Брой 6                                                    

11 - 17 февруари 2005 г.

 

Пипалата на дрогата

 

Плевен е на четвърто място в страната по употреба на хероин

 

Употребата на дрога в Плевен лавинообразно нараства, градът е на четвърто място в страната по консумация на хероин, твърдят криминалисти. Според тях пада възрастта на зависимите от този твърд наркотик, вече са му подвластни и 12 - 13-годишни деца.

Схемата за разпространение на бавната смърт е желязна, територията на областния град е разпределена на зони, които се "обслужват" от четири групи. Те са абсолютни господари на районите си и не си пречат взаимно. Начело на бандите стоят тартори, които внасят дрогата, най-често от София и Варна. Под тях има двама - трима отговорници за зоните, наречени капитани, които я разпределят и предоставят на дози на уличните пласьори.

Те са хората, които зарибяват жертвите. Голяма част от дилърите са зависими ученици и затова по-лесно достигат до своите връстници и от продажбите си набавят необходимия им наркотик.

На децата често се предлага т. нар. друсан джойнт - марихуана, смесена с хероин, който скоро ги прави потребители на твърдата дрога.

(На стр. 3)


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Здравствуйте, братушки!

 

Ветеран от войната ще праща руски туристи в Плевен

 

Според Борис Шевчук нашата Панорама е по-хубава от Бородинската

 

Поля ТОМОВА

Когато се прибера в Русия, ще направя всичко възможно повече хора да разберат какви забележителни места и паметници, посветени на Руско-турската война, има в България и в Плевен, които непременно трябва да бъдат посетени. Това заяви специално за "BG Север" ветеранът от Червената армия Борис Степанович Шевчук, който през 1944 г. е бил два месеца у нас в състава на Трети украински фронт. След 60 години той бе отново в България на частно посещение. Негов домакин бе генералът от запаса Костадин Коцалиев, в Плевен те двамата гостуваха на Васил Антонов, собственик на хотел "Ростов".

Ветеранът разгледа местата и паметниците, свързани с Освободителната война, в компанията на шефа на военно-историческите музеи ст. н. с. д-р Милко Аспарухов.

Борис Степанович става доброволец в Червената армия едва 16-годишен, през 1944 г. с първите части влиза у нас при Добрич. Очаквахме битки, тъй като България бе в съюз с Германия, но не само, че не срещнахме никаква съпротива, а народът ни посрещаше с цветя и радостни възгласи "Здравствуйте, братушки!", разказа Шевчук. Първоначално той бил настанен в дома на поп, който се оказал доста начетен и подробно го запознал с историята на Руско-турската война. И днес 77-годишният фронтовак си спомня бухналите пити и вкусните гозби, с които го гощавала попадията.

И сега, 60 години по-късно, аз виждам тук, в Плевен, с каква любов, уважение и признателност се отнасят българите към нас, споделя с умиление руснакът. Остава приятно изненадан, когато разбира, че най-престижният хотел в Плевен носи името на побратимения град Ростов на Дон. И изказва съжаление, че малко хора в родината му знаят за многобройните исторически места и паметници у нас. Според него вина за това имат и руските туроператори, но той категорично се ангажира да поправи грешката им.


Грипната ваканция свършва

 

Днес, 11 февруари, е последният ден на обявената грипна ваканция в Плевенска община. В понеделник, 14 февруари, обаче ще се прецени дали ваканцията трябва да бъде удължена. Заболяваемостта в общината е 217 на 10 хиляди, което е и причина да се обяви грипна епидемия. Освен разпускането на учениците, са прекратени плановите операции в болниците, забранени са свижданията, детските и женски консултации.

В Кнежа до днес пък е обявена дървена ваканция, заради ниските температури от минус 27-28 градуса. Сутрин е опасно децата да отидат на училище при подобни температури, а в учебните помещения не може да бъде достигната оптимална температура за провеждане на занаятия, е мотивът за разпускане на учениците.

След рекордните за Плевенска област ниски температури от минус 18 до минус 28 градуса синоптиците обещават постепенно затопляне на времето с по един - два градуса на ден. "BG Север"


В хематологията имат нужда от нови легла

 

Клиниката по хематология има нужда от нова база и увеличен брой легла. Засега в отделението има 35 места, които са крайно недостатъчни, алармира завеждащият д-р Николай Цветков. Условията са лоши не само за пациентите, но и за медицинския персонал. Липсват условията за охрана на труда при работа с медикаментите - цитостатици. Всеки системен контакт с тях от лекари и сестри може да доведе до раково заболяване, а при младите жени - до раждане на деца с уродства. Проблемът на клиниката ще бъде решен след ремонт на бившата АГ, който ще стартира в най-скоро време. Леглата ще бъдат увеличени на 45 според обещанията на ръководството на УМБАЛ - Плевен.

Клиниката по хематология съществува от 1974 година и в нея се правят всички модерни диагностични процедури и изследвания. Провеждат се и всички видове съвременно лечение, с изключение на костно-мозъчната трансплантация и дълбоката лъчетерапия.

Пациентите, страдащи от злокачествени заболявания на кръвта - левкемии, и на лимфните възли непрекъснато се увеличават. Докато през 1996 година те са 645, през 2004-та техният брой е 1180. Това според лекарите се дължи на добрата диагностика. Всички приказки за Чернобил са неверни, тъй като повишаването на броя на болните е отпреди аварията, заяви д-р Цветков. Причините са комплексни, роля играе и наследствеността, категоричен е той.

Още една болка имат работещите в клиниката - в България клиничната хематология не е призната за онкологична специалност. "BG Север"


Печка избухна в кафене, рани петима

 

Печка с водна риза на твърдо гориво избухна в кафенето на спортно-информационния център на 8 февруари в 8,30 часа. Вероятната причина е замръзване на водата поради ниските температури. В момента на експлозията в заведението е имало петима души. Двама са по-тежко пострадали. 55-годишен мъж е с тежка фрактура на крака, като разкъсването е засегнало и костта. Той е настанен в ортопедична клиника, без опасност за живота. 40-годишен мъж е получил разкъсни рани по лицето и изгаряне втора степен, настанен е във втора хирургия, също без опасност за живота. Другите трима са по-леко пострадали и след като са обработени в "Спешна помощ", са освободени, съобщиха лекари.

На кафенето са нанесени значителни материални щети - изпочупени са стъклата, маси и столове. При замръзването на водата печката се е превърнала в истинска бомба, а експлозията е била оглушителна, твърдят очевидци. "BG Север"


 Кнежа

 

Борят студа с коняк и вино

 

В Кнежа тази седмица бяха регистрирани рекордно ниски температури, достигащи до минус 28 градуса. Хората тук обаче помнят и минус 31 градуса през зимата. Някои от жителите на града твърдят, че са свикнали с подобни температури и че дори това е здравословно.

Слава Енчева казва, че никога не боледува и обича да се разхожда в адския студ. Не така мислят обаче мъжете в Кнежа. Те имат стари, изпитани рецепти срещу студ. Обичайното им състояние е да играят карти до запалена печка и много-много да не излизат навън. Рецептите им за борба със студа се движат от чайче с коняче до бяло вино с лимонада.

Виното е за препочитане пред лекарствата, категоричен е Юлиан Недков. Той дори съветва при простуда да се пие греяно вино с черен пипер. Най-доброто е чужда булка и коняк, защитава своята теза Стефчо Стоичков.

Улиците на Кнежа обаче не опустяват дори и в най-големите студове. Двойка влюбени се целуват. 19-годишните Калин и Емануела признават, че на любовта нищо не може да попречи, дори студа.

В Кнежа са регистрирани както най-ниските, така и най-високите температури в страната, твърди дежурната синоптичка Мария Симеонова. Това се дължи на факта, че градът е в котловина. Хората са свикнали с температурните аномалии и по всичко личи, че са по-калени от останалите. "BG Север"


 Юбилей

 

70 години от създаването си отбеляза Военният клуб

 

70 години от съзаването си отпразнува Военният клуб в Плевен тази седмица. По повод събитието с платна на известните и обичани художници Захари Гетов, Данаил Мицев, Дионисий Дончев, Любен Костов, Огнян Кузманов, Зорница Николаева и Александрина Събева беше открита галерия "Лира". Информация за историята на клуба даде прожектираният документален филм, дело на Военния телевизионен канал на регионален център Шумен.

С 265 фотоса, заснети от доайена на Военния клуб Йордан Андреков, организаторите на честването направиха обзор на последните 15 години от изминалите 70. Фотоизложбата под мотото "15 от 70" е събрала събития от основните дейности на клуба - военно-патриотична, културно-художествена, социална, информационна и библиотечна.

Преди 70 години с протокол № 38 на общинския съвет се отпускат 4 570 кв. м на Плевенското офицерско събрание за построяване на сграда и парк на безсмъртието. Тук през 1954 г. е първата изява на драматичния театър и последвалите 45 творчески сезона с режисьорите Илия Андреев и Кирил Гърков, а от 1964 г до 1976 г. функционира университет по култура - за музика, театър и изобразително изкуство. През годините са открити най-голямата музикална детска школа с директор Мара Крушева, първият клуб на запасните офицери в България, фолклорен ансамбъл "Мизия", хор "Кайлъшко ехо" и много други културни формации. За всички години от началото на съществуването си Военният клуб не спира да развива читалищна дейност.

През 1989 г. сградата е обявена за архитектурен паметник на културата от национално значение. "BG Север"


Ще реставрират крепостта "Сторгозия", вече има спечелен проект

 

Два проекта на стойност 60 000 евро е спечелила община Плевен, е станало ясно на поредното заседание на Консултативния съвет по туризъм (КСТ), съобщиха от пресцентъра на кметството. Проектите са за реставрация на крепостта "Сторгозия" и за изграждане на Европейски информационен център, който ще бъде открит на 15 май и ще се помещава в сградата на довършващата се библиотека.

На 25 и 26 февруари общината ще участва в туристическа борса, а в момента се работи по проект за гид на община Плевен, който ще съдържа 80 страници текст на български и английски език, фотоси и ще бъде предназначен както за страната, така и за чужбина, се казва още в съобщението.

Във връзка с измененията в Закона за туризма, според които председател на КСТ може да бъде само представител на общинската администрация, за нов шеф на консултативния съвет е бил избран Валентин Матеев, а досегашният председател Христо Каленов е станал негов заместник. "BG Север"


Експерти от РИОСВ участват на международна среща за въздуха

 

Двама експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен - инж. Стефан Цанев и д-р инж. Генади Цветанов са участвали в международна работна среща на тема “Качество на атмосферния въздух с регионална перспектива” в Прага, информират от пресцентъра на РИОСВ. Форумът е бил организиран от Бюрото за техническо сътрудничество и обмен на информация на Генерална дирекция “Разширяване” на Европейската комисия в сътрудничество с Чешкия хидрометеорологичен институт. В срещата са участвали представители на седем страни членки на Европейския съюз и две страни кандидатки - България и Румъния.

По време на форума е бил разгледан въпросът за въведение в директива 96/62/EC за качество на атмосферния въздух, представена от Мейнолф Дрюке от Държавна агенция по околна среда, защита на природата и геологията на провинция Мекленбург - Волпормен, Германия. Лекция на тема "Европейското законодателство при управление на качеството на атмосферния въздух - изисквания и реализация" е била представена от Джордж Хронопулус от гръцкото Министерство на околната среда.

Роза Чиечановиц от Регионална инспекция по опазване на околната среда във Врослав, Полша, е представила регионален мониторинг на атмосферния въздух в провинция Малка Силезия (Полша).

Черният триъгълник: международно сътрудничество в областта на управление на качеството на атмосферния въздух между Република Чехия, Полша и Германия - представена от г-н Владемар Кулашка от Регионална инспекция по опазване на околната среда във Врослав, Полша и др.

Инж. Стефан Цанев е представил мониторинг на качество на атмосферния въздух посредством международна мрежа в България и Румъния. В презентацията на българския лектор е било отделено специално внимание на съвместната българо-румънска система за контрол на качеството на въздуха по Долен Дунав, както и е бил направен преглед на работата на автоматичната станция в Никопол.

В програмата на международната работна среща са били включени посещения на автоматичната станция за мониторинг на качеството на атмосферния въздух и националната лаборатория за атмосферен въздух в Прага. "BG Север"


92 аптеки от областта сключиха договори с РЗОК

 

Общо 92 аптеки на територията на Плевенска област са сключили до момента договори с РЗОК - Плевен, съобщават от здравната каса. През миналата година по стария рамков договор с касата са работили 89 аптеки. Само в Плевен те са 61. Подписаните нови договори със здравната каса в отделните общини са: в Долна Митрополия - 5, Гулянци - 2, Левски - 5, Долни Дъбник - 4, Червен бряг - 9, Искър -1, Никопол - 1, Белене -1, Кнежа - 3.

Сключването на договори на аптеки с РЗОК се осъществява съгласно указания на НЗОК, в които са фиксирани редът, начинът и сроковете за провеждане на договарянето с кандидатите. Според сега действащия НРД 2005 изискуемите документи се подават в РЗОК в срок от 30 дни след влизането му в сила, пълнотата им се установява в едноседмичен период, а 60 дни е срокът за сключването на договора.

Лекарствата от списъка на НЗОК се отпускат само от аптеки, работещи по договор с НЗОК, при спазване на всички изисквания на Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, подзаконовите нормативни документи, както и условията и приложенията на сключените с НЗОК индивидуални договори. "BG Север"


Откриват два центъра по наркомании и СПИН

 

Превантивно-информационен център по наркомании и Координационен офис по превенция на ХИВ/СПИН ще бъдат открити днес, 11 февруари, от 15 часа на последния етаж на Стоматологичната поликлиника.

Превантивно-информационният център се открива с решение на общинския съвет. Общината поема разходите по превенция, лечение и рехабилитация на наркомани на стойност 6 300 лв. за 2005 г. Сумата, изразходена за ремонт, е още 6 300 лв. Текущата издръжка на офиса е равна на 3 000 лв.

Координационният офис по ХИВ/СПИН се създава със споразумение, сключено между общината и Министерството на здравеопазването. Кметството предоставя помещението и консумативите за поддръжка. За ремонт са отпуснати 4 042 лв., а за поддръжка са предвидени още 2 хил. лв. Общата сума за този център през 2005 г. е 25 хил. лв., като в нея са включени и възнагражденията на работещите там, съобщиха от пресцентъра на общината.

На откриването ще присъства д-р Тонка Вълева, директор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, и Екатерина Лазарова, секретар на Националния съвет по наркотични вещества, както и общинари.

Каква всъщност ще е реалната полза от дейността на превантивно-информационния център, който дублира дейността на утвърдения вече години наред Център по превенция на зависимостите на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №29 с ръководител доц. Мария Александрова, тепърва ще става ясно. Коментарите на запознати с проблема са, че превенцията вече няма смисъл, освен ако не се провежда сред най-малките - 5 - 6-годишните, защото останалите знаят всичко за наркотиците. Най-сериозният проблем е как да се помогне на зависимите, които искат да продължат да се борят с психическата си зависимост към дрогата, след като преодолеят физическата в наркологичното отделение на Психиатричната клиника. По този въпрос все още в Плевен не се прави нищо. В новосъздадения център не са поканени да работят лекари, които години наред се борят с проблема и имат богат опит.

Май пак ще бъде отчетена някаква дейност, за да се оправдаят някакви пари, които трябва да бъдат взети от точните хора, коментират скептици. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Ромите не са наркомани

Според изследване на фондация "Плевен 21 век", проведено между 100 зависими, става ясно, че 92-ма са българи, 7 турци и само един ром. Най-младият наркоман е на 16 години, 51-годишен е най-възрастният. 61 процента са със средно образование, почти една трета са завършили основно училище. Шестима са висшисти. Основно анкетираните са заявили, че живеят с родителите си, 20 на сто са самотници. По една пета живеят съответно в кварталите "Дружба", "Мара Денчева" и централна градска част. Близо 10 процента обитават "Сторгозия", а около 20 на сто са отказали да назоват адрес. Преобладаваща част от хероиново зависимите в Плевен са мъже - 86 %, възрастта им е между 20 и 26 години.

 

Секс за доза

Не рядко за дрога се плаща със секс. Докато обаче професионалните проститутки задължително използват презервативи, т. нар. инцидентно проституиращи почти никога не използват предпазни средства. От 1980 година според изследванията 18% от анкетираните проституират професионално или инцидентно. 15 процента са имали партньори и от двата пола.

При хероиново зависимите желанието и възможностите за сексуални контакти намаляват, категорични са специалистите. Зависимите използват най-често секса като начин да си доставят поредната доза.

 

Пипалата на дрогата

 

Поля ТОМОВА

В Плевен употребата на наркотици нараства лавинообразно. Градът е на четвърто място в страната по разпространение и ползване на хероин. Засега. Криминалистите са сигурни, че Плевен в скоро време ще стане вторият град в България по брой наркомани и разпространение.

Непрекъснато пада възрастта на хероиново зависимите и днес тя 12 - 13 години...

Схемата

Градът е териториално разпределен между четири групи. Те владеят териториите си и не си пречат взаимно. Начело на бандите стоят тартори, които внасят дрогата в Плевен. Най-често от Варна и от София. Под тях има двама-трима отговорници за районите, наречени капитани. Те получават дрогата, разпределят я на дози, слагат примеси от захар и други вещества. След тях са уличните пласьори. В Плевен те са близо стотина. 90 процента са зависими, с разпространението на наркотици си заработват дозите. Обикалят училищата, интернет-клубовете, пункта на Еврофутбол в квартал "Сторгозия", пред общината, пред пощата... Това са явките, които се знаят от полицията. Неизвестно колко са нелегалните места, на които се продава дрогата. Те са и най-опасните, там за 20 стотинки посягат на човек. В света на дрогата става въпрос за две неща - за пари и за стока, и за двете могат да бъдат убити хора. Уличните пласьори най-често са залавяни при полицейските хайки, но и най-лесно могат да бъдат заместени с други. Тук нишката не се прекъсва. Структурите са изключително организирани, действат в синхрон и понякога получават информация кога и къде са полицейските операции. Извън организараните структури действат т. нар. шанаджии - хора, които купуват дозите от друго населено място и ги вкарват в Плевен. След като са зарибили поредната жертва, пласьорите действат по строго установени правила. Според изследване на фондация "21 век" 80 процента от зависимите се свързват с пласьора си по телефона. Това се случва средно 14 дни в месеца. 19 на сто търсят дилъра на улицата. 17 процента купуват хероин от човек, който считат за свой приятел.

Според полицейски източници дневният оборот в Плевен от продажба на наркотици е около 3 000 лева.

Жертвите

Зарибяването се прави от уличните дилъри. Част от тях са ученици. Обикновено действат сред себеподобните си. На всеки втори купон в Плевен се пуши трева. Общоприетото мнение е, че марихуаната не е толкова вредна. Малко известна истина е, че на децата се предлага т. нар. друсан джойнт - марихуана, смесена с хероин. По този начин стават зависими 12 - 13-годишни деца. Във всяка дискотека се предлагат амфетамини, категорични са криминалистите. В интернет-клубовете също. Докато родителите разберат, че детето им има проблем - вече е късно. Нерядко полицаите казват на майката и бащата, че отрочето им се друса. Реакциите са в широк диапазон - от учудването до дивата ярост, казват полицаите. Зависимите са от всички слоеве на обществото. Цените на дрогата са поносими за повечето деца. Дозите се делят на осмици и десятки. Цената е съответно 8 и 10 лева. Таблетка амфетамин се търгува за 5 лева. Най-скъп е кокаинът. Един грам струва 120 лева. Той се употребява от много малко хора, предимно бизнесмени или считащи себе си за такива. В Плевен хероинът е с изключително лошо качество, което кара зависимите непрекъснато да повишават дозата. Най-важното в случая е родителите да наблюдават децата си, да знаят кои са приятелите им и най-вече да разговарят с тях. За опасността, която ги дебне на улицата, на купон или в дискотеката. За това, че колкото и да им казват, че е модерно, не трябва да се поддават. Много често децата споделят, че са започнали с наркотика заради лични проблеми или заради неразбиране. Някои обаче не могат да дадат никакво обяснение, споделят опита си криминалистите.

Зависимите в Плевен са над 4 500 души...

Аз съм наркоман и не ми пука...

Голяма част от зависимите млади хора на 16 - 18 години се дрогират на обществени места. Според психолози поведението им може да бъде обяснено с вид протест. Основното място обаче са собствените домове на наркоманите.

Битката с наркотика

Между 25 и 30 пласьори задържат годишно плевенските полицаи. Обикновено това са хората от ниското ниво - тези, които работят на улицата. За една година обаче само за 16 пласьори има наложени постоянни мерки за неотклонение, трима са с парична гаранция, другите са пуснати...

Битката с наркотика е битка на цялото общество. Една институтция не би могла да се справи сама с организирани хора, чиито богове са парите и смъртта.


Мощна бомба гръмна пред жилището на Гулянския

 

Петя КОЛЕВА

Мощна бомба гръмна пред апартамента на Красимир Първанов - Гулянския в 4,20 ч. през нощта на 8 февруари. Силната експлозия е нанесла огромни материални щети във входа на блок 92 в ж. к. "Сторгозия", жертви и пострадали хора няма. Металната врата на апартамента на Гулянския е отнесена и е влязла чак в хола, изпотрошени са прозорците на междуетажните площадки, изкъртени са част от вратите на апартаментите на осеметажния блок. Взривната вълна е изпочупила и стъклата на паркираните пред входа автомобили. Над 400 грама тротилов еквивалент е заложен пред вратата на Първанов, смятат криминалисти. В нощта на експлозията той и семейството му са били вкъщи. Взривът е за сплашване, предполагат полицаи. Източници от подземния свят твърдят, че Гулянския дължи много пари. Името му се спряга и като един от разпространителите на дрога в града. Прахът се взима и се плаща след като се разпространи, разказват запознати. Гулянския обаче не е плащал дълго време.

По време на взрива Красимир Първанов е под домашен арест. Срещу него има три досъдебни производства в окръжна и районна прокуратура в Плевен за документна измама, хулиганство и грабеж. Внесен е и обвинителен акт в съда за отвличане, хулиганство и грабеж от 2003 г.

Криминалистите са категорични, че бомбата срещу Гулянския не е начало на нова серия атентати в града. По случая е образувано следствено дело.


 Плевенските загадки

 

Къде е истината?

 

Две години от смъртта на общинския съветник Михаил Караязов

 

През тези две мъчителни години въпросителните около трагичната случка останаха да висят „със страшна сила. Защото всички, които познаваха Мишо, не приеха широко оповестената първа и засега версия единствена на разследващите органи - че станалото било самоубийство, най-малкото защото в живота му нямаше нищо, което да я оправдае. Млад и бодър човек с уравновесен и оптимистичен нрав, предано привързан към семейството си син, съпруг и баща, добросъвестен и стриктен стопански ръководител, принципен и същевременно необичайно толерантен към опонентите си политически лидер, обществен деец с изострено социално чувство - къде в тези характеристики може да се впише решението да посегнеш на живота си? Та нали това е присъщо на хора слаби и с гузна съвест?

Или на хора, поставени в безизходна ситуация...

Често прехвърлям в паметта си случилото се преди две години. Сутринта на 4 февруари служители на охранителна фирма забелязват край пътя между селата Радишево и Тученица автомобил, край който лежи неподвижно тяло, и незабавно уведомяват полицията. Оперативно-следствената група установява самоличността на мъртвия, провежда експертизи и разпити, направена е аутопсия и едва ли не същия ден становището е категорично: “самоубийство”, с предложение делото да бъде прекратено.

Темида обаче явно не мисли така, щом като десет месеца по-късно е издадено прокурорско постановление за връщане на делото във фаза предварително производство.

При това положение напълно са обясними съмненията на близките на бившия изпълнителен директор на “Етерна” АД, че става дума за убийство, че следствието е било набързо претупано - под нечий натиск, може би, при което няма как да не са допуснати грешки. Кой ще обвини родителите му, че продължават да задават своите парливи въпроси - установена ли е самоличността на всички, оставили дактилоскопични следи на мястото на инцидента, изчерпателно ли са разпитани свидетелите, с които Караязов се е срещал в последните дни на живота си, изискана ли е справка от “Мобилтел” за последните разговори от мобилния му телефон, изследвани ли са червеникавите петна по стъклото на шофьорската врата... А ако е вярно, че в револвера са открити две гилзи, какво излиза? Самоубийство с два изстрела?!?

И нещо много важно: прокурорското постановление дава срок за доразследване 30 дни. То е издадено в средата на ноември 2003 г., а вече сме февруари 2005-а - какво означава това вече 13-месечно “тупане на топката”?

Много въпроси, на които все още няма отговор.

Мишо, колко болка и мъка има в думите на изстрадалата ти майка, която никога не ще прежали сина си: „Моля, дайте светлина за случилото се с моя син!”

Жоро Павлов, твой приятел


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Правилата на политическия морал останаха в миналото

 

Липсата на конструктивност е основният белег на новата коалиция

 

Любомир ПЕТКОВ

От две седмици насам ключовата дума в политическото говорене е "криза". Дори след края на петдневната опозиционност на Новото време едва ли има толкова големи наивници в политическото пространство, които да си вярват, че всичко е било само "буря в чаша вода". Че има криза се убедиха дори тези представители на НДСВ, които за три години и половина не се научиха да поставят депутатските си карти в устройството при изказване. Причините за това неумение са две и произтичат една от друга. Първата е, че досега упражнението "дебат в пленарна зала" не е влизало в учебната програма на политическата детска градина НДСВ. А когато в учебната програма има пропуски, учениците възпитават у себе си порочни навици, като например класическата измама "гласуване с чужда карта". Тези две тенденции в 39 НС не са просто предпоставка за поредния пародиен етюд от парламентарната трибуна. Те са фактическите причини за детронирането на проф. Огнян Герджиков. Верни са високоволтовите пледоарии на партийните лидери, че България се тресе от институционална или политическа криза, от изтекъл кредит на доверие към властта и прочее. Преведени на обикновен език обаче, тези политически клишета означават просто, че на опозиционните партии им писна над тях да доминират "ученици". Щеше ли да има скандал с парламентарния контрол, ако управляващото мнозинство умееше да защитава аргументи и да предлага решения в дебат със своите опоненти. Щеше ли да изпадне правителството в състояние на безтегловност, ако тези, които го излъчиха преди три години и половина, ходеха по-често на работа и гласуваха сами, по възможност по съвест и убеждение.

Очевидният отговор и развоят на събитията обаче не трябва да навеждат на мисълта, че самото правителство вече е далеч от епицентъра на бедствието. На фона на приключилата сделка по приватизацията на Новото време ООД от единствения реален кандидат-купувач НДСВ се създаде впечатлението, че премиерът и неговите министри са излезли от перманентното си състояние на безтегловност. Още злополучният дебат след проваления парламентарен контрол обаче доказа по един нетърпящ възражение начин, че и представителите на изпълнителната власт са от жълтата политическа детска градина. Посланията, които в рамките на час излъчиха емблематичните за това управление фигури Лидия Шулева, Пламен Панайотов и най-вече Симеон Сакскобургготски, могат да бъдат характеризирани с една единствена дума - неадекватност. Надгробното слово за "Булгартабак" на Шулева, антикомунистическото ретро на Панайотов и несвързаната проповед на премиера потвърдиха инфантилната безметежност, в която се рееше почти цял мандат жълтото управление. Нещо повече, то създаде и съхрани своята жива реклама Божидар Абрашев, чиято блажена и неразбираща усмивка блестеше пред камерите по време на лютите парламентарни разправии, от които потърпевш беше единствено той и неговите колеги в правителството. Приватизационният афинитет на управляващите, макар и насочен не към икономиката, а към мнимите политически формирования от така наречения "либерален център", още по-красноречиво потвърди тезата, че нещо куца в политическата култура на жълтите. Трудно човек може да гледа толкова положително на нещата, за да повярва, че същността на това управление ще се промени за четири месеца. От известно време насам небезизвестният Яне Янев обикаля из страната и повтаря своята авторска метафора за "политическото цунами", което ще помете НДСВ. Това е един от немногобройните случаи, в които от пророчествата на земеделския лидер може да се извлече малко реализъм. Февруарското политическо цунами, макар и непредизвикано от Яне Янев, изравни със земята неправдоподобния образ на месия, който целенасочено си създаваше правителството през по-голямата част от активното си съществуване. Наложи се придворната социологическа агенция МБМД да анкетира спешно цели 600 (!!!) души, които да потвърдят абсурда, че всъщност НДСВ печели от кризата, в чиято основа е самата жълта партия. Оказа се, че конструктивните по същество действия около изграждането на положителния образ на управлението на НДСВ заблудиха само и единствено управляващите. Те дотолкова се заслепиха от блясъка на табелките с надпис "изградено от правителството на НДСВ", че не забелязаха естествената опасност, която ги грози в края на мандата. Опасността, за която става дума, не е нова. Тя застрашава по правило всяко правителство, което прекалено си повярва, че ще управлява четири години.

Логиката на фактите от последните 15 години показва, че тази опасност накрая винаги се превръща в обикновена причина за една обичайна развръзка. Същностната разлика между мандата на НДСВ и всички предходни е именно в неподражаемата политическа безпринципност, която обуслови съхраняването на парламентарното мнозинство. Повторяемостта на сценария за дискредитиране на управлението преди избори е всъщност регулаторен механизъм, който политическите партии у нас традиционно използват, за да си осигурят равен старт. Всички се питат какво може да обедини БСП, СДС, ДСБ и БЗНС НС, а отговорите, които дават самите участници в сценария, съвсем задълбочават въпросителните. Естествено е политиците от четворката да отричат вестникарското определение "обединена опозиция", макар и седнали в едни и същи студиа и разменяйки си благосклонни реверанси. Че няма допирни точки в политическите ценности показа и Новото време. Впрочем по отношение на нововремци вече окончателно отпаднаха всички въпросителни за наличието въобще на някакви политически ценности.

Поведението на същинските опозиционни партии по време на жълтата криза напомни някои порядки от времето, когато споровете се уреждали с дуели. Още преди векове, въпреки нетърпимостта, противниците са намирали сили в себе си да потиснат емоциите, докато уредят условията на дуела. Условията на съвременния политически дуел през месец юни преминават през преодоляването на общата пречка - НДСВ. Вече по всичко изглежда, че тя ще остане до датата на изборите. Категорията "пречка" произтича именно от конкретното политическо поведение на НДСВ, като основен двигател на пазарлъка в т. нар. "либерално пространство". Отсъствието на конструктивно начало в тази категория е и основният белег на новата тричленна коалиция НДСВ, ДПС, Новото време.

Така на практика се обезсмислят опозиционните усилия да бъдат уредени институционално условията на дуела през юни. Такъв няма да се състои - това е единственият ясен извод, който може да се направи след последните динамични политически събития. Ще има битка - и то без правила, защото правилата на политическия морал и последователност останаха безвъзвратно в миналото.


Васил Василев, депутат от ОДС:

 

Станахме свидетели на най-безпардонната сделка

 

Ралица ИВАНОВА

Единственото, което им остава на Новото време, е да си извадят булстат и данъчен номер и да се регистрират като фирма. Така плевенският депутат от ОДС Васил Василев коментира за "BG Север" спазаряването на партията на Кошлуков с управляващите от НДСВ и ДПС преди да бъде гласуван вотът на недоверие към правителството на Сакскобургготски. Синият депутат нарече подписаното преди дни споразумение между трите формации най-безпардонната политическа сделка, на която е станал свидетел българският народ. Според него жълтата партия е спечелила от кризата само временно, но това, което безвъзвратно е загубено, е моралът в политиката.

Партията на Кошлуков се самогилотинира и доказа, че е само моментна формация, която се изяви като политически брокер, каза още Василев. И подчерта, че за нововремците нямало значение точно каква сделка ще направят, важното било да има такава. Той обвини трите партии - НДСВ, ДПС и Новото време, че все по-малко се интересуват от това, което ще стане занапред в държавата. Амбицията на всяка една от тях била нещо да изкяри, да получи за себе си.

През останалите четири месеца до парламентарните избори няма да има сигурност в това управление, прогнозира синият депутат. Според Васил Василев правителството на Симеон Сакскобургготски отдавна е изгубило доверието на избирателите и не е оправдало техния вот.


Румен Петков, зам.-председател на ВС на БСП:

 

Рейтингът на НДСВ ще се срине

 

Поля ТОМОВА

Споразумението между НДСВ, ДПС и Новото време е очевиден пазарлък и безпрецедентна продажба на цяла една партия, заяви в Плевен зам.-председателят на ВС на БСП Румен Петков. Няма как иначе да бъде обяснено поведението на Новото време, което преди дни твърдеше, че вотът на недоверие трябва да мине и е недопустимо излъчването на второ правителство на Симеон Сакскобургготски, а след това да се сключват подобни сделки, коментира плевенският депутат.

С това споразумение Новото време може би спасява персоналния състав на кабинета, но във всички случаи рейтингът на премиера и на НДСВ ще се срине, смята Петков. Той заяви, че цената на сделката е гарантирани депутатски места и министерства за Новото време. “С продажбата на която и да е партия кризата не може да бъде преодоляна", бе категоричен Румен Петков. Според него БСП стои твърдо зад мотивите и вота на недоверие и в петък, в деня на гласуването, ясно ще се види кой къде е, къде и бил и къде трябва да бъде. "Персонални промени в кабинета ще бъдат направени, но те ще станат под натиска на БСП, под натиска и силата на аргументите, които Соцпартията има. Никой няма съмнения, че министри като Божидар Абрашев, Милко Ковачев и Лидия Шулева трябва да си ходят", подчерта зам.-председателят на столетницата. Твърденията, че договорът за присъединяването ни към ЕС може да бъде подписан само от правителството на НДСВ, са несъстоятелни и най-малкото вредни за евроинтеграцията, смята Петков. От Еврокомисията и от ЕС достъчно категорично казаха, че преговорите ще бъдат финализирани и подписани от което и да е конституционно правителство, припомни Румен Петков.

България се управлява в момента от правителство на малцинството, което в никакъв случай не работи за авторитета на България и държавността, категоричен е зам.-председателят на БСП.


 АНКЕТА

 

Трябва ли правителството да изкара докрай мандата си? Необходими ли са смени на министри?

 

Ралица ПЕТРОВА

Мненията на плевенчани дали правителството трябва да изкара докрай мандата си се люшкат в двете крайности - от категорично "да" до категорично "не".  Почти наравно са разпределени и гласовете "за" и "против" това да се сменят или не отделни министри в оставащите четири месеца до изборите. Повечето от хората обаче, които смятат, че ситуацията трябва да остане непроменена до парламентарния вот, са убедени, че това е необходимо не защото правителството на Сакскобургготски си върши добре работата, а поради факта, че евентуалното му сваляне би довело до задълбочаване на парламентарната криза.

 

Ирена Руменова, 32 г., фризьор

Според мен няма смисъл правителството да се сменя. В крайна сметка остават четири месеца преди да изтече мандатът му. Не мисля, че ще проработи и схемата за смяна на отделни министри, защото който и да сложат сега, едва ли нещо ще се промени.

 

Пламен Иванов, 44 г., управител на фирма

Да, трябва правителството да изкара мандата си докрая, защото не е сега моментът да се правят политическите каламбури. Това трябваше да стане много по-рано - още преди година и половина. Сега е късно. И е безсмислено. Ситуацията е такава, че все едно да виждаш, че един човек е труп и да тръгнеш да му помагаш. Хубаво е да се сменят някои министри, колкото да се тушира напрежението, например Божидар Абрашев, Игор Дамянов и задължително Лидия Шулева.

 

Петър Василев, 80 г., пенсионер

В никакъв случай правителството не трябва да изкара докрай мандата си, защото е компрометирано, начело с лидера му. Откъдето е дошъл Симеон Сакскобургготски, там да си отиде. Въпреки че съм против сегашния Министерски съвет, аз уважавам Герджиков и мисля, че той се оказа жертва. От него по-добър шеф на Народното събрание няма. Е, направи няколко гафа, с които се злепостави, но иначе е най-подготвен.

Ако не мине вотът, задължително трябва да се сменят двама министри - първият е Милен Велчев, а другият - Николай Василев, защото той сега продава морския и речния транспорт, като го реже на желязо под предтекст, че това са стари и отживели морално кораби.

 

Искра Вълкова, 23 г., студент

Аз не се интересувам много от политика и не съм навътре в проблема, но доколкото слушам от новините, повечето българи са против това правителство да изкара мандата си, отколкото да бъде на власт още четири месеца. И смятам, че щом това е мнението на хора, които са запознати с въпроса, наистина сегашният кабинет не трябва да остава и е необходимо да се смени. Мисля, че отстраняването на отделни министри няма да свърши работа.

 

Гинка Иванова, 55 г., занимава се с бизнес

Правителството не трябва да изкара мандата си докрай, защото на хората им писна от лъжите на министрите и от тяхното шикалкавене. Поне за четири месеца да дойдат по-умни хора, които да помогнат на народа. Просто ни трябват по-добри управници. Не мога да кажа кой със сигурност трябва да си отиде, но смяната на поне част от екипа на Сакскобургготски е задължителна.


 СОЦИАЛНО


Влудяващ шум тормози гражданите на Плевен

 

14 децибела над нормата отчитат уредите на ул. "Георги Кочев"

 

Ралица ПЕТРОВА

74,2 децибела (дб) е най-високият шум, измерен на улица в Плевен през 2004 г., показват данни на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - бившата ХЕИ. Това е ул. "Георги Кочев", на която са отчетени 14,2 дб над допустимото ниво. В параметрите от 68 до 72 дб този замърсител на околната среда се определя като вреден за човешкото здраве, а улицата традиционно от години е най-шумното място в града, коментира за "BG Север" Христина Ненчева, главен експерт в дирекция "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ. Минималните и средните отчетени стойности през миналата година на това място, които са съответно 72,5 и 73 дб, също превишават значително нормата от 60 децибела, определена за допустима в райони с натоварен трафик.

Нивото на проникващ шум в сградите също е високо, показват цифрите. Живеещите там граждани се оплакват непрекъснато от дрънчене на прозорците в момента, когато под тях набира скорост поредният тежкотоварен автомобил. Улицата е мястото, от където редовно преминават тежки МПС-та за Русе. Натовареният трафик на "Георги Кочев" прави безсънни нощите и кошмарни дните на хиляди плевенчани. Според Христина Ненчева има решение на проблема и то е част от движението да бъде отбито по обходния път, за което съществува възможност. Друг вариант е обитателите на сградите на "Г. Кочев" да се бръкнат по-дълбоко и да опаковат домовете си с алуминиева или друга доказала шумоизолиращите си качества дограма. Което пак автоматично означава още една стабилна инвестиция - климатик за жежките летни дни.

26 пункта през миналата година са отчитали нивото на шума в Плевен. По изискване те се поставят в различни части на града - на улици с интензивно движение, в жилищни райони, в територии и зони, подлежащи на усилена шумова защита и в близост до производствени и шумни обекти (например газстанции). Потресаващ е фактът, че едно от най-високите нива на шум е отчетено близо до райони, подлежащи на здравна защита. Това са жилища, лечебни и детски заведения, местата за индивидуален и обществен отдих. Само при четири от разположените на подобни места 12 пункта е измерен уличен шум под нормата, обяснява Ненчева. При окръжна болница са отчетени 73,3 децибела, на ул. "Дойран" (до ДКЦ I) - 72,3 дб, на шосето до градската градина 71,7 дб, пред клиниката по ортопедия - 70,4 дб, в градината на историческия музей - 65,2 дб, в Градската градина шумът е 57 децибела,като в обектите за отдих нормата е 45 дб.

Особено трагично е положението в детската градина (ОДЗ №7) на ул. "Георги Кочев". След направено изследване от инспекторите на РИОКОЗ е установено, че проникващият шум в сградата е с 15 децибела над установените норми. Тъй като спалните на малчуганите са разположени непосредствено до пътя, децата са принудени да стискат очи за следобеден сън при 50 децибела (измерени при отворени прозорци), при норма от 35 дб. При измерването се оказало, че в двора на заведението положението дори е по-розово, отколкото вътре, тъй като сградата играе ролята на стена. При 73 дб на улицата в двора са измерени 60.

Най-шумните училища в Плевен са "Цветан Спасов" и Професионалната гимназия по облекло и текстил, показват данните. Любопитното при двете школа е, че след направени ремонти на компютърните зали, в тях нивото на шум е много по-ниско, отколкото в останалите стаи. Сравнението пък показва, че в гимназията е с 10 децибела по-тихо, отколкото в "Цветан Спасов", тъй като стаите там са от вътрешната страна и коридорът ги дели от улицата. Вариантите за справяне с проблема на подобни места е не да се правят козметични ремонти, а например да се опаковат с дограма по няколко прозореца всяка година, което ще има много по-голям ефект, препоръчва Ненчева. Според нея за да стане още по-тихо пък в градската градина, трябва да се помисли за допълнителна растителност и билбордове.

В Плевен е невъзможно да се спазят хигиенните норми да няма плътно жилищно застрояване до пътища и инфраструктурата по отношение на транспортните средства трудно може да се промени, коментира Христина Ненчева. Това според нея е причина традиционно нивото на шума в града да бъде високо. Съвместно проучване пък със специалисти от Медицинския университет потвърждава прогнози от преди 15 години, според които реално шумът се задържа на ниво, определяно като вредно, и не се предвижда реална промяна на ситуацията поне за следващите 5 години.

Шумова характеристика в Плевен се прави всяка година от 1970 г. насам. Измерването се осъществява през късното лято и ранната есен, тъй като се предполага, че тогава автомобилният трафик е най-голям. Обобщените данни от инспекторите на РИОКОЗ се предоставят на специалисти в общината, които би трябвало да разработват програми за търсене на начини за намаляване на шума. За съжаление не успяхме да разберем какви мерки са взети до този момент (ако изобщо са предприети някакви действия), нито какво предстои да бъде направено, за да стане Плевен по-тих, тъй като до редакционното приключване на броя шефът на отдел "Екология" в общината Димитрина Абрашева не бе открита.


 Клеймото не е гаранция

 

Препоръчаните пратки пътуват най-сигурно

 

Пощата не носи отговорност за загубени писма и колети

 

Дарина БОГДАНОВА

Писмо с важни документи от Австрия изчезва по пътя за България. Получателката Милица Даскалова отива в пощата в Плевен, за да разбере какво е станало с него. Оказва се, че няма как да бъде проследено къде и как е било изгубено. Служител в пощата я информира, че получените писма се вписват в специална книга, но нейното не фигурира там. Писмо ли търсите, попитал я негов колега. Да, често ли се случва да изчезват, решила да се информира тя. Отговорът бил утвърдителен.

Като поразпитала се оказало, че на много от познатите й са изчезвали писма или е липсвало част от съдържанието на колетите им. За какво плащаме марка, след като тази институция не носи отговорност за писмата и колетите на хората, възмутена се обърна тя към редакцията.

Репортерска проверка установи, че само при препоръчаните пратки може да се установи къде се е скъсала веригата, защото те се предават от ръка на ръка срещу подпис. Виновникът за изчезването на писмо плаща 3 лв. и пощенските разходи като обезщетение на съответното лице, поясни Владислав Цанков, зам.-директор на "Пощенски услуги". За загубена колетна пратка се заплащат 2 лв. плюс 1, 50 лв. за всеки килограм от колета. Ако пратката е с обявена стойност, се заплаща пълният й размер.

Случва се граждани да не оказват вярното съдържание на колетна пратка - например пишат, че има дрехи, а се оказва шише с ракия или буркани. Ако се счупи нещо или протече, в присъствието на комисия колетът се отваря и се съставя протокол, обясни Цанков. С неохота призна, че е имало и случаи, когато некоректни служители са отваряли колетните пратки, за което са били санкционирани, но побърза да увери, че това отдавна не се е случвало. Той допълни, че жалби срещу институцията също не са подавани скоро.

Репортерска проверка установи, че само преди дни е прекратено заведено дело срещу физическо лице от пощата. Съвет на прокурор, пожелал анонимност, към пострадали граждани е да завеждат дело срещу пощата като институция по чл. 171 от Наказателния кодекс, раздел V - Нарушаване неприкосновеността на кореспонденцията, глава трета - Престъпления против правата на гражданите.

Цанков допълни още, че Български пощи не носят отговорност за непрепоръчани пощенски пратки, за повреди на пощенски пратки по вина на подателя и за пратки с невярно посочено съдържание.

Така че изводът, който се налага от самосебе си, е следният: ако държите писмата и колетите ви да стигат там, където искате, не разчитайте само на точността на пощата. Направете всичко, което зависи от вас. Ако не заради друго, то поне за да можете по-късно да потърсите отговорност за немарливостта.


Д-р Дамянов отрязан за ДКЦ 2?

 

Надя ДИМИТРОВА

Настоящият управител на ДКЦ 2 в Плевен д-р Владислав Дамянов може да не бъде допуснат до обявения конкурс за шефското място, става ясно от становище на здравното министерство, подписано от зам.-министър д-р Петко Салчев. Документът е в отговор на запитване на зам.-кмета на община Плевен д-р Петър Керемедчиев за условията, на които трябва да отговарят кандидатите за управители на ДКЦ-тата. Те трябва да имат или придобита лекарска специалност (каквато д-р Дамянов няма), или икономика на здравеопазването, каквато той притежава, но в същото време не отговаря на изискването за 5 години стаж като магистър по икономика и управление.

В момента не е известно дали не е пречка да се ръководи ДКЦ от управител, който има частна фирма. Както "BG Север" писа в предния си брой, д-р Дамянов притежава 100% от дяловете в "ДВД" ООД. По този повод миналата седмица д-р Керемедчиев заяви, че се прави проучване. Дали то е приключило и какво е заключението засега не е ясно, тъй като зам.-кметът отказа да разговаря с репортер на вестника.

В предния брой "BG Север" съобщи, че Върховна касационна прокуратура (ВКС) е разпоредила да се извърши проверка на кмета Найден Зеленогорски във връзка с назначаването на д-р Дамянов за управител на ДКЦ 2. Според прокурора Матей Матев от ВКС градоначалникът противозаконно е назначил шефа на здравното заведение и го е облагодетелствал, като му е определял много по-високи възнаграждения от регламентираните в нормативната уредба.


 РАЗЛИЧНОТО


1 130 химикалки има учителка от езиковата гимназия

 

Ива Димитрова обикаля Европа и мечтае да види Статуята на свободата

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

В книжарниците в Плевен продавачките вече ме познават, защото съм изкупила всички химикалки на цена до 3 лв. А като видя химикалка до 1 лв., знам, че я имам. До сега в колекцията ми има 1 130. Още не съм успяла да вляза в сайта на Гинес, за да разбера какъв е рекордът в момента, но съм изчислила, че ако продължавам със същото темпо, за 10 години ще бъда с най-добро постижение в света."

Такава цел си е поставила 29-годишната Ива Димитрова. Миналата година без повод и съвсем импулсивно решава да започне да колекционира химикалки, но има слабост към тях още от ученичка. Малко съжалява, че не ги е събирала от дете, защото със сигурност вече щеше да е вписала името си в дебелата книга. "Всичко стана на майтап. Започнах да ги събирам в една кутийка на прозореца. Постепенно броят им нарасна. Сега голяма част са в кутии от обувки, а най-интересните съм разпределила в саксии за цветя", описва колекцията си Ива.

Най-много се гордее с химикалките, които има от чужбина. За 3 английски лири си купува писало с изображение на Шекспир от къщата му в Лондон. От Париж естествено не могла да си тръгне без екземпляр с Айфеловата кула, която свети, когато пише. Интересни са и тези от Монпелие, от църква в Ним, Южна Франция. Има химикалка от Дисниленд, от европейското първенство по футбол в Португалия през 2004 г., от Австралия. Забавни и интересни са химикалките й във вид на чадърче, със свирка, с магнит, с Пипи Дългото чорапче. Събрала е много рекламни - на "Кока Кола", "Нестле", на различни марки цигари, на лекарства, с календарчета, на Mtel, БТК и др. Засега й липсва само от Азия. Много си обичам химикалката от Русия, която една приятелка ми донесе наскоро, споделя тя.

Най-малката й пишеща вещ е около 6 см и се разпъва, а най-големите й са 30 см. Купих си ги от магазин за 1 лв. и нито една не пише, смее се тя. Най-старата, която има в колекцията си, е от преди 20 години. Баща ми я донесе от Унгария и беше голям хит в училище, защото е с гола жена, спомня си Ива Димитрова.

Тя е преподавателка по английски език в ГПЧЕ. Учениците много й помагат да увеличи колекцията си. Щом изпишат някоя химикалка, веднага й я дават. От някои имам по две, но не съм чувала за друг колекционер в града, за да си ги разменяме, съжалява учителката. Колегите и приятелите й също знаят за нейното хоби и я насърчават да продължава, докато стане най-добрата в света. Като кажа, че събирам химикалки, някои ме гледат странно, но мен не ме притеснява това, заявява Ива. За сметка на това пък малките й ученици, на които преподава уроци в къщи, ахват, щом видят рошавите човечета, червейчета и други щури химикалки-играчки. Единственият проблем на Ива е къде ще слага в бъдеще колекцията си, част от която в момента заема голяма витрина от секцията й. Иначе страстта й към колекционерството не е от вчера. "Цял живот събирам нещо - първо бяха салфетки. Като ученичка бях в един клас с Люси Дяковска от известната немска попгрупа. Баща й - оперният певец Любомир Дяковски, пътуваше много по света и ми носеше след всяко турне много красиви салфетки. Имах страхотни видове, спомня си тя. След това обаче й омръзва и се ориентира към събиране на сапуни. След известно време съдбата на измиващите средства била да послужат по предназначение. Имала големи колекции и от календарчета и цигарени кутии. Като ми мине манията и ги подарявам, но се надявам с химикалките да не стане така, споделя колекционерката.

Другата страст на Ива Димитрова е да пътува. Обиколила е цяла Европа - само в Гърция и в Испания не е била още. Пътува или на екскурзия, или с ученици, работещи по международни проекти. "Най-дълго съм била във Франиция. 5 дни миналата година прекарахме в Ним. Кметът на града подари много красива и скъпа химикалка на моя колежка, която ще ми я даде, като я изпише. Тази година ще бъда във Франция, Италия и Швейцария, така че със сигурност ще си купя много нови и интересни химикалки", решила е тя. Много нейни бивши ученици са студенти в чужбина. Като си идват в България, почти винаги й подаряват химикалка. "Много им е трудно да се адаптират там. Манталитетът и начинът на живот са им чужди и не им допадат. Аз също не мога да си представя да живея на друго място, освен в България. В Ним имат 300 вида сирене, в училището имат прекрасни условия за работа и перфектна организация, но като цяло са големи сноби. Учителите могат да си позволят да живеят в големи красиви къщи, но почти не се познават помежду си, защото не общуват", са неприятните й впечатления.

Ива наскоро си купила кола и всеки уикенд пътува из страната. Мечтае да види на живо Статуята на свободата в САЩ. Задължително ще си купи нови химикалки от Америка и току виж подобрила световния рекорд. Единствената неприятна страна на колекционерството е това, че е свързано с пари, признава си тя. Направо не смее да изчислява колко е похарчила досега за хобито си, въпреки че се старае да не купува скъпи химикалки, които струват от 20 лв. нагоре. Но разходите не могат да я отклонят от амбицията й. Все пак да станеш най-добрият в света в някаква област си е предизвикателство.


Близо до природата

 

Народни рецепти

 

Хроничен синузит

Вземате пресен корен от хрян, измийте го и настържете на ситно ренде. От него вземете една чаена лъжичка и я прибавете към една супена лъжица царевично брашно и лъжица оцет. Разбъркайте всичко много добре и намажете болното място с мас и полученото от горните съставки мехлемче. Оставете да действа само 5 минути и веднага махнете. На втория ден мехлемът се оставя да действа 10 минути, а на третия - 15. И така, докато стигнете до 25 минути на 5-ия ден. След това по посочената схема намалявате минутите.

Хрема

За по-бързото изчистване на гнойта и секрета, натрупани в носните кухини, направете 2 тампона. Потопете ги в леко солена вода и ги слагайте последователно най-напред в едната ноздра, а после в другата. Направете го поне 6 - 8 пъти, като оставяте тампоните поне по 4 - 5 минути в носа.

Астма

Много полезно е да се пие сок от сварена ряпа. Вземат се 2 супени лъжици смляна на кашица ряпа. Сместа се залива с чаша вряла вода, вари се в продължение на 15 минути и се прецежда. Пие се по 1/4 чаша 4 пъти на ден или 1 чаша през нощта.

Бронхиална астма

Смесват се равни количества мастика, зехтин и сокът от изцедени лимони. Сместа се разклаща добре и се оставя 24 часа на хладно. Приема се по 3 супени лъжици сутрин и вечер в продължение на един месец. Почива се 3 месеца и ако е необходимо, се повтаря.


Авокадото лекува черния дроб

 

Родината на това овощно дърво е Средна и Южна Америка. То принадлежи към семейство дафинови и има вечно зелени листа. Още през VI-VIII в. авокадото се отглежда в Централна Америка. Средната маса на един плод е от 250 до 600 г, с крушовидна форма. Покрит е с тъмнозелена до тъмновиолетова на цвят гладка или грапава кора. В средата има голяма кафеникава костилка, която не става за ядене. Костилката е обградена от сочна маслена месеста част със светло зелен цвят и вкус на лешник. Авокадото е богато на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий. То съдържа около 30 процента лесно усвоими от организма мазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца.

В 100 г авокадо се сдържат около 218 калории. Този плод традиционно се използва от жените в Мексико и Аризона като козметично масло, което леко прониква в кожата и я освежава. Полученото масло е жълтозелено, има мек орехов мирис и е богато на витамините А, Е, Д, калий, калций, натрий, фосфор и желязо. Счита се, че е много подходящо да се консумира от хора, страдащи от заболявания на черния дроб. Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини. Разрежете го на две и като въртите двете части ги отделете една от друга. За да не потъмнее месестата част, я напръскайте с лимонов сок. Ако плодът е много твърд, оставете го няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса.

Авокадото се консумира сурово, защото топлинната обработка променя вкуса му. Използва се в сандвичи, сосове, салати, десерти.


Витамините от В-група гарантират психическа устойчивост

 

Витамините В са цяла група: В1, В2, В6, В12. Необходими са за изграждането на организма на вашето бебе и по специално за нервите и за очите му. Ако се появят спазми през бременността, витамините от групата В ще ги облекчат. Витамините B-комплекс съдържа витамините В1, В2, В5 и В6, които действат свързано. Една от главните им функции е да подпомагат превръщането на въглеродите в глюкоза, която може да бъде асимилирана. Те са незаменими в смилането на белтъчини и мазнини, за функционирането на нервната система и червата. Те съдействат за поддържането в добро здравословно състояние както кожата, така и устата, черния дроб и косата. Витамин B6 се използва в борбата срещу оплешивяването.

Витамин В1 /тиамин/ има важна роля в обмяната на въглехидратите, катализира изгарянето на пирогроздената и млечната киселина. При недостиг в организма се наблюдава раздразнителност, бърза психическа и физическа умора, сърцебиене, изтръпване на крайниците. Синтезът на витамин В1 в червата се подтиска от широкоспектърните антибиотици и най-вече от тетрациклините, поради което приемането на витамина е задължително по време на антибиотично лечение. Той се прилага при възпалителни и дегенеративни заболявания на нервната система, при сърдечно-съдови и кожни заболявания. Противопоказен е при алергични заболявания.

Витамин В2 /рибофлавин/ има значение за нормалната функция на окото, лигавиците и кожата. Участвува в биотрансформацията на елементите, поддържащи нормалната зрителна функция. Прилага се при лечение на рагади и язви по устната лигавица, при стоматит, дерматози, конюнктивит и хроничен ентерит.

Витамин В3 /пантотенова киселина/ се образува в червата от чревната бактериална флора. Той участвува в синтеза на коензим А, играе роля в обмяната на въглехидратите, мазнините и витамин С. Използва се най-често калциевата сол на пантотеновата киселина - калциев пантетонат. Прилага се при възпаление на устната лигавица и на венците, при рагади и афти.

Витамин В5 /витамин РР, никотинамид/. Той участвува в обмяната на аминокиселините, мастите и въглехидратите. Играе роля в синтеза на кортикостероидите. При недоимък се забавя растежът и настъпва умствена умора и психическа деградация, а освен това се наблюдава зачервяване на езика с изглаждане на папилите. Прилага се при дерматит, диария.

Витамин В6 участвува в обмяната на мазнините и въглехидратите, улеснява асимилацията на захарите и активния транспорт на аминокиселините през клетъчната мембрана. Той се прилага при пародонтоза, изтръпване на крайниците, невралгии, повръщания у бременни, дерматити и екземи. При жени, приемащи хормонални контрацептивни средства, може да се наруши обмяната на витамин В6.

Витамин В12 е необходим за нормалното образуване на еритроцитите. Той стимулира процесите на епителизация и регенерация. Прилага се за лечение на пернициозна, желязодефицитна и апластична анемия, а също и на заболявания на черния дроб и нервната система.

Витамин В9 /фолиева киселина/. Той се съдържа в листните салати, спанака, бобовите храни, дрождите и черния дроб. Фолиевата киселина при участието на витамин С се превръща във фолинова киселина, играеща голяма роля в биосинтеза на нуклеиновите киселини, аминокиселините и белтъците. Витамин В9 се прилага при пернициозна анемия, анемия у бременни и деца и при агранулоцитоза.


Бадемите били любима храна на кралете

 

Бадемовото дърво не може да се нарече орехоплодно. То е от семейството на розоцветните като почти всички плодни дървета, а най-близката роднина на бадема е прасковата. Така че бадемовата ядка е също костилка, заобиколена от малка, кафява слива, която изсъхва, когато узрее.

Родината на бадема е Западна и Средна Азия. 1 000 години преди Христа той е бил известен в Китай. А днес почти цялата годишна реколта от бадеми събират в Италия, Испания и Калифорния. Бадемовите дървета растат на каменисти склонове и колкото повече слънце има, толкова по-едри са ядките.

Бадемът се смята за елитна ядка, според легендата бил е особено любим в кралския двор. Очите с интересна форма наричат бадемови, но и формата на ореола около главите на светците на картините с библейски сюжети наричат амигдале (от латинското наименование на ядката).

Бадемът е много подходящ за бисквити и всякакви тестени изделия - той не е така мазен като орехите и не е толкова сух като лешника.

Кралските ядки - бадемите, са сладки и горчиви. В сладкарската промишленост се използва сладкият бадем, а горчив се добавя за вкус - на 100 г сладки бадеми се вземат само 1 - 2 зрънца от горчивите (60 пресни горчиви бадеми предизвикват смъртно отравяне). Бадемите са полезни за мозъка и зрението, помагат при астма и язва на стомаха.


 ЖЕНАТА


 

Легендата за Свети Валентин

 

В древен Рим живял лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките. Свети Валентин бил и проповедник. Макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Валентин живял по времето на Клавдий Втори, който водил множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало. Но мъжът и дъщеря му не се съмнявали в доктора и продължавали лечението. В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на девойката. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението й се възстановило.

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на свети Валентин.И днес хората показват своята привързаност и любов като изпращат в този ден картички и цветя на своите любими.

Има, разбира се, и други версии за произхода на празника на свети Валентин. Но традицията да се подаряват подаръци признават и подкрепят всички. Празникът няма славянски корени, не присъства в православната традиция и никога не се е отбелязвал преди, за разлика от Трифон Зарезан.

 

Любов и вино

 

Дарете половинката си с алено сърце

 

Асена ИВАНОВА

Празнуването на деня на свети Валентин произхожда от древния римски празник Луперкалии, в чест на бога Фавън, покровителя на стадата. Луперк - този древен италийски бог, приятел на овчарите и пазител на стадата от вълци, римляните бързо уподобили с Фавън, а след завладяването на Гърция с аркадския Пан. Празникът отбелязвали на 15 февруари. Ден преди това бил празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените - Юнона и бог Пан. Според езическата традиция в този ден девойките пишели любовни писма и ги поставяли в огромна урна, от която след това мъжете измъквали девическите послания. И всеки мъж започвал да ухажва онази девойка, чието писмо бил изтеглил. Денят някога наричали и “Птича сватба”, защото смятали, че именно през втората седмица на февруари птиците образуват брачни двойки в гората.

Купидон

Купидон е най-известният символ на празника на влюбените. Това е палавото ангелче с лък и стрели. Онзи, в когото попадне стрелата на Купидон, се влюбва - внезапно, страстно, безнадеждно, с цялата си душа. В древна Гърция това е бил Ерос - помощникът на богинята Афродита, олицетворение на най-силното любовно желание, а римляните го наричали Купидон и смятали че е син на Венера.

Традицията

1. Мъжът подарява цветя. Не е важно колко е студено навън, колко струва букетът, колко е голям. Най-важното е искреното чувство и вниманието.

2. Цветята да са обагрени в червено. Желателно е, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов. Класическа емблема на деня на св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им в червено.

3. Подаръкът трябва да бъде сладък. Така че към цветята няма да бъде излишна кутия бонбони или защо не шоколад.

4. Подаръкът е във форма на сърце. Но може и просто да се залепи сърце, изрязано от червена хартия. Ако пък фантазията ви е заработила на пълни обороти и вече сте приготвили и “валентинка” с любовно признание, браво на вас! Може само да се завижда на вашия избранник.

В Америка за този ден работи цяла индустрия - картички с амурчета, картонени и метални кутии във формата на сърце, кулинарни изкушения. Дори има и щат на свети Валентин, който е създаден на 14 февруари, и това е Аризона.

Валентинки

Първата картичка - валентинка се приписва на Орлеанския херцог Чарлз (1415 г.), който по времето, когато е в единична килия в затвора, решава да се бори със скуката и пише любовни послания на собствената си жена.

През ХVI век писането на “валентинки” се разпространява широко. Започнали да се правят и всякакви дреболийки със сърчица, амурчета и претрупани орнаменти. Но до средата на ХVIII век все пак всичко това не е ставало в световен мащаб. Препятствието идвало от високите цени на пощенските услуги. Още по-неприятното било, че пощенските разходи заплащал получателят, понеже нямало и марки. Необходимостта да се заплаща за лекомислени любовни послания с твърда валута убивала зараждащите се чувства. Цивилизацията обаче преодоляла всички бариери и сега “валентинка” може да се изпрати и по електронната поща.


 Дамски салон

 

Предимствата на перманентния грим

 

Ако искате веждите ви да са винаги добре оформени и устните - безупречно очертани, тогава ви препоръчваме да опитате т.нар. перманентен грим.

Как се прави? Прилича на татуировка по начина на поставяне, но е временен. Разбира се, цвета и дебелината на контурите зависят изцяло от вас! Използват се много тънки игли, които навлизат само в най-горния слой на кожата. Напоени са с минерални оцветители, които се задържат под малките кръвоносни съдове. Тези оцветители са хипоалергични, клинично тествани и напълно безвредни. С времето избледнява заради естествена ексфолиация на кожата. Необходимо е да се направи втора процедура след две-три години, а и ще имате възможност да коригирате, ако е необходимо. Все пак чертите на лицето ви се променят с времето, а и модата може вече да не е същата.

Вежди

През 60-те и 70-те години на мода бяха много тънките вежди. Сега веждите трябва да са по-плътни, но ако дълго време сте ги изтънявали, те вече не растат. Някои дами имат белези, които пречат на растежа на косъмчетата или по рождение са с почти невидими вежди. Само перманентният грим може да ви помогне да имате отново плътни вежди.

Как се прави? Първо веждите се очертават с молив. След като решите точно какъв цвят и форма искате да са новите ви вежди, се поставя първо контурът с оцветител, на дълбочина 2 мм. След това се рисуват косъмчета във вътрешността на линията. Много често козметичката поставя по-светъл цвят и по-права линия от желаната, за да може клиентката да свикне с новото си лице. Месец по-късно, когато трябва да отидете на контролна среща, ако все още желаете, веждите могат да се удебелят и потъмнят.

Устни

Когато устните ви са много тънки или очертанията им стават все по-неясни и ви се налага често да повтаряте с молив контурите, перманентният грим е чудесно решение. Друго преимущество, което не трябва да се пренебрегва, е, че благодарение на леките убождания, с които се поставя гримът, се стимулира работата на клетките на устните и малките бръчици се изглаждат.

Как се прави? Тук също се започва с очертаване с молив. След като уточните формата и цвета, багрилото се поставя милиметър по милиметър с помощта на игла. За да се удебели долната устна, между грима и началото на устната също се оцветява.Избира се подходящ цвят, който да прелива плавно от цвета на кожата към цвета на устните. При устните също е възможно да се постави първоначално по-блед цвят, който след месец да се потъмни.


Отделете един час за външността си

 

Вили ПАВЛОВА

Увлечени в работното ежедневие, вероятно все не намирате време да помислите какво да направите, за да изглеждате чудесно на специални поводи. Удобен случай да изпробвате няколко трика е Свети Валентин. Откраднете един час, появете се с нова прическа, грим и стил. За 60 минути може да се превърнете в царица на вечерта.

Ако сте изморена, един бърз хладен душ ще ви вдигне на крака. Първо измийте косата, поставете маски или балсам. През това време хубаво масажирайте тялото с ароматизиран душ-гел. Разтрийте енергично и ходилата - това ще ви ободри.

След къпането подсушете косата с кърпа, като попивате нежно. Разрешете я с широк гребен и сушете с лека въздушна струя. Ползвайте силен стилизиращ продукт и разделете кичури на средна дебелина. Всеки от тях навийте на дебели ролки, оставете за десет минути - така косата ще придобие форма. Докато изчаквате да ги свалите, използвайте времето да нанесете фон дьо тен и следвайте стъпките в макиажа.

За да се задържи гримът върху кожата, без да се налага да нанасяте корекции, първо почистете лицето. След това го покрийте с матиращ продукт за Т-зоната (чело, нос, брадичка).

Време е да се заемете с облеклото и избора на парфюм. Добре е да сте приготвили вечерната си рокля от рано. Изберете аромат, който да подхожда на настроението, с което сте заредени. С емоциите и купона, в който ще се впуснете. За вечерта са подходящи уханията с нотки на ванилия, цветя, екзотични растения, които ще обградят обекта на вашите мечти с подканваща пелена от еротика.

Спиралата не бива да бъде пренебрегвана. Както почти всяка жена се нуждае от червило, така трябва да прибягва до услугите на вълшебната четчица. Мъжете се впечатляват най-вече от сочните устни - дали ще са обилно потопени в гланц или в провокативен букет от кървавочервени рози. Спиралата обаче е последната в списъка с продуктите, които трябва да ползвате при подготовката. Секунди преди да я нанесете, извийте миглите със специалното пособие за тази цел.

Маникюрът е много важна част от цялостния ви външен вид. Дори за самата вас, за да се чувствате перфектна и красива. Подберете цвят на лака, който да е близък до този на червилото и да се връзва с тоалета. Преди това оформете ноктите с пиличка. Предварително се снабдете с бързосъхнещ лак - няма време за игрички.

 

Овлажнете жадната кожа

* Нощно време преди лягане почистете лицето със същия тоник/лосион, с който освежавате кожата сутрин. Можете да нанесете експресна маска, която да съживи епидермиса.

* Преди коректора и пудрата задължително овлажнете лицето, но изчакайте продуктът да се абсорбира докрай от кожата. Внимавайте със зоната около очите - да не попадне капка от продукта в окото и да го раздразни. Тогава със сигурност няма да ви е комфортно с грим.

* Геловете са добро решение за отстраняване на отоците на клепачите, както и за елиминиране на торбичките. Редувайте крем сутрин и гел вечер, особено ако клепачите ви често подпухват.


Стилна в празничната вечер

 

Лина ПАВЛОВА

Направете си стилна прическа за празничната вечер. Може да оформите косата по най-различен начин, за да привлечете погледа на любимия си. Хванете я в опашка, подвийте я и я закрепете на тила. Или пък оформете плитка и от нея - елегантен кок. Може да си харесате прическа от ревютата на световните дизайнери. На дефилето на колекцията на “Прада” косите на моделите бяха събрани на ниска опашка, а след това сплетени на плитчица, повдигнати нагоре и фиксирани с фуркети. На ревюто на “Ив Сен Лоран” косите първоначално бяха обработени с фиксиращ гел, тупирани и закрепени на тила. В колекцията на “Chloe” косите на манекенките просто бяха събрани в опашка.

 Една идея повече

Косата се опъва назад и се закрепва по различен начин с фуркети, фиби или ластик. Важно е да се създаде илюзията за лека небрежност. Тази прическа дава възможност да се подчертаят скулите и дългата шия. Много е актуално използването на маша, като навиете косата само на тила или по цялата дължина на косъма.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Александър Филипов

 

Плевенският депутат от НДСВ наскоро създаде нова политическа формация - коалиция "Единство". Тя включва десет партии с преобладаващо ромско участие, но е отворена и за други етноси. Не е тайна, че Филипов е приближен на премиера Симеон Сакскобургготски и поназнайва неща от кухнята. Причината да го поканим за интервю е не само да дискутираме ромските проблеми, но и да научим подробности около кризата във властта.

 

Министър ром - защо не

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Филипов, какво представлява новосъздадената ромска коалиция "Единство", какви цели си поставя?

- Коалиция "Единство" беше създадена още през декември. Ние решихме да я представим официално на 28 януари. Целта й е съвместно участие на парламентарните избори тази година. Коалицията включва 10 партии, сред които "Свободна България" с председател Ангел Рашков - той е доста популярен сред ромите, син на известния Цар Киро. Партия за социални и демократични промени пък се оглавява от Златко Младенов, който бе шеф на ромската организация "Купате", действаща на територията на Софийска община. Знаете, там проблемите са много, но той успешно ги решава. Същият е вицепрезидент на световната ромска организация "ИРО".

Следващата партия, която участва в коалиция "Единство", е Национално движение за интеграция и развитие с председател Васил Русев, доказан ромски интелектуалец.

Национално движение за социална политика е четвъртата поред структура, представлявана от мен. Искам да уточня, че коалиция "Единство" действително е с преобладаващо ромско участие, но в нея влизат още евреи, арменци, власи, каракачани, копанари, има и българи. В момента се борим да привлечем и две турски партии.

Искаме международните наблюдатели, европейската общност да признаят България за демократична държава, в която има етническа толерантност. Да се види, че малцинствата имат реална възможност да участват в политическия живот на страната.

- Имате ли програма, какво реално ще предложите на избирателите?

- Основно ще работим за приобщаването на България към европейското семейство. Коалиция "Единство" заема място в центъра на политическия спектър, като ще водим диалог с център-дясно и център-ляво, както и с другите центристки формации. Ще се противопоставим на политики, които са основани на пренебрежение към верската, към етническата и към религиозната принадлежност на човека. Няма да "мелим" със субекти, в чиято платформа е заложена расова нетърпимост към другите участници в обществено-политическия живот на страната.

Във вътрешно-политически план "Единство" ще работи за стартиране на децентрализацията във всички аспекти - финансов, административен и стопански. Изборът на кадри, както и решенията да бъдат вземани отдолу нагоре, ще настояваме от коалицията. Ще водим борба против субективизма.

Сред икономическите ни приоритети ще бъде създаването и развитието на средна класа, защото в момента обществото ни е разделено на много бедни и малък процент богати хора. Най-вече ще работим за интересите на българските граждани, които се намират под средното жизнено ниво - за бездомните, за безработните, за хората с оскъдни доходи. Ще водим борба за превръщането им в икономически независима, стабилна, социална единица. В този смисъл ще предложим законопроекти, които да защитават правата на работещия човек.

Социалното осигуряване и пенсиите ще бъдат наблюдавани от наши представители, там имаме идеи за попълване на фондовете и постигане на по-високи нива в бъдеще.

Здравеопазването и образованието ще бъдат също приоритетни области в работата на "Единство".

- Какво ви изкуши да станете политик?

- Предлагаха ми да работя още по времето на премиерския мандат на Жан Виденов, после и за правителството на Иван Костов, но не знам защо не се чувствах достатъчно убеден, че трябва да вляза в политиката. Имах предложения от Евгени Бакърджиев да бъда поставен на избираеми места в листите за Враца и Монтана, но тогава имах добър, успешен бизнес.

Едва когато Симеон Сакскобургготски ме покани за участие в листите си дадох сметка, че мога да бъда полезен, да защитя интересите на пренебрегвания дотогава ромски народ. Сигурно малко хора знаят, че мен лично премиерът ме покани, той държеше на ромско присъствие в парламента. Симеон е човек, който малко говори, но много работи. Аз възприех тези негови норми, още в началото на нашия мандат разбрах, че това е една тактика, един подход, една формулировка, според мен тя се разви успешно.

Аз възприех този негов модел на поведение, т.е. да не давам козове на опонентите си с излишни приказки и започнах да отстоявам политическите си виждания по такъв начин. Много е лесно когато човек вече е свършил нещо да обясни как точно го е направил.

В политиката трябва да имаш морал, да знаеш, че си на светло, че си обект на обществено внимание и да даваш пример на хората с поведението си. Аз съм депутат от три години и половина, но нямам магазини или кафе-сладкарници.

Обратно на някои други депутати, преди да вляза в политиката, аз имах бизнес в моето село Ясен.

- Вярно ли е, че идеята за основаването на коалиция "Единство" е на премиера?

- Не, идеята не е негова. Това е реализация на мой замисъл. Симеон Сакскобургготски не забранява на своите депутати да имат свой начин на мислене, свой кръгозор и собствено развитие. За жалост това не се получава в другите политически партии. Там, ако някой от депутатите започне да мисли не като своя лидер, когато се отклонява, мнението му не се зачита. Напротив, веднага бива вкарван в "правия път", а това по-късно води до отрицателна деформация както за отделната личност, така и за самата партия.

Коалицията я създадохме заедно с Цар Киро, който е доста известен борец за защита правата на ромите. На предишните избори неговата партия завоюва 200 места за общински съветници, сега те влизат в актива на коалицията. Имаме и повече от 200 служители в кметствата, което в чист вид си е увеличаване на влиянието на ромската общност по места.

Очаквам на избори 2005 да прескочим летвата от 4% и да стъпим в парламента, което ще бъде положителна стъпка в посока на интеграцията и ще улесни присъединяването ни към европейската общност.

- Обвиняват ви, че "Единство" е само предизборна коалиция, която цели да отнеме гласове на други политически сили. Поставяте ли си за цел да работите сериозно в бъдеще, какви ще бъдат приоритетите ви?

- Да, основната ни цел е да участваме успешно на избори 2005, оттам нататък да отидем на вота през 2009 г., като през това време коалицията трябва да разшири своите възможности, да участва реално в политическия живот на страната. Стремежът ни е не само да участваме в парламента, а да заемем места в комисиите. Може да прозвучи твърде амбициозно, но ние, представителите на "Единство", сме си поставили за задача да участваме реално във властта, т. е. в някоя бъдеща следизборна коалиция.

- Да не би да твърдите, че в обозримо бъдеще ще имаме министър ром?

- Защо не. В България има условия за това. Но нека първо да работим, а когато има резултати, ще говорим.

- Как гледат на подобни амбиции представителите на другите ромски организации?

- Например Цветелин Кънчев вече обяви, че коалиция "Единство" цели едно депутатско място. Може би, ако това е амбиция на г-н Кънчев, дано този път да се сбъдне. Защото предния път той имаше такава възможност, но вместо в парламента, отиде в затвора.

Аз спечелих не просто депутатско място, а уважение от колегите ми, както и от хората, с които работя. Целта ми не е властта на всяка цена, а да помогна на ромите в борбата им за равноправие, за да се ускори процесът на интеграция на малцинствата в България.

В нашата коалиция приемаме хора, които имат позитив в политиката и в своето собствено име. Те трябва да са качествени, а не компроментирани. Защото ние сме млада и чиста формация.

- Кого ще помете "ромското цунами", както вече нарекохте обединението на партиите?

- Всички онези, които нямат сериозно отношение към ромското общество. Всички онези, които маргинализираха ромите, както и тези, които ги спекулираха и провокираха досега със своите вотове. Например от 1994 г. до 2001 г. не са събирани финансовите задължения на ромите за вода, ток и парно в големите градове. На неуките хора се обещавало, че ако дадат вота си в определена посока, тези сметки ще им бъдат опростени. Досега с лихвите са натрупани милионни суми. Това е престъпление спрямо ромския народ.

Едва напоследък проблемите се решават, защото с мои колеги депутати назначихме роми инкасатори, разсрочихме задълженията им.

Странно, но е факт, че точно когато започнахме да работим за участие на ромите във властта, те се оказаха големи длъжници. Хората по места са били излъгани, нека сега сами да преценят на кого трябва да вярват.

Дори електромерите бяха качени на 50 м височина, за да не крадат ромите ток. Това ни създава лоша визия пред Европа, представете си какво си мислят чужденците, като им се обяснява причината за вдигнатите нависоко табла.

Според мен това е начин за връщане на нацията назад, точно чрез нарушаване на човешките права.

Друг пример пък за вандалско отношение към собствеността, извършено по време на управлението на Иван Костов, беше опожаряването на горите. Нещо повече, този акт едва ли не се възприемаше като държавна политика. Представете си - унищожението на едно дърво се представя на нацията като нещо нормално. Тогава много ромски семейства пострадаха, кой остана без работа, дори имаше човешки жертви. Ето, срещу такива хора ще застанем на следващите избори.

- Споменахте, че ще привлечете и турски партии в коалицията. Как гледа ДПС на подобно развитие на етническите процеси в България, не давате ли повод за ревност на Ахмед Доган?

- Засега няма видими индикации за тяхно отрицателно отношение. Въпреки категоричната наша заявка за реално участие във властта ние не целим да изместваме никой. Според мен Доган е политик от висока класа, ерудирана личност, той ще си има своето място в българския парламент.

Аз смятам, че лидерът на ДПС само може да се радва от появата на политическата сцена на друг водач с малцинствен произход. Може би в бъдеще ще можем да работим заедно, а Доган да разчита на нас, като политик от по-висока класа.

Имахме някои разногласия в миналото относно етническия модел и начините му на приложение, но сериозен конфликт никога не е имало. Мисля, че във време на демокрация, каквото безспорно е дошло в България, има място за всички под слънцето.

- Мислите ли, че с присъединяването на България към ЕС условията на живот ще се подобрят за бедните слоеве на населението?

- С влизането в ЕС през 2007 г. средната заплата ще стане 500 евро, а цените според мен няма накъде повече да растат, защото те са изравнени с европейските. Ето, дори борбата за интеграция на малцинствата, която минава през създаването и на политически структури, е част от пътя към подобряване на икономическия статус на тези хора.

- Ако приоритетите ви са в областта на образованието и здравеопазването, то как ще коментирате провалите в тези две сфери?

- Образователната ни система трябва да е съобразена с нормалния, естествен път на развитие на всеки отделен човек. Не може да се спори безконечно дали ще има изпити за децата в първи клас или пък матури. Изписаха се цели тонове хартия за обяснения какво и по какъв начин да бъде направено. А истината е проста - все още се работи на парче. Докато един министър встъпи в длъжност и се запознае с работата, току виж го сменили. Каквито и идеи и добри намерения да има, за краткото време не може да ги реализира, обаче за да отчете дейност, се напъва да прави промени.

Според мен трябва да се работи последователно върху предварително разработена стратегия. Защото здравето и образованието на нацията са капитал, липсата на който може да ни затрие.

- Какъв е проблемът на управляващата партия НДСВ, защо се стигна до кризата във властта?

- Още с идването си на власт през 2001 г. Симеон Сакскобургготски нямаше екип, с който да работи. Просто му се даде възможност да създаде правителство. Значи той би приел хора, подадени му от някого. Имаше читави хора, но част от тях не успяха да оцелеят.

В образователното и културното министерство бяха извършени злоупотреби за милиони, което взе главата на един зам.-министър. Последният бе разкрил далавери за огромни суми и даде виновните на прокурор. Те обаче се обединиха и го отстраниха.

Това е схема, която работи на много места. Страдат читавите хора, а не корумпираните.

Според мен първо трябва икономическите институции да се задвижат, за да повлекат след себе си образованието и културата. Защото със задвижването на програмите, за да станат изпълними, трябват средства.

- Но кризата ескалира с продажбата на "Булгартабак". Не трябваше ли министър Шулева да си подаде оставката след провала на сделката? Още повече, че проблемите около тютюневия бранш имат отношение към етническия мир в България.

- За мен лично Лидия Шулева е добър министър. Но тя страда от липсата на сериозен и компетентен екип. Получи се така, че хората, подготвили сделката с посочените вече негативи, останаха в сянка. В крайна сметка обаче тя носи отговорността за действията на екипа си. Защото може да си гениален актьор в една пиеса, но ако нямаш добри партньори, резултатът за зрителите е отрицателен.

- Какво ще се случи оттук нататък - ето, парламентарният шеф Огнян Герджиков бе отстранен, опозицията иска оставката на кабинета?

- Всички видяхме, че Огнян Герджиков си отиде с достойнство. Той е човек с перфектна кариера, него ще го поканят навсякъде. С Герджиков опозицията си направи тренировка дали ще може да свали кабинета. Но те не си дават сметка, че политическата аритметика не е в тяхна полза.

Аз мисля, че въпреки всичко от загубата на Герджиков НДСВ ще извлече голям позитив. При нас в групата има няколко човека, които смятат по-добре от другите, затова ще подредят нещата в полза на кабинета.

А после ще си върнем Герджиков.

- Съществува ли обединена опозиция според вас?

- Опозицията е разнородна по своята идейна същност. Тези партии нямат основа, фундамент, върху който да се обединят. Спойката на принципа да си против някого не е трайна. Въпреки кризата във властта, аз мисля, че правителството ще изкара мандата си.


 АРТСЕДМИЦА


 

Христо Ганов:

 

Поезията е най-красивото нещо, измислено от човека

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

След 17 години известният български поет Христо Ганов, който е родом от нашия край, имаше своята поетична среща с вярната си публика в Плевен. След 17 години плевенското пишещо братство и Общината се сетиха за твореца, който не се уморява да редактира книги на утвърдени и млади автори от родния си край, да поощрява, да вдъхновява и искрено да се радва на развитието на Таланта, който безпогрешно разпознава.

Всеки, срещнал се с него, само за секунди е завладян от вдъхновеното му слово, което свободно прелива през българската литературна и културна традиция, фолклорната ни идентичност и европейското и световно изкуство. За този човек с феноменална памет, както ще стане ясно по-късно от разговора ни, сякаш няма тайни. Сякаш интуицията, логиката, генетиката и духовният му заряд се сливат в мощен импулс, който изригва с една главна цел - да се възхищава и да се прекланя пред световния, и най-вече пред българския творчески гений. Като добре шлифован от времето диамант той разпръсква всички отблясъци и нюанси на светлината-познание, за да зарази с енергията на Непреходното.

- Г-н Ганов, като се обръщате назад, как оценявате творческата си биография?

- Трудно мога да говоря за творческата си биография, защото от дете знаех, че ще бъда поредният доктор във фамилията - 15-ият! Завърших с пълно отличие плевенската Мъжка гимназия, след това медицина в Пловдив, практикувах, имах чудесни шансове за научна кариера. Стиховете ме съпътстваха от дете. Едно повратно събитие през 1957 г. окончателно ме ориентира към поезията. Със скалъпен донос бях изключен от института по "политически причини". Бях шокиран и го изживях тежко, защото винаги съм се раздавал, още като ученик всяка вечер помагах на мои съученици с по няколко двойки да си учат уроците. Но тогава разбрах, че дори в затвора да ме пратят, никой не може да ме отдели от стиховете. Работех по строежи, за да преживявам и само постоянното ми състредоточаване в поезията навярно ми помогна да запазя нормално психическото си състояние.

През 1966 г. излезе първата ми стихотворна книга, номинирана от читателите на в. "Пулс" за една от петте най-добри за годината. Работех като литературен сътрудник на в. "Народна младеж", после в алманах "Дружба", осем години бях в творческата дирекция на ДО "Българска кинематография" в отдел "Филмопроизводство", написах десетина сценария за документални и научнопопулярни филми, но душата ми беше при поезията. Мои стихове бяха преведени на руски, чешки, полски, белоруски, грузински, литовски и други езици, но това не ми даваше основание да живея с някакво особено самочувствие. Все по-ясно разбирах, че писането, публикуването на стихове не озачава нищо, освен труд, добросъвестност, благородна амбиция да докажеш себе си. Мисля си, че моята истински добра книга е "Следобед" - най-дълго чакана, най-бавно писана. Приеха ме за член на Съюза на българските писатели, по-късно станах негов административен секретар. По времето, когато бях завеждащ отдел и отговорен секретар на списание "Пламък", издадох за 8 години 4 книги с мои стихове. В "Пламък" работехме всеотдайно и с обич, то беше и си остава любимото ми списание, още повече, че тръпката да откриеш дарование е нещо толкова красиво и те прави така щастлив, че си струваше прочитането на десетки хиляди страници!

- И до днес продължавате да редактирате автори от Плевенския край?

- Много обичам плевенските автори, много ме радват. Една Весела Димова например ме респектира с много силно развитие. Последната книга на Елена Вълкова, която рецензирах и представих в София, също беше много силна. Във възторг съм от Валентина Атанасова, която ме порази с последните си стихове. Катя Николова - също. Лалка Павлова подготвя книга с хайку, която ще се превърне в национално събитие. Тя ме изпълва с уважение, защото успя да създаде един от най-добрите литературни кабинети в страната, в който възпитава, вдъхновява, дава кураж на младите творци. Това трябва да правят всички учители. Оригинален поет е Стефан Моллов. Той успя да запази своя художествен натюрел, а това е най-важното. Защото в света всичко е написано вече - и за любовта, и за смъртта... Бидейки на 1 000 години, все повече се убеждавам, че в поезията е много важно да изразиш своето отношение към явлението. Дори да не успееш да го обгърнеш, защото само гениите са посветени да откриват законите на природата, на космоса.

- Съществува ли лесно и трудно време за поезия?

- Всяко време е за поезия. Поетът така е устроен от природата, сетивата му са така отворени и към обществените събития, и към природните явления, и към най-интимните човешки отношения, че независимо от обстоятелствата, той реагира.

- Колко стихотворения знаете наизуст?

- О, невъзможно е да ги преброя. Имам феноменална памет. Още като млад можех да рецитирам цяло денонощие, без да спирам. Знаех всичките 154 сонета на Шекспир наизуст, без да съм си поставял за цел да ги уча. Това е най-великият поет според мен, който до сега не е бил достигнат от никого. В музиката най-великият е Бетховен, а в живописта - Рембанд. Това е моята Света троица в изкуството!

- Последната ви, 15-а поред книга "Животът на думите и думите на живота" предизвика огромен интерес.

- Да, и аз самият бях смаян от това. Тя е писана в продължение на 40 години и представлява опит за психография на известни български творци, с които съм имал личен допир. Описал съм неща, които никъде не могат да се прочетат. Затова преподаватели в средните училища и в университетите черпят информация от там. В книгата са Димитър Талев, Дора Габе, Владимир Башев, Багряна, Андрей Германов, Петя Дубарова, Константин Георгиев, Валери Петров, Любомир Левчев, Георги Константинов...

- А защо вашите встъпителни думи са така песимистични?

- Това е моята самоприсъда. Колкото повече време минава, толкова повече разбирам, че не съм надарен със силен характер. Спомням си колко колосална енергия съм хвърлял, за да помагам на справедливи, но почти изгубени каузи, колко безсъния, труд, опънати нерви, влизане в отчаяни и обречени битки със силните на деня, години отстояване на една позиция... защото съм живял с фалшивото чувство за рицарство и не съм имал прозрение нито за предателството, нито за последствията.

Другият печален факт, който констатирам е, че не съм достатъчно таланлив поет. Писателят трябва да открива новото. Ботев е крайъгълен поет, гениален, обогатява езика ни, създава фейлетони с огромна изобличителна сила. Един от най-големите поети в света е Яворов, който за съжаление няма достоен преводач. Такъв е Далчев, Смирненски. Багряна е най-голямата световна поетеса. Съвършен майстор на словото е Валери Петров. Той е почти непреводим. За него езикът е като тесто - от всичко може да направи поезия.

- Имаме ли нужда от поезия днес?

- Мисля, че е невъзможно да се живее без поезия. Човек, който няма сетива за нея, в голяма степен е нещастен, той е осакатен човек. Поезията ти дава чувството за принадлежност към света, към природата. А какво е изкуството? Най-краткото определение е: Човек плюс природа. Поезията е най-красивото нещо, което е измислил човекът. Един стих понякога може да свърши повече работа от цели томове икономически издания.


 Литературна среща  

 

Алманах "Мизия" събра първите си читатели

 

След като вече близо месец алманахът за литература, изкуство и публицистика "Мизия" е на книжния пазар, се състоя и неговото официално представяне вчера, 10 февруари. Дружеството на писателите в Плевен този път избра да даде време на читателите да се срещнат с творби на най-добрите утвърдени и млади автори от Плевенски регион, след което да им даде възможност да обменят впечатленията си. Водещ на срещата в ХГ "Дарение на Светлин Русев" беше журналистката и поетесата Татяна Любенова, която също участва в сборника.

16-ото поред издание на алманаха е като литературен пъзел, в който всяко парченце, грижливо подбрано от поетите Христо Ганов и Георги Константинов, е незаменимо. Най-общо казано тук има по нещо за всеки. От 119 кандидати с по няколко творби са предпочетени произведения на 86 автори. Изданието е посветено на 70 години от смъртта на Никола Ракитин, но в него са отбелязани и много други кръгли годишнини - 135 г. от създаването на читалище "Съгласие - 1896", 70 г. организиран литературен живот в Плевен, 85 г. от рождението на поета Цветан Спасов, 90 г. от рождениетона на поета Александър Муратов и др. В "Нашите юбиляри" се срещаме с творчеството на председателя на дружеството на писателите в Плевен Стефан Моллов, както и със създателката на литературен клуб "Огледала" в ГПЧЕ Лалка Павлова.

Петимата плевенски деветокласници - Божана Сиракова, Десислава Димчева, Росен Асенов, Христина Петрова и Вили Томова се представят със силна публицистика. Интересни са и стиховете на 14 поети от гр. Кавадарци, Македония. Хуморът и сатирата също не са забравени, както и рецензии на нови книги.


"Криворазбраната цивилизация" в контекста на времето

 

Режисьорът Димо Дешев за масовата култура и театъра

 

В Драмата започнаха репетициите на "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников. Премиерата на спектакъла ще е на 10 март.

Заглавието е подсказано на режисьора Димо Дешев от негови приятели. Убеден, че опознавайки миналото си, човек научава нещо за себе си, той се обръща към нашата, българска традиция. "Няма да смайваме света. Още повече, че това заглавие е играно като мюзикъл, като суперпредставление с участието на Калоянчев. Нашата задача е да го направим приятно за гледане. Включили сме много музикални моменти в него", сподели творческите си намерения режисьорът. Имайки предвид, че географското положение на страната ни в исторически план я обрича винаги да е обект на чужди апетити, той е убеден, че Войников е актуален и днес. "Ето сега пак ще се приобщаваме. Черта на националния ни характер е да подражаваме сляпо и да залитаме в крайности. В постановката сме включили цитати от статии на Войников, които са много интересни. Новото, което искаме да направим, е да поставим пиесата в контекста на времето. Тя е писана през 1871 г. - какво са правили Ботев, който е играл в трупата на Войников, Левски и цялата българска емиграция по това време?", отчита Дешев. Знае, че всяко заглавие е риск и че всеки творец трябва да е адекватен на изискванията на времето. Много разчита Владислава Николова, Гергана Бърдарова и Георги Ангелов да направят добре централните си роли.

Режисьорът не си позволява да критикува почитателите на масовата култура, защото никого не иска да обижда. Знае, че всяко изкуство си има публика. Естествено не отрича, че много творци получават удари под кръста от масовата култура, но приема проблема философски. "Винаги е било така. И по времето на Шекспир хората са предпочитали да отидат да гледат как бесят някого, отколкото да влязат в театър и да гледат пиесите му, прави паралел Дешев.

Македонската пиеса "Татуирани души" беше последната, която той постави на плевенска сцена през май 2004 г. Заради това, че приключваше сезонът, тя не се игра много, не само за негово съжаление. Димо Дешев се изявява успешно и като драматург. Неговата пиеса "Селото на таласъмите", която имаше голям успех на плевенска сцена, в момента се играе във Видин.


Вдъхновена от Стивън Кинг

 

Славена Илийчева дебютира с "Човешки разпятия"

 

Ученичката пише философска проза и вярва в живота след смъртта

 

Странна млада авторка, зряла за своите 18 години и повлияна от творбите на Стивън Кинг, почитателка на мистиката и необятните измерения на човешкото подсъзнание и човешката душа. Така най-често определят писателката Славена Илийчева, която тази седмица дебютира пред плевенска публика с книгата си "Човешки разпятия". 10 разказа е подбрал редакторът на книгата Христо Ганов. Поетът Георги Константинов също я поощрява да развива яркия си талант.

Още не успяла сама да излезе от психологическите пластове на равнищата, в които целенасочено потъва, като изследва душата на своите герои, Славена Илийчева настоятелно ни води със себе си. Понятия като "магия", "необяснимото", "бездната на мрака", "вечното нищо", "ужаса", "съдба" обединяват смисловите акценти на подчертано емоционалните й творби. Жанровото им определение се колебае между разказната форма и новелата, като именно тази им хибридност създава срецифичната им форма. Любовта присъства навсякъде в света на нейните герои, разтърсвани от катарзисни изживявания. Тя е или изгаряща страст, огън, който не може да бъде контролиран, или е лечебна сила, дар свише, който лекува и пресъздава висшата същност на човешката душа.

"Убедена съм, че материята умира, а енергията продължава да живее, защото ако не вярваме в живота след смъртта, значи признаваме, че сме умиращи трупове. Вярвам, че има зони в човешкия мозък, които не се използват, а там може да са скрити неподозирани неща. Не вярвам в един конкретен Бог, а че има нещо по-висше от нас, което ни е създало. И никоя определена религия не може да го обгърне." Така представи основни убеждения от идейния си свят при срещата ни младата авторка. Оказа се, че не приема напълно оценките за себе си, защото понякога се държи незряло, нищо, че й поставят диагноза на преждевременно пораснала. Има достатъчно приятели, които споделят възгледите й и четат с интерес разказите й. Първият й критик е майка й - преводач от английски език.

Литературните постижения на Славена Илийчева са оценявани многократно. Години наред тя е носителка на специалната или първа награда в съответната възрастова група на литературния конкурс "Дарование" на читалище "Лик". Дванадесетокласничката от ГПЧЕ от две години развива таланта си, напътствана от Лалка Павлова, създателка на литературен клуб "Огледала". Младата писателка е публикувала свои творби в сп. "Пламък" и аламанах "Мизия." От 2004 г. е член на дружеството на писателите в Плевен.

Тя се готви да кандидатства българска и английска филология, както и да напише роман, когато натрупа достатъчно опит.

Славена Илийчева заяви убедително себе си като творец, който дръзва да създава философска проза, движейки се по фината граница между реалното и иреалното.


 БИЗНЕС


 

НОИ изненада работодателите с още една декларация

 

Поредната бюрократична мярка налага смяна на софтуера

 

Рали ИГНАТОВА

Нов вид декларация с данни за осигуряваните лица ще трябва да подават работодателите в НОИ. Без да отпада досегашният Образец N 1 всеки месец в специален документ (т. нар. Образец N 6) фирмите ще описват общите дължими суми за осигуряваните по трудови договори. Става въпрос за вноските за Държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване, Фонда за гарантиране на вземанията при фалит и по Закона за доходите на физическите лица. Декларацията няма да подават самоосигуряващите се лица.

Целта е държавата да си гарантира вземанията, в случай че се стигне до съд, обясняват от НОИ. Често ревизионните актове на института падали в съда. Щом обаче търговецът посочи размера на задължението си в подобен документ, то става изискуемо и върху него без проблем може да се постанови принудително събиране. В същото време териториалните поделения на НОИ ще засичат всеки месец внесените по платежните нареждания суми и тези, които са декларирани. Ако има разлика, инспекторите ще може автоматично да налагат запори. Не е ясно обаче каква точно сума да посочват работодателите. Проблемът е дали собствениците и съдружниците да включват своите вноски. До ден-два ще излезе специална инструкция, казаха от института.

Новата декларация трябва задължително да се подава на хартиен носител. Това ще обезсмисли използването на Интернет от немалко фирми, които вече притежават сертификат за електронен подпис.

Проблем за бизнеса се оказва и начисляването на новата вноска от 0,5% за Фонда за гарантиране на вземанията на работниците при фалит на предприятието. От тази година работодателите трябва да я превеждат за всички свои работници на трудови договори. Изключение правят самите собственици на фирмата, техните роднини по права линия (ако работят във фирмата), съдружниците и членовете на органите за управление и контрол, независимо че може да са на трудови договори. До 31 март всички работодатели трябва да подадат списъци в НОИ с лицата, за които не се дължат вноски. Масово фирмите не са пренастроили софтуера си да отчита кой има право и кой не на новата вноска. Освен това базата, върху която тя се начислява, е различна от тази за ДОО. По закон 0,5% се дължат върху брутните трудови възнаграждения (но не повече от 1 300 лв.), като тук не влизат социалните разходи и различните обезщетения по Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Сега фирмите ще трябва да правят допълнителен разход за ново задание на софтуера. Неяснота има и как ще се изплащат тези обезщетения - тепърва работна група от НОИ ще умува какви указания да даде.


Приключи декларирането на патентния данък

 

В края на януари изтече срока за подаване на декларации за патентен данък, които важат само за фирми с дейност в настоящия момент, съобщиха от Териториална данъчна дирекция - Плевен. Общо 4 295 броя са подадени, от тях 4 224 са постъпили в местната дирекция и едва 71 броя са отчетени в пощенските клонове. Данъчни специалисти очакват през годината да се увеличат гражданите, които подават документите си в пощите.

За сравнение през 2004 г.са постъпили 4 735 декларации или с 440 броя повече от настоящата година, показва статистиката. "BG Север"


Раздори между БТК и пощите спрели телеграмите

 

Съобщенията вече се предават по факса, бързината е същата

 

Еми СТАЛЕВА

Обикновена телеграма срещу 5 - 6 лв. изпращат плевенчани, след като услугата отново беше върната в пощенските клонове. Това заявиха хора от телекомуникационния бранш пред репортер на вестник "BG Север".

Причината да бъдат спрени телеграмите била чисто икономическа, поради намалелия брой съобщения се оскъпявала цялата услуга. От това губи БТК, а след приватизацията новият собственик решил да закрие нерентабилните услуги.

През миналата седмица пред пощенските гишета в Плевен се бяха събрали тълпи от недоволни граждани. Най-сериозен проблем на хората създаде невъзможността да получат или изпратят телеграфни записи, показа репортерска проверка. Така дългоочакваните суми не достигнаха до получателите си, което провали работата на фирми и частни лица. Ако поне имахме някаква предварителна информация за прекратяването на този вид услуга, която преди ползвахме редовно, можеше да си изпратим или получим парите по друг начин, жалваха се хората в пощенските клонове.

Седмица по-късно от "Телеком България" (бившата БТК) обещават да възстановят услугата, но тя вече ще се извършва от поделенията на "Български пощи". Техниката на телекомуникациите ще бъде предоставена на пощите срещу наем, което ще нормализира изпълнението на услугите.

Съобщения в момента се предават чрез факс, текстът им трябва да бъде подаден на пощенското гише. Промяната е само техническа, тя не влияе на качеството и бързината на услугата, казаха от телекома.

Неразбирателство между БТК и "Български пощи" е причината за възникналия скандал с телеграфните съобщения. Това твърдят дългогодишни служители в бранша.

Телеграфните съобщения и преводи досега бяха най-бързият, евтин и оригинален начин за българина да поздрави свои близки, да ги подкрепи финансово или просто да се обади. Какво ще стане оттук нататък решават новите собственици на телекома.

 

 Информация за гражданите

 

Няма увеличение на цените

 

Към момента предоставянето на услугата телеграми в Плевен и региона продължава чрез услугата "Бюро факс" на "Български пощи". От своя страна БТК предоставя същата услуга в бизнес центровете на всички териториални възли “Далекосъобщения” към регионалното управление в Плевен. По този начин се покрива 100% от населението в региона, което би могло да ползва услугата безпрепятствено.

Услугата "Бюро факс" е аналогична на телеграмите, защото чрез нея също се пренася писмено съобщение от подателя до получателя. За доставянето на писмения документ се използва същата преносна среда, както и при телеграмите.

Необходимо е само клиентът да представи писменото си съобщение в пощенските станции или офисите на БТК на специални за целта гишета, като заплати такса в размер на 0,65 лв. за първа страница от съобщението и 0,30 лв. за всяка следваща страница. Сравнено с действащите до момента цени за изпращане на телеграми, услугата "Бюро факс" е значително по-евтина за клиента. Цената за една телеграма е в размер на 3 лева за телеграма до 20 думи. Всяка следваща дума е по 0,50 стотинки. Според статистиката на БТК и "Български пощи" средната цена на телеграма е 5,93 лева.

За нуждите на клиентите, които имат необходимост да изпращат оригинални документи, "Български пощи" предлага услугата “Булпост”, която представлява ускорена услуга с доставка до 2 часа в рамките на населеното място и на следващия ден извън населеното място. Цените на услугата са 2,30 лева в населеното място и 4 лева извън населеното място. Клиентите трябва да предоставят своето съобщение на гишетата на службите “Булпост” и да заплатят съответната такса.

От 9 февруари 2005 г. услугата приемане на телеграфни записи се извършва във всички пощенски клонове в района на Плевен и Ловеч. Кристина ИВАНОВА, пресаташе на БТК


Над 200 лв. глобяват данъчните за нередовен касов апарат

 

Дани БОЖИДАРОВА

Над 200 лв. са глобите за собствениците на фирми, които нямат сключен договор за поддръжка на касовия апарат, припомниха от Териториална данъчна дирекция (ТДД). Данъчни служители обясниха, че на санкции подлежат всички, които смятат, че изискването е отпаднало и са нередовни. Заблуждението им вероятно е в резултат на Наредба № 4 на Министерството на финансите, която смятат, че ги освобождава от това задължение, предполагат инспектори.

Изискването за договорни отношения с фирма за поддръжка на касовия апарат обаче е указано с по-висш нормативен документ, а именно чл. 102, ал. 4 от Закона за данък добавена стойност с последното изменение от 2003 г. То гласи, че "при експлоатация на фискалното устройство лицата по ал. 1 сключват договори за техническо обслужване и ремонт с регистрирани от Държавната агенция за метрология и технически надзор сервизни фирми. Техническото обслужване по време на гаранционния срок е безплатно в рамките на поетите от производителя гаранции."

Собствениците на фирми, които не са запознати със законовото изискване, смятат, че глобите се налагат неправомерно и вдигат скандали, заплашвайки, че ще си търсят правата. Всъщност им липсва информация. И когато от фирмите за поддръжка им се обаждат, за да припомнят, че изтичащите им договори трябва да бъдат подновени, не бива да приемат това като опит за изнудване, а като добронамерен акт, информираха проверяващи инспектори от ТДД.


 Уточнение

 

Служителите на ТДД не проверяват работното облекло

 

Във връзка с изявлението на секретаря на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" Стилиян Върбанов в предния брой на "BG Север", в редакцията се получи уточнение от пресаташето на Териториална данъчна дирекция - Плевен, Йовита Куманова.

Изказаното от г-н Върбанов предположение, че двете служителки са били данъчни инспектори, при така изложените аргументи, не отговаря на истината.

Данъчните инспектори проверяват спазването на данъчното законодателство и в частност наличието и изискванията относно касови апарати и нямат правомощия да се интересуват от облеклото на работниците.

Използваме случая да съобщим, че в града има и случаи на фалшиви данъчни инспектори, които се явяват последователно един след друг в малки магазини и рекетират обикновено възрастни продавачки.

В тази връзка обръщаме внимание на търговците, че данъчните инспектори трябва да бъдат най-малко двама и да се легитимират със служебните си карти.


 АГРОАКЦЕНТИ


 

Илиян Илиев, шеф на Държавен фонд "Земеделие" в Плевен:

 

За миналата година останаха несъбрани само 6 000 лева

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Финансовото състояние на ДФ "Земеделие" е изключително добро, коментира преди дни министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме. Според изнесените от него данни събираемостта за миналата година е била над 100% спрямо планираното. 93,47 процента са възстановените главници по инвестиционните кредити, 123,13% са погасените краткосрочни кредити, 135,11% е изпълнението на плана за лихвите по всички кредити. Високата събираемост се дължала на факта, че фондът си е върнал средствата, които е дал както през предходната година, така и от длъжници от преди 2001 г. За ситуацията в регионален план разговаряме с шефа на ДФ "Земеделие" в Плевен Илиян Илиев.

- Г-н Илиев, в национален мащаб се говори за преизпълнение на плана на фонда. Как стоят нещата на местно ниво?

- Събираемостта за 2004 г. е почти на 100%, като ресурсът, който е раздал фондът в Плевен през миналата година под формата на кредити, е 1 940 000 лв. От тях към 31 декември 2004 г. не са събрани само 6 000 лв. В началото на 2005 г. подписахме споразумение с фирмата длъжник за разсрочено плащане до лятото на 2005 г. Лично аз определям събираемостта като повече от добра. Според мен причина за нея е и фактът, че през 2004 г. много се увеличи размерът на безвъзмездните субсидии, които областната дирекция раздаде. За миналата година те са 3 553 000 лв., т. е. с около 2 пъти повече, отколкото е размерът на кредитите, което също оказва влияние. С некоректните длъжници процедираме по следния начин - в края на всяка година им изпращаме уведомителни писма, в които им посочваме размера на дължимата сума. Оттам нататък всичко е в ръцете на Агенцията за държавни вземания.

- Как стои въпросът с длъжниците от преди 2001 г.?

- През миналата година от този период успяхме да съберем около 15 000 лв. Издължиха ни се частично някои фирми, които отново са решили да ползват услугите на фонд "Земеделие", тъй като при наличие на задължения те нямат това право. След разговори с нас прецениха, че е много по-изгодно да погасят задълженията си и да имат възможност да ползват отново субсидии, вместо да им се начисляват ежемесечно наказателни лихви. Длъжниците от този период са около 350. Като бройка повече са физическите лица, по-големи суми обаче дължат кооперации.

- Вярно ли е, че след изтичане на 5-годишен срок задълженията се опрощават?

- Някои фирми са останали с такова впечатление. Но задълженията не се опрощават след 5 години. Когато наближи да изтече този срок, фондът ги следи и удължава периода с още 5 г., така че длъжниците биват съдени повторно.

- Нарастнал ли е броят на подпомогнатите земеделски производители през 2004 г. в сравнение с предходни години?

- За Плевенска област подпомогнатите земеделски производители през миналата година в сравнение с 2001, 2002 и 2003 г. е нарастнал с около 40 - 50%. Това се дължи на увеличения ресурс, с който разполага фонд "Земеделие" в национален мащаб. Средно през последните две години кандидатстват около120 земеделски производители, фирми и кооперации. През 2001 и 2002 г. участваха около 70.

- Какви трудности срещнахте в процеса на работа през миналата година?

- Най-големи трудности срещнахме при преработката на документите по целевата субсидия за произведено краве и овче мляко. Много проблеми имахме с неправилно попълнените документи. Често срещана грешка от страна на земеделските производители е неправилното попълване на банковите сметки, по които ние трябваше да приведем парите. Имаше десетки случаи, в които банковите сметки се оказаха закрити и преводите се връщаха. Други пък, по-изобретателни, пишеха банкови сметки на няколко човека. Всичко това допълнително напрягаше обстановката и ни костваше много усилия.


Силно участие на земеделски институти на растениевъдното изложение

 

С представяне на плевенските институти по фуражни култури и лозарство и винарство, на научното звено по царевицата в Кнежа, по семезнание и семепроизводство в с. Образцов чифлик, на Добруджанския земеделски институт и този по планинско животновъдство и земеделие в Троян ще стартира днес (петък) от 10,00 часа съпътстващата програма на специализираното изложение-договаряне "Растениевъдство - Плевен 2005". От 11,30 ч. всички заинтересувани земеделски стопани могат да посетят презентацията на техниката на фирма "Римекс агрохолдинг".

От 10 до 12 февруари РУМ "Мизия" (Кооперативен пазар) събира фирми производители и дистрибутори на семена, торове, препарати за растителна защита, селскостопанска техника, системи за напояване, дъждуване и микродъждуване, мрежи и тъкани с широко приложение в селското стопанство, оранжерии, консултантски организации и всички научни институти в тематиката. За земеделските производители е подреден специален щанд за специализирана литература. В изложението ще участва с програмите си за кредитиране и субсидиране ДФ “Земеделие”.

Няколко дни след пчеларското изложение, "Партнерс експо" организира нова проява. Нейната цел е стопаните да могат да получат необходимата информация за торовете, семената и препаратите за растителна защита точно преди активния земеделски сезон.

Растениевъдното изложение е организирано със съдействието на Северен централен регионален агротехпарк, Национална служба за съвети в земеделието, Областният съюз на земеделските кооперации в Плевен и Браншовата бизнес камара.


Държавата финансира закупуването на кокошки, патици, гъски

 

Обхватът на програма "Животновъдство" през 2005 г. е разширен, информират от Държавен фонд "Земеделие" в Плевен. Всички желаещи ще могат от тази година да закупуват както птици за стоково производство, така и родители. Тук се включват птиците от кокоши вид - подрастващи за родители до 5,5-месечна възраст - бройлерно и яйценосно направление (минимум 1 500 броя), при срок на погасяване на кредита до 24 месеца, в това число гратисен период от 6 месеца. Предвидено е още закупуването на пилета за родители (минимум 3 000 броя), като срокът за погасяване е 32 месеца, а гратисният период - 6 месеца. Нова е и възможността за пуйки, патици и гъски до 6-месечна възраст (мин. 500 бр.) при срок на погасяване 32 месеца и гратис 8 месеца. Срокът е съответно 46 и 10 месеца за погасяване на кредита за еднодневни гъсета, патета и пуйчета за родители (мин. 1 000 бр.). Предвижда се и помощ при закупуване на зайци за разплод.

15 млн. лв. е осигуреният финансов ресурс по програмата за тази година, като средствата могат да бъдат използвани освен за посочените направления още и за закупуване на племенни и продуктивни животни, прасета за угояване, създаване и възстановяване на пчелини, закупуване на техника, ново строителство, закупуване на обекти и прилежащата към тях земя, възстановяване и реконструкция на обекти.


 Агроконсултант

 

Резките промени в температурата могат да повредят овощните дървета

 

При овощните дръвчета преди набъбване на пъпките прасковите се третират срещу къдравост, черешите и вишните срещу ранно кафяво гниене, а сливите и кайсиите както срещу ранно кафяво гниене, така и срещу сачмянка, припомнят специалистите от плевенската областна служба за съвети в земеделието в традиционния си календар, предназначен за стопаните за месец февруари. Третиранията се извършват при температура на въздуха над 5 градуса. Варосват се стъблата и дебелите клони на дърветата. През февруари голяма част от овощните видове и сортове са във фенофаза на принудителен покой, т. е. изискванията на пъпките към студ са задоволителни и те са в покой само заради неблагоприятните метеорологични условия. Ето защо нетрадиционните затопляния през този месец могат да доведат до активизиране на жизнените процеси, отслабване на закалката и при повторно понижение на температурите - до повреди на вегетативните и плодните органи. Най-бързо реагират на затоплянето лешникът, дрянът, кайсията, бадемът, прасковата, джанката и сливата, следвани от черешата, вишната, крушата, ябълката, дюлята и мушмулата.

В овощните градини се довършва изкореняването на болните, остарелите и изсъхналите неплододаващи вече дървета. Продължава ремонтът на старите и изграждането на новите телени конструкции, както и зимната резитба за производство и подмладяване на семковите овощни видове. При затопляне на времето се засаждат дръвчетата в новите овощни насаждения. При благоприятно време започва резитбата за производство на костилковите овощни видове. През този период се изрязват изсъхнали клони с цел унищожаване на натрупана зараза от ранно кафяво гниене, брашнеста мана по ябълката и прасковата, шарка по сливата, бактериално изсъхване, корояди, дървесинояди и други вредители. Премахва се старата кора с цел унищожаване на някои видове акари, плодови червеи и други.

Резитбата за плододаване е най-добре да се извърши след преминаване на зимните студове, от началото на сокодвижението. При тази резитба се извършват две операции - съкращаване на клонките и прореждане. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Най-напред се премахват всички счупени, изсъхнали и повредени клони. След това се пристъпва към така нареченото просветляване на короната - отстраняват се всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат. На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно - при по-силни дървета съкращаването на плодните клонки е по-слабо.

В овощния разсадник започва засаждането на подложките в питомника. Премахват се превръзките (ако не е извършено през есента). Присаждат се на калем подложките, чиито окуланти са загинали през зимата. Изрязва се дивата част на подложката над пъпката. Голямо значение има мероприятието да се проведе преди започване на сокодвижението, защото в противен случай младото растение отслабва. Подложките се изрязват на 2 - 3 см над присадената пъпка с наклон на отреза обратен на страната на пъпката. Изрязване на подложката на чеп на 12 - 15 см над присадената пъпка се практикува в разсадници, изложени на силни ветрове. Тогава младият летораст се привързва за чепа за предпазване от откъсване.

При подходяща влага се извършват първите обработки в междуредието с култиватор или дискова брана, а в реда - с фреза с отклоняваща се секция, за да се подготви почвената повърхност за третиране с почвени хербициди. Събират се калеми за предприсаждане на дърветата от малоценни сортове и пропаднали през зимата пъпки в овощните разсадници.


 АГРОАКЦЕНТИ


Без официални гости на "Пчеларство - Плевен 2005"

 

150 наши и чужди фирми участваха в международното изложение

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

С повече участници и по-малко посетители и официални гости в сравнение с 2004 г. ще се запомни тазгодишното международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2005". Лошите зимни метеорологични условия - студът и хлъзгавите и непочистени пътища в цялата страна, до голяма степен стреснаха решилите и предварително заявили, че ще посетят проявата. Но благодарение на 150-те фирми, производители и дистрибутори на пчеларски инвентар, охранителни системи, восъчни основи и т. н., от 4 до 6 февруари 2005 г. художествената галерия "Илия Бешков" отново заприлича на кошер. Очакванията на откриването на все повече набиращото скорост изложение да присъства поне зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев не се оправдаха. По стечение на обстоятелствата точно в този ден се гласува освобождаването на проф. Огнян Герджиков от поста председател на Народното събрание, което лиши събитието и от заявилите присъствие плевенски депутати. Да уважи проявата от Минстерството на земеделието и горите бе дошъл единствено шефът на дирекция "Животновъдство" Цветан Димитров.

Всички официални речи - при откриването, при закриването на изложението, както и при награждаване на участниците, се паднаха на патрона на "Пчеларство - Плевен 2005" - областния управител Николай Маринов.

Традиционно за проявите, организирани от "Партнерс експо", бяха предвидени и отличия за участниците. Голямата награда - плакет "Крило на успеха" за новаторство в пчеларството бе присъдена на фирма "Лега България" с управител Валери Пеев за машина за разпечатване. Международното жури в състав: председател Милко Шливич, шеф на сръбски пчеларски съюз, и членове - Мирча Настовски - Македония, доц. Първан Първанов от Тракийския университет в Стара Загора, ст. н. с. Пламен Христов - Институт по животновъдни науки, Костинброд, Васил Палазов от плевенския пчеларски съюз, Стефан Стефанов, председател на Български пчеларски съюз, д-р Евгени Петков от Съюза на апитерапевтите в България и техническия директор на "Партнерс експо" Васил Дюлгеров, трябваше да избере новатор по няколко критерии. Те бяха представяне на нов продукт или технология по време на изложението, приложение на новите технологии до момента, реализация на пазара и инвестиция през последната година. Подгласници за голямата награда станаха фирмите "Happykeeper" от Франция с управител Жан-Пиер льо Пабик (производство на дъна против вароатозата и кражбите по пчелите) и "Квел" ООД - Плевен, (охранителни системи) с шеф Красимир Върбанов. Специално за "BG Север" Жан-Пиер льо Пабик разказа, че не е типичен пчелар. Истинската му професия е инженер по телекомуникации, а отглеждането на пчели е негово хоби. Близо до Париж в свободното си време французинът се занимавал със своите 6 кошера. "През 2003 г. бях на подобно изложение в Любляна. От "Партнерс експо" са разбрали това и ме поканиха и в Плевен. Радвам се, че дойдох, защото за пръв път съм в България. Впечатли ме това, че бъларите са много топли и сърдечни хора. Между другото, ние, французите, си приличаме с вас - обичаме хубавата кухня и доброто вино", сподели Жан-Пиер по време на организирания от домакините коктейл.

Наградата за най-атрактивно представяне на изложението спечели ЕТ "Златен нектар" - Плевен. Производителят Тодор Тодоров подчерта, че отличието не е изненада за него, а е дългоочаквано признание. Фирма "Зет 1" ООД от Варна "приключи" изложението с две награди - за опаковка и за етикет на годината. За инвестиция в пчеларството през последните 12 месеца журито отличи "Рам комерс" ООД - София, за изграденото преработвателно предприятие в с. Масларово, Великотърновско. Цехът е с 2 500 тона годишен капацитет и ще преработва 6 типа мед, информира шефът на фирмата и председател на Националната асоциацията на преработвателите и търговците на мед Румен Милев.

Продуктите на България все още се смятат за нискокачествени на външния пазар и затова производителите ви трябва да поработят доста в тази посока. Тази оценка и препоръка бе направена пред журналисти от специалния гост на "Пчеларство - Плевен 2005" Херман Рекнагел, който е ръководител на проект към Германския технически център. Пред производители и гости той представи дългосрочна национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството в България.

"Консумирайте меда днес като храна, за да не го търсите утре като лекарство" бе призивът, отправен към всички гости на третото международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2005" от председателя на областния пчеларски съюз в Плевен Румен Пенов. Зад тези негови думи при закриването на проявата се обединиха всички производители и търговци на мед.


80% от българския мед е за експорт

 

Министерството на земеделието и горите отделя по-специално внимание на пчеларството. Това заяви в Плевен шефът на дирекция "Животновъдство" към МЗГ Цветан Димитров. Отрасълът е до известна степен приоритетен за аграрното ведомство заради големия социален елемент, който има, подчерта гостът на тазгодишното изложение. Той поясни, че това е факт, защото около 60 хиляди души в България се занимават с пчеларство, страната ни е една от 5-те държави в Европа, която произвежда пчелен мед и 80% от него е експортно ориентиран.

Подкрепата, която се оказва на пчеларите, е многостранна, каза още Димитров. Представителят на МЗГ информира, че до средата на годината в София ще започне да функционира лаборатория към Националната ветеринарно-медицинска служба. Идеята е тя да бъде акредитирана и българските производители, преработватели и износители да могат не да окачествяват меда извън страната, а да го правят в България. Предварителните данни сочат, че става въпрос за финансов ресурс от около 1 милион лева, който ще бъде осъществен с помощта на Германското дружество за техническо сътрудничество.

"Националната развъдна асоциация в България е една от малкото организации в страната, която самостоятелно изпълнява своите дейности без държавна намеса. Държавата единствено контролира процесите в селекцията. От миналата година обаче тази асоциация получава и субсидия и само за една година селекционната дейност в пчеларството се е увеличила с 300%". Така Цветан Димитров коментира друг аспект на помощта, която държавата предоставя на пчеларите.

Българинът не консумира достатъчно мед и доказателство за това е фактът, че 80% от производството на пчелният продукт е предназначено за износ, коментира още шефът на отдел "Животновъдство". Според него от една страна е добре, че имаме експортно ориентиран продукт, от друга страна е лошо, тъй като показва, че българинът яде малко мед. Представителят на МЗГ засегна и най-болния въпрос за производителите - цената. Той заяви, че за съжаление експортът прави така, че вътрешната цена да е изключително зависима от външните, като тази година става дума за спад в рамките на 30 - 40%.

Най-активният сектор като усвояване на средствата в животновъдството са пчеларите, информира още Димитров. Той поясни, че през последните три години по мярка 3, ако се вземе сектор животновъдство за 100%, около 70 процента от средствата са използвани в пчеларския сектор.


72-годишният плевенчанин Тодор Тодоров:

 

Давайте мед на бебетата още преди да засучат

 

Плевенчанинът Тодор Тодоров е на 72 години. За пчеларството казва, че му е любимо занимание, затова го практикува вече 40 години. Направил си е фирма, като сега семейният бизнес е поверил на дъщеря си и зет си, а той и неговата съпруга са т. нар. производители. По цяло лято бай Тодор обикаля околностите на Плевен със своите 85 кошера, за да събере най-хубавия мед. От камбанарията на годините си той отправя и съвети към младите - ако се захващат с пчеларство, трябва да се отнасят към пчелите с много любов. И да не се плашат от лошите цени, защото така няма да са истински пчелари. Успокоява начинаещите, че не всяка година може да бъде плодородна. Старите пчелари казвали, че на 8 - 10 лета веднъж се случва хубава паша. И затова не бива да има отчайване, а всеки да се радва на чистия въздух в природата и на пчеличките, които действат оздравително.

Медът трябва да го консумираме без прекъсване, съветва бай Тодор. По думите му природната сладост се препоръчва дори за бебета преди да засучат майчина кърма. Той се взема в различни порции в зависимост от това кой как го понася. Някои го ядат направо, други го разтварят във вода или мляко, казва плевенчанинът. И категорично подчертава, че медът не трябва да се слага в топла напитка, защото се разгражда. Тодор Тодоров не препоръчва и прекалена консумация на мед.

Хубавият мед не се избира по цвета. Единствено чрез дегустация се разбира кой е добър. Редкият може да не е менте, а да е получен на водна баня, след като е бил кристализирал, разказва бай Тодор. И обяснява как много трябва да се внимава с разтопяването. То трябва да става на тих огън - не повече от 38 - 40 градуса, постепенно и с разбъркване. Иначе съществува опасност да изгуби ценните си свойства и да се превърне в сладникава течност.

Има няколко вида мед, като за нашите райони най-предпочитан е акациевият, защото е най-лек и много полезен, споделя пчеларят. И вмъква няколко думи за меда от магарешки бодил, който бил полезен не само за засилване на имунната система, но и за повишаване на половата активност и се предпочитал от мъже, които били "малко позакъсали". Хубавото при него било, че не е по-скъп от другия.

По думите на бай Тодор в последно време в Германия предпочитали мановия мед, който у нас се получавал по-рядко, предимно в гористите местности. Интересното при него било, че имал два вида произход - животински и растителен. Първият тип манов мед се получавал чрез листните въшки. Те се насмуквали с него от листата на иглолистните дървета и после го изхвърляли във вид на екстременти, които пчелите поемали. Мановия мед от растителен произход пчелите го вземали направо от листата.


63 детски рисунки участваха в конкурс

 

63 творби на тема "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие" се състезаваха в организирания в рамките на третото международно изложение - договаряне "Пчеларство - Плевен 2005" конкурс за детска рисунка. Да претворят идеите си върху белия лист се втурнаха малчугани от дом "Детелина", школата по керамика към Центъра за работа с деца, СОУ "Анастасия Димитрова", ПУИ "Асен Киселинчев", школа "Колорит" при читалище "Съгласие" и ОУ "Лазар Станев".

Във възрастовата група до 5 години първа бе класирана Екатерина Ватева (5 г.) от школа "Колорит". Второто място заеха Десислава Савова, Тодор Игнатов и Христина Луканова от дом "Детелина" със своята колективна рисунка. Творбата на Али Елшихатов от същия дом остана трета.

Първите две места във втора възрастова група - от 6 до 12 години, също бяха отредени на възпитаници на школа "Колорит" - Виктория Атанасова и Ивелина Иванова. Тук журито присъди две трети места - на Йордан Борисов от ПУИ "Асен Киселинчев" и на Цветомира Филипова от школата по керамика. Поощрения получиха Мила Петрова и Десислава Димитрова.

13-годишният Димитър Димитров от СОУ "Анастасия Димитрова" бе класиран първи в категорията от 13 до 16 г. След него се наредиха Деян Маринов от ПУИ "Асен Киселинчев" и Любомир Венков от школа "Колорит". Василена Красимирова си тръгна с поощрение.

Наградените малчугани получиха грамоти и по три килограма мед от областния пчеларски съюз.


Износителите изкуствено поддържат ниски изкупни цени

 

Протестна декларация връчиха на областния управител от ОПС

 

Протестна декларация до министъра на земеделието и горите връчи на губернатора Николай Маринов председателят на областния пчеларски съюз (ОПС) в Плевен Румен Пенов. В документа е отправена молба за спешно решаване на въпроса за изкупуването на меда на цени над себестойността му. "В Плевенска област има регистрирани около 42 000 пчелни семейства и приблизително 2 000 пчелари. След около 10 години на спад в пчеларството в последно време в региона се забелязва оживление. Много млади хора се спасиха чрез пчеларството от безработицата. През последните две години обаче продукцията ни няма пазар. Средната себестойност е около 2,50 лв., а при лоша година, каквато бе 2004 г., тя е още по-висока. Смятаме, че лицензираните в момента фирми износители изкуствено поддържат ниски изкупни цени на продукцията ни", е записано в декларацията.

В документа се подчертава, че ако не бъдат взети мерки, ще спре увеличаването на пчелните семейства поради липса на средства и отново цели домакинства ще останат без поминък. Намаляването на пчелните семейства непряко ще нанесе загуби на земеделието, тъй като 80% от опрашвателната дейност се извършва от пчелите. Това означава, че ще има по-малко тежки класове, по-малко едри плодове, ще пострада и животновъдството, категорични са плевенските пчелари. Като последица от ниските изкупни цени производителите предвиждат намаляване на възможността за консумация на мед, който навсякъде по света се цени като най-добрата храна и лекарство.

Запазване на здравето на пчелните семейства, борбата с отравянията и кражбите, опазването от унищожаване на медоносната растителност, както и въвеждане на номерация и идентификация на кошерите трябва да бъде сред приоритетите на МЗГ според плевенските пчелари. Те твърдят, че е необходимо да бъде обърнато внимание още на нормативното уреждане на проблемите с проверителния апарат и заплащането на труда на проверителите, на въвеждането на защитни цени и единен регистър на пчеларите, както и на дотацията в сектор "Пчеларство".


 СПОРТ


 

 Футбол

 

Тежката зима възпрепятства подготовката на Спартак (Пл)

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Контролата на плевенския Спартак с Локомотив (Сф) пропадна заради лошите атмосферни условия. Съперникът на плевенчани предпочете да отмени спаринга и да замине на лагер в Гърция. Футболистите на треньора Димитър Соколов приключиха първия лагер в Тетевен, на който треньорското ръководство заложи на физическата подготовка. В резултат от тежките терени, на които се играха досегашните контроли, в лагера на Спартак болните и контузените са почти половината от групата. През седмицата в принудителна почивка по различни здравословни причини бяха вратарят Ивайло Йорданов, Николай Боянов, Любомир Иванов, Иво Иванов, Даниел Островски, Цветомир Младенов, Светлин Симеонов, Ангел Русев и Георги Георгиев. Според техническото ръководство на Спартак контузиите на техните футболисти не са сериозни и всички ще бъдат готови за първия кръг от първенството на 26 февруари. Въпреки кадровите проблеми плевенският Спартак продължи серията от контроли с поредна победа - този път срещу третодивизионния Спартак (Койнаре). Плевенчани взеха класическа победа с 3:0 на заснежен терен, като головете паднаха през второто полувреме. Мачът не блестеше с особени технически достойнства. Очаквано плевенският Спартак диктуваше играта, но до полувремето имаше повече борба и по-малко футбол. След подновяването на играта домакините продължиха да натискат и логично на два пъти Георги Иванов успя да отбележи във вратата на Спартак (Койнаре). Третото попадение за плевенския тим беше дело на новото попълнение от Бдин (Видин) Цветослав Тодоров. Той дебютира на върха на атаката на Спартак. Наставникът Димитър Соколов пробва в този двубой и някои от другите новопривлечени - крилото Мариел Максимов, бившият защитник на Монтана Юлиян Найденов и юношата Тихомир Тодоров. И тримата оставиха добри впечатления с играта си. Първата загуба в предсезонната подготовка на Спартак дойде от срещата с първодивизионния Видима Раковски с 0:2. На отличния терен в село Микрево двата отбора изиграха добър мач. Преди почивката обаче гол не падна.

В 55-ата минута Видима поведе чрез Троян Радулов. 12 минути преди края Владимир Мичев удвои. Спартак също имаше изгодни положения за гол, но вратарят Йордан Йорданов - Жан не позволи да го преодолеят.


Белите орли падат в контрола от Академик (Свищов)

 

Другият плевенски клуб Белите орли също изигра домакинска контрола срещу комшиите от Академик (Свищов). Орлите паднаха с 1:2 след гол от дузпа в 60 мин. за гостите, реализирана от техния капитан Боби Борисов. Белите орли също използваха възможността да изпробват доста променен състав, а в тима на Академик бяха няколко освободени футболисти на плевенския Спартак. Един от тях - нападателят Драгомир Иванов даде преднина за новия си клуб в 28 мин., а 5 минути преди края на първото полувреме голмайсторът на орлите Станимир Георгиев възстанови равенството. През втората част гостите нямаха сериозно предимство, но отсъдената дузпа в тяхна полза им донесе победата. След края на спаринга стана ясно, че ръководството на "студентите" е предложило договори на доскорошните футболисти на Спартак (Плевен) Драгомир Иванов и Ивайло Раденцов. Засега те остават в Свищов като преотстъпени до края на сезона.

Статистика

Спартак (Пл) - Спартак (Койнаре) 3:0

Голмайстори: 2:0 Г. Иванов (55, 60), 3:0 Цв. Тодоров (82)

Спартак (Пл): Попов, Павлов, Николов, Пейков, Найденов, Ивайло Тодоров, Петков, Тихомир Тодоров, Максимов, Цветослав Тодоров, Георги Иванов (Ванков, Симеонов, Маринов).

Спартак (Койнаре): Милчо Дойчинов, Славчо Дойчинов, Мичев, Николай Тодоров, Захаринов, Паликрушев, Чанг, Макавеев, Александър Димитров, Ивайло Димитров, Станчев (Пешев, Христов, Великов, Лазаров).

Бели орли - Академик (Св) 1:2

Б. орли: Ив. Георгиев, Узунов, Въндев, Никифоров, Трифонов, Т. Тодоров, Петров, Рачев, Петев, Ст. Георгиев, Богданов

Академик: Цанков, Митев, Ганев, Нончев, А. Георгиев, Йончев, Борисов, Байрактаров, Тасков, Раденцов, Д. Иванов (Шулев, Д. Йорданов, Кирилов)

Голмайстори: 0:1 Др. Иванов (28), 1:1 Ст. Георгиев (40), 1:2 Б. Борисов (60-дузпа)

СъдиЯ Веселин Бънов


 Карате

 

Петима от "Петромакс" на европейското в Солун

 

Петима състезатели на плевенския клуб по бойни изкуства "Петромакс" са включени в националния отбор на България, който се представя на европейското първенство по карате за старша възраст и младежи от 10 до 14 февруари в Солун, Гърция. Съставът е определен лично от шефа на спортно-техническата комисия към федерацията сенсей 6-и дан Русалин Русалинов.

Плевенските участници в европейското първенство са: Боряна Илиева - ката индивидуално девойки и кумите, кат. до 53 кг; Румен Мирчев - кумите индивидуално, кат. до 65 кг; Цветомир Димитров - кумите индивидуално, кат. до 70 кг; Илия Илиев - кумите индивидуално, кат. до 75 кг; Тихомир Андреев - младежи, кат. до 70 кг.


 Волейбол

 

Плевенчанки изпускат лидерството

 

Възпитаничките на Виолета Антонова и на теория се простиха с амбицията да завършат първи преди плейофите в държавното първенство по волейбол след домакинската загуба от Левски Сиконко. Волейболистките на Спартак 96 тази седмица почиват, а следващата излизат срещу коравия тим на Славия. На плевенчанки им трябваха победи във всички двубои до края на редовния дял от първенството, а основният съперник ЦСКА Ранърс трябваше да загуби поне една среща.

Регламентът предвижда първият в класирането да не участва в първия плейоф, който ще излъчи финалната четворка. Тя ще определи класирането преди финалния плейоф за титлата след четири турнира в залите на основните съперници на принципа "всеки срещу всеки". След тези мачове ще станят ясни двете полуфинални двойки, които ще спорят за титлата. Засега Спартак е в по-неизгодна позиция от столичните ЦСКА Ранърс и Левски Сиконко, които в десетия и единадесетия кръг на шампионата последователно надиграха плевенските волейболистки.

Последният кръг

Плевенчанки загубиха от Левски Сиконко след истински трилър в зала Спартак. Мачът започна с традиционно колеблива игра на домакините, които дадоха 3 точки преднина за сините. Те водеха и след първото техническо прекъсване. Постепенно обаче волейболистките на Спартак успяха да налучкат верния ритъм и най-вече чрез безапелационната атака успяха да натрупат преднина, която се оказа достатъчна за спечелване на гейма. Последва обаче поредното отпускане, което беше максимално използвано от гостенките. Те успяха да отбележат няколко директни точки от начален удар. Сините поведоха с обезсърчаващото 21:13, когато домакините отново се мобилизираха и доведоха резултата до 22:24. Поредният имлулс в играта на Спартак доведе до категоричното 25:16 в третия гейм, а познатият до болка последващ спад е причината за разгромното 25:14 в полза на Левски Сиконко. Въпреки психологическото преимущество на Левски, в тайбрека Спартак 96 имаше инициативата.

Играта се водеше "точка за точка", а плевенчанки дори достигнаха до "мачбол". Столичанки обаче показаха повече характер и борбеност в решителните минути на мача, когато не само изравниха, но и успяха да измъкнат победата.


Губернаторът става патрон на детски турнир

 

Футболен турнир за деца от V и VI клас ще се проведе тази година под патронажа на областния управител Николай Маринов, съобщи неговото пресаташе Латинка Светозарова. Идеята е на новия шеф на БФС в Плевен Сашо Димитров, който на среща с губернатора е получил неговата подкрепа за инициативата. В периода 16 - 31 май ще се играят мачовете от общинските турнири, а финалите са на 22 и 23 юни.

Целта на състезанието е да се направи предварителна селекция на талантливите малчугани (приемът в плевенското спортно училище е след седми клас) и да се популяризира футболната игра.

Николай Маринов се е ангажирал да съдейства чрез проектите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат приведени в по-добър вид стадионите в отделните общини. На срещата с Димитров той припомнил, че отдавна е ангажиран със спорта на младите хора в Плевен, тъй като е президент на Ръгби клуб “Спартак”.


Наш боксьор на турнира "Странджа"

 

Плевенската боксова школа е представена от младия състезател в категория до 75 кг Деян Петров на най-престижния турнир " Странджа". 56-ото издание на международното състезание по бокс започна в палата №2 на панаирния център в Пловдив. Деян Петров проведе подготовка с националната селекция на треньора Ангел Ангелов. Плевенският боксьор ще се конкурира в неговата категория с още една от младите надежди на българския бокс - Мариян Момчев. Съревнованието между други двама плевенчани на "Странджа"-та също буди сериозен интерес. Александър Владимиров и Детелин Далаклиев са конкуренти за титлата при 54-килограмовите. Последната среща между двамата плевенски боксьори, които се състезават за Левски и Ботев (Пловдив), завърши със скандал. Далаклиев беше обявен за победител, а неговият доскорошен съотборник в националния отбор Александър Владимиров подаде контестация.


 ШАРЕНО


 

Плевенчанка обладана от духове

 

Катя УРУКОВА

Три нощи поред 41-годишната плевенчанка Красимира Н. се гърчела в леглото, изживяваща спазмите на любовта. В зимните нощи тя допускала при себе си духа на своя починал преди две години съпруг, с когото правела секс. Странността и ненормалността на изживяването я накарало да потърси специализирана медицинска помощ, втълпявайки си, че е луда.

"Не беше никак ужасно, напротив! Затова сега толкова много ме е страх. Знам, че беше той, знам какво усещах. Никой никога не ме е карал да чувствам подобно нещо. Очаквах го и втората, и третата нощ, не мигвах докато не дойдеше", сподели вдовицата за "BG Север". Тя разказа как след първия път панически излязла от блока и се втурнала да обикаля по нощница, скубейки косите си от страх.

Красимира Н. живее сама в един от последните блокове на "Дружба". Няма деца. Оженила се малко късно - на 34 години, но твърди, че на онази Нова година срещнала голямата си любов. Пет години тя и мъжът й се опитвали да имат деца, но неуспешно. Посещенията при докторите станали част от ежедневието им, но надеждата не ги изоставяла въпреки напредването на възрастта.

Тогава се случило непоправимото. Едно фатално пресичане на пешеходна пътека, едно недоглеждане от страна на шофьора и другарят в живота на Красимира вече го нямало. Но връзката помежду им била толкова силна, че една година след смъртта му тя още чувствала присъствието му в стаята, говорела с него на сън, дори подреждала дрехите му. Не искала и да чуе думите на свои роднини, които се опитвали да й помогнат, уговаряйки я, че трябва да спре да се измъчва и да заживее отново. Но за нея тази любов остава недоизживяна. И както всичко изключително красиво, се оказала кратка.

После се случило и това. Вечерта преди седмица съвсем обичайно Красимира гледала телевизия. Тогава го усетила. Разбрала какво иска и не се възпротивила. Не виждала нищо, само усещала. Любели се страстно и продължително. Когато обаче излязла от опиянението, Красимира се изплашила. Побягнала, помислила, че полудява. Това се повторило и през следващите две нощи.

Плевенчанката не казала на никого. Отишла на психотерапевт и единственото, което направил докторът, било да й изпише хапчета за емоционално разстройство. Които тя дори не си купила.

Знаела, че случилото се с нея е истина. И за да успокои онези жени, които са изпитали същото (а тя е сигурна, че ги има, но никога не са споделяли преживяното), решила да разкаже. Без да се афишира. Просто, за да са наясно всички, че понякога се случват реално и необясними неща.


Строителен бос с три празника на 14-и

 

Ако всички мъже са раздвоени кой празник да зачетат на 14 февруари по-подобаващо, то собственикът на една от най-големите плевенски фирми за строителство и търговия със строителни материали Володя Вълков направо е разтроен в буквалния смисъл на думата. Не стига, че има неустоим афинитет към хубавото вино (особено ако е бяло с плодове) и по тази причина няма как да не зачете другарите си по чашка, не стига, че трябва да мисли как да уважи по най-подобаващ начин благоверната си съпруга Рени, ами на всичкото отгоре трябва да организира и тържество по случай рождения си ден (едва ли е важно кой по ред е той). А там освен споменатите по-горе две важни институции трябва да присъства и третата - тъщата. Естествено и сина Ваньо.

Въпреки че строителният бос Володя Вълков има богат опит в съчетаването на трите празника, всяка година в навечерието на сакралната дата го обхваща предстартова треска. Този път обаче майсторът на спорта по класическа борба от близкото минало е решил до последния момент да държи всички в напрежение - дневният ред за 14-и е дълбоко засекретен. Точката за суплеса в спалнята дали ще бъде първа или последна точка, засега е тайна дори и за Рени. “BG Север”