Брой 17                                                    

29 април - 5 май 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Интеграция насила - не става!

 

Проектът за интеграция на ромски деца в по-елитни плевенски училища, който се реализира от фондация "Амала - Р" (виж стр. 5), сам по себе си заслужава да бъде приветстван. Идеята е чудесна и си заслужава парите, които се харчат за реализацията й. Само че и този път май се получава познатата история - хубава работа, ама циганска. Хората осигурили за мургавите хлапета транспорт, закуски, учебни пособия и добри учители - т. е. такива условия, каквито имат и всички други деца, а те пак не ходят на училище. Ясно е, че това не е по желание на невръстните малчугани, а волята на техните родители. Интересно какво повече биха могли да искат те, за да пращат децата си в школото?

Така че многобройните ромски организации и фондации май трябва първо да се заемат с просвещението и възпитанието на възрастните цигани. Друг е въпросът те дали подлежат на интеграция...

 

Хранят бедните със златни яйца

 

Доставяните продукти за социалния патронаж са на баснословни цени


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Според “Галъп”

 

В Плевенско червените вземат 26,5% от гласовете

 

Очаква се по-голяма активност в региона от средната за страната

 

Поля ТОМОВА

През последните два - три месеца се запазва стабилност на електоралната подкрепа на основните политически играчи, каза в Плевен изпълнителният директор на агенция "Галъп" Живко Георгиев. Той изнесе данни от последното проучване на агенцията, според което най-вероятен лидер на предстоящите избори е Коалиция за България с 26,5 до 27,5 процента. На второ място е НДСВ, която ще бъде втората политическа сила с 12,5 - 13,5% подкрепа. Недостатъчно ясни са листите на НДСВ и тепърва се очакват раздвижвания нагоре или надолу, заяви Георгиев.

ОДС е типичен пример на коалиция, която след формирането си произведе резултата цялото да е по-малко от сумата на своите части, коментира социологът. Те получават около 8 процента от гласовете. Има голяма вероятност - над 50 на сто, в следващия парламент да влезе ДСБ, според проучването на "Галъп". ДПС е с декларирана подкрепа в момента около 5,5 процента. Социолозите не очакват големи размествания в електоралните нагласи до изборите. Обявяването на листите показва, че нищо съществено не се случва в подкрепата на партиите, след като станат известни личностите кандидат-депутати. Тези избори ще протичат изцяло като парламентарни, водещи ще бъдат посланията и програмите, смятат социолозите.

45 процента от българите искат радикална промяна в ключови политики на държавата, сочи проучването. Около 25 на сто са за промяна със съхраняване на ключови измерения на държавната политика, и не повече от 8 - 10 процента са изцяло удовлетворени от статуквото. Очакванията и вярата в чудо тотално са изчезнали, заяви Живко Георгиев. Хората искат радикални промени в политиката на доходите, нов тип социално отговорна политика. Новите очаквания към държавата за по-сериозни ангажименти имат характер на претенции на хора, които вече изживяват себе си като данъкоплатци, смята социологът.

В Плевен електоралните нагласи възпроизвеждат националната картина. Проучването сочи, че при 57 процента декларирана готовност за гласуване Коалиция за България има 26 - 26,5%. ОДС взема 10,5 - 11 на сто от гласовете, НДСВ - около 10,5 и е практически неразличимо от ОДС. Прогнозите за Български народен съюз предвиждат 4%, за ДСБ - 3, за ДПС - 1,5 процента. Социолозите предричат по-висока избирателна активност - 60 - 65 на сто, като същевременно посочват, че в Плевен песимистичният вариант е 57 процента, срещу 46 за останалата част на страната. БСП има резерв преди всичко при сегашните негласуващи и сред колебаещите се между столетницата и НДСВ. Абсолютният максимум, който Коалиция за България може да постигне, е 35 процента.


ЧЕРВЕН БРЯГ

 

Васил Антонов възстанови камбаната в село Глава

 

Кандидатът за народен представител от Коалиция за България Васил Антонов с лични средства възстанови камбаната на храма "Свети Петър и Павел" в село Глава, която отново бе поставена на мястото й в навечерието на Велкиденските празници. Камбаната е изработена през 1931 г. в гр. София от "Алексиев и синове". Църквата в червенобрежкото село е построена през 1905 г. с дарения от местното настоятелство. Васил Антонов поздрави хората в с. Глава за това, че през годините са съхранили християнския храм. "Надявам се, че в навечерието на светлия християнски празник Великден всички ние ще се обърнем към вярата и историческата памет, без които нацията ни не може", каза Антонов. Той прие благодарностите на кмета на селото Венелин Вътов. Кметът каза пред гостите, че приема дарението като знак на отговорност и благородство, които според него са необходими и в обществения, и в политическия живот на страната. "BG Север"

 


Татяна Лолова става заядлива майка

 

В "Бившата мис на малкия град" от скандалния ирландски драматург Мартин МакДона блесна с цялата си неизчерпаема енергия актрисата Татяна Лолова. И в ролята на стара и заядлива майка, която деспотично тормози своята дъщеря с капризите си, бърка й се в живота и постоянно й дава наставления кое е правилно и кое не, любимката на няколко поколения очарова публиката. След дългогодишното й отсъствие от плевенска сцена зрителите бяха зажадняли за Лолова и я аплодираха бурно.

Постановката е на любимия професор на актрисата Гриша Островски, а й партнират актьори от русенския драматичен театър.

Пак майка - този път на Кръстьо Лафазанов, ще играе Лолова в новия филм на режисьора Джеки Стоев, който е създател на "Приключенията на Спас и Нели", научи "BG Север". Запазвам жизнеността си, защото получавам енергия от публиката и се опитвам да й я върна, призна Лолова. Като повечето хора зодия водолей и тя успява да съхрани детското у себе си. Според нея всеки актьор трябва да го носи в себе си, за да има куража да играе. "BG Север"

 


ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

 

Байкал е домакин на празник на детското творчество

 

Днес, 29 април 2005 г., с. Байкал е домакин на традиционния празник на детското творчество “Пеем и танцуваме край Дунав”, организиран от читалището в селото "Пробуда" и община Долна Митрополия. В празничната програма, посветена на пролетните обичаи Лазарица, Цветница, Великденските празници и Гергьовден, участие ще вземат около 80 деца от 13 детски градини от селата Брегаре, Биволаре, Божурица, Крушовене, Ставерци, Горна Митрополия, Ореховица, Подем, Комарево, Рибен и градовете Тръстеник и Долна Митрополия. Мероприятието започва в 10,30 часа до хижа “Байкал” и тьй като няма да бъде със състезателен характер, всички деца ще получат подаръци.  "BG Север"


Карл Блеха:

 

България има интерес да бъде част от европейската лява вълна

 

Иван ДАЧЕВ

Наскоро в Плевен по покана на Румен Петков бе членът на президиума на Австрийската социалдемократическа партия и бивш министър на външните работи Карл Блеха. Той се срещна с местните туроператорски фирми и пое ангажимента градът да бъде представен със специален щанд през есента във Виена, когато ще бъде отбелязана 50-годишнината на българо-австрийското дружество за приятелство. Карл Блеха ще лобира в своята страна за Плевен като привлекателна дестинация за австрийските туристи.

Бившият министър в момента е председател на пенсионерския съюз в Австрия и член на ръководството на Социалистическия интернационал.

 

- Г-н Блеха, в момента има една теза на десницата, че социалистическо правителство на България няма да се приема добре в Европа. Така ли мисли и Западът?

- Категорично не! Европа стои пред големи промени. До конференцията в Лисабон преди 5 - 6 години Европа се водеше от социалдемократи, които имаха за цели социалната сигурност, намаляването на безработицата и развитието на науката. Тези цели бяха очертани и в Лисабон. Тогава дойдоха консерваторите на власт и те се загубиха. Сега на Стария континент сме направили много по-малко за изследователската и научната дейност, отколкото Америка, Япония, Китай или Индия. Имаме голяма безработица, каквато никога преди не е имало. А това означава, че падат доходите и стандартът на живот. И затова сега политическите отношения се променят. Първо беше Испания - абсолютно мнозинство за социалистите, сега наскоро и в Португалия - абсолютно мнозинство за социалистите. Франция, Италия, Англия, Австрия - във всички тези държави левите ще спечелят изборите и тогава отново ще има една по-различна Европа. И България с едно правителство на БСП ще бъде особено важен партньор в тази Европа, която следва своите социални задължения.

 

- Т. е. България трябва да стане част от тази европейска лява вълна?

- И е също в интерес на българския народ, защото ако България е приветствана от консерваторите за това, че тя има дясно правителство, тогава ще бъде продължена тази политика, която днес имаме в Европа. А при тази политика младите хора, които са добре образовани, ще отидат в Германия, Франция, Австрия - т. е. при една консервативна България тук ще останат старите хора, тези, които са по-лошо образовани. И затова страната ви се нуждае от завръщането на Европа към целите от Лисабон. И вие се нуждаете повече от това, отколкото другите страни, защото в Лисабон е изработена една европейска инвестиционна програма, която казва: там, където са добре образованите хора, трябва да се създаде за тях работа в собствената им страна. Затова от тези избори зависят много неща.

 

- Друга теза на десницата е, че БСП не е достатъчно реформирана партия, че тя е по-скоро посткомунистическа, отколкото съвременна европейска социалдемократическа партия. Какви са вашите впечатления, докъде според вас е стигнало реформирането на българската левица?

- На 19 май БСП ще стане член на Партията на европейските социалисти и това е отговорът. Имаше големи съпротиви, англичаните бяха против, французите, но ние ги убедихме, че това е една демократична социалистическа партия и сега без никаква съпротива тя ще бъде приета. И това има много голяма символична стойност. Това зависи много и от личностите. Например президентът Георги Първанов наскоро беше на официално посещение в Австрия и вестниците преди визитата писаха - идва един бивш комунист. След неговите изяви медиите го определиха като държавник от европейска класа. Това е отговорът.

 

- Но за изпълнителната власт не е достатъчна една личност, нужни са доста подготвени кадри...

- Аз идвам на всеки три-четири месеца в България и познавам и представители на другите партии, но моето откровено мнение е, че нито една политическа сила в България няма толкова много подготвени личности за министерски постове, колкото БСП. Погледнете групата на Костов, групата на НДСВ - някои са много добри, други са съвсем зле. А за БСП се знае, че има един определен елит и това са предимно млади хора. В такъв случай как може да се говори за комунизъм? Нали те са ходили по едно и също време с другите на училище...

 

- Идвате в Плевен заедно с Румен Петков, поднавате ли го добре?

- Не само аз го познавам, той е известен в цяла Европа. За мен Петков е гаранция за чиста политика и смятам, че той убедително превъзхожда своите опоненти.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Големите играчи в предизборния мач в Плевенско са вече ясни

 

Иван ДАЧЕВ

Плевен се очертава като една от най-атрактивните арени в страната, на които ще се водят ожесточени битки за парламента. Основните политически сили изпратиха за водачи на кандидат-депутатските си листи тежката си артилерия (очакват се само избраниците на Иван Костов и на Ахмед Доган). Фактът, че тук се съсредоточават имена като Милен Велчев, Найден Зеленогорски, Румен Петков и Венцислав Върбанов говори, че регионът е важен и не е за подценяване. От една страна избирателният район има солиден брой депутатски мандати - 10, а има вероятност да станат и 11 заради присъединяването на Кнежа. От друга страна се очакват големи инвестиции в строителството на АЕЦ "Белене" и ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, които могат осезателно да раздвижат икономиката в цялата област и едва ли някоя партия с лека ръка ще пренебрегне този факт, който означава и възможности за финансирането на самите партии.

Според политически наблюдатели обаче за всички десни и определящи се като центристки и либерални формации и коалиции е не само въпрос на престиж да постигнат достоен резултат срещу втория човек в БСП Румен Петков (според някои дори той е най-важният в столетницата), но и от чисто прагматични цели да дадат своя принос за спирането на левицата по пътя й към властта.

По тези или по други причини, хвърляйки тук Милен Велчев - един от най-добре приеманите министри, Симеон Сакскобургготски като че ли иска да ликвидира окончателно мита за някаква следизборна коалиция с БСП.

Определянето на Венцислав Върбанов за водач на плевенската листа на новоизлюпената коалиция Български народен съюз едва ли е изненада за някого - БЗНС на Мозер е с най-голям електорат в областта, най-много хора и групи са се облажили от бившия земеделски министър и има за какво да са му благодарни.

Всъщност не беше толкова неочаквано и кандидатирането на Найден Зеленогорски, колкото и той да го направи загадъчно и уж изненадващо. Ходът беше резонен, като се има предвид амбицията му непрекъснато да се доказва срещу Румен Петков. За да не му проличи тази фобия, той изчака появата на поне още един силен играч (Милен Велчев идеално му свърши работа), за да обяви, че е Зидан в отбора на "Реал" (Мадрид).

След като основните играчи в предизборната кампания в Плевенско са ясни (ако Костов прати тук Йордан Соколов, а Доган - Емел Етем, ще стане още по-интересно), всеки момент трябва да проличи и стратегията на всеки един от тях за спечелване на повече гласове. Сигурно всички ще направят традиционните заявления, че ще водят толерантна предизборна кампания и ще разчитат на партийните си програми (кой ли ги чете) и позитивните послания към избирателите. И както винаги ще влязат в сила компроматите и черния PR, които са много по- за вярване (като няма хляб, дайте на народа зрелища), отколкото обещанията за необозримото светло бъдеще.

Кой с какво може

да бъде

компрометиран?

Румен Петков е ясен - мотопистата в Кайлъка, афинитетът към нощния живот, фонтаните - все неща от преди 6 - 7 години. Въпросът е партийните разузнавания на опонентите ще изровят ли негови далавери от 1999 г. насам (когато отиде на "Позитано"), и ако няма такива, ще успеят ли да ги скалъпят. Иначе тезата за нереформираната и нежелана от Европа БСП ще върви, защото той носи лична отговорност за това като зам.-председател.

Ясно е, че и Венцислав Върбанов няма да бъде подминат за сваления имунитет и делата на Филчев срещу него и няма как да не го питат защо стана така с мелниците в Плевен и Червен бряг и редица други местни предприятия, приватизирани с неговия министерски подпис.

Милен Велчев може да не е заподозрян за далавери в Плевенско, но като български министър също ще трябва да отговаря на доста неудобни въпроси - например за митниците, за външния дълг, за орязаните общински бюджети и същевременно акумулирани излишъци в републиканската хазна, които май не е ясно къде отиват.

Но най-"пресен" като че ли е тънещият досега в медиен и политически комфорт Найден Зеленогорски, който тепърва ще трябва да обяснява (ако има кой да го пита, разбира се) защо едни и същи фирми печелят търговете и обществените поръчки, след като техните оферти далеч не са най-изгодните за общината и гражданите на Плевен.

Въпросът е кой от тези топиграчи в предизборната кампания ще успее да бъде най-убедителен като личност, за да донесе най-много гласове за своята партия. Че всички ще се стремят да го направят, едва ли някой се съмнява, защото за всеки партийната победа или загуба в региона, в който води листа, ще означава и личностна реализация след изборите.


Любомир Паскулов, местен шеф на Демократическата партия:

 

Зеленогорски е с най-сериозни шансове

 

Даниела ДОЧЕВА

"Найден Зеленогорски, който води листата на ОДС, е най-подходящата личност според нас. Той е популярен, познава проблемите. Беше преизбран за втори кметски мандат, което говори, че преобладаващата част от гражданите смятат, че той е успешен кмет". Това каза за "BG Север" Любомир Паскулов, местен лидер на Демократическата партия. Според него Зеленогорски познава в голяма степен и проблемите на другите общини. Бил е народен представител и e наясно с развитието на парламентарната система и като теория, и като практика. В рамките на ОДС всички мислят, че няма по-опитен от него и ползващ се с по-голям имидж, допълни Паскулов.

Той припомни, че основният им опонент в Плевен винаги е била Коалиция за България, респективно БСП. Но Зеленогорски имал един плюс - побеждавал е Румен Петков в пряк мажоритарен избор. Освен това той станал кмет на Плевен след Румен Петков, следователно бил запознат с това, което предшественикът му не е направил.

Коалиция ОДС смята за сериозен опонент и Милен Велчев - по-скоро като личност, не като политическа сила. "Много неща се коментират, но аз не смятам, че той е успешен финансов министър. Още не е 100% ясно кои ще са водачите на листата на НДСВ, тъй като Симеон Сакскобурготски заяви, че това не е окончателното подреждане.", уточни той. И допълни, че народните представители на НДСВ не направиха много за Плевенска област през изтеклия мандат, а това вреди на техния имидж. НДСВ разчитало на личност като Милен Велчев, който има своите достойнства - интелект, възможности. Но големият минус според него е, че Велчев не познава проблемите на област Плевен. И като се имат предвид пасивите от управлението на НДСВ, главната борба щяла да бъде между Коалиция за България и ОДС.


Радослав Илиевски, председател на ОблС на БСП:

 

Румен Петков познава проблемите на областта

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Необходимо е да има база за съпоставка между водача на листата на БСП Румен Петков и останалите представители на други политически сили. Разликите са съществени в една доста позитивна посока за нашия водач и като национално представена политическа фигура, и като човек местен, който е доказал, че милее за родния край, за Плевенска област". Това заяви председателят на областния съвет на БСП Радослав Илиевски по повод сравнението на излъчените кандидатури за водачи на листи в Плевен.

Според Илиевски качествата на Румен Петков не могат да бъдат сравнени с тези на Найден Зеленогорски. Червеният лидер характеризира кандидатът на ОДС като "плашлив политик с конюнктурно поведение", което било резултат на гравитацията му около Йордан Соколов и компания, а впоследствие преориентацията му към Надежда Михайлова. Това говорело за една непоследователност в политиката, а това било индикация за непоследователност в действията и в отстояването на позициите на Плевенския регион.

Милен Велчев, който води листата на НДСВ и директно се противопостява на Румен Петков, обаче според Илиевски няма предимството да познава и отстоява местните проблеми. Финансовият министър бил "ин витро заченат тук" и нямал никакви формални, неформални и емоционални контакти с региона.

Качествата на Милен Велчев като виден финансист Илиевски не пожела да коментира. Той посочи, че само за последните 4 години външният дълг на България е нараснал с 5,5 млрд. долара, а на инвестиционното поле не се забелязвало нищо съществено.

Венцислав Върбанов, водачът на листата на Български народен съюз, Илиевски характеризира като контактен, енергичен, търсещ прагматични решения политик. В общественото пространство обаче битували противоречиви мнения за кандидатурата на Върбанов във връзка с печалната му слава като земеделски министър.


Василев Василев, областен лидер на СДС:

 

Очаквам качествен сблъсък

 

Поля ТОМОВА

В Плевен очаквам интересен и качествен сблъсък, като се имат предвид водачите на листи за предстоящите парламентарни избори, каза синият депутат Васил Василев. И четиримата - Румен Петков (Коалиция за България), Милен Велчев (НДСВ), Найден Зеленогорски (ОДС) и Венцислав Върбанов (БНС) са преминали през различни нива на политиката, което доказва че са уважавани и доказали себе си личности, смята Василев. Според него кандидатурата на ОДС в лицето на Найден Зеленогорски е добра и няма да донесе негативи. Най-добрия коментар за водачите и листите все пак ще даде избирателят, уточни народният представител. Той добави, че хората се интересуват преди всичко от политиката и програмите на дадена политическа сила. Милен Велчев има сериозен проблем поради факта, че не е от Плевен, допълва Василев. Това според него показва липсата на кадрови потенциал в НДСВ. Румен Петков е политик от национална величина, доказал качествата си на всички нива в управлението, смята областният лидер на сините.

Васил Василев предположи, че в Плевен ще се проведе толерантна и позитивна кампания, която ще покаже най-доброто от кандидат-депутатите и ще даде възможност хората да се запознаят с готовността на всяка политическа сила да управлява страната през следващите четири години.


Български народен съюз няма да обръща внимание на опонентите си

 

Ралица ПЕТРОВА

Коалиция "Български народен съюз" смята да води кампания, в която няма да обръща внимание на другите политически сили и избраните от тях водачи на листи, а ще гледа собствената си политика, каза за "BG Север" областният лидер на БЗНС "Народен съюз" в Плевен Милчо Илиев. Той заяви, че от изключителна важност е единствено да представят добре програмата си за развитието на селата и селските райони в условията на Европейския съюз.

Бившият губернатор обяви, че от тяхната коалиция няма да откажат да участват във всички предизборни диспути, на които бъдат поканени, но по никакъв друг начин няма да се противопоставят на опонентите си. Милчо Илиев допълни още, че едва след като се запознаят с програмите на останалите политически сили, ще кажат какво в тях не им допада, като това вероятно ще стане до седмица - две.

Първото послание от наша страна е да накараме хората да гласуват, независимо за кого, след което ще наблегнем на рекламата на нашата програма, подчерта Илиев.


ДПС не вижда основен конкурент

 

Ралица ИВАНОВА

Движението за права и свободи не вижда в обявените вече водачи на листи в Плевен основен конкурент, защото партията на този етап точно е програмирала своите надежди и намерения. Основната задача е да се постигне едно депутатско място и мисля, че сме близо до този успех. Това заяви за "BG Север" Вахит Арслан, зам.-председател на регионалната структура на ДПС и председател на общинския предизборен щаб. Според него дори е по-логично БСП и СДС да видят опасност, защото някои техни симпатизанти се очаквало да гласуват за кандидатите, излъчени от ДПС. Арслан определи като безспорно силни политическите фигури, излезли вече на преден план, и предрече голяма конкуренция между водачите на отделните листи. Той очерта и вероятните мандати - за СДС - 2, БСП - 3 или 4, коалиция "Български народен съюз" - 1, НДСВ - 2, и ДПС - 1.

Първият в листата на ДПС, както и самото й подреждане, ще стане ясно към средата на май. Почти ясно е, че ние по всяка вероятност ще влезем в коалиция с Новото време, а това предполага и неизбързване с водачите, коментира Вахит Арслан. Засега официално от плевенската общинска организация са предложили "класацията" да оглави зам.-лидерът на ДПС Емел Етем. Според Арслан нейната кандидатура би била достойна за очертаващата се конкуренция между Румен Петков, Найден Зеленогорски, Милен Велчев и Венцислав Върбанов.


АНКЕТА

 

Знаете ли кои са водачите на листи?

 

Рая ГЕНАДИЕВА

Много малко от анкетираните плевенчани бяха наясно кои личности от отделните политически сили ще оглавят изборните листи. Въпреки това повечето бяха сигурни, че ще се отправят към урните на 25 юни 2005 г., за да дадат своя глас. Тези, които не бяха наясно, заявиха, че има достатъчно време, за да "влязат в час". Почти всички бяха единодушни, че по-известните политически фигури ще накарат хората да гласуват.

 

Валя Бонева, 47 г.,

има собствен бизнес

На този етап не ги знам и в момента не ме интересуват. Така като ми ги казвате, всички са известни, но смятам, че най-голям шанс хората да дадат своя глас, има Милен Велчев. Аз по принцип винаги гласувам, но се запознавам със ситуацията малко преди да се изправя пред урната. Не съм партийно обвързана, затова ще гласувам за личност.

 

Елена Минева, 53 г.,

учител

В момента ми е толкова напрегнато, че изобщо не ми е до политика. Чух само, че на СДС е сегашният кмет Найден Зеленогорски. Въпреки че сега все още не бях наясно с кандидатите за народни представители, съм категорична, че ще гласувам. И предполагам, че ще намеря време да "вляза в час". А си мисля, че хората ще проявят активност и ще излязат да гласуват, въпреки че са много стреснати и разочаровани.

 

Кирил Пеев, 69 г.,

пенсионер

Знам ги само на СДС и БСП, другите - не. Сега се сещам и за Милен Велчев. Абе, какво да ви кажа, добри са кандидатурите. По-добри не могат да бъдат. Ама и те няма да изкарат хората от домовете им на 25 юни, за да гласуват. Сигурен съм. Народът е обезверен.

 

Евгения Димитрова, 69 г.,

пенсионер

Знам ги всичките - на БСП бившият кмет Румен Петков, на СДС Найден Зеленогорски, на НДСВ Милен Велчев, а на ДСБ Иван Костов. Само дето нямам българско гражданство и не мога да гласувам. Но тук живея, тук работя, така че съм наясно. Ама мъжът ми и децата ще отидат. Сигурна съм. Те не пропускат. Защото казват, че ако не гласуват, друг ще избере вместо тях.

 

Венцислав Катронски, 28 г.,

работи в БДЖ

Изобщо не се интересувам от политика, ама гласувам. За какво трябва да познавам конкретни хора, като ще давам глас за парламентарни избори. Важното е да знаеш примерно дали гласуваш за СДС или за БСП. Т. е. за партия.


 СОЦИАЛНО


29 април - Международен ден на имунологията

 

Доц. д-р Емилияна Конова, председател на организационния комитет за празника в Плевен:

 

Нашата клиника е уникална за страната

 

Любомир ПЕТКОВ

За пръв път днес, 29 април, 28 държави отбелязват Международния ден на имунологията по инициатива на Европейската федерация на имунологичните дружества, които са 28 със 17 000 членове.

Плевенската Клиника по алергология и клинична имунология посреща днешния ден в процес на подготовка на едно от най-значимите медицински събития у нас през последните години - Плевенски имунологични дни.

Четвъртото поред издание на форума, в който ще участва цветът на българската имунология и световно известни учени от САЩ, Израел, Германия и Холандия, ще се проведе в началото на месец юни.

В Плевен днес преподавателите от катедра Дерматология, венерология, алергология и имунология организират Вечер на имунологията, по време на която ще запознаят студентите и медицинската общност с основните направления, по които работи клиничната имунология в Плевен и ще бъде представен видеофилм за едни от най-разпространените заболявания на съвремието - автоимунните.

 

- Доц. Конова, каква е идеята на Международния ден на имунологията?

- Тази дата е не само за специалистите по имунология, на която те имат възможността да популяризират последните научни достижения в своята специалност. Тази дата е и за хората, търсещи адекватно лечение на своите заболявания, немалка част от които са обект на клиничната имунология като дисциплина. Иначе Международният ден на имунологията обединява над 17 хиляди лекари от целия свят в усилията им за съвременна и качествена диагностика и лечение на имунно-медиираните заболявания, засягащи все повече хора.

- Къде стои в развитието си плевенската Клиника по алергология и имунология?

- Плевенската клиника е уникална по своята същност за страната ни, защото тя обединява няколко дейности: медико-диагностична имунологична лаборатория, отделение за лечение на алергични заболявания, отделение за лечение на имунно-медиирани заболявания и Център за репродуктивно здраве. Клиниката е единствената база извън София, призната за база за специализация по алергология. Ръководител на клиниката е проф. д-р Георги Костурков, а на Катедрата по дерматология, венерология, алергология и имунология - доц. д-р Петрунка Петрова, основател на имунологията в Плевен. При нас идват пациенти от цялата страна. Все по-често хората търсят консултация с имунолог, след като редица фактори на околната среда, неправилното хранене, прекомерната употреба на антибиотици и стреса влияят все повече и негативно върху имунитета. Препоръчително е, особено при малките деца, профилактично изследване на имунния статус, за да започне профилактика и превенция на честите инфекции в ранна детска възраст. Нелекувани в детството, в по-късна възраст придобитите имунодефицитни състояния биха довели до усложнения като алергии и автоимунни заболявания. Като резултат от международните ни контакти и научни интереси, през 2000 год. започнахме издаване на международно списание на английски език - Clinical Application of Immunology. В края на 2004 г. защитихме кандидатурата на списанието в Истамбул и от 2005-а то е официално списание на Балканската асоциация на имунологичните дружества (BAIS). В него наред със специализираните теми във всеки брой представяме и плевенски художник, с което се опитваме да презентираме Плевен пред нашите чуждестранни колеги.

- Кои са най-разпространените имунни заболявания и как ги лекувате?

- Диагностичната и лечебна дейност на клиниката обхваща различните имунодефицитни състояния, алергичните заболявания, от които страдат все повече българи, реподуктивните неуспехи, автоимунните заболявания. Последните са значим медицински и социален проблем и обхващат над 120 диагнози. Високата им честота, засягането на младата възраст и хронично-прогресиращия ход на повечето от тях налагат прилагането на имуномодулираща терапия, подходяща за продължително приложение и без странични ефекти върху здравето на пациента. Отговаряйки на втората част от въпроса, ще ви запозная със смисъла на Плевенските имунологични дни не само като научен форум, но и като успешна формула за поставянето на актуални въпроси при диагностиката и лечението на определени заболявания. Тази година например основен акцент на нашата работна среща през месец юни ще бъде интервенозната гама-глобулинова терапия (IVIG) при лечение на автоиммунни заболявания. Особено внимание ще бъде отделено върху прилагането на IVIG при множествената склероза (МС), от която страдат над 4 000 души в страната. В националните консенсуси за диагностика и лечение на МС, изготвяни от експерти по неврология, се дава приоритет на определен вид терапия, която обаче е показана не при всички пациенти и не при всички има продължителен и благоприятен ефект. Изработихме консенсус на работната среща за лечение на МС с IVIG, на базата на обширни данни от световния опит и нашия собствен. По този начин искаме да дадем правото на лекари и пациенти да бъдат информирани и да имат избор при лечението на това хронично заболяване. Искрено се надяваме подготвеният от нас консенсус да получи широка подкрепа, за да бъде представен в съответните отдели на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българския лекарски съюз, включително и на ръководителите на неврологични клиники в страната.

- Стана дума и за Центъра за репродуктивно здраве, който вие и вашите колеги от клиниката създадохте. Каква е неговата основна дейност?

- Центърът за репродуктивно здраве беше основан с решение на академичния съвет на плевенския Медицински университет и работи на функционален принцип, обединявайки звена от МУ и УМБАЛ. Организационният комитет на Плевенски имунологични дни 2005 предвижда в рамките на научното събитие среща-разговор със специалисти по репродуктивна медицина, между които проф. д-р Каролин Кулам, АГ, имунолог (Чикаго) и д-р Румен Русев, АГ, имунолог (Чикаго). Двамата работят в един от най-успешните центрове за диагностика и лечение (консервативно и ин витро) на инфертилитета в САЩ и имат пациенти не само от Щатите, но и от Европа. Специалисти са в областта на: имунология на инфертилитета, съвременни методи за изследване при мъжа и жената (някои от тях все още недостъпни в България), имунотерапия, ин витро оплождане. За пореден път участник в научния форум ще бъде и професор Йехуда Шонфилд от Израел, който е доктор хонорис кауза на МУ - Плевен. По негова инициатива, в рамките на нашата съвместна дейност, в Израел бяха направени безплатно прецизни и скъпоструващи имунологични изследвания на 180 български жени с различни репродуктивни проблеми. След подходяща имунотерапия на бъдещите майки, вече у нас има над 60 т. нар. "имунни бебета". Това е истинската цел на Центъра за репродуктивно здраве.

 

Из писмо от майка на "имунно бебе":

 

Казвам се Лилия Рачева от гр. В.Търново и искам да споделя моята радост с вас, като по този начин помогна и на други жени да изпитат щастието да станеш майка. Моята мъка беше огромна, защото в продължение на 11 години очаквах и мен да ме споходи този майчин трепет. Преди това забременявах, но нещата все не можеха да стигнат до края и никой не можеше да ми обясни каква е причината за това. Но благодарение на Бог намерих хора професионалисти като доц. Е. Конова, отдадени на своята работа да ощастливяват жени като мен.

...В плевенската клиника ми бяха направени изследвания, които никой до този момент не ми беше правил, и се оказа, че съм с антифосфолипиден синдром. Тогава аз за първи път чух и за техния лек, наричащ се имунотерапия (т. е. вливане на имуновенин), помагащ на много жени да забременяват или да бъдат преодолени спонтанни аборти. Благодарение на тази имунотерапия аз изпитах това чувство, което не може да се опише с думи, а именно чувството да си майка...


Хранят бедните със златни яйца

 

Ралица ПЕТРОВА

Средно с 10 лева повече са се бръкнали хората, ползващи услугите на общинския домашен социален патронаж в Плевен за март в сравнение с предходните месеци, показа проучване на "BG Север". Причината е в по-високите цени на продуктите, предлагани от фирмите доставчици. Репортерска проверка установи, че те са много по-нагоре от пазарните за този период. ЕТ "Стема - Стефан Милев", ЕТ "Виктор 63 - Красимир Цеков", придобилата недотам положителна слава в края на миналата година плевенска фирма "Кондор" ООД, както и "ТАПС и Кировски" снабдяват с храна социалното заведение. В договорите им от март 2005 г., подписани от кмета Найден Зеленогорски като възложител, макар и след проведената обществена поръчка, фигурират баснословни цени. Впечатление прави не само фактът, че продуктите са по-скъпи от предлаганите в магазините, но и че липсва каквато и да е отстъпка за количество. Така например, когато яйцата се търгуват средно по 13 - 15 стотинки на пазара, общинският домашен патронаж си е купил по 18 ст. 577 000 бройки. И ако каймата средно се предлага на цена 2,80 лв., то "Кондор" ООД е доставила близо 30 тона по 4 лева на обща стойност 118 320 лв. 273 хиляди кофички краве кисело мляко с 3% масленост пък са доставени на 0,48 лв. На подобни високи цени се зареждат и детските градини в града, както и домовете за стари хора в селата Бохот и Пелишат, където плевенският патронаж има филиали.

"Доставките се осъществяват по договор, сключен с общината. Ние не избираме нито доставчиците, нито цените", заяви за "BG Север" д-р Марияна Найденова, управител на общинския домашен социален патронаж. Тя обясни, че капацитетът в Плевен от 270 души е запълнен, като постоянно има нови желаещи. На място от услугите се възползват 50 човека, на останалите храната се транспортира по домовете с четири автомобила. Обслужват се и 40 ветерани от войните, като те заплащат само 30% от размера на пенсията си.

Наред с нереално високите цени и липсата на каквито и да било отстъпки при снабдяване на социалните заведения с продукти, странен изглежда и фактът, че въпреки скандалът през миналата година с плевенската фирма "Кондор", тя продължава да бъде един от доставчиците. През ноември 2004 г. бяха открити над 800 нейни опасни консерви в социални заведения в града при проверка на РИОКОЗ (бившата ХЕИ).

Констатирано бе, че бурканите с белени домати са произведени в домашни условия в гр. Септември, без необходимите технологични изисквания, и че тяхната консумация може да доведе до сериозни хранителни заболявания. 600 от консервите тогава бяха открити в домашния социален патронаж.

75-годишният Аспарух Христов, който е диабетик, ползва услугите на плевенския патронаж вече 15 години. Казва, че за месец март е платил 43 лв. - с 10 лева повече от февруари. Когато попитал на какво се дължи увеличението, му отговорили, че вече общината работи с нови фирми на тези цени. Старецът твърди, че за 15 години нещата много са се променили. Преди предлагали по-често печено пиле, кебапчета, а сега наблягали повече на яхнийките. 75-годишният мъж споделя и слух, който чул за вдигането на цените - че това го правили от общината, "за да си заделят по някой лев".

Илия Джанов е на 84 г. След няколко дни отива да живее в старческия дом в Бохот. Оплаква се, че яде същото количество, пък последния месец му излязло по-скъпо. Не знае защо. Предполага, че цените са се вдигнали, както става все по-често напоследък.

71-годишната Мария пък, която взема храна за своя съпруг - участник във войната, изказа недоволство от факта, че от няколко дни не дават десерт. Д-р Марияна Найденова обясни, че е предупредила общината, че за да се вмести патронажът в дневния оклад, който е 1,80 лв. на човек, ще трябва да се спестява от време на време по някой десерт поради недостигът на средства.

21 лв. на месец е таксата на социалния патронаж в Долни Дъбник. Според 83-годишен читател на вестника там готвят с пресолени консерви, като готвачите без да се съобразяват слагат още сол. Така голяма част от храната се изхвърляла, а хората страдали от недояждане. Заради това аз всеки месец плащам на вятъра, жалва се дъбничанинът.

Каквито и да са проблемите в останалите сфери на живота, някак си сме свикнали да ги приемаме. Когато обаче се "товарят" най-бедните, които в повечето случаи няма как да реагират на някоя несправедливост, е повече от престъпление. Дано само не се окаже верен слухът, че именно обществените поръчки за доставчици на храна за плевенския социален патронаж са дали своя дял в пълненето на хазната на СДС за предстоящите парламентарни избори. Което си е чиста гавра.


Интегрираните ромчета в елитните училища оредяват

 

143 мургави хлапета се обучават по проекта на "Амала - Р"

 

Рая ГЕНАДИЕВА

Една част от ромчетата, които ходят на училище в Плевен по проекта за интеграция, вече са отпаднали и няма да завършат годината, коментират родители на българчета. Ако в първите месеци - септември, октомври, техните деца са седели рамо до рамо с циганчетата и са усвоявали заедно знания и умения, днес чиновете на мургавите хлапета са празни, въпреки че от фондация "Амала - Р" им осигуряват всички необходими пособия за учебния процес. От петте плевенски школа, където са разпределени малчуганите от с. Буковлък и плевенските квартали "Бала баир" и "Изток", обаче отрекоха информацията, че има отпадане на ученици от ромски произход. Според запознати тези данни все още не се изнасят, защото това би означавало намаляване на децата, съкращаване на паралелките и, респективно, на учители.

Проблемът някои от ромските деца да не ходят на училище е характерен за цяла България, казва Валери Тодоров, който е образовател във фондация "Амала - Р". Основният им мотив през зимата е липсата на топли обувки. Много от малчуганите също така са оставяни от родителите си вкъщи, за да гледат по-малките си братчета и сестричета, докато майките и бащите им ходят да си търсят работа.

В момента 143 циганчета посещават СОУ "Христо Смирненски", ОУ "Васил Левски", СОУ "П. К. Яворов", ОУ "Петър Берон" и ОУ "Н. Й. Вапцаров" по стартиралия преди четири години проект "Равен достъп на ромските деца до училищата в Плевен". Те са на възраст от 6 до 15 години. Проектът се финансира от програма "Рома" при института "Отворено общество" в Будапеща. На малчуганите, които имат желание да се обучават, е осигурен превоз, учебници, тетрадки, помагала. Назначени са 5 наставника от ромски произход за всяко едно училище, които отиват и се връщат с децата. Те осъществяват и контрола. Във всяко школо разполагат със собствена стая, където държат помагалата и разговарят при нужда с малчуганите.

В Плевенско не се наблюдава тенденция на сегрегация, каквато се забелязва на много места в България, където карат ромчета в селските училища, за да не ги закрият, информира Тодоров. Той обясни, че на местна почва първата крачка на десегрегация е извършена и предстои втора - в извънкласните форми на работа. Всеки момент се очаква да бъде финансиран проект на фондацията в тази посока, наречен "Извайваме нов свят", който вече е одобрен от Демократичната комисия към посолството на САЩ. Той предвижда български и ромски деца от петте плевенски училища заедно да се занимават с керамика и рисуване.


 РАЗЛИЧНОТО


Скорпиони пъплят из Кайлъка, тарантулите са навсякъде

 

Три неизвестни бръмбара за световната наука открил Иван Райчев

 

Ралица ПЕТРОВА

Скорпиони, тарантули и куп други насекоми, свързвани като местообитание предимно с далечна Африка и топлите пустинни области, се срещат и в Плевенско, научи "BG Север" от шефа на отдел "Природа" към историческия музей Иван Райчев. Много малко плевенчани са наясно, че в по-влажните и усойните места в Кайлъка, под камъни или скрит в основата на дърветата, спокойно си живее карпатският скорпион. Членестоногата животинка не е отровна и е опасна дотолкова, доколкото "нападението" й върху човека може да се сравни с ужилването на оса. Негативни последствия може да има само за тези, които са силно алергични.

В плитчините на близките реки пък може да се срещне и друг вид скорпион - водният. Специфичното и любопитното за това безгръбначно е, че то диша с опашката си. Когато изчерпа наличния кислород, скорпионът се показва на повърхността на водата и поема с опашката си ново количество. Той се разнася по тялото, където се съхранява в резервни бутилки, които се изпразват отново след няколко часа. И водният скорпион, подобно на карпатския не е опасен, а на външен вид се оприличава с голяма водна дървеница.

Не само големите, но и малките животни, на които не обръщаме внимание и които не забелязваме, са от значение в природата. Те са по-непознати, защото са по-дребни и водят скрит начин на живот. Много от тях са изключително полезни. Срещат се например хищни бръмбъри, които унищожават яйцата, ларвите и възрастните на множество вредители. По този начин те се явяват естествен регулатор на тяхната численост в природата. И вместо да се пръска с различни инсектициди и химикали, които замърсяват природата, а оттам отровата се вкарва в самите нас като последен етап от хранителната верига, има и друг начин, разказва Иван Райчев. Възможно е например да се направи ферма за седемточкови калинки, които се хранят само с листни въшки. Те могат да се отглеждат и да се пускат при нужда, без да се налага друга намеса.

Много легенди се разказват за ухолазката. Това е друго интересно насекомо, обитаващо и Плевенския регион. Още от преди се знае, че това безгръбначно при първа възможност се пъха в нечие ухо. Това става, когато е силно уплашено и търси укритие. Вместо да се вмъкне под най-близкия камък, насекомото например ще предпочете ухото на легнал на земята човек. Изваждането й от каналите не е толкова трудно и болезнено, успокоява Райчев.

Теорията, че покрай нас е пълно с интересни животинки, се потвърждава и от факта, че в околията ни се среща и т. нар. торен носорог. Бръмбърът бил втори братовчед на египетския скарабей и също като него си правел топки от тор. Вътре в тях снасял своите малки. Те от топлината се излюпвали и използвали тора за храна.

Учудващо за повечето плевенчани ще прозвучи и твърдението, че те съжителстват с изключително опасните паяци, станали повод за не един и два сценария за филм - тарантулите. Оказва се обаче, че в областта тези животинки са едни от най-безопасните. Срещат се в дупки в земята и да ги вадят със сламки е любимо занимание на повечето малчугани. Любопитното е, че името на танцът "тарантела" води началото си от този вид отровни паяци. Тъй като отровата се разнасяла изключително бързо в организма на ухапания, той бил каран да танцува под звуците на изпълнени с цигулка бързи ритми, за да оживее.

Не от канибализъм или от мъжемразство женската богомолка изяжда мъжката след акта на оплождане, разказва Райчев за друг интересен вид взаимоотношения между насекомите, характерни и за околията. Това е един добре обособен биологичен акт, който позволява бъдещата майка след като се нахрани с таткото, да получи допълнително количество белтък и хормони, с които се подпомага развитието на яйцеклетката и отглеждането на яйцата в нейното тяло.

Едни от защитените видове безгръбначни животни, срещащи се в региона, са аполоновата пеперуда, бръмбърът рогач, носорогът и алпийската розалия. Те фигурират в този списък, защото са редки и изключително красиви и представляват интерес за колекционерите. Червената горска мравка също попада в тази категория. Тя обаче е защитена, защото е доказана нейната значимост и полезност. Изчислено е, че един хубав, силен, здрав мравуняк може да изчисти около 10 - 15 дка гора от нейните неприятели - например различни видове гъсеници на пеперуди, които се хранят с листата на дърветата или растителноядни дървеници, които пренасят различни видове заболявания. Затова и червената горска мравка е наричана още ценен горски санитар.

Много по-познати на всички са кърлежите, които не след дълго ще плъзнат масово със затопляне на времето. Интересното при тях е, че те могат да увеличат обема си до 150 пъти след като се нахранят. Това се получава, защото те имат т. нар. слепи черва, които са много дълги и се пълнят. Поглъщайки кръвта, кърлежите я обработват с вещества, наречени антикуагуланти, в резултат на което тя може да престои в тялото им до половин година и съответно те да издържат без нова храна цели 6 месеца.

Природата е пълна с различни куриози и невероятни неща, заради които си заслужава човек да й даде много от себе си, коментира Иван Райчев и споделя любопитни факти, като например това, че ушите на скакалците се намират на краката или че единственото мъжко животно, което ражда, е водното конче. По думите му коефицентът на полезно действие при него е 75 - 90%, докато на най-модерните американски изстребители достига едва 30%.

Иван Райчев изучава безгръбначните животни и главно насекомите вече 25 години. Когато човек се занимава сериозно с тези неща, се стига и до успехи, казва той. Най-широкото поле за откривателство безспорно са безгръбначните животни, като в световен мащаб ежегодно се откриват десетки нови видове. Само в групата, с която Райчев работи - т. нар. късокрили насекоми, в момента са известни над 40 хиляди вида, а общо светът на насекомите е около 1, 7 млн. вида, като се смята, че в близките 10 години ще стигнат и до два милиона. За сравнение ученият посочва, че това е много повече отколкото всички растения и животни взети заедно. Изучавайки тези бръмбъри, Иван Райчев е описал около 40 нови вида за фауната на България и три за световната фауна, което е отразено в каталога на групата от световен мащаб. В него фигурират имената на всички учени, които са се занимавали с късокрилите насекоми. Първият открит нов вид бръмбър Райчев нарекъл на България - латробиум булгарикум, втория кръстил на една особеност в неговата морфология - латробиум ректипенис, а третият е наречен на името на Петър Берон, тъй като той го намерил на Осоговската планина и го предоставил на плевенчанина за определяне - габриус берони. Основното правило при "кръщаването" е, че не можеш да наречеш откритието на свое име.

Според Иван Райчев в последно време политиката в световен мащаб е изключително загрижена за биоразнообразието, тъй като то намалява откъм генофонда. Изчислено е например, че намаляването на животинския свят ни лишава годишно от две много силни лекарства, които бихме получили от животните, които вече са изчезнали. Доказано е още, че годишно човешката цивилизация губи 250 млд. долара от изсичането на горите и от намаляването на биоразнообразието на растителния свят. Затова вече много средства се отделяли за изучаване, за наблюдение на животните в природата. Сега сме на ръба да тръгнем по пътя на устойчивото развитие. Ако не го направим, ще се търкулнем по наклона към гибелта на човешката цивилизация, категоричен е Райчев.

Днес - 29 април, приключват дните на биологията, които стартираха на 25.04.2005 г. Историческият музей ги отбеляза с редица прояви като откриване на изложба от макети и модели на ученици от школата в областта, класиране на екопроектите на детските градини, състезания, компютърни презентации.


Кокосовите орехи помагат при венерически заболявания

 

Дани БОЖИДАРОВА

Виждайки за първи път косматите орехи, матросите от кораба на Васко да Гама ги нарекли "коко" (на португалски "маймуна"), поради сходството им с маймунската физиономия. Предполага се, че родината на кокосовия орех, който храни и пои половината свят, е Нова Гвинея. Използват се всички части на кокосовата палма.

Кокосовите орехи са едни от най-едрите семена на Земята. Те са сърцевината на кафяви плодове с три очички: само от едното обаче израства бъдещата палма. Плодовете на кокоса са рекордьори по плуване. Те могат да издържат в солена вода до 110 дни и отплуват на хиляди километри от родната палма, преди да стигнат някъде, където ще пуснат корени. Още по пътя кокосът прораства. Те първи, без помощта на човека, са покорили пустинята след изригването на вулкана на остров Кракатау.

До 60-те години кокосовото масло е било много разпространен продукт, докато славата му не била затъмнена от соевото. Но и досега кокосовото масло се ползва в козметиката. А знаменитото кокосово мляко може да се получи, ако настърганата вътрешна мека част на ореха се постави в гореща вода и се прецеди.

Кокосовите орехи са богати на витамини и минерални вещества. Използват ги при болки в ушите, при венерически и урологични заболявания.


ЗЕЛЕНИ ПОДПРАВКИ

 

Копърът подобрява ястия и лекува

 

Даниела ДОЧЕВА

Още във Вавилон отглеждали копъра като лечебно растение. Познавали го и древните гърци и римляните, а в Европа е на почит от времето на Карл Велики (IX в.). По-голяма популярност добива през XVI век във Флоренция и Болоня по времето на Катерина Медичи. Съществуват два вида копър. Този, който ние добре познаваме, достига до 60 см и от него като подправка се използват листата и плодовете му, но стъблата са също ядливи. Другият вид, наречен флорентински, достига до 20 см височина и коренът му образува грудка, подобна на тази на целината.

Копърът е сред подправките, които са богати на фолиева киселина (витамин В), каротин (витамин А) и витамини С и Е.

Пресният и изсушеният копър имат силен аромат и сладникав, парлив вкус. Той подобрява салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена. Тараторът не е таратор без него, нито киселите (стерилизирани) краставички. Той върви на риба, на зеленчукови блюда (тиквички, пресни картофи, зелен фасул), на постни супи.


14 начина да се избавите от безсънието

 

(Продължава от бр.16)

Положителният ефект на прилаганите рецепти е доказан от вековната практика на народните лечители, но все пак онези, които имат и други болежки, особено ако са хронични, трябва предварително да се консултират с личния си лекар. 

1. Преди лягане вземете приятно топла (но да не е гореща) вана, в която сте добавили 50 - 100 мл валериан. Не стойте повече от 10 - 12 мин.

2. Петдесет грама съплодия хмел залейте с 250мл чист спирт, оставете на тъмно място две седмици, като периодично разклащате съда. Прецедете и пийте по 10 капки (с глътка вода), преди да обядвате, или по 10 - 15 капки преди лягане.

3. Пийте по 15 - 20 капки валериан (с глътка вода) 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

4. Втрийте затоплено олио в тилната ямичка, разтрийте с него коленните и лакътните стави, дланите и петите.

5. Ако безсънието е предизвикано от прилив на кръв в главата, налагайте синапени лапи или хрян, смачкан на каша върху прасците. Едновременно с това изпийте 1 чаша саламура от кисели краставички и 1 супена лъжица мед. 

6. Залейте в 3 л вряла вода шепа нарязан на дребно риган, завийте съда с вълнено парче, оставете един час и след това прецедете. Пийте през целия ден.

7. След къпане не сушете косата си със сешоар, а си направете тюрбан със затоплена хавлиена кърпа до пълно изсъхване на косата. 

8. Вземете по 1 супена лъжица ръжени и овесени зърна, залейте ги с 0,6 литра вода и ги варете, докато зърната се пукнат. Веднага прецедете, пийте вместо вода. 

9. Ако безсънието ви е свързано със сексуални проблеми, смесете равни части нарязани на дребно плодове хмел, маточина и мента. Една супена лъжица от сместа залейте с 0, 5 л бира, оставете 12 часа, като периодично разтръсквате съда, и прецедете. Пийте по половин чаша два пъти на ден.

10. Чаша сок от тиква разбъркайте с 2 супени лъжици мед. Сложете да заври, след което варете на водна баня 20 мин. Пийте по 1/4 чаша 3 - 4 пъти на ден 30 мин. преди хранене. 

11. Залейте една супена лъжица лайка с 1, 5 чаени чаши вряла вода и сложете да ври на водна баня 30 мин. Пийте по 1/2 чаша преди хранене. Тази рецепта е ефикасна и при мигрена.

12. На вечеря изяждайте по 2 - 3 скилидки чесън. Така се застраховате и срещу грип. 

13. Един час преди лягане изпивайте по 1 чаша току-що изцеден сок от прясно зеле.

14. Вечер изпивайте по половин чаша прясно изцеден сок от сурови картофи. Веднага след това ще почувствате дразнене на гърлото, за това си направете гаргара с вода или пийте малко сок от моркови или друг плод. Тази рецепта помага и при упорито главоболие.  “BG Север”


В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

 

Забраниха коктейлите със сексуални имена

 

Лара АНГЕЛОВА

Британската пивоварна Greene King забрани на управителите на 750 пъба, собственост на компанията, да продават коктейли със сексуални имена като: "Секс на плажа", "Крещящ оргазъм" и "Хлъзгави зърна", съобщава вестник The Sun. Коктейлите не са първите пострадали от цензура в Обединеното кралство. Първи бяха сандвичите, за които беше разпоредено преди време от ръководството на един университет, че не могат да имат "горещи названия". Остава неясен отговорът на въпроса как клиентите ще си поръчват занапред любимите напитки.


ГЕНЕТИЧНО ПРОГРАМИРАН

 

Седемгодишен ритъм движи физични процеси

 

Дарина БОГДАНОВА

Седемгодишният ритъм е програмиран генетично. В този ритъм стават промените на температурата на кожата, биенето на сърцето и кръвното налягане. Клетките на човешкото тяло се обновяват на всеки седем години. На малко хора е известно колко силно ни влияе биологичният седмичен ритъм. Болестите преминават през седем фази, в които седмият, четиринадесетият и двадесет и първият ден са най-опасни. А кой не знае, че една простуда продължава 7 дни и с помощ, и без помощ от медицината. Изследователите в областта на хронобиологията доказват, че всичко е свързано с ритъма на нашия организъм, програмиран генетично.


 ЖЕНАТА


Козунакът носи късмет в дома

 

Великденският заек символизирал пролетното изобилие

 

Лина ПАВЛОВА

Великден е почитан като един от най-големите християнски празници. Корените му обаче се откриват още в езическите времена. Векове преди Христа паганските племена в Европа чествали красивата богиня на пролетта Еостре. С фестивал в края на март се отбелязвало оттеглянето на зимата и раждането на новия живот. Някои смятат, че названието на празника Истър, идва от името на богинята. А други - че се свързва с изгряването на слънцето от изток.

 

Яйцата

Яйцата са най-популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури те означават началото на новия живот.

Били са боядисвани, подарявани и изяждани по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим.

Тези култури възприемали яйцето като емблема на Вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота.

Християните от Близкия Изток усвоили тази традиция. А яйцето се превърнало в религиозен символ, олицетворявайки пещерата - гробница на Христос. До ХV век няма сведения за великденски ритуали в Западна Европа, включващи яйца.

В средните векове те често били боядисвани в червено и символизирали кръвта на Христос.

В днешни времена на Великден в САЩ се крият 1 милиард боядисани яйца в паркове, задни дворове, дори и на поляната пред Белия дом.

 

Заекът

Великденският заек води своя произход от предхристиянската наука за плодородието. Животното означавало изобилието на пролетта. От античността то е символ на Луната, а първото пълнолуние след пролетното равноденствие бележи и датата на Великден.

Дивите зайци се раждат с отворени очи. Смятало се, че те никога не мигат и не си затварят очите, и че са нощни създания, както и Луната. Също така те носят малките си един месец, преди да ги родят. А на Луната й е нужен месец, за да достигне отново пълната си фаза. Според една легенда Великденският заек е бил в началото голяма красива птица, принадлежаща на богинята Еостре. Един ден тя я превърнала в див заек. И тъй като животното все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

 

Лилията

Лилията е символ на чистотата заради снежно белия си цвят и деликатната си форма. Тя означава невинността и блясъка на новия живот. Нарича се Великденска, защото цветовете й цъфтят през ранна пролет, по празника.

 

Козунакът

Една от най-старите великденски традиции е печенето на кифлички с кръст от пудра захар отгоре. Тази традиция датира от край време. Древните египтяни, гърци и римляни бележели хлябовете си с религиозни знаци, в чест на своите богове.

Съществуват редица поверия, свързани с тези традиционни кифлички - вярва се, че ако се пазят от единия Великден до другия, те ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, защитаващ моряците от корабокрушения. Окачвали ги над комина в кухнята. Така било сигурно, че всеки хляб, опечен в пещта, ще бъде перфектен.

 


Зарадвайте децата с пъстра украса

 

Виолета ДИМОВА

Великденската украса ще придаде допълнителен уют, ще зарадва децата ви. А и не отнема много време, за да се направи. Откъснете 2-3 клона от цъфнало дърво или храст. Купете или наберете пролетни цветя - лалетата и нарцисите са подходящи. Поставете клоните и растенията във ваза с широко гърло, подредете ги.

Можете да купите или изработите сами яйца за украса. Децата могат да се включат с помощ. Боядисайте празни черупки или нарежете хартия във формата на яйца. Оцветете, прикрепете с конец в горния край и окачете на клоните във вазата.

Можете да допълните украсата с всевъзможни малки фигурки, които се продават - пиленца, зайчета, кошнички, свещи във формата на яйца, венчета от изкуствени цветя. Подредете ги по первазите на прозорците, закачете на полилея.

На празничната маса оставете място за яйцата и козунака. Не забравяйте да изберете подходящи салфетки. Обикновения свещник украсете с панделка в жълто или зелено.

За яйцата изберете ракитена кошничка, застелете със салфетка или “трева”. Подредете, като добавите за украса любимите на децата шоколадови великденски фигурки.

 


Шапчици за настроение

 

Наталия СТОЯНОВА

Нахлупете шапчицата с фигурка на зайче върху яйцето. Така то ще се превърне в оригинален подарък за деца и възрастни. За да ушиете калпачето, са ви нужни плътни материи - сукно, синтетична тъкан. Ако използвате меки памучни платове, подплатете всяка от частите на кройката с хастар или с тънък лист дунапрен.

Необходими материали: бял и сив плат с размери 60 х 20 см, черен конец за мустачките, по три черни мъниста за очички и муцунка, конци - сиви и бели, игла, ножица.

Изработване:

* Направете шаблон на тялото и глава (11 х 9 см), ушите (2 х 6 см) и опашка с диаметър 3 см.

* Готовият модел (на части) се поставя последователно върху плата, като всяка част се скроява по два пъти, без опашката.

* След това се пришиват ушите и тялото (може и да се залепят).

* Двете половинки се съединяват с шев или лепят.

* Краят на кръгчето за опашката се събира, докато се получи мъничко топче. То се пришива на задната част на зайчето.

* Двете мъниста се пришиват като очи, третото е за муцунка. С конците се оформят мустаците на зайчето.


Пригответе уникални кифлички

 

Ели СЛАВОВА

Придайте оригинален вид на козуначените кифлички, които ще пригответе за празника. Може да ги оформите като цвете, венец, плитка или осморка.

 

Цвете

1. Оформете руло и прехвърлете десния му край върху левия, така че да се образува малък отвор.

2. Промушете дясната част на рулото отгоре през отвора и я насочете надясно.

3. Промушете отново дясната част няколко пъти през отвора и притиснете края й отдолу.

4. Повторете същото с лявата част като извадите края й в средата. Леко я притиснете, за да добие форма на цвете с тичинка в средата.

 

Венец

Оформете от тестото три еднакво дебели и дълги рула.

1. Прилепете ги едно към друго в горната част.

2. Прехвърлете лявото външно руло надясно, така че то да стане вътрешно.

3. По същия начин прехвърлете дясното наляво.

4. Повторете тези плетеници, докато стигнете до края на рулата. Притиснете ги леко в краищата и плетеницата е готова.

5. Ако искате да получите кръгъл козунак, завийте в кръг, за да оформите венец и съединете краищата.

 

Плитка

Оформете от тестото дълги рула.

1. Сгънете на две, без да пречупвате рязко.

2. Заметнете лявото руло над дясното.

3. Прехвърлете дясното над лявото и продължавайте да усуквате, докато стигнете края на рулата, но не съединявайте краищата.

4. Този вид сплитане е по-подходящ за малки козунаци.

Осморка

1. Пригответе руло с дължина по ваше желание. Завийте единия му край и го притиснете плътно върху тестото на 2/3 от дължината му.

2. Промушете другия свободен край през образувалия се отвор, подобен на ухо.

3. Завъртете и обърнете долната част на ухото в същата посока, в която остава свободен единият край на рулото.

4. Промушете свободния край през малкия отвор и го притиснете отдолу. Осморката е готова.


Кулинарен празник с изненади

 

Предстои поредният кулинарен празник в домовете ни. На Великден около трапезата се събира целият род. В неделя е краят и на големите пости. Може да си позволите да похапнете месо. Ето някои рецепти, с които да посрещнете празника.

 

Английски кифлички

ПРОДУКТИ: 10 г суха мая, 1 ч.л. захар, 100 г фино бяло брашно, 200 мл леко топло мляко, 300 г фино бяло брашно, 1-2 шипки сол, 2 ч.л. смляна канела, 1/2 ч.л. прясно смляно индийско орехче, настърганата кора от 1 портокал, 50 г краве масло, 50 г пудра захар, 180 г смесени захаросани сухи плодове, 1 яйце. За кръстчетата: 2 с.л. брашно, 2 с.л. студена вода. За глазурата: кора от 1 портокал, 50 г захар

ПРИГОТВЯНЕ: Смесете в купа брашното, захарта и маята. Добавете млякото и разбъркайте, докато се получи гъста кашичка. Покрийте купата с кърпа и оставете за около 25-30 минути да втаса. Пресейте останалото брашно заедно с канелата, индийското орехче и солта. Поставете в предварително леко затоплена купа. Добавете портокаловата кора, ситно нарязаните сухи плодове и захарта. Направете кладенче в средата и изсипете втасалата кашичка. Замесете тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. След това добре омесете за около 10-на минути върху набрашнена повърхност. Ако тестото е лепкаво, добавете допълнително брашно. Разделете го на девет равни части и ги оформете на топка. Подредете ги в тавичка. Покрийте с кърпа или домакинско фолио (намазано с олио, за да не залепне) и ги оставете за около 1 1/2 час да втасат. За да направите кръстовете върху кифличките, смесете 2 с.л. брашно с 2 с.л. студена вода. С помощта на шприц оформете фигурата върху всяка кифличка. Изпечете ги за около 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато бухнат и станат златисто кафяви. За да направите глазурата, нарежете портокаловата кора (с премахната бяла част) на много фини ивични. От нея, 3 с.л. вода и 50 г захар сварете захарен сироп и с него намажете кифличките.

 

Пълнен козунак

ПРОДУКТИ: 1 кръгъл козунак, 4 жълтъка, 5 с. л. захар, щипка шафран, 11/4 ч. ч. сухо бяло вино, 1 ч. л. екстракт портокал, 1 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана

ПРИГОТВЯНЕ: Отрежете като капак горната част на козунака. С остър нож издълбайте вътрешността, като оставите около 1,5 дебела кора. Накиснете желатина в 1/2 ч. ч. вино. Разбийте жълтъците, 5 с. л. захар, шафрана и портокаловия екстракт до побеляване. Сложете съда на водна баня и при постоянно разбъркване прибавете
3/4 ч. ч. сгорещено вино. Добавете и накиснатия желатин и разбъркайте, докато се разтопи. Свалете крема от огъня и оставете сместа да се охлади. Разбийте сметаната и прибавете към нея крема. Внимателно разбъркайте и изсипете сместа в издълбания козунак. Поставете отгоре изрязания капак. Завийте плътно козунака в алуминиево фолио и сложете в хладилника за една нощ.

 

Агнешки кебап

ПРОДУКТИ: 750 г агнешко месо, 750 г кромид лук, 100 г топено масло, 100 мл бяло вино, черен пипер, 1/2 връзка джоджен, 1/2 връзка магданоз, 5 лютиви пиперки, сол

ПРИГОТВЯНЕ: Месото се почиства от ципите и костите, нарязва се на малки късчета. Поръсва се със солта, смления черен пипер, дребно накълцаните лук, магданоз и джоджен, виното и част от маслото. Оставя се да престои 2-3 часа на хладно място, като се прибавят и целите лютиви пиперки. Разделя се на порции и се увива в намазана с масло пергаментова хартия. Пакетчетата се нареждат в тава. Ястието се полива с останалото масло и се пече във фурна. При поднасянето пакетчетата от месото се разрязват по средата.

 

Курабии

ПРОДУКТИ: 400 г брашно, 3 яйца, 100 г мазнина (мас, олио или др.), 150 г захар, 2,5 г сода бикарбонат, 1 прахче ванилия, малко настъргана лимонова кора - по желание, 1 жълтък и 2-3 с. л. захар - за намазване.

ПРИГОТВЯНЕ: Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се мазнината, брашното (което е предварително пресято и в него е разбъркана содата), ванилията и лимоновата кора. Всичко се размесва добре - до средно меко тесто. Разстила се на пласт с дебелина 1 пръст. Изрязват се формички. Намазват се с жълтък и се наръсват със захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

 

Шоколадови гнезда

ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. течен шоколад, 6 чаши корнфлекс или друг вид царевична закуска, малки шоколадови пиленца, зайчета или желирани бонбони за украса.

ПРИГОТВЯНЕ: Разтопете шоколада с малко прясно мляко и го смесете с корнфлекса. Използвайте формички за малки кексчета. На дъното поставете по една лъжица от шоколадовата смес - не трябва да се заравнява, за да се получи неправилна форма, нещо като гнездо. Поставете формичките в хладилника за около час и после ги украсете с шоколадовите фигурки или желираните бонбони.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Отец Милен

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден един от най-младите свещеници в Плевен споделя специално за читателите на "BG Север" своите разсъждения за смисъла на празника, вярата и безверието, живота и смъртта, свещеничеството и християнството през погледа на църквата.

Всеки ден трябва да се борим с неправдите

Милен Григоров Атанасов е роден в гр. Левски на 3 септември 1978 г. Основното си образование завършва в село Обнова, а средното - в Техникума по ресторантьорство, търговия и обслужване в гр. Плевен. След това отбива военната си служба в ШЗО "Хр. Ботев" - Плевен. През 2003 г. завършва Богословския факултут на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". На 17 септември 2004 г. е ръкоположен от Негово Високопреосвещенство плевенския митрополит Игнатий в дяконски чин. В последствие е ръкоположен за свещеник и от миналата година изпълнява задълженията си при храм "Св. Параскева" в Плевен. Като допълнителни енории са му назначени селата Згалево, Одърне и град Пордим. В момента живее в Плевен със съпругата си, която тази година завършва висше икономическо образование в гр. Свищов.

 

Интервю на
Даниела ДОЧЕВА

- Отче, какво бихте искали да кажете на хората точно преди Великден?

- Великден за всеки християнин е най-светлият празник. В този ден тачим възкресението Христово като казваме, че Христос със смъртта порази оногова, в когото е властта на смъртта, сиреч Дявола. Тоест Христос умря и проля кръвта си заради нашите грехове. Затова ние трябва всеки ден в нашия живот да се борим с неправдите. Всеки на работното си място с нещо да помогне на по-бедния от него или на по-немощния, защото църквата е на народа. Хората посещават храма главно на Цветница и на Великден, но малко се замислят за смисъла на тези празници. Онова върбово клонче, което свещеникът подава и казва: "Честит празник!" спомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим, възседнал осел. И всички казаха: "Осанна!", постилаха палмови клонки и своите дрехи да мине по тях Спасителят. Същите тези хора по-късно казаха: "Разпни го!" Тъй като ние тук нямаме палмови клонки, се раздава върба, за да се спомни този ден. Великден заради това е предшестван и от голям пост, за да се усети радостта от празника и телесно, и духовно. Един стих казва: "Този ден е сътворил Господ ние да се възрадваме и да се развеселим." Заради това за този велик християнски празник имаме така наречените четири подготвителни недели. В дните на светия пост всеки един от нас размисля в сърцето си как по-достойно да срещне празника, възкръсналия Христос. И да се поздравим в пасхалната нощ с "Христос возкресе!" и "Во истина возкресе!". С този поздрав християните се поздравяват до празника Възнесение Господне или още познат между народа като Спасовден. Това е 40-ият ден след Възкресението.

- Като че ли ние сме по-склонни да се молим, когато сме в беда...

- Българинът идва на църква, моли се, плаче, когато има проблем. Свещеникът разговаря с него, ако той желае. Може да се прочетат молитви. Но често пъти се случва онзи, който е идвал да се моли за нещо, да забрави да дойде за благодарствена молитва. Има такъв евангелски разказ, в който Христос очистил 10 души прокажени. И един другородец се върнал и му казал: "Благодаря". А Христос попитал: "Къде са деветте?" Така можем да зададем и ние въпрос: защо търсим църквата, само когато имаме тази вопиюща нужда?

- Вие защо решихте да станете свещеник?

- От малък съм възпитан в християнски дух. В моето семейство всички са вярващи християни. По традиция моят дядо и моят прадядо са били певци при храм "Св. Троица" в с. Обнова. От дете в мен беше насадена вярата, в която постепенно настъпвах и след завършване на Богословския факултет и изпълнението на другите норми, за да стана духовник, представих своите документи, които бяха одобрени и бях ръкоположен.

- Какво друго трябва да прави един свещеник, освен да служи в храма?

- Освен да изпълнява задълженията си в храма, един свещеник според силите си трябва да помага на хората. Да посещава болни, да разговаря с тях, да не бяга от хората, а да им показва пътя, по който трябва да се върви. Особено в дните на Великия пост, който е сега. Всеки един свещеник да направи равносметка на своите дела и на своя живот и какво е направил за своя ближен. Защото и Христос казва: "По делата ще ги познаете". А не може ако правим лошо, да очакваме добро. Хубаво е свещеникът да се занимава и с друга социална дейност, както правим ние от храм "Св. Параскева". Всяка неделя след служба даваме обяд. Наистина има много хора, които гладуват в Плевен и се радват и на скромен обяд.

- В много европейски страни църквите са богати и могат да си позволят такава дейност. Вашата църква откъде намира средства?

- Храната се купува със средства на дарители, между тях има и много анонимни.

- Какво можете да направите вие, когато се сблъсквате с явна неправда?

- Да се прояви разбиране, състрадание, непримиримост. Все пак живеем в демократично общество. Можеш да кажеш или да помогнеш на хората, които са пострадали от тази неправда. Има какво да се направи, ако човек иска. Хубаво е ако все повече млади хора се доближат до църквата, а не да попадат в клопките на разни секти, които не е тайна за никого, че съществуват. Има хора, които все още казват, че не вярват в нищо, което за мен лично е безумство. Не може човекът, който е венец на божието творение, да приключи живота си в гроба. Ние вярваме, че душата е безсмъртна. При смъртта тялото се полага в гроба, а душата отива при този, който я е дал.

- Възкресението е доказателство за това, че човешкият живот не свършва с физическата смърт. А съществува ли прераждане на душата?

- Не, това е отклонение от християнското учение. Всеки сам кове съдбата си. Всеки ще отговаря за делата, които върши на земята. Не може аз да греша и да съм спокоен, че като умра, един ден моята душа ще отиде в твоето тяло, ти ще живееш праведен живот и така ще се пречистят и моити грехове.

- А как църквата обяснява раждането на деца с недъзи и инвалиди, не трябва ли всички да имаме равен старт в живота?

- Често пъти децата плащат за греховете на своите родители, дори на поколенията преди тях. Но това е в ръцете на Бога - това, което ни е писано, както обичаме да казваме. Всъщност няма пълно предопределение на живота, защото човек, който търси своето спасение, той може да го постигне по един или друг начин. Както св. апостол Павел. Той е бил най-големият гонител на християните. На път за Дамаск Христос му се явил и му казал: "Савле, Савле, защо ме гониш?" Оттогава той става най-големият проповедник в защита на христовата вяра. Дори и разпънатият разбойник на кръста до Христос в последния момент повярвал в него. Това не означава, че може цял живот да правиш лоши неща и да получиш спасението си от един миг. В този ред на мисли можем да споменем, че в древността хората са се кръщавали на по-преклонна възраст. Защото с кръщението се омиват греховете. Те смятали, че колкото по-късно се кръстят, ще отидат при Бога по-чисти. Днес децата биват кръщавани според вярата на своите родители. За съжаление често когато детето израсне, родителите забравят да му говорят какво учи църквата. Тя не учи на неразбирателство, на лошо, а на мир, правда, любов между хората. Христос казва: "Обичайте и враговете си." Ако едно дете от малко се наставлява в истините на христовата вяра, смятам, че няма да има толкова убийства, грабежи и по-малко хора ще залитат в неверните учения.

- Мислите ли, че християните 2000 години след идването на Христос са по-вярващи и по-прозрели учението му?

- Времето, в което живеем, не може да бъде сравнено с онези апостолски времена, които са били много близко до момента, в който Христос е живял тук, на Земята. След Възнесението на Христос християните са се събирали всяка неделя и са извършвали света литургия. Днес също е така, но много хора не знаят това. Света литургия се отслужва и на всички останали християнски празници, което приобщава хората. Тъй като литургия означава "общо дело" - това е една обща молитва. Молитвата се дели на частна и обща. Частни са молитвите, които сутрин християнинът си прочита вкъщи пред домашния олтар, който може да изглежда най-различно - хубаво е иконите да са поставени на изток. Вечер също се молим, като седнем да се храним, като приключим. Молитва е дори изразът: "Господи, помилуй". Обществената молитва се извършва в храма от йерархическите лица. Присъстващите мислено участват в нея и се откъсват от всичко земно, спомнят си Христовите страдания, смъртта и славното му Възкресение. За да може да си тръгнат от храма в мир.

- Много хора са отблъснати от вярата заради непристойните деяния на някои свещеници. Какво ще кажете на тях?

- Свещеникът е човек като всички останали със своите предимства и недостатъци. И аз мога да изпадна в изкушение. Наистина хората ще видят и ще си кажат в сърцата: "Какъв свещеник е този?" Но ние трябва да вярваме, че силата, опрощаването на греховете, благодатта е от Бога. Свещеникът служи на светия олтар, но благодатта не идва от него. Той е само проводник. Макар и ръждив - той е проводник. Това е истината. Силата идва от извора. Тръбичката, по която идва водата, може да е от злато, от сребро, от обикновен метал. Но живителната течност идва винаги от един хубав и бистър извор. Един човек, който идва с вяра в храма, няма да гледа кой е свещеникът. Всеки трябва да изпита първо вярата си, да изпита себе си. И да избягва да съди своя близък. Хората не бива да се занимават с клюки. За толкова много неща може да се говори, а те започнали да се занимават с делата на един или друг. Всеки отговаря за своите дела. Идеални хора няма. Животът поднася различни изненади.

- На вас случвали ли са ви се чудеса?

- Много хора идват в църквата и казват, че както стояли и пиели кафе, им се явил Христос. Ако познаваме добре живота на светиите - с какви дела те са украсили своя земен път, в какви трудности са проповядвали и тяхната ревностна вяра, ще знаем, че в житията не на всички светии се казва, че Бог им се е явил. Как тогава ние, свещениците, да си обясним, че в днешно време хора, които не водят чак толкова чист живот, могат да видят Христос? Та той чак и разговарял с тях. Не мога да го приема. Аз вярвам, че Бог ми е помогнал да стана точно свещеник. Но за да стана такъв, аз съм се потрудил според силите си - няма перфектни хора. Ако аз не бях нужен на църквата, ако Бог беше отредил моето място да е другаде, може би така щеше да стане.

- Искате да кажете, че всички свещеници са вярващи и няма такива, които приемат своята дейност като професия?

- Мисля, че всеки свещеник има вярата. Защото той служи света литургия, на която приема тялото и кръвта Христови. Има хора, които говорят, че има безбожници между свещениците, но това не е така. Свещенството не е занаят - да заключим работилницата и да се приберем. То е призвание. Не може да отидеш да си подадеш документите, работното ти време да е от 8 до 6, да пееш, да ходиш по погребения, да се срещаш с хора просто така. По-скоро рядко хората контактуват със свещениците, за да ги познават истински.

- Вие самотен човек ли сте? Сигурно в очите на доста хора изглеждате странно...

- Да, така е до някъде. Но имам подкрепата на своите роднини. Аз съм отрасъл в църквата и решението ми не изненада никого в Обнова. Срещнах тяхното разбиране. Аз не се срамувам от църквата и не обичам някой да ми налага мнението си. Отклонявал съм такива разговори като обяснявам, че животът си е мой и аз решавам какво ще правя.

- Има ли според вас хора, които посещават храма, защото е модерно?

- Всеки идва според мен да се помоли, да сподели своята болка или радост и да запали една свещ. Не мисля, че някой идва да отбие номера. Колкото и един човек извън църквата да изглежда, че е безгрижен, ние не знаем той какво изпитва в душата си, какво таи. Затова църквата е отворена за всеки.

- Как ще коментирате това, че съществуват две християнски църкви и един Бог? Какво мисли православието за католицизма?

- Имаме догматически различия, които не ни позволяват да служим заедно света литургия с католиците. Ние не сме съгласни с техния догмат за главенство и незаблудимост на папата, както и с техния символ на вярата, който се чете на светата литургия. През 1054 г. Западната църква се отделя от Източната. Католиците смятат, че Христос е дал първенствуващо място на Св. апостол Петър. И тъй като той е бил в Рим, те смятат, че той трябва да е главен град.

- Вие лесно ли прощавате?

- Всеки трябва да прощава. Не само да кажеш "прощавам." Трябва човек да умее да наведе глава, да осъзнае, да не търси вината само в другия. Няма безгрешни хора. Трябва да бъдем снизходителни и да умеем да прощаваме истински. Всеки казва молитвата "Отче наш". Не бива да изговаряме думите механично, а да се замислим днес простихме ли? И дали ще ни бъде простено. Защото ако ние не простим на нашите ближни, Небесният отец няма да ни прости.


 АРТСЕДМИЦА


Плевенски читалища стоят заключени

 

Михаил Шишков изнесъл дейността на "Развитие" в партийния дом

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Аз до последно подкрепях Ивайло Атанасов на заседанията на комисията за преразпределяне на годишната субсидия за читалищна дейност, заяви пред "BG Север" Михаил Шишков, председател на читалище "Развитие". Той отрече да е участвал в предварителна договорка с Николай Маринов, председател на читалище "Парашкев Цветков", според която над 20 селски читалища са били убедени да гласуват срещу "Съгласие". Нещо повече - Шишков настоявал селските читалища "да се обезпечат с минимални суми".

На въпроса: "Провеждат ли се мероприятия в сградата на "Развитие?", господин Шишков посъветва репортер на вестника да провери, за да се убеди лично, че такива има всеки ден. Дни преди разговора проверка беше направена и тя доказа, че в 15,45 сградата е заключена. Защо, Шишков не знаеше и ни посъветва да се обърнем за информация към секретарката на "Развитие" Анита Пенкова на тел. 801 941. Оказа се, че това е телефонът не на читалището, а на Независимия съюз на потребитилети, който се помещава в сградата на областната администрация (бившия партиен дом) и чийто шеф е Шишков. Пенкова обясни, че не стои в читалището (както и никой от останалите трима служители), защото с това финансиране не могат да си го позволят (?!). Тя изрази негодуванието си срещу "тази кампания срещу тях" и обясни, че развиват сериозна дейност. Изброи школата за музикално и танцово изкуство, театрална формация "Джепето", младежки и скаутски клуб, хор "Плевен". "Ние нямаме библиотека, защото няма място за нея. Но нашата мисия е много по-различна - да опазим определени традиции. Имаме интернет център, в който всяко дете може да дойде и да види определена глава от "Немили-недраги" например", информира тя. Центърът се намира в сграда в същия двор, но тя в момента не функционирала заради проблеми с водомера.

Още нещо интересно и нетрадиционно има при читалище "Развитие", помещаващо се в къщата-музей "Ангел Спасов". В нея не можели да влизат повечко хора и по-големи колективи, защото гредоредът щял да падне. Така че дейността на читалището в основната си част била изнесена. Къщата-музей отвън е в окаяно състояние (отвътре ни увериха, че е ремонтирана), за което читалищните дейци нямали вина. Като паметник на културата тя трябвало да бъде реставрирана с общинско решение. Съдействайте ни да ни включат в проект "Красива България", призова Пенкова.

Репортерската проверка установи, че подобна е ситуацията и с читалище "Парашкев Цветков", което също се оказа с щракнат катинар.

Меко казано, странна е претенцията за съществуване на работещите по този начин културни институти. Всъщност "Развитие" не би могло да се нарече читалище, тъй като това понятие е изпразнено от съдържание. Библиотеката и читалнята са най-важни за едно читалище. Ако те липсват, то се превръща в нещо друго - в някакъв център за занимания и разни услуги. В този случай - с изнесена дейност, без работно време и със служители, които се помещават другаде.


Премиера

 

Малки балерини в приказния свят на "Куклената фея"

 

След 10 месеца репетиции балетната школа при читалище "Съгласие" с ръководители Виолета Радева и Маня Николова съвместно с Плевенската филхармония представи премиерата на спектакъла "Куклената фея" по музика на Баер. Диригент е Славей Тинчев. Вече са продадени 10 представления. Балетният спектакъл с живо изпълнение на оркестър е уникален за България, както и 50-годишната школа на Радева. Неговата реализация, която струва хиляди, се финансира със средства на двата културни института без подкрепата от общината, подчерта на пресконференция Ивайло Атанасов, техен шеф. "Куклената фея" е третото заглавие на балетната школа и Плевенската филхармония.

40 балерини на възраст от 8 до 19 години танцуваха на ниво, доближаващо се до професионалното, с прекрасни феерични костюми. Някои от посветилите се на това изключително красиво, но и трудно изкуство, вече са решили да го превърнат в своя съдба. Към Националната опера и балет или към висши учебни заведения в чужбина са се ориентирали много от младите надежди на Радева. "Решихме да направим една постановка за най-първата, любима играчка за всяко момиченце - куклата. Тя е негов приятел. На нея то казва всички тайни и радости, с куклата заспива, с куклата се събужда. И запазва спомена за нея за цял живот", коментира Радева. Нейната възпитаничка и бъдеща заместничка Маня Николова допълни, че много професионалисти могат да завидят на старанието и лишенията, с които малките и по-големи балерини работят. Те потъват в света на приказките, където всичко е възможно. Дори това да оживеят кукли. Там се сбъдват детския копнеж за красота и обич. Това е и посланието на постановката - да научи децата да обичат и да бъдат обичани.

"За мен беше истинско удоволстие. Работата на диригента съвсем не е водеща и най-важната. Той е длъжен да се съобрази с движението, с танца. Започнах с леко безпокойство първата репетиция, но разбрах, че става много лесно, когато се работи професионално и от двете страни", сподели диригентът Славей Тинчев.


Детският хор на БНР ще пее в "Съгласие"

 

Медиен партньор на изявите е "BG Север"

 

На 4 и 5 май, сряда и четвъртък, плевенчани ще имат удоволствието да чуят изпълненията на Детския хор на Българското национално радио в зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие" от 19 ч. Медиен партньор на изявите е "BG Север".

Първият концерт ще е с Плевенската филхармония под диригентството на Стефан Недялков. Солисти ще са известното сопрано Антония Раднева и мецосопраното Ива Данова. В програмата са включени Симфония №38 - "Пражка", и кантатата "Стабат матер" от Перголезе. Вторият концерт ще дирижира акад. Христо Недялков. На рояла ще е Силвия Гълъбова. В първата част ще чуем "Родино, мила" по музика на Борис Тричков, "Пролетен валс" от Юлиян Слабаков, "Во царствие твоем" от Добри Христов, "Две хумористични песни" на Николай Кауфман, "Песен и игра" от Александър Йосифов" и др. Във втората част децата ще изпълнят произведения от М. Хайдн, Цезар Франк, Чайковски, Доницети, Джакомо Пучини, Росини, Ямамото Наозуми и Тацуо Такаи.

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 г. За кратко време той става един от водещите в страната и намира почитатели както сред радиослушателите, така и сред телевизионните зрители. Малките певци печелят сърцата на публика от цял свят. Концертират в най-престижните зали във Вашингтон, Ню Йорк, Лондон, Токио, Берлин, Париж, Москва, Прага, Виена, Будапеща, Брюксел, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм, Мексико, Кайро, Хонолулу и др. Близо 500 концерта от 16 турнета в Япония има хорът до сега. Репертоарът му е много разнообразен - творби от всички епохи и стилове, на съвременни чужди и български композитори, хорови обработки на български народни песни. Хорът е лауреат на абсолютни, специални и първи награди от престижни национални и международни конкурси и фестивали. През 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата "Посланик на европейската култура".

Виновникът за тези завидни резултати е академик Христо Недялков, който е член на БАН, професор по хорово дирижиране в СУ "Св. Климент Охридски", търсен консултант на много хорове и гост-диригент в чужбина. Всепризнат капацитет в областта на хоровото изкуство, той участва в журитата на много международни конкурси по цял свят - в Ирландия, Белгия, Великобритания, Чехия. Изнася доклади на международни конференции. За големия му принос в развитието на културните връзки между България и Япония маестро Христо Недялков през 1995 г. е награден по предложение на японското правителство с указ от императора с най-високия японски орден за чужденци - орден на святото съкровище "Златни лъчи" с розетка, а през следващата година е провъзгласен за почетен гост-професор на престижния японски университет "Токай".

През 1984 г. получава медал за музикално и танцово изкуство "Золтан Кодай" на унгарското правителство. Академик Недялков е носител и на високи български отличия като орден "Стара планина" I степен, на най-високия почетен знак на БАН - "Марин Дринов" на лента, на най-високата награда на БНР - "Сирак Скитник", на Златна и Кристална лира на СБМТД.


Две по 30

 

Янко Желязков 40 години омагьосва с акордеона си

 

Момчето от с. Брест и сега не може да живее без музика

 

Акордеонистът Янко Желязков композира музика за много народни състави в страната. Има 25 инструментални записи в радио "София". Издава компактдиск с тях и книжка "Хора от Плевенско", които да използват музикалните училища. Готова е и втората й част, но се търсят спонсори. БНТ е заснела 3 филма за него. От 38 години е корепетитор в Северняшкия ансамбъл, така че той е живата история на този културен институт. От 1997 г. е преподавател в училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пордим. Съюзът на музикалните и танцови дейци в България го удостоява със "Златна лира" за 50-годишнината му. Има над 2 000 концерта в страната и чужбина. Бил е на концертни турнета в Европа, Азия, Африка и Америка. Той е корепетитор и диригент на оркестъра на ансамбъл "Мизия". Работил е с всички най-големи хореографи на България.

В едно от културните събития на града се превърна честването на 60-годишния юбилей на акордиониста Янко Желязков. Изключително емоционалният авторски концерт, който изнесе юбилярът със свои колеги от Северняшкия ансамбъл, с децата танцьори от ансамбъл "Мизия", със свои ученици от училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пордим и с духовия оркестър на Плевен, би събрал хиляди ценители на нашия фолклор, ако имаше къде. Залата на ДНА едва ли някога така е вибрирала от емоции, аплодисменти и възгласи "Браво!".

Момчето от с. Брест спретна 2 по 30, но не мисли да се разделя със свиренето и композирането на българска народна музика. Иначе ще умра, сподели той с "BG Север". А има какво да остави след себе си Янко, дори от сега нататък нищо да не прави. Името му завинаги ще се свързва с "най-чистата и завладяваща северняшка народна музика", категорично заяви в поздравителен адрес маестро Иван Вълев, който преди 38 години назначава на работа младия неопитен корепетитор. За никого от народните музиканти не е тайна, че не след дълго Янко се превръща в един от най-добрите български акордеонисти. Иво Папазов - Ибряма, Ибро Лолов, Иван Кирев са част от приятелите му, оценили уменията и творческия заряд на Янко. Никой не може да повярва и до днес, че той не е професионалист - завършил е като дете школа по акордеон в родния си Брест. Но и баща му, и чичо му са акордеонисти. Музиката е в кръвта му, тя му е жизнено необходима - като въздуха. Затова съдбата му не може да е друга. Но той не пропуска никога да каже, че следва в един университет, който още не е завършил - Северняшкия ансамбъл, за който е създал много от произведенията си. Както и за ансамбъл "Мизия" с хореографи Михаил Денев и Биляна Денева.


Жоро Лъва чуква 60 на Великден

 

Най-любимата жена на художника е живописта

 

На 1 май колоритният плевенски художник Георги Борисов, повече известен като Жоро Лъва, става на 60 години. Юбилеят ще мине без много шум и без ретроспективна изложба, научи "BG Север" от него. "Искам да направя няколко големи платна, посветени на Христос. Аз съм се посветил на изкуството в най-хубавия смисъл. Друго в живота ми няма", казва дни преди кръглата годишнина творецът.

26 самостоятелни изложби, като две от тях юбилейни, има зад гърба си той, а над 1 000 са картините, представени пред публика. Негови платна имат галерии в Плевен, София, Русе, Видин и много колекционери в страната. Оставил е много свои работи по света - във Ватикана, Италия, Чехия, Полша, Иран, Сърбия, Дубай, Финландия и др. Бил е на пленери в Пилзен и Честухова. Когато нарисувам 10 хил. картини, ще мога спокойно да си ида, поставил си е лимит той. Учил се е от най-големите майстори - на композиция от Микеланджело, на богатство на атмосферата от Рембранд, от Рафаело, Леонардо, Гоя...

Освен художник Георги Борисов е бил и педагог. Преподавал на деца в читалище "Съгласие" и бившия пионерски дом в Плевен. Гордее се с учениците си, посветили се на изкуството като Пламен Пенов, Валери Петров (не поета). Казва за себе си, че е добър познавач на световната литература. Другата му страст е пеенето. Заради родствени връзки с голямата оперна прима Катя Попова е надарен и с глас. Най-често му идва импулс да отвори гърло като си пийне.

Разностранните му дарби не свършват до тук. Освен, че е "майстор художник", той се занимава и с дърворезба. Правил е реставрации и репарации в историческите музеи до театъра, в с. Гривица. Както и графики за Регионалния исторически музей в Плевен. Участвал е в изработването на мозайката на стоматологията.

В картините на Георги Борисов присъстват много коне. Те го връщат в детството му в с. Згалево. Не може да не го провокира и жената като "център на живота". Пейзажи, композиции, натюрморти, графики - не се ограничава в изразните средства. Картината зрее в съзнанието му като плод. Всичко, което се докосне до ума му, го изобразява. Странно нещо е човекът, не престава да се диви Жоро, който по природа е човеколюбец. Дразнят го лошите нрави на съвремието ни, цъфтящата омраза, завистта. От всичко това се спасява сред малкото си приятели и чрез най-любимата му жена в живота - живописта.


 НЕВИДИМИЯТ БИЧ


Страдаме от хроничен стрес, дори децата не са пощадени

 

Над 80 на сто от българите изпадат в това състояние

 

Поля ТОМОВА

Стресът - полезен или вреден? Как да го разпознаем и как да го избегнем? Кои са митовете и истините за това състояние, в което през последните 15 години изпадат над 80 процента от българите. Болест на хилядолетието ли е, или съществува от древни времена?

Отговор на тези въпроси потърсихме от специалистa д-р Георги Георгиев, главен асистент в клиниката по остри женски психози към УМБАЛ - Плевен, и главен асистент в катедрата по психиатрия към медицинския университет.

Стресът е

състояние на

напрежение

на личността. Понятието е въведено едва в средата на миналия век от Ханс Елие. Според него стресът е това, без което организмът не може. В твърденията си Елие стига и по-далеч, като твърди, че тоталната липса на стрес означава смърт. Понятието има две основни значения - от една страна като причинен фактор, от друга - като състояние на организма. Кога човекът изпада в стрес? Преди всичко, когато е налице дисхармония, несъответствие и неравновесие между ставащите събития и индивидуалните възможности за справяне, когато има разминаване между очакванията и възможностите на човека с обективната реалност. Като реакция на организма стресът е строго индивидуален, но има всички основания да се смята, че той е и социално явление, тъй като дава отражение не само върху отделния човек, но и върху обществото като цяло.

До стрес могат да доведат

и положителни,

и отрицателни

фактори.

Така например нещо, което за един човек е смешно, у друг води до напрежение. Стресът зависи от значимостта на индивида, от неговите генетични дадености, житейски опит, среда, смятат специалистите. Образно връзката стрес - реакция може да бъде изразена като шахматна дъска, на която фигурите са подредени, но никой не може да предвиди крайния резултат.

Съществуват поне десетина скали за измерване на силата на стреса. При една от тях като най-честа причина за това състояние се смята загубата на близък човек. По същата скала обаче дори честването на Коледните празници се смята за стресово състояние.

Проявите на стреса са най-различни - невротични разстройства, кризисни реакции на личността, психосоматични заболявания, синдрома "бърн аут" (изгаряне), организационен стрес на работното място. Острият стрес - например природно бедствие, загуба на близък, предизвиква криза на личността. За да бъде овладяна, се налагат спешни мерки, като най-често срещаната помощ е телефонът на доверието. Острият стрес връхлита човека бързо, но и следва бързо успокояване. За кризисните ситуации има многобройни, разработени от екипи специалисти психотерапевтични програми. Много по-тревожен и с по-големи последици е хроничният, тежък стрес.

При него се стига

и до заболявания -

есенциална хипертония, язвена болест, бронхиална астма. През последните 15 години българите страдат именно от този стрес. Стресът на работното място е известен като т. нар. организационен стрес. Факторите, при които се развива, варират от голямо претоварване до липса на натовареност. Важни са и конфликтите на ролите - когато се предявяват противоречиви изисквания към работниците от страна на работодателя, когато очакванията са неясни и човек не може да владее ситуацията. До стрес на работното място могат да доведат междуличностните взаимоотношения, както и лошите условия на труд - ниски или високи температури, влажност.

Синдрома "бърн аут", който в буквален превод означава изгаряне, е английско понятие. Той определя състояние на крайно емоционално изтощение, чувство за личен неуспех, които могат да имат и фатални за човека последици. Най-често този синдром се наблюдава при лекари, учители, подпомагащи служби, са наблюденията на специалистите.

Стресът отдавна съпътства човечеството, но се засилва през последните сто години. Специалистите са приели, че стресът е значително по-голям в развитите индустрални държави и общества. Изключително високи нива се наблюдават при страните в идеологически, икономически и политически преход. Това е и една от причините за все по-големия брой българи, които страдат от стреса и неговите последици.

Безизходицата, несигурността,

напрежението, страхът

и липсата на перспектива

също допринасят за развиване на състоянието. Ежедневните изпитания, на които сме подложени, могат да имат непредвидими последици, предупреждават специалистите. Лошото възпитание, агресивността в обществото и при отделния човек също водят до стрес. Според д-р Георгиев обаче през последните години сред причините българите да са в стресови ситуации са и писанията по медиите. Всеки ден на първа страница на националните и местни вестници текат реки от кръв, което не може да не подтиска хората, категоричен е той. Препоръките да се справим с ежедневния стрес са различни, дори и медитацията е включена като средство за преодоляване на кризисни ситуации. Още Зигмунд Фройд в своето изследване за религията и науката казва, че религията намалява страха у хората пред опасностите и превратностите на живота, създава им увереност за добър край, утешава ги в нещастието. Специалистите препоръчват поне един час на ден човек да остане сам със себе си, да си намери хоби, което го успокоява, да се разхожда в природата, дори само да послуша музика. Най-уязвими към стрес са професиите, свързани с неочаквани, остро възникващи ситуации. Това са полицаи, пожарникари, лекари, журналисти, пилоти, авиодиспечери...

Децата също са подложени на стрес, тревожно констатират лекарите. Една от проявите на това състояние сред подрастващите е есенциалната хипертония, която поразява все повече ученици. Има и наблюдения за това, че стресът при бременната води до физиологични проблеми у новороденото, твърди д-р Георгиев.

Статистиката

показва тревожни

факти:

- около 43 процента от населението страда от вредното въздействие на стреса;

- 75 до 90 процента от всички прегледи в лекарските кабинети са в резултат на оплаквания и заболявания, свързани със стреса;

- стресът е директно свързан с шест от основните причини за смърт - сърдечно-съдови заболявания, рак, белодробни заболявания, цироза на черния дроб, злополуки и самоубийства;

- службите за трудова медицина обявиха стреса за опасен на работното място;

- повече от 50 процента от емоционалните заболявания се дължат на постоянен и ненавременно лекуван стрес.


За кратко може да е полезен

 

В медицината съществува мнение, че краткият стрес е полезен, той е нещо нормално и поддържа жизнения тонус на човека. За кратко време стресът мобилизира всички защитни сили на организма. Като пример спецалистите дават предизпитната треска. Тогава всички системи, особено нервната, работят на пълни обороти. Стимулиращо влияние върху човека стресът има само тогава, когато е ясно, че той скоро ще отмине. При подобни ситуации освен всичко друго се засилва и имунната защита на организма и човек е по-трудно уязвим на болести и травми. Нервната система е изключително добре смазан механизъм. За да се самосъхрани, след подобни изпитания тя започва да работи на по-ниски обороти. Затова след изпит например човек се чувства подтиснат и депресиран, иска просто да легне да се наспи, вместо да празнува с колеги. Стресът се превръща в отрицателен когато се натрупват все нови и нови изпитания без почивка.


Смехът помага на работното място

 

Изследванията на специалистите показват, че хуморът може да повиши производителността на работното място и да предпазва от стрес. Добронамереният и весел смях може да подобри дейността на имунната система, да намали количеството на стресовите хормони, които стесняват кръвоносните съдове и потискат имунната дейност, да повиши количеството на антитялото имуноглобулин А, което предпазва горния респираторен тракт.

Проучване на медици от Калифорнийския университет посочва, че ако често използвате хумор или участвате в ситуации с весел смях, целият мозък, а не само едната му половина, участват в процеса. По този начин координацията между двете половини се подобрява. В резултат на хумора нивото на класическия стрес намалява, когато човек се шегува, това сваля напрежението, намалява кръвното налягане и сърдечния ритъм и ви позволява да разсъждавате по-ясно. При весели шеги, разменяни между членовете на колектива, се променя биологията, хормоните на стреса са в ниски количества и имунната система е в добра кондиция, смятат специалистите. Хуморът на работното място може да направи чудеса, той може да улесни комуникацията, да създаде чувство за съпричастност, да помогне в трудни ситуации. Смехът насърчава творчеството и способността за намиране на решения, позволява да се извършва повече и по-качествена работа, категорични са медиците. При състояние на стрес двете полукълба на мозъка се разделят. Например, ако закъснявате за среща или за работа, ще бъдете непохватни, ще изпускате разни неща и ще правите грешки. Смехът е средството, чрез което човек се успокоява и тялото му релаксира. Понякога е нужна просто една малка усмивка, която да ободри и да вдъхне увереност.


Съвети

 

Не допускайте нещо да ви изнерви

 

Най-доброто решение против стрес е да не допускате изобщо нещо да ви изнерви и да приемате спокойно всичко, което ви поднася съдбата.

Ето няколко съвета как да се преборите с ежедневния стрес, като най-важното е да помните, че няма неразрешими проблеми.

Тишина - затворете се на някое спокойно място - в спалнята или в парка. Открийте своето кътче, вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти, като се съсредоточите само върху дишането си. Не е зле, ако сте вкъщи, да запалите ароматни свещи или китайски пръчици. Няколко минути в пълна тишина и сред природни или изкуствени аромати ще ви помогнат да се преборите с напрежението, ще ви откъснат от лошите мисли и ще ви заредят със сили.

Създайте нещо - дори да сте минали детската възраст, можете да свалите напрежението, като рисувате нещо, като изрежете фигурки от хартия или си направите човечета от пластелин. Ако се концентрирате достатъчно добре върху това занимание, постепенно ще се отпуснете и развеселите.

Гледайте филм - от вас зависи дали ще изберете комедия, която да ви разсмее или напротив - някоя романтична драма, която да ви разплаче. И смехът, и плачът прогонват стреса.

Водете си дневник - когато нещо ви тормози, просто седнете и го опишете върху белия лист. Ако ви е ядосал шефът, може да му напишете всичко онова, което не смеете да му кажете. Накрая можете да накъсате листа на малки парченца, като си представяте, че така унищожавате проблемите, които ви тормозят.

Спортувайте - изтощителната тренировка няма ви позволи да прехвърляте пак и пак през ума си досадните проблеми. Можете да излеете чувствата си върху боксовия чувал или пък във фитнес салона.

Обадете се на приятел - тези, които имат приятели, нямат нужда от психотерапевт. Когато изкажете на глас проблемите си, винаги олеква. Понякога човек просто има нужда някой близък да го изслуша с разбиране и внимание.

Слушайте музика и танцувайте - приберете се вкъщи, усилете уредбата и пейте с цяло гърло. Така ще извадите "навън" цялата негативна енергия, която се е насъбрала през деня. Ако обичате да танцувате, можете да го правите спокойно винаги, когато ви е тежко. Спомнете си само как Зобра Гъркът танцуваше около огъня, за да прогони мъката си.

Грижете се за някого - помогнете на някой друг, който има нужда от вас. Грижата за другия ще ви откъсне от собствените ви проблеми. Ако живеете сами, си вземете поне някакво животинче. Така мисълта ви ще бъде погълната от него, а не от собствените ви проблеми през деня.

Поне един час на ден бъдете себе си - оставете всичко друго, не мислете за претоварения си делник или за утрешните ангажименти. 60 минути от денонощието са изцяло ваши - използвайте ги.


 БИЗНЕС


Плевенски фирми започват бизнес в украинския град Николаев

 

Спад на митата от 0 до 15 % очакват предприемачите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Във връзка с присъединяването на България към ЕС страната ни става атрактивна за чужди инвестиции. От десет месеца се активизираха контактите между Плевен и украинския град Николаев. За пръв път област от друга страна се побратимява с област в България. Договорът за сътрудничество е подписан, надяваме се той да започне да действа до няколко месеца, обяви зам.-областният управител на Плевен Николай Якимов.

Двама представители на бизнес средите в региона са останали в Украйна по реализация на конкретни предложения. Те били включени в делегацията, посетила Николаев през изминалата седмица, стана ясно на пресконференция, която имаше за цел да популяризира постигнатото в двустранните икономически взаимоотношения между България и Украйна.

Фирма "Аладин - България" с регистрирана собствена търговска марка "Елит" си е намерила партньор, който произвежда климатични инсталации за автомобили, кораби и самолети. Вероятно между тях ще се получи джойнт венчър - съвместно предприятие за производство на телевизори, хладилници, микровълнови печки и други уреди, надява се Николай Якимов.

"Сартен" е другата плевенска фирма с инвестиционни намерения, която се занимава с производство на опаковки. Нейни представители останали да проучват условията за построяването на подобен завод, какъвто има вече в Плевен. Николаев като област, заедно с Херсон, Одеса и Крим общо са с население 8 млн. души, това е южната част на Украйна с климатични условия близки до тези в България и произвеждат селскостопанска продукция в големи обеми - освен традиционните пшеница и слънчоглед, овощни култури, плодове и зеленчуци, изрази наблюденията си пред журналисти Якимов.

Според него там има място за действие на преработвателната индустрия, в същото време липсвали фирми за изработка на опаковачни материали. Затова плевенското дружество "Сартен" потърсило контакти за инвестиции в този бранш.

Интересни разговори били проведени с "Алуком". В Украйна има 4 корабостроителни завода, самолетостроене, за българската фирма ще бъде от значение да ползва украински алуминий, а в същото време да получава поръчки за корабостроителните заводи за алуминиеви детайли.

Пазар се отварял и за фирма "NCD", която извършва рециклаж и произвежда електрокари и мотокари. Украйна има традиции за връзка с българската мотокарна индустрия, затова от там се надяват за подновяване на бизнес-контактите, обясни Якимов.

Най-трагичното в случая е, че България не присъства на този необятен пазар от 1998 г. с нито една стока. Отдавна френски, германски и американски фирми са стъпили на украинския пазар, техните инвестиции са вложени там и вече реализират огромни печалби, защото са разположени върху голяма територия с 48 млн. души население. Само Николаев като област дава толкова жито, колкото цяла България за една година, обобщи наблюденията си зам.-областният управител.

Идеята на контактите ни бе с една крачка да изпреварим събитията, които се случват на национално ниво. Според вече подписаните спогодби между България и Украйна приоритетите са да внасяме традиционни български стоки на украинския пазар с облекчени преференциални условия на митата от 0 до 15 % митнически ставки. Подобно развитие ще има, когато Украйна стане член на Световната търговска организация. Предположенията са, че това може да стане в началото на 2006 г., тъй като САЩ, Китай и още няколко държави не са подписали. Това научиха журналистите от изявленията по време на пресконференцията.

С подписания договор за побратимяване обаче се отваряла изключителната възможност за позволение от украинското правителство и президента Плевенска област да получи преференции за ползване на всички облекчения във взаимните контакти, извоювани на национално ниво. Ако това стане, щели да отпаднат съсипващите митнически ограничения, между 60 и 120%, защото те правели на практика нашите стоки непродаваеми на украинския пазар. В рамките на няколко месеца се очаквало развитие, особено след визитата на българския външен министър Соломон Паси в Киев, където предстояло обсъждане на този въпрос.

По разработената схема със създаването на съвместни предприятия между България и Украйна се целяло разкриването на нови работни места, в Николаев ръстът на безработица бил само 3%. Според Николай Якимов пред Плевенска област се разкриват големи възможности за взаимноизгодни икономически контакти.


Идват по-високи налози за българите

 

Отпадат привилегиите за бедните общини, растат данъците за имоти

 

Мила СТАНЕВА

Нови, по-тежки налози очакват българите с промяната на някои закони, твърдят експерти. С проектите за новите данъчни закони се ликвидират облекченията, които досега бяха въведени в обращение.

Например отпада нулевият данък печалба за бедните общини според проекта за нов корпоративен закон. 100% преотстъпване на налога за райони с висока безработица бе въведено от кабинета, както и нулев данък при инвестерането на печалбата, но впоследствие икономическите рискове от подобни облекчения нараснаха и не можеха да бъдат компенсирани. Въведени бяха ограничения и по отношение освобождаване на печалбите от продажбата на публични дружества на регулирания български пазар, притежавани за не по-малко от 1 година.

В проекта на Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) се въвеждат още няколко данъка върху имущество. Предвижда се да се дължи налог за продажба на имоти, придобити по наследство, дарение или реституция. Данъкът на сделката за два имота, които не са основно жилище, става общо към 5%, твърдят експерти от Комисията по бюджет и финанси.

На облагане подлежат и продажбите на водни и въздухоплавателни превозни средства, на произведения на изкуството, на антикварни предмети и на такива, предназначени за стопанска дейност. Облекченията за лица с над 50% намалена работоспособност няма да се ползват целогодишно, а само за периода на нетрудоспособност. Предстои да се плаща данък и върху обезщетения по имуществени застраховки на имущество, което се ползва за стопанска дейност.

Държавата се гласи да определя и печалбата на фирми на загуба или с ниска печалба. Все още не е ясно обаче дали при отрицателен резултат ще се налага връщане на налога.

С еднократен данък ще се облага продажбата на движими и недвижими вещи от бюджетните предприятия. По-тежки стават условията на облагане на неплатени задължения при прекратяване на дружество - те вече ще се облагат като печалба.

Чуждестранните лица пък ще плащат данък върху неустойки и обезщетения. Въвежда се разрешителен режим по изплащането на дивиденти на чуждестранните лица, обясниха експерти.

Адвокатските услуги, обложени с ДДС, ще струват по-скъпо на корпоративните клиенти, техните разходи за хонорари ще се увеличат.


ПРИВАТИЗАЦИЯ

 

Местни предприятия наддават за месокомбината

 

120 бона начална тръжна цена определи комисията

 

Еми СТАЛЕВА

Търгът за избор на фирма приватизатор на държавния месокомбинат в Плевен е насрочен за 12 май. Ако възникнат непредвидими обстоятелства, резервната дата е 26 май. Това съобщи ликвидаторът на предприятието Георги Гайдарски.

Три плевенски фирми ще наддават за месокомбината, те вече са взели част от производството и сега имат намерение да го разширяват. Сред тях са "Бруно" ЕООД и "PBD" ООД.

Три обекта, разположени съответно върху площ от 1,3 дка, 1,5 дка и 1,6 дка ще се разиграват при средна цена от 120 хил. лв. Тръжната документация е готова, вдигнали сме летвата на 20% депозит, за да не могат фалшиви фирми да участват в търга, обясни Георги Гайдарски. Началната тръжна цена варира от 100 хил. лв. за най-малкия обект до 127 хил. лв. за най-големия, определена от независими оценители от Министерство на икономиката. Ние не можем да им влияем, но изразихме съображението си, че няма клиенти и затова цените не бива да надскачат възможностите на местните участници, обясни ликвидаторът.

Предполага се, че до юли месец, след приключване на всички процедури, месокомбинатът ще се сдобие с нов собственик.

Съществува обаче списък на кредиторите, чиито финансови претенции трябва да бъдат удовлетворени поне до есента на тази година. Те ще бъдат поканени да дойдат и да направят вземанията си, информира Гайдарски. Ако кредиторите, в това число и дребните акционери не го направят, то техните суми се заделят в банка и по-късно им се превеждат, според процедурата.

До всички кредитори ще се разпращат телеграми с известия за сумите и сроковете за получаване на парите. Напоследък проблем възникнал с Държавен резерв за сумата от 30 хил. лв, съобщи Гайдарски.

Кредиторите на месокомбината ще получат парите си, след като приключат процедурите на ДФК, НОИ и Държавния архив, уточни ликвидаторът.


Ще облагат с ДДС адвокатски и нотариални услуги

 

Ина НАЧЕВА

До 1 януари 2007 г. ставката по ДДС остава 20%, а след това ще бъде 18%. Това предвижда вариантът на нов закон за ДДС, подготвен във връзка с еврохармонизацията, който трябва да влезе в сила от 2006 г. С проекта се премахва правилникът за прилагане на закона. До края на 2006 г. туристическите услуги за чужденци ще се облагат със 7% ДДС. След 1 януари 2007 г. облагаеми доставки стават услугите на адвокати и нотариуси по реда на Закона за адвокатурата или Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Това със сигурност ще доведе до сериозното им поскъпване. Доставките на учебници и учебните помагала за училищата и вузовете ще са освободени до 2007 г., е записано в проекта. Те най-вероятно също ще поскъпнат, след като започнат да се облагат с ДДС. Същото важи и за продажбата на билети за спортни състезания, за културните ценности на музеи, галерии и библиотеки, финансирани от държавния бюджет, за обучението на планински спасители и за помощно-технически средства за хора с увреждания. Ще се начислява ДДС за обработка на земята с машини от кооперацията на нейните членове, отглеждането и придобиването на продукция от нея, заплащането на рента в натура с хлебно или фуражно зърно.

Премахва се нулевата ставка на данъка за леки автомобили за хора с увреждания, сделките с дивеч и ловни трофеи и за услуги, свързани с железопътен транспорт. Отпадат "недоставките" за случаите на предоставяне на стоки и услуги на основание глава XIV от Кодекса на труда и във връзка с гаранционно обслужване. Като данъчнозадължени ще се разглеждат лица, които извършват инцидентни доставки на нови сгради, земя за строеж и нови превозни средства.

При забавяне на връщането на ДДС данъчните ще дължат законна лихва за забава, предвижда проектът.


 АГРОАКЦЕНТИ


Милко Георгиев, председател на регионалния съюз на хлебопроизводителите:

 

Едно евро ще бъде реалната цена на насъщния след 2007 г.

 

След приемането ни в ЕС в Плевен ще останат 4 - 5 фурни

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

С 40% ще поскъпне хлябът до края на годината, прогнозират от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Сега насъщният се търгува средно по 70 - 80 стотинки, очакванията са до Нова година да стане левче, коментират от бранша. Хлябът ще скочи заради капитала, който трябва да наберат фирмите, за да въведат задължителните интегрирани системи за условия на труд и изискванията за качество, които налага приближаващото членство на страната ни в Европейския съюз. Много от производителите работят в помещения под наем с машини от 70-те години и затова средствата ще се окажат непосилни за тях. По данни на националната асоциация общо около 3 хиляди са хлебопроизводителите в страната. 90% от тях не отговарят на европейските стандарти. Прогнозите са, че през 2007 г. близо 80% от фурните ще фалират.

Според председателя на регионалната структура на Асоциацията на хлебопроизводителите в Плевен Милко Георгиев да се говори за увеличение на хляба в момента е чиста спекулация. По думите му хората трябва да се информират, че е необходимо насъщният да дойде на нормалната си цена, защото на този етап всички, които продават на 30 ст. половинката, са абсолютно неизрядни. Напълно реално би било след 2007 г. един хляб да струва 1 евро, категоричен е Георгиев и недоумява защо още на този етап не се посочи реалната цена.

В Плевен не е ясен точният брой на фурните. Никой не знае колко са производителите на хляб, защото повечето от тях работят нощем при потресаващо лоши хигиенни условия. Дейността в сивата икономика прави възможен факта да се продава хляб на нереални цени. Като нещо повече от абсурд Георгиев определи предлагането на "промоция" на хляб за 20 ст. в магазин на "Сторгозия". Изрядността на помещението, спазването на всички изисквания, плащането на осигуровки безусловно оскъпява продукцията, която излиза на пазара. В момента в Плевен работят "на светло" около 4 - 5 фурни. Прогнозите са, че след 2007 г. те ще останат пак толкова. Средно около 50 хиляди евро ще се наложи да се бръкнат изрядните производители, за да могат да отговорят на европейските изисквания и да развиват бизнеса си и след приемането ни в ЕС. Работещите нелегално ще трябва да инвестират над 120 000 евро, което на практика ще се окаже невъзможно. Това ще доведе до масови фалити.

"През 1992 г. ни караха да правим калкулации. Тогава всеки гледаше да надписва, за да изкара хляба на по-висока цена. Парадоксът е, че сега се наблюдава обратното. Това е пълна заблуда на народа. Въпросът е защо държавата не се намеси? Защо не се направят проверки и да се види колко хора работят нощно време и при какви условия? Могат да ги затворят за 24 часа. Тогава хлябът ще дойде на нормалната си цена. Но за да не се контролира явно някой дава някъде пари. Пък и като ги оставят нелегалните без работа нали ще отидат и ще започнат да взимат помощи. Другото е, че управляващите гледат цените да са надолу, за да могат хората да викат, че правителството е добро. Никой не го интересува, че ти ще фалираш. След 2007 г. всичко ще си дойде на мястото и пазарът ще изхвърли неизрядните. Лошото е, че сега като работиш редовно, губиш", разсъждава Милко Георгиев. И допълва, че до момента няма нито една затворена нелегална фурна, а ако реши някой да подаде сигнал, първо него го "разпъвали на кръст", а не мошеника.

И вместо на този етап да бъде "обезглавена" нелоялната конкуренция, държавата чака 2007 г., за да стане всичко от самосебе си. Без изобщо да й пука, че през това време изрядните хлебопроизводители вървят на загуба. И народът яде най-долнокачествен хляб, само защото е по-евтин. И защото няма пари. Надеждите са все пак някой да оцелее до 2007-а, за да не се окаже след време, че има дефицит на хлебопроизводителите в България.


Светла Бъчварова, изпълнителен директор на НЦАН:

 

Ако земята не се обработва, няма да усвоим директните помощи от ЕС

 

Държавата трябва активно да се намеси и финансово, и организационно, и нормативно, за да могат земеделските производители да бъдат задоволени с доходи, гарантиращи тяхното нормално възпроизводство, а потребителите да консумират български продукти с достатъчно високо качество, които биха били приети във всички страни от Европейския съюз. Това посочи като основен акцент от управленската програма на левицата в областта на горското и селското стопанство ст. н. с. Светла Бъчварова, изпълнителен директор на Националния център по аграрни науки (НЦАН) и кандидат за народен представител от листата на Коалиция за България. На професионална среща в "Сторко" с председатели на кооперации, арендатори, фермери и преработватели тя очерта основните параметри на проекта.

Проблемът с групирането на собствеността и земеползването бе посочен като основен на този етап. Ако не се направи необходимото земята да се обработва, това означава, че през 2007 г. има опасност да не бъдат усвоени част от директните помощи, заяви Бъчварова. Това, което е възможно да се направи, е да се търси активната подкрепа на държавата в тази посока, като се създадат на първо място необходимите нормативни условия за групиране на земята и се предвидят икономически стимули за тези, които вече са приключили процеса. От Коалиция за Бъгария предлагат да бъде създадена държавна компания, която да започне да работи в областта на земеползването. Тя трябва да гарантира сигурността на собствениците, че земята няма да бъде раздробена, и в същото време да ги защитава. Т. е. компанията ще изпълнява основно регулативни функции и използвайки икономически средства ще предотврати по-нататъшното раздробяване.

Стабилизиране на действащите организационни структури бе посочено като друг акцент от управленската програма на левицата в сферата на земеделието. От 45 млн. дка обработваема земя в производствени единици се обработва около 26 млн. дка, цитира статистиката Светла Бъчварова. Тя посочи, че най-голям дял представляват кооперациите, които са около 1 900 и обработват 11 млн. дка земя. След тях, като втора голяма група бяха определени арендните стопанства, чийто брой варира в доста големи граници - от 2 до 6 хиляди за страната. Те обработват почти също толкова земя - около 10 млн. дка. Дребните стопанства, които по последно преброяване са 200 000, но реално се водят над 600 000, обработват около 9 милиона декара. Задачата е да се стабилизират тези структури, защото след влизането ни в ЕС директни плащания ще има само за производител, който разполага с необходимите документи за земята и я обработва, подчерта Бъчварова.

Финансовото подпомагане на фермерите също е заложено като акцент в управленския проект. Освен финансовата рамка след 2007 г. държавата също има възможност да акумулира средства, за да изпълнява регионални програми, да създава фондове и да поддържа едно или друго производство. Ако тези три мерки бъдат задействани още през 2005 - 2006 г, може да се очаква да започне стабилизиране на селското стопанство, подчерта Бъчварова.


В НЯКОЛКО РЕДА

 

ЦЕЛЕВА СУБСИДИЯ за опазване и обогатяване на растителния генетичен фонд през 2005 г. откри от средата на април ДФ "Земеделие" Ресурсът по тази финансова линия е в размер на 500 000 лв., като средствата се предоставят на 22 института от системата на Националния център за аграрни науки (НЦАН) и на други 6 организации и институти. Съгласно указанията земеделските производители трябва да представят оригинални или проформа фактури за закупени горива, торове, препарати за растителна защита, еленергия, напояване, покриващи средствата по договора за подпомагане, както и документ за извършено плащане. Крайният срок за усвояване на средствата по тази финансова линия е 15 октомври 2005 г.

 

ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ с одобрени проекти по програма “Техника” и осигурено рефинансиране от търговските банки ще получат субсидия в размер на 10% от стойността на кредита, е решил управителният съвет на фонд “Земеделие”. Помощта се предоставя от една от водещите фирми в областта на селскостопанската техника - немската "Клаас Кад" ООД и вносителят й за България "Рапид КБ" ООД. Поради изчерпване на финансовия ресурс за закупуване на земеделска техника по програма САПАРД, германската фирма предложи на аграрното министерство да организира нов вид подпомагане за "Клаас" продуктите в България. Инициативата е по повод 25 години от стъпването на фирмата на българския пазар. Предвид предстоящото членство на страната ни в ЕС и с цел подобряване на машинния парк у нас, германската фирма предоставя на фермерите тази субсидия при закупуването на селскостопанска техника. Подпомагането може да се ползва само при условие, че производителите са теглили кредит чрез ТБ ОББ АД, Райфайзен Банк и Токуда Банк.


АГРОКОНСУЛТАНТ

 

Основни неприятели по културите

 

Септориозите и обикновената житна пиявица са основните вредители по пшеницата и ечемика през този период, информират от Растителна защита (РЗ). Септориозите се наблюдават във фенофаза масово братене - начало на вретенене. По листата, стъблата и листните влагалища на заболелите растения се образуват некротични, елипсовидни, бледокафяви петна. Те са оградени с тъмен венец и по повърхността им се образуват многобройни червено-кафяви пикнидии. При силно нападение листата прегарят и изсъхват. Болестта се развива по-силно при влажно време, ниска агротехника и монокултурно отглеждане. През тази година площите, засети на повторки са повече от предходната и се очаква по-висока степен на нападение, прогнозират от РЗ. До момента нападение е регистрирано в Гулянци, Кнежа, Д. Дъбник на 0,5 - 10% от растенията в отделни посеви. Препоръката към стопаните е да се извършват редовни обследвания.

Бръмбарите на обикновена житна пиявица изгризват тесни, дълги ивици, успоредно на централната жилка на листа. При силно нападение листата побеляват и изсъхват. При засушаване вредата от неприятеля е по-силна. Специалистите апелират да се обърне по-голямо внимание на семепроизводните посеви и площите, засети с овес, защото е установена поява на възрастни, а плътността е 0,1 - 2 бр./кв. м , основно по периферията на полетата във всички общини. Борба с възрастния вредител се извежда преди яйцеснасяне.

При граха и лещата се среща сивият царевичен хоботник и грудковите хоботници (ситони). Те нагризват стъблото до повърхността на почвата или под нея в ранните фази от развитието на културите. По-късно изгризват листата и вегетационния връх. При висока плътност да се извърши третиране с Банкол 50ВП, Делтаметрин, Децис 2,5ЕК, Фенитротион, Агрия 1050 и др.

Във фенофаза начало на кръстосване е възможно при тютюневия разсад да се наблюдава мана. Причинителят е гъба, която заразява най-бързо при температура 18 - 24 градуса и наличие на влага. Върху младите стъбла и листа се развива системната форма на болестта. Заразените листа са хлоротични и се извиват куполообразно, а долната повърхност на петурата се покрива със сивосинкав налеп. Растенията спират да се развиват и умират. Локалната форма се проявява по израстналите листа, като хлоротични, неясно ограничени, закръглени петна със сивосинкав налеп от долната страна. При влажно и сравнително хладно време болестта се развива бързо и обхваща големи площи. Необходимо е редовно проветряване на лехите и недопускане преовлажняване на почвата, съветват от Растителна защита. Да се извършат предпазни третирания във фенофази кръстосване и вдигане на уши с контактни фунгициди.

Кръстоцветните бълхи нападат маслодайната рапица във фенофаза бутонизация. Неприятелите изгризват епидермиса и паренхима във вид на малки отвори без да засягат долния епидермис. При масово нападение тези отвори се сливат. Повредените листа изглеждат надупчени като решето, побеляват и изсъхват. При установяване на силни повреди върху повече от 10 - 15% от листната маса да се извърши третиране. Бръмбарите на рапичния цветояд се хранят с цветните пъпки и снасят яйцата си в тях. Излюпените ларви се хранят с вътрешността на неотворените цветни пъпки, като преминават от един цвят в друг. При установяване на плътност над икономическия праг на вредност е необходимо да се извърши третиране на нападнатите посеви с: Карате 5ЕК - 15 мл/дка, Нуреле Дурсбан 60.


 СПОРТ


Бокс

 

Румен Мотовски над всички на държавното първенство в Плевен

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Ботев (Пловдив) спечели титлата в държавното отборно лично първенство по бокс за мъже. Вторият заключитилен кръг на състезанието се проведе в Плевен. Пловдивските боксьори събраха общ сбор от 45 точки, а на второ място се нареди съставът на ЦСКА - Литекс с 37. Трети е тимът на Анел - НСА с 35 точки, следван от Спартак (Плевен) с 34, Ямбол с 32, Черно море с 25 точки и други. Плевенските боксьори както и в първия кръг успяха да излъчат един шампион. Този път на върха в категория 75 кг застана Румен Мотовски, който взе реванш за своя отбор срещу Мариян Момчев от Добруджа. Момчев победи в полуфинала своя съперник за титулярното място в националния отбор Диян Петров от Спартак (Плевен), който пък стана шампион в категорията в първия кръг от отборния шампионат. Плевенчанинът Румен Мотовски направи най-стойностния и атрактивен финал в състезанието. Боксьорът на Спартак беше по-активен през цялото време на мача срещу Мариян Момчев и не остави съмнения в превъзходството си. Боксьорите от Плевен имаха шансове за много по-предно класиране, но трите загуби на Георги Копалиев, Валентин Колачев и Диян Петров на полуфиналите им отредиха четвъртото място в крайното класиране, само на точка след състава на Анел - НСА. Шампионът Ботев (Пд) излъчи двама победители в 11-те категории. Националът Детелин Далаклиев, който е възпитаник на плевенската боксова школа, спечели първото място при 54-килограмовите без бой, след като съперникът му във финала се отказа да излезе на ринга. Натурализираният руснак Алекей Шайдулин, който също е от тима на Ботев (Пловдив), беше безапелационен в категория до 57 кг. Той надигра категорично по точки Калоян Димов от Победа (Бургас). С двама победители е и Анел - НСА - Даниел Дафинов (до 81 кг) и Тервел Пулев (до 91 кг). От шестимата национали, участвали във втория кръг на първенството, четирима станаха победители в категориите си. Това са Салим Салимов от Левски - Лучано (до 51 кг), Далаклиев, Шайдулин и Пулев. Титлите изпуснаха Деян Петров от Спартак (Плевен) в категория до 75 кг и Мариян Момчев от Добруджа в същата категория.

Изпълнителният директор на БФБ Андрей Дойчев заяви, че с изключение на първите два дни в шампионата, когато имаше много брак в срещите, всички останали двубои са преминали на добро ниво.

Купите на победителите връчи писателят Дончо Цончев, който е бивш състезател по бокс.


Шахмат

 

Красимир Русев с бронзов медал

 

Красимир Русев (Спартак Плевен XXI) спечели бронзовия медал на държавното индивидуално първенство по ускорен шах за мъже, което се проведе на 22 и 23 април в гр. Дупница. 22-годишният състезател постигна 6 победи, две ремита и една загуба и със 7 точки се класира трети. В първенството взеха участие 84 състезатели, между които 5 гросмайстори и 5 международни майстори. Първи с 8 точки е гросмайстор Кирил Георгиев (Локомотив - София), с когото Красимир Русев направи реми, а втори е гросмайстор Александър Делчев (Локомотив - Пловдив) със 7 точки.

Добре се представи и Момчил Николов (Спартак Плевен XXI), който с 6,5 точки остана 6-и.


Карате

 

Петромакс с призови места от Балканското

 

Четирима състезатели от плевенския клуб по бойни изкуства Петромакс, водени от инструктурката Десислава Лачовска, участваха на балканското първенство по карате, което се проведе на 25 и 26 април в македонската столица Скопие.

Гергана Витанова завоюва сребърен медал в дисциплината ката индивидуално, след като победи представителките на Македония, Гърция и Сърбия и загуби от турската националка. В отборните надпревари плевенският синхрон по ката в състав Г. Витанова, Емануила Ангелова и Йоана Пецоранска след загуба от домакините се класира на трето място. В дисциплината кумите индивидуално плевенчаните Е. Ангелова и Чавдар Илиев заеха петите места.

По същото време на международния турнир "Златен колан" в Ниш, Сърбия, каратистът от Петромакс Тихомир Андреев завоюва бронзов медал.

На плевенските каратеки предстоят участия в европейското първенство за мъже и жени в Тенерифе, Испания, от 11 до 13 май, и в националния шампионат за деца във В. Търново на 21 и 22 май.

 


Спортен бридж

 

Олег Петракиев и Панайот Узунов втори в Свищов

 

Отборът Найтингейл от Бридж клуб - Плевен, спечели традиционния турнир в гр. Свищов, който се проведе на 23 и 24 април. Турнирът бе организиран от Студентски спортен клуб Академик и бе под егидата на общината. В него взеха участие бриджори от Русе, Плевен, Ловеч, В.Търново, Видин, Г. Оряховица, Белене и Свищов. Плевенчани в състав Румен Маринчев, Златко Сариев, Антон Антонов и Клементин Николчев събра общо 136 точки в седемте си мача и без проблеми спечели първото място.

Вторият плевенски отбор Бенковски в състав Олег Петракиев, Панайот Узунов, Чавдар Андреев и Светлин Антонов със 108 точки остана 6-и. Двойката Олег Петракиев и Панайот Узунов обаче спечели второ място на двойковия турнир. Първа е двойката Здравко Диянов - Пламен Божинов.


Мотоциклетизъм

 

Наследникът на Богдан Николов с успешен дебют в световния шампионат

 

Един от най-успешните плевенски спортисти - Мартин Чой, който кара за Приста ойл рейсинг тийм, завърши на 23-то място при дебюта си в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 1000сс Суперщок с мотор Сузуки. Първият от общо 10 кръга беше на пистата “Рикардо Тормо” във Валенсия. Чой започна състезанието от 30-та позиция на стартовата решетка, като до средата на 13-те обиколки се движеше 19-ти. Липсата на опит му попречи да запази класирането си до края и той остана далеч от местата, носещи точки за шампионата.

Класирането на Чой е добро, като имаме предвид, че все пак това е неговото първо участие на такава писта, каза след състезанието председателят на УС на БФМ Богдан Николов, който присъстваше на надпреварата в Испания. Можеше да се класира и по-добре, но в последната обиколка направи две ненужни грешки и това го изпрати много назад, допълни той.

Мартин Чой е първият български пилот, който участва в световен шампионат по мотоциклетизъм на писта от 13 години насам. Той се състезава от името на Prista Oil Racing Team Bulgaria и има професионален договор с SBK Team Association и FGSport за целия сезон.

В първия старт от световния шампионат в клас 1000сс Суперщок участваха 32-ма състезатели от 14 страни. Победител стана турският пилот Кенан Софоглу с Ямаха, който е смятан за един от фаворитите за титлата тази година. Следващият кръг е на 7 и 8 май на пистата Монца в Италия.


Футбол

 

Спартак (Пл) продължава да се надява

 

Футболистите на плевенския Спартак ще срещнат при второто си поредно домакинство още един от аутсайдерите - тима на Локомотив (ГО). Ръководството на клуба е поставило пред играчите задачата да играят на максимума от възможностите си до края на първенството. Според президента Пламен Николов шансовете на Спартак, макар и минимални, съществуват въпреки неблагоприятната позиция за атака на върха. Шефовете на клуба очакват отбора да се хвърля здраво във всеки мач докрая, като в противен случай шампионата ще доиграят юношите. Наставникът Мирослав Миронов проведе пълен цикъл тренировки след домакинството срещу бургаския Черноморец. В състава няма контузени и наказани. Срещу Локо (ГО) Миронов вероятно отново ще даде шанс на някои от младите надежди от местната школа, които играха и в предишната среща. Победата срещу Черноморец дойде след силно първо полувреме, в което плевенчани разпиляха съперника и му отбелязаха четири безответни гола. Първите два бяха дело на голмайстора на втория ешалон Георги Георгиев, който увеличи головата си сметка в 12 и 20 минута. Непрестанните атаки на Спартак доведоха до още куп положения, които бяха пропуснати с лека ръка от нападателите на домакините. Все пак до края на първото полувреме халфът Любомир Иванов, който се завърна в игра след контузия, и младият защитник Пламен Николов направиха резултата 4:0 в полза на Спартак. Мирослав Миронов пусна в игра и колебливия в изявите си напоследък младежки национал Георги Какалов и тарана Драго Иванов, които през второто полувреме се надпреварваха да пропускат пред вратата на бургазлии. В последните десетина минути гостите успяха да се възползват от една грешка в защитата на плевенчани, която доведе до почетното попадение на Рангелов в 88 мин. Иначе гостите не успяха да покажат пред малобройната плевенска публика, че заслужават да останат в Б група. Четирите гола в тяхната врата бяха минималният пасив, с който можеха да си тръгнат от гостуването в Плевен.


Вратарят на Гигант (Белене) е №1 във В групите

 

Стражът на третодивизионния Гигант (Белене) Красимир Павлов беше обявен за вратар №1 на състоялия се в Нова Загора турнир между сборните тимове на В групите. Павлов направи силно впечатление с изявите си на вратата на тима от зона Велико Търново, в която бяха включени състезатели от местните третодивизионни отбори. Турнирът в Нова Загора предизвика интереса на много футболни босове и мениджъри, които изгледаха мачовете в търсене на нови таланти. За най-добър футболист на турнира бе определен Марко Марков (Загорец Нова Загора, зона Пловдив). Вратар №1 е Красимир Павлов (Гигант Белене, зона Велико Търново), а най-добър защитник Николай Харизанов (Хебър Пазарджик, зона София). За най-техничен играч бе определен Владимир Гочев (Черноморец Бяла, зона Варна). Сборният отбор на зона Пловдив спечели турнира на В групите в Нова Загора, съобщи специално секретарят на Аматьорската футболна лига Валентин Чакъров. На финала Пловдив победи София с 4:3 след изпълнение на дузпи, в редовното време резултатът бе 0:0. В мач за третото място отборът на зона Велико Търново надигра тима на зона Варна с 2:1. На мачовете присъства изпълнителният директор на БФС Стефан Капралов, зонални и областни шефове на БФС, много треньори от професионалния футбол и мениджъри. Националният отбор за аматьори ще участва на европейското първенство ("Runners Cup") в полския град Краков от 2 до 9 юли. Нашите спечелиха квалификацията, на която бяха домакини миналата есен. Селекционер на отбора е Иван Илиев, който е старши треньор на Вихър (Горубляне).


 ШАРЕНО


Максим Горанов записва новия албум на Азис

 

Даниела ДОЧЕВА

Максим Горанов записа дуетното парче на Азис и рапъра Устата, научи "BG Север" лично от китариста на легендарната група "Диана експрес". Проектът според него е доста интересен, защото и двамата певци си тежат на мястото и са "прекрасно представени". Наскоро е заснет и клипът към парчето. В процес е работата върху новия албум на скандалната фолкзвезда, а пазарният продукт на Найден Милков и Тони Дачева вече е готов, информира Максим. Звукозаписното студио поглъща много от неговото време и той се определя като изпълнител със затихващи функции. От време на време го наляга носталгия по отминалите безвъзвратно времена с група "Диана експрес", която миналата година официално прекрати дейността си. "Новото при мен са десетте килограма отгоре от август насам. Обичам да се шегувам и определям себе си като безумен оптимист, т. е. оптимист без много ум. Това е рецепта за прекрасно прекарване, за много усмивки, за светнали очички", сподели тайната за все още младежкото си излъчване Максим. Работи с най-добрите музиканти от различни стилове - метал, хардрок, попмузика, попфолк, народна, класическа също. Сериозен и обемист проект записва през януари тази година на приятеля си Любчо Дяковски, който го радва със своята упоритост, талант и устойчивост. Дъщеря му Люси също записва при него. "Много добри мои приятели и изпълнители, с които работим, са група "Ватикана". Сега наскоро работих и с "Nattera" - бандата на Ерол. Там има искрици, те не стоят мирни и предполагам, че скоро ще се чуе повече за тях. Записвахме и една друга банда - "Хиатус". Още са ученици, но добре забиват. Участваха и в шоуто на Киро Ампов "Хит минус едно", разказа Максим. Според него има доста талантливи музиканти. Негова работа е всички хрумки, които те имат - по-удачни и по-неудачни, да придобият купешки вид накрая. Не винаги се отдава лесно, но когато се получи, е прекрасно. Песните, аранжиментите, саундът стават добри и те са доволни, споделя Горанов.

Китаристът смята, че българските музиканти могат да пробият на световния музикален пазар главно със сериозни инвестиции. В България една песен се събира в рамките на 1 000 евро - без видеото, а по света един евтин проект е 10 пъти повече. Иначе талант не ни липсва: "Страшни хлапета се появяват, но не са известни". Друг е въпросът, че в лекия музикален жанр нищо ново не се случва, липсват свежи идеи. Правят се 10, 20, че и 30-годишни кавъри на хитови парчета.

"Аз съм шовинист на тема Плевен. Където и да съм бил по света, съм бързал да се върна вкъщи. Просто моето огнище си е тука. Господ ако така е решил, сигурно и тука ще си отида. Винаги съм се старал да помагам на тези, които са от Плевен, защото и на мен не ми е било лесно. Трудно става по начало в България, а в провинцията - още по-трудно. Всички тукашни музиканти имат нужда от малко повече групарска солидарност, за да имат шанс”, смята дългогодишният китарист.


 Пред нас са блеснали житата...

 

Комсомолци купонясват на рождения ден на Ленин

 

Владко УЛЯНОВ

Другарска среща си спретнаха точно на 22 април - рождения ден на Ленин, работници на бившия комсомол в Плевен, видя екип на "BG Север", който случайно се черпеше в същото заведение. На дълга маса в стил "социалистически банкет" в механа "Чевермето" ексидеолозите на светлото комунистическо бъдеще с носталгия си припомняха младежките години, като обилно поливаха с вино и бира 30-килограмовото агне, осигурено от едновремешния ученически организатор, а сега известен строителен предприемач Володя Вълков.

Сред компанията обаче липсваше видният комсомолец Румен Петков, който бил възпрепятстван от неотложни партийни дела в столицата.

Експресно социологическо проучване между сътрапезниците с какво свързват датата 22 април даде плачевни резултати - едва 10-ина процента от тях се сетиха, че тогава се е появил на бял свят "вождът и учителят на народите" Владимир Илич. Това бяха забравили даже инициаторите на купона, които се оправдаха, че изборът на този ден за банкета е чиста случайност.

Настроението на последните мохикани на ДКМС бе помрачено от страховитите децибели на чалга оркестъра, които им развалиха сладкия лаф и те си обещаха догодина да се срещнат на по-тихо и усамотено място.

 


Френска любов под дулото на пистолет

 

Любовна авантюра с неочакван край преживял плевенчанинът Незабрав Г. След злополучния опит той задълго загубил либидото и мъжкото си самочувствие.

Като всеки средностатистически мъж, Незабрав имал здраво семейство и привлекателна любовница. Поради съображения за дискретност и икономия, често посещавал с любимата си Бохотската гора и не му пукало от печалната известност на местността след двойното убийство.

Кръшкачът паркирал стария си опел под закътания покрив на дърветата и страстно се отдал на френските ласки на партньорката си. Мъжът притварял очи и от устата му се изплъзвали стонове на удоволствие. В този момент някой почукал на запотеното от страст стъкло на колата. Стреснатият Незабрав отворил очи и онемял - в джама бил опрян пистолет, а зад него се виждала яростната физиономия на як и явно решен на всичко мъж. Любовницата продължавала работата си върху мъжкото достойнство на Незабрав. Вдигни й главата да я видя, просъскал въоръженият тип. Сащисаният любител на кърския секс потупал любимата си по главата. Тя се изправила и с ужас установила присъствието на третия човек. Здравенякът зад стъклото хубаво я огледал, свалил пистолета и се обърнал към Незабрав: "Не е мойта, продължавайте!", след което изчезнал по същия мистериозен начин, по който се и появил.

Около половин час любовната двойка в стария опел нормализирала дишането си. След това Незабрав установил, че нищо на света не е в състояние да възвърне ерекцията му. Смотолевил, че трябва да си тръгва и подкарал колата сред порой от клетви и закани от страна на неудовлетворената любовница. От този ден Незабрав Г. се простил с две неща - с мерака си за секс сред природата и с желанието си за връзки извън семейството.