Брой 13                                                    

1 - 7 април 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Селата - последна грижа на кмета

 

Не само че по всевъзможни начини администрацията на Найден Зеленогорски пречи на желаещите плевенчани да газифицират студените си жилища (стр. 1, 3), ами сега градоначалникът с помощта на безличното си мнозинство удари секира и на пет села (виж стр. 12). Навремето хорицата от бившите ТКЗС-та са отделяли (доброволно или не) от мижавите си надници, за да купят земя и да си построят барачки на морето, а сега общината решава сама как да се разпорежда с техния имот. Парите от наема (друг е въпросът доколко сумата е реална) пак ще влизат в голямата хазна, а за селяните остава само Яворовото "Лучец яж, водица пий... и пак поглеж - дий, воле, дий!"

 

Газификацията - лъжи и рекет    

 

Битовите абонати прецакани, общината бави документите, ЧТК вдига цените


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Дончо Цончев става депутат от Плевен

 

Кандидатите на Коалиция за България окончателно утвърдени

 

Иво ДЕНЧЕВ

Без никакви обструкции и възражения от местните структури, със 100 процента от гласовете на членовете на висшия съвет е окончателно утвърдена кандидат-депутатската листа на БСП за 15 плевенски многомандатен избирателен район, съобщи водачът Румен Петков. След него, на второто място от гражданската квота е известният писател Дончо Цончев. На миналите парламентарни избори през 2001 г. той бе четвърти и малко не му достигна да стане депутат, припомнят паметливи. "Изкарах 4-годишен таен факултет, като през това време се занимавах сериозно с дейността на парламента и си изясних много неща. Позициите ми остават непроменени", заяви майсторът на късия разказ. Третото си място запазва настоящият депутат и председател на областното ръководство на столетницата Радослав Илиевски. Четвърти е бизнесменът Васил Антонов, следван от атомния специалист и бивш директор на АЕЦ "Белене" Петър Симеонов. На шесто място е поставена педагожката Дора Великова - бивш кмет на община Пордим, следвана от доц. д-р Васил Тодоров. В листата са включени и четирима специалисти в различни области на младежка възраст, представители и на общините Левски, Долна Митрополия, Червен бряг. За коалиционните партньори са отделени 8-о, 11-о, 14-о и 17-о място.

Листата е добре балансирана на териториален, професионален и възрастов принцип, заяви поставеният под №1 Румен Петков. Той припомни, че левицата досега е представила над 20 управленски проекта, до дни предстои обществеността да бъде запозната с цялостната програма за управление на страната. Важно е в кампанията да стигнем до всеки един избирател, ние няма от какво да се срамуваме при срещите си с хората, за разлика от нашите опоненти, каза заместникът на Станишев.

Програмата максимум на левицата за Плевенски регион е да вземе 6 от 10-те мандата, прогнозира Радослав Илиевски, като все пак се застрахова, че това ще зависи от развитието на предизборните процеси и от това дали ще се появят някакви форсмажорни обстоятелства.


Разбиха канал за фалшифициране и износ на антики

 

Иманярите пласирали оригинални римски предмети в Германия и САЩ

 

Поля ТОМОВА

Канал за търговия и фалшифициране на ценни предмети от древността разбиха плевенските криминалисти при съвместна операция с ДНСП. Близо месец са наблюдавани двама от главните действащи лица в престъплението - Д. Г., на 37 г., и И. М., на 33 г. от гр. Гулянци. Специализираната полицейска операция е извършена на 27 март. В домовете на двамата са открити огромно количество антики, заготовки за изработка на монети и скулптури, пет металотърсача от висок клас, съдове и оръжия от различни епохи. При задържането двамата мъже не се оказали съпротива, задържани са в ареста. Историческите ценности са изкопани от района на античното селище Утос и са датирани от I - IV век, от времето на римското господство по нашите земи.

Групата е затворила целия цикъл - от изкопаване на антиките до тяхната продажба и фалшифициране. Оригиналите са продавани зад граница - предимно в Унгария, Германия и САЩ, на изключително високи цени. Според криминалисти бизнесът с антики е трети по доходност след наркотиците и трафика на хора. Преди да бъдат пренесени предметитe, са направени техни копия, които обаче са изработени изключително професионално. В дома на единия от задържаните, който е изработвал ментетата, е открит нелегален цех. За изработка на фалшивите монети е използван автентичен материал, който е открит при изкопните работи. Отливките на скулптурните фигури са направени майсторски и по нищо не отстъпват на възстановките по черепи, направени от проф. Йордан Йорданов, заяви директорът на плевенския исторически музей проф. Михаил Грънчаров. Създателят на фалшивите ценности е самоук, в дома му са намерени книги, които е ползвал, за да усвои занаята. За да се прави подобно нещо, значи има пазар, има търсене, коментира проф. Грънчаров. Според него в случая става дума за изключително добре организирана мрежа от хора - от най-бедните, които копаят за 2 лв., през професионалистите, които изработват фалшификатите, до онези, които изнасят антикити навън. Разплитането на мрежата продължава, казаха от плевенската полиция. Според началника на криминалния сектор майор Венцислав Катинов извършено преди две години убийство в Гиген е свързано с канала за износ на древни предмети на културата.

Античният град Утос е обект на вандалски действия на иманяри повече от десет години и е напълно унищожен за науката, твърдят музейни работници.


С надгробна плоча за 10 000 евро се сдоби историческият музей

 

Даниела ДОЧЕВА

С безценна надгробна римска плоча - стела, се сдоби Регионалният историческият музей (РИМ) в Плевен тази седмица. Тя е с размери 130/67/30 см, тежи тон и половина и е от края на II - началото на III век. Стелата е от района на античното селище Улпия Ескус край с. Гиген.

През август 2003 г. полицаи от РДВР - Ловеч, задържат иманяр, който се канел да изнесе находката от страната. Съдът му налага наказание от 500 лв., тъй като по закон той е трябвало до една седмица да информира властите за историческия паметник. След като е заловен от полицията, иманярът обяснил, че отишъл да лови риба. И изведнъж: "А, един голям камък", който той решил да използва за строеж, разказа Петър Бенов, ръководител на отдел "Археология" в РИМ. С решение на съда находката се озова в Плевен.

Паметникът е изработен от добър варовик и по каталог цената му се определя между 8 и 10 хил. евро. Тази цифра обаче е доста условна, тъй като на черния пазар може да скочи няколко пъти. За археолозите безценна се оказва историческата информация за римското изкуство, света, културата, живота, която ще стане ясна, когато разчетат надписа върху стелата.

Надгробната плоча е много интересен паметник, който все по-рядко се среща, обясни Бенов. В плевенския музей има само няколко такива, и то открити все при пресичане на иманярски канали. За две зими, в които находката е оставена на открито в склад на РДВР-Ловеч, релефите й са влошили състоянието си. Те са увековечили изображение на римлянина Марк Улпий Виталиус, починал на 55 години. На плочата той е изобразен в един фронтон заедно с бюстовете на съпругата си и двете си деца.


Листата на ОДС само от местни

 

Листата на сините в Плевен ще бъде изключително от местни кадри, заяви при представяне на коалиция ОДС за региона Васил Василев. БЗНС - Пинчев, "Гергьовден", ВМРО и СДС обявиха добрите си намерения за съвместна работа. Все още обаче няма яснота нито за водача на синята листа, нито за нейната структура и подреждане, както и за това дали коалиционните партньори на СДС ще влязат в нея. Председателят на областния съвет на синята партия Васил Василев не потвърди, но и не отрече слуховете, че Тереза Маринова отново ще е сред мераклиите за парламента. Личностните противоречия между партийния лидер и кмета на Плевен Найден Зеленогорски попречиха на СДС за избере водач през миналата седмица, припомнят наблюдатели.

През следващата седмица сините започват дискусии с различни обществени и професионални групи, на които ще бъдат изведени приоритетите за Плевенска област.

Въпреки декларираната готовност да се загърбят старите противоречия в името на спечелването на изборите, редовите седесари са скептично настроени по отношение на новата коалиция. Те припомнят скандала с ДП, както и факта, че през 2001 г. "Гергьовден" спечели голям брой гласове именно с кампания против СДС. Неясни остават и позициите за водача на листата. Болшинството от плевенските организации на СДС са заявили, че подкрепят д-р Цветан Костов, упорито налаган от плевенския градоначалник. Зад Васил Василев стоят структурите на сините извън Плевен. “BG Север”


 Зов за помощ

 

20-годишният Михаил се нуждае от присаждане на стволови клетки

 

30 000 лв. са необходими за присаждане на стволови клетки на 20-годишния плевенчанин Михаил Игнатов. Преди три лета той катастрофира с мотоциклет и до днес е в инвалидна количка. Коалиция "Български народен съюз" (БЗНС, ССД и ВМРО) в Плевен стартира акция по набиране на средствата, за да бъде извършена операция на младежа в научния институт по неврология и неврохирургия в Москва. Политиците са осигурили 5 000 лв., като приканват всички, които имат възможност, да заделят макар и минимална сума.

Майката на Михаил подчерта, че той е изключително амбициозен и буден и за три години сам, без чужда помощ, е научил английски език.

 

"Юнионбанк", клон Плевен

Банков код: 19580095

Банкова сметка

в лева: 1000055704

в долари: 1100055708

в евро: 1400055709


 КОНФЛИКТИ


 

Газификацията - лъжи и рекет

 

Битовите абонати прецакани, общината бави документите, ЧТК вдига цените

 

Ралица ПЕТРОВА

Днес, 1 април 2005 г., в Плевен трябва да стартира първият етап от газификацията на града за битовите абонати. Това е записано в договора за присъединяване между кандидатите от блок "Сокол" на ул. "Страцин" 38 и "Черноморска технологична компания" АД (ЧТК). Но като че ли след дългите години чакане (за газификация се заговори още през 1999 г.) и определяната като скандална тръжна процедура от февруари 2004 г. за район Мизия, която бе спечелена от варненското газоразпределително предприятие, Плевен и на този етап няма да се нареди сред градовете, ползващи синьото гориво и за битови нужди. Защото нещо по веригата се къса.

Въпреки подписания контракт между дружеството и потенциалните потребители от бл. "Сокол", че на тази дата ще се въведе в експлоатация отклонението и съоръжението за присъединяване, за кандидатите съществуват редица съмнения. Най-малкото, защото до този момент не са били спазвани никакви предварително регламентирани срокове, като набавянето на необходимите документи се е превърнало в своеобразно ходене по мъките.

Плевенчаните, на които е "оказана честа" първи да бъдат газифицирани, определят условията в договора и първоначалните обещания на ЧТК, които впоследствие се оказват по думите им неизпълними, като рекет. Своеобразно доказателство за това е фактът, че от изявилите желание и готовност 18 домакинства (толкова са апартаментите в блока) да бъдат снабдявани със синьото гориво, повечето са се отказали и преди финалната права са останали едва шест.

Кандидат-абонатите са категорични, че първоначалната оферта на черноморската компания е била зарибяване. Като една от причините за забавянето на газификацията пък, която бе обещана от местните управници за миналата Коледа, жителите на бл. "Сокол" посочват действията на конкретен човек. Като абсурд те определят продължителната кореспонденция, която трябва да водят с двете министерства - на регионалното развитие и благоустройството и това на енергетиката и енергийните ресурси (МРРБ, МЕЕР) поради факта, че главният архитект на община Плевен - Константин Гулишев, чете новоприетата наредба №6 по думите им - "както дяволът евангелието".

Надеждата, че в Плевен

най-накрая ще има газ

за битови нужди се заражда през юли 2004 г. Четири месеца след спечеления от ЧТК търг, в района на улиците, определени като част от първия етап на газификацията на града - "Александър Стамболийски", "Ген. Владимир Вазов", "Цар Самуил" и "Мур", са разлепени съобщения от черноморската компания. С тях се приканват всички желаещи - физически или юридически лица и публично-административни институции да газифицират своите жилищни блокове, къщи, офиси и др.

Посочени са условията за включване, като е подчертано, че за изграждане на газоснабдителна инсталация в съсобствена или сграда етажна собственост е необходимо писменото съгласие на 2/3 от живущите там. Оповестена е и т. нар. в брошурата прогнозна еднократна първоначална такса за присъединяване, като е посочено, че за къща тя ще бъде 270 лв., за вход до 10 абоната - 200 лв., за вход над 10 абоната - 190 лв. В последствие тя се оказва много по-висока. В съобщението се казва още, че първият етап на газификацията в Плевен ще бъде реализиран през 2004 г. Което обаче не се случва.

Да бъдат газифицирани през лятото на миналата година изявяват желание всички живеещи в бл. "Сокол". Те предполагат, че са наясно с условията на компанията и със сумите, които трябва да заделят за целта. След като оформят първоначалните документи, кандидат-абонатите започват да чакат съответна реакция, но до края на октомври такава не последва. Тогава решават сами да поемат инициативата и да си намерят проектант. Спират се на Страхил Лилов, който на 10 ноември обещал за 14 дни проектът да бъде готов.

Оттук започнал рекетът

и ходенето по мъките.

От една страна след предварително уговорения срок все още нищо не било готово и вместо за две седмици изготвянето на проекта се проточило близо месец. От друга, станало ясно, че в вместо първоначално уговорените 100 лв., трябвало да се заплати сумата от 150 лв. В началото на декември проектът, който предвиждал прекарването на газопроводите да се извърши външно, по фасадата на блока, най-сетне бил готов. Внесен е в общината на 6 декември 2004 г.

Тълкуването на Наредбата за правила и норми за проектиране, изграждане и ползване на обектите и съоръженията за пренос, съхранение, разпределение и доставка на природен газ, публикувана в "Държавен вестник" на 7 декември 2004 г., се оказва следващият препъни камък. Седем дни след обнародването й, на 13.12. 2004 г., обаче арх. Гулишев изпраща писмо до живущите в бл. "Сокол" във връзка с внесената от тях молба за прекарване на газопровод. В кореспондецията се посочват единствено моментите, които трябва да се коригират в проекта, за да последва неговото съгласуване от общината. Само след два дни обаче пристига друго писмо, отново подписано от главния архитект. В него се посочва, че изпратеното на 13.12.2005 г. трябва да се счита за недействително и че "становище по разглеждането на проекта ще получите след преработката му в съответствие с изискванията на наредба №6". Т. е. според Константин Гулишев проектът попада "под ударите" на новоприетия нормативен документ, където е посочено, че газопроводите не могат да се прекарват външно.

Убедени в обратното, жителите на бл. "Сокол" на 20 декември пишат

жалба до кмета

Найден Зеленогорски,

на която все още не са получили отговор. Изпращат писмо и до Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), в което цитиратт думите на Гулишев, че "докато това зависи от него, той няма да одобри стария проект" и питат "може ли да се отмени проект внесен и одобрен с наредба, излязла на по-късна дата от неговото внасяне?". Питането е препратено по компетентност от ДКЕР към МРРБ и МЕЕР.

Отговорите не се забавят. Енергийният зам.-министър Ангел Минев и неговата колежка от МРРБ Петя Гегова са категорични, че проектът е внесен преди да влезе в сила наредба №6 и отказът за неговото одобряване може да се основава единствено на предходните нормативни документи, в които обаче е посочено, че няма изрична забрана за разполагане на газови инсталации по външни стени на жилищни сгради. След последвала среща с Константин Гулишев обаче главният архитект категорично заявява, че не признава писма от заместници на министри и иска отговор от министър. Принудени от вече заприличалата на пародия ситуация, кандидат-абонатите пишат до Валентин Церовски. В неговото писмо до тях от 2 февруари 2005 г. той потвърждава вече известното - няма пречка газопроводите да са на фасадата на сградата. Така след поредица от писма, спорове и скандали, разрешението от общината е получено.

Средно с по 3 000 лв.

са се охарчи ли до този момент

желаещите да бъдат газифицирани, твърдят самите те. По думите им единственият коректен партньор, с когото са работили до сега, е софийската фирма "Технотерм инженеринг", изпълнител на ЧТК за региона. Столичното предприятие бе един от кандидатите на търга за газифицирането на район Мизия. Жителите на бл. "Сокол" твърдят, че само представителите на това дружество са се придържали към предварително обявените си оферти. Всички останали са завишавали цената на услугата. Ощетените посочват като пример фирмата на Илия Петров, която е направила вътрешното свързване. Първоначалната договорка за по 50 лв. на точка остава само на думи. След свършен факт работникът поискал по 60 лв., като отказал да издаде фактура. Многократните опити на ужилените да се свържат с Петров се оказали безрезултатни.

346,60 лв. вместо предварително обявените 190 лв. трябвало да се заплатят като еднократна първоначална вноска за включване, разбрали кандидат-абонатите след като подписали договора си за присъединяване. В специално писмо, адресирано до шефа на ЧТК, те отправят запитване, касаещо почти двойното увеличение на сумата. В отговора се посочва, че таксата е определена с решение на ДКЕР за всеки отделен регион, като за Мизия тя е в размер на 288,86 лв. без ДДС.

Като изнудване, костващо им още разходи, желаещите да се отопляват със синьото гориво охарактеризират и изместването на предварително определената в одобрения от общината проект точка на присъединяване. По думите им промяната (в зависимост от етажа, на който са разположени апартаментите) им струва допълнително от 300 лв. нагоре.

Жителите на бл. "Сокол" негодуват и срещу определената от Черноморската технологична компания цена на газта. За регион Мизия е взета пределната продажна цена, която е 562,23 лв./1000 куб. м.

В договора за присъединяване трябваше да попълваме цифри, като изобщо нямахме представа от тях и се оказа, че никой не може да ни обясни, жалват се потърпевшите. Те обясняват как в контрактите са вписали ориентировъчни цифри и се притесняват подочутото от тях да не се окаже истина - ако не изразходят обявеното количество, да бъдат глобявани.

30% авансово от стойността на предвидената доставка в зависимост от наличната площ се задължават да плащат бъдещите абонати, предвижда договорът за доставка с ЧТК. Това е политика на компанията, която работи по същия начин и в останалите райони, които газифицира, каза за "BG Север" Свилен Иванов, пресаташе на ЧТК. На практика обаче жителите на бл. "Сокол" твърдят, че са поставени пред свършен факт с една от клаузите в договора за присъединяване, който вече е подписан. В нея се заявява, че при отказ на потребителя да сключи договор за доставка, той трябва да плати на газоразпределителното предприятие направените разходи по проектирането и изграждането на отклонението от основния разпределителен газопровод до границата на неговата собственост. Според жителите на ул. "Страцин" това е поредното изнудване, на което са подложени, и на което дефакто нямат алтернатива.

Лицензията на ЧТК за разпределение на природния газ на територията на регион Мизия е за срок от 35 години.

През 2004 г. трябваше

да приключи първият етап

от газификацията на Плевен. Той предвиждаше осъществяване на връзка между газопроводите на "Топлофикация" и "Плевенски цимент", която да премине по ул. "Георги Кочев" и да се реализира чрез газопровода на фирма "Сторко". Той обаче е с по-ниска пропускателна способност, което от своя страна налага на по-късен етап да се изгради успореден газопровод. Тръбите ще преминат през южната част на промишлената зона и ще захранят фирмите в тази част на града, съобщиха преди време от компанията. Първият етап предвиждаше още като консуматори да бъдат захранени и част от ул. "Гренадерска", предприятията "Плевенско пиво", "Мизия", "Яна" и др. За тях се говореше, че ще употребяват близо 97 на сто от общото количество природен газ за Плевен. Програмата на компанията предвиждаше през 2004 г. да бъдат включени и първите битови абонати в района от Панорамата до "Проектанска организация".

Да се изградят участъците, които захранват общински обекти и битови абонати в нетоплофицираните квартали (напр. "Дружба"), като същевременно да продължи изграждането на местата, захранващи общински обекти от централна градска част, включващи улиците "Неофит Рилски", "Иван Вазов", "Димитър Константинов" и "Сан Стефано", предвиждаше вторият етап от газификацията на Плевен през 2005 г. Планирано бе още синьо гориво да потече в общината, областната управа, съда и полицията.

До момента ЧТК е изградила 12 км газоразпределителна мрежа в централната градска част, газопреносната мрежа на терени извън регулация е 800 м, съобщи Свилен Иванов. Той обясни, че на този етап

компанията в Плевен има трима

промишлени потребители.

Това са фирмите "Неви фешън", "Елком" и "Кристо". По думите му се очаква в съвсем скоро време към мрежата да се присъединят още 5 - 6 промишлени абоната, а инвестиционната програма на компанията до края на годината за региона ще стане ясна след около десетина дни. Пресаташето на ЧТК подчерта, че до момента газоразпределителното предприятие няма битови абонати, като общината все още не е подала необходимите документи. Предстоят разговори и във връзка с газифицирането на общинските обекти.

В третият етап през 2006 г. е заложено изграждане на участъци от вътрешния пръстен, който преминава по улиците "Цар Симеон", "Христо Ботев", "Копривщица". Предвижда се разширяване на разпределителната мрежа в централната част по улиците "Ал. Стамболийски", "Дойран", "Русе" и ж. к. "Дружба", както и включване към абонатите на Втора клинична база на Университетската болница, Медицинския университет, хотел "Балкан", учебният център "Христо Ботев", ГПЧЕ и др.

В сайта на Черноморската технологична компания са посочени имената на улиците и районите, през които преминават газопроводните трасета на ЧТК. В електронната страница се съобщава, че домакинствата, които живеят на посочените места, могат да подадат заявления за присъединяване в регионалния офис на предприятието, "за да бъдат включени в инвестиционната програма и присъединени към мрежата". Това са улиците „Неофит Рилски”, „Битоля”, „Цоньо Матев”, „Васил Априлов”, „Юри Венелин”, „Странджа”, „Хаджи Димитър”, „Ген. Владимир Вазов”, „Тунджа”, „Люляк” и „Обединение”.

 

За да се станете абонат на ЧТК е необходимо:

 

1. Издаване на скица за проучване и проектиране на инсталации и съоръжения за битово газоснабдяване от главния архитект на общината. 2. Получаване на разрешително за проектиране и присъединяване към газоразпределителната мрежа. 3. Сключване на договор с правоспособно лице или фирма за проектиране на инсталацията. 4. Заверяване на проекта за осъществяване на технически надзор от Районната служба за противопожарна и аварийна безопасност. 5. Разрешение за строеж, издадено от главния архитект на общината. 6. Сключване на договор с фирма-изпълнител, притежаваща разрешително от Държавен технически надзор за изграждане на инсталации с повишена опасност. 7. След завършване на строителството се провеждат изпитания за якост и плътност. 8. Разрешение за присъединяване, издадено от ЧТК.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 Бодра смяна

 

Битката за 30-годишните - раздвоение между разум и чувства

 

Чалгаджии и травестити ще привличат гласовете на младежите в кампанията

 

Любомир ПЕТКОВ

Степента на влияние на определена политическа сила въ-рху младите хора винаги е била мерило за модерността и лицемерието на самата политическа сила - поне през последните 15 години. Практиката показва, че в повечето случаи влиянието далеч не се отъждествява със симпатия. Нещо повече, много често дори липсва каквато и да е симпатия, от която и да е страна. Въпреки това, от митингите в началото на прехода досега мотивът за "младостта и бъдещето на страната" е винаги актуален, особено преди избори... Напоследък е модерно социолозите да говорят за т. нар. "престижен вот". За избирателите този термин се заключава в "свещеното право" на всяка електорална единица да играе по свирката на силните на деня. За партиите по-престижен вот от подкрепата на 30-годишните красиви, умни и богати българи няма. През всичките тези години партиите продължават да влагат много тесен смисъл в понятието "млади хора". В тази електорална общност политическата мисъл загражда в общи линии наистина само красивите, умните и богатите. На никого не са му притрябвали неграмотните, безработните, гладните, нищо че голяма част от тях са млади. А тях ги има и стават все повече... Множат се, но не могат да бъдат онова лустро, което да придава блясък на всяка прашасала политическа философия. Между крайностите обаче винаги е здравият смисъл, там по принцип е най-широкото поле за действие. И сред хората до 30 години е така. Повечето или не са чак толкова богати, или не са чак толкова красиви, или пък имат първите две характеристики, но не са чак толкова умни. В крайна сметка обаче тези хора са обединени от общия житейски период, в който са заедно, в една и съща държава. Политиката рядко гледа през очите на тази общност, която най-често не си разваля кратката неделна почивка, за да ходи да гласува. Младите хора предпочитат да не стават част от политическия избор на нацията, защото не виждат себе си в бъдещето, което уж винаги било тяхно. В съвременната епоха на посткомунистически индивидуализъм същностният мотив, който най-осезаемо провокира интереса на младите хора към политиката, се състои във възможността те да се съизмерят с някой като тях.

Трудно е да бъде спечелено доверието на тези, които днес и за в бъдеще си изкарват хляба със съвременните технологии, от хора, които смятат компютъра за някакъв мистичен предмет. Непосилна задача е да "излъчваш послания" за младежка политика, облечен с двуреден костюм и тясна вратовръзка. Просто хората, които влизат с амбиция в живота, нямат доверие на очевидно по-неподготвените от тях за високотехнологичното бъдеще. Да носиш любимата им марка дънки, да се сблъскваш с тях в най-посещаваните клубове, да практикуваш една от най-престижните за тях професии и това да бъде собственото ти Аз. Така би изглеждал краткият профил на политика, зад който биха застанали безрезервно младите. Те имат нужда да виждат в политиката хора като тях, каквито не срещаха досега.

"Престижният" вот на младия електорат изкушава партиите най-вече заради допълнителните точки бонус, които им дава неговата подкрепа. Спечелването на значителен процент от този вот обаче ще остане непосилна задача и на тези избори. Причините за пред широката публика както винаги са "комплексни", но за самите партии те се коренят в поредицата погрешни действия и послания, които превърнаха българската политика в евтина трагикомедия в очите на хората на 30.

Първо част от родните партии се наеха чрез създаването на наследствен политически елит да привличат симпатизанти сред активната част от населението. По-скоро партиите през годините на прехода се опитваха да маскират уреждането на синове, дъщери и братовчеди във властта и политиката като вид "младежка дейност". Политиците сами си повярваха, че единствено техните деца са добрите изключения на фона на останалите им връстници и сами си изгориха мостовете към т. нар. "бъдеще на страната".

Следващата вълна, която завлече още няколко процента от подкрепата на младежите, беше предизвикана от лансирането на изкуствени млади лидери. Вносът на юпита, тласкането напред на очевидно неподготвени за подобно политическо ниво млади хора са само част от процеса на обезличаване на самите тях, както и на разочарование сред редовите симпатизанти и членове на младежка възраст от погрешния партиен избор.

Наскоро приключи още един дългосрочен проект, който доведе в няколко последователни случая до пълно фиаско. Някои партии се втурнаха да доказват на обществото, че само те единствени са призвани да се грижат за интересите на младите хора. Средствата за убеждение започваха винаги с един и същ аргумент - ние предлагаме нестандартен подход към политиката, имаме нетрадиционни идеи за пропаганда и много младежки ентусиазъм. Тези новаторски идеи направиха политическата дейност на въпросните формации до такава степен инфантилна, че и в близките десет години никой няма да се вслушва в предложенията им.

Последният хит е тоталното навлизане в политиката на странни в различна степен хора, които според техните новоизлюпени партийни вождове са любимци на младата публика. Рапъри, чалгаджийки и травестити ще пълнят медийното пространство в кампанията с цел привличане на гласуващите за първи или втори път.

Едва ли има здравомислещ българин, който да иска такъв елемент на гротеска да се пренесе от кабеларките в Народното събрание. Ако експериментът с кодово название Азис обаче успее, следва да се мисли, че пътят към младите хора е гениално прост...

Тази гениално проста логика обаче е категорично неприложима именно към умните, красивите и богатите хора на 30, защото те се научиха да оцеляват на свободния пазар, да вземат сами решения за своето бъдеще. Едва ли мъже в официални дамски тоалети са идеала им за политическо представителство.

Лутането на партиите по пътя към умовете и сърцата на "бъдещето на страната" се предопределя от една максима, свързана именно с бъдещето: "То винаги е на младите, но настоящето никога". Политическият разум не може да не подсеща управленците, че тази максима води до традиционните 5% подкрепа на не толкова умните, не толкова красивите и богати млади българи. Останалите 95 процента от 30-годишните остават жертва на инстинкта за самосъхранение на утвърдената политическа класа, който, всички знаят, е основен закон на джунглата. Всичко обаче зависи от бъдещето, а то казват е на младите хора...


Седем млади професионалисти включени в червената листа

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Партийните структури на БСП показаха, че имат доверие на младите хора чрез включването им в листата за народни представители. Макар и да са на по-задни места, чрез тяхното участие партията изразява своята готовност да се облегне на тези изявени професионалисти в различни браншове", е мнението на лидерът на Българска социалистическа младеж (БСМ) в Плевен Илиян Йончев.

Според него основната част от предизборната кампания ще бъде подпомогната и изнесена от млади хора. Те са двигателят и сподвижниците на социалистическата идея, усилията в Плевен са насочени към тяхното ангажиране.

Йончев смята, че младите хора трябва да бъдат убедени да дадат своя вот и по този начин да покажат кой искат да ги управлява. Не трябва да бъдат апатични, а да се активизират за участие в предизборната борба с мотива, че бъдещето в голяма степен зависи от тяхната позиция, смята лидерът на БСМ.

Младите хора могат да бъдат убедени само от сериозни политици, които дават ясни послания, обясни Йончев. Визията на основната политическа сила според него трябва да включва трактовка на проблемите на младежите, както и начините за тяхното разрешаване.

Досега не е имало такова активно присъствие на млади хора в листата за народни представители на Коалиция за България, а това е проява на задълбочено отношение, както и виждане за перспективност, за приемственост. Седемте участници в плевенската листа били изявени професионалисти, млади хора с висок потенциал и амбиции не само на политическата сцена. Имало варианти някои от кандидатите да бъдат поставени на по-предни места, но такова било решението на партийното ръководство.

Лявата младежка организация ще води принципна предизборна борба за достойно представяне, така че да заслужи вота на плевенчани. Ако влезем в бъдещия парламент, ще отстояваме позициите на младите хора от региона, ще акцентираме върху намиране на решения за техните проблеми, обеща Илиян Йончев.


Лидерът на МДПС Енгин Кючуков:

 

Разчитаме на другите етноси

 

Ралица ПЕТРОВА

Млади хора сами изразяват желанието си и ни търсят, за да влязат в редиците на младежката организация на ДПС в Плевен. Това заяви за "BG Север" областният председател на МДПС Енгин Кючуков. Според него приливът се дължи на факта, че Движението за права и свободи е единствената партия, която в момента вдъхва доверие на тези, които са се решили да станат членове на определена политическа сила.

Регионалният лидер подчерта, че големият интерес към ДПС започнал преди 2 - 3 години. За 15 г. ДПС е участвало в 13 местни и парламентарни вота, но едва в последно време се отърсва от тенденцията на турска партия, каза още Кючуков. Това по думите му е повлияло на симпатизантите - предимно млади българи от ромски и влашки произход, да изявят желание да станат членове на МДПС.

"Редиците ни се обогатяват с хора, които са излъгани от всички други партии - БСП, СДС. Това са младежи, които колкото и да е тежко положението, все пак виждат промяна и положителни тенденции в работата на сегашното правителство", сподели още Енгин Кючуков. И допълни, че вече на ромите им е писнало от повърхностни обещания. За тях е важно да се правят по-големи неща, като разкриване на нови работни места, ремонтиране на улиците, където живеят и др.

Ако не се опрем на хора от други етноси, много трудно ще успеем, коментира областният лидер и подчерта, че от тях ДПС очаква съществена подкрепа на наближаващите парламентарни избори.

Младежката организация има изградени структури във всичките 11 общини в областта, в общо 46 населени места. Според Енгин Кючуков младите ще работят усилено, за да може Плевен най-сетне да се похвали със свой депутат от партията на Доган. Тъй като наблюденията му са, че "когато народните представители не са от тук, дори да са от твоята политическа сила, много трудно можеш да ги накараш да лобират за твойте интереси и да се втурнат в решаването на местни проблеми".

Областният лидер заяви категорично, че младите членове на ДПС ще участват активно в изработването на предизборната програма на партията.


В СДС трябва да извоюват правата си

 

Младите хора в СДС трябва да извоюват правото си да бъдат в листите, тъй като няма квота, каза лидерът им Станчо Тотев. Според него ключът към вота на връстниците му е неформални срещи с политици и допитване към младите как те виждат промените в страната. Приоритетите, които сините ще представят, са култура, образование, религия. Връзката с депутатите също е от съществено значение за формирането на политика, твърди Станчо Тотев. Според него младите хора винаги са били част от синята идея и това щяло да стане ясно на предстоящите избори. "BG Север"


Сините залагат на образованието

 

Поля ТОМОВА

СДС и коалиция ОДС ще привличат младите хора с програмата си за промени в образованието, заяви депутатът Васил Василев. В проекта за предизборна програма образованието е основен акцент, добави той. Обхванати са всички нива на системата - от начално до висше. Предвижда се промяна на структурата, кредитиране на младите хора, както и облекчения за бизнеса, ако инвестира в просветата. Ако сините спечелят парламентарните избори, образованието ще бъде сериозно перо в държавния бюджет, заяви Василев. Младите хора ще разберат, че държим на тях и като видят листата за Плевен, обяви депутатът. Той лично ще настоява за повече младежи в листата на ОДС.

Ключов въпрос от изключителна важност е младите да бъдат убедени да гласуват, смята Василев. Така те ще могат да изберат както управлението на страната си, така и възможностите си за бъдеща реализиция. Неслучайно мотото на коалиция ОДС за предстоящите избори е "България - това си ти", обяви областният лидер на СДС. Според него това е послание именно към онези, които са бъдещето на страната ни. Непосредствено преди влизането на България ЕС е важно все повече млади хора да вземат инициативата и активно да участват в изборите, смята Василев.

В поредица срещи и дискусии кандидатите за народни представители от синята партия ще се срещнат със студенти, ученици и други млади хора, за да чуят и техните предложения за бъдещето на България.

През следващата седмица ще бъде окончателно готова и предизборната програма на коалиция ОДС, в която по-подробно е разработена темата за бъдещето на младите, добави Васил Василев.


 СОЦИАЛНО


Плевенската болница вече е предпочитана и от чужденци

 

Лечебното заведение излезе от кризата и реализира добри показатели

 

Поля ТОМОВА

Плевенската Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) е предпочитана и от доста пациенти от чужбина - македонци, гърци и сърби, съобщи директорът й доц. д-р Димитър Стойков. Все повече са пациентите на болницата и от страната, като през юни миналата година те са достигнали рекордната бройка от 3 700. Изминалата 2004 година беше тежка за здравното заведение, през май натрупаните дългове са били в размер на 11 милиона лева. "Това доведе до затруднения както в изплащането на заплатите, така и в снабдяването с лекарства. Заради тежкото финансово състояние не са изплатени допълнителните възнаграждения на персонала, но въпреки това всички проявяват разбиране", заяви доц. Стойков. Болницата приключва 2004 г. с над 4 млн. лв. задължения и относителна стабилизация с над 4 хиляди пациенти повече в сравнение с предходната година. Добрите резултати са постигнати благодарение на намалената издръжка на един болен, като през 2003 г. тя е била 870 лв., а през 2004 г. - 840 лв. Постепенно болницата излезе от финансовата криза и реализира едни от най-добрите показатели в страната. За това допринася и фактът, че не бе разделена на университетска и общинска.

Проблемите на плевенската болница са проблеми на всички университетски болници в страната. От 2004 година им се плаща за дейност, като един от най-важните показатели е брой пациенти. УМБАЛ - Плевен, не само не загуби, но успя да привлече нови пациенти, докато част от софийските клиники са с полупразни леглови бази. В повечето случаи обаче за лечение идват пациенти с тежки заболявания, за които са нужни и повече средства. Това естествено води и до нарастване на дълговете на лечебните заведения. Клиничните пътеки обикновено не покриват разходите, средствата по тях са едва около 40 процента, от Министерството на здравеопазването (МЗ) идват близо 50 процента. Останалото здравните заведения трябва да покриват сами. През 2004 година те трябваше да се справят и с неосигурените пациенти, докато те не се поеха от МЗ. В края на миналата година за пръв не са погасени и дълговете на болниците.

След 1 януари т. г. са увеличени парите от здравната каса, при някои заболявания с 10 - 15 процента. В същото време обаче са намалени парите от министерството. Така болницата продължава да трупа дългове. Решението на проблемите на здравните заведения според доц. Стойков трябва да бъде взето от управляващите. Той изрази собственото си мнение, като се позова на практиката на развити европейски страни - държавата да поеме на 100 процента лечението на пенсионерите, децата и социално слабите, а тези, които имат стабилни доходи, да поемат част от лечението си. Проблем са и здравноосигурителните фондове, които се нароиха напоследък, съобщи доц. Стойков. Всички договори, освен тези на "Закрила", са "мъртви", добави той. Политически решен може да бъде и проблемът с броя на болниците в страната - над 400, като спокойно за нашата държава са нужни малко повече от 100, смята шефът на плевенската УМБАЛ. Това не означава закриване на болници, а промяна в структурата.

Реалните разходи за здравеопазване са в болничната помощ, но реформата тръгна от доболничната и тази грешка бе заложена в старта й, заяви доц. Стойков. "Доходът на болничните специалисти се увеличи, но все още недостатъчно и неадекватно за труда им. Само след две години България ще влезе в ЕС и болниците ни трябва да отговарят на европейските стандарти, според които например в една болнична стая трябва да има само две легла и отделен санитарен възел. Това означава, че държавата трябва да изпълни ангажиментите си към здравните заведения, тъй като здравето е най-скъпото нещо", смята той.


Доц. д-р Димитър Стойков, директор на УМБАЛ - Плевен:

 

Скъпи колеги, приемете моите поздрави по повод 7 април - Деня на здравния работник. Благодаря на всички за усилията и успехите, които постигнахме в годината, в която УМБАЛ - Плевен, отбелязва своя 140-годишен юбилей. Най-вече искам да благодаря за разбирането и подкрепата, които целият персонал прояви към ръководството на болницата и политиката, която провежда.

Скъпи колеги, пожелавам ви здраве, лично щастие и по-нататъшни успехи! Честит празник!


 Единствено в страната

 

Медицинският университет обучава студенти да работят с наркомани

 

Даниела ДОЧЕВА

Медицинският университет в Плевен е единственият в България и Европа, който предлага на студентите по медицина възможност да се обучават по цялостна програма за работа с наркомани. Желаещите да извървят стъпка по стъпка пътя от превенцията на тази зависимост до крайната фаза на ресоциализация на излекувания пациент имат шанса да го направят само тук.

Това става възможно, след като университетът печели проект за обучение на студенти по медицина като промотори на превенцията по наркомания в края на 2004 г., финансиран от Фондация "Леонардо да Винчи". Тази програма ни дава възможност да сбъдваме нашите мечти, сподели с "BG Север" ръководителят на проекта доц. Регина Пенкова. От скоро към нея се присъединяват д-р Елена Ноева, д-р Бонева и д-р Калоян Стойчев.

В момента 12 студенти по медицина от различни курсове участват в тази форма на обучение. Златина от V курс е една от първите. В момента тя се занимава с рекламната дейност, за да се даде по-голяма гласност на проекта. Когато отидем в училищата, за да обясняваме на тийнейджърите от 12 до 18 години какво точно представляват наркотиците и колко ужасяващи са последиците от тях, ние използваме съвременни методи за обучение - мултимедийни презентации, интерактивни игри, обясни тя. Студентите печелят по-лесно доверието на подрастващите, защото разчупват възрастовата бариера. Освен това се обличат като тях, говорят техния език, за да бъдат по-лесно чути и разбрани. Участниците в проекта показват, че има и други начини човек да бъде щастлив; че химическото щастие е измамно. Те разказват интересни случки от живота си и придърпват слушателите на своя страна. Защото пласьорите са много добре подготвени и водят много добра политика, убедили са се те.

Мотивът за Милена Спасова от III курс да се включи в проекта се оказва познанството й с наркомани, които пред очите й деградират.

Олга Будовская от III курс смята, че подрастващите в момента формират ценностната си система и не знаят още какво искат. Ние се опитваме да им покажем какво хубаво има в живота, обясни тя. Освен че се обучават практикувайки, студентите придобиват комуникативни умения, което ще им помогне в бъдещата практика, убедени са те.

Петокурсничката Сунали от Индия участва в написването на проекта. Тя е изненадана, че толкова млади хора ползват наркотици - в Индия културата е различна, там ако вземате наркотици, семейството ви ще ви изгони; ако някой има проблем, те ще го крият и няма да търсят помощ. Отскоро в групата е и Кире Темов, в IV курс, от Македония. Татяна Генадиева поддържа кореспонденцията с международните партньори Брюкселски свободен университет и университета на Вилнюс. Те имат клиники за лечение на зависими и ние ползваме опита им, за да направим подобна клиника в нашия университет.

Участниците в проекта планират да направят книжка, в която всеки от студентите да сподели опита си и това да бъде интересно помагало за следващите.

"Разбрахме, че такъв проект е много важен за цялото общество. Той трябва да приключи през 2006 г., но ние до тогава ще направим продължение. Имаме амбицията съвместно с други организиции в града да създадем база за лечение на нарокомани", оповести доц. Пенкова.


Д-р Анелия Венкова, общопрактикуващ лекар:

 

Заради бумащината вече не мислим за медицина

 

Според джипито Плевен е болен град, като водещи са сърдечно-съдовите заболявания

 

РалицаПЕТРОВА

Когато децата се правят на "чичо доктор", би трябвало да играят със слушалките. Родителите на една моя 4-годишна пациентка обаче ми казаха, че тя сяда пред компютъра и заявява "Аз съм д-р Венкова". Така д-р Анелия Венкова, която е общопрактикуващ лекар в ДКЦ III, описва впечатлението, което едно джипи оставя у посещаващите кабинета му. По думите й бюрокрацията, бумащината, непрестанното вменяване на нови дейности, както и непрекъснато променящите се изисквания към лекарите водят до това, че те в крайна сметка не получават никакво удовлетворение от работата си. И не мислят за медицина, обременени с куп други неща. Д-р Венкова дава прост пример: прегледът на един пациент трае средно от 3 до 5 минути. След това "писането" обаче отнема четвърт час. С всяка изминала година формулярите се усложняват все повече, като разликата между един от 2000 година и сега е огромна.

В резултат на информацията, изнасяна в медиите, голяма част от пациентите придобиха самочувствието, че имат страшно много права, смята д-р Венкова. Тя споделя наблюденията си със съзнанието, че много хора ще разберат погрешно думите й. Но според нея е абсурдно някой да влезе в кабинета и да заяви, че иска да отиде при еди-какъв си спецалист, без дори да благоволи да сподели оплакванията си и да изслуша мнението на джипито. Тя определи подобна ситуация като обидна.

"При положение, че имам 69 талона на месец за 1 320 пациенти, как да ги разпределя? Като да речем за 30 дни минават по 600 човека. Логично е аз да направя всичко възможно да се справя с това, с което мога, след което да изпращам на специалист", споделя д-р Венкова. Според нея въпросът е в ужаса, който изпитва един общопрактикуващ лекар, когато свърши талоните и му остава още време. Тогава, при липса на алтернатива, се задейства колегиалният механизъм - пациентът се праща на специалист, а талонът се дава после, като се отпуснат направленията за новото тримесечие. И споделя още един абсурд - в края на март тя все още не е наясно с лимита за тримесечието - март, април, май. Съобразява се с предишния период. Но не е ясно какво ще стане, ако отпуснатите талони например са по-малко.

Плевен е болен град, споделя наблюденията си д-р Анелия Венкова. Според нея най-много са неврозите при възрастните, които обаче не искат да ходят на лекар. Подобно на тенденцията в цялата страна и тук водещи са хипертониите и сърдечно-съдовите заболявания, като страшното е, че те започват да се проявяват все по-рано - около 30-ата година. Вследствие на нервното напрежение се увеличават диабетно болните. От 700 деца, пациенти на д-р Венкова, 6 са със захарна болест. Наблюдава се отслабване на имунната система вследствие на стреса и начина на хранене. Увеличават се заболяванията на щитовидната жлеза, като причината е отново забързания и неспокоен живот.

Според д-р Венкова повече боледуват мъжете, а при тийнейджърките все по-често и по-рано започват гинекологичните проблеми.


 Aнкета

 

Доволни ли сте от здравеопазването ни?

 

Дани БОЖИДАРОВА

Доста недоволни се оказаха анкетирани граждани от здравната ни система. Основният проблем според тях е, че парите, които се внасят за здравни осигуровки, реално не правят здравните услуги безплатни. Нито се натрупват с течение на времето в някакъв фонд, така че когато на човек му се наложи, да може да ги ползва.

Недомислицата не е в услуга на хората, но облагодетелства личните лекари, които получават солидни месечни възнаграждения заради бройка пациенти, пък били те и фиктивни.

 

Тошко Тодоров, 60 г.:

Не съм доволен от здравеопазването. Основният пролем е, че нямаме средна класа. Ако я има, ще има и средства. Отиваш при доктора и ти иска 1 лев. Наскоро майка ми, която е на 86 години, лежа в болницата в Козлодуй. Искат ми 3 лв. за легло на ден. Питам ги: "Нали е осигурена?" А те ми казват, че няма значение. Изписаха я и й дадоха талонче, с което следващия път щяла да се лекува безплатно. Е, защо е това? Защо трябва да се дават тези пари? И аз съм здравно осигурен, ама за всичко давам пари.

 

Емилия Иванова, 41 г.:

Не бях осигурена. Дължах голяма сума, но с много тегло успях да я събера и да я платя. Децата и цялото ми семейство също са осигурени. Добри специалисти имаме, но в днешно време е много трудно. Не знам дали това е най-добрата здравна система. Не стигат парите до никъде. Някакси не върви. Не е като някогашното здравеопазване.

 

Йонка Тошкова, 20 г. :

Като цяло не съм доволна от системата на здравно осигуряване. Наложи ми се да отида на лекар. От предни години не бях осигурена и трябваше да си платя всичко. Независимо от това, че поне година и половина бях осигурявана, не можех да си ползвам правата.

 

Веселка Йорданова, 49 г.:

Категорично не съм доволна от здравеопазването в България. Имам дъщеря студентка в чужбина и я осигурявам и там, и тука. Защото като си дойде, се налага да отиде на лекар. Аз ходя задължително в частен кабинет, защото отношението е различно. Предпочитам да плащам и по-големи здравни осигуровки, когато мога, но те да се събират в някакъв фонд и след това да мога да ги използвам, като ми се наложи. И като отида при специалист част от парите да се вземат от този фонд и част да си доплатя, ако се налага. В момента на джипитата преглеждат - не преглеждат им се водят месечно определен брой пациенти и те получават пари за тях. Моят съпруг от началото на здравната реформа не е ходил на лекар, майка ми също, малката ми дъщеря също, но си плащаме и джипито получава пари.


 РАЗЛИЧНОТО


Плевенчанинът Илия Аспарухов рискува да продава игуани

 

Тропическият гущер може да нокаутира куче с опашката си

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

От 6 години Илия Аспарухов е собственик на зоомагазин "Чопър" над ВиК и е един от малкото в Плевен, които рискуват да вземат игуана в магазина. Причината е, че животното струва около 150 лв. и за много от хората, които искат да го притежават като домашен любимец, е непосилно да си го купят.

По-важната причина обаче този симпатичен гущер да е труднопродаваем е, че всъщност хората знаят много малко за него. Влечугото изглежда странно на нашата географска ширина.

Игуаната на Аспарухов е донесена от Мексико и чака собственика си, който ще й даде име. В терариума, който обитава, са й създадени нужните условия, за да се чувства комфортно, но бъдещият й собственик ще го аранжира както му харесва, обясни Аспарухов.

Тя е вегетарианец. С удоволствие си хапва крехко зеле, ябълкова обелка, белтък от твърдо сварено яйце, кашкавал. Храни се през ден. Обича влажен климат. Има специален нагревател, за да й е топло.

Много е кротка и много доверчива към човека. Свиква бързо с него. Малко хора знаят, че игуаната е с толкова добър нрав, разказа Аспарухов. От топлината на ръцете заспива. Не е задължително да има партньор - може да живее сама. За 6 години Аспарухов е продал 4 животни. Различни типове хора харесват игуаната. Последната му клиентка била тийнейджърка, която си тръгнала от магазина с влечугото на рамо.

За решилите да си гледат в къщи игуана собственикът на магазин "Чопър" разказа какво задължително трябва да знаят. Обикновената зелена игуана принадлежи към по-широка група гущери, обитаващи островите в Южния Пасифик и Мадагаскар. Естествената им среда се простира от ниските площи в Централно Мексико до най-южните райони на Южна Америка. Обикновено живее по бреговете на реки и езера. Обича да се припича по клоните на дърветата, тъй като при първия сигнал за опасност може да скочи във водата отдолу, където без проблем остава до половин час, скрита от врага.

Освен, че е много добър плувец, зелената игуана е отличен бегач, катерач и гмуркач. Тези гущери са смятани за деликатес в много райони и в продължение на дълги години са били обект на масово избиване. Чревоугодници твърдят, че опашката на игуаната - най-предпочитаната част, наподобява на вкус печено пиле. Не случайно в много райони на Латинска Америка

игуаните са известни като

"дървесното пиле".

Младите зелени игуани се излюпват през май. Дължината им тогава е 20 см и са оцветени в светлозелено. В зряла възраст те стават тъмно сиво-зелени със синкав нюанс на главата. Всички животни имат големи гъвкави бодли, разположени в линия, която започва от задната част на врата им и продължава до края на опашката. Този гребен е по-висок при мъжките индивиди. В дивата природа възрастните животни достигат до 2 м, но в домашни условия не надхвърлят 1, 5 м.

Игуаните имат къси, дебели, слабо набраздени езици, здрави крака, дълги пръсти и нокти. Опашката им може да регенерира. Животното може да я откъсне, ако е хванато отзад, обясни Аспарухов. Отделената част продължава да се движи още известно време, задържайки вниманието на нападателя. Въпреки че опашката ще израстне отново, тя ще е с по-различен цвят и ще се забелязва линията на откъсване. Игуаните използват опашките си като камшик, за да се бранят. Люспите, с които са покрити, наподобяват зъбците на трион и ако замахът е достатъчно силен, могат да прережат парче плат. Някои по-големи игуани са наблюдавани как нокаутират кучета с един бърз удар на опашката си, разказа любопитен факт Аспарухов.

Ако решите да си купувате игуана, трябва да наблюдавате дали животното е активно и с бързи реакции. Ако лежи неподвижно, сигурно страда от някаква болест. Матовата, жълтеникава кожа също е знак за недобро здравословно състояние. Разгледайте долната част на краката и основата на опашката. Ако са добре хранени и гледани, здравите игуани там складират мазнина.

Очите им трябва да са ясни, а не воднисти. Устната кухина трябва да е с розов цвят. Ако животното има инфекции, те се виждат като малки бели или жълти петънца или като памучни израстъци в устата, които са много труднолечими. Отворените ранички на носа и устата също не са добър знак. При здравата игуана няма изтичания от носа и устата. Ако ги има, значи животното е болно от дихателна инфекция.

Игуаната е много чистоплътна. Тя расте, докато е жива, и

сменя кожата си

3 - 4 пъти в годината.

Ако търсите привързаност, не си избирайте игуана за домашен любимец. Тя живее с човек, но не надхвърля границите на простото съжителство. Опитомената за около седмица игуана - ако й посвещавате нужното време, може да стои на рамото или в скута ви, само ако там е по-топло от околното пространство. Тя ще яде от ръкавите ви, но само ако е гладна. Не се разочаровайте, че никога не се гушка във вас - просто това не е в природата на този иначе чаровен гущер, обясни Аспарухов.

За да се чувства добре в домашни условия, игуаната трябва да живее в широк терариум - 150 на 150 на 70 см за голямо животно. В него се слагат дървесни клони, растения, камъни; правят се водно басейнче и пещерички. На дъното трябва да има пръст и чакъл, както и два съда - за храна и вода. Игуаната трябва да има на разположение и едрозърнест пясък, който си хапва за добро храносмилане. Тя има нужда от влажна топлина, защото е тропическо животно. Затова е задължително в терариума да има топлинен източник, който да я нагрява отгоре.

Животното може да бъде пускано на разходка в стаята, но след като се опитоми достатъчно. Иначе рискът да се скрие някъде или дори да избяга навън, е много голям, предупреждава Аспарухов.

Игуаната обича разнообразна храна - плодове и зеленчуци. С удоволствие яде и деликатеси - червеи, малки мишки, щурци. Морковите е добре да й се дават настъргани. Обича накиснат хляб и картофено пюре. Менюто може да бъде обогатено с глухарчета, които са богати на витамини. От време на време може да й се дава по малко кучешка и котешка храна. Животните, които са пълни вегетарианци, обичат към храната да им се прибавя малко морска или готварска сол. Възрастните игуани е достатъчно да ядат по 3 пъти на седмица, по-младите си хапват по-често.

Размножаването им в домашни условия е изключително трудно, припомни Аспарухов.


 Парлива, но добра

 

Копривата лекува над 60 болести

 

Тя не е никак гостолюбива - пари млади и стари със зелените си листа. Затова пък е непридирчива, расте навсякъде, лекува какво ли не... Не случайно древният римски мъдрец Плиний посочва в своя учебник по естествознание 61 лекарства, приготвени от коприва.

В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, жълтеница, захарен диабет. Всеизвестни са нейните хемостатични и пречистващи сво-йства, способността й да подобрява обмяната на веществата, да тонизира целия организъм, снабдявайки го с желязо, калций, калий, сяра, протеини и с широка гама органични киселини. Освен това листата й съдържат провитамин А, витамин В2, витамин С, пантеонова киселина, етерични масла и др. Според много природолечители (в т. ч. и световноизвестната Мария Требен) тази безценна билка може да се бори и с рака, при това като се използва по най-прост начин - чрез отвари и запарки от прeсни и изсушени листа.

Поради широкото си разпространение копривата е лесно достъпна. Бере се от ранна пролет (корени и листа), до късна есен. Най-добре е листата да се берат през май, по време на цъфтежа и след него - тогава те съдържат най-много и в най-лесно усвоима форма активни съставки.

Според народната медицина парливото растение е половин аптека.

Миг преди да изгони първите човеци от рая, Господ се обърнал към Адам с думите: "Проклета да бъде земята поради тебе, със скръб ще се прехранваш през всичките дни на живота си. Тръни и бодили ще ти ражда, и ти ще ядеш полската трева" (Бит. 3: 17-18). Твърде вероятно е под тръни, бодили и полска трева Господ да е имал предвид и копривата. Покрай парещата строгост на това растение всеки гастроном ще долови и малко от божията любов. От копривата стават отлични ястия, които особено през ранната пролет, в дните на великденския пост, са добре приети и желани на всяка благочестива трапеза. В това растение живее почти цялата Менделеева таблица. Освен това съдържа дъбилни вещества, мравчена, салицилова и галова киселина и е много лековито. Още в древността отвара от коприва е препоръчвана при чернодробни и жлъчни заболявания, камъни в бъбреците, простудни заболявания, ревматизъм, кръвоизливи, възпаления, подагра и много други болежки. Доказано е, че тя увеличава съдържанието на хемоглобина в кръвта, което обяснява защо в народната медицина е описана като добро кръвоочистително средство.

Използва се също при лекуване на различни кожни болести. Тя е и антидиабетично средство - намалява съдържанието на захар в кръвта.

Отзвук от митологичната древност на контактите между човека и копривата може да се открие в една от приказките на Андерсен -"Дивите лебеди", в която доброто на финала тържествува благодарение на нея. Лебедите са омагьосани принцове, които тяхната сестра трябва да спаси. Но за да се развали магията, тя трябва да оплете за всеки от тях наметка от коприва.

Като храна се използва в цяла България, но в различните селища я приготвят по различен начин. В Дряновско я готвят с хрян, в Казанлъшко правят джуркана коприва с ориз, в Елховско я варят със сирене, малко брашно, зелен лук и червен пипер. На много места в страната в миналото е имало обичай, когато берат първата коприва, жените да се жилят по тялото, за да не страдат от болести и да нямат бълхи през годината.

За специалното й място в ценностната система на българите свидетелстват и многобройните пословици и няколко песни в нейна чест. Вероятно заради мравчената киселина в листата, която ги прави парливи, тя импонира на специфично българското чувство за реализъм и житейски скептицизъм. "Ще прокопса като гол в коприва" се казва за човек, който не само че няма да прокопса, но и ще се опари от някакво начинание. В народна песен от Ботевградско се казва: Че са си лика-прилика като два стръка иглика, третио страк коприва. Т. е. пълно щастие и житейска хармония няма. Отнякъде винаги пониква коприва, която да попари блаженството.


Семена от коприва срещу диабет

При диабет народната медицина препоръчва консумация на семената на копривата заедно с връхните части: 2 супени лъжици в една кофичка кисело мляко, разделени на 3 порции след хранене. От копривата можем да приготвим и много вкусни ястия. Може да се консумира прясна или да се съхранява сушена, замразена, стерилизирана.


Външно приложение

Прясна коприва се препоръчва за парене при ревматизъм и ставни болки; за бани при кожни обриви; за налагане на лапи при отоци, наранявания, възпалени лимфни жлези и др. Пресни листа, които киснат 20 дни в зехтин (1:10), се употребяват за мазане при рани, изгаряния, натъртвания. Отвара от корените с оцет и вода (1:10:5 - ври 20 минути) се използва за фрикции против пърхот и за растеж на косата.


Вътрешно приложение

2 супени лъжици листа се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.


 Вкусотии от коприва

 

Кюфтета

Продукти: коприва - 1 кг, яйце - 1 бр., черен пипер на вкус, магданоз (накълцан) няколко стръка, ориз (сварен) - 1 к. ч., брашно - 2 с. л.

Копривата се попарва, прецежда се през гевгир и се поставя в дълбок съд. Добавят се яйцето, черният пипер, магданозът, оризът и брашното, след което всичко се омесва добре. От получената смес се оформят кюфтетата, овалват се в галета или брашно и се пържат в тефлонов тиган с малко мазнина, като се обръщат по-често, за да се задушат отвътре.

 

Салата

Продукти: пресни млади връхчета от коприва 200 г, растително олио 5 мл, лимонов сок 10 мл.

Почистената коприва се накисва за 30 минути в студена, подсолена вода, след което се измива няколко пъти. Счуква се и се нарязва допълнително. Прибавят се растителното олио и лимоновият сок (по желание може да се прибавят и счукани орехови ядки).

Белтъчини 7 г, мазнини 6 г, въглехидрати 11 г, хлебни единици 1, ккалории 126.

 

Чорба

Продукти: коприва 100 г, раст. мазнина 5 мл, моркови 10 г, целина 10 г, лук 20 г, брашно 5 г, кисело мляко 30 г, чесън 5 г, орехови ядки 5 г, ориз 10 г.

Почистената и измита коприва се попарва с вряла вода и се вари 2 - 3 минути. Отцежда се и се нарязва на дребно. Лукът, морковите и целината се задушават в мазнината. Прибавя се оризът, залива се с гореща вода. Брашното се разтваря в малко студена вода и се прибавя към чорбата 5 - 10 минути преди сваляне от огъня. При поднасяне се прибавят чесънът, смлените орехи и киселото мляко.

Белтъчини 11 г, мазнини 10 г, въглехидрати 24 г, хлебни единици 2, ккалории 237.

 

Пюре

Продукти: коприва 300 г, растителна мазнина 5 мл, орехи 10 г, прясно мляко 40 г, яйце 1 брой, чесън 1 скилидка, сол на вкус.

Почистената и измита коприва се попарва с вряла подсолена вода и се сварява добре. Отцежда се, стрива се (смила се) и се смесва с разтвореното в студеното мляко брашно. Пюрето се вари на умерен огън, като се бърка докато се сгъсти. След снемане от огъня се прибавят орехите, чесънът и солта. Гарнира се с "яйце на очи".

Белтъчини 32 г, мазнини 21 г, въглехидрати 24 г, хлебни единици 2, ккалории 424.

 

Задушена

Продукти: коприва 220 г, ориз 35 г, растителна мазнина 10 мл, кисело мляко 40 г, пресен лук 10 г, чесън 5 г, гъби 50 г, (по желание) магданоз, джоджен. 

Изчистената и измита коприва се посолява и се оставя да престои 1 час. Измива се отново, смачква се и се слага в тенджера, заедно с останалите продукти. Залива се с гореща вода и се задушава на тих огън. Ястието се подправя с кисело мляко.

Белтъчини 16 г, мазнини 13 г, въглехидрати 38 г, хлебни единици 3, ккалории 342.

 

Салата от млади листенца

Продукти: 300 г листенца от млада коприва, 3 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, щипка захар, сол.

Внимателно измитите млади листенца от коприва се попарват съвсем набързо, оставят се да се отцедят, след което се нарязват. В съд за салата се приготвя заливка от зехтин, лимонов сок, сол и захар, прибавят се приготвените листа и се разбъркват. Може допълнително да се прибави и малко счукан чесън. Салатата се поднася веднага. (Следва)


 ЖЕНАТА


Мехнди - хитът на пролетта

 

Направете си временна татуировка, за да сте в крак с последните тенденции

 

Станка ДИМОВА

Времето става все по-топло, дрехите - все по-оскъдни. Целта ви е да насочите вниманието към тялото си. С новия моден хит на пролетта - татуировките, това е повече от лесно. Голяма популярност набират временните картинки по тялото, изпълнени с помощта на растителни бои. Те са красиви, безопасни и изрисуването им е безболезнено.

Къната като продукт се използва от 5000 години в традициите на Изтока. Оформените с нея рисунки по тялото означавали кастова принадлежност, предпазвали от “зли очи”. Днес се преоткрива красотата и фантазията на това изкуство, включва се в модните тенденции в Европа и Америка. Много от звездите на Холивуд се появяват на светски партита с подобна украса. Тази техника се вижда и по телата на актьорите от филма “Кама Сутра”.

Биотатуировката има и професионално название - “мехнди”. Заимствано е от индийския език и означава “изкуство да се рисува с къна”. Главният плюс е, че тази разновидност на тату е временна. Сама по себе си индийската къна дава богат спектър от всички отенъци на кафявото: от “кафе с мляко” до шоколадово. При добавяне на минерални оцветители може да се получи жълт, червен, зелен, син, черен цвят. Този тип рисунка не води до алергии, не причинява вреда на кръвоносните съдове, при нанасянето й не се ползват игли.

Преди процедурата е необходимо кожата да се почисти със сапун или спиртен лосион. Добре е да се направи и пилинг. След това на мястото на бъдещата татуировка се нанася евкалиптово масло. То не само прави щриха по-ярък, но и продължава времето на изсъхване, от което рисунката заиграва.

В основата на боята са изсушени и смлени на прах листа, които се смесват с гореща вода. Ако се добавят и други компоненти (чай, кафе, детелина, лимон, захар, червено вино) оттенъкът може да се разнообрази. Увеличава се и трайността на рисунката. Нанасянето става с четчица и шаблон.

Татуировката изпъква и тъмнее в течение на 12 часа след нанасянето. Така че не се отчайвайте, ако първоначално ви се стори бледа. След нанасяне на рисунката овлажнете мястото с лимонов сок със захар. Това помага за потъмняването й. Постарайте се да няма съприкосновение с вода в тези 12 часа до пълното изсъхване. В течение на 2-3 дни обтривайте картинката с масло - така тя ще бъде по-ярка. При необходимост къната може да се нанесе още веднъж. Внимание: в мехнди не се използва тази къна, която е предназначена за оцветяване на коса. Съществува специален комплект за рисуване, съдържащ паста, масло и дори шаблони.


Превърнете се в елегантна дама

 

Лина ПАВЛОВА

Леки, свободно обгръщащи тялото материи - коприна, кашмир, вълна. Изкусителен поглед в съчетание с чувствени устни. Перфектни маниери. Водещ е буржуазният шик и елегантността от филмите за френски красавици. В следващия кадър може би ще се появи и Ален Делон.

За постигане

на образа

Лицето е покрито с почти невидим фон дьо тен. Цветът е слонова кост или бежов. Пудрата е много светла или безцветна. Горният клепач е покрит със сенки в антрацитено сиво. Очите придобиват изразителност с линия, която се поставя върху целия горен клепач. Ако не целите много силен ефект, можете да сложите молив или по-тъмни сенки. Във външния ъгъл на окото цветът на сенките става почти черен. Линията на долния клепач леко се подчертава със светлосиви сенки. Оформете веждите внимателно. Ако не са достатъчно плътни, можете да запълните празните пространства с молив в сиво. Нанесете два слоя черна спирала. Устните остават почти без цвят. Най-добрият вариант е да са в максимално близкия до вас естествен нюанс. Оформете с молив в бежово-розово и запълнете със същия цвят червило. Добавете много блясък. Скулите се подчертават с руж в прасковено или бледорозово.


Откажете пушенето, без да пълнеете

 

Ивелина СТЕФАНОВА

Мнозина се опитват да откажат цигарите. Не само защото са вредни, но и защото пушенето вече не е на мода. Тази задача обаче е доста трудна. Никотинът и някои други съставки на цигарения дим играят ролята на активен тонизатор, когато сме изморени. Те са и ефикасен релаксант, когато сме ядосани или притеснени. А съвременният човек има нужда от това, за да успее да се вмести в забързаното време.

Една от причините дамите да се притесняват да зарежат цигарите е напълняването. За жалост, напълно основателно. При пушачите е повишеното образуването на адреналин и норадреналин. Веществата “пришпорват” сърцето, учестяват съкращенията на неговия мускул. Тези процеси активизират циркулацията на кръвта, повишават дихателната дейност, засилват образуването и отделянето на топлина. Норадреналинът също така потиска апетита.Преди време група изследователи от университета в Лозана установиха, че пушенето увеличава разхода на енергия в организма с около 10 на сто. Тоест човек “изпушва” една десета от енергията си. Ако захвърли цигарите, тези неизразходени 10 процента започват да се трупат под формата на мастни запаси. Американски учени пък са установили, че една цигара натоварва сърцето и цялата биохимия на тялото колкото 15-минутно каране на велосипед срещу силен вятър.

Може да откажете цигарите, без да напълнявате. Нужно е обаче да намерите начин да изразходвате излишните 10 процента от енергията. Отдайте се на спорт. Сутрин правете гимнастика в продължение на 20 минути. Ако нямате възможност да бягате или да ходите пеш, намалете храната с 10 на сто.


Перфектна енергична секс диета

 

Виолета ДИМОВА

Типичната романтична вечеря често се състои от много вино, дебела сочна пържола, последвана от калоричен шоколадов десерт. Това обаче е перфектната рецепта да заспите, а не да се настроите за секс. Най-добрият начин да запазите живо либидото си е да спазвате по-лека диета.

Хранителният режим включва храни, бедни на мазнини, които ще запазят усещанията ви живи. Много морски дарове имат репутацията на афродизиак. Подправките като къри и лют червен пипер затоплят тялото ви.

Закуска

Първи вариант:

* Ягоди, посипани с малко захар (най-добре пудра)

* Фреш от портокал

* Омлет

* Кафе с мляко

Втори вариант

* Две половинки грейпфрут, посипани с малко захар

* Обезмаслено сирене, червен лук и маруля

* Кафе

Трети вариант

* Палачинки

* Пресни ягоди, боровинки, малини или други подобни плодове

* Сок от грейпфрут

* Капучино (или кафе с мляко)

Обяд

Вариант 1

* Различни сирена, комбинирани с бисквити

* Салата от марули, залята с ябълков оцет

* Пресни круши

* Страстна ягодова супа

Съдържа 3 купички пресни нарязани ягоди, чаша захар, сок от бяло грозде, 2 с.л. пшенично нишесте, 1 чаша плодов сок, 1 лъжица лимонов сок, 1 купичка обезмаслено кисело мляко

Начин на приготвяне:

1. Сложете в купа ягодите, захарта и гроздовия сок и ги оставете да престоят 3-4 часа.

2. Смесете плодовия сок и нишестето. Изсипете течността, отделила се от ягодите, като я запазите, а плодовете сложете в хладилника.

3. Сипете в тенджера сока от ягодите, сместа от плодовия сок и нишестето и лимоновия сок. Сварете, намалете котлона и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти.

4. Охладете в хладилника поне за 3 часа, разбъркайте ягодите и киселото мляко и сервирайте.

Вариант 2

* Зелена салата

* Чесново хлебче

* Обезмаслени шоколадови сладки

Вариант 3

* Пица

* Маслини

* Прясно нарязани ябълки, в комбинация с ядки и сушени плодове

* Ягодова страстна супа

Вечеря

Вариант 1

* Стриди

* Зелена салата

* Черен хляб

* Круши

Вариант 2

* Пиле, задушено с артишок

* Парчета топъл хляб с топено или бяло сирене

* Зелена салата

* Пресни плодове, залети с шоколад

Вариант 3

* Риба

* Салата от спанак

* Плодова пита, залята с обезмаслен шоколад.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Ивайло Атанасов

Известният с хапливия си език музикант и шеф на Плевенската филхармония и читалище "Съгласие" успява системно да дразни доста публични личности - според него не умишлено, а "просто така се получава".

Анализирайки културния живот на Плевен от две камбанарии, роденият на 8 септември 1957 г. Ивайло Атанасов намира през годините правилната формула, за да провежда последователна културна политика. С точен мениджърски нюх успява да утвърди достойното присъствие на Плевенската филхармония в културния живот не само на града и страната, но и в чужбина.

Лесно ли е да оглавява два културни института, защо зарязва кариерата на обещаващ пианист, има ли място в политиката за културтрегери и кои са актуалните проблеми на културата в града ни - отговорите на тези въпроси от Ивайло Атанасов само в "BG Север".

Политиката да не се бърка в културата

Интервю на Даниела ДОЧЕВА

- Г-н Атанасов, какво ви свързва завинаги с Плевен?

- Това, че баща ми е един от създателите на Плевенската филхармония, затова за мен тя е и някакъв сантимент. Завършил съм плевенското музикално училище с пиано при Елеонора Карамишева. В дух на скромност - аз не съм скромен човек, моя беше първата първа награда за училището, спечелена на голям конкурс, и бях звездата на гимназията. Имам записи в телевизията и в радиото. Имах всички шансове за стабилна кариера. На едно от изданията на Лауреатски дни "Катя Попова" ме слуша френски импресарио и ме покани в Бордо, но не ми позволиха да замина. Това беше първият ми сериозен сблъсък с живота. Не заминах за Франция, защото дядо ми по майчина линия беше свещеник. От него много неща съм научил и съм расъл в църква - за разлика от други, които сега са по-набожни от мен. Вярвам, че има висша сила, която раздава справедливост от горе. Дядо ми е съден от Народния съд, конфискуват имуществото му и т. н. Мен не ме пускаха до СССР. Като завършвах гимназията имах вече две първи награди. Още в десети клас бях, така да се каже, осиновен от проф. Балсамова, майката на диригента Георги Нотев. От 70-те години датира приятелството ми с Нотев. После в консерваторията в София аз може би бях единственият й ученик, който не ходеше на уроци в учебното заведение, а у тях. Тя имаше големи надежди за мен и искаше много да ми помогне, като използва връзките си във Виена. Гарантираше ми, че проблемите с политиката ще отшумят, но с годините видях, че това няма да стане. Уроците при проф. Балсамова бяха и чисто житейски, не само по пиано. Това за мен беше уникален късмет. Между другото пуснаха ме до ГДР. Там проф. Хофман, шеф на Мюнхенската консерватория - катедра "Пиано", ме покани да уча при него. Имах и запис в радио "Берлин". Но до там.

- И се отказахте от кариерата на пианист?

- Първата ми забежка беше като съдия по футбол. Балсамова като разбра, ме руга страшно. Последваха записи, халтури - много. След това дойде художествената гимнастика - бях корепетитор на Нешка Робева. Тогава започнах и да композирам музика - за театрални спектакли, имам издадени песни, детска музика. Запалих се да пиша съчетания. Трябваше да се оженя, за да остана в София. Тогава в мой стил се сдърпах с Нешка, която ми каза: "Няма къде да ходиш". От тая жена съм научил много, защото тя е един от малкото хора, които не са демагози. Аз най-много мразя демагогията. Не нося фланелки: "Аз обичам Плевен", но това не ми пречи да обичам този град. Но няма да облека такава фланелка, защото не ми е чистичко. Нешка с личния си пример доказваше, че е убедена в това, което казва. За мен е жена с уникална воля.

- След това се върнахте в родния град?

- Да, уникално беше това прибиране посред зимата на 1985 г. Дойдох си за малко... и останах до сега. В София бяха всичките ми приятели. И като видях какво е в Плевен, си казах: "Леле, какво е това село!" Но се оказа, че не е така. Мина малко време и раздвижихме нещата в "Съгласие" с едно студио "Неделя сутрин". Залата беше препълнена. Бисерка Илиева беше шеф на културата в общината и ни даде пълна свобода да действаме. Ние се осмелихме да направим "Откровено за секса" - темата беше табу тогава. По това време бях щатен пианист в Плевенската филхармония.

- Защо напуснахте филхармонията?

- СДС изгони Георги Нотев, защото бил комунист, и аз бях единственият, който оглави някаква опозиция. Един диригент не може да бъде никога комунист. Когато политиката започне да се бърка в културата, става страшно. На сцената всичко лъсва, защото там или можеш, или не. Аз съм бъркал на сцената - не го крия. Нищо по-страшно няма от това. Един ден след това бях неадекватен. Да правиш кариера на музикант в днешно време е страшна месомелачка. Аз имам две деца - дъщеря ми свири на пиано, но не я натискам да става музикант. Синът ми се занимава с компютри. Дълго време съм преподавал музика и имам доста добри ученици. Знам, че когато отдолу няма база, а от горе се налагат изисквания, детето може да бъде смазано. Затова в нашия бранш има много депресирани хора.

- Как започнахте да се занимавате с културно управление?

- През 1991 г. напуснах филхармонията, явих са на конкурс за секретар на "Съгласие" и го спечелих. След година и половина бях избран за председател. Тогава моят приятел д-р Александър Александров, който беше кмет на Плевен, ми каза: "Я като толкова много знаеш, стани шеф на културата." Поисках пълна свобода и я получих. Веднага си отидоха много хора, на които не им беше мястото там. Свършихме огромна работа. Само в една година имаше Лауреатски дни "Катя Попова", театрална декада "Иван Радоев", фестивал "Хора и кукли" и фестивал на камерната музика. Аз защитавам тезата, че в Плевен трябва да има витрина на културата.

- А има ли я?

- Не. Не знам дали има и магазин вече. Витрината е Плевенската филхармония, на която съм директор от 1997 г. Театърът също живна, откакто Илко Иларионов е директор. Ще кажа нещо интересно. Аз бях в основата на това той да бъде избран, въпреки че ме питаха как мога да предлагам този пияница. Сега вече много хора се бият в гърдите, че заслугата е тяхна.

- Трудно ли съчетавате двете управленски длъжности?

- Който мисли, че е лесно, да пробва. Теоретично е възможно да има сблъсък на интереси. Но на практика толкова години е точно обратното.

- Кои качества според вас ви помагат да бъдете добър мениджър?

- Приятно ми е да работя. Аз се събуждам с идеи в главата, от които ако успея 1% да реализирам, съм много благодарен. За разлика от много шефове, обичам да работя с по-можещи от мен. Трябва да спрем да смазваме можещите хора в България. Ако се дава на можещите повече, те правят повече. На един неможещ колкото и да му даваш, накрая резултатът е нула.

- Бяхте член на "Гергьовден" и общински съветник. Защо?

- Допадна ми идеята тогава. Тя беше на успели личности, а не на хора, които са решили да живеят от политика. Сега е времето на личностите в политиката. Има ги и в Плевен, и в България. Хората в страната са много обезверени. Горд съм, че като общински съветник нямам предложение, което да не е прието.

- Малко хора знаят, че сте ловец отскоро.

- Стефан Ненков ме запали. Ходих няколко пъти на лов и ми хареса атмосферата. Това, че няма социално разделение - всички са равни. Още не съм си купил пушка. Мисля, че няма да мога да убия елен и сърна - много благородни животни са. На лов човек може да помисли за някои неща. Взех да помъдрявам с годините, не съм чак толкова луд като преди. Човек се уморява.

- И до сега някои хора ви обвиняват, че заедно с Георги Нотев закрихте Плевенската опера.

- За тази тема няма да стигнат и два вестника. Накратко: ако операта тогава не беше закрита, сега нямаше да има нищо. Много съм горд, че успяхме да съхраним ядрото - оркестър и хор. Дори собственият ми баща не ми говори цяла година след това, но след време разбра, че съм бил прав.

- Говори се, че турнетата на филхармонията имат частен характер?

- Това е несериозно. Мен ме командирова министърът на културата, аз командировам хората. Навсякъде по афишите пише Плевен, България. Часпром е ако излизаме и пише "Оркестър лиричен от Европа". Нещо струват ли на плевенските данъкоплатци тези турнета? Нещо дава ли община Плевен, за да пътуваме? Поискаха се 10 хил. лв. за хоровата формация. Получи ли Плевенска община 10 хил. лв. от Пловдивската опера, с която пътува хоровата формация?

- Конфликтна личност ли сте?

- Да, не го крия, и губя много от това. Едно време много грешки правех, и продължавам да ги правя. Но вече не вземам решения под въздействието на емоции. Шамаросват ме от ляво, от дясно. Ето и сега. Докато ме нямаше, вижте какво става...

- Защо някои личности не ви обичат особено?

- Искам да припомня на моите опоненти - културтрегери и трегери на културата, които мине-не мине и пишат декларации против мен, че от януари до март тази година Плевенската филхармония провокира интереса на посланици на две велики държави - Великобритания и Япония. Имам предварителни разговори с посланика на САЩ да открие курса за диригенти от Синсинати през август. Така че ако не друго, то поне господата от общината едно "мерси" да кажат. Аз виждам, че желанието им да пречат продължава с огромна сила, но поне да признаят, че тези личности идват в Плевен във връзка с Плевенската филхармония. Нека артист-оркестрантите - хората, които дават толкова много този град да има такава филхармония, да бъдат признати по някакъв начин. Едно "благодаря" просто. На тях, не на мен.

Съпругата на диригента Смит много точно каза, че "перлата в короната на Плевен е Плевенската филхармония". Нека да не се отрича това. Поканени сме на 16 декември в зала България заедно с хоровата капела "Светослав Обретенов" да реализираме "Месия" от Хендел с диригент Мартин Смит под патронажа на британския посланик. Изявата ще е с благотворителна цел. Единствената причина за тези участия е високото ниво на оркестъра. Едва ли някой вече ще тръгне да спори на тази тема. Живот и здраве догодина май или юни месец Плевенската филхармония ще изнесе 5 - 6 концерта в Англия.

- Как ще коментирате случката с разпределянето на годишната субсидия за читалищна дейност?

- Такъв вулгарен цинизъм не съм очаквал - казвам го аз, който съм безпардонен! Миналата година ни спряха нафтата - 40 хил. лв. назад. Сега - 54 хил. лв. назад. Това е съсипия, страшно е! "Съгласие" е единственото, което пълни със съдържание понятието читалище. Има показатели и нормативни документи, определени от министъра на културата. Има критерии за разпределянето на тази субсидия и те са: зала, бройки места в нея, бройки на томовете литература, бройки места в читалнята. Всички читалища, взети заедно, нямат толкова места в салончетата си, колкото има "Съгласие". Всичките 24 читалища взети заедно нямат толкова томове литература, колкото "Съгласие" - 260 хиляди! Имаме старопечатни безценни издания, които са единствени в България. Абонаментът за читалнята, в която на ден влизат между 350 и 500 човека, е за над 6 хил. лв. на година. Балетната школа, школа "Колорит"... Какво да говоря повече?! Общинските съвтници Николай Маринов и Михаил Шишков, трябва да бъдат така добри да оповестят на плевенските граждани какво работиха техните читалища през изтеклата година. Някой чувал ли е къде се намират читалищата "Парашкев Цветков" и "Развитие"? Аз питам като гражданин с какво би се променил животът на града ако тези две читалища ги няма?

Като станах шеф на "Съгласие" закрих успешната си импресарска фирма, защото нямаше да е много чисто иначе. Защо на тези две читалища им се предоставя общинска площ веднага, а за отнетите от "Съгласие" помещения вече години не се дава компенсация? Какви са тези читалища, които имат по-малки библиотеки от моята вкъщи?

- Преди време казахте, че ударите по "Съгласие" и филхармонията всъщност са насочени към вас. Още ли мислите, че някой разчиства лични сметки по този начин?

- В града има три стойностни културни института - драматичният театър, "Съгласие" и филхармонията. За друг не се сещам. Удряйки "Съгласие", се удрят директно два културни института - читалището и филхармонията. Винаги съм си мислел, че хората в сградата с часовника са над личните взаимоотношения, но май бъркам. Ако аз съм причината за това отношение, нека тези хора бъдат така добри открито да заявят: "Абе ти не си ни симпатичен и като се махнеш, ще се оправят нещата." Но да ми се каже в прав текст, защото засега това са само клюкарски истории, които стигат до мен. Чувам, че мен не ме обичали. Ама аз не искам да ме обичат. Тук сме се събрали да работим, не да се обичаме.

- Ако "Съгласие" е принудено да вдигне наема на филхармонията пет пъти, какво ще последва?

- Ще бъда принуден да си подам оставката като директор на филхармонията, защото не бих могъл да намеря тези пари. И убедено твърдя, че няма човек, който да може финансово да издържи на подобни условия. Защо трябва да бъде сринат този професионален културен институт, който носи слава на града срещу нула стотинки за общината? Една година мина откакто културни личности писаха декларация срещу мен. Те смятат ли, че това, което може да се случи със "Съгласие", е в интерес на Плевен? Нека бъдат така добри същите тези културтрегери да заяват сега гражданската си позиция.

- Днес е 1 април. Какво искате да се окаже шега?

- Цялата тази история срещу "Съгласие" и филхармонията ми се иска да не беше вярна. Но хич не ми е до първоаприлско настроение. Страшно взе да ми писва да вървя нагоре и някой периодично да се опитва да ме връща в изходна позиция. Мръснишко е това.

- Какво е веруюто ви в живота?

- Вярвам в професионализма. Човек не може да е специалист по всичко. Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Ако ме питате какво ми се прави, решил съм да седна да свиря. И ако на 50-годишнината си още съм директор на филхармонията, ще изсвиря един концерт на Моцарт с нея.


 АРТСЕДМИЦА


Пак ще делят парите за читалищата

 

Членовете на комисията и председателят й са същите

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Общинският съвет на сесия реши годишната субсидия за читалищата да бъде разпределена отново, след като одобреният от общината бюджет на читалище "Съгласие" от 128 хил. лв. беше орязан незаконно с 54 443 хил. лв.

Интересното е, че комисията, която ще трябва пак да умува как е най-справедливо да бъдат разпределени парите, е в същия състав като първия път. Неин председател отново е Панко Генов, който беше сред малкото гласували "против" скандалното решение. Както "BG Север" писа, предложението да бъдат отнети 54 443 хил. лв. от най-стария културен институт в града, е незаконно, тъй като Законът за народните читалища не поставя лимит за 15 щатни бройки, както твърдят читалищни дейци.

Освен това никъде не се посочва, че може бъде редуциран бюджет, който е на база миналогодишни щатни бройки и защитена пред Министерството на културата дейност, потвърди и Антоанета Гинина, директор "Регионална политика" в МК.

Новата стара комисия теоретично се предполага, че ще вземе други решения. Как обаче на практика ще стане това, като нейните членове са същите, не е много ясно. Сигурно за няколко дни те са преосмислили позициите и убежденията си. Разковничето на проблема според ръководството на "Съгласие" е в нея да бъдат включени специалисти, които да са безпристрастни и да имат блокираща квота с гласовете си. Такава препоръка се дава и с решение на ВАС, провокирано от подобен случай в друга община.

Комисията, съставена само от нас, представителите на читалищата, не може да бъде обективна, призна председателят на "Съгласие" Ивайло Атанасов. И призова всички читалищни дейци да спазят обективния механизъм за резпределяне на средствата, който е законово заложен.

Ако комисията не успее да промени настоящото положение, читалищното настоятелство ще се окаже в "пълен финансов колапс" и ще е принудено да вземе драстични решения, информираха още от "Съгласие". Първо ще бъде закрита библиотеката. Поне 12 души ще бъдат съкратени от работа, на които културният институт няма да може да плати обезщетение. 5 пъти ще се вдигне наемът на филхармонията. В момента финансовият еквивалент от присъствието на оркестъра в читалището е над 20 хил. лв. Умножена по 5, цифрата става непосилна за който и да е директор на филхармонията, убеден е Атанасов.

Дали ще се стигне до подобни мерки, ще стане ясно след заседанието ни комисията.


 Изкуство заради изкуството

 

Школа по рисуване не поставя възрастови рамки

 

Любители на четката чака Военният клуб

 

Малко известно е, че от началото на годината в Плевен отвори врати още една школа по рисуване. Тя се намира във Военния клуб и се ръководи от 33-годишната художничка Александрина Събева. Занятията са всяка събота от 10 до 12 часа.

В школата няма възрастови ограничения, затова всеки, който обича да рисува, е добре дошъл. Заниманията са безплатни. Добре е рисуващите да си носят материали.

Най-малката художничка в момента е само на 4 години, а най-голямата - на 27. Школата не налага стил на работа. В нея се изучават класическа композиция, живопис, рисуване. Желаещите имат възможност да получат основата на това изкуство, а след това и да изградят собствен стил, информира ръководителката. Всеки може да демонстрира лични качества, които след това се развиват чрез индивидуална работа с него. Малките художници работят предимно с акварел, за да свикнат да размиват цвета върху по-голям формат, да усвоят композицията. Всички колеги знаят, че най-големите шедьоври ги правят малките деца. Един академично образован художник трудно би могъл да ги постигне, припомни Събева.

По-големите деца идват в школата целенасочено, за да учат класическото рисуване на композиция, на геометрични фигури, щрихово изграждане на обемите в пространството. При тях нещата са по-сериозни и концентрирани. Александрина подготвя ученици, желаещите да кандидатстват архитектура или рисуване.

Независимо от възратта винаги са добре дошли и по-възрастни любители на изобразителното изкуство. Изкуството в чистия си вид има за цел удоволствие и разтоварване на човека. Затова всеки трябва да може да изживее вътрешни емоционални излияния върху листа, убедена е тя.

След като завършва промишлен дизайн в Казанлък, Александрина Събева се дипломира във Великотърновския университет със специалност живопис. Има работи с тушперо, въглен и други графични материали, но в 9-те си самостоятелни изложби се е изявявала най-много с маслена живопис. Предпочита да рисува пейзажи от натура. Била е преподавател по изобразително изкуство в няколко плевенски училища. В момента концентрира творческата си енергия, за да подготви поредната си самостоятелна изложба. В плановете й фигурира и издаването на книга. "Това са мои стихове и философски разсъждения за живота, човека, изкуството от 15-ина години, които мисля да издам в две части. На изложбата ще представя и книгата си", решила е авторката на платна и стихове. Двойната изява ще е през есента.


 Поетесата Мая Христова:

 

Красотата е всичко, което не се вижда с очи

 

Мая Христова е носител на първи награди за поезия от литературния конкурс "Дарование" през 2000 г., 2001 г. и 2003 г., а през миналата година става втора. Тя получава диплом от 9-я национален конкурс за идеи "България - нашият общ дом" през 2002 г. и диплом за отлично представяне на тема "Моето коледно послание" на конкурс, организиран от ЦРД през 2003 г. През миналата години е удостоена с отличие за поезия от националния литературен конкурс "Ний всички сме деца на майката земя".

12-класничката от ГПЧЕ Мая Христова е сред най-новите членове на плевенското Дружество на писателите. Сериозното й развитие започва в литературен клуб "Огледало". Неин учител и критик е Лалка Павлова.

Независимо от литературните си увлечения Мая ще кандидатства с биология в софийски вузове. Накъдето и да продължи професионалната й реализация, поезията винаги ще я съпътства, защото е вътре в нея и не може да бъде изкоренена, обяснява тя. Пиша най-вече за човешката болка. Когато човек е тъжен и прочете нещо за болката, ще се почувства разбран, убедена е Мая.

Творческите провокации за нея са предимно личните й преживявания. Сяда и пише на един дъх. Ако стихотворението не се получава, го оставя настрани. Обича да пише преди да си легне. Но само ако й идва отвътре. Иначе се получава насила. Мая пише и за любовта, която вече смята, че познава. Но и тези й стихове са тъжни. Те разказват за изживяни разочарования, изгубени надежди. Нямам ведри, оптимистични стихотворения. Пиша как разбирам красотата. Според мен тя е всичко, което трудно може да се види с очи. Тя се възприема с чувствата, разбрала е за своите 18 години девойката. Отчита, че не е живяла толкова дълго, че да пише за всичко, но има ясен и точен критерий за добра поезия - ако изтръпва вътрешно, докато чете едно стихотворение и й се иска да го прочете още 10 пъти. Същото е като с хубавата музика - трябва да те побиват тръпки, споделя тя. Обича творчеството на Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков, Шели, Бодлер.

Още е рано да издава своя стихосбирка, смята Мая, защото няма самочувствие на творец. Когато хората я опознаят и достатъчно професионалисти оценят таланта й, тогава ще издаде стиховете си. А до тогава младата поетеса ще излива чувствата си в ритъм и в картини - рисуването е другата й страст.

ТИ

Ти ми даде всичко.

Събрал бе в шепи целия ми свят

и нищо не разсипа...

Научи ме да дишам сред омразата,

в която рухват дните.

Дари ми сила

и зачеркна с нея всеки страх,

че мястото до мен ще бъде празно.

Усмивката ми върна с вярата,

че нищо в болката ни днес не е напразно.

А с погледа си ми поднесе слънцето

когато във мечтите ми валеше

и над мен като крила разстла простора.

Ти цялата Вселена беше.


 МАЩАБНО И ЗРЕЛИЩНО

 

Публиката ще участва в "Калигула"

 

Мащабна и зрелищна ще е реализацията на пиесата "Калигула" на Ал. Камю, научи "BG Север" от режисьора Александър Галпериан от Израел. Той е замислил публиката да получи роля по време на спектакъла, но каква точно ще е тя, остава тайна до премиерата.

Любопитно е, че в жанрово отношение се прави една транскрипция - ще бъдат застъпени елементити на хепънинга, които подчертават социалния план в тази иначе интелектуална драма. Аз никога не тиражирам в моята практика постановки, т. е. това се прави за пръв път по този начин, каза Галпериан. Мащабните му намерения ще бъдат осъществени и с помощта на сценографа и авторката на костюмите, които са преподаватели в Художествената академия в София. Спектакълът ще носи белезите на съвремнните медийни изразни средства.

На въпроса: "Защо "Калигула"?" Галпериян отговори, че е провокиран от нивото на драматургията, мащаба на проблемите, задачите, с които трябва да се преборят артистите. Пиесата е бисер. Всеки театър в света я има като етапно заглавие. Нашата задача е тя да е определен етап от живота на плевенския театър, оповести режисьорът.

Фронтът на работа е много широк. Една невероятно сложна музикална партитура - музиката на Вангелис, поставя актьорите дори понякога в позиция на партньори на музиката, т. е. музиката поема функции и задачи в действието.

Иван Добрев

играе Калигула

Галпериан смята, че ролите в пиесата дават шанс на всички актьори да се променят да неузнаваемост. Разчита това да се случи и с Иван Добрев. Би трябвало да успее да интерпретира не себе си, а Калигула като едно впечатляващо зрелище. Да рисува ролята като живописно пано с много ярки бои, смята Галпериан. 12 артисти поемат основния дял на драматургията, но още толкова ще се появят на сцена. Или: "Целият театър ще се яви в защита на тази история."

Експериментът

"Опитваме се да намерим много убедителна защита на гледната точка. Съществува наложено клише в света за Калигула. Камю пише тая пиеса през 1937 г. като самият образ на Калигула влиза в противоречие с историческите факти. Премиерата излиза през 1946 г. след войната. Цялата френска критика оценява тази драматургия ката философска драма - за голямо учудване на Камю. Днешното време е с друга динамика и си позволяваме да интерпретираме Камю. Експериментът се свежда само до една по-голяма компресия на действието, извеждане на друга динамика, тълкуване на образите", анализира режисьорът.

Предизвика-

телството

То е доста дяволско. Анализирайки живота на българина, като че ли му се иска да е малко от лошите, са наблюденията на Галпериан. В главата на всеки сигурно не веднъж възникват процесите, които владеят и Калигула. Но човешката душа не винаги е тъмница и могат да се прочетат много индиректни паралели - със съдбата на този човек, с опита му да промени света около себе си. Една филосифия се проектира в един умствен проблем и довежда до социални измерения. Всичко това предстои да бъде изградено на сцена, сподели намеренията си режисьорът.


Японският посланик идва за концерт на Плевенската филхармония

 

Японският посланик ще слуша концерта на Плевенската филхармония тази вечер, 1 април, от 19 ч. Солистка ще е неговата съпруга Фумие Фукуи, която ще свири първи концерт за пиано и оркестър от Шопен. Японският диригент Шунго Мориама ще дирижира концерта. В него ще участва и японското сопрано Ери Ота, която ще изпълни песни от японски композитор. Ще звучи и 8-а симфония от Шуберт. Утре, 2 април, се открива курс за диригенти и инструменталисти от Япония.

След 28 спектакъла в Испания на 20 март приключи поредното турне на филхармонията. В Толедо, Албасете, Сарагоса, Логроньо, Витория и други големи градове гледаха спектаклите на "Мадам Бътерфлай" от Пучини, информира шефът на културния институт Ивайло Атанасов. Според него всяко следващо турне е по-добро от предишното от чисто професионална гледна точка и всички са доволни. Имаме договори за две години напред, което е показател за високото ниво на оркестъра, дъпълни още той. В спектаклите участва хор от Япония. Диригентът Крис Нанс е от Щатите, солистите са от Италия, Испания, Франция, Румъния, Аржентина, Южна Корея.

Следващите две заглавия, с които ще пътуват в Испания през октомври и ноември филхармониците, са "Тоска" и "Дон Кихот" от Пейзело - предкласична опера, която не е поставяна изобщо в България. С нея те ще се включат в честванията по повод годишнина на Сервантес. Догодина предстоят оперите "Травиата" и "Сватбата на Фигаро".

"Нещо, на което много държа, е на всички реклами и афиши да пише Плевен, България. Продължавам да твърдя, че ние сме единственият културен институт в този град, който прави нещо за имиджа на културния живот на Плевен в страната и чужбина", подчерта Атанасов.

На 21 април Съюзът на композиторите е поканил музикантите да свирят в зала "България" произведения от български автори. Концертът ще се записва от Националното радио. Другото събитие в столицата е съвместен концерт със световноизвестния цигулар Олег Криса, който е последният жив ученик на Давид Ойстрах. Той ще изпълни една изключително тежка програма, включваща три концерта в една вечер - Шмитке (концерт, който е посветен на него), Брамс и Моцарт. Много искам и плевенчани да станат съпричастни с това изживяване и правя всичко възможно да намеря средства, за да се случи и в Плевен, информира директорът.

Пак през април - на 25-и, ще е премиерата на балетната постановка "Куклената фея", поставена от Виолета Радева. Участват 120 деца. Това е единствената подобна формация в страната, която реализира постановки с оркестър на живо, припомни Атанасов. Диригент ще е Славей Тинчев. Вече са готови декорите и са продадени 12 спектакъла. В заключение Ивайло Атанасов каза, че всички бъдещи изяви на филхармонията в Плевен са в условно наклонение, тъй като ако не се реши проблемът с читалище "Съгласие", което е неразделимо свързано със симфоничния оркестър, съдбата му не е ясна.


 УСМИВКИ


 Гостува ни плевенският клуб на сатириците

 

Първи април и ние

 

Цветан РОЗОВ, председател на клуба на сатириците в Плевен

 

1 април, наситен с остроумия, емоционална духовност и разбира се с опашати лъжи, е тачен още от древността. Летописното начало обаче датира от 1466 година, когато бургундският херцог Филип и неговият шут устройват безконтролни веселби и закачки. Не остават назад и другите европейци: французи, англичани и испанци, които очаквали с нетърпение 1 април, за да се веселят и бичуват деспотизма. Петър Велики в Русия също бил поклоник на шегата и на този ден устройвал шумни тържества.

У нас, по неофициални данни, Първи април като ден на шегата и лъжата води началото си от 1880 г. В едно столично кафене се събират млади интелигенти, завършили образованието си в чужбина, и по тамошен образец се надпреварвали да разказват вицове и анекдоти за управници и богаташи. Постепенно на тази дата започва да се лъже не само по улици, кафенета и дюкяни, но и в домашна обстановка. Лъжата понякога ставала част и от държавната политика. Но... само тогава ли?

Първи април идва и си отива. Като спазваме обещанието на дедите си, трябва да го насищаме с добронамерени шеги и закачки. А хумористите са го избрали и естетизирали за свой празник.

Плевенските автори, членуващи в клуба на сатириците, ще го отбележат и тази година по един достоен начин, и то (забележете) за 41-ви път.

Пожелавам на всички приятели на хумора и сатирата повече усмивки не само на 1 април, но и през годината. И както красиво е казано в едно стихотворение: "Когато старост ви обори, да бъдат бръчките от смях".


Консенсус

 

Адалберт НИКОЛОВ

На кръглата маса седнаха кръглата маса и многоъгълните маси.

- Няма да се оправи тая държава докато на всички маси не изрежат ъглите и станат кръгли - заяви кръглата маса.

- И ние, ъгловите маси, си имаме своите предимства - каза квадратната маса.

- Само който е седял на ъгъл може да оцени предимството на кръглата маса - вметна правоъгълната маса.

- Само на кръгла маса може да се стигне до консенсус - каза кръглата маса и извади две бутилки коняк.

Масите станаха и изпиха по една чаша на екс. Наляха си още.

- Точно така - каза квадратната маса.

- Ама разбира се - потвърди правоъгълната маса.

- Вдигам тост за това, че пак на кръгла маса стигнахме до консенсус.

След това многоъгълните маси си свалиха бутафорните ъгли и станаха кръгли. А кръглата маса извади още коняк. Победата трябваше да се отпразнува.


През прозореца

 

Илко ИЛАРИОНОВ

Тя беше красива. Имаше дълги крака. Сигурно сочни гърди. Лице бяло. Очи черни и страстни. Устни големи и властни. Стройна като фиданка. Гъвкава като пепелянка. С една дума, обаятелна. С две, влюбих се. И всяка сутрин ставах рано и я гледах през прозореца как чака автобуса. И как само го чакаше! С грабваща сърцето ми женственост. Да, това момиче заслужава моята обич, казвах си аз. Трябваше да й кажа всичко. Ей тъй, право в черните очи. Спокойно и трогателно.

Не трябваше да изпускам шанса, с който ме даряваше съдбата. Грабнах пет билета и литнах като в някакъв сън.

Бях вече съвсем близо. Билетите се изпотиха. Дъхът ми спря, да не духа по врата й.

- Извинете!

Тя се обърна. Подадох билетите.

- Заповядайте!

Трескавото ми съзнание погълна нейния отговор.

- Какво искаш бе, нещастник! С тия билети мислиш да ме...

Черните очи избледняха. Краката й се скъсиха. Устните й се размазаха по сухото лице.

Тя беше грозна. Грозна като смачканите билети, вече на никого ненужни.

През прозореца не всякога се вижда добре.


Дядо Матейко се завръща

 

Динчо ХРИСТОВ

Като се разнесе новината, че дядо Матейко се завръща от оня свят, мнозина от градеца не повярваха. Шега си бе правил много пъти старецът преди да посети отвъдното, така че всички очакваха и тази небивалица да се опровергае.

Но не би. Видели го негови комшии отзарана в Учиндолското бранище, крачи към дома си сърцато, пременен, нагласен...

- За какво ти домиля, дядо Матейко, та се завръщаш?

- Да сте живи и здрави, чада! За какво ми домъчня ли? Най-много за тонуса, който имате тука, на земята. Да усещаш всеки ден и час напрежение от новите цени, постоянно да си нащрек да не те бият, ограбят или изнасилят, да прощавате... Ама това ти дава импулс. А то това горе, си е жива умирачка втори път. Няма цени, всичко свободно, изобилие... Няма кой да те напсува барем един път. Абе скука, просто да се вкисне човек. Е, за магаричката също ми дожаля, а и за баба ви Матейца...

- Че само за това ли си бил три дни път?

- Да ви кажа право бях забравил да си платя таксите за тока и парното (посред лято), за водата също... Казах на Свети Петър, а той праведникът се уплаши, даде ми веднага отпуска и рече: "Върви, кай, дядо Матейко, щом е такава работата. По-скоро върви, щото с тях на глава не се излиза. Много са строги. Само взимат, а не връщат никога! Ще обложат там, на земята, бабичката с лихви, та не може се оправи фамилията до девето коляно..."

Дядо Матейко въздъхна тежко и продължи:

- Но аз като се върна там, горе, ще предложа на Свети Петър: тия от контингента му, които са за пъклото, да си плащат и там таксите за парното, тока и водата с увеличението всеки месец. Друго мъчение и ад не им трябва. Това им стига!


На къси вълни

 

Цветко МАРИНОВ

Учителка по български език накарала учениците да напишат нещо в рима. Иванчо написал: "Кака Душка, попа душка".

- Къде е тука лириката? - попитала учителката.

- Може и да няма лирика, госпожо - отвърнал хитро всезнайкото, но той ще изплаща апартамента й.

 

* * *

Двама съседи разговарят:

- С тъщата сме на нож и това много ме притеснява.

- Защо?

- Защото не знам у кого е дръжката.

 

* * *

- Мъжете сме облагодетелствани от природата - подхвърли веднъж бай Делю Зевзекът.

- Защо? - го попитаха.

- Един мерак стига за нас. Докато при жената освен мерак ще трябва да се намери и мераклията.

 

* * *

Мъж откровеничи пред личния си лекар:

- Докторе, хвърлил съм око на съседката. Какво да правя?

- Ще ти дам направление за хирург и ортопед. Все едното ще ти потрябва.

 

* * *

Възрастен мъж пътува с влака в компанията на млада и съблазнителна жена. Гледал поразголеното тук - там и не издържал:

- Госпожо, срам, не срам...

- Не се притеснявайте сега - усмихнала му се разбиращо дамата. - Срамът ви ще дойде след като слезем.


 БИЗНЕС


Община Плевен си присвоява правата върху 4,7 дка в Кранево

 

Срокът за наем на хотела край морето удължен, опозицията сезира областния

 

Еми СТАЛЕВА

На последната сесия на общинския съвет в Плевен постъпи предложение от кмета Найден Зеленогорски за удължаване на срока на договор за наем със 7 години, който включва хотел на четири етажа със застроена площ от 1 080 кв. м и дворно място от 4 700 кв. м в с. Кранево, община Балчик.

Предложението бе направено въз основа на молба от наемателя ЕТ "Стефани - Стефка Игнатова". Тя е съпруга на известния плевенски ресторантьор Антоан Игнатов, в момента съдържател на ресторанта на СДС "Лъвчето". Фирмата поискала да бъде продължен срокът на тригодишния договор, подписан на 04.12.2001 г. до 10 години на основание промени в Закона за общинската собственост, където е предвидена тази възможност. Причините да се удължат наемните взаимоотношения, изложени пред местния парламент, бяха: коректност на наемателя и спазване на поетите задължения, нормално функциониране на наетия имот като хотел. На 11. 06.2004 г. бил сключен анекс към договора, съгласно който община Плевен получила допълнително обезщетение за ползване на 2 временни постройки от павилионен тип, които не са били в първоначалния предмет на договора, стана ясно по време на сесията.

Същото предложение бе разглеждано през януари 2005 г., но не бе прието. Подновяването му според кмета Найден Зеленогорски се налага поради предстоящия туристически сезон по Черноморието, а за общинския имот все още няма действащ договор, който да позволи на един наемател да направи необходимата подготовка на базата. Общината като стопанин не е получавала добри доходи от него, а се налагало и поддръжка, която струвало скъпо, бе обяснено на общинските съветници. Стана ясно също така, че наемателят е изкупил дяловете на досегашните съсобственици ОББ и "Агропласмент и търговия" ЕАД, като в момента притежава дял от 23,684% идеални части от собствеността.

На подобна възможност за удължаване на договора се противопоставиха общинските съветници от опозицията. Община Плевен губи от такава сделка, увреден е общественият интерес, твърдяха те.

 

Историята на имота

Още през 1962 г. ТКЗС в с. Беглеж купува от ТКЗС - с. Кичево, 2,8 дка земя и придобива нотариален акт за част от спорната територия.

През 1983 г. от АПК "Девети септември", което включва земята на бившите ТКЗС-та от селата Беглеж, Брестовец, Бохот, Николаево, Пелишат купуват още 1,9 дка земя. Тя се разпределя между петте села на равен квотен принцип и всяко от тях става съсобственик на общата площ от 4,7 дка в Кранево. Тогава там се намира баракова почивна база на ТКЗС - с. Беглеж.

Цялата земя от 4,7 дка е собственост само на ТКЗС-та от посочените села и община Плевен няма никакъв дял от земята. Това е записано в акта за собственост, който е издаден през 1996 г. Дяловете на всяко кметство представляват дяловете на всеки член-кооператор в разпределителния протокол след разпадане на АПК. В баланса на всяка от земеделските кооперации по селата, правоприемници на бившите ТКЗС-та, и до сега съществуват и се отразяват дяловете им от почивна база в с. Кранево. Дори в скицата, която се издава от областния кадастър за земята в Добрич, фигурират като собственици само кметствата и никъде не е упомената община Плевен.

Съществуват реални пълномощия, с които председателите на кооперациите, правоприемници на бившите ТКЗС-та, упълномощават кметовете на петте села да ги представляват при необходимост и да се споразумяват. Затова сега те са недоволни от приемането на подобен текст за отдаване под наем на обекта в с. Кранево, тъй като имат претенции при реална собственост върху земята.

 

Хотелската база

След 1983 г. започва строителството на днешната хотелска база, като за целта се сключва договор за съвместно строителство между АПК "Девети септември", "Агропласмент и търгория" (бившия ОАПС), ОББ, тогавашното "Енергоснабдяване" и община Плевен с участие на квотен принцип. Навсякъде обаче, във всички документи, за инвеститор е посочен АПК "Девети септември". Нещо повече, тогавашното разпределение на дяловете от хотелската част съвпада с разпределението в сегашния акт за собственост. Там е посочено, че община Плевен има приблизително 21% дял, а всяко от петте села по около 8,5%, което общо дава 64%.

През декември 2001 г. упълномощените кметове на селата дават пълномощно на плевенския градоначалник да ги представлява при сключване на договор за отдаване под наем на хотела за 3 години. Такъв контракт е подписан, там за наемодатели са посочени община Плевен, бившото "Енергоснабдяване", "Агропласмент и търговия" и ОББ, клон Плевен.

Хотелската база разполага със 120 легла, две допълнителни пристройки, останали от предишния наемател, които не са предвидени и посочени в договора за наем. Цената на 1 дка земя в Кранево по груби изчисления е от 100 до 120 хил. евро, така че 4,7 дка собственост си е цяло състояние. Сградата по време на отдаването през 1997 г. е струвала приблизително 300 хил. лв.

 

Проблемите

Не съществува документ, където да е записано, че дяловият капитал на кметствата (кооперациите) е прехвърлен на община Плевен, както и за земята - собственост 100% на селата, твърдят юристи. Според тях в момента се подготвят документи за завеждане на дело в Добрич срещу община Плевен за възстановяване и доказване на дяловия капитал на земеделските кооперации.

Община Плевен не е имала право да подписва анекс за двете допълнителни постройки, защото пълномощното от кметовете на петте села е само за договора и времето от 2001 г. Не е ясно още кой и как определи сумата от 1 500 долара като компенсация за наемодателя, чудят се юристи.

Договорът между страните за наем е сключен на 04.12.2001 г. при наемна цена от равностойност в лева на 13 хил. долара годишно без ДДС. При 64 % дял на община Плевен, това прави 8 328 долара или по курса тогава 18 481 лв. за година. Но в края на 2004 г. курсът на долара спада рязко, а в контракта липсва предпазна клауза за подобни валутни катаклизми. Така вместо да получи за трите години 55 444 лв., община Плевен прибира 42 380 лв. Загубата е в размер на 1/4 от очаквания приход или 13 064 лв., сочат данните.

От тази сума петте села като собственици е трябвало да получат 2/3 от парите - приблизително 37 хил. лв. за трите години, което прави по 2 450 лв. за всяко село годишно. Пари, достатъчни за решаване на някои неотложни проблеми, но каквито изобщо не са влизали в изтънялата им хазна. Затова селските кметове негодуват от ограбеното им право да се ползват от собствеността си.

 

Последствията

В крайна сметка размирната точка от дневния ред на общинската сесия, която удължи срока на наемателя на базата в Кранево с още 7 години, бе приета. Това стана след 20-минутна почивка за събиране на гласове от мнозинството в местния парламент.

Опозицията от Коалиция за България обяви, че ще сезира областния управител Николай Маринов, който бил запознат със случая, за спиране на изпълнението на такова решение. Мотивите за тази мярка са в явните закононарушения, извършвани в продължение на години по повод собствеността върху имота в Кранево, на базата на които плевенският общински съвет не може да гласува "за" .

Противниците на взетото решение предложиха да се сключи нов договор (или анекс), след преговори с участието на кметовете на петте села, община Плевен и другите съсобственици. Целта е да се печели от базата в Кранево, но парите да отиват за града и за земеделските кооперации, които досега са били ощетявани. Само по този начин може да бъде защитен общественият интерес на общината.


Губернаторът докара украински бизнесмени

 

Дора ДОНЧЕВА

Областният управител на Плевен Николай Маринов и първият заместник-председател на Николаевска област в Украйна Андрей Туманик подписаха рамкова спогодба за сътрудничество между двете области. Плевенският кмет Найден Зеленогорски и николаевският Владимир Чайка скрепиха с подписите си протокол за намерения за подписване на договор за сътрудничество. Парафирането на самия контракт ще стане вероятно в края на април или началото на май т. г., когато плевенска делегация ще замине за гр. Николаев. При подписване на документите в Плевен беше и посланикът на Украйна у нас Юрий Рилач.

В състава на украинската делегация бяха и четирима представители на бизнеса в гр. Николаев, както и Владимир Дубов, началник на управлението за външно-икономически връзки в областната администрация там. На срещата с плевенски бизнесмени той ги запозна с икономическата характеристика на областта, с възможностите за търговско и производствено сътрудничество. Николаевска област е на 17-то място по население в страната, но е с добре развита и просперираща икономика, запазена и успешно преструктурирана при реформите на прехода. Малкият и средният бизнес са гръбнакът на бюджета, те осигуряват 35 на сто от приходите в него. Средногодишно производството има 10 на сто ръст.

Украинските бизнесмени имаха срещи в плевенски производствени предприятия, посетиха гр. Никопол и пристанището в Сомовит.


Посланик Юрий Рилач:

 

Активно ще се намесвам за развитие на сътрудничеството

 

- Г-н посланик, вие не сте за пръв път в Плевен, как виждате досегашните и бъдещи взаимоотношения на нашата област с украинската с център гр. Николаев?

- Мога да оценя тези взаимоотношения само положително, тъй като аз започнах тези връзки. Когато бях за първи път в Плевен ние с г-н Маринов се договорихме и аз откликнах на молбата му да направим тук изнесено консулство, създадохме бизнесцентър и сега избрах пак по негова молба най-мощния производствен партньор - Николаевска област. Моята мечта като посланик е всичко това не само да завърши с подписване на редица документи, а да има голямо развитие. Защото аз още не съм навършил година като посланик тук, но виждам какво е потребно да идва от България в Украйна и обратното.

- И на какво разчитате?

- Не само разчитам на активност, но и активно ще се намесвам, така че този договор да работи.

- Какъв е стокообменът между България и Украйна?

- Стокообменът вече достига 560 млн. долара. Това представлява ръст от 158 процента в сравнение с предходни години. Ръстът е много активен, това е резултат навярно и от визитата на премиера на България в Украйна, на работата на икономическата комисия с представители от двете страни. За съжаление обаче салдото в този стокообмен е отрицателно за България и добро за Украйна. Украинският внос у вас няколко пъти превишава износа за нашата страна. И затова такива спогодби и конкретни срещи ще допринесат за подобряване на тези търговски взаимоотношения и българските стоки да влизат повече в Украйна. Затова сега организираме изложба на ваши стоки у нас. Трябва конкретно да се работи, и то най-вече от хората, които точно с това се занимават. Тази изложба се организира през май, тя вече става традиционна.

- Има ли интерес към инвестирането у нас от страна на украинския бизнес?

- Освен в търговията, аз считам че доста слабо работим в туристическия бизнес. Има и интереси на наши предприятия да правят съвместни заводи както на украинска, така и на българска територия.


Дават на концесия пристанището в Сомовит

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Министерският съвет пусна за концесиониране две пристанища - дунавското в Сомовит и черноморското "Леспорт". Това са първите портове, които ще бъдат отдадени по процедурата, те са по-евтини и лесно достъпни за българските фирми, твърдят организаторите на надпреварата.

Десетина кандидати вече подадоха документи за участие в търга за пристанището в Сомовит, което надмина очакванията на специалистите от бранша. Дунавският порт е с 3 корабни места, едното за обществен превоз, а другите две - за товари. Сомовитското пристанище има славно минало, но за да се приведе в действие, са необходими големи инвестиции, обясняват познавачи от администрацията.

Предимно български фирми са се включили в надпреварата за порта. Сред тях са "Подемкран" от Габрово, "Елма" - Троян, и "Полимери" на "АКБ Форес". Собственици на руската "Интерпроект", която като местна фирма се надява да спечели, защото има седалище в с. Сомовит, са руски граждани - Артур Борзов и Татяна Борцова.

Екзотичен привкус на концесионирането придава участието на кипърската офшорка "Ларчер трейдинг лимитед". Засега дори в Интернет няма никаква информация за нея.

От пристанищната администрация са обезпокоени от факта, че в концесионирането участват много ограничен брой фирми, които имат представа от такъв вид бизнес. А лаиците в бранша не са в състояние да създадат необходимата организация, както и да предвидят размера на инвестициите.


 АГРОАКЦЕНТИ


Юри Николов, шеф на Държавно лесничейство - Плевен:

 

Бракониерите трябва да отиват в затвора

 

- Г-н Николов, данните са категорични, че Плевенският регион е с една от най-ниските лесистности в страната. Какво се прави по този въпрос?

- Официално процентът на лесистност за Държавно лесничейство - Плевен, е осем. Предполагам обаче, че напоследък с големия обем на нерегламентирана сеч той е паднал по-надолу. За да се променят нещата в момента се залесяват на три обекта тополови фиданки. В с. Крушовене са залесени вече 90 дка, в Българене имаме 60 декара, в Козар Белене - 40 дка. Тази пролет трябва да бъдат създадени като нови насаждения всичко 313 дка, а попълваме още 108 декара гори. Т. е. изсъхналите фиданки, създадени миналата и по-миналата година, се подменят. Площите, които залесяваме в Българене и Козар Белене, са общински и съвместно, по договор с община Левски (те предоставят земята) след 15 години, когато ще се сече тополата, ще ползваме дървесината. Не правим залесяването единствено във връзка със седмицата на гората, а използваме хубавото време, за да извършим ценното лесовъдско мероприятие.

- Намалява ли или се увеличава незаконната сеч в региона?

- Това е един от болните проблеми. Незаконна сеч винаги е имало и трудно би се изкоренила като явление, тъй като до голяма степен проблемите са социални. Много от нарушителите са роми, които нямат работа, нямат друг начин на препитание. От друга страна трудно се охраняват разпокъсаните горски масиви и оттам идват предпоставките за бракониерство. Но бих казал, че напоследък незаконната сеч не се увеличава, тъй като има голям обем ползване от частни гори, в които собствениците си секат съвсем законно и съответно има голямо предлагане на дървесина за огрев. Така че като процент нарушенията не се увеличават, но държат едно доста високо ниво. От началото на годината са съставени 177 акта за констатирани нарушения по Закона за горите, лова и опазване на дивеча и Закона за рибарство и аквакултури. Глобите и обезщетенията са близо 45 000 лв., от тях събраните суми са 2 186 лв. Нищожно е, но събираемостта никога не е била голяма. Впечатленията ми са, че напоследък Агенцията за държавни вземания започна да работи по-ефективно. Вероятно това се дължи на по-добра организация.

- Кой е най-фрапиращият случай на бракониерство, на който сте станал свидетел като директор на лесничейството?

- Най-фрапиращото е, че лица от ромски произход ходят организирано с много каруци, над 10 души и много трудно можем да им се противопоставим. Последният случай беше преди двайсетина дни в село Асеновци. Вечерта към 23,00 ч. четирима от нашите горски бяха на проверка с автомобил "Нива" и установиха, че 13 цигански каруци с по двама-трима в тях, което прави над 30 човека, са навлезли в частни гори. Стражарите нищо не можаха да направят, защото трябваше да се стигне до престрелки и до бой. Горските извикаха полиция, но докато тя дойде, ромите си заминаха. По принцип организираните групи си имат съгледвачи, които известяват, ако забележат някого.

- Кои са т. нар. горещи точки, къде най-много се сече нерагламентирано?

- Например в Червен бряг в т. нар. Маркова могила, която е близо до 5-и квартал. В Търнене, Петърница също. В Славяново малко набезите понамаляха, защото където имаше по-близка гора, те я изсякоха. Същото е положението и около гр. Левски.

- Какво трябва да се промени в нормативната уредба, за да се спре незаконната сеч?

- Смятам, че за повторно нарушение - има хора с по 5 - 6 акта, трябва да има по-строги санкции, включително и лишаване от свобода. Само тогава, когато започнат тези системни нарушители да ги "прибират", могат останалите да се стреснат и да се замислят, че това, което вършат, няма да бъде безнаказано. Защото много пъти глобите остават на хартия. В най-добрия случай ние приберем каруцата и брадвата. Но той след време отива пак. Има много възрастни жени, които като почине старецът продават каруцата на безценица и така се завърта кръгът. А пък в селата Божурица, Биволаре, там изнасят дори по едно дърво на гръб... После още едно и т. н.

- С колко хора и с каква техника разполагате и достатъчни ли са те, за да се справяте с проблемите?

- Плевенското лесничейство разполага с 27 горски стражари. Преди месец получихме от Националното управление по горите нов джип, от РУГ ни прехвърлиха още една "Нива", плюс 5 нови мотора. Тези моторни превозни средства не са съвсем достатъчни за цялостно комплектоване, но все пак са нещо. Проблемът е в това, че един горски държи 4 - 5 села и трудно може да реагира в дадена ситуация, като се има предвид, че той маркира, пише документи, трябва да контролира самата сеч, превозът на дървесината и т. н.

- Има ли в последно време случай на бит или ранен ваш служител по време на акция?

- Не, обратното. През февруари наш служител рани в крака един циганин, който го беше ударил с кол през устата. Все още случаят се разследва, но горският ще бъде оправдан, защото е действал при неизбежна самоотбрана. Плюс това са били на мястото още четирима наши служители, а и на близо е имало патрул на КАТ, от където е подаден сигналът за кражбата.

- Имате ли наказани служители затова, че са нарушили или не изпълняват служебните си задължения?

- 6 човека има наказани със забележка или предупреждение за уволнение след ревизиите, които се направиха през декември 2004 г. Два пъти в годината - в средата и в края се правят т. нар. ревизии на охранителните участъци, където се проверява колко съставени акта има, за колко кубика и това, което се установи, че е отсечено, а за него горският не е съставил акт или констативен протокол, че неизвестен извършител е бракониерствал, се възприема като нарушение и се налагат наказания.

- Започнаха ли пожарите в горите?

- За съжаление, да. Преди седмица в землището на Червен бряг изгоряха 5 декара 28-годишен бор. Това беше първият пожар за тази година. Овчарите например палят нарочно. В региона обаче се палят предимно треви и стърнища.


Дървените "мафиоти" в региона

 

В Плевен гората е застрашена. Не само поради факта, че регионът е с една от най-ниските лесистности в страната - официално 8 процента, но и заради подържащата едно постоянно ниво бракониерска сеч. Оказва се, че в повечето случаи незаконното тарашене из горите е неспасяемо, въпреки усилията на лесничеи и полиция. И ако в други райони на страната т. нар. дървена мафия се развихря напълно, плащайки на апашите да режат на воля и пазейки гърба им от арести, санкции и уволнения, то в областта нещата стоят по малко по-различен начин.

Зад гърба на местните "мафиоти" няма никой. Те работят сами. И за себе си. Не за големи суми и за чужди пазари, а за да "вложат" някой лев в кръчмата, след като са извършили успеша сделка с някой 70-годишен дядо и са му пробутали откраднати дърва за огрев. Тук мафията - това са крадците (предимно от ромски произход), които не заемат високи постове и нямат "почтен" бизнес, а бродят нощем с триони и брадви и опустощават десетки декари гори. Те са организирани и безстрашни. Те са навсякъде. Където минат, след тях остават единствено стърготини и утъпкани храсти.

"Търговците" на дървесина във всяко село са ясни. Знаят се имената им, познават се каруците им. Али Коча от Обнова, Данчо от Горна Митрополия, Шишето от Тръстеник...Те минават и продават на старците дърва - разбира се, по евтино. Какво им пука на възрастните, че трупите нямат марка? Важното е да спестят някой лев. А че по този начин стимулират кражбите, кой ли се е замислял. И спасение няма. Лесничеите садят дръвчета, ромите секат... Наказания няма. Глобите остават на хартия. И така, докато в крайна сметка държавата се намеси със закон и ги спре. Друг начин просто няма.

 

 В страната

 

Над 5 милиона лева са наложените санкции за незаконна сеч

 

5,3 млн. лв. е размерът на наложените санкции за незаконна сеч на дървесина и други нарушения на Закона за горите през 2004 г., но събираемостта на влезлите в сила глоби е едва 7%, сочат данни на Националното управление по горите (НУГ). Над 23 000 са съставените актове през миналата година за различни нарушения в горите. 74 незаконно работещи цеха в страната за преработка на дървесина са затворени през миналата година при съвместни проверки с дирекцията за национален строителен контрол.

Ниската събираемост обаче остава основен проблем, който кара нарушителите да се чувстват безнаказани и да продължават да извършват нарушения, коментират от НУГ. Те настояват за промяна на някои текстове в Закона за административните нарушения и наказания, така че когато лицето няма възможност да заплати съответната глоба и щета, то да полага общественополезен труд.

България е определена за национален координатор на балканските страни по проблемите на незаконното изсичане на горите, които ще бъдат дискутирани на специална конференция на 25 април 2005 г. Форумът предшества министерската конференция по горите през септември в Москва и на него горски експерти от балканските държави ще обменят информация за това как е решен при тях проблемът със сечта, транспорта, търговията и преработката на дървесина, с контрола и охраната на горите. На конференцията ще бъде представено също горското законодателство в отделните страни от балканския регион, както и вариантите при решаване на въпроса с наказателната отговорност след залавяне на нарушителя.

България е предложила да бъде изградена информационна система между страните от Балканския полуостров, а в бъдеще и между страните от европейския регион, която да обхване износа и вноса на дървесина. Така ще могат да се засекат количествата, които се отсичат, транспортират и потребяват, тъй като не е тайна, че голяма част от европейските страни са потребители на незаконно добит дървен материал, посочват от НУГ.


Връщат ниви до края на годината

 

Ниви ще се връщат до края на годината - това гласят промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети от парламента на първо четене. Възстановяването на собствеността върху нивите ще приключи до 31 декември. До края на годината собствениците ще могат да подават искове в общинските служби за реституиране на терените. Според промените в закона се предвижда още земите с неустановена собственост да се предоставят на общините. Те ще могат да ги отдават под наем за не повече от 1 година. Общините ще стават собственици на нивите, които не са потърсени. За страната това са 9,1 милиона декара. Досега това право се даваше след 10-годишен давностен период. Тези земи ще преминават в общинския поземлен фонд. До 10 дка земи вече ще се считат за маломерни и ще могат да се отдават под наем или аренда без търг или конкурс. Промените в закона гласят още, че отчуждените за нуждите на МВР и военното министерство земи ще бъдат върнати на собствениците им.


Стартира целевата линия за торене на слънчоглед

 

От края на март вече е отворена целевата линия, по която земеделските производители могат да кандидатстват пред областната дирекция на фонд "Земеделие" за предоставяне на целеви кредит за закупуване на минерални торове за подпомагане производството на царевица за зърно и маслодаен слънчоглед. Осигуреният за тази цел финансов ресурс от държавния фонд е 12,5 милиона лева, с които ще се подпомогне предсеитбеното торене на 3,125 млн. декара в страната за двете култури. Максималната площ, за която един земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да кандидатстват, е 6 000 дка.

В същото време фонд "Земеделие" финансира част от разходите за торене на посевите с царевица за зърно и слънчоглед, реколта 2005 год. с минерални торове и предоставя на земеделските производители по 4 лева на декар за закупуване на амониева селитра, троен суперфосфат, амофос, карбамид, комбиниран тор и др. Кандидатите попълват лично нужните данни и подписват заявлението в областната дирекция на фонд "Земеделие" в присъствието на директора и експерта, отговорен за входящия дневник. При подаването на заявлението задължително присъства и директорът на областната дирекция "Земеделие и гори", или упълномощен негов представител. Данните от заявлението се вписват във входящия дневник по реда на тяхното подаване. Срокът за усвояване на средствата е 20 май 2005 год. Земеделските производители се задължават да възстановят целевия кредит заедно с дължимата годишна лихва в размер на 3 на сто до 9 декември 2005 г.


Пожароопасният сезон тази година продължава до 9 октомври

 

Пожароопасният сезон в горите тази година започна на 25 март и ще продължи до 9 октомври, съобщават от Министерството на земеделието и горите. Това гласи заповед на началника на Националното управление по горите инж. Илия Симеонов. През този период държавните лесничейства, дивечовъдните станции и дирекциите на природните паркове се задължават да поддържат постоянна повишена бдителност и активност на целия персонал. Съвместно с регионалните служби "Пожарна и аварийна безопасност" (РСПАБ) трайно ще се обозначават терени и ще се информира местното население за участъците с повишена пожарна опасност.

В цялата страна вече са в ход проверки за степента на изпълнение на противопожарните мероприятия от собствениците на горски имоти, както и готовността им за овладяване на горски пожари. При проверките особено внимание ще се обръща на направата на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици около земеделски земи, вилни зони, туристически хижи, почивни домове, служебни и жилищни постройки, складове и др., е записано в заповедта.

Въвеждат се денонощни дежурства по график и по утвърдена схема се оповестяват всички нива в Национално управление по горите, неговите структури и специализирани териториални звена, както и национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" и "Гражданска защита".


 СПОРТ


 

Баскетбол

 

Цецо Антов изхвърли Георги Младенов от турнира за купата

 

Президентът на "полицаите" Асен Христов беснее в зала "Балканстрой"

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ
Лукойл Академик - Черно море Интеркомгруп и ЦСКА - Спартак (Плевен) са двойките за полуфиналите в турнира за Купата на България по баскетбол (мъже). “Файнъл Фор” е от 1 до 3 април в зала "ДЗУ" в Стара Загора. Миналата седмица плевенските баскетболисти отстраниха трудно Спартак Евроинс МВР в най-интригуващия сблъсък на четвъртфиналите. Първият мач в столицата завърши при относително благоприятен резултат за плевенчани, въпреки загубата. За момчетата на Цецо Антов оставаше задачата да победят с повече от 3 точки разлика. Това се оказа постижимо и след 89:82 Спартак се озова във финалната четворка за купата на страната. И двата мача с "полицаите" бяха изпълнени с много перипетии. В столицата гостите от Плевен играха откровено слабо, а стрелец №1 в първенството Илия Станков беше незабележим и завърши с изключително скромните за него 9 точки. Лишени от едно от най-силните си оръжия - стрелбата от далечно разстояние на Станков, баскетболистите на Спартак разчитаха в София предимно на стабилния Хриси Димитров, който и в тази среща се нагърби с лидерски функции. Той завърши срещата с 18 т. и вкара няколко решителни коша в последната четвърт, когато Спартак стопи разликата на домакините. Най-добрият играч на Спартак в първия плейоф обаче безспорно беше ветеранът Петър Петров, който освен че реализира 24 точки, успя да компенсира неубедителната игра на другите центрове в отбора. Домакините от Спартак Евроинс МВР атакуваха най- често през Дечо Коешинов, завършил с 25 т. На обичайното си ниво беше и центърът Господинов. Даниел Димитров също се включи успешно и помогна на по-младите си колеги да задържат макар и минималната си преднина преди реванша. Тя обаче се оказа недостатъчна. Плевенският Спартак макар и трудно, успя чак в последнтата четвърт да излезе напред, за да приключи като победител четвъртфиналния сблъсък. В много отношения и вторият мач приличаше на първия. До края на третата четвърт имаше развновесие на терена, което доби и цифрово изражение 61:61. В решителните минути обаче отново Хрисимир Димитров (31), подпомогнат от Петров (12) и Коцев (11) дадоха необхдимия аванс за своите. И във втория двубой голямото разочарование за плевенската публика беше Илия Станков, който и в тази среща вкара само 9 т. Въпреки усилията на Дечо Коешинов, неговите съотборници не намериха сили да се противпоставят на плевенския тим и логично излязоха от турнира. Излишни нерви демонстрира пред плевенската публика президентът на гостите Асен Христов. Той оспорваше всяко съдийско решение, когато "полицаите" започнаха да изостават в резултата. Христов си позволи и да влезе в игрището, възползвайки се от толерантното отношение на охраната на мача. В крайна сметка нито съдийските отсъждания, нито изпълненията на клубния шеф на столичани промениха картината на терена.


Волейбол

 

Плевенчанки с пълен актив в домакинския турнир

 

Волейболистките на Спартак (Пл) постигнаха три победи като домакини в третия финален турнир на първенството. Така плевенският отбор зае третото място в класирането преди началото на последния турнир, който започна вчера (31 март) в залата на ЦСКА. След неговия край ще стане ясно крайното класиране от тази фаза и ще бъдат определени полуфиналните двойки.

Първият мач в Плевен на миналия турнир за момичетата на Виолета Антонова беше най-тежък. Плевенчанки се наложиха в петгеймов трилър срещу водения от националния селекционер Мирослав Живков тим на Славия Жар компютърс. В отбора на Спартак 96 имаше кадрови проблеми преди началото на турнира заради контузиите на три основни състезателки. Тези проблеми проличаха още в първите два гейма, които бяха спечелени от славистките, главно заради високата блокада и успешната игра в нападение на лидерката в състава на гостите Страшимира Филипова. Плевенските волейболистки обаче успяха да стигнат до пълен обрат и по този начин се реваншираха за загубата от Славия на миналия турнир. Тогава плевенчанки също водеха с 2:0, но после паднаха с 2:3. Последва голямата изненада в турнира - домакините обърнаха с категоричното 3:0 най-добре представящия се до този момент отбор във финалната четворка - Левски Сиконко. Победата за Спартак 96 не дойде лесно. И трите гейма се оказаха много оспорвани и резултатът в тях се движеше "точка за точка". Плевенските волейболистки обаче проявиха повече характер в решителните моменти. В този мач с изявите си блеснаха Ненчева, Тодорова и Петрова. Последната жертва на плевенчанки стана ЦСКА. Червените отстъпиха с 1:3, въпреки че взеха първия гейм с 26:24.

В останалите три части момичетата от София отстъпиха на 15, 22 и 26. Въпреки това ЦСКА остава начело преди последния турнир от Файнъл Фор на шампионата, на който е домакин. Втори са волейболистките на Левски Сиконко, следвани само на една точка разлика от Спартак 96. Славия изостава значително на последното място, преди да бъдат изиграни последните мачове от тази фаза на първенството.


Футбол

 

Белите орли се опъват на шампиона

 

В контролна футболна среща вторият плевенски тим Белите орли оказа сериозна съпротива на шампионите от Локо (Пловдив) на собствения им стадион в квартал "Лаута". Плевенчани започнаха мача без притеснение срещу титулярния състав на чернобелите. Пловдивчани не превъзхожддаха с нищо третодивизионния си съперник, но в 10 мин. Георги Илиев се възползва от свободното пространство пред вратата на Иван Георгиев и с диагонален удар откри резултата. Веднага след вкарването на топката в игра от центъра гостите от Плевен организираха атака, завършила с гол на капитана Цветан Петров, който се завърна в игра като титуляр. До полувремето играта се водеше в центъра на терена, като и двата отбора нямаха много шансове за гол. На почивката в състава на Локомотив бяха извършени няколко смени, които оживиха играта на смърфовете. Началният домакински натиск в първите минути на втората част доведе до гол на Бобан Янчевски с глава. Техническото ръководство на орлите също използва възможността да изпробва повече футболисти в контола срещу сериозен съперник. До края на двубоя гостите поизчерпаха съпротивителните си сили и логично резултатът стана 3:1 за Локомотив. Последният гол вкара от дузпа Иво Михайлов в 59 мин.


С нов треньор Спартак ще си връща лидерството

 

Мирослав Миронов извежда тима срещу гостите от Пирин 1922

 

След загубата в Сандански с 1:3 клубното ръководство на плевенския Спартак направи треньорска рокада. На мястото на Димитър Соколов, който пое отбора в началото на шампионата, беше привлечен известният специалист Мирослав Миронов. Лично президентът на клуба Пламен Николов обясни пред медиите, че смяната на треньора не е продиктувана от недоволство към работата на Соколов. Той остава на поста главен селекционер в Спартак, а Мирослав Миронов ще отговаря пряко за работата с представителния тим. Президентът Пламен Николов заяви, че ръководството е прибегнало до този ход, за да се опита да мотивира футболистите. Според клубните шефове на Спартак след успешния завършек на есенния дял футболистите са се поотпуснали и не се раздават достатъчно в подготовката и в самите мачове. Ръководството на Спартак направи и още една структурна промяна в управителното тяло на клуба. Беше закрита позицията технически директор, която досега заемаше легендата на плевенския футбол Пламен Гетов. Междувременно столичен ежедневник забърка скандал, в който бяха намесени клубният бос Пламен Николов и кметът на Плевен Найден Зеленогорски. Според публикацията градоначалникът натискал за смяната на президента Пламен Николов, който се обявил за противник на сегашното ръководство на БФС. В специално съобщение до медиите Зеленогорски отрече да се е опитвал да влияе върху клубната политика на ПФК Спартак. Според кмета няма никаква възможност той като представител на местната власт да участва във вземането на решения в един частен клуб, още по малко да оказва натиск. Пламен Николов също нарече "пълни глупости" писанията, които правят прогноза, че президентът на Спартак ще бъде отстранен. Аз преди всичко защитавам интересите на собствения си клуб, а не на БФС и винаги ще бъда последователен в поведението си - така коментира Николов слуховете, че е в обтегнати отношения с шефовете на "Кърниградска".

Въпреки промените и известното напрежение през последната седмица, футболистите на Спартак започнаха тренировки с новия си наставник Мирослав Миронов. Той има тежката задача да възстанови самочувствието на отбора преди мача с Пирин 1922. Гостите са един от най-сериозните конкуренти за влизане в А група. След загубата на Спартак от Вихрен благоевградчани не крият амбицията си да си тръгнат поне с точка от стадион "Плевен". Пред домакините няма друга алтернатива освен победа, за да излезе Спартак отново с едни гърди напред в битката за промоция в елита.


Шахмат

 

Красимир Русев се класира за финала на държавното първенство

 

Красимир Русев от Спартак Плевен XXI се класира за финала на държавното индивидуално първенство по шахмат за мъже, което ще се състои през месец май в Плевен. Това той постигна след като се класира на второ място на полуфинала, който се състоя от 19 до 25 март във Велико Търново. Той се проведе в 9 кръга по Швейцарска система и в него взеха участие 64 състезатели, между които един гросмайстор и седем международни майстори. Красимир Русев набра 7 точки, колкото има и победителят Владимир Петков от Локомотив (Пловдив). Първите шест добиха право да играят на финала в Плевен.

В турнира играха още 8 състезатели на Спартак Плевен XXI, всички в юношеска възраст. Светозар Цеков набра 6 точки и остана на половин точка от челната шестица. С шансове през време на турнира бяха Илиян и Пламен Младенови, както и Момчил Николов, финиширали с 5,5 точки.


Карате

 

Пълна кошница с медали за клуб "Петромакс"

 

Шест първи, седем втори и шест трети места завоюваха каратеките на плевенския клуб "Петромакс" на зоналното първенство за деца, което се проведе във Велико Търново. В турнира участваха 170 състезатели от 12 отбора. Плевенският тим, воден от инструктурите Десислава Лачовска и Мирослав Минков, игра и в трите дисциплини - ката индивидуално и отборно и кумите индивидуално. Индивидуални първенци в своите категории станаха Йордан Борисов - кумите, Николай Спасков - кумите и ката, Пламен Тодоров - кумите и ката, Тина Теофилова - ката, Николай Гроздев - ката. Сребърни медали завоюваха Александър Пецорански - ката, Йоана Пецоранска - ката, Любомир Марков - кумите, Георги Пасков - ката, Магдалена Иванова -ката и кумите. Трети места заеха Александър Пецорански - кумите, Йоана Пецоранска - кумите, Ивайло Борисов - кумите, Тина Теофилова - кумите, Николай Гроздев - кумите.

В дисициплината ката синхрон момичетата останаха втори след загуба на финала от отбора на домакините, а момчетата се класираха на трето място.

В момента плевенският клуб се подготвя за републиканско първенство - старша възраст и младежи, което ще се проведе на 2 и 3 април в Хасково.


 ШАРЕНО


Пинг-понг

 

Големите гърди вече не са на мода

 

Само дъртаците си падат по внушителните балкони

 

Бозка СИЛИКОНОВА

Големият бюст вече не е на мода, сензационно разкри новосъздадена социологическа агенция в Плевен с претенциите да е национална (името й не споменаваме, тъй като още не е заработила пари за реклама). С това се потвърждава известната максима, че едрите гърди са като тройка кюфтета и халба бира, а малките - като ягоди и шампанско. В социологическо проучване, претендиращо да е представително за страната, ескпертите се натъкнали на отговори, които коренно променят мнението за българина и неговите вкусове. Близо 60 процента от антетираните мъже твърдят, че предпочитат жени с малки или средни гърди. Това са предимно представители на силния пол между 25 и 45 години. Само 25 на сто от кавалерите, и то на възраст 45 - 55 години, заявяват, че изпитват неустоим сексуален порив при вида на едър бюст. Всички анкетирани обаче признават, че харесват стегнати и добре поддържани вторични полови белези. Жените с по-малки размери отпред са истински тигрици в леглото, докато притежателките на по-фрапантни форми са в известна степен лениви, става ясно от данните в проучването.

Все повече се харесват дребни и слаби жени, докато по-едрите отстъпват. За близо 70 процента от мъжете глезените, прасците и задните части са от изключетелна важност, когато се касае за избор на сексуална партньорка. В България все повече се тачи т. нар. "бразилско дупе", сочи проучването.

Промяната във вкусовете на мъжете се обяснява с навлизането на европейските културни и естетически ценности у нас. Според традиционните представи българинът се славеше в миналото като сексуален звяр, който се възпламенява при вида на по-едри заоблености в женското тяло. Днес обаче наследниците на Бай Ганьо проявяват по-изтънчен вкус. Малките и средни гърди предполагат стройно тяло, което все повече се харесва. Според изследването големите балкони нито се харесват на по-младите мъже, нито ги привличат сексуално. Изненадващ е и друг резултат от анкетата - колкото по-нисък и слаб е един донжуан, толкова повече го привличат по-налетите форми. Психолози обясняват влечението на мъжете към обемистите млечни жлези с факта, че те подсъзнателно не са се откъснали от майките си и имат нужда да бъдат приласкани. Онези, които изразяват предпочитания към малък бюст, са естети, суетни и амбициозни. Внушителните предни тежести се нравят на хора с основно и средно образование, докато пингпонгите са в естетическите критерии предимно на висшистите. Проучването обаче не дава категоричен отговор на въпроса какъв е изходът от дилемата: "Големите ц..и разсейват е..ча", или "Пиене без мезе не върви".

20 на сто от мъжете в България са правили секс с жена, която има силиконови подплънки, но само 5 процента от тях биха повторили и твърдят, че изкуствената тъкан ги отблъсква. Странно е обаче, че голяма част от дамите продължават да смятат, че ще впечатлят половинката си с неестествено раздути големи гърди. В изследването е цитиран случай, при който семейна двойка е стигнала до развод, след като съпругата изненадала любимия си със силиконов бюст.


Самоук жонгльор подхвърля топки и бухалки по улиците на Плевен

 

Кирил Христов мечтае да работи в цирк и да подобри рекорд на Гинес

 

Поля ТОМОВА

Самоук жонгльор вече седем месеца забавлява плевенчани. 32-годишният Кирил Христов демонстрира изкуството си в центъра на града и е на път да достигне световния рекорд в подхвърляне и хващане на топки. Младият мъж е от Горна Оряховица, започнал да се занимава с жонгльорство преди 11 години. Тогава гледал представление на московски цирк по телевията. Направили му огромно впечатление клоуните, които умело боравели с топки и бухалки. Решил да опита и установил, че се справя лесно - явно има дарба. Всеки ден Кирил тренира най-малко по три часа. Престрашил се да изнесе изкуството си пред хората и започнал да забавлява жителите на родния си град. Случайно го забелязъл мениджър на малък пътуващ цирк и го поканил на гастрол. “Четири месеца обикаляхме от град на град, живеех във фургон, но бях адски щастлив. Разбрах, че това е моят живот и моята съдба. Обичах миризмата на цирка, очите на децата, когато излизах на манежа”, споделя Кирил. Циркът обаче фалирал и за актьорите вече нямало работа. Самоукият жонгльор се върнал в Горна Оряховица, но установил, че там вече няма възможност да прави нищо друго, освен магическата игра с топки и бухалки. Тръгнал от град на град, за да показва изкуството си и да припечели пари. Най-добре се чувствал по морето, където повече хора се спирали и доста пари пускали в кутийката му. През август миналата година дошъл за пръв път в Плевен. Градът го впечатлил с хората и зеленината си. Затова и до днес Кирил Христов може да бъде забелязан из центъра, да подхвърля уредите си.

Мечтите му обаче са много по-големи от това да бъде уличен циркаджия. “Мечтая да покоря рекорда по жонглиране с топки. Тогава може да ме забележат от някой по-голям цирк и да ме наемат…”. Сега Кирил жонглира със седем топки и пет бухалки. Прави невероятни движения, за да улови въртящите се във въздуха предмети. Разрешава на тези, които искат, да опитат с него. Някои успяват. Продължава да усъвършенства своето хоби, което е превърнал от мечта в начин на живот.