Брой 9                                                    

4 - 10 март 2005 г.


 СТРАНИЦА 1


Плевенските кина отидоха на кино

 

Стойне Ханджийски разпродал салоните на безценица

 

Преди 6 години бе взето решение бившата държавна "Кинефикация" в Плевен да бъде приватизирана чрез РМД. Вместо да се изпълнява договорът, започва разпродажба на кината и преследване на лични интереси, твърдят акционери в "Плевенфилм 99" АД, което се явява наследник на "Кинефикация". Автор на крупните далавери е изпълнителният директор на дружеството Стойне Ханджийски, установи журналистическо разследване на "BG Север".

На 12.09.2002 г. шефът продал кино "Димитър Благоев" за смешната сума от 170 000 лева, и то при данъчна оценка към този момент от 627 000 лв. В крайна сметка като постъпления в дружеството са влезли едва 23 000 лв.

Аналогична е историята с киното в гр. Пордим, което е харизано само за 6 000 лв.

Данъчна ревизия в "Плевенфилм 99" е констатирала, че само по ДДС дружеството не е внесло 125 400 лв. Към 30 юни 2004 г. натрупаните загуби възлизат на 388 000 лв.

(На стр. 3)


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Зеленогорски отказа да води синята листа, засега

 

Социалистите обвиниха кмета в нарушение на Конституцията

 

Оттеглих кандидатурата си за водач на листата на СДС за предстоящите парламентарни избори на проведеното на 28 февруари заседание на общинския съвет на синята партия, заяви плевенският кмет Найден Зеленогорски пред журналисти. ОбС на СДС е номинирал за №1 настоящия зам.-кмет и председател на общинското ръководство на сините д-р Цветан Костов. Шефът на местния парламент Георг Спартански също е изразил категорично становище, че се отказва от депутско място. На предстоящия областен съвет на СДС ще се разгледат отделните кандидатури и ще бъде избран водач. Зеленогорски припомни, че вече за втори път се отказва от Народното събрание. Той заяви, че допуска вариант да участва в кампанията за предстоящите парламентарни избори, като заеме символично последното място в листата, което на практика е неизбираемо. По този начин ще покаже съпричастността си към СДС и към новата формация Обединени демократични сили. Плевенският кмет каза още, че ще предложи и на други свои колеги от областта да постъпят по същия начин.

Паметливи обаче припомнят, че по същия начин през 1999 г. Зеленогорски си даде отвод като мераклия за кмет на Плевен, а после се кандидатира в последния момент. Който веднъж е излъгал, може да го направи и втори път, коментират местни политически наблюдатели.

По повод използването на общината за партийни цели от страна на Зеленогорски реагираха от ОбС на БСП. В съобщение до медиите социалистите обвиняват градоначалника в нарушаване на Конституцията и Закона за местното самоуправление и местната организация.

"Очевидно е, че г-н Зеленогорски трудно прави разлика между местната и партийната власт в изпълнението на т. нар. "Десен проект за Плевен", за който той говори. Ако преодоляването на тази двойнственост в поведението му е непосилна задача за него, то нека поне от уважение към журналистите и обществеността да използва централата на СДС за своите политически изяви, а не общинската администрация. Въпросът дали Найден Зеленогорски ще води листата на СДС или ще е на последно място в нея, касае преди всичко самия г-н Зеленогорски и неговите съпартийци и няма никаква пряка връзка с дейността на община Плевен. Надяваме се, че след като вече обяви своето намерение да участва активно в предизборната кампания на СДС, г-н кметът ще бъде достатъчно коректен да информира плевенчани откога точно ще се заеме с тази отговорна задача и по какъв начин ще я съвместява с функциите си в местната власт", се казва в прессъобщението на БСП. "BG Север"

 

Димитър Лазаров, председател на ДСБ - Плевен:

 

Градоначалникът ще финансира СДС с парите на общината

 

Кметът Найден Зеленогорски ще финансира СДС на предстоящите избори с пари от общината, алармира председателят на Демократи за силна България (ДСБ) в Плевен д-р Димитър Лазаров. Това е видно от първата идея на новоучредения клуб "СДС и приятели", създаден под егидата на градоначалника. Идеята е за създаване на обществен фонд "Образование, наука и култура", който да бъде финансиран първоначално от община Плевен с вноска от 50 хиляди лева. Фондът щял да отпуска пари за проекти на експерти и екипи с "ярко изразено демократично мислене и новаторски идеи". Ясно е кой ще бъде гушен от "СДС и приятели", казаха от ДСБ и попитаха дали ако всяка партия си направи подобен клуб кметството ще налива финикийски знаци на плевенските данъкоплатци в него. "СДС и приятели" е партийна формация и не може да обедини експерти, интелектуалци и творци от широкия политически спектър, пишат в декларация по проблема хората на Иван Костов. Има реална опасност действащите кметове да финансират предстоящите местни избори с пари на общините, предупреди д-р Лазаров.

Предложението на Зеленогорски за участие на общината с вноска от 50 хиляди лева трябва да мине през общинския съвет. От ДСБ заявиха, че техният представител в местния парламент Тодор Еленков няма да подкрепи тази идея.


След публикации на "BG Север"

 

Д-р Дамянов се оттегли от конкурса за ДКЦ II

 

Досегашният шеф на ДКЦ II д-р Владислав Дамянов не се е явил на конкурса за управител на здравното заведение, научи "BG Север". Той е оттеглил документите си предишния ден, малко преди приключване на работното време. Другите двама кандидати за поста също не са имали шанс. Рени Цачева не е допусната, тъй като не е отговаряла на всички изисквания. Д-р Данчо Поповски пък не е успял да премине бариерата от 4,50 като обща оценка от отделните турове. Процедурата изисква в такъв случай да бъде обявен нов конкурс.

Още преди две седмици вестник "BG Север" писа, че д-р Дамянов може да не бъде допуснат до конкурса за шефското място на ДКЦ II. Това бе станало ясно от становище на здравното министерство, подписано от зам.-министър д-р Петко Салчев. Документът бе в отговор на зам.-кмета на община Плевен д-р Петър Керемедчиев за условията, на които трябва да отговарят кандидатите. Посочено бе, че е необходимо те да имат или лекарска специалност (каквато д-р Дамянов няма), или икономика на здравеопазването, каквато той притежава, но не отговаря на изискването за 5 години стаж като магистър по икономика и управление. Дали решението на д-р Владислав Дамянов е лично или има връзка с прокурорската проверка, разпоредена от Върховна касационна прокуратура, която трябва да изясни кои точно закони е нарушил плевенският кмет Найден Зеленогорски при назначаването му за управител на ДКЦ II през 2000 г., за което "BG Север" също писа, тепърва ще се изяснява.

След проведения конкурс вече е ясен управителят на ДКЦ I. Това е досегашният шеф д-р Любомир Тодоров. В ДКЦ III пък двамата кандидати - д-р Данчо Поповски и д-р Снежина Тодорова са прехвърлили границата от 4,50 и сега решението кой ще оглави здравното заведение е в ръцете на общинския съвет. "BG Север"


Топлото мляко за малките ученици идва с пролетта

 

Чрез обществена поръчка ще бъде избран доставчик за училищата на територията на община Плевен по програмата на социалното министерство "Чаша топло мляко и закуска", потвърди на редовен брифинг в общината информацията на "BG Север" зам.-кметът д-р Петър Керемедчиев. Пред журналисти той обясни, че поради факта, че Плевенска община е една от най-големите в областта, включвайки 35 училища и над 5 000 деца от I до IV клас, не би могло процедурата да се задвижи без обществена поръчка. Зам.-градоначалникът обеща, че до края на март доставчикът ще бъде ясен.

От изявлението на Керемедчиев се разбра, че общината не може да делегира права на директорите, каквато бе препоръката от социалното министерство, защото те са "третостепенни разпоредители с бюджетни кредити". Това означава, че по никакъв начин шефовете на школа не могат да сключват директни договори със службите по социално подпомагане. "BG Север"


Еднолична търговка прави фалшиви документи

 

Най-голямото до момента като мащаб икономическо престъпление, свързано с документна измама, е разкрито, съобщиха от полицията в Плевен. В продължение на повече от година фирма "Прама" на Диана Желязкова е разпространявала незаконен бизнес софтуер. От офиса на улица "Бъкстон" 5 полицията е иззела дискове, както и всякакви фалшиви документи - актове за раждане, удостоверения за граждански брак, нотариално заверени пълномощни, фактури, фискални бонове, сертификати за качество за стоки, справки от висши учебни заведения и други. Иззети са още компютър, цветен принтер, скенер, както и плаки за изработка на фалшиви документи.

Дейността на Диана Желязкова е наблюдавана близо шест месеца. Тя е продавала документите на много ниски цени. Ако например едно нотариално заверено пълномощно струва 150 лв., при Желязкова е 25 лв. Все още не е ясно колко са клиентите и колко души са "ужилени" от дейността й. Търсят се и съучастници на Желязкова. Тези престъпления са често срещани в Плевен, заяви майор Светомир Манолов, началник на икономическата полиция. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Плевенските кина отидоха на кино

 

Натрупани дългове, свади и беззаконие следват затриването на салоните

 

Мила СТАНЕВА

"То не останаха кина в Плевен. Вече няма къде да заведа децата, освен "Галактика" нито едно не работи. Не може човек нещо смислено да гледа. По цял ден у дома стоят пред компютъра и играят на военни. Само кръв и бомби ни се предлагат от екрана", жалва се възрастна плевенчанка, стиснала ръката на невръстното си внуче.

Така тя неволно маркира сериозния проблем с липсата на смислени удоволствия за гражданите. Беше време, когато кварталното кино запълваше свободните часове на плевенчани. И вместо децата ни жадно да попиват касовите атракции, които бълва сега екрана, тогава с помощта на държавата се купуваха добри продукции. Хората се сбираха пред кината, гледаха нашумелия филм, после у дома се провеждаше своеобразно обсъждане. Така те общуваха, дискутираха наболели теми, разсъжденията върху тях им даваха възможност да осмислят собствения си живот. В поведението на актьорите често те виждаха себе си, децата заимстваха добродетелите от тях. Емоция, удоволствие, възпитание - всичко това ни даваше киното на големия екран. Поставяхме си цели, преследвахме мечти, тогава не осъзнавахме, че живеем чрез киното. Едва по-късно разбрахме какво сме загубили.

 

Кината в Плевен

Сега кино "Галактика" е единственото, което предлага салонни прожекции. И въпреки че посетителите му намаляват, все още собствениците намират начини и средства да поддържат базата. Отливът е предизвикан не толкова от безпаричието, колкото от нашествието върху телевизионния екран на евтини, касови продукции. Защото да се гледа нещо добро по многобройните канали може само ако сключиш договор, за което трябва да си платиш. Другият начин е да заложиш на пиратска връзка.

Бившият салон на кино "Освобождение" е превърнат в компютърна зала. Там на етажи са разположени светещите монитори, които ежедневно облъчват малчуганите със скорост, насилие, секс или каквото там си пожелаят. Отвън още стои надписът и художественото пано - забравените символи на киноатракцията.

В "Москва" ще строят дискотека, показа репортерска проверка. Миналата седмица там се разрази свада между изпълнителния директор на "Плевенфилм 99" АД Стойне Ханджийски и новите собственици в присъствието на общински представител. Акционери на дружеството твърдят, че Ханджийски е подал жалба в съда с претенциите за собственост върху имота.

Кино "Димитър Благоев" е превърнато в търговски комплекс, след като беше продадено. Тук можете да си купите всичко от фиба до сватбено облекло. Дали обаче наемателите на площите знаят, че за терена още се водят дела, а никой не се наема да прогнозира в чия полза ще се произнесе съдът?

Едва ли поне един от десетина млади плевенчани помни мястото на бившия киносалон "Христо Смирненски". Той бе реституиран и след като 15 години се рушеше и бе свърталище на наркомани, най-после го събориха и изкопаха на мястото му огромен трап - явно там ще се вдига жилищна кооперация или административна сграда (разбирай частни офиси). От 23 юли 1992 г. въпросната територия е отписана от общинските регистри по Закона за реституцията. Това остана от наследника на старото кино "Одеон", което имаше близо 100-годишна история.

 

Собствеността

Още преди 5 - 6 години бе взето решение бившата "Кинефикация" да участва в РМД-приватизацията. Вместо да се изпълнява договорът обаче започва разпродажба на кината и гонитба на лични интереси, твърдят акционери в дружеството "Плевенфилм 99", което се явява наследник на "Кинефикация".

Типичен пример за незаконна продажба на имот е историята на сделката с кино "Димитър Благоев". На 12.09.2002 г. "Плевенфилм 99" АД, в лицето на изпълнителния директор Стойне Ханджийски продава имота за 170 хил. лв. на лицата Илиян Нейков и Милослав Ангелов чрез запис на заповед, като за залог използва собствеността на друго дружество, твърдят юристи. И то при данъчна оценка за момента от 627 хил. лв., а като постъпления в дружеството са влезли едва 23 хил. лв., показват счетоводните документи.

В последните дни в "Плевенфилм 99" тече данъчна ревизия. Само по ДДС дружеството не е внесло сумата от 125 400 лв. Към 30 юни 2004 г. натрупаните загуби общо възлизат на 388 хил. лв., а задълженията към НОИ са 60 128 лв.

Аналогична е историята с продажбата на киното в Пордим. Сделката е сключена отново от "Плевенфилм 99" като продавач и Елиха Юсмен като купувач за разкошната сума от 6 хил. лв.

Юристи се чудят как въпросните сделки са изповядани от нотариус, при положение, че цените са в пъти по-ниски от данъчните оценки, а при заверката подадените документи са с невярно съдържание.

По-късно "Плевенфилм 99" участва чрез апортни вноски, а именно сградите на кината "Освобождение", "Москва", салоните в Червен бряг и Левски в ново дружество - "Викторияфилм". Адвокатите му се опитват да разчистят пътя за възстановяване на справедливостта за измамените акционери, които са били отписвани произволно от дружеството без дори да бъдат уведомени. Впоследствие са изпуснали сроковете, за да обжалват пред съда.

Изпълнителният директор на "Плевенфилм 99" Стойне Ханджийски пък оспорва апортната вноска. Според юристи той твърди, че сградите са собственост на повереното му дружество.

 

Съдебните конфликти

По повод плевенските кина се водят разнородни съдебни спорове. Там като че ли всеки се кара с всеки. Нищо, че салоните вече не съществуват, а територията им е заета от магазини, компютърни зали, кафенета, дискотеки и какво ли още не.

Например делото за продажбата на кино "Димитър Благоев" от 2001 г. до 2003 г. стоя кротко в плевенската районна прокуратура при Ивайло Ангелов. Някъде през 2003 г. го иззеха от окръжната прокуратура, а прокурор Йорданка Антонова издаде постановление за частично прекратяване на наказателното производство срещу изпълнителния директор на "Плевенфилм 99" Стойне Ханджийски, като го обвини само в попълване на документи с невярно съдържание.

От ноември 2004 г. делото е изпратено в плевенския районен съд на Чавдар Попов, син на бившата окръжна прокурорка Евелина Попова. И вероятно, ако не мине котка път на правосъдието, скоро делото ще влезе в съда.


Петьо Яков, бивш адвокат на "Плевенфилм 99" АД:

 

Дружеството може да бъде обявено в несъстоятелност

 

Еми СТАЛЕВА

Делото в момента се намира в Апелативния съд във В. Търново. Плевенският окръжен съд (ПОС) отмени и обяви сделката за продажбата на кино "Благоев" като противоречаща на морала и добрите нрави предвид цената, на която е продадено.

По повод тази сделка в ПОС са събрани и представени достатъчно материали за изготвянето на обвинителен акт и даването на съд на изпълнителния директор на "Плевенфилм 99" АД Стойне Ханджийски, който като упълномощено длъжностно лице от името на дружеството е изповядал сделката. Последният е нарушил закона, като е превишил правата си по чл. 282 от НК или е извършил т. нар. длъжностни престъпления, като без съответното разрешение на надлежния орган - съветът на директорите, е взел решение за отчуждаването на имота на кино "Благоев". Ако на директорския борд не са делегирани права от устава да извършва такива разпоредителни сделки (в случая продажбата), то вземането на такова решение е от компетентността на общото събрание.

Другото закононарушение при продажбата на кино "Благоев" се отнася до цената, за която е закупен имотът. Според документите тя е над 3 пъти по-ниска от данъчната оценка на терена по време на сделката. Къде по-малки кина в региона са продадени на по-високи цени, показват документите.

На следващо място - как е изповядана въпросната сделка? За да е валидна тя, Стойне Ханджийски е трябвало да подпише актуални данъчни декларации, да посочи този имот има ли данъчни задължения или пък наложени възбрани. Изпълнителният директор попълва такава данъчна декларация, с нея той удостоверява, че имотът няма никакви тежести, данъчни задължения. Пренебрегва дори възбраната, наложена от Агенцията за държавни вземания. Въпреки всичко, Стойне Ханджийски подписва и попада под ударите на чл. 313 - за попълване на документи с невярно съдържание, за което ще бъде подсъдим.

Защо е следвало да се продава имотът, където се намира кино "Благоев"?

Нормално е кината да функционират на базата на отдаване под наем. Да не говорим, че в Плевен това беше единственото работещо кино като салон. В момента в града освен кино "Галактика" няма никакъв друг салон, който да обслужва гражданите.

От сделката за кино "Благоев" са ощетени не само обикновените плевенчани, прекарани са и акционерите на "Плевенфилм 99" АД. Парадоксът е, че вместо със сделката по продажбата на имота да се покрият загубите, то се получава обременяване с още 300 хил. лв. Излиза, че продавачите вместо да си решат финансовите проблеми, трябва да си платят, че са си продали киното.

Вече не е ясно и кои са акционерите, защото Стойне Ханджийски ги изключвал, на тяхно място поставял други - негови хора, така да се каже. И то на базата на някаква си негова документация. От 2000 г. има жалба от акционери, които са учредители на РМД и са изключвани от изпълнителния директор Ханджийски, като са съставяни документи с невярно съдържание. Защото не се знае на каква база, с какви документи акционерите са вписвани в регистрите. Тези пък, които били отстранявани, въобще не били уведомявани навреме, за да могат евентуално да обжалват решението. Някои от тях по цели две години не са знаели, че вече не фигурират като акционери на "Плевенфилм 99" АД.

Сега Агенцията за държавни вземания си търси около 100 хил. лв.

Стойността на кино "Освобождение" към момента съгласно данъчната оценка за 2004 г. е 778 хил. лв. Кино "Москва" има данъчна оценка 437 560 лв. На базата на тази оценка АДВ е възбранила всички имоти - кината в гр. Левски, Червен бряг, "Освобождение" и "Москва".

За кино "Освобождение" задълженията, които вече са прехвърлени за изземване от АДВ поради това, че не са внасяни доброволно за 2004 г., възлизат на 6 296 лв.

Кино "Москва" е длъжник на държавата с 3 148 лв. Върху сумите се начисляват лихви от 2001 г., което означава, че те вече са нараснали.

От Агенцията за следприватизационен контрол имаше сигнал в плевенската прокуратура специално за тези суми.

Общо задълженията са в размер на 108 943 лв., разбити по пера - към ТДД дружеството дължи 46 023 лв., 62 920 лв. към НОИ. Сумите са от 2001 г. и те продължават да се трупат, като това се извършва с мълчаливото съгласие на съдебната власт, която е признала сделки за покупко-продажба за законни, а те не са били такива.

Кино "Благоев" е парцелирано и отдадено под наем от новите собственици. Никой не знае с какви договори. Как са оформени, за какви периоди - не може да се гадае. Сумите се трупат върху дружеството "Плевенфилм 99" АД, а от сделката по продажбата са внесени само 23 хил. лв.

Държавата държи 27% от дела на дружеството, в случая тя ще бъде ощетена. Нейни представители са подали сигнал в плевенската окръжна прокуратура за действията на изпълнителния директор Стойне Ханджийски. Делата са на Апелативен съд, но решението най-вероятно ще се обжалва пред Върховния касационен съд. Докато вървят делата обаче "Плевенфилм 99" може да бъде обявено в несъстоятелност.

Шефът му Стойне Ханджийски не е представил на приемника си "Викторияфилм" нито един документ от началото на съществуването на дружеството. Има висящо наказателно производство по сделката с киното в Пордим. Данъчните декларации са попълнени с неверни данни, което е в нарушение на чл. 226 от Данъчно-процесуалния кодекс. Там също е посочено, че няма задължения.

Липсва всякаква вярна, реална документална база. Непонятно е как нотариално са заверявани тези сделки? Защото е логично да се смята, че нотариусите са компетентни и те оглеждат документите за тяхната редовност. Като задължителен реквизит при изповядване на един такъв договор е данъчната оценка върху продаваемия имот каква е, вписва се има ли неплатени задължения. След като това се е случило, значи някой умишлено си е затворил очите.

Затова адвокатите немеят пред частичното прекратяване на наказателното производство срещу изпълнителния директор на "Плевенфилм 99" АД Стойне Ханджийски, направено от прокурор Йорданка Антонова. Защото вместо да се хване голямото престъпление, остава подвеждането под съдебна отговорност за елементарни неща, когато те са взаимносвързани.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Финансирането на партиите - непрозрачно и безконтролно

 

Липсата на нормативна уредба поощрява корупцията

 

Ралица ПЕТРОВА

Възможността за политическа корупция в България се разширява. Изводът се налага след две последователни изследвания на асоциация "Прозрачност без граници", направени съответно през 2003 и 2004 г. и касаещи прозрачността при финансиране на политическите партии в страната. На публичен форум в Плевен по темата от програмния директор на асоциацията Катя Христова - Вълчева, Десислава Йорданова, координатор проекти, и експерта Антоний Гълъбов бяха представени резултатите от последното проучване, направено в периода октомври - декември 2004 г. в градовете София, Плевен, Добрич, Монтана, Сливен, Смолян и Благоевград.

Изследването се базира на два компонента - обективен (информация от докладите на Сметната палата за приходите и разходите на партиите) и субективен. Той съдържа обобщена информация от социологическо проучване, в което са включени четири групи пртедставители - на политически партии, предприемачи, неправителствени организации (НПО) и журналисти. Индексът за прозрачност на финансирането на политическите партии за 2004 г. е 2,25 (при възможни стойности от 0 - липса на прозрачност до 10 - максимална прозрачност), сочат данните. За 2003 г. той е бил по-висок - 2,44, като това отбелязва тревожна тенденция, коментира Антоний Гълъбов. Резултатите от изследването очертават няколко основни линии на съгласие между представителите на различните групи. Почти без изключение те приемат, че обществената представа за зависимостта на политиката от скритото и непрозрачно финансиране не може да бъде преодоляна в момента. Доминиращо е и разбирането за необходимостта от законодателни промени по отношение на нормативната база, регламентираща финансирането. Преобладаващата част от изследваните лица приемат също така, че обществеността не разполага с достатъчно информация за принципите на финансиране и контрола върху него. Ясно очертано е разбирането за позитивна промяна в откритостта на самия процес.

В сравнение с изследването през 2003 г., сега политическите партии демонстрират по-голямо самочувствие, коментира Гълъбов. На въпроса смятате ли, че финансирането на политическите партии у нас е прозрачно в достатъчна степен, през тази година общо за страната 9,3% от политиците са заявили, че има пълна прозрачност. В Плевен този процент е дори по-висок - 15,4%.

При работодателите в това отношение картината е много ясна. Ако в първата стойност на индекса те са били най-критично настроени, през 2004 г. се наблюдава смекчаване на позицията им. Т. е. голяма част от анкетираните предприемачи са си дали сметка, че промяна няма да настъпи. Или, че политическата среда е такава, че е по-добре да постигнат някакво споразумение с политиците, за да могат да продължат да работят. Според Гълъбов това също е елемент на тревожна тенденция на примиряване и привикване с доминиращия прокорупционен характер на този тип отношения.

Журналистите са най-критично настроени към проблема, показват резултатите. Те запазват сравнително ниските стойности на одобрение на равнището на прозрачност при финансиране на партиите, като през 2004 г. очертават крайната отрицателна оценка. При НПО и преди, и сега се забелязва скептична нагласа от гледна точка на самата възможност за прозрачност.

61,5% от представителите на политическите партии в Плевен, участвали в анкетата, твърдят, че финансирането по-скоро не е, а според 15,4 на сто от тях изобщо не е прозрачно. Т. е. въпреки факта, че 15,4% от политиците смятат, че всичко е наред, все пак има едно ясно очертано мнозинство от 76,9 процента, според което няма гаранции за прозрачност и за съответния контрол. Съвкупният процент на по-скоро негативна и изцяло негативна оценка при плевенските работодатели е по-нисък, отколкото при партиите - 60%. Според Антоний Гълъбов това смекчаване на критичността в отношението на бизнеса към гаранциите за прозрачност при финансирането е по-скоро израз на примирение, което също е един вид проблем. Неправителственият сектор в Плевен в това отношение е най-категоричен. Тук няма нито едно мнение, което да се различава от разбирането, че по-скоро не е или изобщо не е прозрачно финансирането на партиите. 100% от НПО в града приемат, че или липсва достатъчна прозразчност, или изобщо няма такава. Същите са резултатите и при журналистите. При сравняване с данните на национално равнище се вижда, че картината в Плевен се изостря и общата стойност на индекса е по-ниска от средната за страната.

По въпроса съществува ли у нас ефективно действаща система за контрол върху финансирането на партиите, в Плевен се оформя почти същата ситуация. Изключението е, че политиците оценяват малко по-ниско факта, че всичко е наред. За сметка на това няма сериозна промяна в тяхното разбиране за това, че като цяло отсъства контрол - т. е. 69,2% от тях твърдят, че по-скоро не съществуват ефективни механизми. При работодателите се наблюдава нарастване на средните стойности на колебание на позицията - "да, има такава система, но тя не е достатъчно ефективна" и "трудно е да се прецени". Но фактът, че половината от предприемачите са се ориентирали към подобна позиция означава по-скоро отклоняване от категорично мнение, отколкото изразяване на ясно становище, твърди Гълъбов. При НПО се забелязва по-скоро негативно отношение към ефективността на системата за контрол, при журналистите тази оценка е още по-ясно изразена.

23,1 на сто от политиците в Плевен са заявили, че съществуват механизми за ограничаване на незаконното финансиране на политическите партии, показват резултатите от изследването. На обратното мнение са едва 15,4% от анкетираните. Според Антоний Гълъбов ако се сравнят тези резултати с отговорите на въпроса прозрачно ли е финансирането на партиите у нас в достатъчна степен, се получава странна картина. От една страна политиците казват, че съществуват механизми, а от друга приемат, че всичко е наред. При работодателите оптимистичната нагласа също е ясно изразена и все пак 40% от тях приемат, че няма достатъчно ефективни механизми. При НПО картината е сходна, като все пак в неправителствения сектор се наблюдава едно високо относително доверие за това, че съществуват механизми. Т. е. има ги, но не се използват достатъчно. Оценката при журналистите също е отрицателна.

Във всички групи мнозинството от изследваните смята, че е необходима промяна в законовата база за дейността на политическите партии, но 15,4% от политиците твърдят, че всичко е наред. Това са вероятно тези, които са убедени в постигнатата необходима прозрачност. При работодателите стойността е два пъти по-висока (30%), а при НПО и журналистите е много по-ниска - 10 процента.

В своя проект "Повишаване на прозрачността при финансиране на политическите партии в България" асоциацията описва подробно и основните форми на корупция. Например политическа партия или неин кандидат може директно или индиректно да "купи" гласоподаватели или членове на избирателни комисии чрез предлагане на различни видове "стимули" - подаръци, храна, краткосрочна заетост. След избори гласовете на членовете на национални или местни парламенти могат да бъдат "купени" в подкрепа на някакво решение или кауза. Друг пример е партия или нейни кандидати да приемат финансиране от представителите на организираната престъпност, терористични групировки или чужди правителства, като е възможно такива групи да създадат собствена партия. "Дарителите" пък могат да получат в отплата различни видове назначения или почетни награди, а парите да бъдат използвани за "купуване" на място в предизборната листа или дори в парламента.

В хода на предизборната кампания могат неправомерно да бъдат използвани ресурси, които са изключително публична собственост, а средствата да се предоставят незаконно на фаворизирани фирми, организации и частни лица, посочва изследването. Като друга форма на корупция е отбелязано кандидатите да бъдат "поканени" да предоставят собствени средства в полза на партийната предизборна сметка или да платят кампанията си. Тогава политиката се превръща в "игра на богатите", която стимулира управляващите да осигуряват бъдещото си участие в избори, като прибягват до незаконно събиране на средства. Възможно е в процеса на намиране на пари партия или кандидат да наложат "акциз" за назначенията в публичния сектор и администрацията. В такива случаи партиите на власт дори заставят държавните служители да станат техни членове и "отчисляват" част от техните заплати под формата на членски внос. Форма на незаконно финансиране е да се приемат дарения от забранени източници, както и дарения от частния сектор да се предоставят само срещу по-благосклонни условия при възлагането на обществени поръчки. Като корупция е посочено и ограничаването на достъпа до финансиране за опозиционните партии.

В България най-сериозният проблем на финансирането на политическите партии е свързан с контрола. Според Десислава Йорданова той трябва да се осъществява на две нива - експерт-счетоводители (одит) и контролиращ орган - Сметна палата. Контролът обаче не може да бъде ефективен, ако не се прилагат санкции. В момента в България те са само финансови. Във Франция, Германия, Канада и САЩ съществуват и наказателни, като в някои от тези страни дори се предвижда затвор за нарушителите. Изборните санкции пък са свързани с отказ на съответната политическа партия да участва в дадени избори.

Доколко Сметната палата, която единствено контролира приходите и разходите на партиите с оглед прозрачността на финансирането, се справя с този проблем, бе друг въпрос, засегнат по време на дискусията. Изказано бе мнение, че тази институция няма никаква възможност да контролира съдържателно отчетите, както и първичните финансови документи. По данни на асоциация "Прозрачност без граници" през октомври 2004 г. 267 от 333 регистрирани политически партии в страната не са представили финансови отчети за дейността си през изминалия период.


Румяна Начева, главен счетоводител на ОблС на БСП:

 

Трябва да взаимстваме опита на Европа

 

Иво ДЕНЧЕВ

На местно ниво в структурите на БСП има недостиг на средства, това показват и годишните счетоводни резултати, заяви главният счетоводител на столетницата в Плевен Румяна Начева. Според нея членският внос не е достатъчен да покрие разходите на общинските съвети. А областната централа според утвърдените правилници се финансира само от дарения, които постъпват във фонд "Солидарност с БСП". Държавната субсидия стига само до централите на политическите партии, но специално за Соцпартията била недостатъчна да се покрие дори минимална част от разходите на "Позитано".

Въпросът за финансирането на партиите стои от много години и за да се реши, може би трябва да се взаимства опитът на социалдемократическите партии в Европа, смята Начева. Там гравитиращи към определена политическа структура бизнесмени на база договори, регламентирани от държавата, поемат ангажименти за издръжката на дадена организация и ползват преференции. Докато в България не се признават за данъчно облекчение разходите за политически партии, а това създава предпоставки за извършване на нарушения.

Клубната база на БСП в Плевен е безкрайно неподходяща за политическа и организационна дейност, та камо ли за стопанска, която може да носи някакви приходи, твърди счетоводителката. Според нея за да се пригоди един порутен трафопост в кафене и да се спазят изискванията на ХЕИ, пожарната, енергото и т. н. са необходими големи инвестиции, които са невъзвращаеми.

В ОблС на БСП сега предстои учредяване на фонд "Избори 2005", в който ще се набират дарения както от бизнесмени, така и от обикновени членове и симпатизанти на партията, съобщи Румяна Начева.


Емил Николчев, зам.-председател на общинското ръководство на Демократическата партия:

 

Перат се пари чрез фактури за фиктивни сделки

 

Държавата трябва да финансира частично политическите партии, които редовно участват в изборите, т. е. минали са 2%. Това естествено не се отнася за партиите фантоми, смята Емил Николчев, зам.-председател на общинското ръководство на Демократическата партия в Плевен. От стопанските дейности като източник на средства според него трябва да се разреши законово само издателската дейност - на вестници и списания, и да се забрани преотдаването на трети лица на помещения, предоставени за ползване от общината.

Даренията от физически лица, придружени със съответната документация, също трябва да са регламентирани законово. Членският внос, както и създаването на рекламни материали са финансов източник за партиите.

Нашата кампания на последните общински избори възлизаше на 4 хил. лв., които сме отчели пред Сметната палата, информира Николчев. Според него един от механизмите за изпиране на пари е чрез фактури за фиктивни сделки за дейности, свързани с предизборната кампания. Това го правят партии, които съществуват само на хартия, убеден е Николчев.


Цветан Костов, шеф на ОбС на СДС:

 

Няма лошо клубните бази да са кафенета

 

Ралица ИВАНОВА

Няма нищо лошо в това клубните помещения на една партия да бъдат превърнати в кафенета или ресторанти и дори членовете и симпатизантите да ползват по-ниски цени. Така председателят на общинското ръководство на СДС д-р Цветан Костов коментира въпроса за фиансирането на политическите партии. Той изказа становище по отношение на трите основни източника на приходи за една политическа сила. Според него никой не приема насериозно твърдението, че дадена партия може да се издържа единствено от членски внос. Дарителите пък трябвало да излязат от анонимност. А по отношение на твърдението, че клубните бази не трябва да се използват със стопанска цел, Цветан Костов се изказа против мнението на "радетелите за финансова чистота". Общинският лидер на СДС подчерта, че ако това стане факт, базите биха стояли затворени през целия ден и отключвани не всяка вечер от организаторите.

Според Костов политиците също се спрягат като корумпирана категория, но въпросът е, че някой има интерес да купи политик, когато той е във властта. Прозрачността около финансирането на политическите партии е превантивна мярка, за да не се позволи некоректно инвестиране в политик, който евентуално би влязал във властта, коментира още местният лидер на СДС. И изказа надежда, че промените в Закона за политическите партии ще бъдат удачни.


Д-р Аспарух Георгиев, лидер на местната структура на Новото време:

 

Новият закон налага равнопоставеност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

В Плевен покриваме разходите си с пари от джоба, разчитаме предимно на собствени средства. Така председателят на местната структура на Новото време д-р Аспарух Георгиев обясни начина на финансиране на партията.

Браншовите симпатизанти, които имат материална възможност, да дават средства за успешното включване на нововремците в политическите процеси, бил принципът за финансиране, който се споделя от централното ръководство. Според д-р Аспарух Георгиев представители на големите партии са против новия закон, където се определят възможностите за законни парични постъпления, защото чрез него се налага равнопоставеност на всички политически субекти. Той припомни някои "тъмни сделки" за заведения, клубове и други сгради, отдавани под наем, и огромните печалби, които прибираха членове на отделни партии. След влизането в сила на новия закон ще се постигне по-голяма прозрачност при финансирането, смята нововремецът.

Търсим местни хора със симпатии към партията, за да ни подпомагат, още повече, че се задава кампания, обясни д-р Аспарух Георгиев. От София плевенските нововремци получавали само рекламни материали.


 СОЦИАЛНО


66% от българите умират от инфаркт и инсулт

 

Основната причина е спирането на лечението на хипертонията

 

Дарина БОГДАНОВА

Над 250 общопрактикуващи лекари от Плевен и региона посетиха лекциите в ДНА, организирани от фондация "Академия кардиология", на тема "Първична и вторична профилактика на сърдечно-съдовите и други социалнозначими заболявания". Лектори бяха акад. Томов, проф. Даскалов, проф. Иванова, доц. Христов и д-р Георгиев.

На семинара бяха оповестени новостите при сърдечносъдовите заболявания - в профилактиката, диагностиката, лечението. В кардиологията цялата информация за диагностиката се сменя на три години. Има вече по-ниски стойности на кръвно налягане. Това са световните стандарти, които се налагат в България, информира д-р Борислав Георгиев. С тези обиколки се стремим да намалим смъртността, да информираме лекарите, а те да информират пациентите за някои опасности, обясни пред "BG Север" той.

Статистиката от последните години не се променя - 66% от смъртността в България се пада на сърдечносъдовите заболявания - инфаркти и инсулти. Инфарктите при мъжете са повече, при жените - инсултите. България е на 4 - 6 място в Европа по брой на тези заболявания. Статистиката доказва, че продължителността на живота в България е по-малка, отколкото в Западна Европа.

Причините са много. На първо място нацията застарява. Големият проблем е, че хипертониците си спират лечението като се почувстват по-добре. Кръвното се повишава, пациентът привиква към високите му стойности и пак отива при лекаря след няколко години, т. е. няма никакъв ефект от това лечение. Много пациенти пият лекарства, но не достигат ниските стойности на кръвното. Или смятат, че не е нужно да пазят диета. Сега в зимния период изяждат по едно прасе и изпиват по една каца зелев сок, а това всичко е смърт за сърцето, за мозъка, алармира д-р Георгиев.

В България се консумират много вредни храни с високи масти. Проучванията сочат, че богатият човек консумира повече чисто месо, а бедният - повече сланина и всички други продукти, вредни за организма.

Стресът също е важна причина за тези заболявания. Обезпокояващо е, че и младите хора са засегнати. Лекторите увериха, че лечението в България е на европейско ниво.

Профилактиката е два вида - първият не разрешава поява на заболяването, а вторият не разрешава негов рецидив. Трябва да се приемат лекарства ако пациентът е диабетик, с нарушен метаболизъм, ако има висок холестерол, високо кръвно налягане.

В страната ни, като в цяла Европа, здравната култура на населението е ниска и за това са виновни медиите, отчетоха организаторите на семинара.


Тийнейджъри отказват групово цигарите

 

Състезанието "Клас без тютюнев дим" продължава до месец май

 

Поля ТОМОВА

Ученици от девети клас отказват цигарите чрез състезанието "Клас без тютюнев дим", започнало през януари по идея на РИОКОЗ и инспектората по образование. В надпреварата, която е единствена по рода си в България, участват деца от три плевенски училища, а състезанието е единствено по рода си в страната.

Един от класовете участници е IX "а" от Професионална гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски". Пушачите в него са шестима. Те твърдо са решили да спрат цигарите до края на май, когато състезанието приключва.

15-годишната Магдалена Георгиева признава, че пуши от две години и е стигала до две кутии цигари на ден. Не се чувства добре, задъхва се и бързо се изморява. Сега е намалила дозата до 5 - 6 цигари. Магдалена има свой начин за отказване от тютюнопушенето - скрива си цигарите, запалката, дори пепелника. Казва, че голям процент от нейните връстници пушат. Момичето ще се опита да убеди тези, които вече са се поддали на вредния навик, да го откажат, а онези, които все още не са палили цигара, да не пропушват. По този начин се спестяват и пари и можеш да си купиш нещо по-голямо, казва Магдалена. Уникален начин за отказване на цигарите е открил и Пламен Карталски. Не си взимам пари за училище, не ям, обаче и не пуша, заяви той.

Всички знаят как цигарите увреждат здравето и най-вече дишането, споделя Илиян Иванов. Момчето се опитва да откаже свои приятели от тютюна, като им напомня, че на 30 - 35 години вече ще са твърде зависими и с увредено здраве. Хората обаче като че ли не се притесняват много за това, въпреки че и на кутиите има надписи колко вредят, казва Илиян.

Децата сами са взели решението да участват в конкурса, споделя класната им ръководителка Правда Трифонова. Това е добър начин да се замислят, че е трудно да се откажеш от какъвто и да било порок и е урок за техния по-нататъшен живот, смята учителката.

До края на надпреварата през май всички участници ще преминат през три лабораторни изследвания, които ще установят наличие или липса на никотин в урината и обем на белите дробове. Класът победител е този, в който никой не е пушил по време на състезанието. Той ще получи и награда - двудневна екскурзия в България.


20 автобуса отпуска просветното министерство

 

Лара АНГЕЛОВА

20 училищни автобуса ще получи област Плевен по програма на Министерството на образованието, информира началникът на инспектората Анни Петкова. За целта директорите на всички училища, в които учат ученици от други населени места, попълниха бланки с техния брой. Минималният брой на пътуващите деца трябва да е 10, за да бъде предоставен автобус за тяхното превозване. Подадените данни от училищата ще бъдат проверени от представители на РИО, след което обобщената справка ще бъде изпратена в Министерството на образованието.

Още няма информация за безплатните учебници за децата от първи до четвърти клас в региона, които министерството обяви, че ще им предостави, каза Петкова.

Тя допълни още, че активно се работи за създаването на информационни кабинети в 33 училища в областта. Децата в с. Муселиево например ще получат 10 компютъра, свързани в мрежа. Първият такъв кабинет беше създаден в математическата гимназия в Плевен, припомни шефката на инсепектората. Предстои да бъде обявен търг за фирма, която ще достави и ще застрахова компютрите.

"Нека има идеи, пък били те и популистки. Няма значение кой дава компютрите, важното е, че ги има", обобщи в заключение Анни Петкова.


Предстои национална конференция за рака на гърдата в Плевен

 

Дани БОЖИДАРОВА

На 21 и 22 април в Плевен ще се проведе национална конференция на тема “Рак на млечната жлеза - съвременно хирургично и комплексно лечение”, информира доц. Ташко Делийски, началник на клиниката по онкохирургия, ръководител на онкологичния център към университетската болница в Плевен и декан на факултета по медицина.

Целта на форума е да се приемат национални стандарти, които да станат задължителни при диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза. При тумори с големина по-малка от 3 см без разсейки трябва да се правят съхраняващи гърдата операции. На конференцията ще бъде разгледано съвсем ново направление. То ще позволи откриването на т. нар. стражеви възли, които са по пътя на лимфното метастазиране. При уточнени условия ще се отстраняват само те, без да се прави цялата дисекция, обясни онкологът.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жената в България, сочат медицински изследвания. Причините за него най-често са хормонални въздействия - естествени и външно внесени изкуствени, наследствени, раждане, стресови състояния, начин на хранене. 80 - 85 на 100 хил. е заболеваемостта за страната, като тенденцията е да расте, а смъртността е при 35 - 40% от случаите, сочи статистиката. Причина за смъртните случаи е късното им откриване. Заради страх от ужасяваща диагноза много жени твърде късно отиват на лекар.

Най-често засегнатите са между 49 и 59 години, но и останалите не са пощадени, доказва лекарската практика на доц. Делийски. Най-младата му пациентка била само на 22 години. Колкото по-рано започват да функционират яйчниците и колкото по-късно настъпи бременността, то-лкова рискът е по-голям, смятат онколозите. При кърмилите майки заболяването се среща по-рядко. "Ние провеждаме профилактика на откриването. Профилактика на възникването на този етап е почти невъзможна. Оперативният метод се комбинира в повечето случаи с лъче- и химиотерапия. Подходът е индивидуален и се преценява от екип специалисти", каза доц. Делийски.

Ефективната, но и много скъпа профилактика на рака на гърдата, се състои във въвеждане на национална скринингова програма за ранното му откриване. Това значи поне 80% от българките да бъдат включени в нея - да бъдат прегледани на мамограф. Ако се направи това, е доказано, че след 10 години смъртността от заболяване ще намалее с 20 - 30%. Но за да стане, трябват много пари. Чрез просветните кампании искаме да убедим държавата, че българката заслужава да се направи скринингова програма, каза в заключение доц. Делийски.


Начална учителка осъжда директор, той я уволнява отново

 

Даниела ДОЧЕВА

Тереза Дончева е една от многото начални или предучилищни учителки, които към края на дългия си професионален път трябва да преживеят кошмара и унижението от уволнение заради полувисшето си образование. Убедена обаче, че е по-добър професионалист от останалите на работа трима педагози в основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в с. Коиловци, тя завежда трудово-правно дело срещу директора Младен Великов. След тригодишно ходене по мъките съдът се произнася категорично: Тереза Дончева е професионалист и трябва да бъде върната на работа.

"Работех в Коиловци от 1 септември 1982 г. като начална учителка. Няма семейство в селото, на което да не съм учила поне едно дете. На 19 ноември 2001 г. бях съкратена. Причината беше съкращаване на щата заради намалелия брой ученици", започва да разказва от началото на одисеята си Дончева. Великов избира да жертва дългогодишната учителка с мотива, че не е достатъчно квалифицирана.

Убедена в професионализма си, тя завежда дело срещу Великов. Решението на Плевенския районен съд не я удовлетворява, но окръжният се произнася в нейна полза на 10. 03. 2003 г.: директорът не може по категоричен начин да докаже, че останалите на работа педагози с висше образование са по-добри от Дончева.

Великов обжалва във Върховния касационен съд. С решение №58 от 31.01.2005 г. ВКС потвърждава решението на окръжния съд в Плевен.

В законово установения срок педагожката се явява на работа и си подава молбата за възстановяване. Директорът й обяснява, че щат няма и след като приеме молбата й, ще трябва веднага да я съкрати. Тогава Дончева напомня, че има право на редица обезщетения: за непрекъснат стаж при един и същ работодател повече от 10 години в размер на 6 брутни работни заплати, за невръчено предизвестие, за неизползван платен годишен отпуск за периода от съкращението до назначаването. Освен това има право на ранно пенсиониране. Великов веднага след възстановителната заповед предлага на Дончева да подпише заповед за прекратяване на трудово-правните отношения по чл. 328, т. 12 от КТ, като не включва нито едно от посочените обезщетения. Тя отказва да я подпише. Изпраща молбата си за пенсиониране по пощата с обратна разписка, но шефът отказва да я приеме. Пуснах жалба в инспекцията по труда, ще го съдя отново, категорична е педагожката.


Стресът е проблем на обществото и индивида

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Живеем в сложна, постоянно променяща се обществена среда, наситена с динамизъм, противоречия, усложнени междуличностни отношения в бита и труда и постоянно нарастваща несигурност. Нашата страна се намира в един преход, в който възникнаха и възникват много проблеми, засягащи обществото и отделните личности. Ниското жизнено равнище на голяма част от обществото, конфликтите в семейството и в трудовия процес, безпаричието, несигурността, безработицата и много други подобни фактори са основните причини за появата на стресови ситуации, засягащи отделната личност и цели обществени групи.

Преди няколко години семейство Стоянови, професори, специалисти психиатри, в своя статия са изчислили, че 92% от нашето население е засегнато и страда от различни в по-малка или в по-голяма степен изразени невротични, неврастенични, хистерични и депресивни състояния. Доцент Полтарева от психиатричната клиника на Александровска болница доказва, че 10% от децата до 15-годишна възраст се нуждаят от психиатрична помощ.

Причините за стресовите състояния са много и от най-различен характер, но стресовата реакция на организма протича почти по една и съща схема. След забелязване на стресиращия фактор (стресора) и преживените емоции следва опит за елиминиране на фактора или адаптация към променените условия. Реагира се бързо. Ако реакцията не успее и не даде резултат, стресовото състояние продължава. Достига се до физическо и психическо изчерпване. Продължителният и хроничен стрес оставя трайни следи върху човешкия мозък и деформира неговите функции. Изследването на мозъка в различни институти е доказало този факт. Изследвани са с магнитен резонанс бойци от виетнамската война. Доказва се, че 25% от мозъчната им тъкан се е свила и това се дължи на преживения стрес. Освен мозъка стресът засяга и други органи и системи като причинява т. нар. кортико-висцерални заболявания (язви на стомаха, хипертония, стенокардия). През последните години тези заболявания, както и заболяванията на кръвообръщениято, хормоналната и вегетативна система и рака зачестяват в Източна Европа, а България е на първо място.

Стресът засяга и малките деца и юношите. При тях освен битовите, семейни проблеми има значение и злоупотребата с електронно-лъчевите терминали.

Засега не е открито ефикасно лекарство против стресовите състояния. Всеки би трябвало сам да си помогне със съвсем елементарни прийоми.1. При изпадане в стресови състояния започнете да броите бавно от едно до сто и обратно. 2. Дишайте бавно и колкото може по-дълбоко. По този начин се премахва кислородното гладуване на мозъка и всички тъкани. 3. Използвайте всички видове физическо натоварване от ходене до бягане и колоездене, съобразено с физическите ви възможности. 4. Опитайте да ползвате различни техники на релаксация и медитация. Разбира се, след съветите на компетентно лице. 5. Ефективни са прийомите на рефлексотерапията. 6. Много добре действат различните видове масажи и самомасажи.

Стресът възниква като защитна реакция на организма при конфликтни ситуации. Механизмите му са средство за преодоляване на жизнено важни потребности и са непосредствено свързани с физиологичната и функционалната адаптация и конкретно възникнала ситуация и начин за психическо балансиране. Това са функции, определящи индивидуалността на личността. Кой друг, ако не самата заинтересована личност ще помогне?


 РАЗЛИЧНОТО


Скрити послания

 

Холът на Албена прилича на цветна оранжерия

 

На 20 кв. м площ плевенчанката е разположила повече от 30 саксии

 

Ралица ПЕТРОВА

За бялата роза казват, че е любов, която въздиша. Жълтата меникша означава раздяла и отправя скрито послание - "Защо съм тъй далеч от теб?" Флокът се асоциира с пламък и получателят му трябва да е сигурен, че значението на цветето е "Горя за теб!". "Бъди благоразумна" нашепва подарената теменуга и загатва за скрита любов. Символ на чистота е белият карамфил, който тайничко споделя "Моите чувства са чисти". Нарцисът пробожда със студенина и сковаващо прошепва: "Ти си без сърце!".

За 38-годишната плевенчанка Албена Георгиева цветята също имат послания. Но те не са общоприетите, стандартните, а малко по-различни, непопадащи в ограничителни рамки. За да зарадваш някого, за да му покажеш, че го обичаш, че изпитваш по-различни и топли чувства към него, не е нужно да му подариш червена роза, възприета като символ на любовта. Ако ти харесва жълт минзухар и знаеш, че и на отсрещния човек ще му допадне, подари го, смята Албена. Всяко цвете носи послание от човека към човека и е важно не толкова какво ще изразява самото то, а какво е вложено в него от подаряващия.

Тръпката да отглежда цветя се появява у Албена доста отдавна. От преди десетина години обаче, когато семейството й се премества в новия дом, решава да го напълни с различни видове, за да мирише на свежест и мястото да препраща към естествена ботаническа градина. И успява. Днес холът й прилича по-скоро на цветна оранжерия, отколкото на стая в апартамент. На около 20 кв. м площ са намерили място над 30 по-големи и по-малки саксии.

"Не знам как започна всичко. Стана някак спонтанно. Просто усетих, че ще ми хареса", опитва се Албена да анализира причините да се захване с отглеждането на цветя. И разказва как като види някое по-рядко или нестандартно растение й се приисква да го има. Е, случвало се е да реши в един момент, че вдига ръце, че не иска повече да се занимава с нищо цветно, но както признава самата тя, сърце не й дава да се откаже. Така цветята се множат, а мястото в хола става все по-малко...

Хубаво би било да имаше повече стаи, но уви, споделя плевенчанката. Все пак за растенията е отделена специална стая, сякаш са член на семейството. Естествено поради факта, че през деня цветята фотосинтезират, а през нощта дишат и поемат кислорода от въздуха, при тях никой не спи. През зимата дори и денем остават сами, тъй като в хола не се пуска парно.

Повече харесвам зелените, нецъфтящите видове, разказва Албена. И си спомня за първото цвете, предопределило по-нататъшната й съдба да се занимава с растения. "Първо изядохме фурмите. После взех три семки и ги пуснах в бурканчета с памук, за да видя дали ще набъбнат. Месец и половина нямаше резултат. Разрових едната семка и видях, че е покълнала. От нея не излезе нищо, но другите две се хванаха", разказва за старта на хобито си служителката в "Далекосъобщения".

Днес, от стаята с югозападно изложение приветстват домакини и гости китайската роза, няколкото палми, фикусът "Бенджамин", Дървото на щастието. Срамежливо от единия ъгъл се подава странното декоративно червено доматче, виждат се и любимите на котката два восъчника, които цъфтят с невероятно красиви бели цветове, а от листата им капе лепкав сок. Не са много видовете, но след като изрежа растенията ми става жал да ги изхвърля и засаждам наново, не скрива Албена. И споделя, че любими са й палмите. Сега засадила три нови, защото най-голямата й, която била на 11 години, загинала. Плевенчанката твърди, че колкото понякога да й писва, не може да се откаже от хобито си. Дори е замислила да направи вътрешна градина с палми и дървета и да ограничи по-малките видове. Това, за което мечтае, и което в момента е непостижимо, е къща с двор, където би засадила предимно дръвчета и влачещи се растения. А огромна стая с големи прозорци вътре би оформила предимно с палми като приказен кът.

За своите цветя Албена се грижи сама. Казва, че двете й дъщери Николета и Борислава по-скоро обичат да им се радват. "Когато през зимата някое цвете започне да боледува, аз го пренасям в детската стая, а децата ми викат: пак идва някое на системи", смее се майката.

И разказва как през лятото на терасата си гледа още красиви - червени, цикламени, жълти и шарени каменни цветя, както и калдаръмчета. Април е месецът, през който прави разсада в сандъчета, като казва, че и през май не е късно.

Да обичаш цветята означава да искаш да ги имаш и най-вече да изпитваш тръпка, когато сама ги засадиш и отгледаш, споделя още Албена. Според нея не всяка жена има ръце на цветар, колкото и да се тиражира обратното мнение. "Това трябва да ти идва отвътре. Не знам какво ще е да имаш едно цвете и да го гледаш по задължение", разсъждава плевенчанката.

Албена мечтае за теменужки. Казва, че винаги иска да й подаряват това цвете, а на него някак "не му върви" и загива. Сега пак е направила поредния опит. В малка саксийка е положила семенца с надеждата след време те да се развият в красиви цветя, които да радват окото дори и само за един месец. Иначе предпочита живите цветя. За подарък би се зарадвала както на откъсната роза, така и на някаква саксийка. Но в никакъв случай не адмирира "новостите" в цветарството - букети, напръскани с цветна боя и брокат.


Силата на природата

 

Сибирският кедър е съвършен и могъщ лечител

 

С игличките си той улавя и съхранява космическата енергия

 

Дани БОЖИДАРОВА

В древността народната медицина е била единствено достъпна за голяма част от населението на Русия. Днес все повече хора се обръщат към нея съзнателно, отказвайки се от химиотерапията и изкуствените препарати.

Особено велика е силата на сибирските кедри. Според авторитетни изследователи колкото по на север расте кедърът, толкова повече нарастват лечебните му свойства. Въздухът на сибирските кедрови гори е практически стерилен, защото според медицинските норми дори за операционните помещения е допустимо да има 500-1 000 микробни клетки, а в един kубичен метър от кедрова гора има само 200 - 300. Вредните насекоми като комари, молци, бълхи, кърлежи и т. н. бягат дори от малко парченце кедър.

Игличките на кедъра са богати на витамин С (аскорбинова киселина) - 300 мг на 100 г, провитамин А - каротин, и други витамини. Цялото дърво - иглички, смола, дървесина, притежава висока фитонцидност. За едно денонощие 1 хектар гора отделя повече от 30 кг (!!!) летящи (газообразни) органични вещества, които имат огромна бактерицидна сила. По мнение на изследователите това количество фитонциди е достатъчно, за да се обезвредят всички болестотворни микроби в голям промишлен град. Ако държите в дома си 2 - 3 кедрови клонки, натопени във ваза, във въздуха постоянно ще се образуват озониди - отрицателни йони. При взаимодействието на фитонцидите и озона молекулите на озона стават електронно възбудени и тяхната енергия нараства 3, 2 пъти в сравнение с обичайната молекула на кислорода. Фитонцидите на кедъра повишават съдържанието на леките отрицателни йони във въздуха.

 

На 500 години кедърът започва да звъни

Легендата разказва, че отначало само в Рая виреели удивително красиви дървета - кедри. Когато Господ изгонил първите хора за техните прегрешения, Адам скрил в дланта си три семенца от кедър, кипарис и бор. От тези семенца израснали всичките гори на Земята. Пазителите на първите знания утвърждават, че кедърът бил създаден от Господ като съхранител на енергията на космоса. Това царствено дърво станало символ на предаността към християнската вяра. Легендарният цар Соломон построява своя флот и храм господен в Йерусалим от кедър. Лот засадил в пустинята 3 дървета (кедър, кипарис и бор), които се сраснали помежду си. От ствола на това дърво бил направен кръста, на който разпънали Христос.

За невероятните сила на сибирския кедър днес разказва в книгите си Владимир Мегре. Главната героиня в тях - Анастасия, и нейните роднини описват “свещения звънтящ кедър”, който макар и рядко, все пак се среща в Сибир. Има много видове кедри в света, но само сибирският започва да звънти, навършвайки 500 години. Това е знак, че е акумулирал много енергия в себе си, която трябва да отдаде на хората. Обикновено това звънене продължава три години, за които ако дървото не успее да я раздаде, започва мъчително да я изгаря. С нея си отиват и много знания. Изгори ли енергията си, кедърът умира и този мъчителен процес продължава 27 години.

 

Друидите пазели знанията за биоенергийните свойства на дървото

Друидите - жреците на древните келти, имали дълбоки познания за дърветата в природата, смя-тали ги за връзка между човека и космоса и ги съпоставили със съдбите на хората. Знанията си за биоенергийните им свойства жреците прилагали в лечебната практика. Те знаели, че дърветата са своеобразни енергийни резервоари; че улавят космическата енергия, преобразуват я и така обезпечават живота на нашата планета. За целебните свойства на кедъра се споменава в Библията - в третата книга на Мойсей. В нея Бог учи посветените как да лекуват хората. От всички растения няколко пъти споменава само кедровото дърво, което пречиства и изцелява (в това число и от проказа - лепра). Известният лекар професор Л. Л Щеников  в стремежа си към разкриване тайната на дълголетието и изцелението на човека от болести се обръща към Библията. От Новия завет той почерпва истината, че дори малкото парченце кедър носи “много повече енергия, отколкото всичkи енергийни апарати на земята, създадени от човешката ръkа.”

 

От къде е тази енергия в kедъра?

За какво и за kого е предназначена?

Сибирският кедър живее 550 години, а в литературата има сведения и за 800-годишни дървета. През това време неговите милиони иглички улавят излъчванията от космоса. Човекът в състояние на любов излъчва светла енергия, която отива в космоса.

Нито един прибор на света не може да измери скоростта на тази енергия.

Слънцето изпраща своята енергия така, че да отрази светлото излъчване на човека. Дори да не е в неговия спектър, тя се отразява и се връща, преобразувана в благодатно лъчение.

Денем и нощем кедрите чрез своите иглички наливат в себе си целия спектър на светли енергии, излъчвани от хората. Когато чистата енергия е недостатъчна в природата, кедърът я отдава от себе си, убедени са друидите. Човек не винаги се намира в състояние на любов - често изпитва отрицателните чувства злоба, агресия, завист.

В такова състояние той произвежда тъмна и разрушителна енергия, тя не може да се понесе в космоса, а се насочва към земните дълбини, отразява се и се връща в своя създател, като разрушава здравето и живота му. Тъмните енергии пораждат катастрофи, природни бедствия, войни и конфликти. (Следва)


Натурално

 

Витамин Е разрушава свободните радикали

 

Витамин Е е мощен антиоксидант. Той разрушава свободните кислородни радикали (отпадни продукти от биохимичните и оксидативни процеси в организма), които увреждат клетъчната мембрана. Вредните вещества са в основата на процесите на стареене и причина за редица нарушения в организма: коронарна болест, инфаркт, инсулт, рак, цироза на черния дроб, артрит, атеросклероза, катаракта.

Витамин Е понижава нивото на холестерола в кръвта, което намалява риска от сърдечен инфаркт. Предпазва от образуване на кръвни съсиреци, предизвикващи запушване на кръвоносните съдове. Той е гаранция за здрави очи и е крайно необходим за развитието на ретината.

Натуралната форма на витамин Е се получава от растителни масла. Ако е натурално получен, той се натрупва в мозъка, червените кръвни клетки, плазмата, плацентата при бременни, сърцето и мускулите до 3 пъти повече в сравнение с получения по синтетичен път.

Най-новите изследвания показват увеличен риск за поява на катаракта, ако е намалено количеството на витамин Е в организма.

Препоръчителна дозировка - за деца над 10 годишна възраст е 1 капсула дневно; за възрастни - по 2 капсули дневно.


 ЖЕНАТА


 

Десет златни правила за вечна младост

 

Фани ТРИФОНОВА

 

Макар и човек да има генетически дадени 120 години живот едва
малцина стигат и до сто. Най-напред са японците, чиито среден
живот е 79 години, австралийците, канадците и шведите са стигнали до 78, американци и немци - до 76. Руснаци и турци имат среден показател 67 години. Българските показатели в последно време не са оптимистични и по-добре е за тях да говорим, когато малко се пооправи държавата. В Африка нещата стоят най-зле. В Сомалия и Нигерия животът тече много бързо - до около 47 години.

Международен екип от лекари психолози и диетолози формулираха наскоро система от 10 златни правила на вечната младост.

 

1. Не преяждайте

Вместо привичните 2 500 калории дневно, задоволете се с 1 500. Така ще разтоварите вашите клетки и ще поддържате тяхната активност. Те ще се обновяват много по-бързо и ще бъдат по-устойчиви към всяко заболяване. Хранете се уравновесено: не яжте много, но не се правете и на велики постници, защото това е опасно!

2. Съобразете менюто си с възрастта

Първите бръчки ще се появят доста след 30, ако ядете ядки, особено орехи. Хората над 40 се нуждаят от бетакаротин. След 50 ви трябва калций, който да поддържа костите и магнезий - сърцето. Мъжете над 40 се нуждаят от селен, който се намира достатъчно в сиренето. Селенът се бори срещу стреса. Ако се храним с риба след 50, ние помагаме на сърцето и кръвоносните съдове.

3. Намерете си подходяща работа

Добрата работа помага да изглеждате много по-млади. Този, който е мързелив и не работи, отрано заприличва на пенсионер. Има професии, които много помагат на човека да запази дълго младостта си.

4. Изберете си добър партньор в живота

Това е правило, което всички знаят, и всички (почти) не знаят как да го спазват и обикновено бъркат. Нежност и любов е най-доброто средство против стареенето. Любовта създава толкова силни импулси у човека, че той е способен често пъти да работи два пъти по-добре и да направи гениални неща.

5. Не подражавайте

Имайте собствена гледна точка за всичко. Човек, който има характер, има и собствено мнение за всичко. Той чувства твърда почва под краката си, рядко изпада в депресия, не е подтиснат както обикновено става с онзи, който пасивно плава по течението.

6. Движете се

Не пропускайте ден без движение, упражнения, спорт. Даже 10 минути дневно удължават живота на човека. Физическите упражнения поддържат мускулите и кръвоносната система, без тях животът замира.

7. Спете в прохладна стая

Много са доказателствата, че ако човек спи при температура 17-18 градуса по Целзий, той запазва младостта си по-дълго време. Причината е в това, че обменът на веществата в организма и проявата на възрастовите особености зависят също и от температурата на околната среда.

8. От време на време му отпускайте края

Ако някога нещо ви хареса много - вземете го! Дори само да се преборите, без да го достигнете, това ще взриви живителните сили на тялото и ума ви! Никога не говорете за възрастта си, никога не се самосъжалявайте. Бъдете колкото се може по-дълго време дете. Смейте се и се впуснете смело в приключение - стига това да не стане всичко в живота ви.

9. Не винаги подтискайте своите емоции

Позволете си и някоя гаменска постъпка. Този, който постоянно се опитва да бъде възпитан и прилежен, постоянно се наблюдава и контролира, има много повече шанс да хване някоя от най-лошите болести, които ходят по хората. Смейте се, пейте, говорете високо, спорете. Развийте чувството си за хумор - спрете да мрънкате и да се оплаквате. Спрете да завиждате и да бъдете озлобен някому, който е по-добър от вас в нещо. Не превръщайте живота си в лаборатория за тъмни кроежи и отмъщения. Направете добро някому вместо лошо и ще живеете повече и по-щастливо. Според международните изследвания 64 процента от страдащите от рак са били затворени в себе си и отмъстителни хора, други винаги са спотайвали гнева или бурната радост в себе си.

10. Тренирайте своя мозък

Отидете някъде с приятели. Играйте шах, коментирайте приятни случки, учете английски език, рисувайте, решавайте кръстословици, смятайте на ум - не само със сметачната машина, измисляйте нещо, пишете мемоари или любовни писма. С една дума работете с мозъка си! Това ще запази възрастовата деградация на мозъчните клетки и, ясно е, че превалите в ръководния център ще се отразят на цялото тяло и особено на вашия, единствен и незаменим, човешки дух!


Научете се да търсите личното си щастие

 

Мислете в положителна насока, живейте в настоящето

 

Лина ПАВЛОВА

Когато не ви върви и започнете да се въртите в кръг, трябва да уточните какво искате. Да си изясните дали се стремите към този партньор, определена работа, дали да свалите 5 кг. За да намерите личното щастие, трябва да се осмелите да свалите маската. За да се отдавате само на положителни емоции, очертайте препятствията, с които може да се преборите. Не се мъчете да променяте някого, който не желае това. Намерете компромисен вариант или търсете другаде щастието си. Ето някои правила, които ще ви бъдат от полза.

Не завиждайте

Не бива да забравяте, че външният вид лъже и хората, на които завиждате, може и да не плуват в положителни емоции. И още, че щастието не се оценява отстрани, нито с обективни критерии.

 

Мислете позитивно

Неслучайно през последните години се нароиха методиките за “позитивно мислене”. За какво всъщност става дума? С едно изречение: да се вижда половин бутилка по-скоро пълна, отколкото празна. По този начин се загърбват негативните аспекти на нещата от живота и се привилегироват положителните. Според психолозите негативното мислене е най-големият враг на щастието.

 

Тук и сега

Това е фундаментално правило в дзен. Как може да се вкуси настоящето, прекарвайки времето си в проекти за бъдещето, пита тази философия. Според учителите по дзен мнозина от нас изгарят енергията си в безпокойни мисли за миналото и това, което ще следва, вместо да отделят внимание на делата си в настоящето. Човек трябва да се научи да идентифицира “добрия момент”. От друга страна, винаги е по-трудно да се приемат неприятностите, отколкото да се конфронтирате с тях. Отчитането на проблемите един по един не ги прави по-разрешими, но ни спестява стрес. Защото представата е по-страшна от реалността, тъй като се подхранва от подсъзнателното ни безпокойство.

 

Не забравяйте розовите очила

Щастливите мигове трябва да се откриват и в неприятни ситуации. Така се разбира, че щастието е един филтър, вид розови очила, през които се възприема ежедневието. Това превръща съществуването ни в низ от приятни дребни преживявания. Един вид умствено упражнение, което накрая става рефлекс. Ако търсенето на прекрасни моменти “в нещастието” не ви задоволява, тогава сами ги създавайте. Щастието не е в това да ни отминава нещастието, а в умението да се възползваме от всичко позитивно.


Колко струват емоциите

 

Светът на чувствата си има и парично изражение, смята британският икономист Андрю Осуалд. 7 500 души са взели участие в неговото проучване, като са давали информация за живота си в продължение на седем години. 21 000 евро могат да заместят починал съпруг или съпруга, смята икономистът. Той е на мнение, че тези пари биха се отразили добре на човек, който е загубил половинката си. Положителните емоции се оценяват на по-малка сума. На 7 000 евро според него се равнява щастието на една сватба. Осуалд е изследвал и очакваните неща, които биха направили хората по-доволни. Хиляди от запитаните очакват ненадейно да получат печалба от лотарията или някакво наследство. Горни позиции в скалата заемат прекрасните преживявания като секса, следва почивката с приятели, а на трето място е обядът с колеги.


Закодирано е в гените?

 

Щастието няма нищо с условията на живот. То зависи изцяло от гените ни, смятат американските учени Дейвид Ликен и Ричард Дейвидсън. Всеки човек притежава точно определена стойност на щастие, казват те. Житейските бури го люшкат насам-натам, но подобно на махало той винаги се връща към установената средна точка. Процесът напомня за реакцията на тялото след продължително лечение с глад - организмът постепенно възвръща предишното тегло, обичайно за индивида. Нито парите, нито възпитанието, нито пък бракът и семейството могат да повлияят за дълго върху чувството за щастие на човека.

За да докажат това, двамата учени са направили тест с 1 500 двойки близнаци. Еднояйчните, тоест тези с еднакви гени, преживявали еднакво количество щастие и имали равни нива на доволство. При двуяйчните разликите били очевидни.

Актуален е и въпросът колко трае щастието. Отговор дава кампанията “Национално изследване по проблемите на здравето и храненето”, проследила чувството за положителни емоции на 6000 души в продължение на 10 години. Неговите автори стигнали до впечатляващ извод. Хората, определени преди десетилетие като относително най-щастливи, сега отново били най-доволните.


РЕЦЕПТИ

 

Доктор Дейвид Ликен препоръчва продължителна диета, при която трябва да се захранвате всекидневно със здравословни хапки щастие. Изберете сами - чиния спагети с италиански сос, от която се носи божествен аромат или просто отморяваща вана, пълна с пухкава пяна. Вдъхнете уханието на прясно смляно сут-

решно кафе, насладете се на мириса на роза. Всяка сутрин отваряйте широко прозореца и вдишвайте дълбоко. Това са някои от възможните рецепти за повишаване на равнището на щастие.


Носете синьо, помага на кариерата

 

Според експерти синьото е много подходящ цвят, когато искате да се представите добре. Психологията вече доказа, че цветовете влияят върху настроението и поведението.

Много затворнически килии в САЩ се боядисват в бледо розово. Това успокоява техните обитатели. Заведенията за бърза закуска предпочитат червено и оранжево. Те стимулират апетита, клиентите поръчват повече и са склонни да дойдат пак.

Всеки може да играе с цветовете, за да подобри настроението, казва Сюзън Мърфи, експерт от Ванкувър. Ако някой се нуждае от прилив на енергия, да облече червен костюм, да яде ягоди или малини дори да не обича този цвят, казва Мърфи.

Облеклото според нея е най-важният от цветовите елементи.

Да облечеш правилния цвят, е като да сипеш подходящо гориво в резервоара, казва тя. Според психоложката от цвета на дрехите зависят много от нашите постижения.

Ето нейния цветови указател:

Зелено - за успокоение, вяра в себе си и щастлив семеен живот;

Червено - за енергия, сила и кураж;

Синьо - за успех в кариерата и нови идеи;

Оранжево - за по-добро настроението.


Шоколадът, майките и децата

 

Факт е, че майки, които обичат шоколад, раждат щастливи деца. Детето има повече шанс да се роди здраво и щастливо, ако по време на бременността неговата майка си похапва шоколад. До този извод са достигнали френски учени, които са следили психологическото състояние на 300 бременни жени, като след това са събрали сведения за родените деца. Дори жени които до раждането били в депресия, “благодарение” на шоколада, родили весели и нераздразнителни деца. Децата на тези които, не са приемали шоколад се усмихвали по–малко и плачели по-често. Но все пак изследователите не бързат с извода, че доброто настроение на децата е предизвикано от вещество съдържащо се в шоколада. По скоро това е дело факторите, които заставят бременната жена да хапва сладки неща.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Васил Василев

Председателят на областния съвет на СДС в Плевен и народен представител е вероятният водач на синята кандидат-депутатска листа, след като кметът Найден Зеленогорски оттегли кандидатурата си. Има ли напрежение между тях, кой е виновен за разцеплението на СДС, на какво залагат хората на Надежда Михайлова - отговорите на тези въпроси само в "BG Север".

Васил Василев е роден на 26 юли 1962 г. в Горна Митрополия. След завършване на средно образование е приет във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", където се дипломира със специалност история. През 1987-88 г. специализира нова и най-нова история в Софийския университет. Работи известно време като учител в Червен бряг. През 1999-2001 г. е зам.-областен управител на Плевен. От 2001 г. до днес е депутат от СДС в НС. Председател на националния контролен съвет на синята партия. Съпругата му Стефка е учителка в училище "Цветан Спасов". Има син на 7 години - Константин.

На България й трябват професионални политици

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Василев, мечтали ли сте като дете да станете професионален политик?

- Като всяко дете и аз в играта съм си избирал различни професии. Искал съм да ставам и футболист, и артист, и пилот… В крайна сметка след 15-ата година интересът ми към историята стана по-силен и твърдо реших, че трябва да уча тази дисциплина и да се развивам с нея. Но както обикновено става, това което смяташ да правиш и това, което се случва, не винаги е едно и също. Аз исках да се занимавам с научна работа и затова специализирах една година най-нова история. Бях започнал да се готвя за асистент в университета, но след 1989 г. процесите в страната се промениха коренно и в едни момент влязох в политиката.

- И защо се насочихте към политиката?

- През 1989 г. бях на 28 години. И не само защото съм се занимавал с история, а и защото съм се интересувал винаги какво става в нашето общество, със започването на промените се ангажирах с политика. Защото смятах, че нещо трябва да се промени. През 1990 г. станах член на СДС, та до днес… Впоследствие започнах професионално да се занимавам с политика, и така… Основните мотиви тогава бяха, че страната има нужда от промяна. Всички виждахме какво беше на Запад, какво беше Източната система, всички бяхме наясно как комунистическият режим управляваше страната и къде се намираше тя. СДС беше политическата сила, която отъждествяваше антикомунизма у нас и евроатлантическата визия на България. СДС означаваше промяна. В моето семейство никога не е имало комунисти, беше нормално да се ангажирам и аз го направих.

- Не всичко е политика, но всичко се докосва до нея, казва Макиавели. Вие какво мислите за това?

- Отношенията между хората, приятелството, любовта между двама души - това не е политика. Това са съвсем други отношения. Политиката е начин да изкажеш своята воля за управление, за развитие на обществото. Все повече политиката започва да става професия и в това няма нищо лошо. Ежедневно ние се докосваме до политиката, и то е свързано с реализиране на управлението. Всички ние сме зависими от нашите управници. Ние ги избираме и всеки от нас, давайки доверие на един или друг политик, се докосва до политиката. Така той участва в управлението, съпричастен е по един или друг начин.

- А какво отнема политиката от един човек? Казват, че тя е най-ревнивата жена.

- Когато човек професионално се ангажира с политиката, той до голяма степен не принадлежи на себе си. Първо, защото е публична личност, второ - защото политиката наистина изисква много постоянство и време. Нямаш право на грешки в политиката, защото понякога тези грешки са фатални не за един човек, а за цели общества - зависи къде си в йерархията. В историята има много такива примери. Не на последно място ти не принадлежиш много често дори на семейството си. Защото хората искат от теб. Убеден съм, че и аз, и моите колеги имаме един основен проблем - всички идват и искат да им решиш въпроса, без значение дали той е личен или е в сферата на управлението, или какъвто и да е. За съжаление, ние не винаги можем да решим всички проблеми. На мен ми се е искало много пъти да мога да отговоря на всички молби и желания, но не винаги зависи само от мен. С това се сблъскваме ежедневно. В политиката е така - когато нещо свършиш, хората смятат, че си длъжен да го направиш, когато обаче не се случи, казват, че не искаш или че не можеш.

- Защо според вас СДС загуби изборите и се разпадна след това?

- Когато СДС дойде на власт през 1997 г., България беше фалирала след управлението на Жан Виденов и на БСП. Имаше тежка икономическа, финансова и социална криза, хората бяха на улицата и свалиха правителството. СДС наследи едно тежко положение и имаше няколко задачи, с които трябваше да се справи. Убеден съм, че се справи - стабилизира страната, изведе я от кризата и реализира реформите, които бяха отлагани с години. Тежестта на тези реформи, които бяха направени в периода 1997 - 2001 г. наистина се преживяха тежко от българското общество, което плати висока цена за това. СДС също плати висока цена за тежестта на реформите и промените. Бяхме наясно, че такава цена ще се плаща от политиците и от обществото, но това беше единственият път, който България трябваше да измине и трябваше да бъде приложен в управлението, за да се променя страната. СДС беше и остава партия на промяната и на евроатлантическата ориентация на България. В резултат на тези четиригодишни усилия сегашното правителство наследи една държава в много добро състояние - с финансова и банкова стабилност, с пазарна икономика, с ясна външна политика към НАТО и ЕС.

Разбира се, трябва да признаем, че имаше и грешки, които доведоха до слизането от властта. Няма политическа сила, която по време на управлението си да не допуска грешки. Може би СДС не можа да подготви обществото за тежестта на реформата и предизвикателствата. Като че ли хората не ни разбраха и това си е наша грешка - не ги подготвихме. Не решихме въпроса с досиетата...

- Все още ли мислите, че този въпрос много касае обществото?

- Когато СДС дойде на власт, пое този ангажимент. До каква степен това е касаело обществото или не, това е друг въпрос. Ако трябва да коментирам като политик - разбира се, че касае обществото. Фактът, че и до днес тази тема се появява в политическото пространство, че и до днес в българското правителство има хора, които са били ангажирани със службите на комунистическата система, е достатъчно красноречив. Така че това беше нещо, което трябваше да направим. Трябваше да решим въпроса с кредитните милионери, нещо което обществото очакваше от нас. Трябваше да се даде отговор защо министри от правителството на Виденов не понесоха отговорност за катастрофата, до която доведоха България. Разбира се, трябваше да се дадат много отговори в сферата на приватизацията. Всички тези неща доведоха до това да не управляваме втори мандат. Защото всички предходни политически кабинети не направиха сериозни реформи, знаейки каква цена ще платят.

- А не мислите ли, че корупцията по време на управлението на СДС е една от причините да падне от власт?

- Ако някой твърди, че е имало корупция само когато СДС управляваше, не е искрен. Корупция в България е имало и преди 1989 г., и след това. В момента параметрите на корупцията при управлението на НДСВ и ДПС са изключително големи. И мога да си разреша да го кажа, защото съм свидетел на това как управлението на страната се превръща в политически пазарлък с оглед на оцеляване на правителството и управляващото мнозинство. Визирам последните събития, когато Новото време буквално заради едно министерство продаде доверието си към управляващото мнозинство. Въпросът е какви усилия полага обществото да намали корупцията. Корупция има и в утвърдени демократични държави, тя съпътства обществата винаги и въпросът е до каква степен ще бъде овладявана. И може би тук е ролята на гражданския контрол в нашето общество, който все още е далече от това, което виждаме в западноевропейските общества. Смятам, че това ще се случи и в България, защото тя се движи по този път. Въпросът за корупцията е неделим от личния морал на всеки един, който заема ръководен пост в държавата.

- Само личностни противоречия ли предизвикаха разпада на СДС?

- Мисля, че основна вина за разцеплението на СДС имаше Иван Костов. Действията, които той предприе, трябва да тежат на неговата съвест. Той явно обслужи личните си интереси, а не интересите на партията. Костов най-малко имаше право да разцепва СДС, тъй като той получи от него всичко - беше председател на организацията, тя го направи премиер на България. В крайна сметка той стана известният политик Иван Костов благодарение на СДС. А го предаде, според мен от лични амбиции…

- Лични амбиции в смисъл политически или някакви други?

- До последно той смяташе, че партията му принадлежи и тя му е длъжник, че той е незаменимият човек в нея. И в крайна сметка прецени, че СДС вече му е ненужен и си направи лична партия.

- Кой ще бъде вашият главен опонент на предстоящите избори?

- СДС има ясно изразена дясна позиция и поведение и е единствената политическа сила, която може да консолидира десницата на предстоящите избори и да даде отпор на основния претендент за властта и опонент на десницата - БСП. Социалистите са тези, с които ние ще имаме идеен и програмен сблъсък за следващото управление на страната. Смятаме, че БСП все още не се е реформирала и има неща, които ни смущават. Доказателства за това са изявленията на Сергей Станишев по отношение на контингента ни в Ирак, валутния борд и приватизацията на "Булгартабак".

- Преди няколко години ви нападнаха и биха на улицата. Докъде стигна разследването, какви бяха мотивите за побоя?

- Когато полицията залови извършителите, ще даде отговор на това какви са били мотивите им и причината. Факт е, че в българското общество продължава да се шири насилие. Цялото общество трябва да даде отпор на престъпността. Защото никой не е застрахован какво може да му се случи вкъщи и на улицата.

- Докъде стига компромисът в политиката?

- Стига дотам да не измениш на идейните си виждания и позициите си, да не си безпринципен и да не нарушаваш моралните норми, да не оставяш в хората впечатлението за лъжа, за пазарлък. Трябва да бъде ясно заявено в името на какво се прави компромис. Той не трябва да бъде на всяка цена. Защото преди няколко дни ние станахме свидетели на нещо, което опорочава политическия компромис - това е политическата сделка между Новото време, НДСВ и ДПС. На всички е ясно, че споразумението не защитава интересите на българското общество. Целта беше да оцелее правителството и Новото време да осребри подкрепата си. Това се случи - те получиха едно апетитно министерство - енергетиката. Има и личен морал и поведение и аз не бих си разрешил да премина границата, а след това да ми е трудно да дам отговор на семейството си и на хората, които са ме избрали. Човек трябва да има сили, когато не може да направи нещо пряко своята воля, да се мотивира защо не го прави и ако е нужно да излезе от политиката. Човек не се ражда политик, той става такъв.

- Имате ли време за семейството си и какво му дължите?

- Длъжник съм на семейството си с това, че четири дни в седмицата не съм при тях, а в София. Длъжник съм на сина си, който е ученик и има нужда да бъда около него, но аз не съм. Хубавото е това, че семейството ми ме разбира, защото вижда с какво се занимавам. Както казах, политиката не позволява да принадлежиш на семейството си в този смисъл, в който другите могат да си го позволят. Политиката те прави публична личност, близките ти понякога чуват какви ли не небивалици и са принудени да ги изтърпяват. Аз съм благодарен, че те ме разбират и ме подкрепят, че са до мен. Дават ми сила, вярват ми и това много ми помага.

- Нужна ли е на България политическа класа?

- Да, нужна е. На България й трябват професионални политици. Това е практика във всички утвърдени демокрации. Друг е въпросът, че през последните години сме свидетели на какво ли не в политиката…

- В тази връзка, какви хора не трябва да влязат в парламента? Някои явно се нуждаят от психиатър, други се появяват откровено нетрезви в пленарна зала...

- Всеки може да се кандидатира, избирателят казва кой получава доверие и кой не. Парадокс е това, което казвате - да има хора, които са неадекватни с поведението и състоянието си в парламента. Ние изживяхме период, в който българското общество поиска да дойдат да го управляват политици отвън. Почти цялото правителство дойде от чужбина. Но чудото не се случи, не стана и по-добре. Смятам, че ние трябва да работим с това, което имаме в страната - като личности и като потенциал, и всеки трябва да си намери мястото в обществото, да бъде отговорен. Тогава ще успеем, това е пътят.

- Кои са нещата, които ви разтоварват, имате ли приятели от детинство?

- Имам приятели от детинство и те са много. Една част от тях са в Плевен, други в София. Едни са музиканти, други - учители, бизнесмени... Когато се събираме не си говорим за политика, а си говорим за нас и това е добре. А иначе обичам и да спортувам. Обичам туризма и планината, но за жалост не намирам време често да съм там.

- А каква музика слушате?

- Като малък свирих седем - осем години на тромпет. Така че много обичам да слушам Майлс Дейвис, Армстронг, разбира се добри спомени имам и досега продължавам да слушам рок.

- Кое ви разсмива и кое ви натъжава в Народното събрание?

- Мога да кажа кое ме смущава - това е случайността. Когато виждаш, че някой не е адекватен на ситуацията. Разсмива ме понякога поведението на някои хора, когато се опитват да ти внушат нещо, което не само ние, депутатите, а и цялото общество вижда, че не е така. Например последните напъни на Кошлуков и Севлиевски да обяснят какъв значим компромис са направили за интересите на България. Притеснява ме това как хора влизат с определени политически листи и само след няколко години, водени от личен интерес, напускат парламентарните си групи и предават избирателите си. Но смятам, че с времето нещата ще се променят към по-добро. Убеден съм, че хората ще гласуват за доказани професионалисти и политици и случайността ще отпадне.

- Говори се, че има напрежение между вас и кмета на Плевен Найден Зеленогорски. Така ли е и ако да - защо?

- Между мен и кмета Зеленогорски никога не е имало и няма напрежение. Може би някой иска да има напрежение и това се тиражира в общественото пространство с оглед на предстоящите избори. Ние с г-н Зеленогорски се познаваме от 1990 година и сме работили винаги в екип, преминавали сме и през успехите, и през неуспехите на СДС и сме оставали на ясни позиции в СДС. Имаме чудесни взаимоотношения. Днес също работим в екип. И двамата сме наясно с ангажиментите и отговорностите, които сме поели към гражданите на Плевен, областта и членовете на СДС. Тези ангажименти и отговорности са много по-важни от всичко друго. Останалото е неистина.


 АРТСЕДМИЦА


 Юбилей

 

Димитър Хаджийски отказва директорска кариера заради сцената

 

Със 113 роли в театъра и 12 в киното актьорът стана на 70 години

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Точно преди 70 години на 27 февруари в Горна Джумая се ражда Димитър Хаджийски. От дете голямата му мечта е да се посвети на актьорското майсторство. Талантът му рано прави впечатление и получава централни ролички в училищните пиеси. Завършва гимназия и кандидатства в театралния институт в София, но... не е приет. Тогава се влизаше трудно, обяснява той. Момчето македонче без работа не може да стои и се хваща на един строеж като чирак. Подава вар и тухли, но от главата му не излиза мисълта, че на следващата година ще опита пак да кандидатства.

Съдбата обаче го изненадала. Директорът на благоевградския театър, който чул оттук-оттам оценки за него, го повикал един ден и го пипитал: Искаш ли да играеш като непрофесионален актьор в театъра? След кратък шок отговорът естествено бил: Да!

Така започва актьорският път на Димитър Хаджийски. Играе два сезона в театъра. Междувременно кандидатсктва още два пъти във ВИТИЗ - пак безуспешно. Следва казарма и след нея трети театрален сезон в благоевградския театър.

Кандидатствах четвърти път през 1958 г. - вече много добре подготвен, и ме приеха. Като студент получава специална Сарафовска стипендия за отличен успех и особени постижения. Завършва след четири години и е разпределен във Велико Търново. В старопрестолния град започва професионалната му кариера. Затъжил се за близки и роднини, успява да си извоюва връщане в родния дом и любимия театър. В Благоевград създава и първото си семейство със съпруга актриса.

От тук пътят му го отвежда във варненския театър, където играе три години - до 1968 г., когато идва в Плевен. На сцената на ДКТ "Иван Радоев" играе 37 години, затова с основание днес твърди: Плевен е моят втори роден град.

Нищо не успява за тези години да го откъсне от театралната сцена - нито предложението на неговата преподавателка от театралната академия Елка Гецова да стане неин асистент ("днес сигурно щях да съм професор като Стефан Данаилов, но аз ревнувах сцената и не съжалявам"). Не го съблазнява и ролята на директор на благоевградския театър, която му предлагат културни фигури от родния град.

Хаджийски остава верен на убежданието си, че е роден и програмиран за актьор. Получава званието заслужил артист през 1979 г. Той е от малкото актьори по онова време, които са награждавани с творчески командировки зад граница. Клубът на дейците на културата в Плевен два пъти го обявява за актьор на годината - през 1995 г. и 1998 г. През 2000 г. той и актрисата Саша Филипова са номинирани за званието почетен гражданин на Плевен. Със странния предлог, че не са известни достатъчно в чужбина, и двамата не са отличени с него.

"Приемете искреното ми уважение и благодарност за вашето участие в делото на народните будители", изразява признанието си към него депутатът Румен Петков на 1 ноември 2004 г.

Със 113 роли в театъра - последната е на Антонио от "12 нощ", Димитър Хаджийски с основание може да бъде наречен живата история на плевенския театър. Той е единственият плевенски актьор, изиграл 3 моноспектакъла - "Гордо мое сърце" по творби на М. Горки (1977 г.), "Несъбудени пространства", с който отбелязва 50-годишния си юбилей (1985 г.), и "Страсти Илиеви" на Димо Дешев, с който празнува 40 години театрална дейност (1998 г.). Запомнящи се и вдъхновяващи и за самия актьор са Шекспировите му образи, ролите му на исторически личности - Калоян, Симеон, цар Борис III в "Разпети петък" (първата му роля на плевенска сцена), хан Татар - спектакълът се играе 118 пъти! Играе следователят Партов в "Страшният съд", Жадов в "Доходно място", Бай Ганьо от "Щастливеца иде".

През последните години има роли в "Човекоядката", "Татуирани души", "Христина".

Единственият плевенски актьор с 12 роли в киното е Димитър Хаджийски. И до днес се въртят на малкия екран "Осъдени души", "Селцето", "От кога те чакам". Хаджийски си партнира с имена като Цветана Манева, Катя Паскалева, Наум Шопов, Коста Цонев. Верните му почитатели го помнят във "Войници на свобода", "По дирята на безследно изчезналите", "Тайфуни с нежни имена", "Юдино желязо", "Под едно небе" и др.


Културен център

 

Василена Серафимова учи във Версайската консерватория

 

Василена Серафимова е родена през 1985 г. в Плевен. Учи ударни инструменти от осемгодишна в НУИ“Панайот Пипков” в класа на Симеон Серафимов. Била е солистка на Плевенската и Шуменската филхармонии, участвала е в международните музикални фестивали “Мартенски музикални дни” и Лауреатски дни “Катя Попова”.

Има много национални и международни награди. Някои от тях са:

- първа награда от Първи национален конкурс за ударни инструменти “Проф. д-р Добри Палиев”, Пловдив, 1999г.;

- първа награда на Международен музикален фестивал-конкурс “Надежди, таланти, майстори”, Добрич - Албена, 2000 г.;

- първа награда от Национален конкурс за ударни инструменти “Пендим”, Пловдив, 2001 г.;

- втора награда (при неприсъдена първа) и награда за най-добро изпълнение на “Настроения” от Добри Палиев на Втория национален перкусионен конкурс “Проф. д-р Добри Палиев", 2001 г.;

- първа награда и награда за ярко сценично присъствие на Международен конкурс за ударни инструменти “Pendim”, 2003 г.

- Голямата награда и лауреатско звание от Международен конкурс “Музиката и земята”, София, 2003 г.

Като член на перкусионен ансамбъл “Акцент” има четири първи, две втори и една трета награда от национални и международни конкурси и фестивали в България, Италия, Германия, Гърция.

Василена Серафимова има записи в БНР, БНТ и bTV. Участвала е в майсторските класове на Р. Галярдо (Мексико), В. Фос и Р. Колбърс (Холандия), П. Садло (Германия), К. Вельов, А. Бржечка, С. Павлов и Т. Колева (България - Холандия); в международен семинар-среща по ударни инструменти на европейските клонове на Percussive Arts Society 2001 г.

 

Само за няколко дни отскочи до Плевен младата перкусионистка Василена Серафимова след турне в Германия, Дания и Италия, за да види родителите си. От тази година дъщерята на преподавателя по ударни инструменти в НУИ "П. Пипков" Симеон Серафимов е студентка във Версайската музикална консерватория в Париж в класа на проф. Силвио Гуалда. Известният преподавател е соло тимпанист на Парижката опера и е първият соло перкусионист в цял свят, поясни тийнейджърката. А тя е първата и единствена българка в класа му.

Как се озовава в града с вековни културни традиции?

През 2004 г. атрактивният перкусионен ансамбъл "Акцент", в който свири Василена, печели първа награда и наградата на асоциация "Филомуза" - три концерта в Париж през лятото на миналата година. Във френската столица е забелязана от председателката на асоциацията Шантал Стилиани, която я свързва с проф. Гуалда. Тя е моята френска майка и моят ангел хранител, признателна е девойката за човешкото отношение на французойката от италиански произход. Василена кандидатства в Мюнхен, но не е приета. Решила да опита и в Париж. Започваш следващата седмица, казал й професърът след изпита. Заради добрите си постижения тя е приета направо в трето ниво на обучение. Тогава била много благодарна за високите изисквания на баща си. Всички знаят, че той е най-добрият преподавател по перкусии в България, а това, че съм негова дъщеря, е дар от Бога, смята Василена.

"Париж е прекрасен град. Навсякъде ухае на култура. Консерваторията се намира точно срещу Версайския дворец. Успях да се докосна до изкуството на едни от най-големите паркусионисти от цял свят - като Били Кобам, който е световноизвестен барабанист джазмен", впечатлена е Василена.

На 14 април ще има концерт на частно парти заедно с арфистката Нина Малеева. След това ще открие изложба на Александър Райков. На 7 юни ще свири в радиото. Сред хората, които й помагат в Париж, е и оперната певица Иванка Бонева. Тя беше преподавателка в плевенското музикално училище, а в момента пее в хора на Парижката опера.

Василена има амбиция като завърши Версайската консерватория да кандидатства в Парижката консерватория при проф. Ерик Самют. Мечтата й е да специализира при него маримба.

Френската столица е много скъп град, но тя знае, че си струва да се бори с трудностите ежедневно. Още повече, че има късмета да попада на прекрасни хора. Амбициозната девойка в момента учи усилено френски. Не пропуска нито миг - в метрото, на турне. Вярва, че всички трудности ще я доведат в крайна сметка до нещо много хубаво. Правя това, за което съм се борила цял живот - да се занимавам с музика, и то в град, в който културата е на особена почит, призна младата перкусионистка няколко дни преди да замине за Париж.


Пианисти

 

Проф. Шопова - Маркова прави майсторски клас

 

Проф. д-р Савка Шопова - Маркова ще проведе на 6 март, неделя, майсторски клас за пианисти в НУИ "П. Пипков", научихме от директорката на училището Жечка Димитрова. Майсторският клас ще тече паралелно с Петия национален конкурс за руска музика на името на Сергей Прокофиев, който ще се състои на 6 и 7 март. Основната цел на проф. Шопова - Маркова ще е да подготви пианисти за участие в Шестия национален конкурс за акомпанятори, който ще е в началото на април отново в Плевен.


Пародия

 

"Оскайли" получиха самодейци

 

Пренебрегнатите са с претенции към организаторите

За втора поредна година в Плевен бяха раздадени наградите за любителско творчество "Оскайл". С уговорката, че отличията са "непретенциозни и неофициозни", организаторите от ДНА, читалище "Лик", в. "Посредник" и културният отдел на общината връчиха по-големи и по-малки стъклени вазички вместо статуетки и грамоти на отличените в различните раздели.

Какъв точно е смисълът на явно не особено престижните призове, май и самите наградени не са си изяснили още. Как т. нар. изпълнителен комитет отсъди кои творци любители са с най-сериозни постижения през 2004 г., също не стана ясно. И по стар български обичай пренебрегнатите са обидени и с претенции към организаторите на "форума".

Дали големите награди (големи стъклени вази и големи грамоти), които получиха доказалите се категорично през годините професионалисти Виолета Радева и Михаил Денев, допринесоха с нещо към имиджа им? И защо подобна любителска академия има амбициите да се превърне в ежегодно "събитие"? Въпроси, на които едва ли някой може да отговори.

Май отново изпразнени от оригинални творчески идеи, но дейни иначе хора, решиха, че трябва да ни предлагат подобия - на култура, на събития. Съвсем логично пародийният културен продукт прозвуча неубедително и събуди иронични усмивки и подобни коментари сред уважилите събитието (това бяха номинираните, малкото други зрители не се задържаха дълго в залата). Сричащите тийнейджъри водещи, на които поне не липсваше самочувствие, проблемите с озвучването и всички останали гафове нито за миг не позволиха на зрителя да забрави къде точно се намира и какво точно се случва.

Но... това сигурно са изискванията за една любителска академия, чието съществуване някои ще преглътнат по-лесно, други - по-трудно...


Белоснежни впечатления

 

Снимки от Антарктида показа Свилен Панайотов

 

Интересна и необичайна фотоизложба беше открита тази седмица в ХГ "Илия Бешков". След 3-месечен престой на о. Ливингстън, Антарктида, плевенчанинът Свилен Панайотов реши да сподели белоснежните си ледени впечатления с широката публика. Чрез 51 фотоса и видеофилм фотографът, който бил част от 12-ата българска антарктическа екпедиция, решил да популяризира уникалната красота и животинския свят на континента.

Съпътстващият изложбата пътепис на фотографа "Антарктида - по пътя на мечтата", е първият му литературен опит. В него Свилен Панайотов описва екзотични кътчета от планетата, по които е имал щастието да пътешества - Антарктида, Огнена земя, Южните Анди и водопадите Игуасу. Произведението със сигурност ще представлява интерес за всички, които носят в себе си духа на пътешественика и обичат дивата природа. Изложбата ще остане в Плевен до края на март.

Свилен Панайотов не е особено популярен в Плевен, въпреки че точно тук е роден през 1963 г. Още като студент магията на фотографията го завладява, за да се превърне в негов спътник.

След като завършва ВМЕИ във Варна, работи като инженер-конструктор, научен сътрудник, фотограф и оператор в минифотолаборатория.

Творческите му изкушения варират от диви животни в естествената им среда, през пейзажи до макрофотография.

До момента плевенският фотограф, който вече се заяви и като литературен творец, има няколко самостоятелни изложби. Участвал е и в много колективни, а уменията му са отличавани неведнъж с престижни награди от национални и международни фотоконкурси.

Признание за твореца зад обектива е включването на негови творби в създадената през 2001 г. първа цифрова банка за фотография в България "Фото трезор".


 МЪЖЕ НА ДЪЛГА


Спасяването на човешки живот като професия

 

Екипите на "Гражданска защита" често са очи в очи със смъртта

 

Страницата подготви Поля ТОМОВА

На 1 март бе професионалният празник на хората от "Гражданска защита" (ГЗ) - тези, за които спасяването на човешки живот и закрилата на населението е професия. Сигурно мнозина плевенчани знаят телефоните, на които дежурните на ГЗ отговарят - 82 22 38 и 83 42 80. Малцина обаче знаят колко усилия и труд изисква професията от хората, които се грижат за нашата безопасност.

От 2001 г. към ГЗ е създаден и действа спасителен отряд. 10 обучени мъже, между които и алпийска група, при всяко бедствие, авария или катастрофа първи са на мястото на инцидента, за да спасят живот. През зимата най-често ни се налага да вадим затрупани от преспите автомобили, разказва началникът на отряда инж. Анчо Тодоров. Много хора не преценяват ситуацията и тръгват, за да закъсат след часове в преспите. Един от най-тежките случаи, за щастие завършил с хепи енд, се разиграва преди няколко години. Тогава, в люта зима и виелица, на мъж от село Горталово се перфорира язвата. Негов съсед запалва колата и тръгва да го кара към Плевен. Лекият автомобил обаче затъва в преспите и не може да мръдне. „Сигналът се получи и тръгнахме. С нас тръгна и линейка. Стигнахме до мястото, но се оказа, че не можем да продължим. Два булдозера започнаха да пробиват, но щяха да стигнат до колата след два часа. Знам, че с перфорирана язва човек може да оживее 4 - 5 часа, ако не му се окаже помощ. Затова качихме лекарката в единия булдозер и тръгнахме през преспите. Стигнахме до затрупаната кола и на болния на място му се сложи система. Булдозерът беше разчистил донякъде, а дотам докарахме човека на носилка. Спасихме живота му”, спомня си Анчо Тодоров.

В много случаи ГЗ помага именно при зимна обстановка, когато е невъзможно да се достигне до човек или до населено място, което бедства. Дори понякога помага на колите на "Пътно управление", както през тежка зима преди години. Тогава късно вечерта, след полунощ, се получава сигнал, че четири коли на Пътното са тръгнали да чистят преди часове, но нито една не се е върнала. В този момент ГЗ не разполага с МТЛБ-та, както сега. Налага се да поиска от ШЗО. Когато отиват на място, се вижда, че колите на пътното управление са закъсали в преспите и трябва да бъдат изтеглени, за да могат да продължат да разчистват.

Спасителният отряд е и на мястото на тежки аварии, какъвто беше случаят "Шротекс" - взривът и последвалия пожар в частната маслобойна в Долна Митрополия. „Бяхме длъжни за влезем в сградата, преди нас пожарната я беше обезопасила.

Трябваше да проверим дали не е останал някой жив, който има нужда от помощ”, продължава разказа си инж. Тодоров. За жалост живи нямало.

Отново екипът на ГЗ, заедно с пожарникарите, спасяват човешки животи при срутването на улица "Шейново". Двама мъже бяха извадени живи от пръстта, други трима загинаха.

Няма да забравя един особено показателен случай, казва началникът на отряда. В тежка зима на дежурния телефон се обажда възрастна, самотна жена, която е със счупена ръка. Тя моли за помощ, тъй като не може нито да разчисти снега от двора си, нито дори да отиде да си купи хляб. Спасителите отиват, помагат на

жената, купуват й насъщния.

Многобройни са случаите, когато екипът се намесва при кризисни ситуации. За изваждане на хора или автомобили от вода обаче се налага да се чака водолазния екип от Горна Оряховица, който обслужва и нашата област. Скъпото оборудване и поддържане на такива екипи правят невъзможно създаването им във всички областни центрове. При евентуално започване на строежа на АЕЦ "Белене" екипът ще се увеличи, тъй като ще има нужда от още хора, категоричен е инж. Тодоров. За миналата година спасителите от "Гражданска защита" са участвали в 11 акции.

Сега те могат да се похвалят и с нова техника, която им позволява да изпълняват задълженията. Имат влекач, две МТЛБ-та, средства за малка механизация, като например вакуумни възглавници. Те позволяват да се повдигат тежки панелни блокове, за да бъде изваден например затиснат човек. Наскоро са получили и средство за индикация на опасни и взривоопасни вещества, което е особено важно преди екипът да влезе в огнище на бедствие. Разполагат с тежки защитни облекла и дихателни апарати, имат влекачи и тежки машини. Една от тях са предоставили на община Никопол - за разчистване на пътя Въбел - Любеново, и една на плевенската общинска фирма "Инжстрой".

Преди две години отрядът е вдиган по няколко пъти на ден заради сигнали за разпилян бял прах, който може да бъде взет за антракс. При създалата се в обществото паника екипите действат винаги професионално - отцепват района, взимат проба, обезопасяват и почистват мястото. Всички случаи обаче са се оказали фалшиви. Спасителите на ГЗ влизат там, където често има и трупове.

Затова преди да бъдат назначени, те са минали през специална подготовка. Въпреки всичко твърдят, че не се свиква със смъртта. Гледаш да спасиш живия, другото остава на заден план. Спасителите са длъжни да действат професионално и го правят, казва началникът им Анчо Тодоров. Той дава следния пример - ако някъде има бедствие и спасител влиза, за да помогне, и види негов близък, който е в по-леко състояние и друг човек, който е в по-тежко, ще помогне първо на вторият. Най-младият в отряда е на 25 години, най-възрастният - на 39. Отрядът се отзовава на всеки сигнал. Наскоро спасителите са били извикани в училище, за да отстранят ледените висулки от покрива. Може на някой да се стори смешно, но висулките са изключително опасни, още повече, че тук ставаше дума за деца, на които не може да се каже къде да играят и къде да вървят, казва инж. Тодоров.

Освен спасителните операции "Гражданска защита" провежда и превантивна дейност, свързана с опазване на хората, казва зам.-началникът на структурата в Плевен Петър Радоев. ГЗ е елемент от националната сигурност на страната и като такава е длъжна не само да защитава, но и да обучава хората. Именно затова се провеждат лекции сред пенсионерите, часове сред учениците, както и обучение на работещите.

Учениците трябва да знаят как да действат при авария и затова се провеждат и практически занятия с тях. Така се намалява до минимум рискът от паника при евентуално бедствие и децата ще знаят как да реагират.

ГЗ поддържа и оповестителната система, предупреждава хората за предстоящи бедствия, поддържа защитните съоръжения. Намаляването на риска от възникване и предотвратяването на евентуални бедствия е основната задача на структурата.

Няма опасност язовирите в Плевенско да прелеят, съобщи Петър Радоев. Те са пълни наполовина и могат за понесат пролетното пълноводие. От бившия ядрен завод вече са премахнати радиоактивните отпадъци, които години стояха там. Те са извозени до хранилището в Нови хан. По план се правят и проверки на всички обекти, работещи с природен газ, с вредни газове, с промишлени отровни вещества, пестициди. Въпросът с пестицидите в момента е решен в две общини - Белене и Кнежа, изготвени са обаче проекти и за останалите населени места в областта, твърди Радоев. В дежурните стаи на всяка община се прави ежедневно замерване на радиационния фон, информацията се събира и се предоставя на националния ситуационен център. Специалистите на ГЗ помагат на общините при изготвяне на исканията за финансова помощ от постоянната комисия по бедствия, аварии и катастрофи, уточни Петър Радоев. След това обаче ние ходим и проверяване на място дали това, което искат, отговаря на действителното състояние, допълни той. В задълженията на ГЗ влиза и поддържането на сигналната система - сирените, които всички чуваме на 2 юни. Този сигнал се приема като почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. Той се използва и при въздушно нападение. За опасност от радиоактивно замърсяване се използват други сигнали.

Хората, които работят в Гражданска защита, са на поста си всеки час. В много случаи от тяхната намеса зависи нечий живот. И те са длъжни да отговорят на очакванията.


Алпинист от плевенския отряд участва в търсене на моряците от “Хера”

 

Спасител от плевенския отряд към "Гражданска защита" е участвал в търсене на моряците от потъналия край турския бряг кораб "Хера". Той е от алпийската група, тренира алпинизъм от осми клас и после любимият спорт му става професия. Ето разказа на Петър Василев.

"Тръгнах от България за издирването на телата от кораба "Хера", защото живи не се очакваше да бъдат намерени. Ние бяхме група от 20 човека и претърсвахме район от около 70 км, в азиатската част на Турция, между градовете Рива и Шира. Бяхме настанени в станция на турската брегова охрана. Всеки един от екипите бе по 4 - 5 души, претърсвахме заливите. Турците нямат обучени алпийски екипи, а теренът там е много труден - с непроходими, отвесни скали. Ние си търсихме нашите хора, преди това турците бяха претърсвали района. Намерихме части от лодки, спасителен пояс, който беше прибран от местни рибари и се установи, че е от нашия кораб. Много останки намерихме, защото преди "Хера" беше потънал и друг кораб - "Карпатия". В нашия район теченията изхвърлят всичко, което идва от водата. Използвахме алпийска техника и се спускахме надолу, защото отгоре не можеш да видиш точно какво има във водата. Имаше и водолази, които търсеха във водата.

Отидохме месец след потъването на кораба, за седем дни, но останахме 20. Издирването щеше да продължи и повече, но водолазите откриха три тела на моряци - украинци, и властите сметнаха, че няма смисъл. Бързаше се, тъй като в района има много лисици и чакали, ако изплува нещо от морето, почти не остава, изяждат го. Отидохме, защото сме българи и българи търсим. Не намерихме нищо. Турците ни приеха радушно. В лагера ни прибра Шабан, настани ни, осигуриха ни бани... В нашата работа всеки случай е труден, защото е свързан с трупове, защото живият си е жив, ти го спасяваш, но с другото - със смъртта, не се свиква..."


Научете децата

 

Най-уязвими при кризисни ситуации са децата. Затова: научете детето си кога и как да се обажда за помощ. Издирете телефонните номера за спешни повиквания - пожарна, полиция, бърза помощ, ГЗ и БЧК и ги поставете до телефонния апарат. Помогнете на детето да запомни важна информация за семейството. То трябва да знае фамилното си име, адрес, телефонен номер, а също и къде да потърси близките си при спешни ситуации.


Из книжката "Азбука на оцеляването"

 

Бедствие е всяко природно явление, като земетресение, наводнение, свличане на земни пластове, бури, снежни виелици, лавини, специфични пожари, продължителна суша, епидемии. Характер на бедствие имат радиационното, химическото и бактериологичното заразяване, когато са причинени жертви и тежки материални щети на собствеността или са застрашени здравето и животът на населението.

Aвария е внезапна технологична повреда на машини, съоръжения и агрегати, съпроводена със спиране или сериозно нарушаване на технологичния процес, с взривове, пожари, замърсяване на околната среда, разрушения, жертви или заплахи за живота и здравето на населението.

Катастрофа е внезапно събитие, съпроводено с тежки последствия, жертви, наранявания, разрушения и повреди, които причиняват загуби, налагащи незабавна спасителна и непосредсвена възстановителна намеса в широк мащаб.


 БИЗНЕС


Лили Тодорова, екссиндик на "Плама":

 

Готова съм за тежък наказателен процес

 

Няма случайно съвпадение на периода за двете дела на рафинерията

 

Дора ДОНЧЕВА

За 11 март е насрочено второто дело по иска за производство по несъстоятелност на плевенската рафинерия "Нова Плама" от двама нейни кредитори - "Йорсет холдинг" и ДЗИ Банк. 15 март пък е определената дата за първото дело по обвинението срещу бившите синдици Лили Тодорова и Николай Пенев за нанесени щети поради включване в списъка на кредиторите на две банки - Първа частна и Минералбанк - точно тези, чийто дял от дълга са откупили ДЗИ и "Йорсет холдинг". Първото дело е в плевенския окръжен съд, второто - в районния. Според Лили Тодорова съвпадението на периода за гледане на двете дела не е случаен, още повече, че документите в прокуратурата по делото за синдиците са там от 2000 година.

- Г-жо Тодорова, защо правите такава връзка между двете дела, каква е последователността на процедурата по съставяне на списъка на кредиторите и оспорването му сега от ръководството на рафинерията?

- "Евроенерджи" прехвърли акциите си на "Плама консорциум", като представи на новия собственик пълен списък на кредиторите на рафинерията. Подписано бе едно специално споразумение между кредиторите, работниците, представлявани от синдикалните организации в рафинерията, и новия собственик като гаранция, че ще се възобнови производствената дейност. Защото консорциумът можеше да тръгне и по друг път - към ликвидация на дружеството. Това стана през октомври 1998 г. и ние, синдиците, също присъствахме. На 18 декември същата година в Агенцята за приватизация бе подписан договорът за прехвърляне на акциите и фактически "Плама консорциум" бе вписан като купувач на рафинерията. Неразделна част към този анекс е и споразумението с работниците, в което бе определена средната работна заплата. Размерът й беше съобразен с индексацията за периода 1997 - 1998 г. За това имаше и решение да бъде направено от стария собственик. Работниците просто искаха това решение да се потвърди и от новия собственик.Тези работни заплати, в този размер, бяха изплащани през януари, февруари и март на 1999 г., когато рафинерията наистина започна да работи. Собственикът осигуряваше тези пари. Представителят на "Плама консорциум" Жорж Бодуен е подписал всички платежни нареждания за изплащане на тези работни заплати заедно с двамата синдици. Това сега обаче се оспорва от ръководството на "Нова Плама", като не се признават плащанията по споразумението и индексираните заплати. И се обвиняват синдиците, че са изплащали увеличени заплати и с това са нанесли щети на дружеството. Обаче гражданският съд на ниво апелативен и върховен се произнесе, че на работниците следва да бъдат присъдени индексираните заплати. И всички, които са осъдили "Нова Плама", са си извадили изпълнителни листове с размера на индексираните заплати.

- На първото дело по иска за възобновяване на несъстоятелността адвокатите на рафинерията говориха пред журналисти и за някои кредитори, включени в списъка...

- Да, другият въпрос, който се повдига, е по отношение на приети вземания от някои кредитори. По време на първото производство по несъстоятелност всички кредитори са предявили вземанията си, като са приложили съответните документи към молбите си. На разположение на синдиците бяха и кредитните досиета, изключително добре съхранени от предишния собственик на рафинерията. Списъкът на кредиторите е предоставен на съда, одобрен е и обнародван в "Държавен вестник". Ако има недоволен кредитор по прието вземане, той е имал право да го оспори пред съда. Такива жалби до приключване на делото по несъстоятелността не са постъпвали, включително и новият собственик не е отправил искане до синдиците да направят корекция в списъка поради несъгласие с някои от приетите вземания. Дори всички вземания, групирани по класове кредитори, са включени в оздравителния план на дльжника, изготвен от самия собственик. Този оздравителен план бе приет от кредиторите, одобрен от съда и е влязъл в сила. Парадоксът е в това, че представителят на собственика Норд Томе прави сериозни възражения до съда против жалбата на един от кредиторите - Обединена българска банка, която оспори оздравителния план. И ето, че доста по-късно ръководството на "Нова Плама" започва атака срещу списъка на кредиторите, по-конкретно срещу двама от тях. И то точно срещу тези, които са ищци по делото на 11 март т. г. и искат възобновяване на производството по несъстоятелност на дружеството, тъй като собственикът не изпълнява собствения си оздравителен план и не погасява кредита си. И не е възобновил производствената дейност в рафинерията така, както е поел задължение в оздравителния план. Всички тези свои действия собственикът свързва с някакви обективни, според него, причини. С предприетите действия от страна на ръководството на "Нова Плама" се цели недопустима промяна в списъка на кредиторите, одобрен с влязъл в сила съдебен акт.

- А каква е връзката на това дело с делото на синдиците?

- Действително има такова дело в плевенския районен съд срещу двамата синдици, но не ми се иска да коментирам обвинението предврително, тъй като това е предмет на самото наказателно дело и там ще изтъкнем възраженията си. Но то има връзка с вземанията на кредиторите и на изплащане на индексираните заплати. Според мен се търси основание за спиране на търговското дело по несъстоятелността на рафинерията. Ако не се приемат вземанията на "Йорсет холдинг" и ДЗИ Банк, правоприемници по дълга на Първа частна банка и Минералбанк, то ще отпадне и техният иск за възобновяване на производството по несъстоятелност на "Плама". Считам, че това е недопустимо, тъй като има практика на Върховния съд и смятам, че плевенският съд ще се съобрази с нея. Подготвена съм за един тежък наказателен процес, но се надявам на обективно правораздаване. В крайна сметка съдът е този, който трябва да каже има ли престъпление, извършено от синдиците, и доказва ли се обвинението.


Общинската стратегия за приватизация

 

Всичко на тезгяха, пари за компютри в училищата няма

 

Дора ПЕТКОВА

Общинските съветници приеха годишния план за приватизация 2005. Очакват се приходи от 4,5 млн. лева, кметът обяви още 250 000 лв. допълнителни средства от продажби на общинско имущество. Както е редно, приета бе и програма за насочване на средствата, постъпили в инвестиционния приватизационен фонд, равни на същата сума. В осем групи са разделени обектите, които ще бъдат сложени на тезгяха през годината. Продавай всичко, което е несвойствена дейност, е общинската приватизационна стратегия. Но в списъка има и доста обекти със социална дейност, а не е ли тя един от приоритетите на общината?

Е, запазили сме младежкия си дух, спонтанно възкликна председателят на общинския съвет Георг Спартански, когато се гласуваха сумите по предложение на кмета Найден Зеленогорски за изграждане на площадка за скейтборд - 30 000 лв., и на стена на графити - 10 000 лв. Така младите хора от града ще имат свое място за любимия спорт, за предпочитано занимание. Хубаво. Но в същото време в списъка за продажби са включени Младежкият дом в Плевен, бившият Студентски дом, Младежкият дом в гр. Славяново. Преди няколко години пак общинските съветници назначиха директор на Младежкия дом, който не само не го възроди за живот, както се очакваше, но го и ликвидира. И никой не му потърси отговорност. А може би по-редно бе да се проведе конкурс за директорското място, с лична програма на участниците за дейността на дома. Защото сега остават само нощните дискотеки и кафенетата за младите хора.

От ляво предложиха да се отделят пари, поне 20 000 лв., за компютри в училищата. Главно с гласовете от дясно предложението бе отхвърлено. В същото време се отделят 60 000 лв. за компютри и мрежи за диагностично-консултативните центрове 1 и 3, които са търговски дружества по своята същност и могат сами да потърсят пари. Отказът на съветниците от дясно по предложения отляво си е традиционен, каза председателят на групата съветници от лявата коалиция Пенчо Карагьозов. "Наши предложения, в които не съзирам никакви политически мотиви, се отхвърлят. Ние предложихме да се запише проектиране на диагностично-консултативен център в “Дружба”, да се разшири перото за отчуждаване на терени в ж. к. “Кайлъка”, да се заложат средства за компютризация на училищата, които са на общинска издръжка, но априори те се отхвърлят, без да се задълбочаваме по тяхната целесъобразност. А според нас има резерви за финансиране на тези наши предложения. Това са заложените големи суми за ремонт на улици, за проекти по програма “Красива България”. Затова аз настоях и съм доволен, че се прие на полугодието да се направи обсъждане на хода на изпълнението на тази програма и да се внесат промени в нея", заяви Карагьозов.

В западните демократични страни основно правило било да се зачита мнението на опозицията от мнозинството. Нашата млада демокрация обаче все още не го познава.


Сарафско бюро щрафосано два пъти от данъчните

 

Два акта за неспазване на Наредбата за електронни касови апрати с фискална памет са съставили данъчните инспектори. Пет екипа по двама инспектори от Териториална данъчна дирекция извършиха проверки по всички чейнджбюра в областта. В целия регион има 14 частни сарафски бюра, като 12 от тях са в Плевен и две в Червен бряг. Инспектиращите от сектор “Оперативен контрол” към териториалната дирекция са проверявали дали собствениците на бюрата работят съгласно последните изменения на валутния закон, както и по действащата Наредба за използването на електронните касови апарати с фискална памет.

Както е известно, с последните изменения на валутния закон сарафските бюра вече трябва да работят с нови информационни табла, чрез които да се изключват до минимум възможностите за “случайно”измамване на клиенти.

При проверките и в четиринайсетте офиса за обмен на валута не са констатирани никакви нередностти, свързани с новите изисквания след измененията в закона.

Двата акта, съставени на плевенско бюро, са за едно и също прегрешение - съществени пропуски в работата с касовите апарати. В такъв случай отговорността и наказанията се поемат по закон солидарно от двама души - от собственика на бюрото и от валутния му касиер. “BG Север”


Бизнесът на една трета от плевенските предприемачи е несигурен

 

Търговията и преработващата индустрия крепят региона

 

Еми СТАЛЕВА

Известно подобряване на бизнессъстоянието на предприятията в Плевенска област през декември 2004 г. спрямо предишен период отчитат резултатите от анкета, проведена с шефовете на 149 фирми.

Около 20% от ръководителите определят ситуацията като добра, за 10 на сто тя е лоша. Подобряване на бизнесклимата през следващите 6 месеца очакват 22% от участниците в допитването.

Наблюдаваните фирми от обществения и частния сектор са реализирали продукция, стоки и услуги през декември за 1 259 754 хил. лв., като само 1% идват от продажба на дълготрайни активи и материали.

Около 45% от постъпленията са от търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството, приходите от преработващата индустрия пък достигат 33%, показва статистиката.

В общия обем на реализацията в преработващата индустрия през периода януари - декември 2004 г. най-голям дял има производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, което заема 20,6%. Следват го изработването на машини и оборудване с дял от 23,2%, а текстилната индустрия и производството на облекло се нареждат в класацията с 19,6%.

Около 14 на сто от продажбите за периода са реализирани извън България, показва анкетата.

Недостатъчното търсене в страната и чужбина, причинено от неосигурени пазари и от слабата конкурентноспособност на продукцията, са основните фактори, които спъват дейността на промишлените фирми. Финансовите проблеми, като неплатежоспособността и трудностите, свързани с отпускане на кредити, влияят негативно върху 53% от производителите, а 31 на сто от шефовете на фирми в региона оценяват икономическата среда като несигурна.

През януари 2005 г. около 16% от предприемачите очакват увеличение на производствените цени, а 8% твърдят, че трябва да намалят персонала си.

В момента средната осигуреност на производствения график с поръчки за промишлените фирми е около 3 месеца, като са били натоварени 61% от мощностите, сочат данните.

Резултатите на фирмите, които отчитат продукция в натурално изражение през периода януари - декември 2004 г. показват, че спрямо същия период на 2003 г. нараства производството на суров нефт, дрехи, многослойни хартия и картон, бутилки за напитки, сглобяеми конструкции от стомана и алуминиеви радиатори за отопление.

Спрямо 2003 г. обаче намалява производството на огнеупорни глини, колбаси, слънчогледово масло, пшенично брашно, газьол, мазут, цимент и др.


 АГРОАКЦЕНТИ


 Инвестиции

 

Идват 50 млн. евро за бубарството

 

Пет милиона е сумата, предвидена за Централна Северна България

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

50 милиона евро се очаква да получи страната ни от предприсъединителните фондове за развитие на бубарството. По предварителни данни за Централна Северна България ще бъдат заделени около 5 милиона евро, информира председателят на регионалния съюз по бубарство Станимир Йовков. Предвижда се сумата да бъде отпусната под формата на кредит, като първите 3 години ще са гратисен период, през следващите три ще се плащат само лихвите, след което ще започне погасяването.

Перспективите за инвестиране в отрасъла отвън в съвсем скоро време и амбициите за възстановяване на поминъка в Плевенско и Ловешко събра във военния клуб офицери и сержанти от резерва на първия по рода си семинар на тема "Бубарство и чернишарство", който бе организиран по идея на информационно-консултантското бюро за социална адаптация при военния клуб съвместно с регионалния съюз по бубарство. В него взеха участие не само резервисти, но и всички, които имаха поне 5 дка собствена или наета за 15 години земя, 80 кв. м хранителна и 22 кв. м застроена площ за отглеждане на бубите.

Средно с 20 на сто през последните 8 години се е увеличило търсенето и потреблението на коприна в света, показват данните. Това е добра предпоставка за възраждане на сектора в България, коментира Йовков.

За всяка отгледана кутийка в Европейския съюз се заплаща по 125 евро, което поставя бубарството в нишата на печелившите селскостопански отрасли.

До към края на 80-те година България е била една от най-големите производителки на сурови пашкули в Европа. Само в Плевенска област производството е стигало до 200 тона, което е от порядъка на 8 - 10 хиляди кутии. От 15 години насам състоянието на бубарството както в региона, така и в цялата страна е катастрофално поради факта, че черничевата база е унищожена напълно, разказва Станимир Йовков. В областта вече няма черничеви градини.

За последно такава - около 250 дка, е имало в с. Брегаре, но вече и тя е ликвидирана. Сега черничеви дървета се срещат рядко по улиците, но те в никакъв случай не са достатъчни. След средата на 90-те години спира да функционира и преработвателното предприятие в Гулянци - "Текстилни влакна".

Сериозни инвестиции са необходими, за да стартира един бубарски бизнес. Началните капиталовложения са свързани с направата на черничева градина. Създаването й до нормалното плододаване, което настъпва на 3-тата година, излиза около 700 - 800 лв.

След финансирането в региона амбициите са свързани със собствено производство на посадъчен материал и изграждане на малко предприятие за първична преработка.

 

Черницата

Черницата е многогодишно дървесно растение, което оформя кълбовидна корона и при свободен растеж достига 16 - 20 м височина и възраст 200 г. Отделни екземпляри достигат и до 500 год. възраст.

При ежегодна резитба за бубохранене черницата може да живее 50 - 60 г., а при нискостъблено и храстовидните формировки до 20 - 25 години. В живота на черницата се разграничават три периода: период на растеж и оформяне на короната до 5 - 6 години, период на пълно плододаване до 50 години и период на застаряване и отмиране - над 50 години.

Познаването на черницата и на закономерностите в развитието й, обусловени от нейните морфологични и анатомични особености е важно условие за правилното извършване на агротехническите мероприятия и целенасочено регулиране на растежа й. Тя се характеризира с бърза възстановителна способност след отрязване на клоните.

 

Производството

Черницата може да се размножава чрез семена и вегетативно.

Семенният начин на размножение е много лесен и има висок размножителен коефициент. Размножените чрез семена черници са неизравнени и голяма част от тях не са подходящи за получаване на качествени пашкули.

Присаждането може да стане на пъпка или калем през пролетта и лятото в зависимост от големината на подложката. Присаждането на пъпка се извършва през юли - август, като на подложката се прави по дължината й на 10 см от почвата Т-образен разрез, а щитчето се взема от калем чрез подрязване и поставяне в отреза. След тези операции се извършва превързване с рафия или овощарска превръзка, след което подложката се изрязва 10 - 15 см над присадената пъпка.

Присаждането на калем е желателно да се извършва на по-стари и единични дървета през март до средата на април. За извършване на тази дейност стопанинът трябва да се снабди с калеми от качествени сортове маточни черничеви дървета. Това може да стане в средата на януари - началото на февруари. Събраните калеми трябва да се съхранят в хладилници, като се поставят в найлонов чувал или в избени помещения с влажен пясък при постоянна температура и влажност.

Присаждането се извършва по известните начини за облагородяване на овощните видове: под кора, на разцеп, кози крак и др.

Вкореняване на черница - този метод на размножаване се извършва със зрели и зелени резници. Такова размножение се препоръчва за хибридните сортове.

Зрелите резници се събират и съхраняват като калемите в периода на относителен покой на дърветата - те са от едногодишни леторасти. Приготвят се от долната страна на летораста, защото там има повече хранителни вещества. Дължината на резниците трябва да е 20 - 30 см с 3 - 4 междувъзлия. Събраните резници се вкореняват в специален субстрат или почва с пясък в съотношение 1 :1 . При вкореняването трябва да се следи температурата и влажността. Резниците предварително се обработват, като основата се потапя в стимулатор, а горният край се запечатва със специална замазка. Така подготвени, те се поставят вертикално в тировете и се оставят до средата на април, след което се изнасят за довкореняване на предварително подготвеното поле. Зелени резници - извършва се в култивационни съоръжения при специално подготвени условия - не се препоръчва на стопаните.

 

Създаване на черничева градина

При създаването на черничевата градина трябва да се обърне внимание на мястото - необходимо е то да е в близост до фермата, за да няма много разходи при пренасяне на листата, но задължително да е на 500 м от главни пътища. Подходящата надморска височина трябва да е до 550 м. В никакъв случай почвата не бива да е кисела, а да е богата на хранителни вещества. Подпочвените води да са на 15 - 20 м.

Организирането и предпосадъчната подготовка на мястото се състои в почистване на блока, торене, обработка на почвата, маркиране, определяне сортовата структура и изкопаване на ямките за черничевите дръвчета. За по-добро прихващане засаждането трябва да се извърши през късна есен или ранна пролет. На този етап от време има няколко начина на засаждане, според които се определя и формирането на градината.


Атанас Атанасов, агроном:

 

За овощарството трябват знания и много пари

 

Държавен фонд "Земеделие" поставя унизителни условия

 

Овощарството е аристокрацията на селското стопанство. То иска знания, умения, познаване на спецификата на района. Всеки сорт е сам за себе си, всяко дърво е индивидуално. Затова не са много хората, които се впускат в подобно предизвикателство. Трудно е. В Плевен на този етап не се прави нищо, свързано с овощарството. Няма ги традициите. Големите градини в Славяново и Тръстеник се унищожиха. Сега се появяват тук-там ентусиасти с по няколко декара. Опитват се. Но районът е специфичен. Трябват знания и умения. Аз следя всички новости, а в този бранш съм от 21-годишен. Аз съм от Варненския край, а там са предимно овощари.

Направих своя разсадник през 1989 г. В момента производственият център се намира между селата Пелишат и Радишево, а до учебния център "Христо Ботев" имам 15 декара. Общо разсадникът е 25 дка, маточните градини са около 15 дка, а овощните - 311 декара. Първите години бяха много трудни. Сринаха се пазарите. Не бяха върнати земите. Похабявахме материал...

В момента имам всякакви овошки - ябълки, круши, праскови, кайсии, сливи, афъски, бадеми. Kайсиите и прасковите малко измръзнаха от студовете. Но положението не е толкова трагично както през зимата на 2003 г. Тя беше жестока. През лятото дръвчетата се поразиха от многото валежи, после настъпи измръзването. Дори някои от семковите видове бяха засегнати.

В разсадника досега само инвестирам. От държавата не съм взел нито лев. Веднъж се поинтересувах за субсидия от фонд "Земеделие", но като разбрах условията, които ми поставиха, се почувствах унизен. Втори път не опитах. 3 лева струва да направиш едно дърво. 10 000 дървета са 30 хил. лв. А аз имам около 15 хиляди овошки. Реализацията ми е предимно на плевенския пазар. Ще дойде време, когато ще погледна и по-надалеч. Но конкуренцията е жестока. Внасяме от Македония и от къде ли не и така вкарваме редица болести като огнения пригор, вирусната мозайка. А какво ще стане след 2007 г. ли? Пак ще внасяме.

През тази година очаквам първите 100 дка да влязат в плододаване. Това са ябълките и сливите. През 2006 г. трябва да имат плод кайсиите, прасковите и крушите. През тази година ще взема материал от институтите и ще заложа по-екзотични видове - райска ябълка, смокиня, арония, касис, лешник. Сега имам около 500 сорта от различни видове, само ябълките са над 100 сорта. За една овощна градина времето върши работата. Тези, които взимат готов посадъчен материал оформят градина за 5 години. Още седем трябват, за да се изплати инвестицията.

За мераклиите мога да кажа, че трябват минимум 2 000 лв. за хубава обикновена ябълкова градина със 125 дървета. Но тези пари са само първоначален капитал и ще отидат най-вече за засаждането. А младите, които имат желание и могат по някакъв начин да ползват субсидии, нека опитат. Заслужава си, стига да я има тръпката.


Агроконсултант

 

Преди резитба на лозето проверете за измръзване

 

Силните зимни студове може да причинят сериозни повреди по незагребаните лози, предупреждават специалистите на плевенската областна служба за съвети в земеделието. През първото десетдневие на февруари в района на Плевен температурите през нощта паднаха до минус 19 - 21 градуса, а през деня се движеха около - 5 - минус 8. При такива, а и по-ниски отрицателни температури, се наблюдава измръзване на пъпките и много рядко на цели лози. Степента на повредите зависи от биологията на сорта, силата и продължителността на ниските температури, релефът, формировката на лозите и не на последно място от нормалното узряване на леторастите - т. нар. закаляване през есенно-зимния сезон.

По отношение на студоустойчивостта сортовете Каберне, Ракацители, Памид, Шевка и др. са сравнително устойчиви. Към сортовете със средна студоустойчивост се отнасят Мерло, Гъмза, Тамянка и др., а чувствителни на студ са Болгар, Надежда, Плевен, Димят и др.

Пъпките на студоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 20 - 21 градуса, а тези на слабоустойчивите - при минус 16 - 17. Пъпките на култуците и резервните пъпки са по-издръжливи на студ от главните пъпки. С най-висока студоустойчивост са черното око и спящите пъпки. Споменатите особености в студоустойчивостта на отделните сортове и видове пъпки трябва да се имат предвид при резитбата за възстановяване на лозите след силни зимни студове.

В години, когато има съмнение за измръзване на лозите, а тази година се очертава да бъде такава, преди резитбата се събират по 10 - 12 пръчки от основните сортове в лозето, които се оставят при стайна температура (18 - 20 градуса) около две денонощия, съветват специалистите. С лозарско ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките. Ако са живи пъпките, имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен. Измръзналата дървесина също почернява.

В зависимост от установения процент на измръзналите пъпки се коригира възприетото натоварване на лозите. До 25% загиване на основните пъпки се извършва нормална резитба. При измръзване на по-висок процент пъпки се извършва компенсираща резитба, при която броят на оставените пъпки се увеличава пропорционално на повредените. Ако компенсирането не може да се извърши само с чепове, оставят се и стрелки или плодни пръчки. Обикновено се подбират добре узрели, средно дебели и дори по-тънки пръчки, както и запазени култуци. Ако е по-малка площта на лозето, добре е резитбата да се забави, тъй като пъпките преди да се развият увеличават обема си, което от своя страна ни помага да изберем пръчки с повече запазени пъпки.

Когато измръзването е над 85%, всичките едногодишни пръчки се изрязват на 2 - 3 см от основата. От спящите пъпки по кордоните и рамената покарват лакомци, които впоследствие чрез филизене и зелени резитби възстановяват формировката на лозата. Нещо повече, покаралите леторасти (култуци) при много родовитите сортове като Памид, Димят, Гъмза и др. могат да дадат задоволителна реколта от грозде.

При изключително силни и продължителни студове (под минус 27 - 28 градуса) надземните органи на лозата може да загинат напълно. Тогава освен едногодишните леторасти се изрязват кордоните и рамената по тях, като стъблата се запазват да послужат като опорна конструкция. Възможно е от основната част на стъблото да покарат лакомци. Тогава се избират два по-силни и с тях се започва формирането на лозите. Важно е да се отбележи, че има случаи, когато леторасти от основата на стъблото поникват чак през май или юни, така че не трябва да се избързва.

Ако не се развият никакви лакомци, лозата се прерязва и се присажда на разцеп. Обикновено корените на измръзналата лоза остават живи 3 - 4 години след измръзването на надземната част, така че присаждането на разцеп може да стане през втората или дори третата година след измръзването. Ако изкарат леторасти от подложката, може да се извърши присаждане на зелено. При измръзване на единични лози може да се положат отводи и така да се възстанови насаждението или да се засадят присадени лозички.


 СПОРТ


 

 Волейбол

 

Плевенчанки влязоха в плейофите

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

След две победи над Марица (Пловдив) в първия плейоф волейболистките на плевенския Спартак 96 се класираха за финалната четворка. Следващият етап от първенството започва от понеделник с първия турнир, в който се играе на принципа "всеки срещу всеки". Очаква се и Плевен да бъде домакин на един от четирите турнира от 21 до 27 март. Крайното класиране ще формира полуфиналните двойки. В последния кръг от редовния сезон възпитаничките на Виолета Антонова се наложиха с 3:1 гейма в собствената си зала над водения от националния треньор Мирослав Живков тим на Славия.

Отборът на Жар компютърс Славия нямаше особени шансове да спечели гостуването си в Плевен. "Белите" бяха по-добри само в началната част на мача и закономерно я спечелиха с 25:20. Славистките успяха да поддържат равенството в резултата и до първото техническо прекъсване във втория гейм. Последваха обаче силни минути за домакините и разликата в тяхна полза набъбна до 22:12, което се оказа достатъчно Спартак да изравни резултата в мача. Третият гейм беше истинска катастрофа за Славия, а волейболистките на Спартак изиграха може би най-добрите си минути от няколко мача насам. В началото на четвъртия гейм обаче отново настъпи временно отпускане в редиците на плевенчанки, което позволи на гостенките да се надяват на обрат. До такъв не се стигна въпреки оспорвания характер на целия гейм, в който не липсваха красивите отигравания и от двата състава. В крайна сметка решителните атаки за Спартак бяха безпогрешно изпълнени и победата в мача дойде след крайното 25:21. Традиционно силно за плевенския Спартак играха Клатурова, отбелязала 21 точки, и Николова с 20. Добър мач направи и опитната Ненчева. Най-резултатна за столичанки отново бе Здравка Бояджиева.

В двубоя официален дебют за Жар компютърс Славия направи Ася Динова, която лекуваше контузия в продължение на 4 месеца.

Така "белият" отбор завърши на четвърто място след изиграването на мачовете от редовния сезон, с актив от 6 победи и 6 загуби. От своя страна Спартак 96 съхрани своите шансове за атака на титлата и купата на страната.

 Статистика

Държавно първенство (жени), 12-и кръг

Левски Сиконко - Марица 3:0 (18, 15, 10)

ЦСКА - Локомотив (Сф) 3:0 (15, 15, 22)

Спартак 96 - СлавиЯ 3:1 (-20, 18, 12, 21)

Спартак: Нинова 8, Ненчева 15, Николова 20, Клатурова 21, Тодорова 10, Петрова 8, Стрезова - либеро, (Антова 5)

Славия: Луканова 12, Бояджиева 15, Иванова 10, Йорданска 10, Филипова 8, Калайджиева 8, Аброскина - либеро, (Динова 2, Илиева 2, Йовчева 4, Найденова)

Съдии: Йоцев, Момиров

 

 Класиране след редовния сезон

Отбор М. П. З. Г.отн. Т.

1. ЦСКА 12 11 1 33:10 23

2. Спартак 12 9 3 32:13 21

3. Левски Сиконко 12 8 4 27:18 20

4. Славия 12 6 6 24:20 19

5. Академик 12 6 6 20:20 17

6. Локомотив 12 2 10 12:32 14

7. Марица 12 0 12 4:36 12


 Футбол

 

Синьо-белите отиват за победа в Бобов дол

 

Лидерът в Б ПФГ Спартак (Плевен) гостува в 17 кръг на коравия тим на Миньор (Бобов дол), който в предишния кръг изтръгна победа като гост над бургаския Черноморец. В неделя осмият във временното класиране ще се опита да спъне водача по пътя към елита. Плевенският Спартак обаче ще излезе с единствената цел - победа на негостоприемния стадион в Бобов дол. Плевенчани се отърваха без нови контузии от тежкия терен на стадион "Плевен" в мача срещу Рилски спортист, завършил при резултат 2:1. Единственият отсъстващ за мача с Миньор е капитанът Боби Павлов, който ще изтърпи наказание заради незаслужения червен картон от миналия кръг. Наставникът Димитър Соколов вероятно ще търси друго подреждане на защитната формация заради отсъствието на бранителя.

Миньор (БД) - Спартак (Пл) 06.03.2005, 15,00 ч.

Вероятни състави: Миньор: Георгиев, Здравков, Йорданов, Димитров, Ю. Максимов, Йорданов, Илиев, Лазаров, Бориславов, Георгиев, Петров

Спартак: Попов, Николов, Пейков, Ив. Тодоров, Т. Тодоров, Г. Иванов, Петков, Островски, Какалов, Симеонов, Георгиев.

 

 Миналият кръг

С гол в 89-ата минута Спартак измъкна 2:1 от Рилски спортист. Герой за лидера бе Георги Георгиев. Той вкара и двете попадения за тима от Плевен. Нападателят откри в 27-ата минута, но пет минути преди края на първата част гостите изравниха по скандален начин. Страничният рефер Стойчевски маркира засада и защитата на Спартак спря да играе. Главният съдия Николай Йорданов обаче пренебрегна сигнала на помощника си и даде знак играта да продължи. Денислав Андреев стреля, но Павлов спря топката с ръка. Йорданов отсъди дузпа, която Пътников превърна в гол, а Павлов бе изгонен. В 59-ата мин. към съблекалнята пое и Иван Адрееев от гостите за втори жълт картон. Между двата гола домакините от Спартак имаха териториален превес, но като цяло мачът беше повече сблъсък на физическите качества на двата отбора, отколкото на техническите им възможности. Плевенчани натиснаха най-здраво през втората част, когато реферът вдигна червен картон и на гостите и възстанови численото равенство на терена. Голмайсторът на тима Георги Георгиев отбеляза и двете си попадения в този мач по идентичен начин - след перфектни пасове на Николов и Островски и неспасяеми удари от малкото наказателно поле. Домакините имаха още редица възможности за попадение, но дебютантът Какалов и защитникът Йонко Пейков нямаха шанс пред гола.


 Вести

 

Спартак (Пл) ще играе домакинските си срещи на стадиона на Белите орли до края на първенството. Имаме много технични футболисти, но лошото състояние на нашия терен дава предимство на гостуващите отбори, обясни решението президентът на Спартак Пламен Николов.

Дебют за Спартак направи младежкият национал Георги Какалов. Той излезе титуляр срещу Рилски спортист в Плевен, въпреки че се присъедини към отбора едва в навечерието на първия кръг от пролетния дял. Президентите на Спартак Пламен Николов и на Литекс Гриша Ганчев се уговориха Какалов, който е собственост на ловешкия тим, да играе до края на сезона в Плевен със статут на преотстъпен. Младият нападател се отчете с няколко пропуска пред вратата на Рилецо. Какалов вече има опит по плевенските терени, след като допреди година играеше за другия тим Белите орли.

След скандалното съдийство в мача срещу Рилски спортист старши треньорът на Спартак Димитър Соколов изрази опасения, че подобни случаи могат да станат тенденция във вреда на плевенския тим. "През пролетния дял доста отбори се борят за промоция в А група. Някои от тях доста добре работят със съдиите и не е изключено Спартак да страда", заяви Димитър Соколов и изрази надежда, че евентуалните съдийски произволи няма да попречат на победния ход на неговия отбор.

Белите орли стартираха пролетния дял от шампионата на Северозпадна В група с победа навън. Възпитаниците на Благой Кръстанов победиха домакините от Локомотив (Мездра) с 3:1. Плевенчани стигнаха до успеха след силни начални минути. До 30 мин. плевенският тим направи резултата 0:3 след два гола на централния нападател Станимир Георгиев и един на Кехайов. Домакините от Мездра имаха сили само за едно попадение. В други мачове от 16 кръг Ситомир (Никопол) победи Левски с 1:0, Бдин - Спартак (Койнаре) 3:2, Чумерна (Елена) - Гигант (Белене) 1:1. В неделя Белите орли ще срещнат лидера в класирането Янтра (Габрово). Мачът е от 15,30 ч. на стадион "Белите орли".


 Баскетбол

 

Спартак (Пл) ще решава съдбата на Дарин Великов

 

От изхода на утрешното (5 март) дерби между третия и четвъртия в класирането - Спартак (Плевен) и Черно море ще зависи дали старши треньорът на варненци Дарин Великов ще остане на поста си. Ултиматумът от ръководството на Черно море към най-успешния плевенски треньор дойде след срамната загуба от абсолютния аутсайдер Рилски спортист. Треньорът на баскетболния Черно море Интерком Груп отнесе остри критики от управителния съвет на клуба. Недоволство имаше и към играчите, които загубиха два поредни мача - като гости на Ямболгаз и на опашкаря Рилски спортист. Великов обаче запазва поста си до двубоя с третия в класирането Спартак (Пл) във Варна утре. Засега глоби също няма да бъдат налагани. И бившият съотборник на Дарин Великов и сегашен наставник на плевенския Спартак Цветан Антов има нелека задача преди утрешния мач. Неговият тим също регистрира две последователни загуби на собствен терен от първите два отбора в таблицата Лукойл Академик и ЦСКА.

Плевенчани имаха шанс да поднесат голяма изненада и в двете срещи, но не им достагна самочувствие и увереност в решителните минути.

Последният кръг

Баскетболистите на ЦСКА победиха с 99:87 Спартак (Пл) като гости в зала "Балканстрой". Решаващи за успеха на червените се оказаха трите поредни тройки на национала Димитър Ангелов в третата четвърт. Гостите спечелиха и благодарение на по-дългата резервна скамейка.

Срещата започна равностойно, като никой от двата отбора не успя да вземе преднина, а домакините спечелиха първата част с 1 точка в тяхна полза. Много силно игра младият Христо Николов, който имаше 75 % стрелба през първото полувреме, а ЦСКА взе втората част с 19:31. В този период от мача както и срещу Академик плевенчани не успяваха да намерят най-верния вариант в защита срещу очевидно по-ръстовия и разнообразен тим на гостите. След почивката обаче Хрисимир Димитров, Илия Станков и най-вече ветерана Петър Петров се разиграха и върнаха интригата в мача. Петров беше господар под кошовете и направи най-добрия си мач от началото на сезона, записвайки 22 точки. Домакините смениха и защитата със зоново покритие, което се оказа печеливша тактика.

В последната четвърт с тройка на Станков и в следващата атака с кош и фаул, домакините се приближиха на 2 точки от съперниците си. Последваха обаче три безрезултатни атаки за плевенчани, които се нуждаеха от повече спокойствие и увереност. В най-решителните моменти в края да издърпа отбора на ЦСКА се нагърби най-добрият стрелец на "червените" Дезмънд Фъргюсън и успя. Той завърши с 21 точки и отново игра на нетипичния за него пост - плеймейкър. Много добро включване на Тони Дечев с 17 точки. Димитър Ангелов натрупа 3 лични нарушения в средата на първата част и се появи на терена едва след почивката. Той се разигра с 3 поредни тройки, които не позволиха на Спартак да направи пълен обрат. Въпреки силното включване на Иван Коцев, Спартак не успя да заличи натрупания най-вече през втората четвърт пасив. Крайното 99:87 се получи след серия наказателни удари, след като вече победителят от двубоя беше ясен. В последната част играта за натрупани пет лични нарушения напуснаха от домакините капитанът Хрисимир Димитров и Мариан Костадинов, а от гостите - Димитър Ангелов, Бранислав Вичентич и Христо Николов.

При дублиращите отбори отново победа за ЦСКА, но с 74:91.

 

Статистика

Спартак (Плевен) - ЦСКА (СофиЯ) - 87:99 (22:21, 19:31, 29:22, 17:25)

Най-резултатни: Спартак - Илия Станков с 26 точки, Хрисимир Димитров и Петър Петров с по 22

ЦСКА - Дезмънд Фергюсън с 21 точки, Тони Дечев със 17

 

Временно класиране

1. Лукойл Академик 18 18 0 1642:1322 36 т.

2. ЦСКА 18 15 3 1601:1427 33 т.

3. Спартак (Пл) 18 10 8 1629:1601 28 т.

4. Черно море 17 8 9 1412:1390 25 т.

5. Ямболгаз 18 7 11 1352:1500 25 т.

6. Спартак Евроинс 18 6 12 1438:1467 24 т.

7. Левски 17 5 12 1376:1503 22 т.

8. Рилски спортист 18 2 16 1436:1676 20 т.


 Вести

 

Фенове на Спартак (Пл) са обиждали братът на Дезмънд Фъргюсън от ЦСКА по време на мача в Плевен, изтече информация през седмицата. По време на дербито от XVIII кръг в зала "Балканстрой" (87:99), 29-годишният Кори Мухамад е псуван и обиждан от агитката на домакините. Според публикациите "Маймуна, циганин, мангал", са част от употребяваните епитети по адрес на Фъргюсън-старши след всяка успешна стрелба на по-малкия му брат.

Стара Загора ще бъде градът домакин на финалния турнир за купа “България”, ако в срок до десетина дни БФБ успее да се споразумее с кмета на общината за осигуряването на подходящи условия за провеждането на събитието. В случай, че такава договореност не бъде постигната, домакин ще бъде градът на отбора от А1 мъже с най-предно класиране, който отпадне в квалификациите. По този начин ще се спази традиционното провеждане на финалите на неутрален терен.

Старши треньорът на националния отбор Росен Барчовски потвърди, че реализатор №1 в българското първенство Илия Станков попада в сметките му за разширения състав, който ще се готви за предстоящото европейско първенство. Ако Станков играе все така и не се отпусне до края на сезона, със сигурност ще получи повиквателна, заяви националният селекционер след мача на клубния му отбор ЦСКА с плевенския Спартак. Барчовски е решил да повика 15 баскетболисти, които ще играят заедно за първи път в мача на звездите от родното първенство.


 ШАРЕНО


 Като в приказките

 

Мартин Мартинов откри фешън седмицата във Флоренция

 

Само Гергана Полежанова преди плевенския модел е имала такъв успех

 

Даниела ДОЧЕВА

Страхотен късмет, съдба или случайност. 18-годишният плевенски модел Мартин Мартинов още не е осъзнал съвсем какво му се случи - така светкавично събитията го изстреляха по световните модни подиуми.

В края на ноември 2004 г. шефката на модна агенция "Визаж" в Плевен Мариана Нетова го вижда в едно кафе и му предлага да си направи пробни снимки при букери на агенцията в София. Веднага е одобрен. Снима се за "Playboy", "Hi-comm" и други списания. Правят му няколко полароида и ги пращат до модни агенции в Европа и САЩ. От Италия отговарят веднага - агенция "Major" го кани да участва във фешън седмицата! Заминава на 9 януари за Милано. Явява се на поредица кастинги. Още на втория ден сред огромна конкуренция на модели от цял свят той попада сред 20-те момчета, които най-известният японски дизайнер Йоши Ямамото избира за ревюто си. Мартин заминава за Флоренция за откриване на фешън седмицата. Събитието, което целият моден свят чака с нетърпение, е открито с ревю на Йоши Ямамото. Първият модел, който стъпва на подиума и виждат хилядите гости от хайлайфа, е Мартин Мартинов. Екип на Fesion TV снима.

Успехът му е невероятен и зашеметяващ! Подобен пробив в модния свят се случва рядко, знаят и непосветените в тази област. От агенция "Визаж" коментират, че подобен успех до сега е имала единствено Гергана Полежанова, по чийто мерки шие моделите си модна къща "Армани".

За Мартин следват ревюта на Фере и на "Прада" за по-отбрани клиенти. Снима се за списание "Stily-in". Всички бяха много коректни, с добро отношение към моделите и големи професионалисти, споделя Мартин след два месеца престой в Италия. Точно толкова му остават, за да завърши СОУ "Ив. Вазов" - за щастие среща разбиране от страна на директора Митев.

"Всичко стана много случайно. Вярвам в съдбата - всеки си има път. От друга страна човек държи живота си в ръцете си. Явно се оказах на точното място в точното време. Винаги съм мечтал да обикалям света, да се срещам с нови хора, а това е много добър начин", доволен е той. Животът на модел му допада - постоянно е с млади, интересни хора, с които се забавлява. Моделите влизат безплатно в най-елитните дискотеки и клубове. Не се смятам за известен, същият съм си. Продължавам да държа най-много на семейството си и на приятелите. Сестра ми е най-близкият ми човек, сподели Мартин. Призна, че върви по стъпките на сестра си Миглена, която също се изявяваше по модните подиуми. Като нея тийнейджърът, който вече е висок 1, 88 м, иска да учи психология. Но след една - две години.

Мартин беше в журито, избрало Мис Плевен вчера, 3 март. Този месец ще участва в "Пред-а-порте" в София. Чакат го и интервюта в национални медии. Той отхвърли предложение да се снима в клип на Азис (без да се интересува от хонорара). В началото на юни лети за Милано, където ще работи месец, а от там - за Лос Анжелис. "След това се връщам тук и сигурно пак ще поема нанякъде. Не си правя планове. Нямам някакви големи очаквания, за да не последват големи разочарования след това", заключи мъдро тийнейджърът.


 Любопитно

 

Електричари укрепват гнезда на бели щъркели в Белене

 

Две семейства бели щъркели от тази година ще могат да се радват на напълно обновени "домове". Дирекцията на природен парк „Персина” съвместно с екип на „Електроразпределение - Плевен” ЕАД, клон - Белене, проведе успешна акция по укрепване на две рискови гнезда на белия щъркел в Белене, намиращи се на улиците”Христо Ботев” и „Асен Златаров”. Обезопасяването бе извършено чрез повдигане на гнездата на метални конструкции.

Инициативата за укрепване на гнездата стартира през 2004 г. Тя е в резултат от шестото международно преброяване на белия щъркел, чийто национален координатор е Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Преброяването се извършва на всеки 10 години и е организирано от Bird Life International. През 2004 г. то се проведе в повече от 50 държави в Европа, Азия и Африка.

На територията на природния парк „Персина” има 10 гнезда на бял щъркел. Девет от тях са на електрически стълбове. Седем са рисковите. Укрепването им ще се извърши поетапно в периода ноември - март от 2005 до 2007 г. Предвижда се през този период да бъдат изградени и нови гнезда. "BG Север"