за мандата ви като министър на финансите - какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

- По-редно е на 25 юни избирателят да даде своята оценка за свършеното. Аз мога да кажа, че особено съм горд с постигнатото в областта на събираемостта на приходите, в частност на митническите приходи в резултат на реформата в митническата администрация, рязкото намаление на задлъжнялостта на държавата - с намалението на държавния дълг с близо 6,5 млрд. лева, приключи приватизацията на банковия сектор, водихме разумна фискална политика, която еднозначно се оценява положително от хората.

Ако щете и това, че успяхме с разумни аргументи пред МФВ да отстоим повишението на минималната работна заплата през т. г. За 4 години тя нарасна с 25 процента. Мога да посоча също и почти двойното намаляване на данъците. Може би това, че не успяхме по обясними причини да изпълним ангажиментите за нулева ставка на данък печалба, донякъде тежи на съвестта ни. Едва ли обаче можехме да разчитаме на нещо повече от това, което успяхме да направим.

- В тежката за страната и за широки слоеве от населението икономическа обстановка един финансов министър, от когото всички искат пари, не трупа ли повече негативи, отколкото позитиви?

- Парите никога не стигат, така че не може да се очаква всички да са доволни. Мисля, че все повече и повече нашето общество и хората разбират, че парите не падат от небето, че не можем да си позволим в условията на валутен борд да печатаме банкноти, както това се правеше до средата на 90-те години. Мисля, че хората одобряват като цяло разумния подход при управлението на държавните финанси.

- Ако от вас зависеше и имахте по-голям финансов ресурс, на кого първо бихте дали повече средства?

- Не сме спрели да отделяме сериозни бюджетни средства всяка година. Благодарение на икономическия растеж имаме възможност да изразходваме все повече и повече пари. Приоритет, както знаете, са образованието, инвестициите в инфраструктурата и за други подобни цели, които сме си поставили.

- Казвате, че стабилният валутен борд е предпоставка за безболезнено въвеждане на еврото в България, но хората се притесняват, че с влизането на европейската валута цените рязко ще се повишат, а заплатите и пенсиите ще останат същите. Как ще успокоите населението?

- България от няколко години живее в пазарна икономика, където цените се определят от търсенето и предлагането. Затова няма основание за безпокойство. Цените може да станат в евро, но това не значи, че нещо, което е струвало 5 лева, ще струва 5 евро, най-вероятно е на следващия ден да струва 2,5 евро, а не 5. А заплатите също ще бъдат в евро по курса на деня. Не очаквам извънредна инфлация нито с влизането ни в ЕС, нито с въвеждането на еврото като платежно средство.

- А реални ли са опасенията, че поради строгите изисквания на ЕС след 2007 г. ще последват масови фалити на малки и средни предприятия?

- Задавате ми всички въпроси, които вълнуват хората. Аз също така вярвам, че българите сме любопитна нация и следим какво се случва и в другите държави, които се присъединиха преди нас. Всички тези черни пророчества не се състояха и няма основание да очакваме, че точно на нас ще се случат. Няма да има масови фалити. Все пак хората на бизнеса трябва да осъзнаят необходимостта от спазване на изискванията на ЕС и въобще необходимостта от трансформация на своя бизнес модел, ако това се налага в условията на общия пазар. Предприемачите и производителите не трябва да отлагат необходимите промени, а да използват оставащото време до 2007 г., за да се подготвят.

- Плевенски хлебопроизводители твърдят, че по същите причини ще бъдат закрити 80% от фурните, а цената на хляба след две години ще стане едно евро. Има ли такава опасност?

- Явно производителите тук са с една стъпка преди нас, тъй като ние планираме въвеждането на еврото през 2009 - 2010 г. Пак подчертавам - в страните, които сега се присъединиха към еврозоната, хлябът също е основна потребителска стока и техните хлебопроизводители не са били в по-изгодно положение от нашите. Въпреки това не се е стигнало до такива масови фалити.

- Според вас трябва ли да се засили ролята на държавата при усвояването на предприсъединителните фондове, за субсидиране на отделни сфери и производства в икономиката, при разпределението и контрола на социалните плащания?

- Държавата трябва максимално да се изтегли от икономиката и да не изкривява пазара чрез своите намеси, освен когато пазарът не може да се справи чрез пазарните механизми и е необходима регулаторна намеса на държавата. А по отношение на планирането и усвояването на европейските помощи държавата има основна роля и смятам, че с всеки изминал месец тя е все по-добре подготвена да изпълнява качествено тази своя функция.

- Тютюнопроизводителите, животновъдите, другите предприемачи в сферата на селското стопанство продължават да настояват за по-големи субсидии, като дават за пример страните от ЕС. На какво равнище е у нас субсидирането на този вид дейности?

- През следващата година държавата ще предоставя субсидии на земеделските производители в рамките на възможностите на националния бюджет, който, разбира се, е по-малък от европейските. От 2007 г. субсидиите ще бъдат предоставяни на българските земеделски производители директно от Европейския съюз, но по ясно определени критерии, които са еднакви за България и за другите страни от ЕС. Така че както в новите страни членки (в частност Полша), така и у нас земеделските производители ще са едни от най-проспериращите.

- Бихте ли приели да останете финансов министър в едно следващо правителство, ако то не се оглавява от Симеон Сакскобургготски, ако да - при каква конфигурация на кабинета и на парламентарното мнозинство и при какви условия?

- Решението дали ще остана министър не е мое, първо трябва да получа предложение в рамките на коалиционно правителство с участието на НДСВ. Аз вярвам, че е много голяма вероятността Симеон Сакскобургготски да повтори мандата си като министър-председател и се надявам и аз да му бъда в помощ.

- Какво ще прави след 25 юни Милен Велчев, ако не е министър - ще остане депутат или ще се завърне в Лондон?

- Не, няма да напускам България ако политическите процеси не се развият според нашите очаквания през следващите месеци. Не виждам нищо лошо в това един политик да бъде в опозиция, това е част от политическия живот.

- След като пожертвахте личната си кариера на финансист в чужбина за четири години, съжалявате ли за нещо?

- Не съм съжалил нито веднъж за това. Мисля, че натрупаният опит през тези 4 години е безценен и възможността, която ми се разкри през 2001 г., не би се повторила отново.

- Имате ли девиз, от който се ръководите в живота?

- За да ви отговоря ще започна малко необичайно. Обичам спорта и играя от дете баскетбол. Спортът развива много качества, а едно от най-ценните сред от тях е уважението към противника.

- С вашата служебна заетост, не мислите ли, че семейството ви е ощетено?

- Може да се каже, че бих искал да прекарам много повече време със семейството си, на което съм благодарен за разбирането. Какво да се прави, политическата кариера изисква жертви.

- Има ли нещо нестандартно, което бихте искали да направите, но не ви позволява общественото положение, което заемате в момента?

- Знам една максима от казармата: когато човек е прекалено зает, не мисли за глупости.


 АРТСЕДМИЦА


 Традиция

 

Васил Антонов възстанови наградите за творци "КДК-арт"

 

Догодина ще има и призове за младежи, обеща бизнесменът

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Във вълнуващо изживяване за всички номинирани и наградени се превърна връчването на наградите "КДК-арт" в навечерието на 24 май.

Главен виновник за възстановяването на тази дългогодишна традиция стана шефът на хотел "Ростов" Васил Антонов, който финансира инициативата. Съвсем логично връчването на призовете се състоя в залата на Ротъри клуб в хотела, където любезният домакин беше организирал и коктейл за гостите си.

Номинациите в различните категории, а и печелившите не изненадаха следящите отблизо културния живот в града. В категория "Театър" достойни съперници бяха режисьорът Димо Дешев и младите актриси Ива Николова и Красимира Кузманова. Все пак не можеше Димо да не получи статуетката на скулптора Адалберт Николов и плакет на КДК за постановката си "Криворазбраната цивилизация" на класическата пиеса на Добри Войников. Димо и преди години, и сега си остава надареният човек, който работи това, за което го е предопределила природата, каза народният представител Румен Петков, който връчи наградата на режисьора. Претендентите за отличието получиха грамоти.

Дългогодишният хореограф и танцьор Пламен Николов, акордеонистът и композитор Янко Желязков, който превърна 60-годишния си юбилей преди месец в културно събитие за Плевен, и най-добрият педагог по перкусии в България Симеон Серафимов със сигурност са затруднили журито. Заслужено честта се падна на юбиляра, обяви председателят на журито - писателят Георги Стойков. Аз съм имал над 2 хиляди концерта в 4 континента, но така никога не съм се вълнувал, призна акордионистът.

Напълно изненадана завари призът за литература Лалка Павлова, поетеса и учителка по български език и литература в ГПЧЕ. Тя грабна наградата за стихосбирката си "Реката на живота". Претендентки за същия приз бяха известните не само в Плевен поетеси Валентина Атанасова и Весела Димова.

Номинирани за постижения в сферата на изобразителното изкуство бяха Иван Велчев - Йово, Георги Борисов и Стилиян Атанасов. Председателят на плевенските художници Йово стана носител на отличието. А техният събрат по призвание Илия Милков получи признание за цялостното си творчество.

Директорът на драматичния театър Илко Иларионов беше извън града и не можа да вземе лично извънредната си награда за пиесата "Космонавти", написана специално за големите български актьори Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев.

Успехи в творчеството и в прославата на Плевен пожела Васил Антонов на всички творци и обеща, че догодина ще бъдат създадени и паралелни отличия за младежи.


Ремонтът на бившия куклен театър се финансира от чужбина

 

Евангелистите спечелиха делото в плевенския съд, губернаторът обжалва пред ВКС

 

Не може да не е направило впечатление на плевенчани, че от месец сградата на бившия куклен театър се ремонтира усилено. Това стана възможно, след като първо районният съд в Плевен, а после и окръжният отмениха обезпечителната мярка - възбрана за ремонт. Делото в момента е във Върховен касационен съд, тъй като областният управител (вече Николай Русинов) обжалва решението. Гледането му е насрочено за есента на 2005 г.

В местната преса надълго и нашироко се писа и говори за конфликта, възникнал между културния институт Куклен театър и църковното настоятелство на Евангелската методистка епископална църква (ЕМЕЦ), претендираща за собственост върху сградата. Болезнените отношения трябваше да разреши съдът, след като бившият областен управител Николай Маринов заведе дело срещу църквата през 2002 г. Процедурата в съда автоматично предопредели възбрана за ремонт на сградата, докато не бъдат изяснени взаимоотношенията между двете страни по делото. Докато те спореха, паметникът на архитектурата от местно значение претърпя пораженията на времето и в момента е в окаяно състояние.

Преди 5 години църквата съгласува проекта си за преустройство на сградата с Националния институт за паметниците на културата, който започна да се реализира чак сега. Първият етаж на сградата ще се превърне в зала за богослужение. На приземния ще има неделно училище за деца, църковна библиотека с богословска литература, офис на пастора и малка зала за разговори, а на втория полуетаж ще са стаята за младежи и балконът за църковния хор, информира Даниел Топалски, юристконсулт на ЕМЕЦ и председател на църковното настоятелство.

Той твърди, че земята, на която е строена, била закупена от църквата в началото на XIX в., а строежът на местната забележителност е завършен през 1912 г. Четири години по-късно е построен пасторският дом, който се намира зад църквата. През 1964 г. е сключен договор с Градския народен съвет, според който срещу 30 лв. месечен наем сградата е наета за куклен театър. Кръстът от купола е свален и на негово място е сложено петле, а църковната камбана е скрита зад допълнителен изкуствен таван. Няколко години по-късно е преустановено плащането на наема. В такива случаи законът предвижда обезщетение, каквото не е изплатено. След 1989 г. ЕМЕЦ подновява регистрацията си.

Проектът за преустройство на бившия Куклен театър в църква ще приключи около Рождество Христово, като ценната му архитектура отвън ще бъде запазена, обеща Топалски.

Той потвърди, че ремонтът на сградата в Плевен се финансира от чужбина, тъй като всички храмове на ЕМЕЦ по света имали общ бюджет.


КЛАСИКА

 

Великият цигулар Олег Криса ще свири в "Съгласие"

 

Два концерта ще има Плевенската филхармония с великия цигулар Олег Криса, последният жив ученик на всепризнатия Давид Ойстрах. За своя забележителен ученик той казва, че в 30-годишната си преподавателска дейност не е срещал такава "бляскава вродена дарба, необикновена музикалност, жив артистизъм и огромно обаяние."

На 28 май, събота, ще чуем Концерт за цигулка и оркестър от Моцарт, Соната за цигулка, чембало и струнен оркестър на А. Шнитке и Концерт за цигулка и оркестър на Брамс в зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие", а на следващия ден същата програма ще бъде повторена в зала "България", София.

Олег Криса е лауреат на международните конкурси "Виенявски", "Чайковски", "Монреал". Италианската преса пише, че "се е родил с цигулка в ръцете", след като печели и конкурса "Паганини". Криса е солист на най-големите музикални центрове и свири с най-добрите оркестри и диригенти в света. Десет години ръководи известния "Бетховенов струнен квартет". Гост е на международните фестивали "Московски звезди", "Пражка пролет", "Варшавска есен", "Локенхауз", Международна Бахова академия в Щутгарт, Баховия фестивал в Орегон, Единбургския фестивал, австралийски фестивали. Изпълнява за първи път произведения от много руски и чужди композитори, някои от които са писани специално за него. Когато дебютира на сцената на Карнеги хол през 1971 г., веднага си създава блестяща репутация на голям талант.

Освен световноизвестен изпълнител Олег Криса е и много добър педагог - преподава първо в Киевската консерватория, след това в Московския институт, а от 1975 до 1988 г. е професор. В момента е професор в "Истман" - рочестър, Ню Йорк.


130 години от рождението на Парашкев Цветков

 

Плевенското културно-просветно дружество чества войводата

 

С песни на хора при македонското културно-просветно дружество с ръководител Ангел Шопов и венци беше отбелязана в Плевен 130-ата годишнина от рождението на войводата Парашкев Цветков.

Животът на плевенчанина Парашкев Цветков е наситен със събития. Ражда се на 20 май 1875 г. в семейството на Теодораки Цветков. Гимназия завършва в София, където се сближава с Алеко Константинов и будни дейци от Национално-освободителното движение в Македония, между които и Трайко Китанчев. След 2 години учителстване в плевенски села заминава да учи музика и философия в Европа. Завършва консерватория в Дрезден, където организира дружинката "Родолюбие", ангажирана живо със събитията в Македония. След като се връща в родния си град, става учител по музика в плевенската мъжка гимназия. Цветков работи активно в учителското дружество "Братя Миладинови". Диригент е на плевенския хор и струнен оркестър. В своя реч на Първия учителски събор у нас, проведен през 1902 г. в читалище "Съгласие", той открито заявява убежденията си, като призовава интелигенцията "да помогне на брата си - македонския роб". След което е изключен от училищата в цялата страна. Заминава за София, където работи като сътрудник на различни издания, пише стихове, превежда.

През есента на 1902 г. вече е в Битоля, където става учител по български език и музика в класическата мъжка гимназия "Кирил и Методий". Възпитава и децата на руския консул Ростковски. За кратко спечелва обичта на всички в Битоля. "Любовта към отечеството е най-божествената музика на света", не забравят никога неговите ученици. Изпраща писма и стихове през границата. Включва се в революционната борба на ВМРО, а почти всичките си пари дава за оръжие. На 18 януари 1903 г. от църквата "Св. Неделя" в Битоля Парашкев Цветков и негови другари потеглят с песни за Смилево. Той е определен за районен войвода на Смилево - Гавято. Тук е главният пункт на организацията, където се складират оръжие, медикаменти и др. На 19 април се открива конгресът на Битолски революционен окръг в Смилево. Цветков е избран за секретар. Той започва да обикаля района и да вдъхва вяра и сила на поробените. На 21 май 1903 г. четата му е обградена в с. Могила, близо до Битоля. Турците цял ден атакуват четническите квартири, палят къщите. Боеприпасите се свършват, но Цветков пее бодри патриотични песни. Войводата, макар и ранен, прикрива със стрелба оттеглянето на последните шестима четници и след това се прострелва в гърдите. В Могила са избити 12 от 18-те му четници.

Боя гледат всички битолчани от балконите на къщите си. Дъщерята на видния възрожденец Димитър Миладинов - Царевна Миладинова, по-късно пише: "С каква ли клетва на уста е умирал този забравен вече плевенски гражданин, този втори Христо Ботев, във вихъра на Илинденската борба за цел един народ!" А кореспондентът на в-к "Журнал" Лудвиг Надо добавя: "Главата му бе прекрасна, глава на образован или по-скоро интелигентен човек и артист... Аз изпитах едно огромно желание да извикам: "О, нещастнико, нямаш ли вдовица, сестра, приятел, който да дойде да се прости с теб!"

Македония никога не ще забрави делото на Парашкев Цветков. Плевен се гордее, че е дал на Отечеството този велик българин.

По материали на културно-просветното дружество в Плевен

 

Самодивска песен

Стара майка син си чака,

а в гората звънна нож.

Някой пее - сякаш в мрака

някой плаче в тая нощ.

Битолска ли самодива

или майка върху син?

Плаче птица, не заспива

и прокобата извива:

"Ху-бав, ху-бав

мъртъв син."

Парашкев Цветков


ПОЕЗИЯ И ПРОЗА

 

За шести път тийнейджъри от ГПЧЕ издадоха свои творби

 

"Ние, затворени в капана на собствения си песимизъм, не успяхме да отворим достатъчно очите ви за красивото и доброто, не посяхме достатъчно вяра в душите, че те реално съществуват и ще оцелеят, ако всеки поеме своята отговорност за умножаването им.

Рано е да развявате бялото знаме на примирението! Мечтайте дръзко и осъществявайте смело своите копнежи и желания, дори понякога да се оглеждате в очите ни като съвременни донкихотовци!"

Така се обръща учителката Лалка Павлова към своите момичета и момчета от ГПЧЕ в предговора на шестото поред "Огледало" с техни творби. С право местни и национални майстори на словото я наричат духовна майка на откриващите в себе си писателски талант. В момента тя се бори най-изявените й ученици да са не само членове на местния съюз на писателите, но и на национални организации. Обединението на пишещите в Плевен използва поводът, за да приеме официално още един член - съвсем млад и пак от "Огледало" - дванадесетокласничката Мая Христова, за която "BG Север" писа неотдавна.

17 автори включва "Огледало" тази година. След 3 стихотворения на Лалка Павлова читателят се среща първо със Славена Илийчева, чиято книга с разкази "Човешки разпятия" ръководителката на литературното студио призна за най-големия му успех. С поезия и проза е представена десетокласничката Севда Грънчарова, а с преводи на Брехт, Фил Босманс, Юрий Нагибин, Анна Ахматова, Марина Цветаева и Владимир Климович са включени в сборника други творци.

Писателят Георги Стойков посъветва индивидуално младите си колеги, както ги нарече, върху какво да работят, "за да покорят думите". В галерия "Дарение на Светлин Русев" техни стихове рецитира актрисата Ваня Тодорова, а паузите озвучиха малки пианисти и цигулари от Националното училище по изкуствата.

 

Вяра за неверници

Не те карам да вярваш.

Само питам - когато си сам,

когато любовта ти умира

и когато до болка си ням,

когато сякаш Земята спира -

какво правиш без път, разпилян,

и къде се скриваш?

Не те карам да вярваш.

Само питам - когато си чужд,

когато виждаш гробове

в нощта

и някой пак те вземе за луд,

когато съвсем изгасне

свещта -

какво правиш в безликия студ

и как оцеляваш?

Не те карам да вярваш.

Ала знам, че щом заболи,

пред иконата ще заплачеш,

ще се молиш да спре да горчи

и безверието си ще прекрачиш.

Щом страхът прободе те

с жестоки игли,

дори ти се предаваш.

Не те карам да вярваш.

Само помни.

Севда Грънчарова, X а клас


 МИТНИЦА


Наскоро излезе от печат третата книга от трилогията "Митница" на бившия шеф на българските митници Емил Димитров - Ревизоро. В няколко поредни броя "BG Север" ще публикува откъси от книгата с любезното съгласие на автора.

 

Чичко Паричко

 

Емил ДИМИТРОВ

Днес министърът ме извика в 5 часа след обяд в кабинета си, но разбира се, ме приема чак в 6. От кабинета му излизат Шкембъл и преводачът му. Англичанинът ежедневно изкарва в кабинета на министъра повече време, отколкото всички зам.-министри, взети заедно. Министърът му е дал кабинет в съседство със своя. Имам чувството, че щом министърът види Шкембъл и веднага се сеща да ме извика и мен. Може и да е само случайност, но няма ден, в който да съм извикан и ингилизина да не е наоколо. В приемната, вътре в кабинета или току-що тръгвайки си.

 

Маняна

Министърът ме приема, започва да си играе редовната сценка. Разговорът му е от две части - в първата се започва с многобройни подмятания, хъмкания и доуточнявания. Този му казал, онзи му рекъл. Във втората част се започва с предложенията за кадри - как, виждаш ли, той бил обезпокоен от сигналите за тази и тази митница, затова държал именно тези хора да станат новите началници.

Този разговор безрезултатно го водим за трети или четвърти път. Испаноговорящите имат много хубав израз за такива случаи "маняна", което означава утре, ама в повечето случаи е "ще стане някой друг път, ама не се знае кога".

Изтощен от моя отказ, министърът рязко сменя темата.

- Там, онази среща в Адриатика е много важна, ама аз имам друга работа. И зам.-министърът няма да може да отиде, така че ще трябва ти да заминеш.

- Ето - подава ми той - подписал съм ти заповедта.

Аз, разбира се, благодаря за доверието и си тръгвам възможно най-бързо.

В 6 и десет съм в митницата. Обаждам се на Световната банка.

- Господин президент, имам разрешение от министъра, но няма никаква възможност да хванем полет или връзка към Кавтат.

- Емил, има ли изобщо някаква възможност да дойдеш, много е важно.

- Има, ако тръгна веднага с кола през Югославия, Хърватска и Черна гора. Може и през Македония и Косово, но е опасно. През Югославия е много по-дълго, но теоретично все още мога да стигна за срещата. Има ли смисъл да го правя?

- Ела, Емил. Ние ще се обадим за съдействие, ако ти трябва по границите. Тук вече са всичките митнически началници и министри на финансите и на вътрешните работи от Европа, Балканите и Русия. България единствено пропуска форума. Нарочно поканата бе отправена за теб. Те трябва да се запознаят с теб. Дори съм предвидил възможност за изказване, ако успееш да дойдеш. И други хора искат да се видят с вас. Направи, каквото можеш.

 

Път за никъде

Викам една преводачка, която се занимава с проектите на Световната банка, издавам й заповед за командировка и тръгваме. Заместничката ми е оставила резерв от валута в касата и сега тръгваме с по 1 000 германски марки на път.

- А къде е това Кавтат - питаме посолството им. Нито знаем къде е, нито пък сме минавали по този път. Отговорът е типично балкански.

- Карайте право към Белград, преминавате го по моста и в края на града завивате по табелите за Загреб, Сплит и Дубровник. На 15 километра след Дубровник по крайбрежието сте в Кавтат.

Според тези указания на хърватското посолство пътят е песен и след 800 километра сме стигнали. Пътувайки към границата си правя сметка, че до морето са 500 километра и го пътувам за часове, значи за една нощ мога да направя и двойната отсечка. Примерно София, Русе, Варна и обратно. Не е кой знае колко трудно.

 

Рушвет

На границата ни посрещат от наркотрафика, оправят ни набързо застраховката, получаваме зелена карта, а после ме предупреждават:

- Катаджиите им са много злобни. Видят ли хубава кола и започват да дерат. Карайте по-бавно, защото има много полиция по пътищата им.

- Как да карам бавно бе хора, като трябва да стигна Средиземно море до сутринта.

Последва споглеждане, след което един от тях отива до сградата на граничната полиция и се връща с един найлонов плик.

- Това е единственият начин да пристигнете навреме - казва ми извинително полицаят. - Казвате, че сте митничар, давате на полицията уиски или цигари и нямате проблеми.

- Два стека цигари са вътре и три бутилки уиски. За всеки случай - казва извинително полицаят и допълва - такава е нормата... обикновено.

- И задължително поискайте на влизане отсреща "потвърда" за парите, които носите. Правят се на луди при влизане и после на излизане конфискуват всичките пари.

Кой казва, че на границата само взимали рушвети. Не е вярно, с очите си го видях. Дават и то с радост. На задната седалка нежно го слагат.

На сръбската страна няма никакво задържане. Единственото, което ме карат, е да сляза от колата, за да подпиша потвърдата. Камерите на тавана се въртят като луди.

- Господин Димитров - казва ми появилият се сръбски офицер - отсрещната граница е предупредена. Вие сте гост на нашето министерство. Желаем Ви приятен път. - След което ми козирува, подава ми паспортите ни и изчезва в митницата.

Вярно било, че са предупредени. Добре дошли сме значи.

Мятам лампата на тавана и превключвам на релето за сигналните светлини. За нула време сме в Белград. На няколко пъти или по-скоро десетина ни махат полицаи за спиране. Там е почти военно положение и патрулките са навсякъде. Пускаме светлините и веднага ни дават свободен път. Светлините на нашите коли от мобилните групи са същите, каквито са в Югославия, Македония, Хърватско и Черна гора. Редуваща се червена и синя светлина. В Югославия дори парламентът ползва точно тази комбинация.

 

Митничарите не крадат, те си купуват

Зареждаме в Белград и продължаваме към границата с Хърватско. Тя идва изневиделица. В Югославия има огромен проблем с границите. Те са нови, построени на доскоро пусти места и митниците са почти като във военно-полеви лагер. Струпани контейнери и навеси, в които митничарите работят и почиват. Правени са на голо поле за броени месеци и въпреки това са в пъти по-добре почистени от нашите митници.

Сърбите са предупредени и само ни махат да изпреварим колоната. Хърватинът ни пита единствено носим ли оръжие да ни го запише и дали колата е служебна. Служебна е. Бият ни печатите и ни пускат да летим в новата държава.

Ех, ако може вътрешният ни министър да види отнякъде. Всичките конфискувани коли у нас по границите за наркотици или по други причини се предоставят на бюджетните ведомства. В МВР модерните коли са все от митницата. Но са или крадени, или с неизрядни документи. Нито една от тях не може да напуска България, защото на която и да е от другите митници колата се задържа по списък на Интерпол.

В митницата няма нито една кола с неизрядни документи. Всичко, което се движи по шосетата, е закупено от магазин и със сигурност не е крадено. Именно затова наша кола може по всяко време да излезе през границата, а на МВР никога. Моят джип е не само модерен, но и законен. И на компютъра на Хърватска няма интерполска забрана към нашата кола. Колата може да ни я откраднат и затова задължително си имаме застраховка, но не и да ни я конфискуват. Митницата може да държи и да раздава конфискувани и крадени коли, но не и да ги ползва.

 

Няма друго ведомство у нас, на което всичките коли да са редовни

Прокурори, депутати, министри и министър-председатели - до един се возят в крадени или нередовни коли. Повечето дори не знаят, пък и няма откъде да разберат. Но в митницата нередовни няма. Ако на митничаря му потрябва нещо, той не иска крадено, а си купува ново. Най-хубавото е от магазина.

Стигаме Загреб, преминаваме го и аз спирам на поредната бензиностанция да заредя. Някъде наоколо е крайбрежието, после Дубровник и на 15 километра около него е хотела. Питам бензинджията колко остава до Кавтат или Цавтат, както там му викат.

- По пътя през Сплит имате още около 7 - 8 часа.

Предполагам, че се шегува, трябва да сме наблизо, нали ни казаха около 800 километра. То и бензинът ми е за толкова предвиден.

Сядаме отново и започваме да гоним табелите за Сплит. Започва балкан, пътят е заледен, завоите нямат чет. Очаквам всеки момент да видя морето. Оглеждам се отляво и отдясно. Засега го няма. Табелите обаче са налице. Дори има огледала на всички конфликтни завои и нито едно не е откраднато. Призори навлизам в един град, който обаче не е моят. Но пък на табелата пише "400 км до Сплит".

Започвам да си мисля, дали не обикалям в кръг. За толкова време и с тази скорост трябваше да съм стигнал почти до Виена, ако карах по магистралата за Европа. Не пътувам за Рим, а за Хърватското крайбрежие на Адриатика.

Когато най-накрая вече по светло виждам Сплит, не мога да повярвам, че това не е сън. Минал съм около 1 200 или 1 300 километра. Точно време да допълня резервоара и отново да попитам за пътя към Цавтат. Но питам за Дубровник. Кой го знае този Цавтат какво село е и дали няма няколко такива с еднакви имена.

- Пътувате само по крайбрежието и след около 250 - 300 километра сте там.

- Вие сериозно ли говорите - питам, макар че човекът изглежда нормален.

- Няма да сбъркате, около 300 километра е само по крайбрежието. Като минете границите, сте в Дубровник.

Решавам, че бензинджията е луд. Какви граници сънува. Сплит, Дубровник и Цавтат са в Хърватия и сме в Хърватия. Вече не помня преди колко километра пресякохме сръбската граница и влязохме в Хърватско. Преводачката сладко спи на задната седалка, така че не дочува добрата вест. Налага се да се обадя в София. Вече е време да са станали. Както е тръгнало, аз го смятах до морето и обратно, то излезе два пъти по толкова и още има да пътувам.

Какви жертви заради таз Световна банка. Другите със самолета направо в хотела, аз опознавам Балканите.

Пътят е крайбрежен, изкачат коли, колела, моторчета. Кипи усилено строителство и най-различни бетонобъркачки и бордови камиончета ми се пречкат или спират по платното. Шофирам като на родео, а полицаите са във всяко населено място. Но няма как, форумът почва в 10 часа и трябва да съм там. Както ми е криво, готов съм веднага да се върна или ако мога да го забравя този път.

 

Граница тук - граница там

Пътем вече са ми докладвали за какво става дума. Вчера бе късно и никой не очакваше, че ще се ходи по широкия свят, но днес информацията вече е пълна. Километрите, ако не заобиколим, са общо 2 800 и Загреб не е почти крайната точка, както си мислех, а е средата на пътя, както вече сам се убедих. Цитират ми за границата пред нас от престараване дори и номера на междудържавното споразумение за създаването им. То в живота е така, цяла нощ няма кой да ти посочи пътя, а сега ти чукат импулси на телефона да ти казват излишни глупости.

Накратко не само България е уникална, такива са целите Балкани. В Европа границите се заличават, ГКПП-тата се закриват, само външните граници останаха и вътрешни митници, но ние на Балканите правим нови граници, нови митници и пунктове. Вместо една Югославия, сега има няколко държави. Насред полето или навръх планината минават новите трасета на държавните граници. Сложни взаимоотношения, охрана или контрабанда. Бивша югославска република е заделила своя пай, но е поискала и достъп до Адриатика.

А тя територията е неделима. Пътят от Сплит за Дубровник се вие покрай морето. Но малко преди Дубровник е направено трасе - "Клин", в което земята е обявена за независима. И сега вървиш по пътя и стигаш граничен пункт на Хърватско. Напускаш им територията и те те проверяват. Един километър след това си на пункта на новата държава. Пак проверка. Продължаваш да караш по същия и единствен път и всичко ти се повтаря в обратен ред.

Митница - буферна зона - хърватска митница. В рамките на едно село или около 5 километра минаваш четири гранични пункта.

Пътят се поддържа, чисти и опесъчава от хърватите. Заедно с мен вървят няколко камиона на пътното строителство. Те са с номера на Дубровник. За всеки ремонт трябва да преминават двете граници, за да си свършат работата и вечерта обратната процедура на прибиране.

Целият трафик на Хърватското крайбрежие в посока Дубровник, а това е перлата на Адриатика, минава през същите две граници и 4 ГКПП-та. Нали сме на Балканите.

Дубровник е страхотен град. За да влезеш в него, се заобикаля около устието на една огромна река. Няколко километра обиколка, която посредством един огромен мост - половината въжен, половината бетонен, се минава за митута. Мостът е пред завършване и е нещо, което досега не съм виждал. Много красив. Но нас ни отклоняват по дългото трасе. То като ти тръгне. Само още 15 километра. Настъпвам газта докрай.

 

Кавтат

Хотелът е бивша резиденция на сръбското правителство. Не си знае звездите. Вижда се още от Дубровник. На входа охрана, полиция, военни. Тук било мястото, където живеят всичките ООН, Кейфор и Есфор и не знам си още колко фор и милитари, наблюдатели и лентяи. Отвън бетеери и танкове. Вътре джипове и бусчета. Белите джипове са със залепени табелки с надпис Монитор, зелените са на американската армия, червените някаква жандармерия.

Ние пък сме с тъмносин. Очевидно цветът им хареса, защото охраната на бегом маха една стойка и въженцето на свободно място до самия вход на хотела. Ако знаех, щях да поизмия джипката, но тя и така си е хубава. Сигурно имат и камери за наблюдение, защото отвътре изскача някакъв местен военен, водещ заседанието. След него идват цял взвод белокоси старци да ни питат как сме успели за една нощ да дойдем с колата. Нищо чудно и някой облог да са направили.

Настаняват ни в стаи, които струват годишната ми заплата. Но няма време за спане. Няма и ядене. Цялата зала е готова да започне заседанието.

(Следва)


 БИЗНЕС


Идва краят на масовата приватизация

 

Разписки се получават в регионалния офис на агенцията

 

Еми СТАЛЕВА

На 30 юни изтича срокът на валидност на инвестиционните бонове от втората вълна на масовата приватизация, припомнят финансисти.

Гражданите, които разполагат с такива книжа, трябва да побързат с реализацията им. Собствениците на бонове имат два варианта за маневриране - да ги продадат на фондовата борса или да се включат в последния централизиран търг, при който на борсата ще бъдат предложени акции.

Информацията на инвестиционните посредници се отнася само до гражданите, които са придобили бонове в периода между 20 юли 1998 г. до края на 2001 г. Собствениците на неизползвани бонове от първата вълна (зелените бонови книжки) вече не могат да ги продадат, защото срокът им отдавна е изтекъл.

Във втората вълна на масовата приватизация участваха 1,1 млн. българи, тя протече по-вяло в сравнение с първата, където взеха участие повече от 3 млн. души. 250 инвестиционни бона срещу такса от 5 лв. или 1 лв. имаше право да придобие всеки, който се включи във втората вълна. Така на пазара се появиха книжа с номинал от около 250 млн. лв. След търговия и трансформации или приравняване на книжата към инвестиционните бонове в крайна сметка се оказа, че в момента са неизползвани книжа с номинал 77,5 млн. лв.

През 2002 г. инвестиционните бонове бяха предложени на борсата, а притежателите им вече получиха реална цена за тях. Тогава са били издадени около 600 хил. депозитарни разписки, а през май 2005 г. само 116 хил. от тях са били взети от собствениците им, което означава, че половин милион българи не са се заинтересували от възможността да спечелят от боновете си.

Плевенчани трябва да знаят, че разписките се получават от регионалния офис на агенцията за приватизация. Там те могат безплатно да си вземат депозитарна разписка, а после да продадат боновете си на борсата по текущи цени. Така им се изплаща сумата от 150 лв.

Ако търговията се извършва чрез лицензиран инвестиционен посредник, то гражданинът трябва да плати комисиона. До 2 седмици ще се състои 12-ият централизиран публичен търг, на който срещу инвестиционни бонове ще бъдат продадени акции от 20 фирми.

През юни агенцията за приватизация подготвя още един неприсъствен търг, където ще се предлагат държавни дялове от дружества с ограничена отговорност.

Ако до 30 юни притежателите на бонове от втората вълна на масовата приватизация не ги изтъргуват, то те губят шансовете си да спечелят, а книжата им ще останат само безполезни хартийки. Инвестиционни посредници обаче смятат, че има някаква минимална вероятност следващото правителство да удължи срока на масовата приватизация със задна дата. Защото първоначално втората вълна трябваше да приключи още в края на 2001 г., после за краен срок бе определен юни 2002 г., а през 2004 г. отново финиширането бе отложено за юни 2005 г.


Градински център предлага екзотични видове

 

Даниела ДОЧЕВА

Първия градински център в България, който ще предлага всичко от отглеждането на разсад и всякакви екзотични растения за озеленяване до аранжирането на вътрешни и външни градини с всички необходими декоративни предмети, започна да изгражда Владимир Михайлов. Идеята за центъра, който се намира в ж. к. "Дружба", е от преди една година, а реализацията й - от два месеца.

В момента градинският център предлага над 150 различни вида растения, като асортиментът постоянно се обогатява. "При нас цените може да са малко по-високи от тези на вносителя, но за сметка на това има голямо разнообразие. Точно в това е ефектът. Хората не искат да имат 20 еднакви борчета например, а да направят раздвижена композиция в градината си", обясни Михайлов. Тук клиентът може да намери от съвсем дребни разсадчета, храсти - вечнозелени, листопадни, иглолистни, до трахикарпуси по 4 - 5 метра. Трахикарпусът е вид палма, която е студоустойчива и се внася от Италия. Цветя се внасят и от Холандия, Унгария, Турция, Гърция. В момента най-много се търсели финикови палми. Цените на растенията варират от 20 ст. до 2 хил. лв. Най-скъпи са трахикарпусите, които струват около 2 хил. лв. Много атрактивна е плачещата вишна, чиито клони са като на върбата. В България има само три такива по обясними причини - цената е 1 500 лв.


Улесняват регистрацията на фирми

 

Обслужването ще се извършва на “едно гише”

 

След 10 август т. г. отпада задължителната регистрация на фирмите в данъчната служба, в НОИ и в митниците (в случаите, когато дружествата извършват външнотърговска дейност). Само номер на фирменото им дело и регистрация по БУЛСТАТ ще се изисква от тях, съобщиха от агенцията по вписванията.

Досегашната тромава процедура по регистрацията, която обхващаше едномесечен период от време, ще бъде съкратена. Фирмите ще получават всички документи в едноседмичен срок, предвиждат от агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието, където се води регистър БУЛСТАТ. Така обслужването на дружествата ще се извършва на "едно гише".

"BG Север"


Токуда банк работи и за плевенчани

 

Шефът на местния клон Александър Митев обещава специални преференции за лекарите

 

Дора ДОНЧЕВА

Японската банка на името на собственика й Токуда без много шум се настани на плевенския банков пазар. Директорът на клона тук Александър Митев започва с малък екип, но с много амбиции да се докаже в обслужването, както го е правил досега, и постепенно, но упорито да разширява присъствието на Токуда банк на този пазар.

Плевенският клон на Токуда банк е петият в страната.Тя е универсална търговска банка, но с приоритет към медицинското обслужване, към лекарите, заяви Митев. Банката дойде в София във връзка с изграждането на японска болница тук, догодина тя вече трябва да е готова. Всъщност това ще е една суперболница, ще обслужва голям регион от Югоизточна Европа. И заедно с това ще се развива и банката. А Плевен е с най-голямата болница в страната, с най-много лекари на глава от населението, с медицински университет и вероятно поради това представлява и голям потенциал за банката.

Токуда банк е универсална търговска банка и в момента се насочваме не толкова към инвестиции, колкото към потребителските кредити, разясни Митев. Специално за лекарите има определени средства, те се ползват с преференции. Тези заеми се дават по специална програма, както краткосрочно, така и дългосрочно. Трезорът държи на бързината и качеството на обслужването и лоялността към клиентите.

Плевенският клон на Токуда банк разчита на конкуренцията в доброто банкиране, на вече познатите предприемачи, които екипът е обслужвал в други банки. Само за три седмици, откакто работи клонът, са раздадени около петнайсет кредита. Александър Митев очаква увеличение на лихвените проценти на депозитите и се надява тогава банката да стане по-атрактивна и да привлече повече клиенти.


Липсват мераклии за Младежкия дом

 

Дара ПЕТРОВА

Обявеният в средата на месеца търг за продажба на Младежкия дом в Плевен не се състоя поради липса на кандидати за закупуването му. Имаше запитвания, но тръжна документация не бе купена. Сградата е доста атрактивна, но с определени функции и може би сериозният купувач още не се е появил, коментират специалисти. Може би и цената е повод за въздържане. 1,1 млн. лв. е оценката на сградата, но не е голяма, казват от общината. Продава се и 4 дка площ, застроена и незастроена.

Новата наредба за продажба на общинско имущество не предвижда насрочване на втори търг, след като първият не се е състоял. Ще трябва отново да се внася предложение за продажба на Младежкия дом на заседание на общинския съвет, дали ще се променя цената, не се знае. Но едно е безспорно - сградата се руши, занемарена е и ако общинското ръководство бе намерило начин да я стопанисва и ползва по предназначение, това нямаше да се случи.


Йовита Куманова, пресаташе на ТДД - Плевен:

 

Данъци по Интернет се плащат само с електронен подпис

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-жо Куманова, какви условия трябва да изпълни едно данъчно задължено лице (ДЗЛ), за да започне подаване на декларации и дневници по Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) чрез Интернет?

- Услугата “ДДС по Интернет” е възможност на всички регистрирани по ЗДДС лица в България да подават своите декларации чрез Интернет. За да използват тази възможност, данъчните субекти (фирми) трябва да имат преди всичко достъп до Интернет, универсален електронен подпис (ЕП)и да депозират в данъчната дирекция, където са регистрирани, заявление за подаване на данъчни декларации по електронен път.

- Какво представлява електронният подпис?

- Това са двойка математически свързани ключове - частен и публичен. Частният ключ служи за създаване на електронен подпис и е достъпен само за подписващия. С публичния ключ се извършва проверка на ел. подпис и се публикува в публичния регистър.

Притежателят на ЕП получава сертификат (или т. нар. удостоверение за ЕП), който служи за идентификация на лицето. За доказване на самоличност като документ е необходима лична карта. За да боравите със системата на ЕП трябва да притежавате сертификат и смарт карта.

Сертификатът се съхранява на смарт картата и нейното съдържание е уникално. Само върху нея се съдържа частният ключ. Тя има прилика с дебитната карта и при загуба (или някаква друга причина), не може да бъде използвана от друг. Защото ПИН кодът се съхранява само от потребителя и нейния собственик. Това осигурява високо ниво на сигурност и идентичност.

В сертификата се съдържат:

- данни за лицето /име, адрес, ЕГН/;

- имейл адрес, на който подписващият ще получава отговор;

- сериен номер на сертификата;

- срок на валидност (в момента 1 г. с подробност до час и минута).

- Как фирмата уведомява данъчната администрация за желанието си да подава декларации и дневници чрез Интернет?

- Това става чрез заявление за изпращане на данъчни декларации по електронен път.

Такова можете да получите от ТДД или да разпечатате от страницата на Главна данъчна дирекция (ГДД) в Интернет www.taxadmin.minfin.bg/dds/

След попълване на формуляра същият се подава в ТДД по регистрация, с което се заявява желание, че започва подаване на данъчни декларации по Интернет.

Това не лишава ДЗЛ от правото да подава дневници и своите декларации по ЗДДС лично в ТДД.

- Как фирмата подава информацията? Какви са последователните стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да може дружеството да се включи в системата на ЕП?

- Първоначално се оформя магнитен носител както и до сега. После се влиза в УЕБ адреса на ГДД

/www.taxadmin.minfin.bg/dds/. Дискетата се поставя във флопидисковото устройство и се:

- задава път до данните;

- натиска се бутон формиране на декларация, след което данните се визуализират в стандартна бланка на СД по ЗДДС;

- извършва се проверка за вярност на данните - натиска се бутон проверка;

- ако информацията е вярна, подаващият натиска предаване и системата подканва за въвеждане на уникалния ПИН код.

- Какво прави данъчната администрация, за да приеме информацията?

- Извършва се проверка по отношение на формата и параметрите на изпратения електронен документ, както и спазването на нормативните изисквания за неговото съдържание и начина на представянето му.

Проверява се валидността на сертификата и на имейл адреса, посочен в сертификата, и се връща съобщение с вх.№ от данъчната администрация (това е моментът, в който декларацията се счита за подадена).

- Възможно ли е да се получи отказ и кога?

- Когато данъчната декларация (ДД) и справките, изпратени по електронен път, не са подписани или са парафирани от неовластено за това лице. Също така в случаите, когато не са спазени формите и параметрите, на които следва да отговарят ДД и справки.

- Освен за ДДС, за какво друго може да се използва електронен подпис?

- Могат да се подават декларации за Държавно обществено осигуряване към Персоналния регистър на НОИ. Също така се извършват електронни банкови разплащания, правят се справки за трудови договори към НОИ по Интернет. ЕП се използва и за подаване на декларации по чл. 41 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ).

- Може ли да получим електронен подпис тук, в Плевен?

- В Плевен има офиси и на двете фирми, които издават ел. подписи в България. За тях можете да научите на интернет страницата на Комисията за регулиране на съобщенията www.crc.bg.

- А възможно ли е с един сертификат да се подпишат няколко фирми?

- Да, стига лицето притежател на сертификата да е овластено от представляващия фирмата да подава ДД и справки по електронен път от името на данъчния субект, както и да получава електронни изявления на данъчната администрация, адресирани до данъчния субект. Актовете за овластяване (нотариално заверено пълномощно) се прилагат задължително на хартиен носител към заявлението.

- Кога и как може сертификатът да се прекрати, в кои случаи това е наложително?

- Ако изтече срокът и той не е подновен. Може и с молба до доставчика на услугата за предсрочно прекратяване. А при възникнала нужда от промяна в заявените обстоятелства, същите се съобщават на данъчната администрация с подаване на ново заявление. Промяната има действие за данъчната администрация от момента на съобщаване.

- Какви предимства има подаването на декларации и дневници чрез Интернет?

- Обръщаме внимание на бъдещите ползватели на електронен подпис, че използването на услугата “ДДС по Интернет” пести време и разходи, елиминира необходимостта от ежемесечни посещения на ТДД и дава пълни гаранции за сигурността на информацията.


 АГРОАКЦЕНТИ


Нешо Миранов:

 

Предстоят фалити на тютюнопроизводители

 

30% от виржинистите не отговарят на изискванията на Европейския съюз

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Около 30 процента от производителите на тютюн сорт "Виржиния" ще фалират, тъй като няма да могат да отговорят на европейските изисквания. Голяма част от тях работят с остаряла техника, което увеличава разходите им и ги прави неконкурентноспособни. Това прогнозира пред "BG Север" един от най-големите производители в България на сорт "Виржиния" Нешо Миранов, който обработва 4 500 дка с културата в Бяла Слатина. Според него друг голям проблем, с който се сблъскват тютюнопроизводителите, предимно от Северна България, е високата цена за напояването, тъй като тук се отглежда най-вече "Виржиния", който изисква големи количества вода.

Скъпите горива повишават особено много себестойността на тютюна, коментира Миранов. Той изчислява, че 1,36 лв. е само стойността на горивото за обработката на килограм суха маса, при което тютюнът излиза на 4 лв. Изкупува се обаче на 2 - 2,10 лв. Разходите успяват да бъдат покрити с получаваните премии.

Нешо Миранов бе инициатор на среща с тютюнопроизводители в края на миналата седмица в Плевен, на която присъстваха министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, изпълнителният директор на фонд "Тютюн" Октай Ахмедов и Митхат Метин, член на борда на "Булгартабак". На дискусията бяха обсъдени основни проблеми, като присъстващите се запознаха и с предимствата на сдруженията на тютюнопроизводителите, които вече за страната са пет. 35 виржинисти са изявили желание да се включат в учредяването на нова организация. Тя вече е регистрирана в съда, предстои документите да бъдат внесени във фонд "Тютюн" и да бъдат одобрени от аграрния министър, информира Миранов.

47 137 тона е получената квота за България за производство на суров тютюн. По сортове тя е: за "Виржиния" - 9 023 т, за "Бърлей" - 3 208 т, за "Басми" - 31 106 т и "Куба Кулак" - 3 800 т. Нешо Миранов определи договорената квота от 9 хил. тона за сорт "Виржиния" като недостатъчна и заяви, че през миналата година са произведени около 13 хил. тона.

Все по-голямото разминаване с всяка изминала година между производството и квотата е проблем, който говори за несъвършенството на сегашната система на организация на цялото тютюнопроизводство, подчерта Нихат Кабил.

До 2006 г. размерът на премията ще се определя за всяка реколта и той ще бъде различен за отделните сортови групи суров тютюн, но еднакъв за сортовете в дадена група. Ще бъде премиран само тютюн, произведен в рамките на определената квота при условия, че идва от регион, специфичен за съответния сорт, изпълнени са изискванията за качество, сключен е договор за култивиране на продукцията и е доставена на първичния преработвател. Премията се разделя на три части - фиксирана, която се изплаща на производителите или на техните организации, варираща, която представлява от 30% до 45% от общия размер на цялата премия и се изплаща на организациите, а те я разпределят между членовете си съобразно качеството на тяхната индивидуална продукция и цената, платена от първичния преработвател. Специфичната премия е в размер на 2% и се предоставя на организациите за конкретни цели като подобряване на управлението, мероприятия, свързани с опазване на околната среда и др.


АГРОКОНСУЛТАНТ

 

Предпазете доматите от картофена мана

 

Поливайте през юни интензивно най-ранните сортове зеле

 

Най-сериозен проблем за доматите през юни се явява появата на картофена мана, като в някои години възникват проблеми и с кафявите листни петна, информират агроспециалистите. Поради особената важност на тези две болести трябва да се води профилактична борба, т. е. не бива да се допуска заразяване. Първоначално могат да се използват само предпазни средства - с редуване на два или три препарата при спазване на съответните карантинни срокове.

При настъпване на екстремални условия като силни валежи площите веднага трябва да бъдат напръскани с фунгицид , без да се изчаква изтичането на карантинния срок. Не се допуска употребата на системни препарати повече от два пъти. Ако има нападение на листни въшки, акари или трипсове, към подготвените разтвори трябва да се добавят инсектициди. Борбата с плевелите при полското производство може да се извежда с подходящи хербициди. Окопаванията продължават и ако е пропуснато азотно подхранване, то може да се извърши през месеца.

През юни трябва да започне поливането на площите с домати полско производство. Посевите се преглеждат за вирусно болни растения - ако има такива, те трябва веднага да се унищожат, за да не се допусне заразяване.

През юни се извършва двукратно или трикратно окопаване на пипера с едновременно внасяне на азотен тор. При нужда се използват листно подхранващи торове. Особено важно е да не се закъснява с прекопаването след поливката. Задължително мероприятие е извеждане на борбата с листните въшки, като се използват препарати с дълъг карантинен срок. Това мероприятие продължава почти до края на вегетацията, като по време на плододаване се използват препарати с къс вегетационен срок. Поливането първоначално се извършва с по-дълъг междуполивен период, като към края на месеца се свежда до поливки през 7 - 8 дена. Извършват се профилактични пръскания срещу маната по пипера.

При краставиците оранжерийно производство през юни се провеждат редовно пръскания срещу кубинската и брашнестата мана, много често се явяват акари, оранжерийна белокрилка и листни въшки. Води се комплексна борба. При интензивно плододаване растенията трябва да се подхранят с листни торове. В този период се извършва поливане през 3 - 4 дни. Продължава почистването на култуците. През юни растенията достигат до най-горния тел на конструкцията, върховете се насочват надолу, като се прекършват на около метър от земята. Затова е необходимо своевременно да се берат плодовете.

Двукратно окопаване и подготвяне на поливните бразди са мероприятията, които се извършват при краставиците полско производство. Преди първата беритба растенията се подхранват с азотен тор. Препоръчително е използването на комбинирани торове, но те не трябва да се слагат като заместители на азотното подхранване.

През този период започват пръсканията срещу листните въшки, които са преносители на вирусни болести. Извършват се профилактични пръскания срещу кубинската мана, ъгловатите петна и брашнестата мана, като пръсканията трябва да се съобразяват с карантинните срокове на препаратите.

Най-ранните сортове зеле се поливат интензивно през юни за постигане на по-добри резултати и след оформяне на типичната за сорта големина се обират. При средноранното производство продължават третиранията срещу листните въшки, зелевия молец, зелевите бълхи, кръстоцветните дървеници и др. като се използват препарати с по-дълъг карантинен срок, съветват специалистите. Продължава подхранването, ако се налага, редовното окопаване и поливането. В началото на месеца междуполивният срок е по-голям, като след оформянне на зелката поливките стават по-интензивни и редовни. До 15 - 20 юни трябва да се засеят семената за разсад за производството на късното зеле. Изискванията по отношение на подготовката на лехите и останалите мероприятия са същите, както при другите култури полско производство. Особено внимание се обръща на поливките, които трябва да бъдат по-интензивни. Желателно е при производството на разсад да се използват хербициди.


Да разкажем за поколенията

 

Реставрират църквата в с. Рибен

 

Божият храм е паметник на културата, строен е през 1878 г.

 

Жителите на с. Рибен твърдят, че тяхното село е най-старото в Плевенска област. Основано е през 9-а година след Хр. Историята разказва, че през 29 г. пр. Хр. Северна България започнала да попада под римска власт. В 9-а г. след Хр. тя вече била подчинена на римския владетел, който я нарекъл провинция Мизия. В нея попадал и Плевен. По-късно римският владетел поискал да съедини долината на р. Марица с р. Дунав. За тази цел той прекарал т. нар. военен път през Троянския проход за гр. Ескус (дн. Гиген). На много места по пътя били построявани почивни станции. Първата, най-близка до Плевен, била наречена "Ад путея", което означава "при изворите", днес с. Рибен. Доказателство, че Рибен не само е основан от римляните, но е бил и нещо като град е фактът, че тук са живели ветерани и войници на действителна служба. Потвърждение за това са намерените два каменни надгробни паметника.

Един от най-големите символи на селото и преди, и сега е ремонтираната в момента църква "Св. Николай", която е с твърде интересна история. С преминаването си през с. Рибен руските войски значително повредили полските имоти. През пролетта на 1878 г. обаче се получило съобщение от никополския управител да се яви рибенски чорбаджия при него, за да получи сумата от 1 500 руски рубли, които царят освободител изпратил, за да се раздадат на населението за нанесените щети. За тази задача бил избран дядо Павел Попстоянов, който заедно с даскал Георги Цолов и Петър Сейков се качили на конете и заминали за Никопол. Там получили сумата, след което се завърнали в селото. Първото нещо, което направили, било да съберат жителите на Рибен, за да решат заедно как да бъдат рапределени рублите. Дълго спорели по този въпрос, но до консенсус не стигнали. Отложили събранието. Подобни срещи направили още два пъти, като веднъж дори се стигнало до бой.

За да потърсят изход от ситуацията, чорбаджи Павел викнал при себе си Георги и Петър и след дълго умуване предложил с парите да бъде построена църква. На ново събрание той защитил идеята пред съселяните си и те я приели. По предложение на поп Христо божият храм бил наречен "Св. Николай". Смятало се, че такова било името на разрушената стара църква. Възприело се предложението на даскал Георги да бъдат извадени всички камъни от старата и да бъдат вградени в новата обител на Господа.

Строежът на "Св. Николай" бил започнат още в същата 1878 г. от майстор Славе от Пловдивско. Всички зидове от старата църква били развалени и материалът им вложен в новата. Работата вървяла усилено и църквата била завършена през август 1879 г. Иконите били нарисувани от македонеца Павел Иванов от с. Ташенци, Дебърско. Освещаването станало чак през 1884 г. Още при разкопаването на старите зидове обаче близо до олтара били намерени чаша и копие. Предположенията са, че датировката на чашата е от X век. Най-голямото дарение на божията обител било направено от Марин Манов през 1879 г. - кръст и два полилея. По-късно Пешо Гергов и Нешо Петров подарили чифт одежди, а други - голямата кандилница и сребърните кандила.

Преди настоящият кмет на с. Рибен Цветан Попов да започне реставрация на църквата, тя била в очайващо състояние - едната й стена липсвала, всичките греди били изгнили. Първоначалната идея - да се възстанови камбанарията, хрумнала на Попов през 1999 г., когато той е времен кмет на селото. Ремонтът започнал с дарения от спонсори, разказва самият той. После решил да възстанови и църквата. Оказало се обаче, че няма пари и затова предприел акция - във всички магазини на селото поставил кутии за дарения. Допълнително издействал от дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет 2 000 лв. и ремонтът започнал. Понеже църквата е обявена за паметник на културата, условието било тя да се възстанови в автентичния й вид. Изграждането на вътрешните колони продължило цяла година. От външната страна на стената са запазени старинни каменни кръстове. През 2004 г. за църквата са отпуснати още 4 000 лв. по програмата за изграждане на малки проекти с регионално значение. Покривът е завършен на 15 декември 2004 г. През тази година са направени много дарения, като самият кмет на с. Рибен лично дава 400 лв. Още 2 000 лв. се очаква да бъдат отпуснати през 2005 г. от дирекция "Вероизповедания".

Идеята е след толкова години с. Рибен отново да има собствена църква, която да бъде отворена за литургии на Великден 2006 г.


В нЯколко реда

 

* ОКОЛО 3 300 000 т зърно очаква земеделският министър Нихат Кабил от новата реколта. В Плевен той потвърди информацията, че е налице излишък от миналата година, който е над половин милиона тона, но подчерта, че такъв има във всички европейски страни. Кабил определи миналогодишната реколта в световен мащаб като добра. Той заяви, че от друга страна Украйна и Русия, които са основните играчи на зърнения пазар в този район започват да дават индикации за една много добра реколта, която води до ценови равнища и фючърсни сделки, не толкова благоприятни за нас. Ние като износители не сме толкова определящи, нашият експорт е между 500 и малко над 1 млн. т зърно, каза Кабил. И допълни, че надеждата му е в европейската квота за безмитен внос на зърно за ЕС в България да изиграе положителна роля.

Нихат Кабил сподели още, че това правителство оставя заделени около 12 млн. лв. за есенната кампания, като предложението му към неговия приемник ще бъде средствата да бъдат увеличени двойно.

 

* ЦЕНАТА НА ДЪРЖАВНАТА земеделска земя да се повиши с до 22 на сто, е решил колегиумът на Министерството на земеделието и горите. Целта е с повишението да се доближат оценките на земеделските имоти до действителните пазарни стойности и така да се постигне справедлива цена при изкупуване, продажба, замяна и други сделки между държавата и частни лица, обясняват от МЗГ.

Средно с 22 на сто ще бъде увеличен коефициентът за оценка на терените, разположени до 5 км от морето. Коефициентите за имоти в близост до магистрали и републикански пътища пък се повишават от 10 до 15 на сто.


 СПОРТ


Баскетбол

 

Плевенчани амбицирани за победа срещу шампиона

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Плевенските баскетболисти посрещат утре, 25 май, шампиона Лукойл - Академик в трети мач от полуфиналната плейофна серия на държавното първенство при мъжете. Момчетата на Цецо Антов трябва да победят днес, за да се задържат в битката за титлата. В състава на Спартак вече се завърна играещият помощник-треньор Петър Петров, който вероятно ще започне като титуляр. Плевенските баскетлболисти залагат на добрата форма на национала Хрисимир Димитров и на умението в стрелбата на реализатор №1 от редовния дял на шампионата Илия Станков. Плевенчани нямат победа досега в първенството срещу тима на Лукойл - Академик. Гостите идват в пълен състав за мача в Плевен, водени от капитана на националния отбор Тодор Стойков. Единствените притеснения на спортно-техническото ръководство на студентите е отсъствието на висок играч на поста "център" след напускането на поредния тъмнокож баскетболист Аджани Уилямс. При победа за Спартак утре, в неделя ще се играе и четвърти мач от серията в плевенската зала "Балканстрой". При равенство в победите 2:2 решителният пети мач ще бъде в залата на студентите в гр. Правец. Финалистът от тази серия ще срещне победителят от спора между ЦСКА и Черно море Интерком груп, а отпадналите отбори ще спорят за бронзовите медали в шампионата. Очаква се при победа утре плевенските баскетболисти да бъдат допълнително стимулирани с извънредни премии от техни привърженици от местния бизнес.


Карате

 

Децата на "Петромакс" с 13 медала

 

С 13 медала се завърнаха състезателите на плевенския клуб "Петромакс" от националното първенство по карате за деца, което се проведе във Велико Търново. Водените от инструкторите Маргарит Попов и Десислава Лачовска каратеки завоюваха 2 златни, 3 сребърни и 8 бронзови отличия. Шампиони са Николай Спасков - кумите, и Никола Гроздев - ката.

В дисциплината ката индивидуално Александър Пецорански и Тина Теофилова заеха вторите места.

Тина взе и бронзов медал на кумите, със същите отличия се окичиха и Йордан Борисов - кумите инд.,, Йоана Пецоранска - ката инд., Любомир Димитров, Николай Спасков - ката инд., Магдалена Иванова - ката инд., и Никола Гроздев - кумите инд.

В отборните надпревари по ката, в които участваха 15 тима, момчетата на "Петромакс" са вицешампиони след три победи и една загуба от домакините от КК "Калоян".


Бокс

 

Деян Петров падна от руснак на турнира "Боксам"

 

Младият Деян Петров изтегли най-тежък жребий и загуби в полуфинала на авторитетния боксов турнир “Боксам”, който се проведе на Канарските острови. Останалите 7 българи стигнаха безпроблемно на финалите в своите категории. Така българският национален отбор затвърди доброто си представяне на турнира, в чието предишно издание нашите завоюваха шампионски титли във всички категории с български представител. В категория 75 кг плевенският боксьор загуби на полуфинал от фаворита Николай Галочкин (Рус). Другият плевенчанин, състезател на Ботев (Пд) - Детелин Далаклиев (54 кг), изигра само един мач на финала и си тръгна без загуба на турнира. Най-добрите български боксьори вече са в решителния етап от подготовката за държавния личен шампионат, който ще се проведе в Сливен. Боксовият клуб Спартак (Пл) разчита най-много на титли от национала Деян Петров, както и на неговия съотборник и съперник при 75-килограмовите Румен Мотовски, който стана първи в категорията на личното отборно първенство.


Тенис

 

Португалец спечели Загорка къп

 

Португалецът Фредерико Жил спечели втори пореден турнир от международната сателитна верига по тенис Загорка къп с награден фонд 25 хил. долара. На кортовете в Плевен той надигра българина Радослав Лукаев в изключително драматичен трисетов мач. Жил взе първият сет с 6:4, във втория Лукаев успя да спечели с 6:3, а в решителния трети сет португалският тенисист надигра в тайбрека с 8:6 нашия представител. В другия финал българската двойка Илия Кушев и Димо Толев трудно победиха с 4:6, 6:3 и 7:5 Борис Кончич и Душан Михайлович от Сърбия и Черна гора. В полуфиналите двамата финалисти надиграха ирландецът Сьоренсен и испанския тенисист Алкайд Джустел. Повече проблеми имаше победителят в турнира Фредирико Жил, който спечели срещу Джустел също в три сета, докато Лукаев беше категоричен срещу Сьоренсен - 6:3, 6:3.

Другите двама българи, които бяха поставени в основната схема на турнира, отпаднаха на по-ранен етап. Ивайло Трайков загуби от най-добре представящия се наш тенисист Радослав Лукаев още във втория кръг, а Илия Кушев беше спрян на четвъртфинала от Сьоренсен.

След финала Радослав Лукаев изрази съжаление, че за втори път губи по подобен начин от Фредерико Жил, който грабна титлата и на предишния турнир в Русе. Българинът се оплака и от контузия в рамото, която не му е позволила да бъде пълноценен на финала. Тенистурнирът Загорка гостува в Плевен за седми път, а домакин на състезанието е тенисклуб Плевен.


Лукаев подари ракетата си на Румен Петков

 

Финалистът на тенистурнира в Плевен от международната сателитна верига Загорка къп Радослав Лукаев подари своята ракета на най-популярния зрител на кортовете в парк Кайлъка Румен Петков. Зам.- председателят на БСП пожела успех на българския тенисист преди полуфинала с ирландеца Сьоренсен.

Радослав Лукаев спечели мача безпроблемно и обра аплодисментите на Румен Петков и кандидатите за народни представители от плевенската листа на Коалиция за България Васил Антонов и Емил Димитров - Ревизоро.

Чаровното присъствие на Весела Лечева на решителния мач за титлата обаче не помогна на Радослав Лукаев да спечели срещу португалеца Фредерико Жил.

Олимпийската шампионка по спортна стрелба, която за втори път е кандидат за народен представител от Коалиция за България, беше сред публиката в последния ден от турнира в Плевен.


Футбол

 

Спартак (Пл) се размина с А група

 

Плевен отново остава без отбор в елитната група, стана ясно в предпоследния кръг от шампионата на Б ПФГ. Футболистите на Спартак постигнаха изразителна победа с 3:0 срещу изпадащия тим на Академик (Свищов), но въпреки шестия пореден успех на плевенчани те останаха на четвъртото място. Головете срещу студентите паднаха още през първото полувреме. Резултатът откри Светлин Симеонов още в 8-ата минута, голмайсторът на тима Георги Георгиев покачи на 2:0 седем минути по-късно, а крайното 3:0 оформи младият Иво Иванов в самия край на полувремето.

Явно запознати с развоя на мача в Пловдив, където Ботев победи Рилски Спортист, плевенчани доиграха вяло мача с Академик. Гостите също се разхождаха по терена през втората част и двата тима допълнително отегчиха малобройната публика на стадион "Плевен". В същото време отборът на Ботев се върна в А група след победата си с 4:0 над Рилски спортист в двубой от 29-ия кръг на Б група, игран пред 5 000 зрители на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Костадин Видолов отбеляза първия гол за "жълто-черните" след бърза атака в 20-ата минута. В 78-ата минута Георги Андонов с удар от 20 метра покачи на 2:0, малко по-късно Недко Миленов направи 3:0, а в последните секунди Стефан Костадинов довърши съперника. Това се оказа достатъчно за домакините, за да играят в А група идния сезон. Феновете на Ботев издигнаха плакат с надпис "1912 благодарности за Ясен", а след края на мача възпламениха множество бомби и ракети.

Места в елита си осигуриха и отборите на Вихрен и Пирин 1922, които завършиха миролюбиво 1:1 и със спечелената точка също ще са в групата на майсторите от есента. Футболистите на Спартак (Плевен) гостуват в последния кръг на Етър. Мачът няма никакво значение и за двата отбора, след като плевенските футболисти останаха извън елита, а великотърновци си осигуриха оставането в групата.


Скачачите на Слави Топузов пак с нови екипи

 

Състезателите от плевенския лекоатлетически клуб "Феникс" на Светослав Топузов заминаха за държавните първенства в София с нови екипи, подарени им от депутата Румен Петков и шефа на хотел "Ростов" Васил Антонов. Бизнесменът за втори път облича скачачите през последните два месеца.

Благодарни сме на Р. Петков и В. Антонов, които от няколко години ни оказват голямо съдействие, без да парадират, вярвайки в таланта на плевенските момчета и момичета и в тяхното бъдеще, заяви известният треньор Светослав Топузов. Според него е важно кога ти помагат - когато имаш нужда или когато дойдат успехите и всеки се опитва да си припише заслуги.

На 28 и 29 май на националния стадион "Васил Левски" е държавното първенство за младежи до 23 г., след седмица пак там са състезанията за мъже и жени. От Даринка Йотова, която е безспорна фаворитка в дългия и тройния скок и отдавна е покрила нормативите за участие в европейски първенства, се очакват шампионски титли. Светослав Топузов се надява злато да завоюва и синът му Явор Топузов, който е републикански шампион в тройния скок при мъжете. Треньорът разчита на силно представяне в държавните първенства и от страна на Дилян Захариев, Андрияна Бънова и Владимир Велин.


 ШАРЕНО


Гергана още чака истинската любов

 

Предизвикателната фолк певица взриви Плевен с хитовете си

 

Ралица ПЕТРОВА

С червена роза феновете на Гергана посрещнаха своята идолка в Плевен преди тя да пее на празника, организиран от Българската социалистическа партия по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Превърналата се вече в звезда млада поп фолк певица взриви с нашумелите си хитове събралите се пред кафе "Каскада" (известно още като "Банана") плевенчани, които призова да гласуват за кандидат-депутатите на Коалиция за България. Облечена традиционно предизвикателно (с огромно деколте и впити панталони) блондинката поизпоти татковците, които бяха вдигнали на раменете си своите отрочета, за да видят любимката си. Мила и търпелива с феновете си, близо два часа след като вдигна адреналина на малки и големи Гергана раздаваше автографи. Двама полицаи се грижеха за безопасността на певицата и внимаваха тълпата да не я смачка. Миньончето разхвърляше усмивки без да се скъпи, а на огромния интерес към нея отвърна с едно "Леле, майко!".

- Защо се съгласи да пееш на събитие, организирано от БСП?

- Това е страхотно мероприятие, на което има страшно много хора. Щастлива съм, че по този начин и точно тук могат да ме видят децата безплатно и да потанцуват с мен. Така или иначе по принцип пея по заведения, в които след полунощ забавлявам и ми се радват предимно "по-големите" ми фенове.

- Коя е истинската Гергана? Какво се крие зад зашеметяващия блясък?

- Гергана е едно мило момиче. Аз съм изключително добра. Разбира се, хората, които ме познават, могат по-добре да ме опишат, защото трудно говоря за себе си. Но не съм злобна, не завиждам. Никога не отблъсквам почитателите си, не отказвам автограф. Хората много си ме харесват. Най-щастлива се чувствам, когато ми се радват малките деца и виждам как искат да ме пипнат. Иначе аз съм си аз. Истинската Гергана е това, което виждате. Гергана на сцената е същата като в живота. Няма привиден блясък, няма фалш.

- Защо не ходиш без грим?

- Аз страшно много се харесвам без грим. Имам много нежна кожа и изглеждам добре, дори когато нямам разни неща по лицето. Особено придизвикателни са ми устните, тъй като са големи и без червило имат червен цвят. Не знам защо не ходя без грим. Може би защото хората искат да ме видят такава, каквато изглеждам по телевизията. Идвам да пея пред толкова много хора, които очакват да видят Гергана от екрана. Не мога да ги разочаровам. Затова и сега облякох сценичен костюм, който е доста предизвикателен.

- Какво мислиш за изкуствените бюстове?

- Така, както виждаш, моят си е истински. Ако след време реша да си направя някаква корекция, бих го сторила. Засега обаче се харесвам такава, каквато съм. Радвам се, че все още нямам и бръчки. Когато се появят, бих се подложила на пластична операция. Работата ми е такава, че слагам много тежък грим, който изморява кожата. За клиповете особено това е неизбежно.

- Какво харесват най-много мъжете у теб?

- Не знам. Може би откровеността ми. Сигурна съм, че не ме харесват, защото съм Гергана и заради това, че съм известна. А защото съм добра. Не е и заради бюста и визията ми. Но може би мъжете виждат у мен първо очите. Като че ли имам някакво излъчване. В първия ми клип "Губя те бавно" очите ми бяха леко притворени, защото бях много изплашена и вероятно оттам тръгнаха нещата.

- Ти какво цениш най-много у един мъж?

- За мен най-ценното е един мъж да е добър, да се държи добре с мен. Не е важно да е красив. Всяка една жена може да си хване най-голямия красавец. Важното е тук какво има (сочи си главата).

- Как поддържаш фигурата си?

- Обичам да играя тенис на корт. Спорттът е идеалният начин една жена да поддържа фигурата си. Не спазвам абсолютно никакви диети, хапвам си от всичко.

- Срещна ли голямата любов?

- Не, все още чакам истинския мъж. На този етап личният ми живот е доста еднообразен - на участие, после - вкъщи. Засега мога да си позволя единствено авантюри, защото в момента изживявам мечтата на живота си - да бъда певица.


В ДРАМАТА

 

Нешка Робева отново със завладяващ спектакъл

 

Даниела ДОЧЕВА

Само в един спектакъл могат да се чуят и видят чалга, рап, брейк, български народни танци, художествена гимнастика, рокендрол, кан-кан, акробатика, унгарски танци. Той се нарича "Триптих" и е създаден от Нешка Робева. 30 танцьори от нейната трупа цял час вилняха на сцената на драматичния театър в Плевен вечерта на 24 май. Митични същества, събития от българската история и вечната борба между доброто и злото чрез музикални и пластични образи преливаха от сцената към зрителя, за да го погълнат изцяло. Настроението се движеше от ефирните бавни танци до динамичните бързи, които просто заставяха публиката да тактува и ръкопляска в ритъм. Много фолкаджийки биха завидели на пластиката и кръшните движения на танцьорките на Нешка, които показаха, че ги бива не само да въртят лента, топка и въже, но и да извадят на показ балканската си същност. Професионализмът и артистизмът на нахъсаните момичета и момчета на сцената, които се раздадоха докрай, предизвикаха всеобщо възхищение.

Идейният проект, хореографията и режисурата на спектакъла е на главния художествен ръководител на трупата Нешка Робева, която не спира да експериментира, като обединява на пръв поглед несъвместими ритми и танци. Зрелищни костюми, отразяващи неоново осветление, тъпани, върху които се танцуваше, аксесоари в стил милитъри, пушек, подвиквания и смях от сцената не оставиха нито един равнодушен зрител в препълнената зала. Хореографката не беше забравила да изобрази чрез музика и танци съвременната улична култура, радваща се на неугасваща жизненост. Социално ангажирани текстове с жаргонни, а на места и цинични изрази, рецитираха двама рапъри на сцената, а техни последователи си прехвърляха бутилка алкохол. Емоциите вдигна брейкар, който доста време не спря да чертае по пода и във въздуха сложни фигури с тялото си.