Брой 18                                                    

6 - 12 май 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Безплатен предизборен съвет към Зеленогорски

 

При цялата ни демографска криза, особено в селата, да се ликвидира с лека ръка детската градина в Ясен (виж стр. 5) направо граничи с престъпление към нацията. Педагози, родители, население и местен кмет правят отчаяни опити да запазят макар и мизерната придобивка за 45-те малчугани, които въпреки отвратителните условия са щастливи, че са заедно, че научават нещо, че са българчета!

И ако бог е високо, а цар далеко, то общинският кмет на Плевен е само на 5 километра. На колкото месеца е и писмото, което той не желае да удостои дори с отговор.

Без да се натискаме за негови имиджмейкъри, ще си позволим един безплатен съвет към водача на листата на СДС: Г-н Зеленогорски, ако няма предвидени средства в бюджета на общината за нова детска градина в с. Ясен, спестете малко пари от лъскави предизборни плакати и блудкави клипове и с тях ремонтирайте поне старото училище.

 

Трафикът на малолетни

 

Печелившият бизнес процъфтява и в Плевен


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


След 20 години

 

Детският хор на БНР отново на плевенска сцена

 

"BG Север" изненада малките таланти с огромна торта

 

Даниела ДОЧЕВА

Две значими събития в културния афиш на града имаше тази седмица - и двете свързани с очарователните малки дарования от Детския хор на Българското национално радио. Два последователни дни зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" беше пълна с меломани, дошли да се насладят на хоровото изкуство.

Плевенската филхармония подготви слушателите със Симфония №38 - "Пражка", от Моцарт. След инструменталното изпълнение 40 деца в прекрасните си концертни костюми с български шевици заеха своето пространство на сцената. Под диригентството на маестро Стефан Недялков те защитиха за пореден път дългия списък от престижни национални и международни награди, с които са удостоявани. След 20 години Детският радиохор пак трогна и просълзи публиката си в Плевен - този път с прекрасно изпълнение на кантата "Стабат матер" ("Стоеше скърбящата майка") от Перголези. Обещаващите оперни певици Антония Раднева - сопрано, и плевенчанката Ива Данова - мецосопрано, с дълбокия си лиризъм предизвикваха спонтанни аплаузи.

Щастлив съм, че Детският радиохор и Плевенската филхармония, която е част от визитната картичка не само на нашия град, но и на България, правят плевенчани съпричастни с голямото изкуство, поздрави музикантите народният представител Румен Петков. Възхищаваме се на изпълненията ви. Бяхте невероятни, възкликнаха минути след края на концерта корепетиторката на хора и академик Недялков.

Най-голямата изненада за 40-те славейчета беше огромната и вкусна торта с петолиние, която им подари екипът на "BG Север".

Емоцията от сцената към залата и обратно преливаше и на следващата вечер, когато под палката на акад. Христо Недялков хорът изпълни произведения, с които след 2 месеца ще се представи за 17-ти път пред публика в Япония. Малките професионалисти, както ги нарича техният диригент, показаха изключително вокално майсторство - спятост между партиите, интонационно чисто пеене, красива музикална фраза.

В първата част на концерта те предложиха на слушателите популярни произведения, между които "Две хумористични песни" на Николай Кауфман, "Во царствие твоем" от Добри Христов, "Родино, мила" по музика на Борис Тричков, "Пролетен валс" от Юлиян Слабаков, "Песен и игра" от Александър Йосифов" и др. Във втората част звучаха композиции на Чайковски, М. Хайдн, Джакомо Пучини, Цезар Франк, Росини, Доницети, Ямамото Наозуми и Тацуо Такаи. На рояла акомпанира корепетиторката на хора Силвия Гълъбова.


Военният клуб отмени концерт заради смъртта на българите в Ирак

 

Военният клуб в Плевен отложи предвидения за 4 май концерт на представителния духов оркестър на Сухопътни войски за 10 май 2005 г. заради смъртта на редник Преслав Стоянов и младши сержант Валентин Донев в Ирак. Министерство на отбраната, Генералният щаб и Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" заради трагичния инцидент отмениха всички културни прояви, планирани за 4, 5 и 6 май. "BG Север"


Стартира третият етап от изграждането на малки регионални обекти

 

Започва третият етап от изграждането на малки обекти с регионално значение, съобщават от областната управа. По думите на новия губернатор на Плевен Николай Русинов Министерството на регионалното развитие и благоустройството е одобрило 58 проекта на обща стойност 427 130 лв. Те са предложени от инициативни комитети, читалищни настоятелства и нестопански организации и обхващат ремонти на фасади на сгради и покриви, благоустрояване на паркове, изграждане на автоспирки, детски площадки и др.

Отпуснатите средства от дирекция Вероизповедания към МС за ремонт на църкви са: "Св. арх. Михаил", с.Пелишат - 2 000лв.; "Св. арх. Михаил", с. Милковица - 2 000 лв.; "Св. Димитър", гр. Искър - 1 500 лв.; "Св. Никола", с. Рибен - 2 000 лв.; "Св. Параскева", с. Одърне - 2 000 лв.; сградата на Плевенска митрополия - 2 000 лв.; "Св. арх. Михаил", с. Крушовица - 2 000 лв.; "Св. Параскева, с. Петърница - 2 000лв.; "Св. ап. Петър и Павел" - 3 000 лв. "BG Север"


"Новото време" праща 15 делегати на конгреса

 

Петнайсет ще бъдат участниците в предстоящия национален конгрес на Новото време от Плевенска община, съобщават от пресцентъра на партията.

Това е било решено на конференция на общинската организация. Националният форумът ще се състои на 7 и 8 май в столицата.

Сред избраните са председателят на общинската организация на партията д-р Аспарух Георгиев, неговите заместници - Йордан Караиванов и Юлиан Генов, членовете Борислав Кипров, Свилен Василев, Георги Георгиев, Венцислав Иванов, Лъчезар Константинов, Христо Хинов, Здравко Пенев и др.

На общинската конференция са били издигнати и кандидатури за народни представители от "Новото време за 15 многомандатен избирателен район. Те са постъпили като предложения от общинската организация на партията.

Сред номинираните са д-р Аспарух Георгиев, Атанас Герджиков, заместник-председателят на партията Красен Кралев, Румен Вълкадинов, Светла Станкулова и Юлиан Генов. "BG Север"


Бившият зам.-министър Нено Димов води листата на ДСБ

 

Бившият зам.-министър на околната среда и водите от правителството на Иван Костов - Нено Димов, ще води кандидат-депутатската листа на Демократи за силна България (ДСБ) в Плевен, реши през седмицата националното ръководство на партията. Той е роден на 20.09.1964 г. в София, член на Генералната асамблея на регионалния екологичен център до 2001 г. Доктор по физика, главен секретар на Министерството на околната среда и водите, зам.-министър на МОСВ до 2001 година, член на националното ръководство на ДСБ. Женен, с две дъщери. Мотивът Нено Димов да води листата от местната структура на партията обясниха с факта, че Плевен е град с множество проблеми в областта на екологията и инфраструктурата.

Втори в листата е д-р Димитър Лазаров, преподавател в Медицинския университет - Плевен, и местен лидер на Костовата партия. Трети е д-р Георги Георгиев, акушер-гинеколог от Червен бряг. Четвъртото и петото място в плевенската листа на ДСБ е отредено за жените - Ива Петрова, преподавател в Техническия университет, и Румяна Николова - инженер. На шесто място отново е медик - доц. д-р Димитър Чакъров. "BG Север"


Долна Митрополия

 

Правят най-дългата рисунка

 

Изложба на най-дългата детска рисунка под надслов "България в нас и в Европа" организира община Долна Митрополия по случай 9 май - Международния ден на Европа, съобщи за "BG Север" Цветелина Славова от отдел "Връзки с обществеността". Всяко от училищата ще бъде представено от екип от по четирима души, като по двама те ще рисуват една обща картина по предложената тема - "Българското културно и историческо наследство", "Национален дух и традиции" или "Природните ни забележителности". След изработването на всички рисунки те ще бъдат съединени в една. Отбелязването на празника ще продължи с концертна програма, в която ученици ще изпълнят песни и стихотворения на няколко езика.

Програмата ще започне на 9 май в 10,00 часа в центъра на Долна Митрополия. "BG Север"


Емилия Масларова представя социалната политика на БСП

 

Народният представител в 39 НС от парламентарната група на Коалиция за България Емилия Масларова ще представи на 8 май (неделя) в Плевен акцентите от управленския проект на левицата в сферата на социалната политика. Емилия Масларова е заместник-председател на комисията по труда и социалната политика и е член на комисията по здравеопазване в парламента. Срещата с нея ще се проведе в Клуба на пенсионерите на ул. "Сан Стефано" (срещу ВиК). Емилия Масларова приема въпроси от граждани, свързани с проблемите на социалните дейности и доходите на тел. 800 105 в ОбС на БСП - Плевен. Срещата ще бъде излъчена по кабелната радиомрежа на гр. Плевен."BG Север"


140 тийнейджъри са станали кръводарители

 

БЧК продължава да работи за подобряване живота на пенсионерите

141 ученици, навършили 18 години, са дарили кръв през 2004 г., сочат данни на областното звено на Българския червен кръст (БЧК) в Плевен. Тийнейджърите са участвали в националната кръводарителска кампания, която се организира всяка година. Общо дарителите на кръв в областта са 9 146. Традиционаната и характерна за организацията социално-помощна дейност бе отчетена по повод 8 май - Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. През 2004 г. тя е била осъществявана с помощта на националните дружества на Червения кръст от различни страни като Германия, Холандия, Италия, Испания, Франция, Швейцария и САЩ. Хуманитарните помощи за миналата година са били разпределени във всички общини на областта.

По-големите от тях са: медицинска апаратура на стойност 123 273 лв. за община Плевен и дрехи, обувки (втора употреба), телевизор, телефонни апарати и мебели за училището в гр. Славяново на стойност 11 754 лева; хранителни продукти и оборудване за социалния дом в с. Згалево - 55 928 лв., като дарението е от Германия, гр. Делин; хранителни продукти за 39 061 лв., дарени от гр. Термоли, енория "Каритас- Италия; медицинско оборудване на стойност 20 261 лв. за медицински център в гр. Белене, предоставено от гр. Падуа - Италия; сухо мляко на стойност 21 270 лева за социалните заведения и интернати в областта.

През 2003 год. стартира проект Да помогнем заедно на хората от третата възраст, финансиран от Министерството на земеделието на САЩ чрез американския Червен кръст. Той има за цел да подобри качеството на живот на плевенските пенсионери чрез изграждане на ефективно действащ механизъм, улесняващ достъпа до елементарни здравни грижи, до институции, до различна по вид информация. "BG Север"


Бизнесмен праща лекари в селата за безплатни прегледи

 

Собственикът на плевенския хотел "Ростов" Васил Антонов e осигурил медицински екип, който посещава селищата от региона и извършва безплатни прегледи на пенсионери, безработни и социално слаби граждани. Това съобщиха хора, възползвали се от придобивката. Екипът, който се състои от лекар специалист вътрешни болести и кардиология, медицинска сестра и шофьор, вече е посетил Пети квартал в Червен бряг и селата от Пордимска община Одърне и Вълчитрън. Общо над 150 души са били прегледани досега, на нуждаещите се са написани рецепти и са получили направления за прегледи при съответните специалисти. Обиколката на медицинския екип продължава в селата от община Червен бряг при следния график: 9.05. - Бресте; 10.05. - Сухаче; 16.05. - Реселец; 17.05. - гр. Койнаре; 18.05. - Горник; 31.05. - Глава.

Безплатните прегледи се извършват от 14,30 до 18,30 часа в здравните служби или в други подходящи помещения. "BG Север"


Протестна подписка

 

Над 5 500 подкрепиха читалище "Съгласие"

 

До Великден над 5 500 плевенчани се включиха в подписката на читалище "Съгласие", за да го подкрепят в протеста срещу отнетите му неправомерно 53 443 лв. от годишната субсидия за дейност, информираха от настоятелството. Въпреки голямата обществена активност по проблема, общината продължава да мълчи, недоумяват читалищните дейци. Протестната подписка, която е в защита на най-стария културен институт в града, на неговата огромна библиотека, дългогодишни школи и дейности, продължава, информираха от читалището. "BG Север"


Близо 4 милиона лева дължат потребители на ВиК

 

26 836 метра е общата дължина на подменените водопроводи през 2004 г., отчитат от ВиК - Плевен. От дружеството информират, че са положени нови, по-надеждни тръби с над 50 години гаранция. За реконструкцията са изразходвани около 650 хил. лева. Новата техника, закупена през годината - машини и оборудване, с които да се реагира бързо и ефективно при аварии, са на обща стойност 253 хиляди лева. Рентабилността от дейността на предприятието е около 2 процента.

Продажната цена на водата сега е 93 ст./куб. метър без ДДС и такса канал и пречистване, които са по 7 ст. за битови нужди, припомнят от ВиК. Несъбраните вземания възлизат на около 3 милиона и 600 хиляди лева, като от частни потребители сумата е 1,8 млн. лв, приблизително толкова дължат и обществени абонати.

Като приоритет в работата си през през 2005 г. водното дружество поставя и клиентски ориентирания подход, съобщават оттам. За целта още от края на миналата година са стартирали няколко глобални проекта: за намаляване загубите по водопреносната мрежа, за изграждане на център за интегрирани услуги за клиента, телефонен център, проект за единна разплащателна система на дружеството на територията на цялата област, както и за разплащане по интернет и банкомати. Центърът за интегрирани услуги на клиента и телефонният център ще стартират до средата на май. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Трафикът на малолетни процъфтява в Плевен

 

Това е най-печелившият бизнес след търговията с оръжие и наркотици

 

Даниела ДОЧЕВА

10-годишно момиче е изнасилено от 12-годишно момче. Като научава за това брутално посегателство над дъщеря му, бащата открива момчето, удря му само един шамар, чупи му врата и то умира. Бащата е осъден, излежява си присъдата ефективно. Това дете и цялото семейство в последствие се мести в Плевенски регион. След многократни изнасилвания и побоища момичето лесно попада в лапите на трафикантите и проституира насилствено в Македония. Тя е препродадена няколко пъти, дори завлича своя приятелка, с която отива на "работа" зад граница. Успява да се изтръгне от омагьосания кръг, в който се върти животът й години наред, и да се върне в България. Тук получава помощ от компетентни лица. Заради ред обстоятелства обаче става отново жертва на трафик.

Това не е сюжет на филм на ужасите, а реален случай с реални герои от град Плевен. Той е само един от многото, за които полицейски служители научават, след като се сблъскат с явлението незаконен трафик на хора. Специалистите го наричат феномен, защото много от неговите характеристики продължават да са неясни. Както за повечето новопоявили се явления в обществото ни и за това липсват достатъчно подготвени кадри, които да противодействат. За да информират за ужасяващите параметри на това явление Златка Мачева, председател на център "Отворена врата" - Плевен, който се бори с домашното насилие, и д-р Росанка Венелинова, изпълнителен директор на фондация "Център Надя" - София, помагащ на жертви на незаконен трафик, организираха семинар за служители на РДВР - Плевен. Освен двете дами лектори бяха Георги Караколев от Академията на МВР, Светлозар Георгиев - главен инспектор на отдел "Трафик на хора" - НСБОП, проф. Петко Дончев - съдебен психиатър, и Йордан Данковски - БЧК, София.

"Проблемът с трафика на хора е много сериозен и сравнително нов. Постоянно излиза нова инфирмация за него, която налага поетапно обучение на кадри и интердисциплинарен подход, но няма достатъчно подготвени хора. Факт е, че имаме доста добро законодателство, но то не може да заработи изведнъж. Има дори закон за трафика на хора. Преди него беше променен Наказателният кодекс, но нещата тръгват трудно. Противодействието изисква сътрудничество между институции, неправителствени организации, медии", алармираха на семинара специалисти от различни области. Проблемът идва и от там, че трафикът на хора има много лица. Той не е само за целите на сексуалната експлоатация, а и на насилствения труд - практики, близки до робството, за органна трансплантация и др. Много често установяването, набирането на факти, доказващи канал за трафик на малолетни и непълнолетни жени, започва от едно обаждане до дежурния на РДВР за лице, което няма адрес или местонахождение и е изчезнало от дома си за седмица или повече. В този случай са нужни специалните умения на служителите, за да различат обикновеното бягство от вкъщи от организираната престъпност, за да се стигне до схемите за разбиване на трафик с намесата на НСБОП, информира Мариана Цветкова, говорител на РДВР - Плевен.

Статистиките сочат, че

Плевен е

рисков регион,

като Русе. "Във вашия град има една особеност - хем е рисков регион, хем някак не се признава, не се говори много. А тука стават какви ли не неща. Има много престъпни групировки, които доста успешно функционират. В Търговище е същото. Ако проблемът не се изнесе и не се сложи на масата, няма как да започне да се решава. Трябва да се дискутира", убедено заяви д-р Венелинова на междуинституционалната среща. Такива се провеждат и в другите рискови региони - Русе, Тръговище, София. Семинарът ще има втора част през май или юни. Идеята е накрая да се проведе конференция, на която да се срещнат всички обучени. Най-вероятно заключителният етап ще е в Академия на МВР. Проектът се финансира от британското посолство в София.

За нашия град не може да се говори извън контекста на явлението в цялата страна. Тенденциите в Плевен са относително стабилни, а това е сериозен проблем. Той касае и социалните проблеми на хората в региона, тъй като корените на явлението са социално-икономически. Всичко е свързано с това, че на Запад има пазар, а тук хората са крайно бедни. Често жертвите сами се свързват с лица от криминалния контингент. Много млади момичета имат по-големи претенции за живота си, които ги превръщат в част от тази престъпна верига. Повечето от тях стават жертва на трафиканти и на каналджии, сочат данните. Малцинствата също са рискова група, тъй като не са достатъчно образовани и интегрирани в обществото.

РДВР е естествен партньор в проекта, защото целта е съвместни действия на правителствени и неправителствени организации при превенцията на трафика на хора. Ежедневно служителите на РДВР се изправят пред нови предизвикателства. Защото в България присъстват всички фази на този процес - от набирането на хора до организирането на пътя през граница. Най-често в Плевенски регион служителите на РДВР

се натъкват на

трафик на

малолетни лица,

което очертава социалната ангажираност на различните институции. В този семинар участваха 30 служители от различни структурни звена на РДВР - от охранителни, криминални инспектори до ръководни служители в други структури - ДПС, група "Издирване" и охранителната полиция. Включени са служители от 11-те районни полицейски управления. При трафика на хора съществуват всички характерни черти на криминалното деяние - от измамата, принудата до крайната цел - печалбата. От полицейска гледна точка трафикът ограничава и накърнява човешките права на хората. Затова е приоритет на МВР. Европейският съюз иска да решим проблема, информира Мариана Цветкова. След търговията с наркотици и оръжие това е най-печелившият бизнес в света, стана ясно още на срещата. Голяма част от българските гурбетчии са също жертва на трафик, оповестиха от РДВР.

За трафик специалистите започват да говорят, когато жертвата се осъзнае като такава. Трябва да се прави разлика между трафик на хора и каналджийството. При каналджийството лицето доброволно си заплаща на друго лице, за да мине през граница - това са нелегални отношения. При трафика много често жертвите са измамени, а взаимоотношенията им с трафиканта продължават и след минаване на границата.

В Плевен няма трайни организирани групи за трафик. Няма групи от чужд криминален контингент, които да са се установили тук трайно, както се случва в други страни. Според Наказателния кодекс "трафикът на хора е набирането, транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора, независимо от изразената от тях воля, чрез използване на принуда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, измама, злоупотреба с власт, злоупотреба с положение на зависимост или чрез даване, получаване или обещание на облаги, за да получи съгласието на лице, упражняващо контрол върху друго лице, когато се извършва с цел крайна експлоатация." Въпреки този текст доказването на това престъпление е изключително трудно, защото няма доказателствена среда. Много често процесът на доказване трае години.

Причинита за

трафика на хора

са комплексни.

Специалистите трудно могат да ги обхванат, затова казват, че явлението е феномен. На първо място е големият луфт между икономиките на различните държави. Факт е, че много от бъдещите жертви в детството си или са били свидетели, или са били обект на насилие, информират психолози. Други причини за това явление са подмамващите обещания. Все още много хора живеят с вярата, че някъде на Запад може да се успее без образование, без език и т. н. Така те стават жертва на своите илюзии.

Всеки случай на незаконен трафик е максимално уникален, защото това са човешки съдби. Човек прескача границите на собствената си фантазия като слуша разказите на жертвите, споделят психолози. Често жертвите не осъзнават, че са такива, и след като им е оказана помощ от психолози в Център Надя", те отново се връщат при сводниците си.

В последните доклади България се посочва като страна на транзит, на произход и на крайна дестинация, т. е. налице са всички фази на трафика на хора заради уникалното ни положение.

Трябва да се знае, че когато се пускат обяви за работа в чужбина при неясни договорни отношение, това е нарушение на човешките права и е трафик. Има региони, в които трафикантите минават с мегафони и обявяват, че търсят деца за осиновяване. Събират се на площада в някое село бременни жени и след това си продават бебетата, информираха специалисти. Според тях трябва да се работи интензивно с младите хора, както и да се въведат наказателни санкции за родители, които не контролират децата си.

2 млн. годишно

стават жертва

на трафик.

Официалната информация на УНИЦЕФ е, че 2 млн. годишно стават жертва на незаконен трафик на хора. Център Надя" за миналата година се е срещнал с 21 жертви. 11 от тях са проституирали насилствено във Франция и са върнати в България по българо-френска спогодба. Между тях има и случаи от Плевен. Това е върхът на айсберга, казват от центъра. Проблемът е латентен, той засяга икономиката, демографията. Свързан е и с общественото здравеопазване. Статистиките сочат, че нараства процентът на полово предаваните заболявания - СПИН, ХИВ. Освен това се завръщат много сериозни инфекциозни болести като туберкулозата. Това се отчита като сериозен проблем. Украйна например е в епидемичина обстановка. Често срещани са и психичните проблеми. Трябва да се изготвят национални стандарти, да има непрекъснато обучение на степени за специалисти, смятат компетентни лица.

Фондация

"Център Надя"

ежедневно

памага на жертви.

"Център Надя" е неправителствена организация, която от 1996 г. помага на жертвите на насилие да си помогнат сами, т. е. да преживеят травмата, която им е нанесена, и да променят живота си така, че да елиминират агресията от него. Работят по консултативни програми. Разработили са и собствана - "Подслон". До миналата година те бяха единствените, които предлагат и подслон на жертвите, но върнаха сградите на кмета на София. Тази дейност е много сериозна и свързана с много ресурси. И ако държавата не помогне, е невъзможно да оцелеем само с външно финансирине, алармира изпълнителният директор д-р Росанка Венелинова.

Центърът извършва и превантивна дейност - образователни кампании. Той е инициатор на медийната кампания срещу насилието. "Много са важни връзките ни със сериозните институции и структури, т. е. пренасочването на хората към медицински и социални служби. Във времето се оказа, че ние сме си естествени партньори", допълни тя.

От миналата година в България е създадена Национална комисия за борба и противодействие на трафика на хора, която работи по национална програма. Мнозина трябва да се погрижат за възстановяването на момичетата и връщането им към обществото, твърди изпълнителният директор на фондация "Център Надя" д-р Росанка Венелинова. От бюрата по труда до здравното обгрижване. Много бързо можеш да развалиш нещо, но много трудно е да го сглобиш отново парче по парче и да търсиш дълго време липсваща част, без да я намираш, обяснява тя.

Възстановяването на жертвите трае месеци и години. Те се сблъскват и с културни предразсъдъци. А и у тях много често се отключва чувство на вина и страх, граничещ с паника. Особено в малките градове хората са изключително негативно настроени към жертвите на това явление. Човек не може да отреже като от филмова лента преживения кошмар. Понякога минават десетки години. В някои случаи момичетата се завръщат към такъв начин на живот. Това е насилствен и тежък избор, компромис с основните човешки ценности.

Притеснителна е тенденцията, която показва, че възрастта на жертвите все повече спада. Вече има и пострадали момичета на 13-годишна възраст. Според специалистите за решаването на тези проблеми е необходимо не само междуинституционално сътрудничество на всички нива, но и трансгранично сътрудничество.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Битката за кокала

 

Предизборните коалиции - оптимистична теория с неясно бъдеще

 

Партньорите не са наясно с идейната основа на формированията

 

Любомир ПЕТКОВ

Първите парламентарни избори, в които реалните предизборни коалиции ще бъдат значително повече от самостоятелно регистираните за участие партии, вече чукат на вратата. Както винаги, от гледната точка зависи дали предимството в броя на коалициите е за добро или за лошо. Анализаторът песимист би казал: "Коалициите надделяха заради постепенното обезсилване на партийните ядра и обезличаването на партиите в резултат от техните действия във властта. Затова коалирането е признак на слабост, а не на потенциал за управление". Противоположното оптимистично мнение пък може да бъде търсено в посока: "Времето на партийните противоборства отмина, за да дойде ред на либералните коалиции." И тъй като от една страна коалициите са вече факт, а от друга страна ангажирането с песимистично твърдение би предизвикало критики относно качеството на "чипа", по-прагматично изглежда да се приеме оптимистичната теория.

Полъхът на

либерализма

в политиката

разтопи дори ледовете в традиционно хладната към всякакъв род експерименти левица. Широкото обединение Коалиция за България, което обхваща формации от крайно лявото до центъра, се случва за пръв път в такъв мащаб на БСП. Изглежда преди парламентарните избори висшето ръководство на столетницата смята за приключил курса по коалиционно поведение, в който несвикналият на компромиси червен актив участва вече няколко години. Очевидно червените стратези материализират бъдещето на лявата идея чрез Нова левица, която по същество е още по-широка като формат от Коалиция за България. Левицата имаше възможността като опозиция да подготвя цели осем години своето връщане във властта, включително и да възпита у своя електорат различно усещане за взаимодействието между политическите сили от онова разбиране за коалиция, познато на голяма част от левите избиратели от времето на ОФ и БКП. В ляво сега обаче същностен е въпросът за следизборното коалиране, а не формирането на обединение за общо явяване на избори. Впрочем спокойствието, с което социалистите говорят за необходимостта от широко представителство на политическите сили в следващото управление, спокойно може да означава, че в левицата е преодолян комплексът от това как твърдите привърженици ще приемат едно партньорство със "съседа от дясно". БСП определено е с един ход пред своите опоненти, които още се потят при реденето на листи да не пропуснат някой "изтъкнат" коалиционен партньор. Новата вълна на усилено коалиране се надигна обаче малко по-рано от предизборния процес - тогава, когато също се очакваха избори, но не редовни, а извънредни. Възпроизвеждането на т. нар. "либерален център" предотврати изборите миналата зима. Тогава се роди

модата при

сформирането

на коалиции

политическите принципи да се хвърлят на тезгяха и за тях да се наддава. Т. нар. "либерален алианс" е емблема на този тип коалиция. Той просъществува само като фраза, създадена да рекламира един иначе съвсем обикновен продукт. Идеята за либералния център наподобява за философията на WS Teleshop, където се опитват да пробутат по един особено мъчителен за зрителя начин някаква съвсем обикновена прахосмукачка или сокоизтисквачка чрез внушението, че въпросният уред всъщност е нещо друго, нещо много по-съвършено и несравнимо с досега видяното. Внушението се постига чрез честото повторение на рекламата, чрез порой от суперлативи и чрез натрапчивото присъствие на странно изглеждащ плешив господин. Центристкият съюз също започна да изглежда като телевизионна реклама, тъй като знайни и незнайни лидери от НДСВ продължават усилено да прокламират едно обединение, което дори самите те не виждат. В центъра на политическото пространство преди няколко месеца обаче просто се случи едно по комунистически справедливо разделение на благата. Доган отново хвана кормилото на "Булгартабак" и го изви в удобната за него посока. Царят-премиер си запази мандата, а Кошлуков спечели рядката привилегия да излъчи за енергиен министър човек, който преди това се е докосвал до енергетиката само тогава, когато си е включвал лампата и бойлера. Месеци по-късно все така много неща събират и разделят НДСВ и ДПС. Едно от тези неща - Кошлуков, все така бива прехвърляно в полето на партньора с нескритото желание да си остане завинаги там, но не би... партньорът го връща енергично със същата нездрава амбиция. В тази делба между приятели

има много

скрити емоции,

но и много от онзи либерален принцип на временно разбирателство срещу "лошите социалисти", които по думите на всички техни явни опоненти са тръгнали да управляват. "Да спрем БСП по пътя към властта" - продължава да мълви в тиха истерия и самотната синя Надежда, но вече в обятията на далеч по-нестабилния емоционално Яне Янев. Колко широко скроен или отчаян трябва да бъде човек, за да приеме за коалиционен партньор някой, който с конкретни действия е заявил желанието си да те задуши с отровни газове. Скоро след като се изявяваше като специалист по пироефектите на сбирките на СДС, сега великият земеделски вожд Яне Янев ще трябва да скандира ръка за ръка с Надежда "Долу БСП". Така в рамките на очертания либерален модел на коалиционно поведение се роди нова любов между един от многото пророци на земеделската идея и последната Надежда на СДС да помирише отново властта. И тъй като в българската политическа фауна причудливите форми са особено на почит, към тази коалиция логично най-накрая и де юре се приши ненавижданият и от свои, и от чужди Любен Дилов - син. След като сви идеята на "Гергьовден" до създаването на младежка организация на СДС и изгони с действията си всички свои стари съмишленици, Дилов - син стигна до очаквания финал - пазарлък за две - три избираеми места в сините листи, при съставянето на които известният с особеностите на нрава си Яне Янев заформи сочен скандал... първият, ако започнем да броим от създаването на коалицията ОДС, в която участват останките от СДС и "Гергьовден" и частното БЗНС на Яне Янев. Присъствието на Яне Янев в ОДС,

както и логиката

на събитията,

които оставиха БЗНС НС, ССД и ВМРО на разпределения вече политически пазар, предопределиха създаването на втората дясна коалиция. Тя може да служи за пример как една земеделска, една патриотична и една кметска партия могат да планират общо бъдеще. Задачата на коалиционните партньори в Народен съюз се облекчава от факта, че бъдещето те виждат все пак само в обозримия срок до 25 юни, когато ще станат ясни новите народни представители.

Със същата сила тази особеност е валидна за всички набързо създадени политически обединения. Те нямат обща идейна основа, тъй като не малка част от т. нар. коалиционни партньори въобще не са наясно с идейната основа на собствените си формирования. Коалирането преди тези избори става най-вече на базата на личната поносимост между лидерите, но преди това разцеплението в центъра и дясното е резултат от липсата на същата тази поносимост между същите тези политически лидери. И докато те се събират и разделят, далеч в десния ъгъл стои Костов и хвърля мрачни послания срещу всичко и срещу всеки. Но така е в либералния свят - все някой трябва да има наопаки...


Личо Мончев, учредител на НДСВ, бизнесмен:

Царят залага в Плевен на дългобойното си оръдие

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Мончев, като политик с дългогодишен опит как оценявате обстановката в Плевен, какво одобрявате и какво критикувате?

- От близо една година аз с политика не се занимавам. Защото разбрах, че през последно време на сцената излязоха хора, които изобщо си нямат представа от политика. Но въпреки обидата от отстраняването ми, аз продължавам да подкрепям Симеон. Сега стоя кротко отстрани и наблюдавам.

Мисля, че 98% от хората от обкръжението на царя са измамници.

- Не сте ли малко пристрастен след отстраняването ви от политиката?

- За мен няма значение какво казват пишман политиците, те не са критерий, аз не обръщам внимание какво говорят за мен.

Аз обичам да се трудя, а ние започнахме да работим много здраво. Но целта на областната управа, забележете - не цитирам имена, беше аз, както и другият учредител на НДСВ - д-р Гарев, да не бъдем там. Те доказаха, че ние не можем да бъдем там. Тогава д-р Гарев си подаде оставката, а аз леко излязох.

Ето, областният управител вече стана депутат. Но аз мисля, че той през цялото време не работеше за царската кауза, както бе заявил. Аз не съм злобен човек и му честитя повишението, дано сега в Народното събрание започне да отстоява интересите на царя.

На срещата на областните координатори министър Милен Велчев нареди заедно със сина ми да останем, въпреки че първоначално не бяхме желани. Вътре, по време на разискванията разбрах, че нищо не се е променило през тази година на отсъствието ми от политиката. Нищо ново нямаше, чух старите рефрени на господата. Някой не бил назначен на работа, пари липсвали и др. такива се обсъждаха на сбирката.

Разочарован съм, разбрах, че те не работят за царската кауза, а за лични интереси.

- Как тогава ще убеждавате народа за изборите?

- Не бойте се, народът ни не е глупав, той може да прецени. Ние сме започнали да работим още преди 15 години в една окована система, когато под дърво и камък се търсеха привърженици на царската кауза. Милен Велчев по време на посещението си в Плевен даде указания, много беше изчерпателен. Водачът на листата на НДСВ за мен е обаятелен човек, явно Симеон праща дългобойното си оръдие в Плевен.

Да си направят сметка тукашните политици, да си сверят часовниците.

- Какви хора трябва да влязат в листата на НДСВ според вас?

- Голяма чест ми оказвате да редя листа. Аз съм привърженик на Негово Величество и независимо къде ще бъда, дали тук, дали на края на света, аз винаги ще гласувам за него. Така също ще накарам и хората, които са около мен, да заложат на царя. Защото виждам, че за много кратък срок откакто Симеон дойде, ние вече сме присъединени към Европа.

Милен Велчев обяви, че имената от плевенската листа ще бъдат ясни на 24 май.

- А как ще коментирате движенията в листите на другите политически сили - ОДС, БСП и други, за които имате информация?

- Мисля, че Найден Зеленогорски не бе желателно да води листата на сините в Плевен. Според мен Надежда Михайлова има право да реди имената, в крайна сметка тя носи отговорността за партията.

Това, че се появиха Иван Костов, Стефан Софиянски като водачи е показателно за една голяма игра на десните сили, с която да привлекат повече хора и впоследствие да направят обединение и да вземат властта.

А за БСП ще кажа само да не постъпват като оня френски хотелиер, който построил нова сграда, но не сменил персонала.

В Плевен има две симпатии от страна на хората - едната е за БСП, другата е за царистите.

- Кога Плевен ще заприлича на модерен европейски град според вас?

- Има някакъв прогрес в Плевен за последните 15 години. Виждат се нови предприятия, магазини, промени се обликът на централната градска част. Според мен първите букви за Плевен вече са написани. Не случайно министър Велчев идва тук, неговият предизборен щаб е само от софиянци. Плевен трябва да стане център на Северна България, важен град по пътя към Румъния и Европа.

АНКЕТА

Знаете ли кои са основните обединения преди парламентарния вот и кого бихте подкрепили?

Ралица ПЕТРОВА

Нито един от запитаните плевенчани не беше наясно кои са предизборните коалиции, повечето дори не се интересуваха, като категорично заявиха, че няма да гласуват. Други споделиха, че все още има време да си изяснят нещата. Някои не пожелаха да бъдат записвани и снимани.

Анна Попова, 26 г., служител

Честно казано все още нямам наблюдения върху това кой с кого се коалира за предстоящите избори. Дори нямам изградено мнение за кого ще гласувам. Най-вероятно в последния момент предимно от медиите ще се запозная със ситуацията и ще преценя. Но категорично ще разуча и ще гласувам.

Иван Петков, 56 г., портиер

Чета ги, но не им обръщам особено внимание. Тези обединения са толкова много, всеки се коалира с всеки, че няма как да ги разбереш. Мисля си, че ще гласувам. Все пак имам някаква първоначална ориентация. Но ще запазя в тайна вота си. Нали така се прави. Пък като минат изборите, ще коментираме.

Моника Михайлова, 40 г., бръснарка

Изобщо не мога да ги разбера. Тези коалиции са направо невъзможни. Пълни глупости са - гледаш сега се обединяват кой с когото му изнася само заради изборите и с единствената цел да спечелят. После са си същите. За какво да гласувам? Няма да отида до урната. Че то не зависи нищо от мен, нито от вас, нито от който и да е от обикновените хора. Зависи от тях си.

Начко Георгиев, 28 г, продавач-консултант

Въпреки че съм млад човек с висше образование, изобщо не се интересувам от политика, камо ли да знам кои са коалициите. Нито веднъж досега не съм гласувал и не мисля да го правя и тази година. Просто е безсмислено.

Иван Халачев, 48 г., учител

Не знам кои са коалициите за предстоящите избори, защото не се интересувам. Не съм видял и да има някакви афиши. Честно казано, ще се запозная с нещата един месец преди изборите. Тенденцията в целия свят е такава - не да се занимаваме цяла година с политика. Ще гласувам, но още не знам за кого.


 СОЦИАЛНО


Село Ясен остава без детска градина

 

45 малчугани са без алтернатива, Найден Зеленогорски нехае

 

 Ралица ПЕТРОВА

45 малчугани от с. Ясен съвсем скоро няма да имат възможност да ходят на детска градина. Те ще трябва да останат вкъщи или да пътуват до Плевен (неясно как при положение, че родителите им живеят в селото), защото помещенията, в които досега са се обучавали и играли, ще бъдат продадени. Кметът Тодор Димитров всеки момент чака писмо от собственика на сградата, в която се намира детското заведение - "Заводски строежи", с което ще бъде уведомен, че стаите трябва да се освободят. За миниатюрната детска площадка отвън пък има вече съдебно решение и тече процедура по възстановяване на земята на новите собственици. Алтернатива засега на патовата ситуация няма.

В истинско ходене по мъките се превръщат усилията на кмета да привлече вниманието на община Плевен за построяване на нова детска градина или за ремонтиране на масивната сграда на старото училище, която се намира в центъра на Ясен. Още на 8 декември 2004 г. Димитров изпраща молба-предложение до Найден Зеленогорски в тази връзка, на което все още няма отговор. До този момент малчуганите се обучават в ненормални условия с риск за тяхното здраве. Те прекарват ежедневието си в помещения, разположени на първия и втория етаж на жилищен блок, под който се събират отпадни води, разнасящи невъобразима воня. Третият и четвъртият етаж са населени с роми, които по никакъв начин не се съобразяват с режима на децата. По всяко време на денонощието от апартаментите им гърми музика, разнасят се викове. Стените в коридора посрещат с цинични надписи. А в недотам обширните стаички персоналът е направил всичко възможно децата да се чувстват уютно. И вместо да се реши този проблем, сега малчуганите и техните родители са изправени пред нов. С надежда да бъде намерен изход от ситуацията в селото стартира подписка с искане за построяване на нова детска градина.

Независимо от обстоятелствата, краят на миналата седмица се превърна в истински празник както за малчуганите, така и за жителите на цялото село. Въодушевени от идеята да подобрят материалната си база, като си купят телевизор, навръх Великден учителките с помощта на децата бяха изработили 240 уникални сувенира от яйца, които успяха да продадат само за няколко часа. Възпитаниците на детската градина пък изнесоха концерт от народни песни и танци пред препълнения салон на читалището под мотото - "2005 година - демократично гражданство чрез образование". Искахме да покажем какви талантливи и добри деца растат в с. Ясен въпреки обстоятелствата, както и да подчертаем, че малчуганите от всички етноси - българчета, турчета, ромчета, са равнопоставени в детската градина и че на всички се дава равен шанс за учение, игри и изяви, каза за "BG Север" директорката Татяна Мастърлиева.


Министерството излъга обитателите на военното общежитие в Плевен

 

Хората масово се изнасят заради непосилните наеми

 

Поля ТОМОВА

Проблемите на хората от военното общежитие в Плевен продължават. След срещата с представители на изпълнителната агенция и областната управа, бившите военни трябваше да напишат исканията си и агенцията или да ги изпълни, или не. Оказва се, че нито едно от желанията на живеещите в общежието не е изпълнено. Още на 16 март те са внесли в областната управа писмено своите искания:

1. Преразглеждане и промяна статута на сградата съгласно чл.3 (1) на Наредба №3 от 1998 г. - жилища за продажба (замяна);

2. Във връзка с първоначално подписаните договори със срок постоянен да се предложат на пенсионираните и съкратени военнослужещи алтернативни жилища за живеене от военния жилищен фонд (ВЖФ) - Плевен, дотогава да им се предостави възможност да ползват обитаваните в момента домове при досегашните условия;

3. Новите наеми да се преразгледат, като за база се ползват цените на наемите в държавни и общински жилища;

4. Да се внесат следните промени в Наредба №3 от 1998 г. за настаняване в жилища, ателиета и гаражи от ВЖФ на МО, като в раздел IV, чл. 27 да се добави ал.14 - пенсионирани или съкратени вследствие на организационно-щатни промени преди 31.12.2004 г. военнослужещи запазват правото си на ползване на жилища в общежития на МО при условие, че отговарят на условията по чл. 8, ал.1.

Както "BG Север" писа, наемите в общежитието скочиха многократно за военните на служба, а пенсионираните и техните семейства трябваше да напуснат жилищата си без алтернатива. Какво е положението сега? Половината общежитие е празно. Хората са се принудили масово да теглят кредити и да купуват жилища, или да излизат на свободен наем. Останали са онези, които нямат никаква възможност да направят това. Сега за ток, вода, парно и наем се плащат 250 лв. Хората твърдят, че плащат по-високи цени на ток и парно и заради празните стаи. На третия етаж вече са оформени няколко канцеларии, в които са настанени служители на новосформираната регионална дирекция на изпълнителната агенция на МО, която отговаря за имотите. Защо обаче принудиха хората да се изместят, след като никой не се настанява, питат обитателите на общежитето. Част от тях подозират, че то ще бъде продадено, както повечето военни имоти. След срещата с Виктор Сахатчийски от изпълнителната агенция и бившия областен управител Николай Маринов семействата на пенсионираните военни са се почувствали изключително унизени. Те продължават да твърдят, че никой от тях няма жилище, в което да отиде. Щяхме ли да стоим тук, в тази мизерия, при хлебарки и непрекъснат тормоз, ако имахме къде да отидем, логично питат те. Проблемите им не само че не са намалели, но и нарастват ежедневно. Явно всеки трябва сам да се спасява, са се примирили хората, но продължават да търсят правата си. Един от обитатателите на общежитието например е решил да не плаща нито завишения наем, нито сметките за ток и парно, докато не получи отговор на писмото си до МО. В него Стефан Динев пита защо в наемната цена от 68 лв. не влизат консумативите, както би следвало да бъде, ако това наистина е общежитие.

Явно е, че срещата е била повече за журналистите, отколкото да се намери решение на нашите проблеми, казват хората. Потърсихме и отговора на Виктор Сахатчийски от изпълнителната агенция. Той заяви, че е изпратил отговор на исканията, въпреки че от общежитието твърдят, че не са виждали такъв. Исканията за продажба са абсурдни, а нашата проверка показа, че 80 процента от хората имат други жилища в Плевен и околността, заяви Сахатчийски. Половината общежитие действително е празно, защото все още няма желаещи, които искат да бъдат настанени, призна той. Според него обаче след структурните промени ще има военни, които ще бъдат настанени в празните стаи. Пак така неясно прозвуча и отговорът на въпроса кога ще започне ремонтът на втората сграда. Планирани са средства за ремонтни дейности, но явно до изборите няма да стане, е отговорът на изпълнителната агенция към МО.

Сахатчийски категорично отрече, че общежитието ще бъде продадено. Никой няма да бъде изваден оттам насила, обеща отново представителят на изпълнителната агенция към МО.


Продължава разследването за фалшиви решения на ТЕЛК

 

Процедурни спорове между прокуратурите в Плевен и Ловеч бавят делото

 

Полина ТОНЕВА

Все още продължава разследването за фалшивите експертни решения от ТЕЛК - Ловеч, съобщи окръжният прокурор на Христо Христов.

През ноември миналата година са засечени първите случаи на измама. Оказва се, че решенията ментета са издавани от години. Така над 100 псевдоинвадилиди от Плевенска, Ловешка, Великотърновска и Габровска област са източвали пари от държавата от дълго време. Щетите възлизат на над 250 хиляди лева. Срещу неизвестна до момента сума съответният човек се сдобивал с документ за инвалидност и ползвал всички социални придобивки. При проверката се оказва, че хората са съвсем здрави. Шестима лекари от ТЕЛК - Ловеч, се разследват за далаверата. Разследването обаче се бави заради големия брой свидетели - над 200 до момента, съобщи прокурор Христов.

Междувременно в Плевенската районна прокуратура са пристигнали материали по делото, които се отнасят до ползвателите на фалшивите документи за инвалидност. Извършена е проверка и е повдигнат спор за подсъдност между Плевенска и Ловешка прокуратура пред Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщи районен прокурор Иво Радев. Решението на ВКП все още се очаква, допълни той.


Черпим опит от австрийците за работата с увредени деца

 

Асоциация "Фидеп" дава безплатни консултации на родители

 

Даниела ДОЧЕВА

Кръгла маса по проблемите на децата с физически и умствени увреждания организира асоциация "Фидеп" в Плевен. На срещата присъстваха Лотар Яшке, министър-съветник на посолството на Австрия в България, Думстер Рейнхард, експерт от института по образование във Виена, представители на неправителствени организиции, директори на училища и детски градини, специалисти от Дневния център за деца и младежи с интелектуални и физически проблеми БАЛИЗ.

Рейнхард сподели с българските си колеги опита на Австрия в интегрирането и образованието на деца с такива проблеми в обществото. Той обясни, че броят на децата в паралелките с интегрирани ученици не трябва да надхвърля 30, като едно дете със специфични нужди се брои за две. Само във Виена тези класове в момента са 641. В тях задължително преподават двама педагози, единият от които е специалист и се занимава предимно с децата с проблеми. В Австрия интегрираното образование започва от предучилищна възраст и обхваща основното и средно училище. За всяко дете със специфични нужди се търси конкретно решение - терапевтичен център, детска клиника, извеждане от семейната среда, ако родителите на могат да се грижат за него.

Със същите проблеми в Плевен вече трета година се занимава асоциация "Фидеп" с изпълнителен директор Красимира Андреева. Тя е клон на испанска асоциация със същото име, което означава "Международна асоциация за защита на малолетни и техните семейства". В момента хората от "Фидеп" работят по програма за приемна грижа или за така нареченото алтернативно семейство. Подпомагат даровити деца и тези, които са в неравностойно положение, за да имат необходимия минимум - с учебни пособия и помагала, дрехи и други неща от първа необходимост, които родителите не могат да набавят. Непрекъснато се дават безплатни консултации на родители от педагози, юристи, психолози, лекари, социални работници.

Имат няколко офиса в града. Централният се намира на ул. "Димитър Константинов" № 33. Можете да се свържете с Анелия Караиванова на GSM 0898579944 или с Красимира Андреева - 0888002454.


Читателят

 

Тест за самоубийци

 

Съществува съвсем проста, но сигурна проверка за умственото състояние на даден човек. Важи за всички и се състои в отговора на единствен кратък въпрос: "Жив ли предпочиташ да си, или умрял?"

За всеки що-годе нормален човек има един единствен отговор. Колкото и парадоксално да изглежда, съществуват хора, считани за идиоти. Вместо с една дума, заливат те с порой от фалшиви мисли, зад които съвсем не е трудно да се открият користни и дълбоко престъпни цели.

Вероятно точно затруднението да се направи вярна диагноза ще да е бил движещият момент един мъдрец, притежаващ официален статус на учител, още преди 2 хил. години да стигне до една проста, но гениална мисъл: "Човек не умира, а се самоубива". Прозорливият старец се наричал Луций Сенека и е бил учител на най-прочутия и зловещ диктатор на света - Нерон. Звучи невероятно, но е исторически факт, че Сенека е бил убит от "признателност" от неговия ученик.

Всеки диктатор има възможност да измисля безброй причини, за да убива. Те могат да бъдат благородно украсени, едва ли не от полза за убития, и убиецът да се прави дори и на идиот с цел оправдаване на своето престъпление. Но нима не е направо чудовищно, че след цели 2 хил. години цивилизоване на човешкото общество, вечната война между истината и лъжата продължава с неотслабваща сила?

За да се признае виличието на пророкуваното от Сенека, достатъчни са само някои примери от настоящия живот. Какво по-доказателно от доброволното, бавно поканване на разни смъртоносни болести с помощта на наркотици, алкохол или тютюн? А да не говорим за светкавично бързите самоубийства с помощта на съвременната техника. Сенека като че е казал мъдростта си като присъствал на погребението на четирима млади хора, бързали за абитуриентския си бал, а останали мъртви в нов мерцедес. Но Нероновият учител е пророкувал и самоубийството на цяла една нация чрез глад, студ, фалшифицирано здравеопазване, случващо се в страна с природни дадености да бъде истински земен рай. А това са милиони старци - пенсионери, и млади безработни. Ако те не го разбират, значи са изглупяли от глад и телевизионно-вестникарска мозъчна промивка. Но да се приема безропотно наложеното самоубийство е наистина позорно, както за отделния индивид, така и за нацията ни като цяло. Не може да се правим на пълни идиоти, които не са чували за демокрация, за истинската цивилизована демокрация. Нима можем да отречем, че тя дава възможности чрез мощен изборен шамар да се спасим от самоубийство и да изпратим разните му нероновци и нерончета, умопобъркали си от жажда за власт, там, където им е мястото - на сметището край с. Суходол?

Д-р Станимир ПЕНЕВ, гр. Плевен, ул. "Полтава" 9


 РАЗЛИЧНОТО


Екзотика от САЩ

 

Домашните костенурки са предпочитани от тийнейджърите

 

Земноводните живеят до 50 години при добро отглеждане

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Осем червенобузи водни костенурки от началото на годината е продал Димитър Станчев от зоомагазин "Анби". Купуват ги тийнейджъри и ги подаряват на приятелките си по някакъв повод. Земноводните са много атрактивни и привличат вниманието, сподели той. Магазинът е създаден преди 5 години от сина му - Тодор Станчев, който не е ветеринарен лекар, но от дете е в кръвта му да се занимава с животинки. Изучил е в подробности специфичното за всеки вид рибки, папагали, декоративни зайчета, хамстери, морски свинчета, змии, костенурки. Земноводните са предпочитани домашни любимци и заради това, че са на достъпна цена - 8 лв. Могат без проблем да живеят сами, но е по-добре да са двойка, обясни Димитър Станчев.

Малките на червенобузата водна костенурка са изключително чаровни същества със светлозелена черупка с жълти линии и оранжево-червени петна зад очите. Забавното им поведение впечатлява милиони хора по цял свят. Не е случаен фактът, че всяка година само в Европа се внасят наколко милиона малки червенобузи водни костенурки, разказа Станчев. Тяхната родина са южните щати на САЩ, източно и западно от Мисисипи. Окраската на възрастните е тъмнокафява с жълтеникави и черни нюанси. Характерни са двете оранжево-червени петна, намиращи се зад очите им. Младите костенурки са оцветени доста по-привлекателно, а това е великолепна маскировка сред крайбрежната растителност. Корубата на възрастните видове достига до 30 см. Пионерите в терариумното хоби през 19 в. си правели сами всички необходими приспособления. С появата на еликтрическия ток и течащата вода се стига до интензивното разпространение на тези екзотични домашни любимци.

Предлаганите в зоомагазините костенурки са близки потомци на диви животни, които до скоро не са били обект на специално отношение от страна на човека. Затова не бива да очаквате кучешка привързаност от вашия корубест домашен любимец. Костенурките не могат да споделят вашата болка или радост, нито пък да изразят своята любов кам вас. Трябва да сте наясно, че костенурката ще ви се зарадва истински, само ако й давате нещо за ядене, допълни собственика на зоомагазин "Анби".

Червенобузата водна костенурка изисква специални условия на отглеждане, за да се чувства комфортно в изкуствения си дом. Тя попада в ръцете на новия си стопанин още като бебе. Купуването на такова безпомощно и нежно същество не трябва да е заради моментен каприз или да се осигури оригинална "детска играчка", а да е напълно отговорно, съветва специалистът. Трябва да сте наясно, че ако не се грижите добре за тях, животните бързо се разболяват, а и в не малко случаи умират.

Ако сте решили да си вземете костенурка, трябва да й купите и подходящ за размерите аквариум. Хубаво е да го поставите до слънчев прозорец, на терасата или в градината, ако имате такава. За двойка костенурки с дължина на черупките 20 - 30 см са необходими 150 - 200 л вода, а за 30 - 35 см - поне 300 л. Изчислете дължината като умножите размерите на костенурката по 7. Широчината на съда е половината от дължината му. Дълбочината на водата е равна на два пъти дължината на черупката на животното. В прозрачния дом задължително трябва да има суша, която да заема 1/3 от дъното.

Изберете си животно, което без страх се спуска от сушата във водата.

Очите трябва да са ясни, а носната кухина да е чиста. При лек натиск гръбната черупка трябва плавно да хлътне навътре. Ако сте решили да ги размонажавате в домашни условия, трябва да си вземете три костенурки. Транспортирането до вкъщи може да стане в картонена кутия, която е добре затворена. Смачкана хартия в нея ще предпази животното от наранявания. Нужен е известен период, докато то се адаптира в новия си дом. Ако сте взели няколко костенурки, добре е да ги сложите в отделни акватерариуми. Температурата трябва да е между 25 и 30 градуса. Тя се поддържа със специален нагревател. Температурата на въздуха трябва да е малко над температурата на водата, като влажността му трябва да е доста висока. Нощем може да покривате акватерариума с капак, но не напълно, за да влиза свеж въздух, съветва още Станчев.

Животните се нуждаят и от топлинен излъчвател. В природата те се катерят по дънери, растения и камъни, за да се пекат на слънце. Достатъчно е крушка да нагрява до 35 градуса сухата част на дома им, за да се чувстват добре. Важно е сушата да не е гладка, а да е покрита с корк или изкуствена трева например, за да могат да сушат и коремните си черупки. За да си играе вашият червенобуз любимец, може да му пуснете водни растения, клонки или подходящи дебели шнурове, за да не се оплита.

Малката червенобуза костенурка яде водни бълхи, ларви на насекоми, дъждовни червейчета, летящи насекоми, водни рачета, водни растения. Може да й се дават парченца нетлъсто месо или риба и подходящи сухи скариди, които се продават в зоомагазините. Добре е към храната да се прибавят витамини. Малко парченце месо се посипва с тях и с пинсета се дава на костенурчето. Храната не трябва да е на големи порции, за да не лежи по дъното и да гние, а да се изяжда от животното. Докато са малки, костенурчетата се хранят всеки ден. Като пораснат - през 2 - 3 дни.

В природата през първата година малкото достига до 7 см дължина. На петата година женската става 17 см, а мъжката 13 см. На тази възраст можете да гледате в един съд няколко животни, които си играят и се разбират чудесно. Единствено трябва да наблюдавате най-голямата и най-силна костенурка да не заграби храната на всички.

За да е здраво вашето животно, трябва да почиствате аквариума веднъж седмично. Иначе се развиват бактерии, които причиняват страдания на вашия любимец.

След третата година мъжките и женските костенурки растат бързо и различно. Черупката на мъжкия остава плоска, тялото е продълговато, носът е остър. Той е и по-дребен от женската. Опашката му обаче е по-дълга и по-масивна в долната си част. Клоаката му се намира в близост до върха на опашката му. До 5 години при мъжкия много силно израстват ноктите на предните крака.

Червенобузата водна костенурка расте до 10-годишна възраст, а живее до 50 години. Ако в един аквариум растат еднополови животни, те ще си съперничат и ще са агресивни. Постоянният стрес не им позволява да се хранят.

През зимата костенурките изпадат в летаргия - зимен сън, и температурата на аквариума трябва да е 10 градуса. Хранят се и се движат много по-малко от обичайното.

Ухажването между червенобузите водни костенурки преди чифтостването е любопитно и интересно зрелище, което те предлагат на своите стопани. Разбира се, зрителите не са желани в близост до аквариума, защото смущават животните. Яйцата женската снася в специален субстрат. Той се изработва от залепено със силикон стъкло, което се закачва на аквариума. Вътре се запълва с пясък или гъста тиня. Ако температурата в него е над 29 градуса, се излюпват женски костенурчета, а ако е под 28 градуса - мъжки. Излюпването става от 60 до 80 дни след снасяне на яйцата. Малките в първите дни не се нуждаят от храна. Те са много уязвими и не трябва да се срещат с големи животни, каза още Димитър Станчев.


Артишокът помага при атеросклероза

 

Артишокът (ангинари) е многогодишно двуметрово тревисто растение, приличащо на голям репей от семейство астри. За храна се използват сърцевините на недоузрелите цветни съзвездия на растението. Най-ценени са неразтворените пъпки. Те са богати на калий, белтъчини и витамини, бедни на калории и имат нежен орехов вкус, който е нещо средно между корена на целината и аспержите. Артишокът е незаменим в диетичната кухня - в 100 г се съдържат само 30 калории. Консумира се суров, сварен или консервиран. Непригоден е за продължително съхранение, дори в хладилник, затова много трудно се намира в свеж вид (поне у нас). Избирайте артишок със зелени, бронзови или виолетови листа, плътни и тежки, с равномерен цвят. При съхраняване пресният артишок потъмнява, но това може да се избегне, ако се натопи във вода, в която е добавен лимонов сок или оцет. Сварен на пара, запазва най-много от хранителните си вещества, но е не по-малко вкусен сварен, задушен или печен. Стеблата на артишока са също така вкусни, както и сърцевината. Например италианците оставят не по-малко от 8 см и сервират артишока със стеблото нагоре в чинията. 

Освен зеленчук, артишокът е и лекарствено растение. Лечебните му свойства са били известни още през античните времена. Бил високо ценен от древните гърци и римляни, които го употребявали както за храна, така и за лечението на различни болести. В него се съдържа силно действащо вещество - цинарин, което не може да се открие в нито един плод или зеленчук. Цинаринът като лечебно средство се използва при хепатит, атеросклероза, болести на жлъчката, понякога и при алергии и екземи. Поради високото съдържание на цинаринова киселина, артишокът понякога може да промени вкуса на храната и напитките. Съчетава се добре с продукти с рязък вкус - лимон, портокал, вино, плодов оцет, малини. Вкусът му се подчертава от чесън, дафинов лист, магадноз, естрагон, резене, босилек и семена кориандър. Измийте добре под течаща вода и срежете стеблото с остър нож. Подкъсете върховете на външните листата с ножица. С нож подрежете върховете на вътрешните листа. За ядене се използва месестата сърцевина и листата в близост до нея. Поставете в съд с подсолена вряща вода заедно с 1 разрязан на две лимон. Варете около 25 - 30 мин. в зависимост от размера, докато не омекне и листата да могат леко да се откъсват. Сервирайте със сос винигрет, майонеза, кисело мляко, холандски сос или с разтопено краве масло.


Варианти

 

Омлет по селски

 

Бърз начин да направим едно страхотно ястие от яйца

 

Според професионалните готвачи правенето на омлети е като карането на колело -  в началото изглежда трудно и несръчно, но с първия успешен опит става интуитивно и лесно. Трикът е в това яйцата да се пържат на достатъчно висока температура, при която краищата на омлета са леко повдигнати, докато в средата той се е стегнал. Сервира се веднага!

Можете да "разкрасите" вашия омлет по много начини. Всяка една плънка прави ястието уникално. Някои омлети изглеждат добре за закуска, други стават за по-лек обяд или късна вечеря.

Можете да нагънете готовия омлет на две и три, като ветрило, и да направите някоя от следните вкусни и здравословни плънки:

* Плънка от печени червени чушки и настъргано прясно меко сирене.

* Задушете нарязан на фино праз лук в масло. Накрая добавете нарязано на филийки сирене бри.

* Нарежете сирене крема на кубчета. Комбинирайте с фино нарязан зелен лук и малко пушена сьомга или риба тон.

* Направете даващ много енергия, но с елегантен вид омлет с плънка от няколко парчета варен картоф, извара и много прясно млян черен пипер.

* За да освежите всеки един омлет, можете да добавите към яйцата 1 - 2 с. л. пресни подправки, накълцани на ситно. Опитайте с мащерка, магданоз, зелен лук или естрагон, самостоятелно или в комбинация.


Изпитани лекове

 

Бабини рецепти за буйна грива

 

"Отсъствие на косми там, където обикновено растат" - така лекарите определят плешивостта. При мъжете това неприятно състояние има преди всичко генетичен характер. При жените косите падат с възрастта, а също така и след тежка болест или бременност. При всички случаи падането на косата е съпроводено с неприятни състояния. За да си помогнете, можете да прибегнете към фитотерапията.

 

Коприва и репей за цялата глава

Тези две билки са най-добрите лечители при обилно падане на косата. Измийте косата без сапун и през нощта преспете с някоя от  следните настойки за коса:

* 100 г листа от коприва се заливат с 0,5 л гореща вода, добавя се 0,5 л оцет. Сместа се загрява на бавен огън за около 30 мин.

* 50 г смлени корени от репей се заливат с 1 л вряла вода. Сместа престоява един час в закрит съд.

* Репейно масло (продава се в аптеките) се втрива ежедневно в кожата на главата.

Същевременно пийте (по половин чаша 4 пъти на ден) приготвена по следната рецепта отвара: 1 с. л. листа се залива с 2 ч. ч. вряла вода и се вари на бавен огън 15 минути.

 

Втривайте

Ежедневно, в течение на 1,5 - 2 месеца втривайте в кожата на главата прецедени топли настойки:

* 1 с. л. цветове от босилек се заливат с чаша вряла вода и същото количество оцет. Сместа се вари 15 мин. на бавен огън.

* 1 с. л. листа от бреза се заливат с 1, 5 л вряла вода, престояват 2 часа в затворен съд и се прецеждат.

 

Изплаквайте

Изплаквайте косата след всяко миене с някоя от тези настойки:

* 50 г листа от градински чай се заливат с 1 л вряла вода, престояват 2 часа в затворен съд и се прецеждат.

* 4 с. л. бял равнец се заливат с 0,5 л вряла вода, вари се на бавен огън 15 минути и престоява 45 минути, прецежда се.

* 2 с. л. смлени шишарки от хвойна се заливат с 2 ч. ч. вряла вода, престояват така на стайна температура, докато водата изстине.

* 2 ч. л. листа от розмарин се заливат с 1,5 ч. ч. вряла вода, вари се на бавен огън 15 мин. В народната медицина розмаринът се нарича "бабина косица", заради неговите уникални способности да съхранява косата.

* 4 с. л. смлени корени от аир се заливат с 0,5 л вряла вода, вари се на бавен огън 15 мин. и престоява в затворен съд 45 мин., прецежда се.

 

Полска рецепта

Вземете по 100 г смляна коприва и латинка (използват се целите растения заедно с корените), смесват се и се заливат с 0,5 л 60%-ов спирт. Оставя се да престои в затворен съд на тъмно 10 дни, след това се прецежда. С получената настойка ежедневно в продължение на 2 седмици се маже кожата на главата. Внимавайте да не попадне в очите!

 

Циганска рецепта

Изчиства се една средно голяма глава лук, нарязва се на кубчета и се слага в чаша ром. Покрива се и се оставя да престои 24 часа. Лукът се изважда, а с получената течност ежедневно се масажира кожата на главата.

 

Възстановяващ лосион

25 г люспи от лук се заливат с 60%-ов спирт, добавят се 5 смлени карамфилчета и се оставя да престои 2 седмици в плътно затворен съд на тъмно място. Втрива се ежедневно в кожата на главата.

 

Маски за коса

* Прави се кашица от пресни листа на див чесън и кожата на главата се маже 2 часа преди да се измие. Прави се веднъж седмично.

* По същия начин се прави и маска с лук.

* Ако след бременност косите започнат да падат прекалено силно, направете такава маска: изчистете 2 глави лук и 1 глава чесън, смелете ги и прибавете към получената смес 2 ч. л. сок от лимон, готварска сол на върха на ножа. За да смегчите миризмата на лук и чесън, капнете в нея 1 - 2 капки парфюм. Сложете маската на главата, след 1 - 2 часа я измийте и изплакнете главата с 1 - 2 л вода със сок от лимон.

 

Как да порасне по-бързо косата?

* Плодове от облепиха се ядат или варят като чай и се пие по 1/3 чаша 2 пъти на ден след ядене. Мед или захар на вкус.

* Настойка от листа на магнолия - 3 с. л. листа се заливат с 1 л вряла вода, престоява 4 ч. в затворен съд. С получената смес се мие главата (без сапун) ежедневно.

* 2 с. л. пъпки от листа на черна топола се стриват със същото количество краве масло. С получената смес се маже главата вечер, престоява цяла нощ, на сутринта се измива.


 ЖЕНАТА


Как прочутите дами крият недостатъците си

 

Скарлет Йохансон не носи къси блузки, Рене Зелуегър залага на чара си

 

Лина ИВАНОВА

Дали красотата на холивудските звезди се дължи единствено на тежкия грим, професионалните фотографи и ослепителния блясък на бижутата. Не сте ли се питали дали те наистина са чак толкова съвършени. Всъщност те изглеждат като нас. Всяка известна личност обаче си има свои трикове за оптична измама и заличаване на физическите недостатъци.

Забравете за широките дънки и носете ластични панталони, ако формите ви са като на

 

Дженифър Лопес.

Препоръчителни са късите поли с А-силует, които леко се разширяват от талията към подгъва. Съвсем спокойно бихте могли да си позволите и прави класически поли, чиято дължина стига до средата на коляното. Избягвайте да носите плисета, защото те придават обем на ханша. Ако и лицето ви е закръглено, пуснете си дълга коса, която да пада свободно по раменете ви. Вместо да я опъвате, заглаждате и връзвате на опашка, по-добре й придайте обем.

 

Блондинката

Рене Зелуегър

доста прилича на своята героиня Бриджит Джоунс. Тя е на 36 години, все още е неомъжена и няма деца. Отдава се на мимолетни авантюри. По същия нехаен начин надебелява и отслабва. Но едно е сигурно - невероятното й обаяние се дължи на самоувереността й. Тя знае, че ако поиска, може да има всеки мъж. И то не заради идеалните си форми, а заради обаянието си. Доказват го връзките й с Хю Грант, Ръсел Кроу и Колин Фърт. За да изглежда с по-тънка и издължена фигура, тя носи блузи и жилетки с V-образно деколте, което освен това подчертава бюста й. Ако приличате на нея, напълно грешно е в стремежа си да прикриете излишните тлъстинки, да избирате широки връхни дрехи. С тях ще изглеждате по-едра и дебела. Не забравяйте - мъжете не обичат жената до тях да мисли единствено за диети и да се вглежда непрекъснато в най-малкия си недостатък. Бъдете естествена.

 

Ванеса Паради

споделя леглото с един от най-сексапилните мъже сред звездите - Джони Деп. Тя е млада, красива, талантлива, майка на две деца и все пак не е идеална. Тенът на лицето й е невероятно блед, а и много мъже я намират за твърде кльощава. Как тогава успява да съблазни съпруга си? Тя не се опитва да прикрие недостатъците си, а ги превръща в привлекателни специфични черти. Няма формите на Моника Белучи и вместо да се опита да изглежда като фатална жена вамп, тя залага на шикозни дрехи и загадъчно поведение. Ако имате визията на Ванеса, очертавайте очите си с молив или очна линия, за да им придадете повече блясък. Знайте, че блузите с обли и квадратни деколтета подчертават бюста, а лодка деколтетата разширяват раменете. Полата тип лале е идеална за жени с тесен ханш. В горната си част е право скроена а започва да се разширява постепенно от средата на бедрото, като го подчертава и привлича погледа. Ако лицето ви е слабо и продълговато, със сигурност ще ви отива къса коса. Придайте максимален обем на прическата си и сама ще се учудите колко по-различно изглеждате.

 

Скарлет Йохансон

е само на 20 години, но има с какво да ви помогне. Невероятна актриса и жена, която не спира да жъне успехи. В момента тя е в България за снимките на продукцията Черната далия. Макар и да е чаровна, не може да скрие излишните килца. Как ли тогава едно обикновено несъвършено момиче е успяло да пробие в Холивуд? Тя никога не носи блузи над пъпа. Препоръчва дължината на горната дреха да стига поне до средата на ханша. По този начин тялото от раменете до талията изглежда по-стройно. Дрехите й са вталени, но не прекалено, за да не подчертават издутото коремче и дебелите бедра. Не носи колани. Предпочита блузите с ръкав пред потничетата с тънки презрамки.

 

Кaйли Миноуг

е на световния подиум под силните прожектори. Преди да се превърне в кралицата на поп музиката, тя е била актриса. Хубавицата е висока едва 1,56 м. Със сигурност обаче сте забелязали, че на клиповете на своите песни тя изглежда невероятно стройна. Ето какви съвети дава самата тя. Стойте изправена. Не се изгърбвайте. Убедете се сама, че високо вдигнатата глава добавя поне десет сантиметра към ръста ви. Не носете дрехи под прасеца. Аз винаги залагам на късото - къси поли, рокли, панталонки. Не слизайте на ниски обувки - носете високи токове или дебели подметки. Обличайте се в дрехи на вертикални райета, панталони с ръб. Слагайте тънки колани.


Гланцът за устни е хит на лятото

 

На мода ще е естественият цвят на лицето, извитите мигли и ярките нокти

 

Гергана ГАДЖЕВА

Ярките цветове са на мода в облеклото през пролетта и лятото. Гримът ни обаче също има нужда от събуждане. Наблегнете на по-веселите и блестящи цветове.

 

Лицето

От голямо значение е да имаме здрава и поддържана кожа. Не е препоръчителен много силният тен на лицето. Ефектът на загар е вече отживелица. Най-модерните тенденции през този сезон са леко кехлибареният, но много естествен цвят на лицето. За предпочитане са студените тоналности, дори когато сте по-скоро топъл тип. За да подчертаете бузите, е по-добре да изберете кремообразен руж, като по този начин ще постигнете по-силен ефект. Видът ви трябва да бъде мек и свеж. През деня са за предпочитане бледите цветове, неосезаемите нюанси, пастелните краски и естествени тонове. През нощта обаче развихрете въображението си със златисти и сребристи багри.

 

Устните

Върху устните и тяхната вродена чувственост са съсредоточени най-големите новости и е обърнато най-много внимание. Силното им очертаване с молив не се препоръчва това лято, но ако все пак желаете, използвайте бежови моливи, леко размани с прозрачен гланц. Именно гланцът е истинският хит през този сезон. Особено препоръчителен за тези, които имат тънки устни и желаят да постигнат оптическото им увеличаване. Добавеното отгоре червило ще придаде брилянтен завършек на вечерния грим.

През топлите месеци се набляга на червеното във всичките му варианти, като огнено червено, бордо, патладжан и оранж. Явно връщане към тенденциите от 60-те и 70-те години.

 

Очите

Отмина времето на правите линии, това лято на мода ще са извитите и дъгообразни. Клепачите например могат да бъдат очертани с тъмен молив, леко размазан с четчица, за постигане на топъл нюанс.

 

Ноктите

Набляга се на ярките нокти. Цветовете трябва да са дръзки и предизвикателни, да грабват и поразяват с яркостта си. Изберете червеното, розовото металик, виолетовото и ще бъдете в крак с модата. И естествено не забравяйте бялото.


Ароматите на сезона

 

Вили ДИМИТРОВА

 

За да бъде актуален един аромат, той трябва да отговаря на темперамента на притежателя му и да отразява неговата индивидуалност. За действените хора, изпълнени с ентузиазъм, движение, спортен дух и предизвикателства, са подходящи силни, енергични и свежи ухания.

 

* За динамичните дами, които държат на своята женственост и елегантност са ароматите Sergio Taccini Donna и Style Donna.

* Benetton Sport е създаден за жени и мъже, които обичат промяната и не следват установения ред.

* Cafe е ухание, комбиниращо сладост и чувственост. То е създадено, за да изрази поезията на любовта и бягството от реалността.

* Frank teen е розов аромат за максимална привлекателност. Наситен и стимулиращ като първа целувка, той е дъхът на моменталното изкушение от съвременната лолита. Свеж, закачлив и секси, като младите дами, които го използват, той е истински флирт със сетивата на всеки мъж.

* 261 е парфюм, който не съдържа алкохол. Той е комбинация от етерични масла, които придават дълготрайно приятно ухание. Предлага се в 7 ароматни варианта.


Ако кожата ви е проблемна, използвайте мед

 

* При смяната на сезоните кожата на лицето и тялото често става по-суха от обикновено. Чувствате я по-малко еластична, тя често е причина за дискомфорт. Когато нямате под ръка специални продукти от търговската мрежа, може да си приготвите сами най-подходящата за случая маска. Използвайте прости съставки, които ви се намират под ръка. Отличен избор е медът, който в съчетание с други продукти, ще даде на кожата ви необходимата енергия.

 

Маска с мед и трици

Смесете 1 чаша трици с мед, колкото да получите мека и еластична смес. За предпочитане е да използвате по-рядък мед. Може да добавите и няколко капки розова вода. Нанесете маската върху лицето, като избягвате зоната около очите и я оставете за около 20 минути. След това изплакнете няколко пъти лицето с хладка вода. Същата смес може да бъде използвана за деколтето, краката, ръцете.

 

Маска с мед, банан и кисело мляко

Намачкайте един зрял банан. Прибавете половин кофичка кисело мляко и няколко лъжички мед. Смесете добре всички съставки и нанесете получената смес върху кожата на лицето и шията. След 15 минути я изплакнете първо с хладка, а след това със студена вода и попийте лицето, като го оставите леко влажно. Когато изсъхне, кожата ви ще бъде по-мека и копринена. И към двете маски може да прибавите няколко капки екстракт от лайка или олио от пшеничен зародиш.

* Мазната кожа се характеризира с наличието на черни точки и разширени пори. Най-подходящият компонент за маските за този тип е лимонът, който има стягащо, почистващо, избелващо и антисептично действие.

 

Маска с лимон и мед

Смесете 2 лъжици мед със сока на 1 лимон, нанесете върху лицето с помощта на четчица. Оставете да изсъхне за около 10 минути и измийте с хладка вода. Може да почувствате кожата си по-опъната, но е достатъчно да нанесете хидратантен крем за лице и веднага ще я усетите по-еластична и по-чиста. Маската се прави не по-често от един път седмично. Може да добавите олио от розмарин или лавандула.


Наблегнете на сенките

 

Теди ПЕЕВА

 

Модерни при сенките за очи ще са топлите и естествени летни цветове, които варират от златисто до кафяво и бронзово. Необходимо е да използвате два нюанса.

По-светлият тон придава свежест, а по-тъмният - дълбочина и интензивност. Вечерният макиаж за очи трябва да е по-наситен, за разлика от дневния. Нанесете сенки в бежова или небесносиня гама под веждите - този трик оптически увеличава окото. Под тях мацнете тона, който подхожда на цвета на очите.

 

Зелени очи

Сенките на горния клепач се полагат равномерно от веждите до миглите и се разнасят с памучно тампонче или с пръст. Накрая с тъмна пудра се очертава сгъвката.

 

Сини очи

Бъдете пестеливи. Напудрете добре клепача. Рисувайте с модерния цвят малко под веждата като равна широка дъга. В основата на миглите изтеглете тънка черна линийка.

 

Кафяви очи

Напудрете целия горен клепач. След това от вътрешния ъгъл нагоре чак до външния ъгъл на веждата нанасяйте сенките, които постепенно изсветляват. Вътрешната част на клепача се очертава с черен молив.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Полк. Георги Ганчев

Три събития само за два дни ще отбележи началникът на щаба на Учебна база "Христо Ботев" в Плевен. Освен че днес, 6 май, празнува професионално и има имен ден, вчера той чества и 50-годишния си юбилей. С него разговаряме за миналото, настоящето и бъдещето на Българската армия, за готовността на нашите войници да се справят с предизвикателствата на световния тероризъм, за промените, които се предвиждат в бившия учебен център за подготовка на младши командири и офицери.

Плевен винаги ще бъде един от големите гарнизони

Полк. Георги Ганчев е роден на 5 май 1955 г. в с. Красен, Добричка област. Основното си образование завършва в родното си село. През 1974 г. приключва обучението си в механотехникума в Добрич, където се преместват да живеят родителите му. През същата година е приет в тогавашното висше народно военно училище "Васил Левски" във Велико Търново, което завършва през 1978 г. Разпределен е на служба в Шумен, където изкарва три месеца, след което е преместен в Разград за две години също в мотострелкови полк. Кариерата му през следващите четири години продължава като командир на рота отново в Шумен. Следват две години във Военната академия, след което четири в Звездец като началник щаб. През 1990 г. става командир на полк в Мичурин. През 2001 г. поделението е закрито, а полкът ликвидиран. Премества се да служи като заместник по учебната част на тогавашния Централен учебен център за подготовка на младши командири и новобранци в Плевен. От 2002 г. е началник щаб на Учебна база "Христо Ботев". С Плевенския гарнизон е свързан и емоционално, тъй като първото си офицерско звание получава на централния площад в града. Семеен, с две деца - дъщеря му Деница следва иконография във Велико Търново, синът му Галин в момента учи реставрация и консервация в Белград.

Интервю на
Ралица ПЕТРОВА

- Полк. Ганчев, как решихте да станете военен, защо избрахте този път?

- Като ученик никога не съм мечтал да стана офицер. Изобщо не съм си го и помислял дори. Стана съвсем случайно. В една емоционална вечер съученици тръгнаха да се записват - и аз с тях. Пуснах си документите и стана така, че ме приеха. Не съм кандидатствал на друго място. В никакъв случай обаче не съжалявам за решението си тогава, дори не съм си представял подобно развитие на кариерата си. Като цяло службата ми е емоционална, разнообразна, защото се работи изключително с млади хора, които са носители на новото, темпераментни са, което, разбира се, поддържа и духа жив. Обиколил съм почти цяла България. Навсякъде съм оставил приятели.

- На какво ви научи вашата професия?

- На последователност, самодисциплина, ред, на упоритост. На качества като принципност и отговорност. Може би изгради в мен и аналитични способности по отношение на хората, с които контактувам, за техните проблеми, нужди и желания, научих се да разбирам болките, стремежите им. Хубава е нашата професия, защото се работи може би с най-тежката материя - човешката. В казармата влизат както завършени личности - висшисти, така и доста неулегнали момчета, които не са се откъсвали до този момент от семейната среда, което предполага и различен подход към различните категории. Това също обогатява. В този смисъл смятам, че моят път на развитие е много положителен.

- На 5 май отбелязахте 50-годишния си юбилей, което е значимо лично събитие. В такъв момент човек винаги си прави равносметка. Каква е вашата за изминалите години в личен и професионален план?

- Като всеки човек и аз се обръщам назад във времето. Давам си сметка за изминалия път. Знам, че не е бил лесен, но за нищо не съжалявам. Може би ако има възможност да се върнат младите години и отново да започна активния си жизнен път, бих избрал същия. С уговорката, разбира се, че ще се стремя да преодолея някои грешки, които съм допускал. Защото безгрешни хора няма. Човекът обаче е устроен така, че вечно търси новото, отправя поглед напред и макар и на 50 години, аз гледам в бъдещето. Оптимизмът още ме държи.

- Днес се отбелязва денят на храбростта и Българската армия. Кои победи на войските ни според вас трябва да се помнят задължително от всеки?

- Историята на България е преди всичко история на нейната армия и в частност на сухопътните войски. Победите, които трябва да се помнят, са много. Като се започне от първата българска държава - битките при Ахелой, Клокотница, срещу кръстоносците и се стигне до най-ново време - при Дойран, Червената скала, победите при Одрин. Това са значими събития, които са допринесли даже за развитието на световната военна наука. Дори и през Втората световна война имаме доста значими постижения - най-вече пътят на Първа българска армия. Историята е преди всичко въпрос на интереси. Да не се обръщат младите към нея е виновно донякъде обществото. Защото в момента процесите, които текат в глобален мащаб и най-вече в България, като влизането ни в Европейския съюз, членството ни в НАТО, все повече избутват историята назад. Но мисля, че родовата памет неминуемо ще накара младите да се обърнат към миналото.

- Как преценявате състоянието на Българската армия днес и къде виждате нейното място в бъдеще?

- Винаги Българската армия, независимо дали България е била царство, народна република или република, е служила на ето тази педя земя, която е на картата, и на нейните граници. Тя никога не се е занимавала с политически събития и никога не е определяла политическия ход на историята. В бъдеще виждам армията ни като част от колективната система за сигурност, от общите сили на Европа и света. И както виждате, Българската армия в момента изпълнява новите си задачи не само вътре на територията на страната, но и почти по целия свят.

- Преди падането на Берлинската стена во-йниците се обучаваха в конкретни задачи - за справяне с противник от съседни държави. Сега след рухването на Желязната завеса и липсата на противопоставяне между НАТО и Варшавския договор, на какво се набляга в подготовката им?

- Подготовката на войниците и на въоръжените сили по принцип е насочена преди всичко към заплахите и предизвикателствата на новия век. Това е тероризмът в глобален мащаб. Тероризмът няма лице, няма фронт, няма ясно изразени структури и това налага нов начин на подготовка - да се действа при екстремни ситуации. Времето на планиране на мероприятията е изключително малко. Освен това в момента част от подготовката на Българската армия е насочена и към борба с кризи и подпомагане на населението при кризисни ситуации - природни бедствия, промишлени аварии. Отделя се голямо значение и на това.

- Достатъчна ли е подготовката на новобранците в тези съкратени срокове, боеспособни ли са те?

- Задачата на учебния център е първо да научим новобранците на азбуката на военното дело, да ги адаптираме към военната среда и на част от тях да им дадем военно-отчетна специалност. Програмите и интензивността на обучението са достатъчни на този етап, за да получат войниците една завършена подготовка. Категорично срокът за обучение при нас е напълно достатъчен.

- Промениха ли се с нещо условията на обучение в базата след приемането ни в НАТО?

- В базата се обучават две категории военнослужещи - наборни и кадрови. Базата приема кадрови войници за нуждите на сухопътни войски, обучава ги в първи и втори модул - първоначална подготовка и придобиване на военно-отчетна специалност за механизираните подразделения на Българската армия. Тази подготовка е съобразена с новите изисквания и е планирана така, че се използва опитът, който е придобит от последните участия на нашите подразделения в мисиите. В момента Българската армия има достатъчно натрупан опит и тези новости са заложени в програмите. Те се преработват всяка година, като се отчитат реалностите и тяхното бойно използване по време на мисии.

- Колко новобранци в момента се обучават в УБ "Христо Ботев"?

- В момента имаме 2 050 новобранци, които положиха клетва на 5 май.

- Много критики се отправят към дисциплината в армията, смятате ли, че те са основателни?

- Когато има инциденти, са основателни. По принцип командният състав насочва усилията си за преодоляване на негативни явления. Войниците, които влизат, са носители на някакви ценности или обременености - било то от битов характер или от обществото, и когато ги събереш на едно място, винаги изникват инциденти. Но командният състав е с богат педагогически опит, с познания и се стреми да ги преодолява. Една от задачите е да работим превантивно в тази посока. През последните две години ние нямаме инцидент на неуставни взаимоотношения, на кражби и т. н. Дисциплината не е еднократен акт, това е един процес, който непрекъснато трябва да се наблюдава и да се управлява. Това е система от мероприятия и действия и не можеш да кажеш днес я има, утре я няма. Мисля, че на този етап успешно се справяме с тези неща. Освен това за личности, които са по-трудно адаптивни към колективите, нашата учебна база разполага с психолози, които работят с тях индивидуално.

- Ако погледнем в една далечна перспектива, когато няма да има вече враждуващи сили и диктаторските страни стават все по-малко, няма ли да се обезсмисли съществуването на армията въобще?

- Армията възниква като атрибут на държавата. С умирането на държавата армията едва ли ще отмре. На този етап, поне тенденциите, които се наблюдават, е да се изградят колективни сили за сигурност. Докато има противници на новия обществен ред, ще има нужда и от армия и от сили за сигурност, които трябва да работят в интерес на обществото. Армията просто не е излишна структура.

- Достатъчно средства ли отделя държавата според вас за Българската армия, като се имат предвид бюджетите на Съединените щати и на други големи държави?

- Аз не мога да коментирам този въпрос. Наясно съм със средствата, които постъпват в нашата учебна база. Мисля, че на настоящия етап са достатъчни и нямаме недостиг на пари за храна, за облекло и т. н. Имаме малко проблеми със сградния фонд, който остаря - от 25 години в Плевен не е извършван капитален ремонт. Правени са отделни ремонти по възстановяване на възникнали аварии, повреди и т. н. Сега е стартирала процедура по извършване на основен ремонт. След като я има, това означава, че средствата не са недостатъчни.

- Ще се промени ли с нещо дейността на учебната база след въвеждането на т. нар. професионална армия в България?

- По новия план за реорганизиране на Българската армия и изцяло преминаването й към професионална тук е предвидено да се предислоцира една бригада, която ще стане факт до близките 2 - 3 години. Така че успоредно със задачите, които се решават до изтичането на срока за набиране на наборни войници, тук ще дойдат и ще бъдат разположени истински бойни подразделения. Така че казарменият фонд, който е тук, ще бъде винаги населен, а Плевен ще бъде винаги един от големите гарнизони на България.

- В тази връзка какво трябва да се направи, за да има повече желаещи за професионални войници?

- Това е много труден въпрос. Основният проблем, рабира се, е заплащането. Ако то е адекватно, е логично хората да бъдат мотивирани. В момента заплатата на един кадрови войник е 300 - 330 лв. и тя се оказва недостатъчна. Но и по този въпрос вече се работи. Доколкото знам, с новите промени в закона заплатата на кадровите войници ще бъде сериозно актуализирана и съобразена със средната работна заплата в страната. Смятам, че този проблем ще се преодолее. Надявам се в близко бъдеще службата на кадровия войник да бъде привлекателна.

- Какво е отношението на обществото към военните днес според вас?

- Обществото е положително настроено към военните и това показват дори социологическите проучвания - рейтингът на армията е сравнително висок за разлика от много други институции. Но може още да се желае в тази посока. В последните години армията се отвори към обществото, отвориха се порталите, има достъп до казармите, което води до придобиване на една по-реална представа. За да не се създават легенди. Мисля, че високият рейтинг на армията е оправдан - в зависимост от задачите, които решава, от успехите, които има, от приноса за приобщаване към европейските структури. Неведнъж е заявявано, че основен принос за това има Българската армия.

- Имате ли наблюдения за гражданската реализация на ваши колеги, които трябваше по-рано да напуснат армията?

- Много от колегите се реализират успешно. Други не успяват, но това не е, защото са слаби специалисти, а просто поради липса на адекватни работни места. Безработицата навън е голяма. Този въпрос касае повече обществото, отколкото нашите колеги. На настоящия етап има пунктове за социална адаптация - такъв даже е създаден във Военния клуб. Благодарение на него около стотина човека са успели да се реализират. Прави се доста, но все още пътят не е отъпкан.

- Смятате ли, че е престижно пенсионирани военни да изкарват прехраната на семействата си с неквалифициран труд?

- Това е най-лошото, но няма непрестижен труд. Друг е въпросът, че въпреки техния опит и умения да работят с личен състав, те отиват да се препитават в несвойствени сфери на обществения и икономическия живот. А могат да бъдат къде-къде по-полезни на обществото.

- Имате ли девиз или мото, което ви води в живота?

- Да, имам - не се обръщай назад.

- На какви хора се възхищавате?

- На организираните. На тези, които знаят какво искат да постигнат и умеят да планират нещата.

- Как прекарвате свободното си време, имате ли любими занимания?

- Сбободното си време прекарвам основно сред природата, там си почивам. Обичам да се разхождам, както и да ходя за риба.

- Ако трябва да се охарактеризирате с една дума, каква би била тя?

- С една не мога. Но за себе си ще кажа, че съм умерен работохолик, умерено добър, умерено лош...

- Какво бихте пожелали на вашите колеги по случай професионалния им празник?

- На колегите и подчинените преди всичко им желая да бъдат здрави, все така с младежки дух и енергични в професията и никога да не униват, колкото и трудности да предстоят за преодоляване. На семействата им - да бъдат сплотени, да вярват на хората в униформа и да ги подкрепят.


 АРТСЕДМИЦА


Акад. Христо Недялков:

 

Успехите се дължат на прекрасното изкуство, което хорът представя

 

Маестрото благодари на Румен Петков и на Плевенската филхармония

 

Академик Христо Недялков е действителен член на БАН, професор по хорово дирижиране в СУ "Св. Климент Охридски", търсен консултант на много хорове и гост-диригент в чужбина, създател и ръководител вече 45 години на детския хор към БНР. Той участва в журитата на много международни конкурси по цял свят - Великобритания, Белгия, Ирландия, Чехия, и изнася доклади на международни конференции. През 1995 г. маестро Христо Недялков е награден с най-високия японски орден за чужденци - орден на святото съкровище "Златни лъчи" с розетка, а през следващата година става почетен гост-професор на престижния японски университет "Токай".

През 1984 г. унгарското правителство му връчва медал за музикално и танцово изкуство "Золтан Кодай". Академик Недялков е носител на високи български отличия като орден "Стара планина" I степен, на най-високия почетен знак на БАН - "Марин Дринов" на лента, на най-високата награда на БНР - "Сирак Скитник", на Златна и Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

През 2002 г. европейската федерация на хоровете го удостоява с титлата "Посланик на европейската култура."

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Кой не е бил очарован от кристално чистото пеене на децата от хора на Българското национално радио? След 20 години съставът отново гостува в Плевен. И изнесе не един, а два концерта - на 4 и 5 май в зала "Емил Димитров". Вестик "BG Север" беше медиен партньор на изявите.

Само ден преди да чуем ораторията "Стабат матер" на Перголези двамата известни и зад граница диригенти академик Христо Недялков и синът му Стефан Недялков споделиха в специални интервюта мисли за работата си, за творческия си и личен път. Сега публикуваме разговора с бащата, а интервюто със сина четете в следващия брой.

- Академик Недялков, откога не сте били в Плевен?

- Много ми е приятно, че хорът, който ръководя, концертира в Плевен 20 години след като сме били тук. Мисля, че плевенската публика заслужаваше по-добра участ - поне 5 или 10 години, тъй като този хор е желан и слушан от много различни хора. Често държавни органи го изпращат в чужбина да пее, да не говорим, че чужда публика редовно ни кани да концертираме. След 2 месеца заминаваме на 17-ото си турне в Япония. Но ето на - в Плевен цели 20 години не сме идвали. Причината е състоянието на културата и изкуството в нашата страна. Идването ни реализира ръководството на Плевенската филхармония. Решихме освен ораторията "Стабат матер" на Перголези да покажем и хитовата програма на хора, която плевенци не са слушали. Тези произведения готвим за Япония. Благодаря на спонсора Румен Петков, който помогна да се реализират двата концерта. Благодарение на него плевенските меломани ще чуят произведения, които са слушали японският император и дъщеря му. Дано някой не ме упрекне в политическо пристрастие - моето изкуство е за всички българи, то не е оцветено. Когато някой протегне ръка, аз съм длъжен да му благодаря. Защото много хора имат възможности, но си стискат кесиите.

- На какво се дължат успехите на детския радиохор?

- Само на първокласното изкуство, което той представя. Децата са много добре музикално и вокално подготвени. Те са едни малки професионалисти. Има прекрасни солисти, с които работя индивидуално. Всички са много възпитани. Половината от нашата работа е възпитание. Не може да заведеш в чужбина група хулиганчета. Вече 50 години работя това, за което съм учил. Аз съм и вокален педагог. През годините няма случай дете от нашия хор да не е било прието в академията. Сопраното Ина Кънчева, която завладя цяла Европа, е бивша моя солистка. Надя Кръстева, която в момента е титулярка на Кармен в Щатсопера - най-трудната мецосопранова партия, също пееше в детския хор. Децата пеят, докато завършат гимназиалното си образование. Приемаме ги от 7 до 10-годишни. Стажуват 3 години преди да влязат в концертния състав.

- Какво ви дава работата с тях?

- Подмладявам се, на моята достопочтена възраст...

- Какво е необходимо, за да се дирижират деца?

- Освен диригент, човек трябва и да е педагог. Аз не съм учил педагогика, но тя ми идва от сърцето. Децата споделят с мен. Дистанция има само когато работим. Иначе ставам като тях, даже съм начело на палавщините.

- А кой ще ви наследи?

- Никой. От една нация избуяват като цветя таланти и всеки оставя своето и си отива. Но никой не може да повтори другия. Някой след мен ще работи, но по свой начин. Музикантите сме по-сиромаси хора, но богати душевно, по-спокойни, можем да се наслаждаваме и на природата, и на всичко друго. Нас не ни е страх, че някой ще ни гръмне или ще ни срине бизнеса. Това, което можем, си го можем.


Марин Кадиев учреди филиал на Съюза на независимите български писатели

 

Филиал на Съюза на независимите български писатели (СНБП) учреди в Плевен неговият председател Марин Кадиев. Начело на новата стуктура от 11 автори застана поетесата Лалка Павлова след единодушен избор. "Тук има много интересни и сериозни творци, които ще представя в София на 9 май. На 14 май ги каня повторно на национално четене. Тези хора трябва да се изявяват. В Плевен се твори национална литература", коментира за "BG Север" известният майстор на словото, който представи книгата на Ячо Яблански "Повторен прочит". Проблемът на провинциалните творци според него е, че те са в пълна неизвестност. Преди години във всеки вестник и списание се правели анотации, рецензии, а сега - нищо. Затова добрите естетически стойности, които се създават, не стигат до читателя. Имало и обективни причини - хората са бедни, книгите са скъпи.

За Марин Кадиев четящите хора са спасените хора, защото когато гледаш телевизия, това е пасивен акт; а когато четеш - мислиш, съпреживяваш, полагат се усилия. И това е голямото възпитателно начало на четящите хора - развиват се всички качества на личността, убеден е председателят на организацията.

В България в момента има четири писателски сдружения. Активните са Съюзът на българските писатели, основан от Иван Вазов, и Съюзът на независимите писатели, който се отцепва от него през 1990 г. Ние бяхме един по-друг глас - хора, които не са приети в оня съюз, малко низвергнати, пренебрегнати, бунтари, характеризира го неговият четвърти председател Марин Кадиев. Имат членове комунисти, репресирани преди 9 септември 1944 г. и след 9-и, разузнавачи от Държавна сигурност, хора с няколко смъртни присъди, но това не им пречи да говорят само за идейно-естетически стойности, не за политика.

Съюзът има над 10 филиала в страната. Организират по 5 - 6 национални четения в година. Почти през ден имат премиери в София в безплатни салони.

Марин Кадиев вече 25 години преподава методика на литературното обучение в пловдивския университет "П. Хилендарски". Автор е на три книги с литературна критика. За 45 години е представил пред публика 7 500 творци. Вестниците "Труд" и "24 часа" дори предлагат постижението му за "Гинес". Имал е щастието да се познава с имена от родната литература като Багряна, Дора Габе, Димитър Талев, Емилиян Станев. 120 пъти представя Хайтов, Генчо Стоев 60 пъти, Радичков, Георги Мишев, Дамян Дамянов, Павел Вежинов, Андрей Гуляшки, Орлин Василев, Камен Калчев, Дончо Цончев...


 Юбилеи 

 

70 творби вместо свещички нареди Данаил Мицев

 

Почти без зрение художникът продължава да твори

 

"Ако нямаш какво да кажеш на хората с това, което правиш, просто не го прави."

Със 70 свои творби, вместо с толкова свещички, отбеляза юбилея си художникът Данаил Мицев в общинската галерия. Акварели, графики, маслени работи, скулптори предложи на вниманието на публиката той. "Радвам се, че навършвам десети път 7 годинки и съм на средата. Не обичам да се обръщам назад. Напред е по-хубаво. И нагоре", каза юбилярят за "BG Север".

Той завършва с отличие първия випуск на художествената гимназия в София и е приет като изявен талант без изпит в Академията. По-късно заради донос от родното му село Крета е изключен по политически причини. Следват 30 години, в които му е забранено да показва изкуството си. Първата си експозиция реализира на 57 години в Никопол. Веднага е забелязан и няколко софийски галерии показват негови работи. Има качествата и куража да работи цял сезон в Париж на Монмартър. Следват изложби в Англия, които го утвърждават като търсен и харесван художник. Негови картини има по всички континенти в цял свят. С голо тяло на Мицев обогатява колекцията си шефът на компанията "Боинг". Портрет на българка пък купува директорът на "Шел" в Англия, а премиерът Сакскобурготски притежава натюрморт.

16-а поред е юбилейната изложба на Данаил Мицев. От 8 години художникът не вижда почти нищо, но дори това не може да бъде пречка да създава изкуство. С това зрение продължавам да работя почти наизуст, по интуиция. Така съм рисувал моста над Темза, автопортрета с шапката, сподели той. Несломимият му дух извира от всяка негова творба. Следвайки една класическа линия на изображението, Данаил Мицев създава живи и силно емоционални творби. "Човек като чувства живота около себе си не може да не се импулсира да работи. Обичам да рисувам хубави български момичета и жени и хубава природа", признава той. Неговите женски портрети със сребристите си и златисти отблясъци направо омагьосват. Неусетно зрителят, застанал пред картините му, потъва в атмосферата им и комуникира мислено с тях. Тогава авторът е убеден, че е постигнал целта си.

В своите стихове и мисли за изкуството, събрани в книгата му "Небесен звън", той казва, че "Живописта е вибрация на слънчевия спектър. Светлината във всичките й разновидности. Без нея всичко е пусто и мъртво." И още: "Истинското произведение на изкуството предизвиква шок у зрителя."


Педро и на 50 рисува фантазиите си

 

50 години ще закръгли художникът Петър Мичев - Педро, на "светлата дата" 9 май. Малко поизморен от преживелици, потънал в размисли и насред труден етап от живота му ще го завари този ден, но какво пък..., сподели с "BG Север" той. Прочулият се по всички континенти (без Африка, въпреки че - знае ли човек!) художник е намислил да покаже 15-ина свои работи в софийската галерия "Асен Василев" на 11 май. В Плевен колоритният автор ще нареди юбилейна изложба може би през септември. Въпреки че не му се нравят подобни мащабни изяви. На Запад такова нещо се прави, когато художникът е починал. Но ние се различаваме и по това от останалия свят, коментира той.

Педро хич не обича да поглежда назад, защото вижда първо лошото, нещата, за които съжалява, че са се случили. Дори фактът, че за 33 години е направил 79 самостоятелни изложби и е участвал в над 400 групови, отчита просто като факт. Малко от приятелите му знаят, че цял живот е искал да се занимава с нещо друго, но така се случва, че рисуването отнема цялото му време. Отдава се на това изкуство от 16-годишен. Не е учил в Академията, но това не пречи критици "с бедна фантазия" да го сравняват с Модилиани. И да продава за сериозни суми откакто се помни. "Истината е, че аз не знам какво правя. Рисувам моите фантазии. Екстрасенсите казват, че това са паралелни светове. Правя неща, които ми се иска да ги има, но не се случват в нашия живот", признава Педро. Учудва се, че не се повтаря в картините си. Смята, че основното достойнство на платната му е, че в тях присъства човешката доброта. Те са одухотворени и провокират човек да ги гледа отново и отново. Художникът им вдъхва душа, оставя част от себе си върху платното. В картината личи всичко - дали авторът й е обичан и доколко обича, умее ли да се раздава, щастлив ли е или нещастен, инертен ли е, самодоволен ли е, отдавна е открил юбилярят.

Преди 5 години той заминава за Америка със семейството си. Днес е в родния си град сам. Страната на сбъднатите мечти му дава много, но му взема всичко. Семейството беше всичко за мен, признава той. Вярва, че има съдба, че някои неща са предопределени. След като няколко пъти започва живота си от нулата, успява винаги да изплува. "Бих искал да се влюбя. Любовта те кара да живееш. Може би тя е най-голямата мечта на човека, философски разсъждава той. На фона на безлюбието в живота му трудно го радват минали успехи - биографията му е включена в енциклопедия "Британика", а негови картини притежават президентите Джордж Буш, Путин, Георги Първанов, Петър Стоянов, покойният папа Йоан Павел II, директори на световни банки, Гриша Ганчев, Тошо Тошев, Гиньо Ганев и много други известни личности от цял свят.


 НЕВИДИМИЯТ БИЧ


Стресът води до безплодие

 

Застрашени от стерилитет са пушачите, вегетарианците и подложените на диета

 

Ралица ПЕТРОВА

От четири години Ирина В. (на 28 г.) се опитва да забременее. Но без резултат. Разказва, че е обиколила всички възможни места с надеждата да зачене. Станала била "редовен клиент" както на лекари, така и на народни лечители. Женена е от 5 години. Наложило се и съпругът й да изтърпи редица процедури, които не приемал с голяма охота. Ирина описва организма си като една смесица от химикали и различни треви. Твърди, че диагнозите от възпаление до запушени тръби, цветните снимки, пътуванията до София да търси помощ, които й струват маса пари, вече са й втръснали. И като че ли й се иска да се откаже. Преценява плюсовете и минусите. Пита се: така не е ли по-добре? И без това гледа мъжа си, който ходи отвреме-навреме да изчуква коли, с недотам голямата си заплата на начална учителка. Едно бебе ще иска още средства, преди това ще се наложи да направи ремонт на къщата, да осигури някои неща... За нея възможностите са изчерпани. Дори не си помисля да се поитересува за забременяване "ин витро", защото просто няма откъде да намери пари.

И въпреки всичко... нощем сънува как държи в обятията си пеленаче. Само тогава е майка, гукаща заедно със своето слънчице. Единствено насън усеща детското личице до гръдта си... И е безкрайно щастлива...

Безплодието при съпрузите или двойките, живеещи на семейни начала, винаги представлява сложен и труден за разрешаване проблем, са категорични специалистите. У нас с невъзможност да имат деца се оказват от 10 до14 процента от двойките, които имат съвместно съжителство, като причините са почти по равно разпределени, сочи статистиката. При около 15% от случаите причините за безплодието остават неизяснени. Не може да бъде определен със сигурност точният брой на страдащите от някакъв вид стерилитет. В районната здравноосигурителна каса в Плевен са подадени 13 молби за включване на лечение на безплодие.

Приема се, че ако не настъпи бременност след 12 месеца редовен полов живот без използване на контрацептивни средства, то двойката трябва да се счита за потенциално безплодна и е необходимо да се консултира с лекар специалист. Тъй като проблемът засяга и двамата, наложително е те да се изследват едновременно. Минимумът от изследвания трябва да включва анализ на спермата у мъжа и определяне на овулацията и проходимостта на маточните тръби у жената.

Възрастта на

жената е един

от най-важните

фактори,

свързани с нейната репрудоктивна възможност. Способността на яйчниците да произвеждат здрави яйцеклетки намалява с увеличаване на възрастта, като се повишава рискът от хромозомни аномалии и неуспешно закрепване за стената на матката.

Вероятността за успешна бременност започва да намалява с навършване на 30 годишна възраст, е мнението на специалистите. Според тях тогава тази вероятност е сравнително малка, но тя разко се увеличава около 37 - 38 години, а след 42 става критична. Поради значителната роля на възрастта на жената много лекари препоръчват за жени над 35 години, неуспели да забременеят след 6 месеца, да се извършат специални изследвания. Двойки под 35 години трябва да си направят подобни изследвания, ако след една година опити няма забременяване.

Друг фактор, който влияе върху стерилитета, е теглото. Безплодие се наблюдава най-вече

при жени с

наднормено или

поднормено тегло.

При наднорменото тегло, където нивото на мазнини в организма е от 10 до 15% над нормалното, може да се стигне до безплодие поради повишените нива на естроген, които влияят негативно на репродуктивната способност. При поднормено тегло, където нивото на мазнини в организма е от 10 до15% под нормалното, се наблюдава същото явление. То би могло да засегне жени болни от анорексия и булимия; жени, подложени на нискокалорична диета, особено ако техният менструален цикъл е нередовен; вегетарианците също могат да имат проблеми поради липсата на необходимите им количества витамин В12, цинк, желязо и фолиева киселина в храната; активно спортуващите - бегачи на дълги разстояния, танцьори и др.

Начинът на живот също може да окаже влияние върху репродуктивната способност. Жени, които пушат една или повече кутии цигари дневно и тези, започнали да пушат преди 18-годишна възраст, са изложени на по-голям риск. Тютюнопушенето увеличава риска от раждане на мъртво дете или бебета с поднормено тегло. Мъжете пушачи имат сперма с по-лошо качество от непушачите. Пушенето на марихуана има силно негативен ефект както при жените, така и при мъжете.

Други фактори, оказващи негативно влияние върху репродуктивната способност, са кофеинът, алкохолът и безразборните сексуални връзки.

Околната среда също може да окаже негативно влияние. Излагането на химическо въздействие, радиацията, химиотерапията, пестициди, както и силно електромагнитно или микровълново облъчване на мъжете, влиаят негативно на плодовитостта. Същият ефект има стресът.

Психогенното

безплодие може

да бъде временно

и да се дължи на блокиране на хипоталамуса (тоест на хипофизата), предизвикано от стрес или много силно вълнение, а може да е и окончателно, ако между партньорите съществува постоянен несъзнаван конфликт. При всяко необяснимо" безплодие е важно двойката да е съгласна да разбере с помощта на трето лице какъв несъзнателен механизъм е задействан - тогава става дума за психотерапия.

Ако се установи, че няма никакво решение, остава един единствен изход за тези, които са решили на всяка цена да си имат дете - осиновяването.

За установяване

на безплодието

при жената

процедурите са дълги, обстойни и често неприятни, но са абсолютно необходими, за да се разбере какво става с нея.

* Кривата на температурата - с рязкото си покачване при овулацията тя сигнализира, че действително има такава.

* Спермограмата и изследването на цервикалната слуз след полов акт позволява да се провери наличието на сперматозоиди и състоянието на слузта.

* Дозировката на хормоните в кръвта дава сведения за евентуални смущения в производството на хормоните, отговорни за редовността на менструалния цикъл.

* Ехографията на тазовата област може да покаже евентуалните аномални на матката, на тръбите или на яйчниците.

* Рентгеновият преглед на матката единствен може да потвърди или отхвърли предположението за запушване на едната или на двете тръби. През маточната шийка се инжектира контрастна течност, чието преминаване, следено от рентгеновия апарат, позволява да се установи проходимостта на тръбите.

* Селиоскопията е преглед чрез хирургическа интервенция, който се извършва в клиника. Светещата тръба, вкарана през пъпа, позволява да се прегледат директно вътрешните полови органи.

* При биопсия на ендометриума от матката се изваждат ендометриални клетки, за да се провери състоянието им и да се установят евентуални увреждания на маточната лигавица.


Оралният секс е полезен

 

Оралният секс попдпомага зачатието и защитава от усложнения по време на бременност. Учени от Австралия установили, че при редовен секс, особено орален, имунната система на жената привиква към спермата на партньора и не предизвиква "отхвърляне на мъжките белтъчини". Именно за това при чести полови контакти с един и същ партньор жената има по-големи шансове да забременее, а адаптацията към чужди белтъчини, част от които плодът наследява от бащата, препятства усложненията в процеса на бременност.


Преносимите компютри са опасни за силния пол

 

Преносимите компютри причиняват безплодие. Тяхното ползване може да доведе до нарушаване на репродуктивните функции при мъжете, са установили учени от Държавния университет в Ню Йорк. Изследвани са 29 доброволци на възраст от 21 до 35 години. Според проучването въвеждането на инфрачервени портове и устройствата Bluetooth са довели до това, че все повече хора работят с компютъра си, поставяйки го на коленете си. Работещият компютър повишава температурата на въздуха около човека. Това води до повишаване на температурата и около тестисите, което влияе негативно на образуването на спермата. Освен това, стараейки се да задържат стабилно на коленете си компютъра, хората заемат неудобна поза, при която се нарушава нормалното кръвоснабдяване, са установили изследователите.


Дини, грозде и домати помагат на мъжете

 

Индийски учени открили, че дините, гроздето и доматите лекуват мъжкото безплодие. И по-конкретно лекува го веществото ликопен, което се съдържа в тях. Откритието си те изпробвали върху група доброволци. Те обаче не са били хранени директно с плодове и зеленчуци, а им е бил даван ликопен в концентрирана форма като лекарство.

Ликопенът е природен антиоксидант, представител на голяма група вещества, които са известни със своето противораково действие.

По време на експеримента 30-те доброволци получавали по два милиграма ликопен два пъти на ден в продължение на 3 месеца. След курса една шеста от безплодните участници станали биологични бащи.


Сгради, гледащи на север, влияят негативно върху репродукцията

 

В България много от сградите, гледащи на север, причиняват безплодие, според фън шуй. Изследователи твърдят, че билдинги, издигнати между 1984 и 2003 година с "лице" на север, имат две изключително опасни комбинации или т. нар. снопове от енергии. Едната от тях е в центъра на всяко едно такова жилище и оказва влияние върху всички живеещи, независимо дали това е преходна зона или функционално помещение (стая). Тази комбинация има няколко аспекта. Единият от тях причинява обири, наранявания с оръжие и кръв. Другият аспект на същата тази комбинация води до проблеми със зачеване на деца, с износване на плода и въобще проблеми при бременност.

Другата много коварна комбинация, която е една от най-опасните във фън шуй, влияе върху здравето и причинява болести от всякакъв характер.


Д-р Христо Бонев, акушер-гинеколог:

 

Нелекуваните заболявания са опасни

 

Поля ТОМОВА

Не се забелязва тенденция към увеличаване на стерилитетът при жените в последните години, смята д-р Христо Бонев. Съвременните методи за изследвания са много точни и позволяват да се открият по-лесно, по-рано и по-качествено причините, довели до трудности или невъзможност жената да зачене. Диагностиката позволява и лечение, адекватно на нуждите на пациента. Напоследък се наблюдава и завишен интерес от страна на жените да търсят специализирана помощ, са наблюденията на медика. Преди години българката се насочваше при такъв проблем към народната медицина, което не е най-доброто решение, смята д-р Бонев. В Плевен има няколко специализирани кабинети за лечение на стерилитет при жените. Дългогодишната му практика сочи, че възрастта не е причина за невъзможност жената да забременее. Разбира се, след 35-ата година в организма настъпват редица хормонални проблеми, но много жени забременяват и на тази възраст. Проблем може да настъпи при жени, които искат да забременеят след 40-ата си година, смята медикът.

Като причина за стерилитет д-р Бонев посочва възпаления, проблеми и заболявания, течения, на които жената не е обърнала достатъчно внимание. Всяко такова заболяване, ако не се лекува, може да доведе до невъзможност от забременяване. При всеки, дори минимален проблем, трябва да се посещава АГ-кабинет, съветва лекарят. Според него редовните прегледи от акушер-гинеколог са най-доброто, което една жена може да направи за себе си. През последните десетина години в България жени с различно образование и възраст като че ли са придобили здравна култура и посещават кабинетите, са наблюденията на гинеколога.

Стерилитетът е лечим, в зависимост от това какъв вид е, твърди д-р Бонев. Невъзможността за забременяване може да се лекува по оперативен път и ако няма резултат, се пристъпва към методите "ин витро".


 БИЗНЕС


Елиминирана фирма от търга за автобусите пише до ОбС

 

Георг Спартански отказва да говори заради съдебните спорове

 

Еми СТАЛЕВА

Офицално писмо от името на фирма "Джеми" е изпратено до общинския съвет в Плевен с молба колективният орган на местното самоуправление да разгледа възникналия проблем около нарушенията на Закона за обществените поръчки, допуснати по време на търга за закупуване на нови автобуси от общинската фирма "Автобусни превози". Юристите на отхвърлената фирма са на мнение, че на конкурса не е била класирана икономически най-изгодната оферта.

"Както вече разбрахме, вие, господа, също не сте били информирани официално от изп. директор на "Автобусни превози" за официалното му решение за определяне на доставчик на нови автобуси под Заповед № 119 от 22.03. 2005 г., което е грубо нарушение на Наредба №8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Като че ли г-н Иван Стефанов стои над закона и над вас", се казва в писмото до плевенските общински съветници.

Според юристите на фирма "Джеми" от кореспонденцията между кандидатите и назначената комисия от изпълнителния директор на "Автобусни превози" не ставало ясно кой какъв е, каква длъжност изпълнява и каква е местоработата на всеки член на комисията. Не се знаело дори и кой е председател на назначената комисия.

"По всички официални документи налице са единствено подписи на незнайно кой?! Нарушена беше и самата процедура по Приложение №16, 17 и 20 и т. н. Комисията в петчленен състав се оказа дори и технически некомпетентна", се казва в писмото.

Юристите на фирма "Джеми" информират плевенските общински съветници за същността на понятието "икономически най-изгодна оферта". В закона то се тълкувало и определяло според предложената цена с 0-ва първоначална лизингова вноска и максимален срок на лизинга. Сроковете за доставка и гаранционно обслужване са другите критерии, по които трябвало да бъдат избирани офертите. Техническата специфика, разходът на гориво, както и един от най-важните критерии и условия за излизане на автобусите в Европа, а именно категоризацията на автобусите, са решаващи при избора на печелившия.

Както "BG Север" вече писа, на организирания търг от "Автобусни превози" не бе избрана фирма доставчик, която да покрива изискванията за икономически най-изгодна оферта. Нещо повече, налице бяха доста нарушения на Закона за обществените поръчки, както и на Закона за банките и банковото дело.

"Защо изп. директор на "Автобусни превози" Иван Стефанов е избързал веднага след заповедта, с която избира фирма доставчик по незаконен начин, да подпише договор за финансов лизинг, независимо че беше изрично уведомен за пуснатата от нас искова молба под №878 в Районен съд - Плевен, за спиране на решението му. Фирма Соф Ко също беше уведомена за това, но въпреки всичко е подписала споразумението с банката? На какво се надява г-н Иван Стефанов, че може да заблуди вас, общинските съветници и обществото на Плевен?!", е записано в писмото до местните парламентаристи.

Още миналия петък в 13,00 ч. представители на фирма "Джеми" пристигнали в Плевен, за да връчат официално писмото на председателя на общинския съвет Георг Спартански. Последният отсъствал, затова служителите от пропуска на общината били помолени да упътят длъжностното лице от потърпевшата автобусна фирма към някой от отделите. Оказало се, че във въпросния ден общинарите работели до 13 ч. Затова писмото било пуснато с обратна разписка в пощата, за да не се изгуби по пътя...

"Не съм запознат с въпросното писмо. Личното ми мнение е, че след като има съдебни спорове, аз не мога да се произнеса преди съдията". Това заяви председателят на общинския съвет Георг Спартански.

Когато е налице подобен проблем сезирането на общинския съвет е задължително да стане във възможно най-кратки срокове. За да е ясно, както на органа на местното самоуправление, така и на обществеността кой и по какъв начин решава и се разпорежда с общинската собственост.


"Екоел" стана жертва на приватизация чрез ликвидация

 

Тесен кръг хора от властта унищожиха ядрения завод

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Екоел" или както го знаят всички - ядреният завод, бе разположен върху площ от 140 дка, там работеха 4 500 души, а активите възлизаха на 6 млн. лв. по времето, когато още бях длъжностно лице. Това разказа бившият ликвидатор на завода Атанас Вълков.

Заедно с търговския директор Георги Гайдарски били отзовани през ноември 2004 г. Около 40% от продажбите на машини, земя и сгради минали през ръцете им. Съоръжения за по 150 хил. долара били харизани за 10 - 15 хил. лв, защото така наречените оценители изобщо нямали техническа подготовка. Перлата на "Екоел" - контролно-измервателната лаборатория за ядрени изотопи, оборудвана с руска техника и единствена по рода си на Балканите, на части била изнесена и захвърлена в Нови хан.

Голямата разруха започна през 1999 г. с онази лишена от логика "приватизация чрез ликвидация", нямаше ред в продажбите, раздържавяването се извършваше "на парче", спомня си Атанас Вълков. Идвали хора от цяла България, харесвали си по нещо и го купували на десетки пъти по-ниски цени. При стартиране на ликвидацията не били отпуснати никакви пари, не били взети мерки за консервиране и съхранение на оборудването. Лабораторията за изотопи пък не влизала в общата сума за ликвидация, тя трябвало да се търгува отделно, но по-късно била съсипана. Един изотоп струва хиляди, а тук се оценяваше за стотина лева, разказва Вълков.

"Опитахме се да спасим някои по-скъпи машини, те можеха да се използват в бъдеще. Спестихме доста пари на държавата, докато не ни изхвърлиха", припомня си търговският директор Георги Гайдарски. През ноември 2004 г. от Министерство на икономиката изпратили двама души за ликвидатори в "Екоел", за да разпродадат останалите 60% от имуществото и земите на военно-промишления комплекс.

Необслужените кредити на ядрения завод били около 7 млн. лв, но дори при ликвидацията, ако била разработена подходяща поетапна система за разпродажба, някои от производствата можело да продължат да работят. Схемата за ограбването включвала трансформацията на публичните задължения към държавата в т. нар. ЗУНК облигации или преобразуване на кредитите. По-късно по документи не можа да се установи, че кредитът не е бил обезпечен, обясни ликвидаторът Атанас Вълков.

От 4 500 души работници след няколко години "приватизация чрез ликвидация" останали само 200. В края на работния ден хората оставяли дрехите си на работните места, на другия ден сутринта още на вратата им съобщавали, че са уволнени. Много бързо се задействали и съдебните процедури, когато трябвало да се завери сделка или да се сменя персонал. През цялото време имах чувството, а то не ме напуска и днес, че тази схема защитаваше интересите на определен, тесен кръг от хора, които разполагаха с власт и добре тренирани структури, за да я упражняват, коментира Вълков.

Нещо повече, до нея не били допускани хора, които стоят "встрани" от идейния замисъл на върхушката. "През месец септември 2004 г. започнахме сделка с немска фирма, искаха да купят 16,75 дка земя, за да строят хипермаркет на територията на "Екоел". Инвестицията беше за 1 млн. лв., но след като 3 пъти насрочвахме търг, накрая ни отрязаха", спомня си търговският директор Георги Гайдарски.

За една година заедно с ликвидатора Атанас Вълков те продали около 40% от собствеността на ядрения завод. Техните наследници, изпратени от Министерство на икономиката, сключили договор за 6 месеца, а през изтеклите 5 от тях все още нищо не са изтъргували.

В момента 5 - 6 шивашки фирми развиват бизнес върху продадената площ от 60 дка, а италианска фирма продължава да купува парцели за разширение на плетачната си фабрика.

23 дка земя е закупил известен предприемач, за да строи ВИП градче за плевенчани. Но после цените скочили и той се бил отказал от замисъла си. По-голям интерес към земята, отколкото към сградния фонд, проявявали инвеститорите. Мястото било атрактивно, а кандидати не липсвали.

Фирма за разнос на бира и безалкохолни напитки е на път да направи големия удар, защото нейни представители вече са заявили претенциите си да закупят цялата оставаща площ на "Екоел". Тя възлиза на около 80 дка според твърденията на бившия търговски директор Георги Гайдарски.


Държавна комисия предупреждава:

 

ЧТК забавя газификацията на район Мизия

 

Законът предвижда отнемане на лицензията при неизпълнение на задълженията

 

Ралица ПЕТРОВА

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изпратила писмо до Черноморска технологична компания (ЧТК), която трябваше да газифицира Плевен, в което съобщава на варненското газоразпределително дружество, че използва слабо 35-годишната си лицензия за район Мизия. Това съобщи за "BG Север" Васил Илиев, началник сектор "Жалби и работа с потребителите" към ДКЕВР. Компанията е предупредена, че забавя разширяването на газопреносната мрежа и инвестирането в този регион.

В края на миналата седмица живущите в блок "Сокол" на ул. "Страцин", които трябваше да бъдат първите битови абонати на предприятието в Плевен, изпратиха нова жалба до държавната комисия. В нея заявяват, че въпреки обещанията и изтеклия още преди месец срок, фиксиран в договора им за присъединяване - 1 април 2005 г., определящ датата на пускането на газта, до момента това не е направено.

Повече от 30 дни кандидат-потребителите на синьото гориво чакат да бъде докарано съоръжението за омирисяване. Неговата липса се явява единствената пречка във вече напълно изградените им и изпробвани инсталации да потече природният газ. На многобройните им запитвания в регионалния офис на ЧТК в Плевен, както и в централния във Варна, те получават различни и уклончиви отговори - че станцията все още е в Италия, че е на границата или че е пристигнала във Варна, но още не е транспортирана до Плевен. Това те определят като поредната лъжа на Черноморска технологична компания, с която се сблъскват в усилията си да бъдат газифицирани.

През 2004 г. трябваше да приключи първият етап от газификацията на Плевен. Той предвиждаше като консуматори да бъдат захранени "Плевенско пиво", "Мизия", Яна" и др., които щяха да употребяват близо 97 на сто общото количество на природния газ за Плевен. В момента, в средата на 2005 г., ЧТК има едва трима промишлени абонати - фирмите "Неви фешън", "Елком" и "Кристо". През миналата година трябваше да бъдат включени и първите битови потребители.

А когато не се изпълняват или се нарушават задълженията по издадената лицензия, тя може да бъде отнета, гласи чл. 59, ал.1, 2 от Закона за енергетиката.


ПРОГНОЗИ

 

САЩ остават най-доброто място за инвестиционен избор

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

Американският долар се търгуваше с малка промяна в стойността си спрямо повечето основни валути в понеделник, след като дилърите пренебрегнаха слабите данни за производствената активност в САЩ. Това се отрази като стопиращ фактор за по-дългосрочни валутни сделки и откриване на позиции. Централната банка на САЩ се очаква да повиши отново основната лихва във вторник. Това би разширило лихвения диференциал между американските лихви и тези в Еврозоната и Япония и би добавило нови предимства за доходността, предлагана от деноминирани в долари краткосрочни активи (в дългосрочен аспект би трябвало да означава по-силен долар). Всички са фокусирали вниманието си към тона в изявлението на Федералния резерв. Последният още веднъж би обърнал внимание на инфлационния натиск в американската икономика, обявявайки, че е готов да повишава лихвата по-бързо, ако инфлацията расте, т. е. нищо неочаквано и коренно различно от предходните изявления.

Американският долар поскъпна неочаквано по-рано в понеделник като реакция на данните за производствената активност, която намаля през последния месец. Това разминаване стана, защото инвеститорите заложиха на тезата, че американската икономика може би е най-слабо засегната от глобалното забавяне на икономическия ръст. Институтът за управление на предлагането в САЩ (ISM) обяви индекса си за производството, който се понижи до 21-месечно дъно на 53.3 пункта през април от 55.2 за март. Икономистите очакваха 55.0 пункта за април. Пазарните участници обаче смятат, че когато данните са слаби в САЩ, в Европа те са много по-слаби, а тези в Япония - не толкова добри.

Търговците продължават да са на мнение, че въпреки лошите новини САЩ остават най-доброто място за инвестиционен избор, в сравнение с Европа и Япония. В последните две седмици бяхме свидетели на обратни реакции от данните, особено на международния валутен пазар. Ликвидността като цяло бе слаба и нямаше много неща за отбелязване. Скука.


 АГРОАКЦЕНТИ


Назряват скандали заради млечния борд в Плевен

 

550 хил. лв. отпуска държавата за учредяване на структурите по места

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Със скандали се очаква да бъде изградена регионалната структура на млечния борд в Плевен, коментират запознати. Още на този етап, преди да бъдат разпределени средствата по места за дейността на новото сдружение под шапката на Министерството на земеделието и горите, вече има доста желаещи да оглавят областния борд, които са започнали да създават свои лобита. По думите на хора от бранша някои от тях до този момент изобщо не са защитавали интересите на млекопроизводителите и по никакъв начин не са допринесли за изграждането на структурата в региона. Амбициите им да започнат да се занимават с тази дейност били свързани единствено с обстоятелството, че вече "отгоре" ще се отпускат пари. До този момент регионалната структура на Асоциацията на млекопроизводителите в Плевен се е финансирала единствено от членски внос, но не е спряла да изпълнява функциите си и да защитава интересите на хората, които изнемогват, каза за "BG Север" сегашният й шеф Живко Георгиев.

Националният млечен борд е юридическо лице, сдружение на производители, преработватели, търговци на мляко и млечни продукти и развъдни асоциации в млечното животновъдство. Основната му цел е да подпомага развитието на млекопроизводството, преработката на мляко и търговията с млечни продукти, както и да защитава интересите на своите членове. Създаването на борда е регламентирано в Закона за животновъдството. Организацията ще осъществява защита и контрол на произхода, качеството и автентичността на произвежданите и търгувани продукти. Бордът ще управлява и контролира качеството на суровото мляко чрез лаборатории, действащи на териториален принцип.

След 2007 г. сдружението ще участва в разпределението и контрола по спазването на индивидуалните квоти за краве мляко. Договорената с Европейския съюз годишна квота за България е в размер на 979 хил. тона. Друга функция на борда ще бъде да изготвя предложения за плащанията за мляко от европейските фондове. Бордът ще преценява и дали е необходима интервенционна намеса на пазара с цел поддържане на постоянни цени. Изготвянето на стратегия за развитие на млечния сектор и годишен доклад за неговото състояние са сред основните задачи на сдружението, записани в неговия устав. Организацията ще представя регистър на млечните изделия, които имат защитено наименование за произход.

За ефективната работа на Националния млечен борд предстои изграждането на осем регионални млечни борда в градовете Плевен, Сливен, Пловдив, Кърджали, Благоевград, Враца, Русе и Добрич.

За 2005 г. аграрното министерство чрез бюджетна субсидия осигурява 300 000 лева за създаване на Национален млечен борд и 550 хиляди лева за изграждане на регионалните звена. Дейността на борда ще се финансира чрез целеви субсидии от фонд Земеделие, консултантска дейност, дарения, средства от международни финансови институции и собствени приходи.


Полезно

 

Обследвайте доматите за гъстота на поникване

 

Когато доматите се отглеждат чрез сеитба на полето, площта трябва да се обследва за установяване на гъстотата на поникване, съветват агрономите. В случай на нормална гъстота растенията се окопават машинно, а в реда - ръчно, като се внася цялото количество азотен тор (или 1/2 от него при двукратно окопаване). При много гъст посев се прави разреждане до най-оптималния брой растения на декар за съответния сорт, като празните места в реда се попълват и се извършва ръчно окопаване на междуредията и в реда, едновременно с внасяне на азотен тор.

В случаи на рядко поникнал посев заедно с останалите мероприятия задължително се попълват празните редове с външен разсад от същия сорт. В края на месеца се извършва пръскане на доматите срещу болести и неприятели, като особено внимание се обръща на трипса и листните въшки, както и на вирусноболните растения в самият посев. Те трябва да се отскубват и да се унищожават извън площта. При нормално развитие на растенията, желателно е да са подхранят с листни торове, които се прибавят към разтворите за борба с болестите.

Когато доматите се отглеждат чрез предварително отгледан разсад, площта се подготвя съобразно начина на разсаждане (ръчно или с разсадопосадъчна машина). При ръчното разсаждане площта се набраздява, оформят се главните и отводнителните канали и под вода се разсаждат растенията. При разсаждане с машина, секциите се разместват на необходимите разстояния, машината се окомплектова с варели за вода. Площта се подготвя до градинско състояние, ако се използват хербициди, те се внасят с последната обработка. Използваният разсад трябва да се подбира много внимателно - да бъде изравнен, закален, с нормален тургур. При нормална работа на машината, процентът на прихващане трябва да бъде 95%. До 10 дни след разсаждането се провеждат останалите мероприятия - борба с болестите и неприятелите, ако се налага ръчно пробучване и торене. При много суха почва и опасност от загиване на растенията се започва поливане.


Да разкажем за поколенията

 

От Ясен тръгва първата българска железница

 

Най-напред се заселили балканджии, няколко пъти селото сменяло името си

 

74-годишният Първан Тодоров е описал историята на село Ясен в двете си книги - Село между три градове и Корави българи

 

В книгите "Село между три градове" и "Корави българи" е събрана историята на с. Ясен. Автор на единствения досега поглед назад в миналото на селището е коренякът Първан Тодоров, роден през 1929 г. Той решава да събере разкази, припомки и лични мнения на "наши люде" и да ги издаде. За да се знае и помни. И докато в първата си книга се спира повече на историята, то във втората обръща внимание предимно на отделни личности, дали своя принос за селото.

По летописци и паметливост първите люде, заселили се на днешната наша земя, са от балканска махала, някъде около Тетевен, разказва авторът. Той описва заселниците като хора будни, работливи, сговорни и свободолюбиви. Неколцината стопани, водени от Нако Нановски, се спуснали по течението на Вит, по пътя за Дунава, да намерят подходяща земя - място за заселване, за препитание и най-вече да са по-далеч от върлуващите разбойнически шайки - татари, кърджалии и зли османлии. Годината била 1826.

Движейки се по пътя от Балкана за Дунава, Наковата чета, накамарила на колите с дървени оси оскъдната покъщнина, спряла край р. Вит при моста, който по-късно остава в историята като мястото, където на 10 декември 1977 г. Осман паша вдигнал бял байрак пред руските освободители. Хората преценили, че околността е подходяща за заселване. Преминали през реката и се установили на брега на мястото на доскорошната Грасева мелница. Те не вдигнали къщи, а се настанили в землянки с един отвор - врата, които били оприличавани на къртичнини. Такава землянка е показана в плевенския исторически музей. Заселниците били скотовъдци. Отглеждали крави, магарета, овце и кози.

Махалата Наковска не останала незабелязана. От шосето, както се наричал главният път от Северна България, бил забелязан дим от комини, огньове, добитък и хора, разказва Първан Тодоров. Понякога се отбивали добронамерени или не чак толкова пътници с довода да си палнат лулите. Това дало и първото наименование на селцето - Пали лула. За да се опазят от недоброжелатели, които идвали в селото, за да изземват оскъдния добитък, скътаните грошове и да отвличат хубавици, предците на ясенлии се отправили по долинката, която започва от моста към Джадишкото кладенче на юг. Заселили се там, а махалата нарекли Чифчи къс - земеделско момиче. Мястото било глухо, скрито, заобиколено с гори и удобно за скотовъдство. Но хората нямало къде да засеят пшеница, ръж, ечемик, за да си приготвят хляб. Тогава решили да се изместят. Спуснали се към реката, където сега е ракетната площадка. Мястото било удобно за живеене, далече от пътища, но поради клисавата почва - безводно. Землянките били по на стотина метра от реката и при дъждовно и снеговито време, слизайки по стръмното, падали, като се плъзгали по задни части. Заради това новата махала била наречена от съседите Дисевица и Търнене Пълзи гъз.

По време на Руско-турската война селцето попаднало в огнения обръч на шестмесечната обсада на Плевен. Било в зоната на турския аскер, но достъпно и за руските солдати, които не възприели това негово име, считайки го за обидно, и го нарекли Блазе вас.

Има няколко версии за това как се е появило името Ясен. Едната от тях е, че то е наложено от дърветата ясени, намиращи се на мястото на заселване. Втората е, че селото се е наричало Асен, на името на Асеневци. То обаче съвсем случайно било преименувано от княз Батемберг, който пътувайки с влака от София за Варна, видял през прозореца селото и попитал своя адютант как се казва. Било му отговорено Асен, но князът със своя немско-руски акцент с българско произношение казал "А, Ясен", и така по царска воля селището било преименувано. Третата версия идва от думите на ген. Ганецки, който казал, че на това място ще стане "ясня", т. е. тук ще бъде изходът на войната.

 

Ясен - пъпът на Северна България (невероятно, но факт)

 

Широка, четирипистова пътна магистрала пресича нашето село, наименувано след Освобождението Ясен. Тя ни води към света, а и светът бива воден към Ясен. На метри от тази артерия, която свързва столицата с Варна и Русе, а оттам за Румъния и Русия, е ж. п. гара Ясен. Нека припомним един факт, който не е без значение за нашето село. Преди двайсетина години, когато се заговори за честване на сто години български железници (строени в българската държава след Освобождението) на върха на вълните бе изхвърлена гара Ясен. Защо? Ами съвсем просто и логично. Бъдещата ж. п. линия София - Варна е поета да се строи от италианска компания. И тя я построява, за да може патриархът на българската литература дядо Вазов да напише своя разказ "Дядо Йоцо".

Находчивите италианци решават, че за строителството - превозване на материали, локомотиви, вагони и т. н., най-подходящ е водният път от Черно море по Дунав. Те избират средната точка на новата линия - Ясен. От Сомовит, за превозване на материалите, безплатно построяват ж. п. линия. И от Ясен в двете посоки - към София и към Варна, младата държава България започнала да прави железни пътища. Това не е измислица или начин да се самоизтъкваме.

Ще кажете железница е имало по нашите земи в България и преди Освобождението. Да, първата е от Варна до Русе, направена от турците за военни цели - бързо да се прехвърля аскера от вода на вода (от Черно море на Дунав). Втората железница е направена от Австро-унгарската империя от Виена за Цариград с мисъл за прехвърляне на войските за завладяване на Близкия изток, за търговия.

Та с тези две железници никой не е мислил за България и за българите. След Освобождението българите започват да мислят за България и започват строежа на главната магистрала София - Варна. И тя започва от гара Ясен. От гара Ясен изсвирва първият влак по български железен път!       Из "Село между три градове"


 СПОРТ


Баскетбол

 

Отборът на Цецо Антов завършва редовния сезон срещу Ямболгаз

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Плевенските баскетболисти ще решат спора за петото място в класирането, който водят гостите от Ямболгаз и тима на Георги Младенов Спартак Евроинс МВР. Ако днес, 6 май, баскетболистите на Цецо Антов постигнат трета поредна победа в първенството, шансовете на тима от Ямбол да се нареди непосредствено след Спартак намаляват. За плевенчани днешният двубой няма никакво значение за класирането. Баскетболистите на Спартак остават твърдо четвърти преди началото на плейофите. Плевенчани имаха шанс и за по-предно класиране, но няколко нещастни загуби през втория етап на шампионата доведоха до изоставане от основния конкурент за място след лидерите - Черно море. През миналата седмица тимът на Спартак имаше два успешни двубоя. В зала "Триадица" постигна лесна победа при гостуването си на Левски с 89:72 (28:17, 27:14, 14:19, 20:22) в изтеглен мач от 27 кръг в мъжката А1. Плевенчани контролираха двубоя през цялото време, като преднината им бързо достигна 20 точки. Сините бяха допълнително затруднени от дисквалификацията на Бранко Тотев през втората четвърт. На полувремето гостите водеха с 24 точки (45:31).

Баскетболистите на Левски успяха да намалят преднината на Спартак през второто полувреме, но точната стрелба на плевенчани в заключителните минути им донесе 14-и успех в шампионата. Най-резултатни за победителите бяха Хрисимир Димитров и Илия Станков с по 22 точки, а Тодор Тодоров добави 18. За Левски Димо Борисов вкара 17 точки, Цветомир Начев - 13, а Мануел Марков - 12. Преди това в Плевен Спартак победи Черно море Интерком груп със 76:66 (24:17, 16:19, 18:19, 18:11) в един слаб мач. Двата отбора играха пестеливо преди началото на плейофите.

Домакините, водени от Илия Станков, рано поведоха и контролираха мача през цялото време. Гостите от Варна дадоха почивка на основния си гард Пламен Алексиев и невъзстановения им център Саша Топчов, които се появи за малко в игра. Най-добър в мача бе Илия Станков с 30 точки, а Хрисимир Димитров остана с 19. За Черно море Интерком груп също само двама баскетболисти завършиха с двуцифрен точков актив - Атанас Пенев с 11 и Борис Стоянов с 10.


Шахмат

 

Две наши момичета първи на турнира Търновска Царица

 

142 състезатели до 14 години от цялата страна взеха участие в шахматния турнир Търновска Царица, който се състоя от 28 до 30 април в гр. В. Търново. Те играха в общи турнири за момчета и момичета в 9 кръга по Швейцарска система, като бяха правени отделни класирания до 8,10,12 и 14 години.

Отлично се представиха състезателите на трите плевенски клуба. При момичетата Сандра Трифонова спечели общия турнир и златния медал до 12 години. Трета в същата група е Йоана Костурска (Плевен XXI). Вероника Василева(Спартак Плевен XXI) е първа при 10-годишните, изпреварвайки държавната шампионка в тази възраст Александра Иванова (Дракон), която остана втора. Симонета Иванова (Дракон) пък е втора пък при 8-годишните. При момчетата в групата до 12 години първи е Васил Кръстев (Дракон), следван от Иван Буковски (Дракон). Дарио Дерешки (Плевен XXI) спечели сребърния медал до 8 години.


МГ Г. Милев на училищни игри

 

Отборът на МГ Гео Милев се класира за финалния кръг на училищните игри в старшата възраст, който ще се състои на 14 и 15 май в гр. Разград. Плевенчани, които са училищни шампиони за 2004 г., спечелиха зоналния кръг, който се състоя на 29 април в Плевен, отстранявайки два от най-силните отбори в България ПМГ В. Друмев (В.Търново) и СОУ М. Райкович (Дряново) побеждавайки ги съответно с 3:1 и 3,5:0,5.

Отборът от Езикова гимназия (Ловеч) също не бе пречка и бе победен с 4:0.

Отборът на МГ Гео Милев игра в състав Светозар Цеков, Атанас Петков, Андрей Андреев и Вероника Андреева. Всички те са състезатели на Спартак Плевен XXI.


Волейбол

 

Спартак 96 се провали за Купата

 

След като отстъпиха бронзовите медали и завършиха четвърти в шампионата, плевенските волейболистки останаха предпоследни в турнира за Купата на България, който се игра от 28 април до 2 май в зала Универсиада в София. В състезанието се включиха 7-те волейболни отбора, взели участие в женското първенство на Националната лига, и тимът на Шумен. Волейболистките на Спартак 96 попаднаха в една предварителна група с шампионките от ЦСКА, Академик (София) и Шумен, а в група Б бяха бъдещите носителки на купата - Левски Сиконко, Славия Жар компютърс, Локомотив (София) и Марица (Пловдив).

Още в първия мач тимът, воден от Виолета Антонова, поднесе неприятна изненада, като загуби от столичния Академик с 3:1 гейма (25:14, 14:25, 25:18, 25:22). С това на практика студентките си осигуриха място във финалната четворка. Тимът на Академик беше коренно променен за турнира, което изненада плевенчанки. Ръководството на клуба бе предприело треньорска рокада - на мястото на Страхил Балов беше привлечен Цветан Павлов. В отбора от София играха и опитните Теодора Бечева и Диана Филипова, които бяха в основата на успеха срещу Спартак 96. В последствие волейболистките на Академик Метатрон продължиха победния си ход и спечелиха третото място в турнира след разгром на Славия ЖАР компютърс с 3:0 (15, 13, 13). През втория ден на турнира плевенчанки паднаха очаквано от ЦСКА с 0:3 гейма и се простиха с шансовете за призовата четворка. Волейболният ЦСКА, както и останалите софийски отбори, беше подсилен от няколко състезателки, които играят в чужбина. След решение на федерацията обаче, участието на волейболистки от чужди клубове във финалния турнир стана възможно и всички отбори с претенции, с изключение на плевенския Спартак, се възползваха от тази възможност.

В тима на ЦСКА играха "чужденките" Росица Янева и Ева Янева, в игра влезе и Шамсие Асланай, купена от Косово. Левски Сиконко игра също с изцяло обновен състав. В титулярната шестица на Димитър Пангаров бяха Любка Дебърлиева, Деница Карауланова, Елена Колева, Анета Германова и рускинята Анастасия Гускова. Тя беше привлечена само за турнира за Купата на България от руския Липецк. В последния мач от групата Спартак 96 надигра в три гейма новосформирания отбор на Шумен.

Най-тежката и неприятна загуба за плевенските волейболистки обаче дойде в мача срещу Локомотив (София) в срещите за местата от пето до осмо. Поражението от сочения за аутсайдер отбор на Локомотив раздразни треньора на плевенчанки Виолета Антова и веднага след мача тя освободи опитната Милка Ненчева и либерото Валя Стрезова.

В мача за 7 - 8 място волейболистките на Спартак 96 взеха протоколна победа с 3:0 срещу абсолютния аутсайдер - Шумен.


Футбол

 

Пет кръга преди края синьо-белите се прощават с А група

 

Футболистите на плевенския Спартак ще гонят запазване на поне теоретични шансове за място в елита при утрешното си гостуване на Поморие. Плевенчани на практика се простиха с А група, след като в предишния кръг първите три отбора постигнаха очаквани победи и Спартак продължава да изостава с шест точки в класирането. С хеттрик на централния си нападател Атанас Николов лидерът в класирането на Б група Пирин 1922 постигна класическа победа с 3:0 над гостите от Етър. Тимът от Велико Търново, шампион преди 14 години и 12-ти във втората ни дивизия сега, се отърва само с три гола благодарение на невероятните пропуски, които направиха домакините и най-вече другият голмайстор на отбора Илиян Мицански. Играчите на Вихрен също нямаха проблеми срещу комшиите от Рилски спортист и без да се изпотят вкараха три безответни гола във вратата на гостите. Коравият тим на Светкавица беше единственият съперник на лидерите, който можеше да направи някаква изненада. Гостите от Търговище поведоха още в 7 мин. на стадион "Христо Ботев", а "канарчетата" успяха да стигнат само до равенството до края на първото полувреме. През второто обаче футболистите на Ясен Петров вкараха на три пъти, а играчите на Светкавица си припомниха, че за тях този мач няма особено значение. Така плевенските фенове почти няма на какво да се надяват през оставащите до края на шампионата кръгове. Преди гостуването утре в Поморие наставникът на Спартак Мирослав Миронов няма кадрови проблеми освен контузията на Ангел Русев, която вероятно ще го остави извън групата. Ръководството на клуба очаква пълно себераздаване от играчите, въпреки намалените шансове за елита.

Президентът Пламен Николов плати на играчите дължимите заплати още преди домакинството на Локомотив (ГО), макар че след серията неудачи беше се заканил, че няма да бъде толкова щедър. Футболистите на Спартак за пореден път не заслужиха с игровото си поведение благоразположението на своите финансови благодетели. Срещата с тима от Горна Оряховица беше уважена от около петдесетина зрители, което е абсолютен антирекорд по посещаемост от началото на първенството досега. Срещу опашкаря Локомотив (ГО) плевенските футболисти пропиляха цялото първо полувреме в хаотични атаки и разсеяни завършващи удари. Чак през втората част нападателите на Спартак се отпушиха и отбелязаха четири гола на беззащитния си противник. Първото попадение беше дело на халфа Любомир Иванов, който от завръщането си на терена след претърпяна контузия започна да напомня за добрите си качества. Последваха двата дежурни гола на централния нападател Георги Георгиев, а Драго Иванов успя да материализира старанието си на терена с гол в последните минути. Футболистите на Локомотив (ГО) играха успешно ролята на спарингпартньор през първото полувреме, когато някак успяваха да отблъскват домакинския натиск. През вторите 45 минути обаче аутсайдерът в класирането се предаде още след първото полувреме. При може би единствената ситуация за гостите Станчев вкара почетното попадение.


Васил Антонов обу отбора на Свобода (Милковица)

 

Нови футболни обувки дари на състезателите от Свобода (Милковица) известният плевенски бизнесмен Васил Антонов.

Отборът, чиято средна възраст е около 19 години, рита в източната Б окръжна футболна група и е в челото на класирането.

Момчетата са изключително благодарни на В. Антонов за дарението, с новите обувки те ще придобият самочувствие и се надявам да играят още по-добре, заяви за "BG Север" президентът на клуба Людмил Ангелов.


Тимът на Ботев (Д. Митрополия) с последно предупреждение

 

На редовно заседание дисциплинарната комисия на областния съвет на БФС присъди служебни загуби на отборите от А ОФГ Ботев (Долна Митрополия) и Пордим. Съставът на Д. Митрополия, който заема четвъртото място в класирането, обаче е застрашен при още една неспортсменска проява на неговите футболисти да напусне групата. Причина за наказанията на двата отбора е оспорване на съдийски решения. Долномитрополчани дори напуснали предсрочно мача срещу домакините от Левски (Брест). Причина за гнева на гостите е станала една спорна засада. Идиентична ситуация провокира напрежение и наказанаия и в срещата Пордим - Ботев (Долни Вит). В този мач обаче домакините са предизвикали безредиците на терена, заради които тимът им е наказан. Областният съвет на БФС рздаде и индивидуални наказания. Двама от Ботев (ДМ) - Александър Пачев и Михаил Хахилев, са със спрени състезателни права за шест месеца, а техните съотборници Георги Милев и Валентин Стойчев са наказани съответно за 2 и 1 мача. Двама футболисти на Пордим също отнесоха шестмесечни наказания - Явор Янков и Румен Алексиев, а Свилен Димитров и Иван Иванов са лишени от състезателни права за 4 срещи.


 ШАРЕНО


Диджей Иво:

 

Плевен е чалгаджийница

 

Даниела ДОЧЕВА

В Плевен много трудно става парти, казва диджей Ивайло Спасов от дискотека "Утопия", повече известен като Мравката. Той е на 28 години, като 10 от тях е прекарал зад пултовете на почти всички дискотеки в града. И признава, че това е голяма краста. Иначе в града нямало поле за развитие на занаята и той не се учи, а се краде. Истинските диджеи в Плевен били четирима, а останалите са просто пускачи на музика. Диджей Иво обяснява, че добрият професионалист се познава по начина, по който пуска музика, по отношението към клиентите. Той само като видел кой как танцува и веднага разбирал каква музика слуша. Говореното по микрофона и разните поздрави са малко селски изпълнения според него, затова не ги одобрява, въпреки че за нашия манталитет в града просто било неминуемо. "Трябва да забавлявам хората. В "Утопия" идват по 500 човека. Всеки е дошъл да чуе любимата си песен и аз съм длъжен да се съобразя с това. Но не той да дойде да ми каже, а горе-долу като го гледам и да преценя сам какво харесва", разказва Мравката. Хитовете в момента се извъртяват за един час, а работата му е от 12 до 5 - 6 часа сутринта. През останалото време импровизира и твори. Всичко зависи от клиентите. Ако са дошли да слушат хауз, се съобразява с тях. "Нашият град си е чалгаджийница - ужас! Пък аз съм много скаран с тази музика. Слушам всичко друго - предимно хауз, хип-хоп, но не и чалга. Страшно ми е неприятно, ако преди 3 часа някой ми иска попфолк парче", споделя Иво.

За 10-годишния си стаж зад пулта той се е нагледал на какво ли не. Има много фенки, като всеки диджей. Редовно получава неприлични предложения от девойки с повечко хормони. Наскоро едно хубавичко момиченце на дневна дискотека дошло при него и му казало, че иска секс без ангажименти. Диджеят направо блокирал. Имам си сериозна приятелка и отклонявам такива предложения, твърди той. Момичетата според него са много агресивни, а момчетата са под всякаква критика. Те ходели на дискотека не да се веселят, а да си избиват комплексите: "Кой какъв е, какво е, какво има, какво няма, с какво е облечен - простотии". В София, Свищов, Велико Търново не е така, знае от личен опит Мравката. И с налагането на хитове не било никак лесно. Новите песни трудно се приемали докато не започнат да се въртят в ефира на радиата или към някоя реклама по телевизиите.

"Всяка вечер има изцепки. Виждал съм какво ли не - вече нищо не може да ме изненада. Както например за 5 песни са ми давали 500 лв., така и са ми налитали на бой. Стремя се на всеки да угодя, правя ги най-великите само и само всичко да е мирно и кротко. Радвам им се, колкото и да не мога да ги гледам. Аз съм в дискотеката, за да направя купона", споделя преживелици Иво.

Досега не е участвал в състезания за диджеи, защото не е имал възможност. Уважава много всичките си колеги и страшно им се кефи като направят нещо интересно.

Крастата го засърбяла още като дете. Постоянно висял по дискотеките и гледал в ръцете на диджеите. Пускал някое парче към края на купона, докато един ден се озовал сам зад пулта. "Аз съм нощна птица, денем спя. Изморително е, но се свиква. Нямам търпение да пускам музика, да творя. Правя от две песни една и става нещо съвсем различно, но няма кой да го оцени в нашия град. Има една приказка - добър си, ама не си известен", обрисува картинката Иво. Според него за да си диджей трябва не само техника, а и да си музикален. Не ти ли идва от вътре - да си го измислиш, не става, убеден е той. Не знае колко време още ще работи това. Малко лапешка история е да си диджей. Трудно може да създадеш семейство, да гледаш деца. Въпреки че е една от най-добре платените професии в града, каза още Мравката.


Глух старец свидетелства при обиск

 

Видка УШЕВА

Ранните зори на делнична утрин през миналата седмица били кошмарни за известния плевенчанин Борко Комарджията и семейството му. Четирима полицаи нахълтали в законната му бърлога да търсят нещо.

След няколко неуспешни опита да намерят читав човек, който да подпише протокола, органите на реда се спрели на бай Георги. Последният изобщо не бил изплашен или пък възмутен от врявата, вдигната по време на нашествието в дома на популярния му комшия. И понеже обитателите на съседните апартаменти навреме се укрили и залостили вратите в стил "я, какви времена настанаха", то бай Георги останал единствен да брани остатъците от достойнството на съседите му.

Може ли да влезем, попитали полицаите, като имали предвид дома на Борко. Бай Георги обаче без да се замисли ги поканил у дома си. Влезте, влезте, кротко и разбиращо ги придумвал старецът. Униформените мъже се споглеждали в недоумение, откъде се пръкна този готин дядка, и то в такъв критичен момент. Бай Георги само се усмихвал и клател глава в знак на съгласие с всичко, което му говорят.

Докато траяла суматохата в дома на Борко Комарджията и след като били обърнати с главата надолу не само вещите, но и душевното спокойствие на обитателите, дошло ред да се подписва протокол. Бай Георги така и не чул какво търсят ченгетата, но сложил подписа си в графата "свидетел".

Идилията развалила напориста съседка от долния етаж, която се прибирала с пазарска чанта в ръце. Униформените мъже я попитали дали всичко е наред със свидетеля им. Абе, нищо му няма на човека, само дето недочува, бил отговорът.